Widok

Fiat 125p

'Duży Fiat' na równi z 'Maluchem' czy Syreną był znakiem polskiej motoryzacji. O ile Syrena zniknęła już z naszych dróg, 125p jest ciągle spotykany. Nie cieszył się może taką popularnością, jak 126p, ale przez długie lata był rozsądną alternatywą.Montaż Fiata rozpoczęto w listopadzie 1967 roku. W chwili rozpoczęcia produkcji był to pojazd porównywalny konstrukcyjnie i technologicznie z innymi ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

sam jesteś pasożyt !!!!!!

Niejaki pasożyt zwący sam siebie Kiciusiem (z drzewka spadliśmy??) śmiał oczernić Fiaciora?!!!
Miałem 6 egzemplarzy - od takiego 1974 do ostatniego 1991... Kocham te auta, ten chropawy "klang" silnika, ten zapach skaju ...
Teraz mam tico i żałuję ...

to jeszcze raz ja

A tak w ogóle, to się naucz pisać poprawnie, Kiciusiu jeden - siedziało się w ostatniej ławce?

Wiocha total!!

najgorsze auto obecnych czasów!!! niedość że nieekologiczne to jeszcze jedno wielko\ie g... i siara totalna!!! fotele może i wygodne ale zdeka przestarzałe wiocha total

7 lat jezdzilem nim:)

I dopiero dzisiaj sprzedalem tzn dalem w rozliczeniu ( 900 zł) za nowe Punto. Mialem rocznik 88 wersja 1500 ME z silnikiem poloneza i wygodniejszymi fotelami, skrzynia tylko 4 biegowa, ale przy spokojnej jezdzie to bez znaczenia. Przede mna jeżdził nim ojciec. Kolor jak na tym zdjęciu - kość słoniowa. Nie psuł sie prawie wcale, ale był garażowany i w miare regularnie serwisowany. Blacha zardzewiala miejscami po 9 latach więć trzeba było odmalować. Był bardzo tani w utrzymaniu ( poza paliwem), częsci zapasowe dość tanie. W miescie palił 10-12 ( lubie dynamiczna jazdę) na trasie 8. Co ciekawe mój egzemplarz był tak wyregulowany, ze miał znakomite przyspieszenie jak na duzego fiata. Zadne tam ambitne cienko-cienko nie dawało rady.. ;-) Wnętrze bardzo wygodne, konstrukcja na tyle klasyczna i prosta, ze można łatwo naprawić samemu. Niestety czas biegnie nieublaganie naprzód i w końcu przyszedł moment, że musiałem go sprzedać aby zrobić miejsce w garażu na nowe autko. Zawsze będę miło wspominac ten wspaniały samochód a zwłaszcza podróż do Włoch kilka lat temu i sensacje i sentyment jaką robił wsród mieszkańców Lombardii :)
Co warte podkreslenia w ciągu całej podrózy z Polski do Włoch przez Alpy mój stary Fiat 125 p ani razu nie popsuł się, z wyjątkiem złapania pany w drodze powrotnej :)
Polecam zwłaszcza mlodym ludziom, którzy nie mają forsy na drogie nowoczesne samochody. Duzy Fiat to klasyk motoryzacji z charakterem.

I ja mialem taki samochod....

rok produkcji 1990 - czyli bardzo mlody, poza blachami nic mu zarzucic nie mozna, zrobilem nim 53 tys. km, byl przerobiony na gaz, czesci tanie - duzo mozna samemu zrobic itp itd, byl to moj pierwszy samochod - na nim nauczylem sie jezdzic - kupilem go jako 9cio latka (poprzedni wlasciciel nie dbal o niego). Teraz jezdze Lanosem i jezdzi mi sie o wiele lepiej - ale Fiacior mial lepsze swiatla ;-)

125p...

Jezdze 125p ze stycznia 1980. Silnik 1,5, skrzynia 4-biegowa. Wszystko chodzi idealnie, oprocz hamulca recznego :). Slabawa dynamika (no ale silnik pochodzi z ok 1961), blacharka w calkiem niezlym stanie. Dobre, chociaz troche ciasne auto rodzinne, ktore w calkiem niezlym stanie mozna kupic za cene sredniej klasy rowera gorskiego.

Fiat 125p -

Nie ma lepszej bryki niz to cacko - miałem nie jednego i nawet mam do sprzedania

też mam sentyment

W sumie miałem dwa fiaty 125 - jeden z 1971 i to była totalna porażka, nie ma o czym mówić. Drugi natomiast to był ciekawy egzemplarz, przywieziony przez takiego kolesia z niemiec - wykonanie tego samochodu było idealne - ładna tapicerka , deska rozdzielcza troszkę podobna do tej z łady, imitacja drewna + dwa duże zegary, zbiornik paliwa w bagażniku ( a nie pod), bagażnik wyłożony oryginalnym plastykiem ( nie wykładzina plastykowa tylko wyprofilowane sztywne wyłożenie bagażnika )wlew paliwa z drugiej strony ( te zdziwione miny właścicieli 125p stojących za mną na cpn), samochód mimo 15 lat ( miałem go na początku lat 90) wogóle nie rdzewiał - co było dla mnie szokiem. jak go sprzedałem to po 3 dniach przyleciała do mnie baba, która go kupiła, z pytaniem " panie co on ma takiego kopa - ja już miałam 2 fiaty i nie ma porównania" - wynikało to prawdopodobnie z jakiegoś innego przełożenia na tylnym moście. Fiat 125 ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - jak ktoś jest organizatorem zawodów sportowych to zawsze może go wykorzystać jako podium :))

