Widok
Fantasy
Opinie do spektaklu: Fantasy.
reżyseria Jan Klatascenografia Mirek Kaczmarekreżyseria światła Justyna Łagowskaruchy Maćko Prusakpróbkowanie muzyczne Jan Klata & Rafał Kowalczykkierownik produkcji Magda Raczekasystent reżysera, inspicjent Jerzy Gutarowskiasystent scenografa Maciej Chojnackiasystent kierownika produkcji Ewa Siweksufler Julia Michalskagrają Joanna Bogacka - Respektowa, Eliza Borowska - Dianna, ...
Przejdź do spektaklu.
reżyseria Jan Klatascenografia Mirek Kaczmarekreżyseria światła Justyna Łagowskaruchy Maćko Prusakpróbkowanie muzyczne Jan Klata & Rafał Kowalczykkierownik produkcji Magda Raczekasystent reżysera, inspicjent Jerzy Gutarowskiasystent scenografa Maciej Chojnackiasystent kierownika produkcji Ewa Siweksufler Julia Michalskagrają Joanna Bogacka - Respektowa, Eliza Borowska - Dianna, ...
Przejdź do spektaklu.
Warto
Spektakl trwa 120 min a mnie tak pochlonal ze wydawalo sie ze tylko 30. Warto jest go obejrzec. Jest ciekawie zrealizowany i po mimo ze to dramat to nie brak tam scen humorystycznych. Calosc jest interesujaca i momentami zaskakujaca. Co do muzyki to smialo mozna powiedziec ze wspolgra z tempem calej sztuki i jest dobra. Pozdrawiam
raczej nie porywajaca sztuka
po pierwsze sztuki z poprzednich epok juz przenoszono na grunt wspolczesnosci wiec zadnego szoku to na widzu nie robi; po drugie realizacja pomyslu mnie nie przekonuje. glowny watek pozostaje zamierzchla przeszloscia, a dopowiedziane wspolczesne realia maja to zatuszowac. jesli chodzi o mnie ten zabieg sie nie udal. mimo wszystko nie sadze zeby czas poswiecony na wizyte w teatrze byl zmarnowany. scenografia i gra aktorow ciekawie pokazuja analogie dwu rzeczywistosci, a poczucie humoru w niektorych scenach wywolywalo smiech na sali.
jestem na TAK ;]
nie znałam ani nie czytalam fantasego a moja rekacja po spektaklu jest: 'musze to przeczytac" ;] wiec to chyba dobrze swiadczy o tej luznej adaptacji ;]
scenografia, humor i muzyka bęzbłędne ;]
troche zszkokowal mnie "taniec na wózkach inwalidzkich" - nie do konca przekonuje mnie motyw zolnierzy nagle wstajacych o wlasnych silach z wozkow ;/ i motyw smierci Spartacus ;/ szkoda pieska... a kukła była bardzo hmm wiarygodna;]
calosc bardzo dobrze zrobiona i fajna;] slownictwo troche przypomina "Beczke prochu" ale da sie zniesc ;p gorąco polecam!
scenografia, humor i muzyka bęzbłędne ;]
troche zszkokowal mnie "taniec na wózkach inwalidzkich" - nie do konca przekonuje mnie motyw zolnierzy nagle wstajacych o wlasnych silach z wozkow ;/ i motyw smierci Spartacus ;/ szkoda pieska... a kukła była bardzo hmm wiarygodna;]
calosc bardzo dobrze zrobiona i fajna;] slownictwo troche przypomina "Beczke prochu" ale da sie zniesc ;p gorąco polecam!
Mocne i efektowne!
Świetny spektakl. Bardzo mocny i zmuszający do refleksji - niestety smutnej: Polska i Polacy są spisani na straty :-( Inscenizacja pod każdym względem super - scenografia, muza no i aktorzy. Najbardziej podobała mi się p. Marta Kalmus - nie podejrzewałem Jej o takie poczucie humoru - i p. Marcin Czarnik - gdzie On tak nauczył się jeździć na wózku inwalidzkim! - jednym słowem polecam każdemu, kto rządny mocnych wrażeń!
Interesujące ale mało zrozumiałe
Zwłaszcza jak cały środkowy rząd był obsadzony emerytami na wyjściu ukulturalniającym. Siedzieli tam, nic nie rozumieli, oburzali się i do tego cały czas gadali i komentowali. Zupełnie nie reagowali na prośbę o zachowanie ciszy. Gorzej niż dresiarze! Ach ci dzisiejsi emeryci!
fantasy
polecam ale pod warukiem ze naprawde przyjda mlodzi ludzie nie emerci i starzy, to nie dla nich.sztukaponiewaz nie rozumiejea odniesienia autora.. przejmujaca poniewaz bardzo jaskrawo pokazuje obraz szarej rzeczywistosci Polski-blok na przymorzu, panienki ktore robia to za kase za smietnikiem, faceci dresy ktorzy maja kase i za grosz kultury ososbistej zakochani w swqoich autach z alarmami...sztuka super, dajaca wiele do myslenia, bardzo KONTROWERSYJNA!
Sprawdźcie
Kto nie czytał dramatu, ten nie zrozumie, jak skomplikowane było przeniesienie akcji, a przede wszystkim, przełożenie języka w dzisiejsze realia. To, że trudne jest zrozumienie przesłania tekstu pisanego, jest najzupełniej naturalne, sztuka zaś, na deskach teatru mocno nawiązuje do dzisiejszych symboli i nabiera innego znaczenia, a raczej kładzie nacisk na inne punkty dramatu. Światło, muzyka i scenografia a nawet choreografia są tylko środkami do zwrócenia na nie uwagi. Szczerze mówiąc, wiedząc, kto jest reżyserem należało się spodziewać, a przynajmniej ciut podejrzewać, że będzie to coś "mocnego". Czy warto poświęcić czas na taki spektakl? - A o czym mielibyśmy rozmawiać? Wywołać dyskusję - czy nie takie jest zadanie sztuki?
fanka
Pani Joanna Bogacka wspaniała jak zwykle podziwiam od zawsze.
Szkoda że Teatr nie błyszczy dawnym blaskiem . Mam w pamięci wspaniałe premiery w Teatrze i łezka kręci się w oku .Ciągle mam nadzieje jako wierna fanka teatru , że wrócą dobre czasy dla tego Teatru czego sobie i innym życzę. I pozdrawiam zawsze cudowną Panią Joannę .
Szkoda że Teatr nie błyszczy dawnym blaskiem . Mam w pamięci wspaniałe premiery w Teatrze i łezka kręci się w oku .Ciągle mam nadzieje jako wierna fanka teatru , że wrócą dobre czasy dla tego Teatru czego sobie i innym życzę. I pozdrawiam zawsze cudowną Panią Joannę .
co zostało ze Słowackiego
właściwie, to nie wiem, co zostało w tej inscenizacji z oryginalnej sztuki Juliusza Słowackiego??? Spektakl mimo wszystko bardzo mnie zachwycił - jako satyra ilustrująca życie współczesnego drobnomieszczaństwa i materialistów. Bardzo dobrze prezentował zróżnicowanie klas społecznych w jednym blokowisku, ukazał ludzi jednoczących się w momencie wielkich wydarzeń (śmierć papieża) czy podrzucających sobie świnie sąsiadów. Wspaniała scenografia, świetna muzyka i sceny z udziałem statystów - takie spektakle nie powinny tak szybko schodzić ze sceny.