Widok
Focha InvestKomfortu
Planuje zakup mieszkania w Gdańsku, zainteresowala mnie oferta Wzgórze Focha (dzielnica Aniołki), nie wiem jednak czy to dobra lokalizacja. Wg folderów to 2 km od starówki. Sa też podobno dobre osiedla jak Zabianka, Zaspa, Oliwa, Przymorze, Wrzeszcz w którycch są inwestycje warte uwagi. Prosze pomórzcie, bo nie jestem z Gdańska. No i podobno Invest Komfort to dobry developer. Dziekuje z góry za podpowiedzi. Pozdrawiam.
hm...zalezy mi przede wszytkim na dobrej lokalizacji, wysokim standardzie, niskim budownictwie, infrastrukturze dla dzieci - boiska itp, ładnej okolicy - nie chce mieszkac w okolicy wiezowcow. Wazne to co za oknem (na focha sa widoki na zatoke) jak i dogodny dojazd do centrum (np. 1 km z focha), a wiec blisko glównej arterii gdańska (ale nie obwodnicy). Bliskosc plazy tez mi sie marzy ale przy tych zalozeniach to ceny sa horrendalne, chociazby taki neptun park... Optymalna granica to 500 000 zl. Bede wdzieczna za wskazówki. Sama juz nie wiem - moze wybrac inna lokalizacje i developera...? Pozdrawiam
Twoje założenia pasują jak ulał do osiedla na którym mieszkam w Gdyni.
A mieszkam na osiedlu Fikakowo na Wielkim Kacku.
Z tym że dojazd do centrum Gdyni a nie gdańska. Ale z drugiej strony mam 2 minuty do obwodnicy.
Z okiem widzę zatokę, co prawda jakieś 5km, ale widzę, a przy dobrej pogodzie i Hel.
Infrastrukturę jak na nowe osiedle mam rewelacyjną. Z prywatnym przedszkolem blisko, dwiema szkołami podstawowymi w zasięgu 10 minut pieszo/2 minuty samochodem. Mam na osiedlu duży sklep spożywczy dobrej sieci. Jest też plac zabaw podzielony na część dla małych dzieci z piaskownicami i huśtawkami, oraz na boisko. Plac ogrodzony i dozorowany. Na osiedlu masę drobnych usług i sklepów. I szkołę językową :)
W tej chwili w okolicy na pewno buduje coś Panorama, EkoLan, wiem że planuje też niedługo coś Hossa i InvestComfort.
Mieszkałem tu w mieszkaniu panieńskim żony, potem przenieśliśmy się dwa bloki dalej, a niedawno sprzedałem moją kawalerską norę i dobrałem kredytu i inwestycyjnie jeszcze dokupiłem tu kawalerkę. Wynająłem ją drugiego dnia, a mogłem przebierać w chętnych.
Przed przeprowadzką z panieńskiego żony na coś większego zwiedziliśmy i obejrzeliśmy praktycznie wszystko w Trójmieście co się wtedy budowało (koniec roku 2006) i nie znaleźliśmy nic co chociaż by się zbliżyło w przewadze plusów nad minusami. Rozeznanie w Gdańsku też mieliśmy, bo w Gdańsku mamy teściów.
Ale jak już mówiłem - wszystko to kwestia gustu i preferencji osobistych.
Fikakowo to dość drogie osiedle. Za kawalerkę 2 miesiące temu 31 metrów zapłaciłem 230tys. Śledzę ceny nieruchomości w kilku interesujących mnie dzielnicach od 2 lat. W Fikakowie nigdy ceny nie spadły i sprzedający nie byli skłonni do negocjacji w dół, chyba że mieszkanie było bardzo nieustawne.
Przyjedź, pojeździj trochę po osiedlu o różnych porach, zwiedź sklepy, plac zabaw, obejrzyj infrastrukturę, dojazd, przemyśl :)
Dla równowagi powiem też, że to samo działo się na gdańskiej Żabiance. Tam też ceny się trzymają. ALe zapewne z innych powodów.
A mieszkam na osiedlu Fikakowo na Wielkim Kacku.
