Widok

Fałszywe szkolenia dla ochroniarzy

Opinie do artykułu: Fałszywe szkolenia dla ochroniarzy.

Cztery osoby zatrzymano w związku ze śledztwem dotyczącym fikcyjnych szkoleń zawodowych dla ochroniarzy. W mieszkaniach dwóch zatrzymanych znaleziono także broń ostrą, na posiadanie której nie mieli oni pozwoleń.

Gdyńscy policjanci, zajmujący się przestępczością gospodarczą, uzyskali informacje, że jedna z firm przeprowadzających szkolenia dla ochroniarzy i wydająca dokumenty konieczne do wpisania na listę ochroniarzy kwalifikowanych, wystawiała te dokumenty bez konieczności ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziadki zaszalaly....

Mlode wilki wziely sprawe w swoje rece...
popieram tę opinię 80 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sądząc powieku chyba milicjanci

Nie mówiąc o sb-kach,którym odebrano emerytury
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Typowe Janusze biznesu

Oszukuje Panstwo wiec jestem przedsiebiorczy..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sporo kaski

W 3 lata moje zarobki wzrosly o ponad 100%. Co jak co ale minimalna godzinowa powoduje stopniowe podnoszenie stawek i protesty lekarzy i innych. Za czerwiec wyplata 2800 pln za 180 godzin:)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 18

Ja mam 3200,2000 wpada mi co miesiąc za wynajem mieszkania i 2500 emeryturka i palę głupa na całego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Opinia psyhiatry

Jak twój najemca cię zakabluje, że nie płacisz podatku od wynajmu, to będziesz palił głupa w pudle
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja wszystko płacę,mam 55 lat,chodzę na siłownię,biegam,babę pogoniłem i jest git.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

A i jeszcze dodam że jestem byłym gliną,dlatego szybka emeryturka.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

i gitara dziadek :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Aha jeszcze żeby nie wyjść z wprawy raz na tydzień chodzę na strzelnicę,trzeba być w formie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pajace

Ja tam mam co miesiąc 14 000 i się tak nie podniecam jak Ty pajacu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oho,ho tyle co ty też przerabiałem i nawet więcej,ale nie wyzywałem nikogo pajacem widać chłopie że masz kompleksy i to nie małe.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ty chłopie pewno jeszcze zasuwasz w wieku produkcyjnym,ja jestem na emeryturze i nic już nie muszę,dorabiam,moja praca polega na doglądaniu internetu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dżisus

jak ty za te grosze 1 z 1 wiążesz? Zarabiam 2 razy tyle i prawie nic nie odkładam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja tyram

W Anglia I mam Range Rowera, rachunki poplacone I w palcem w d*pie dwa razy wakacje bez kredytu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale po co

Jechać na wakacje z palcem w d..ie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

2800 na miesiąc to grosze...

minimalnie powinno być około 4500-5500 miesięcznie dla najmniej wyspecjalizowanego pracownika solidnie wykonującego swoje zobowiązania. Ale Was wszystkich przyzwyczajono do głodowych stawek aby mieć tylko na przeżycie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

tyle lat było dobrze a teraz nagle koniec biznesu

przypadek?
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ile lat? TYLE!

Konkurencja zakablowała? Bo chyba nie chcesz mi wmawiać, że to działania Policji doprowadziły do wykrycia przestępstwa albo jaki Minister Sprawiedliwości?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

ależ nie przesadzaj...jaka konkurencja? przecież te firmy prowadzą wyłącznie koledzy emeryci milicyjni

którzy się doskonale znają i od wielu lat działali w tej branży bez kolizji między sobą.
Pewnie któryś kursant się wkurzył, że dostał kwit a nie dali mu nawet postrzelać na strzelnicy w ramach takiego szkolenia choć strzelanie było w cenie

kto w tych czasach idzie do ochrony? emeryci albo rencisci dla mlodych to chyba za malo ambitne
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 22

