Widok

Fiat 125p

'Duży Fiat' na równi z 'Maluchem' czy Syreną był znakiem polskiej motoryzacji. O ile Syrena zniknęła już z naszych dróg, 125p jest ciągle spotykany. Nie cieszył się może taką popularnością, jak 126p, ale przez długie lata był rozsądną alternatywą.Montaż Fiata rozpoczęto w listopadzie 1967 roku. W chwili rozpoczęcia produkcji był to pojazd porównywalny konstrukcyjnie i technologicznie z innymi ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zarąbisty

wypowiedź zmoderowana ( 2011-06-27 09:26:18)

Mam fiata 125p i

uważam jest to dobra produkcja, na dodatek polska! Mój fiat nie jest przerobiony na gaz, spala w lecie uwaga niecałe 10 litrów na 100km. No cóż zimą jakieś 11,5/12 litrów na 100 km. Na biegu jałowym pracuje na 600 obrotów! Jak na 90 rok produkcji (silnik poloneza, skrznynia 5 biegowa, okrągłe wskaźniki) blacharka jest do zrobienia, no cóż :(. Polecam go wszystkim, którzy mało czasu spędzają za kierownicą, osobiście przejeżdzam 100 km, i nie mają czasu spać w samochodzie! :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale fura !!!

Macie słabych inofmatorow

Sam jestem wlascicielem Polskiego Fiata 125p z 1968 roku. Po generalnym remoncie blach (bo auto stalo w garazu 20 kilka lat), auto wyglada oryginalnie, a i jezdzi sie nie gorzej.

Przebieg to tylko 56 tys km. Kiedy go kupilem 3 lata temu, mial na liczniku zalediwe 32 tys. Jestem drugim wlascicielem, i teraz po remoncie, jezdze moim autem tylko latem.

Spalanie tez wam sie mija z prawda. 6,8 litra na trasie przy 110-120 km/h nie jest wyczynem. W miesice w korkach ok. 7,5-8 literkow. Wszystko mam wyregulowane, a i czesci jeszzce wloskie, wiec moze stad ta roznica w zuzyciu paliwa.

Jestem II wlascielem i po 33 latach eksploatacji nie mam na co narzekac, wszystko chodzi jak w zegarku. Trzeba tylko umiec dbac o auto i wymieniac wszystko na czas, zgodnie z instrukcja. To wszystko.

p.s. niektore opinie zawarte w tekscie wydaja mi sie dziwnie znajome, ciekawe, skad je zaczerpnal serwis moto.trojmiasto?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fiat na gaz

Kiedyś jeździłem takim autem.
Fiat 125 to był całkiem dobry samochód, wystarczy spojrzeć na nasze ulice, produkcja stanęła w 1991 a one ciągle jeżdżą. Po zamontowaniu instalacji gazowej pali max 10-12 litrów na setke. Fakt, aby go rozbujać do 150 km/h trzeba wielu kilometrów, ale gdzie się tak jeździ. Zawsze można przełączyć na benzynę. Na polskie drogi świetne auto. Części tanie, komfort niezły, eksploatacja tania (instalacja gazowa). No jedyny problem, najmłodsze egzemplarze mają min. 10 lat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wrócą te czasy :-(

Może nie był to wspaniały i nowoczesny model, ale ja swojego wspominam z sentymentem...
P.S. A wszyscy na niego Borewicz mówili :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czemu nie?

Gdyby seryjnie monowali Colotkę, to byłaby niezła fura
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

?

Co to jest colotka?

Dobry dla majsterkowicza

Pierwsze 100tys km zrobilem swoja 125p (MR75) w 5 lat, potem w kryzysie paliwowym zalożylem do niego silnik diesla Volkswagena CK1500, palil 5 l/100 km oleju napedowego, w trzy lata przejechalem dalszych 170 tys.kilometrow. Kiedy jednak znudzilo mi sie ciagle majsterkowanie przy nim, kupilem Mercedesa i teraz mam zawsze czyste rece.

Bumbaj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

TO JA Przemek !!!

...ale oczywiscie nie ten, tj. tamten. Duzy fiat jest
najlepszym samochodem jaki mialem i na dodatek pierwszym. Jesli ktos wie ile kosztuje wymiana sprzegla we fiacie bo mi prawie nie lapie, dodatkowo interesuje mnie takze blacharka, moze ktos ma prawe przednie drzwi... Ale jezdzi i to z klasa, robie nim kilkuset kilometrowe trasy (przebieg 103000km) i okej.
Lacze sie z innymii posiadaczami 125p w nieustajacym szczesciu.
Do zobaczenia na polskich (i nie tylko) drogach

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak milo

No nareszcie znalazl sie ktos kto ma to co ja :) Ja tez mam fiacika 125p 1300 tylko ze z 1972 i tez po kapitalce nie jest to rakieta czy niewiadomo jak komfortowe auto ale jezeli sie o niego dba to nie ma z nim zadnego problemu.