Z tym że dojazd do centrum Gdyni a nie gdańska. Ale z drugiej strony mam 2 minuty do obwodnicy.
Z okiem widzę zatokę, co prawda jakieś 5km, ale widzę, a przy dobrej pogodzie i Hel.
Infrastrukturę jak na nowe osiedle mam rewelacyjną. Z prywatnym przedszkolem blisko, dwiema szkołami podstawowymi w zasięgu 10 minut pieszo/2 minuty samochodem. Mam na osiedlu duży sklep spożywczy dobrej sieci. Jest też plac zabaw podzielony na część dla małych dzieci z piaskownicami i huśtawkami, oraz na boisko. Plac ogrodzony i dozorowany. Na osiedlu masę drobnych usług i sklepów. I szkołę językową :)
W tej chwili w okolicy na pewno buduje coś Panorama, EkoLan, wiem że planuje też niedługo coś Hossa i InvestComfort.
Mieszkałem tu w mieszkaniu panieńskim żony, potem przenieśliśmy się dwa bloki dalej, a niedawno sprzedałem moją kawalerską norę i dobrałem kredytu i inwestycyjnie jeszcze dokupiłem tu kawalerkę. Wynająłem ją drugiego dnia, a mogłem przebierać w chętnych.
Przed przeprowadzką z panieńskiego żony na coś większego zwiedziliśmy i obejrzeliśmy praktycznie wszystko w Trójmieście co się wtedy budowało (koniec roku 2006) i nie znaleźliśmy nic co chociaż by się zbliżyło w przewadze plusów nad minusami. Rozeznanie w Gdańsku też mieliśmy, bo w Gdańsku mamy teściów.
Ale jak już mówiłem - wszystko to kwestia gustu i preferencji osobistych.
Fikakowo to dość drogie osiedle. Za kawalerkę 2 miesiące temu 31 metrów zapłaciłem 230tys. Śledzę ceny nieruchomości w kilku interesujących mnie dzielnicach od 2 lat. W Fikakowie nigdy ceny nie spadły i sprzedający nie byli skłonni do negocjacji w dół, chyba że mieszkanie było bardzo nieustawne.
Przyjedź, pojeździj trochę po osiedlu o różnych porach, zwiedź sklepy, plac zabaw, obejrzyj infrastrukturę, dojazd, przemyśl :)
Dla równowagi powiem też, że to samo działo się na gdańskiej Żabiance. Tam też ceny się trzymają. ALe zapewne z innych powodów.
http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
Ojojoj :) teraz to już mam mętlik w głowie - zwłaszcza, że faktycznie brany był przez nas pod uwagę i Wielki Kack... Gdańsk bardziej nam odpowiada ze względu na przyszłe miejsce pracy... Na żabiance też są fajne mieszkanka ale ta cena... Dziękuję Ci Soulless za odpowiedź i pomoc. A znasz może tą dzielnice przy której jest Focha? Czy jest bezpieczna i ogólnie "do życia"? Pozdrawiam
Tej lokalizacji akurat nie znam.
Kwestia oczekiwań i założeń.
Z praktyki wiem że wolę Gdynię, ewentualnie Sopot, czy też Żabiankę, lub maksymalnie Oliwę. Wrzeszcz i od Wrzeszcza na wschód już mnie przeraża paraliż komunikacyjny. Kiedy tamtędy nie jeżdżę to są korki...
Kwestia oczekiwań i założeń.
Z praktyki wiem że wolę Gdynię, ewentualnie Sopot, czy też Żabiankę, lub maksymalnie Oliwę. Wrzeszcz i od Wrzeszcza na wschód już mnie przeraża paraliż komunikacyjny. Kiedy tamtędy nie jeżdżę to są korki...
http://www.rebel.pl/product.php/1,303/17773/Alchemicus.html
Fajna lokalizacja, konkretny deweloper, to co w folderach tak i w rzeczywistości, ze względuna swoją pracę jestem prawie na każdym osiedlu trójmiejskim. Chociaż sama skusiłam się na mieszkanie na osiedlu MIGOWSKIE TARSY - DEWELOPER TOPCONSULTIG no i to co folderach to bajka która niestety odbiega od rzeczywistości, żeby byc obiektywną to jakość mieszkań jest zadowalająca. Pozdrawiam
focha to bardzo dobra lokalizacja, blisko centrum,dobrze skomunikowane,mieszkam niedaleko i jestem bardzo zadowolona z tego miejsca.przymorze czy zabianka to juz osiedla wilkiech blokow, z oliwy daleko do centrum...a gdynia dla mnie osobiscie to inna bajka niz gdansk,centrum gdanska..inny klimat miasta.ale zalezy co kto lubi...