Praca w ochronie to jedyna szansa na przeżycie dla tysięcy niepełnosprawnych ludzi w Polsce którzy wedle orzecznika ZUS-u są całkowicie zdolni do pracy a wedle specjalistów i lekarzy medycyny pracy są niezdolni do pracy. Co takiemu człowiekowi pozostaje ???
Wedle systemu powinien zniknąć albo zdechnąć.
Orzeczenie o niepełnosprawności to jedyna rzecz jaka takim ludziom pozostaje, ale podobno i to chcą zlikwidować i o niepełnosprawności ma orzekać lekarz ZUS.
To jest horror i tragedia dla chorych ludzi.
Jedną ustawą uleczą tysiące.
Tego nawet JEZUS nie potrafi co zrobi ZUS.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 3

niech Glik skorzysta z pomocy lekarza ZUS. wtedy

Na pewno pojedzie na mundial
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wg orzecznika Zakładu Utylizacji Słabszych to Glik z Jego urazem mógłby w kopalni na przodku węgiel fedrować.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawda taka, ze od bodajże 2003 roku takie firmy ochroniarskie wyłudziły tryliardy złotych

z PFRONu za to że dawały stanowiska pracy ludziom z niepełnosprawnością /tzw zakłady pracy chronionej/ brano kasę na człowieka a jemu samemu płacono 2,5 na godzinę, reszta dla firmy. Przez tyle lat okradali wspólną kasę i pracowników, dla państwa byłoby taniej gdyby ci ludzie w ogóle nie pracowali i dostawali te pieniądze bez pośrednictwa firm ochroniarskich. Inna sprawa, że jeśli ktoś ma grupę inwalidzką i jest trochę ślepy czy kulawy to raczej marny z niego ochroniarz. Teraz przynajmniej ten ochroniarz ma obowiązek szkoleń z posługiwania się bronią i technik interwencyjnych by w ogóle wiedział co z czym się je, i teraz dooiero widać dramat jak przygotowani do pracy są tacy ludzie....czyli kompletnie nie kumają którędy wylatuje pocisk albo nie potrafią obezwładnić napastnika
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

A no

Gdzie ustawa o Ochronie Fizycznej Osób i Mienia, mówi wyraźnie o zdolności psychicznej i fizycznej do wykonywania obowiązków...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Emeryci, z grupa unwalidzka, gamonie bez szkol, lenie co im sie za lepsze pieniadze robic nie chce,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

Kulson i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tylko

w tym kraiku , grupa niepełno sprawności i do ochrony , śmiechu warte i tyle ale to dziki kraj jednak !!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie kończy się, tylko zaczyna. Grupa daje dofinansowanie wynagrodzeń z PFRON

400/1120/1800 zł III, II, I grupa. Ozusowanie śmieciówek, a niebawem ich likwidacja dadzą większe szanse niepełnosprawnym, a wyeliminują emerytowanych trepów i młodych obiboków.

no i

ubeki,polskie prawo i tyle w temacie...
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 9

"Oni się najbardziej narażali" tak mówił prokurator Stanisław.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

zapytaj milicjanta

on ci wskaże drogę
dezerter
a poważnie - wygląda na byłą sb
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 8

on ci prawdę powie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

spolka srebrna

prowadza konfidenci SB
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

konkurencja hahaha

ale tak naprawde po co zatrudniac ochrone? Wystarczy zatrudnic zwyklych pracownikow, dozorcow i bedzie taniej
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

W budynkach Albatross Towers w Gdansku sa firmy ochroniarskie, ktore wyplacaja pensje np po 2 miesiacach.

Albatross Towers 4D i inne. Warto aby Inspekcja Pracy przyszla i sprawdzial umowy o prace ktorych nie ma i termin wyplacania pensji.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 0

Firmy ochroniarskie

To targ niewolników. Rozwożą pracowników po klientach byle by ilość osób się zgadzała.

Nikt nie patrzy na kodeks pracy itp. Wezmą każdego byleby za najniższą stawkę chciał tyrać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taaak??

To może inspekcja najpierw zapuka do Członków Zarządu wspólnoty mieszkaniowej i sprawdzi za oni ile wynajęli ochronę?? A jakie są koszty minimalnego zatrudnienia..
...a nie teraz zdziwienie wielkie, ze firma kombinuje!!

