Widok

Fiat 125p

'Duży Fiat' na równi z 'Maluchem' czy Syreną był znakiem polskiej motoryzacji. O ile Syrena zniknęła już z naszych dróg, 125p jest ciągle spotykany. Nie cieszył się może taką popularnością, jak 126p, ale przez długie lata był rozsądną alternatywą.Montaż Fiata rozpoczęto w listopadzie 1967 roku. W chwili rozpoczęcia produkcji był to pojazd porównywalny konstrukcyjnie i technologicznie z innymi ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

NIEZAPOMNIANY POJAZD

jak bylem dzieckiem, to rodzice mnie wozili fiatem 125P. Zawsze wszedzie dojechalismy, kaszuby, mazury itp (prawie zwsze z przyczepa!). No ale Fiat 125pto juz niestety przeszlosc, teraz to chyba nadaje sie tylko dla tych, co nie maja za duzo kasy... A pamietam, ze nasza wersja byla sprowadzona z owczesnego RFN i w srodku byla imitacja skory i inne bajerki, ktorych nie ma w tradycyjnych modelach. To bylo auto! ehhhhh te czasy...
Ja teraz sie woze Yariska ale 125p traktuje z szacunkiem!!! OBYSCIE WYTRWALI JAK NAJDLUZEJ!

PF 125p...

podoba mi sie to autko i chciałbym sobie go kupić (najlepiej z gazem) ale nie wiem które roczniki ( wersja MR) trzymają się najlepiej - czy mógłby mi ktoś doradzić, byłbym wdzięczny POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI TEGO SAMOCHODU

dobry fiat nie jest zly

jestem posiadaczem pieknego 125p i musze powiedziec ze autko cudenko poprostu. nie mam zadnych zastrzezen swoje potrafi a na gazie to taniej niz maluszkiem wychodzi.

wielkie nic

Fiat125p jest takim samym gównem jak komp to znaczy jest pudełkiem bes dna miałem takiego i cały czas w niego ładowalismy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Metamorfoza

Posiadam Fiata 125 p od paru latek i wiem że można zniego dużo wykszesać,Jest z roku 1984 pojemność 1500 no i cztero biegowa skrzynka.Przez te wakacje wyremontowałem go oraz troszeńke poprzerabiałem i nazwałem go "Dragon".Był bialutki a teraz żółty no i dwa czarne pasy przez calutkie autko a także zrezygnowałem z tylnych klamek.(dodałem centralny!!)

To jest to

Kupiłem Fiata 125p 1500 z 1981 w 92 jak porzuciłem Trabanta,którego jeszcze z dwa miesiące z Fiatem miałem.Auto chodz w chwili zakupu miało 11 lat było w doskonałym stanie.Zero rdzy.W ogóle miał jak go kupi8łem 34000km.Bardzo dynamiczny,lakier wyglądał jakby z fabryki lrdwo wyjechał.Wersja eksportowa,piękny znaczek Polski FIat i kolor safari.Jezdził świetnie,zero awarii.Jezdziłem z 5lat i sprzedałem z 11500.Mniej kłopotliwego auta nie miałem.Pozdrawiam.

opinia....

Kiciuś i Przemek możecie tu być ale nie pierdo...... bo niewiecie co to miłość do 125p...., pozdrawiam wszystkich posiadaczy i życze szerokiej drogi

FIacior

Mam fiata z 1988r. został przerobiony na 5 biegówke stan ma idealny koła szerokie z poloneza silnik 1.5 z poloneza po mieście pali 6.0litrow a poza miastem 7.0litrów.
FIAT 125P JEST SPOX

z*******e Auto

Mam fiaciora i uważam że jest z*******y, mam 17 lat, fiata kupił mój ojciec 20 lat temu, to na nim nauczyłem sie jeździć. Mamy Astre i Matiza, ale nie mogliśmy sie pozbyć fiata, mój ojciec ma sentyment do niego> Fiat po prostu jest z*******y i tyle.

czytam

i niezmiernie sie ciesze ze jest tak duzo dobrych slow o 125p. sam bylem wlascicielem modelu '74 1500, samochod byl w stanie idealnym, byl... niestety zaczalem nim jezdzic na co dzien i szlag trafil silnik, sprzeglo, zawieszenie itd. na biezaczo dokonywalem napraw ale zabraklo mi cierpliwosci wiec go sprzedalem. kolega, ktory go odkupil zrobil z niego murzynska chate i az lza sie kreci w oku gdy na niego patrze (parkuje na przeciw moich okien). Jednym slowem zaluje ze oddalem mojego fiaciora w niewlasciwe rece, zaluje ze go w ogole oddalem. To najlepszy wozek jaki mi sie trafil. Pozdrowienia dla Kajetana.

Dużo miejsca i dużo roboty

Najgorsze jest to, że 125p trzeba remontować już po 100tys. km. Ciągle coś się psuje lub zużywa a części zamienne (nawet fabryczne)nie pasują lub na nowo się szybko psują. Wiele do życzenia pozostawiają:rozrząd, zamki, hamulce, przekładnia kierownicza, blachy, amortyzatory... Zabezpieczenie antykorozyjne było dość dobre. Świetne fotele, ładna deska rozdzielcza, dobre materiały wykończeniowe.Po prostu niezniszczalne wnętrze, które jest wzorem do naśladowania dla współczesnych firm. No chociaż sposób zamontowania tapicerki drzwi nie był dobry to skay którym pokryto ją i siedzenia był strzałem w dziesiątkę. Kiepska jakość wykończenia bagażnika to tylko jedna z wielu wad starego fiata. Większość aut jeżdżących po drogach przechodziła nawet po kilka remontów. Decydując się na zakup tego auta trzeba liczyć się z częstymi naprawami, dużym zużyciem paliwa i średnio dobrymi osiągami. Fiacik ma jednak coś w sobie co sprawia, że jest jedyny w swoim rodzaju- przestronne i wygodne wnętrze oraz szum powietrza podczas jazdy

czerwona strzala

fiacior jest debesciak. mam takiego z 90 roku po dziadku. byl i w slowacji w czasie ostrych mrozow,pod warszawa w czasie upalow(ja jestem z opola) i hmm... dojechal zawsze dojezdza wszedzie gdzie trzeba. nigdy mnie nie zawiodl.