Moim zdaniem bardzo dobrym i nieźle skomunikowanym miejscem w Gdańsku jest Przymorze, ale to małe, a nie duże-blisko do morza, ale też do centrum zarówno Gdańska, jak i Sopotu. W pobliżu szkoły, przedszkola, kino, sklepy.
A jeżeli chodzi o korki to są wszędzie o pewnych godzinach-to, że ma się 2km do obwodnicy czasami nic nie daje, bo się stoi dość długo zanim się na nią wskoczy:)
A jeżeli chodzi o korki to są wszędzie o pewnych godzinach-to, że ma się 2km do obwodnicy czasami nic nie daje, bo się stoi dość długo zanim się na nią wskoczy:)
co do invest komfortu to bym sie gleboko zastanowil nad ta 'firma' ktora ma powazne problemy finansowe i co gorsza- prawne. Na dzien dzisiejszy sa niewiarygodni i lepiej sie dobrze zastanow zanim umoczysz kase. Poszukaj opinii o tej firmie - w necie troche tego jest... jest ryzyko,jest zabawa ale nie za taka kase!!!
Boszzz Invest komfort niewiarygodny???? Co TY mówisz? Nie strasz! Zamówiłem u nich mieszkanie i nie bardzo chce mi sie w to wierzyć. Może maja i problemy jak każdy deweloper teraz, ale żeby od razu tak ostro? Prawne??? jakie prawne? jeśli piszesz takie rzeczy to przynajmniej je uwiarygodnij a nie podawaj coś co moze każdy napisać. Siejesz popłoch!
No cóż tak twierdzą także ludzie którzy tam pracowali i (w większości) zostali zwolnieni, bo Invest wstrzymuje to, co może i zwalnia kogo się da. Być może tylko się zabezpieczają żeby szybko zwinąć interes jak trzeba będzie. I nie usłyszałam tego od pani z warzywniaka tylko od bezpośrednio zainteresowanych.
centrum gdańska jest fajne:) jednak całe trójmiasto jest fajne w ciagu kilkunastu-kilkudziesieciu minut można przenieść sie w różne klimaty.
Rzeczywiście Żabianka to blokowisko, płyta itd. ale cenowo przystępna, Fikakowo w Gdyni jest fajnym osiedlem, zdecydowanie dla ludzi zamoznych... Jedno z nowszych a co za tym idzie i drozszych. Są prywatne przedszkola jest sklep jednej z dużych sieci nie najtanśzych. Nowiutko, czyściutko ale juz nie taniutko... no i dojazd autobusem taki sobie. Wydaje mi się, że jeśli mamy rodzinę i pracę warto skupić się na dojazdach do pracy, przedszkola, szkoly pewnie z czasem na fikakowie sie to zmieni. Całe trojmiasto jest dobrze skomunikowane autobusy, SKM, PKP. Szukając mieszkania w Trojmiescie należy skupić się na tym za ile stać nas na kupno mieszkania, jakie warunki.
Rzeczywiście Żabianka to blokowisko, płyta itd. ale cenowo przystępna, Fikakowo w Gdyni jest fajnym osiedlem, zdecydowanie dla ludzi zamoznych... Jedno z nowszych a co za tym idzie i drozszych. Są prywatne przedszkola jest sklep jednej z dużych sieci nie najtanśzych. Nowiutko, czyściutko ale juz nie taniutko... no i dojazd autobusem taki sobie. Wydaje mi się, że jeśli mamy rodzinę i pracę warto skupić się na dojazdach do pracy, przedszkola, szkoly pewnie z czasem na fikakowie sie to zmieni. Całe trojmiasto jest dobrze skomunikowane autobusy, SKM, PKP. Szukając mieszkania w Trojmiescie należy skupić się na tym za ile stać nas na kupno mieszkania, jakie warunki.