A ubezpieczenie,pomyślałeś o tym,zwykły dozorca tego nie da,musi być firma.

Riposta

Niekturzy ludzie. Nie mają co robić i wypisują głupoty zbronią w ochronie pracują ludzie wyszkoleni do tej roboty a nie jakieś dziadki czy renćiści arenciści by nie dorabjali gdyby nie zlikwidowano spułdzielni inwaliduw

I super. Teraz kilkuset ochroniarzom cofną uprawnienia.

Kiedyś policja przeprowadzała egzaminy na ochroniarzy. Zdawalnosc na poziomie 20%. Potem, żeby zostać ochroniarzem wystarczyło złożyć zaświadczenie o przeszkoleniu z prywatnego ośrodka. Skutek można było przewidzieć. Podejrzewam, że to tylko wierzchołek góry lodowej.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 8

egzaminy owszem były ale żeby do nich przystąpić trzeba było obowiązkowo przejść kurs właśnie

w takiej firmie szkoleniowej prowadzonej przez byłych milicjantów, oni znali jeszcze z pracy tych co siedzieli na egzaminach i jak kursant chciał potem zdobyć licencję po kursie to było to do załatwienia. Generalnie cała spuścizna po mundurowych z PRLu stworzyła tzw branżę ochroniarską, napisano za SLD ustawy odpowiednie by koncesje na takie firmy zdobywały osoby które już były emerytami milicji, SB itp. zmuszono rynek do zwalniania z etatów cieci i dozorców a wprowadzano firmy ochrony z tzw licencjonowanymi ochroniarzami, mielono faktury i korzystali właściciele firm ochrony bo to oni rządzili i dzielili tą branżą. A już największe wałeczki to robili z kasą z PFRONu, na tzw zakłady pracy chronionej.... majstersztyk z kulawego zrobić ochroniarza i wmówić ludziom że się mu jeszcze pomocną dłoń podaje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Porządek

Już dawno rząd powinien zrobić porządek z ochroną. To jedna wielka patologia.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 13

Tak jak wojsko, służba wiezienna i inne mundurowe wynalazki..patusy do cna..

tomasz z oliwy

od czasu gdy w likwidowanym praktikerze przy kolobrzeskiej zobaczylem drobna malutka starowinke z emblematem na ramieniu "ochrona" przestalo mie cokolwiek dziwic w tej materii
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proca.

Pustych elektryczny

Praca w ochronie jest super!!!

Nie muszę nic robić i jeszcze za to mi płacą!!! W POlszy nie opłaca się tyrać na budowie itp. Ponieważ mamy afrykańskie zarobki a ceny zachodnio europejskie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

To prawda ja też tak mam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jeszcze jeden 24 godzinny dzień pracy w tym 6-7 godzinek przespanych, a potem 48 godzin wolnego , i 2800 na łapkę i ciągle co 24 godziny weekendy 48 godzinne

Większość szkoleń w Polsce to fikcja. BHP, PPoż i wiele innych. Idzie lista do podpisania, firma wystawia FV i gotowe.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pracownicy ochrony zdobywający uprawnienia kwalifikowanych po 2014 to kpina!!!

Wcześniej zdawano egzaminy na licencję przed państwowa komisja, po ukończeniu kursu,dziś wystarczą byle kursy i to wszystko,zapłacisz za kurs i zdasz,duże pole do nadużycia...dziękujemy ci Gowin,uwolnienie niektorych zawodów to twoja zasługa..słabe przygotowanie po tych niby kursach to norma...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kurs

Kurs trwa 40 godzin a nie 245 policjant się pomylił tak miało być na początku,ale zmniejszono do 40 godzin
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chodzi o kurs na wykwalifikowanego czy dokształcający? To różnica..
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurs

Kurs trwa 245 godzin, a 40 godzin trwa kurs doszkalający, który trzeba przechodzić co pięć lat.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie o kurs doszkalający chodzi

Kurs

Kurs na licencję trwa 245 godzin chyba że kupiłeś..... natomiast kurs doszkalający trwa 45 h dla tych co już mają licencję a minęło 5 lat
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pomyłka. Jest kurs doskonalący dla kwalifikowanych pracowników ochrony 40 godzin i na pracowników kwallifikowanch 245 godzin. Gowin doprowadził do jednego wielkiego przekrętu A policja stolec robi i nie kontroluje. I tak to wygląda.