KaAeNTe

to najbardziej wypasiona fura polskiej produkcji.

nauczyłem się na nim jeżdzić i z****iście mi to wychodzi. było to w 6 klasie podstawówki.

teraz mam 18 lat i codziennie bez prawka robię bujanę.

FIAT 125P ( FSO 1500) mega mega driver.

ELO

FIAT the best

Wiem czemu inni narzekają na 'naszego' fiaciorka. Są to ludzie głównie posiadacze maluchow i wstydza sie ze ich bryki pala po 8l/100km kiedy fiacior ma 2x wiekszy silnik i pali ok 10'/100km. pozatym fiat jest the best i wiele razy udowodnilem to ziomalom w zagranicznych brykach ktorzy byli wstanie ogladac tylko tyl wozu. Wiec APELUJE do wszystkich posiadaczy fiata 125p pokazujcie na drodze ze fiat ist the best!

Polski caddilac

Ja mojego kanta kupilem strasznie zaniedbango praktycznie wszystko bylo do wymiany jedynie karoseria byla w dobrym stanie oprocz prawych przednich i tylnich drzwi i silnik, skrzynia 4-biegowa poszla na zlom - chodzila dobrze ale jak sie okazalo wszystko bylo na wykonczeniu kilka razy pokonywalem na niej trase okolice katowic - okolice olsztyna i chyba cudem nie stanalem na drodze. natepna skrzynia jaka znalazla sie w kancie to 5-biegowa tylko niestety trafil mi sie model ze starym typem kanalu wiec musialem wycinac zeby moc ja wlozyc po paru przerobkach pasuje idealnie. zastanawiam sie czy pisac co zostalo wymienione - jest tego mnostwo. np wymiana swiatel na H4, wymiana zawieszenia przedniejgo jak i tylnego wraz z mostem, renowacja tapicerki i inne. dobrze dla estetyki auta zmienic kola ze 165 R13 na 185 R13 fakt faktem brak wspomagania kierownicy da sie bardziej we znaki. Co najbardziej mi sie podoba to to ze auto plynie po jezdni , ladnie sie przechyla , zwlaszcza podczas zatrzymywania piekny efekt jakby sie klanial.
minusy:
- za slabe - przadala by sie wieksza moc zwlaszcze po instalacji LPG
rozwiazanie zmienic silnik na 1.8 z fiata 132
- mankament z hamulcem recznym
- brak przeniesienia ogrzewania i nawiewow z tylu
- kiepskie chlodzenie kabiny latem jak sie otworzy wszystkkie szyby to z tylu strasznie wieje zas w przodzie malo sie odczuwa ze jest chlodniej
- zamki w drzwiach zlabo sie zatrzaskuja trzeba trzaskac drzwiami
Plusy:
+ auto ogolnie ekonomiczne i nie chodzi tu o samo spalanie nie wiem czemu wiekszosc bieze tylko ten czynnik pod uwage, wszelkie wymiany czesci tez przeciez sie skladaja na ekonomie, a jesli chodzi o to auto to nie wime ktore jest bardziej, kanty na zlomach rosna jak grzyby po deszczu wiec o czesci nie problem, elementy plastikowe czy gumowe, szklane, mozna dostac za darmo tak jak te moje lampy H4 rok produkcji 1999 i sa jak nowe a nic mi nie kosztowaly tylko musialem je wymontowac z knata na zlomie, drzwi kompletne mozna miec za 10-25 zl tylko trzeba trafic na dobre bo sie zadko trafiaja
+ duzo miejsca w srodku
+ miekkie zawieszenie - dla mnie plus bo lubie wygode

http://kalpataru8.w.interia.pl
Pozdrawiam

Maszyna na medal

Poprostu Viper :) Nic dodać, nic ująć.... Jest najlepszy i taki będzie ;)

Fiat 125p forever ?

Kiedyś był dla mnie wspaniałym samochodem pozostał mi do niego wielki sentyment,
ale teraz to bym go już nie chciał

fiat 125p

to auto jest po prostu super jestem posiadaczem fiata z 90roku i jestem z niego zadowolony

jest cool

czesc mam fso z 88r i planuje wrzucic do niego silnik diesla od pasata lub golfa II a tym co chca kupic wóz uzywany polecam fiaciora

Fiat My Love

Kupiłem fiaciora 125p za 200 pln w z*******ym stanie, kupiłem do niego tylko dwa koła, facet który go sprzedał jest chyba idiotą, że puścil go prawie darmo buahahahahahah

Jest z 81 roku i podzespoły mechanieczne i blacharka jest powiedziałbym w bardzo dobrym stanie :)

Trochę za dużo pali, bo 15 l na 100 km, ale to i tak w*******a bryka:)

Nigdy nie zamienie na inną buahahahahahahahha