FIAT 125p FSO-Silver Ghost

Dołączam się do wszystkich pozytywnych opiń na temat 125p.Ja osobiście jeszcze nie mam tego samochodu (bo mam dopiero 16 lat),ale ma go mój tata.Jest to auto z roku 1985,a więc ma 17lat i oczywiście jeżdzi nadal.Kolor ma srebrny (był przemalowany z białego).Po zmianie koloru pojawiło się na ulicach Krakowa jeszcze kilka innych srebrnych FIAT-ów (widocznie ten kolor spodobał się też innym właścicielom).Ja równierz mam zamiar w przyszłości jeżdzić tym samochodem. Sądzę,że jest to bardzo dobry samochód i nic nie zmieni mojej opini.Natomiast tym,co wyśmiewają to auto i jego właścicieli,mam do powiedzenia,że są sami śmieszni,a ponadto bezczelni,egoistyczni i chamscy (śmieją się przecież z poglądów innych osób).Ja nie znoszę,kiedy ktoś mówi,że FIAT 125p to złom itp.Dla mnie jest to najlepszy samochód na tym świecie i mam to w d..., że ktoś mnie uzna za idiotę.POZDRAWIAM wszystkich miłośników tej marki.Do zobaczenia na drogach polskich i zagranicznych!!!!!!

Fiacior

to świetny samochód.Jeśli dbasz o swojego Denwera to jezdzisz i jezdzisz... Mam zamiar kupić teraz już 3 Fiata i chcę do niego wrzucić silnik 2.0 .Hej golfiarze i inni-już możecie zacząć się bać...

chce kupic

chcialbym kupic 125p ale niewiem czy warto

FIACIK

EXTRA WÓZEK PALI TYLKO 7,5 LITRA CHODZI JAK ZEGAREK SZWAJCARSKI ZEGAREK ODLOTOWA BRYKA

ZNAWCA!!!! LUDZIE to badziewie!!!

Rozumiem, że nie mieliście nigdy samochodów pożądnej klasy, albo jeździliście maluchami lub trabantami... hehehe głupie te auto, śmierdzi niesamowicie i jest niewygodne... Ludzie pozbądzcie się tego auta i kupcie se inne!!! (Znałem taki przypadek, że mój kumpel chciał zachamować i mu przewód hamulcowy pękł i miał wypadek...) ale cóż.... Pozdro dla tych którzy nienawidzą tego auta

To jest oldstylowe auto

Mam Bandziora z 84 roku - dostałem go od dziadka za friko. Po wymianie zużytych części (filtry, olej, drążek kierowniczy, usprawnieniu świateł, podpięciu licznika, załataniu paru dziur w podłodze, oraz paru uszczelek i wyregulowaniu gaźnika), autko sprawia się dobrze, zarówno w mieście jak i w trasie.
To nie jest samochód dla świeżo upieczonych kierowcó - oni nawet nie wiedzą co to jest ssanie.
Zresztą czasami trzeba przy nich trochę pogrzebać i mieć o tym jakieś pojęcie.
Cała radość jest w tym że jedzie się takim starociem, który co nieco jeszcze potrafi, a jak coś się zepsuje to na każdym szrocie dostanie się to za grosze.
Ten samochód ma duszę i " bezduszni " kierowcy nie mają czego w nim szukać.
Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych użytkowników Bandziora.

automatyka

..a ja sam zamontowalem do mojego Fiaciora el. szyby i central zamek...

bandzior

duży pszestronny ,troche słaby silnik,sporo miejsca.układ chamulcowu często się zapieka.bardzo szybko go żre rak korozja.jak bym miał CPN na podwurku to napewno chciał bum go nabyć

uwierzcie

mialem dwa fiaty(jeden ponad 200tys. bez generalki!) a teraz już drugiego poldka i wiem że te ostatnie chowają sie do "bandziorów" pod większością względów.

Fso

mam takie auto z 88 od nowosci... nie tuningowany a i tak calkiem niezle sobie radzi i zostawia w tyle "lepsze" furu..... trzeba tylko o samochód dbac ...zmieniac oleje swiece (markowe oleje i dobreswiece) i motor i auto sie sprawuja na 5.... a pozatym trzeba go kochac........ co z tego ze jest moze głosny i nieekonomiczny ..... nie ma sie co dziwic konstrukcja samochodu siega lat 70 wiec minelo troche czsu....

Fso

przejechalem nim 130 000km i motor bez remontu tylko wymiany serwisowe.....

Niezawodny do 2003

Miałem FSO 1500 z 1986 roku niezawodny do końca eksploatacji.
Zużycie paliwa od 7,5-12l, zależnie od pory roku, długości pokonywanych odcinków i ciężaru buta.
Wymagał raz w roku usunięcia drobnych usterek, przed przeglądem.