Tez mam fiata

W pelni zgadzam sie z Kajetanem. Moj fiacik wyprodukowany zostal w 1969 roku, rowniez na wloskich czesciach. Co do przebiegu, trudno mi co kolwiek powiedziac, bo auto wedlug poprzedniego wlasciciela mialo juz drugi szlif...i wymaga trzeciego, ale faktycznie spalanie w granicach 6,7 litra na trasie da sie uzyskac. Wystarczy, ze posiwieci sie autku troche czasu i serca a wszystko bedzie gralo jak w zegarku. Ostatnio wymienialem lozysko opoprowe od sptrzegla, orginalne z napisem \"made in italy\" wyrtrzymalo 32 lata, a co do nowego to i ja i sprzedawca w motoryzacyjnym mielismy watpliwosci czy wytrzyma chociaz 3 lata...coz jak widac jakosc przez te lata leciala na lep na szyje...ups, troszke sie rozpisalem... tak czy inaczej, czesci jest pod dostatlkiem na kazdym zlomie, przy odrobinie zrecznosci i wiedzy wszystko mozna zrobic samemu (pod warunkiem, ze odroznia sie klucz francuski od klucza wiolinowego...;) Pozdrawiam

NIEPOLSKI SAMOCHOD

Jk moze byc polski skoro oryginalne czesci sa z Wloch.POLSKI SAMOCHOD musi miec wszystko polskie, czesci rowniez polskie

Skąd ja znam to zdjęcie

WItam
Jak miło zobaczyć swój samochód podczas surfowania po Internecie !
Nie chce się chwalić ale ten na zdjęciu naprawde należy do mnie, a zdjecie pochodzi z mojej strony www.auta.b7.pl poświęconej całej polskiej motoryzacji. Wszystkich zainteresowanych tematem serdecznie zapraszam.

Polski Fiat

Dla mnie \"Diży Fiat\" to jest polski Dodge i jest to samochód dla prawdziwego mężczyzny

Fiacior

FSO 1500 \'87 to byl moj pierwszy wlasny samochod. Nigdy nie mialem problemow z silnikiem choc mial juz ponad 200 tys km. Wymienilem jedynie tlumik i klocki hamulcowe od czasu do czasu :). Zima nie zima odpalal od razu. Spalanie od 6l/100 w trasie do 12l/100 w miescie. No i poza tym byl pojemny i bardzo wygodny ! Milo go wspominam. Niestety jakies gnojki zdemolowaly mi go i oddalem na czesci :((

Fiacik

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Fiata 125p 1300 z 71 roku. Pełen oryginał, bez rdzy z oryginalnym przebiegiem 41000km.To piękne auto.Chromy i nikle - jaki samochód teraz to posiada? Chciałbym za 30 lat zobaczyć np. Poloneza wyglądającego tak jak mój 125p wygląda dzisiaj. Od momentu kupna przejechałem zaledwie 150 km, wymieniłem podstawowe elementy eksploatacyjne płyny, oleje i.t.p. Mimo 30 lat chamulce i ręczny jak brzytwa. Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych właścicieli Fiata 125p.

Zabytek na drodze

Jestem szczesliwym (no moze nie do konca) posiadaczem fiatexa 125p 1300. Staruszek ma 28 lat, 93 tys przebiegu, z czego 15 tys zrobilem ja. Jestem szczesliwy nie do konca bo wlasnie dzisiaj posadzilem silnik. Nie jets to wina fiata bo zwlekalem z uszczelnieniem misy olejowej, no i stalo sie. Na szczescie naprawa nie kosztuje duzo, i to jest wielki plus. Sczerze mowiac gdyby byl uzytkowany zgodnie z instrukcja to pewnie nigdy by sie nie rozsypal, to jest moja pierwsza naprawa. Tylko pali mi troche duzo, ale nie byl regulowany odkad go mam. Jest napewno godny polecenia, komfort jazdy jest wspanialy, wnetrze to po prostu cacko, wszytko czerwoniutkie. A jak furorw wzbudz wsrod znajomych, niewiele nowych samochodów budzi takie zainteresowanie jak ten. To po prostu klasyk.
Moze ktos jest w posiadaniu oryginalnej, aluminiowej atrapy chłodnicy ba ja mam juz ta nowsza a chce miec oryginał. Szukam takze przednich, bocznych kirunkowskazów (to te okragle). Aha, moze ktos wie gdzie za \"grosze\" moge znalezc instalacje gazowa do niego???

mam kanta

ja mam kanta 2,0 i jest super ten kto nie lubi tych aut ma niepokolei w głowie nieprawdaż?