Ubecja się powaliła ?
Nic dziwnego czasy, kiedy ubecy mogli kogoś, albo coś załatwić minęły.
Były polowania, był układ zamknięty, wysoka emerytura. Wszystko by żyło się w POlsce lepiej członkom Platformy, jak powiedział pan premier Tusk
A byłaby więzienna cela, na to jednak nie pozwolą "koledzy i koleżanki, niezawiśli Sędziowie, którzy są "solą tej ziemi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Taka jest prawda.

Wszystkie szkolenia to pic i fikcja.Liczy się tylko kasa za papierek.A przecież wiadomo kto bierze kasę za te bajery.Zawsze dwie strony.Ale co tu patrzeć na pionki.Wystarczy powiedzieć że takie same bajery robią wokół sejmu.Wszyscy oszukują,wszyscy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znowu się obudzili o 10 lat za późno

Licencję świadectwa badania okresowe świadectwa kwalifikacji ADRy wszystko idzie bokiem. Przecież wiadomo że im więcej licencji i pozwoleń tym więcej korupcji
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

W zasadzie wszystkie kursy na wykwalifikowanego pracownika ochrony po 2014 to wielka kpina,jakość wyszkolonych ludzi po tych kursach żadna..wcześniej ok. 20 procent ludzi podchodzących do egzaminów państwowych po kursach zdobywało licencję..Wykwalifikowany pracownik ochrony musi ponosić koszty obowiązkowych badań lekarskich co 3 lata koszt ok.400 złotych, a nie dawno wymyślono że co 5 lat będzie przechodził szkolenie za które koszt waha się w granicach 400 do 800 złotych ..Tak zarabia się na ludziach którzy dostają i tak marne pensje..
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie takie marne zarabiam na rękę 4000 zł.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

A dodam że za 180 godz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jesteś słabo zorientowany w temacie,proszę nie siać zamętu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ci szkoleni przed 2014 rokiem ,to już wcale nic nie musieli umieć,bo licencję dostawali za samą obecność na zajęciach.Wielu z nich po podstawówkach z zapadłych wioch gdzie nie było pracy , przyjechali słoje i weki do Trójmiasta które uratowało im życie ,bo na swoich wiochach wyrywali by do tej pory buraki
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Opis twoj pasuje właśnie do tych po 2014 czytałeś chyba artykuł pod którym piszesz te wypociny, nadużycia są bo wystarczy kursik i nic wiecej..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

pewnie kolejny wnuk Walesy

pewnie to kolejny wnuk sławnego L Walesy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

trudne egzaminy na ochroniarza

24 godziny na jednym boku przeleżeć.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czepiają się , na każdym szkoleniu jest miej godzin niż w rzeczywistości o co ten szum

Tylko wyciadanie kasy na kurs i szkolenie nikt nie daje nie daja tez na lekarza a d*pie to ma za 1450 zlotych mam sie poswięcac rezygnuję
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zmień firmę, za 10 razy po 24h dostaje ponad 4 tysiące, wiec nie narzekaj, tylko dzisiaj, zrób kursy szkolenia, zapłacą więcej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nikt nie daje..chłopie zainwestuj w siebie,tylko narzekać potrafisz.

Były licencje to eliminowalo patologie w ochronie a teraz to co widzimy co z naszym zawodem zrobiło PO
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Były licencje była patologia

