Widok
Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki
Opinie do artykułu: Francuski przysmak: żabie udka i ślimaki.
Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?W Trójmieście żabie udka i ślimaki dostępne są w gdyńskiej i sopockiej restauracji Petit Paris oraz sopockiej restauracji Cyrano&Roxane .Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą ...
Żabie udka i ślimaki na stałe wpisały się do karty menu jako luksusowa przystawka podawana w najlepszych francuskich restauracjach. Czy w Polsce francuski przysmak również cieszy się taką popularnością?W Trójmieście żabie udka i ślimaki dostępne są w gdyńskiej i sopockiej restauracji Petit Paris oraz sopockiej restauracji Cyrano&Roxane .Ślimaki jadalne, takie jak winniczki, brązowe czy Gros Gris uznawane są za prawdziwy rarytas podawany jako ekskluzywna przystawka. Charakteryzują się dużą ...
odpowiedź jest bardzo prosta
przykładowo kuchnia polskiej szlachty polegała na dodawaniu tylu przypraw ile się dało do już trochę niezbyt świeżego mięsa - by zabić smak to raz, a dwa by zaszpanować przed innymi biesiadnikami. Na zasadzie "Że niby mnie nie stać na oryientalne korzenie?", albo Koniecpolski ostatnio podawał to, to ja muszę też.
Nie trzeba dodawać, że nikt z nas by tego nie przełknął
Pod tym względem w sumie niewiele się zmieniło do dziś.
A kuchnia polskiej biedoty - kasza, słonina, podła wóda.
Nie trzeba dodawać, że nikt z nas by tego nie przełknął
Pod tym względem w sumie niewiele się zmieniło do dziś.
A kuchnia polskiej biedoty - kasza, słonina, podła wóda.
To prawda. Ten sam "zmysł estetyczny", który danej osobie nie pozwala zjeść ślimaków, pozwala jej w swoim ogródku trzymać klapę od beemki, występować publicznie w mieście z gołą klatą i puszczać na pełną pi... przeboje typu "Disco Hits 2012". No istotnie, zmysłem estetycznym się różnimy. A ślimaczki i żaby w Petit Paris polecam, próbowałam wielokrotnie i były pyszne.
cóż jest cennego i rzadkiego w ślimakach i żabach?
Ślimaki same w sobie nie mają żadnych walorów smakowych, są mdłe jedząc je czujemy smak przypraw. Ich konsystencja jest przynajmniej dla mnie nieprzyjemna, cóż nie jestem smakoszem.
Żaby tymczasem mają delikatne mięso, coś między soczystym kurczakiem a kiepską rybą. Problem polega w tym, że trzeba je skubać jedynkami.
Całość ma na celu bardziej wypełnienie wydmuchanego ego "smakosza" pozostawiając żołądek pustym. Brakuje tylko przyprawienia etykietki afrodyzjaka ślimakom lub żabom (jak to jest z ostrygami). A wtedy zgraja łysawych brzuchatych panów po 50-tce gotowa jest słono przepłacić za iluzję sprawności.
A biznes się kręci :).
Szczęśliwie kuchnia francuska to nie tylko ślimaki i żaby.
Żaby tymczasem mają delikatne mięso, coś między soczystym kurczakiem a kiepską rybą. Problem polega w tym, że trzeba je skubać jedynkami.
Całość ma na celu bardziej wypełnienie wydmuchanego ego "smakosza" pozostawiając żołądek pustym. Brakuje tylko przyprawienia etykietki afrodyzjaka ślimakom lub żabom (jak to jest z ostrygami). A wtedy zgraja łysawych brzuchatych panów po 50-tce gotowa jest słono przepłacić za iluzję sprawności.
A biznes się kręci :).
Szczęśliwie kuchnia francuska to nie tylko ślimaki i żaby.
akurat tak jest ze że slimaki są w Polsce najtańsze w całej UE i to z Polski są exportowane na cała europe
I we Francji żabojady jedzą Polskie ślimaki :) Wiec powinno byc unas takie danie najtaniej.Niestety wtym kraju nic niejest normalne dlatego mnie to nie zdziwi jak bedzie drozej niz we Francji:)
moj maz sprobowal slimaki i od arzu pobiegl do toalety
. Wrocil caly blady na buzi i powedzial,ze sprobowal slimakow pierwszy i ostatni raz w zyciu. No coz jadl jzu wczesniej dziwne rzeczy jak pieczone swinki morskie, swinki leb, czy szwedzkie smierdzace sledzie z Polnocy Szwecji, zupe zolwiowa i nic nie ruszylo go a tylko te slimaki.
Przyznam ze chociaz wedlug polskich gustow
zdemoralizowanych przez nasze "przysmaki" jak salceson czy kaszanka to slimaki i zabie udka moga wywolac dreszcz negatywnych emocji zoladkowych nad Wisla. Ale ja to jadlem kilka razy w zyciu i bylo to bardzo smaczne. Tak samo smakuje jak nasze polskie flaki. Natomiast salceson przyprawia mnie o wymioty.
Ślimaki WInniczki
Firma P.P.H.U. MARGO zaprasza do współpracy w tegorocznym sezonie skupu ślimaków winniczków. Zapraszamy na naszą stronę internetową http://www.skupslimakow.pl Szczegółowe informacje otrzymają Państwo pod numerem telefonu- 600 851 982