Widok

GPS???

Chciałbym poruszyć pewien temat który kilkakrotnie pojawiał się w komentarzach przed H25.
Chodzi mi o fakt odpuszczenia do użycia GPSów.
Użycia tego typu urządzeń jest moim zdaniem cięższym "przestępstwem" niż użycie mapy o dokładności większej niż dostarczona przez organizatorów (które karane jest dyskwalifikacją)
Jestem w stanie zrozumieć brak zakazu użycia GPS na trasie rowerowej gdyż tam człowiek i tak zależny jest od maszyny, ale na trasie pieszej polegać się powinno tylko na kompasie mapie i własnych nogach.
Stosowanie czegoś takiego kompletnie zabija ideę imprezy.
Do tego szanse dawane zawodnikom staja się nierówne.
Może organizatorzy powinni pomyśleć o wprowadzeniu takiego zakazu na następnym HARPAGANie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli moją wypowiedź zrozumiałeś jako akceptację nieuczciwości to spieszę sprostować, że podobnie jak Ciebie, mnie też krew zalewa na wieść o wszelkiego rodzaju matactwach. Na Harpaganie miałem, jak do tej pory, to szczęście, że nie przyuważyłem nikogo na korzystaniu z transportu, a to uznałbym za wyjątkowe oszustwo. W Kwidzynie widziałem paru ludków, których mapy robiły wrażenie nieco dokładniejszych od mojej, ale chyba nie umieli z nich korzystać, bo błądzili po lesie, choć PK wcale nie był ukryty. To co odpycha mnie od wyczynowego sportu to właśnie towarzyszące mu oszustwa, stosowanie niedozwolonego dopingu i machinacje finansowe. Właśnie dlatego wolałbym osobiście, aby Harpagan pozostał imprezą, której uczestnicy raczej pomagają sobie wzajemnie w pokonywaniu słabości, niż walczą ze sobą o miejsce na podium. Jestem zwolennikiem kontroli przestrzegania regulaminu przez organizatorów, bo jak mówi przysłowie "okazja czyni złodzieja" i im lepsza kontrola tym mniejsza pokusa oszukiwania przez osoby, które nie dorosły do tej imprezy. Z drugiej strony przeciwny jestem zaostrzaniu regulaminu, bo utrudniłoby to kontrolę jego przestrzegania.
Staram się patrzeć na ludzi pozytywnie i mam nadzieję, że nawet jeśli na Harpaganie miały miejsce przypadki łamania regulaminu, to nie były to zjawiska powszechne. Pozdrawiam
Nie zabieram glosu "za czy przeciw" bo jeszcze nie startowalem na tej imprezie ( mam nadzeije, ze sie to zmieni). Chcialbym tylko zabrac glos na tema technicznych mozliwosci GPS-u. Posiadajac mape na ktorej moge 100 % okreslic jeden punkt np miejsce startu i wiem w jakiej skali wykonana jest mapa (bez wiadomej skali potrzebne sa 2 punkty), do tego potrzebny jest katomierz - mozna wykorzystac kompas - mozna w ciagu 2 - 3 minut okreslic aktualny azymut i odleglosc do nastepnego punktu. Do marszu wykorzystuje sie nastepnie kompas a nie GPS. W ten sposob mozna trafic na szukany punkt z mozliwoscia pomylki 20 - 30 m. Tak wiec wyobrazam sobie, ze dla kogos kto umie w praktyce poslugiwac sie tym "cudem" bedzie to ogromne ulatwienie. Jednakze z mojego doswiadczenia poruszania sie w nieznanym terenie odbiornik GPS NIGDY(!) nie zastapi kompasu.
Pozdrawiam wszystkich
exped