Byłe licencje była patologia ale nie drenowano tak kieszeni ochroniarzy jak teraz do k.....nędzy po co ochroniarzowi kurs doszkalający jak ci co pracują i utrzymują się z pracy w ochronie wiedzą że trzeba zrobić 300 h żeby rodzinę 2+3 utrzymać to jak pracuję 300 h w miesiącu to jeszcze trzeba mnie doszkalać za moją kasę paranoja ci*le po prostu nas okradają a co do nowych egzaminów wszystko ustawione na branie kasy co cię nauczą na kursie gdzie np.grupa liczy 45 osób a zajęcia z bronią na strzelnicy 1 dzień max 6 h bo 2 h to instruktaż i przygotowanie i potem zejście że strzelnicy rozumiem jeśli kursant miał wcześniej kontakt z bronią odbył służbę wojskową lub przynajmniej 3 miesiące szkolenia gdzie codziennie było strzelanie minimum 100 sztuk Amunicji i różne rodzaje broni ale młodych bez przeszkolenia wojskowego i po czymś takim broń samobójstwo powinien zrobić ten co mu to pozwolenie wystawił .no i miałem się odnieść do starych i nowych licencji panów milicjantów i pseudo policjantów z Rentami na Głowę mający po 40 lat chorzy psychicznie nie nadający się do pracy w policji . spokojnie pracują z bronią jako dowódca SUFO w różnych firmach ochroniarskich i to wg. Niektórych was jest OK . Pragnę nadmienić że nie zdawali żadnego egzaminu bo licencję dostali z automatu bo policjant Pan ......Pracuje jako wartownik 2 lata służby wojskowej za darmo musiałem robić kurs ochrony ,robiłem w starym systemie tzn po staremu zdałem egzamin przed komisją państwową w międzyczasie ustawa się zmieniła i musiałem robić egzamin na broń po nowemu na stary kurs wydałem 2500+ 600 na dojazdy 6 miesięcy potem na nowe egzaminy pseudo 1200+2 kursy doszkalające na strzelnicy w związku z okresem inwigilacji policji który jest ważny 3 miesiące jak jest nieważny nie można przystąpić do egzaminu i tak zeszło 2 lata i za każde doszkalanie po 500 zł razem 2200 plus koszt dojazdów 400 to razem 2600+ poprzedni koszt to razem 5700 wyciągnęli odemnie cwaniacy i państwo . Zrobienie licencji zajęło mi wraz z pozwoleniem na broń w czasie 2011-2013 dwa i pół roku .nie mam emerytury od państwa i na wszystko musiałem zarobić sam .Pytam Gdzie jest K........a Sprawiedliwość i równy dostęp do zawodu i czy ? Wreszcie ktoś tę patologię psychiczną -Milicyjno-Policyjną wypitoli ?

Kurs trwa

40 godzin. Ponadto ewidentnie widać, że konkurencja na nich doniosła, teraz dopiero w Gdyni będą zaświadczenia szły bokiem i stawka za niby kurs wzrośnie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze że płace w ochronie wzrosły,jeszcze niedawno ochroniarz miał 5 zeta za godz.a teraz można dostać 10,15 czy więcej,odwalisz 10 służb i jest w porządku,

I 3 tys wyciągasz i 20 dni wolnego. Mam tak samo i chwale to sobie

???

Gdzie licencjonowany miał 5zł? Nie myl ochrony z dozorem...

kilerzy5

Mają rozmach sk....yny.

W UK

W UK się na kurs 3 dniowy.konczacy się egzaminem.. po 5 godzin każdy dzień..i się płaci £420 .. pot się czeka na licencję. Tyle w tym temacie.

aleś ty głupi

pisoska c*oto
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

I dobrze

Zaczyna taki pracę zielony, nie wie co to ujęcie

I dobrze

I dobrze

I dobrze

I dobrze

Powinny być trzystugodzinne szkolenia ...

... z dodawania komentarzy. Zaczyna taki zielony i nie wie jak dodać jeden komentarz zamiast pięciu

Zapytał cieć ciecia -która godzina ?

...a cieć odpowiedział -ciecia ......
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

to idż na....

ksędza

Haa

Haaa przecież to jasne ze 90 pr nie dostało by pozwoleń w normalnej procedurze, więc ktoś mądry zaczął sprzedawać kwalifikacje,bravo

jakbyście kupowali zioło od potrykusa lesia z rumi, to byscie mieli ochronę, jego klienci są pod ochroną, nawet policja nie jest w stanie cos mu zrobić, na układy nie ma rady, taka prawda, ma pozwolenie na białe tiki taki

Jest taka firma z czestochowy boston tak samo robi
do góry