Oferta dla jełopów z worem kasy albo dla obcokrajowców, ci nie kumają o co chodzi. Kretyńsko wysokie ceny, płacisz de fakto za klatkę schodową która prędzej czy później i tak się "ubrudzi" i za spa z fitnesem z którego nie będziesz korzystać bo na wieść o wysokości czynszu zrobi ci sie niedobrze. Standard mieszkań normalny, osiedla Investu to hotele, zimne nie dla ludzi którzy chcą po prostu mieszkać.
nie zgodzę się z Tobą znajdź inna lokalizację z takim wykończeniem (drewniane okna, granitowe parapety zewn. marmurowe wewn., wentylacja aktywna nie grawitacyjna, klatki jak w hotelu, fitnes i sauna -bardzo przydatna rzecz po pracy a cena naprawde nie powala 15 złotych za 2 godziny na ile osób chcesz) za niższą cenę. Osiedle wygląda jak w folderach, przycięta trawka, czyste chodniki, posadzone drzewka. nie boisz się, że wyglądając na dziedziniec osiedlowy zobaczysz sąsiada bo odległośc między budynkami jest przyzwoita a dzidziniec pieknie wykończony. Zdziwiłbyś się ile "normalnych" rodzin tam zamieszkała bądź zamieszka.
Nie wiem czy wiesz ale Hossa buduje w takim samym standardzie co Invest, tyle że taniej i lokalizacje ma fajne np Altoria . Poza tym Hossa jest dużo bardziej wiarygodnym deweloperem. Nie zastanawia Cię fakt że Invest wstrzymał większość budów, a np. Hossa wprowadza co raz to nową oferę i wszystkie jej inwestycje idą pełną parą.
Ja tam mieszkam :)
Wykonanie bez zastrzeżeń, była jedna usterka, ale poprawiona przez Invest bardzo szybko. Mieszkania ciche (sąsiadów nie słychać), fajnie rozplanowane. Same bloki rozmieszczone rozsądnie (nie ogląda się sąsiadów przez okno).
Co do problemów Invest Komfortu - nie bardzo mogę w nie uwierzyć, 2 bloki E budują i idzie im to szybko :)
Nie mam także zastrzeżeń co do obsługi podczas kupna - wszystkie pytania natychmiast znajdowały odpowiedź.
Administracja jest OK, czynsze niewygórowane (płacę około 550 zł za mieszkanie 76 m2 + garaż + komórka).
Lokalizacja - ciężko znaleźć lepszą :) Jest naprawdę łatwo dostać się gdziekolwiek w Gdańsku.
Przy kupnie radzę wybierać mieszkanie z przypisanym miejscem postojowym w hali garażowej - na zewnątrz już się trochę tłok robi, pewnie będzie jeszcze większy jak wprowadzą się lokatorzy do budynków E.
Wykonanie bez zastrzeżeń, była jedna usterka, ale poprawiona przez Invest bardzo szybko. Mieszkania ciche (sąsiadów nie słychać), fajnie rozplanowane. Same bloki rozmieszczone rozsądnie (nie ogląda się sąsiadów przez okno).
Co do problemów Invest Komfortu - nie bardzo mogę w nie uwierzyć, 2 bloki E budują i idzie im to szybko :)
Nie mam także zastrzeżeń co do obsługi podczas kupna - wszystkie pytania natychmiast znajdowały odpowiedź.
Administracja jest OK, czynsze niewygórowane (płacę około 550 zł za mieszkanie 76 m2 + garaż + komórka).
Lokalizacja - ciężko znaleźć lepszą :) Jest naprawdę łatwo dostać się gdziekolwiek w Gdańsku.
Przy kupnie radzę wybierać mieszkanie z przypisanym miejscem postojowym w hali garażowej - na zewnątrz już się trochę tłok robi, pewnie będzie jeszcze większy jak wprowadzą się lokatorzy do budynków E.