Widok
Film,który oblepia jak smoła
Ciężko o nim zapomnieć i ciągle przed oczami stają perwersyjne obrazy znudzonego dworu. Film cieszy się bardzo pochlebnymi opiami. Na plus niesamowita scenografia, kostiumy, klimat, oczywiście gra aktorska. Ale sposób pokazania tej surrealistycznej gry pozostawia jakiś niesmak.
10 nominacji... :((( za co???
Kolejny film dla zblazowanej częsci świata filmu... film o ludzkiej podłości... nie wnosi nic do ogólnie pojętej wiedzy o ludzkości... Fabuła nudna, przewidywalna... Plagiat podzielenia filmu na "rozdziały" prosto jak z filmów Tarantino... Jedyne co ratuje tgo gniota to kostiumy i gra aktorska... Odradzam... szkoda czasu i pieniędzy...
Jeszcze nie mogę się uspokoić
Bardzo odważny, przełamujący tabu film. Jednocześnie prawdziwy, o intrygach kobiet dworu, o nieszczerości, o manipulowaniu. I o królowej, bardzo samotnej, zmagającej się z chorobami i nieszczęśliwym losem. I mimo tego ciężaru resztką sił próbującej rządzić i trzymać się pionu. Oparty na faktach historycznych.
Na gorąco
Film totalnie o niczym, wszystko już było w innych filmach. Tu nagromadzenie tej nijakości o niczym sięgnęło zabity. Zanudziłem się do bólu, czekałem by film jak najszybciej się skończył. Dno nie polecam i do zapomnienia. Niby kreacja rybim okiem miała pomóc w karykaturalnym pokazaniu ówczesnej rzeczywistości, ok jest w tym moc, ale reszta, włącznie z mizerną wyssaną z palca brudnego fabułą jest nie do zaakceptowania. Takie moje osobiste wrażenia. Mogę się mylić, ale nie sądzę.