Widok

Gdańsk. Opóźnienia na budowie osiedli Robyg

Opinie do artykułu: Gdańsk. Opóźnienia na budowie osiedli Robyg.

Wysoka sprzedaż mieszkań deweloperskich powoduje, że branża wykonawcza ma pełne ręce roboty. Brakuje kadr, na niektórych budowach są opóźnienia. Coraz bardziej nerwowi są klienci firmy Robyg, która problemy z terminowym oddaniem mieszkań ma już na trzech osiedlach. Niektóre opóźnienia sięgają nawet roku.

Do portalu Trojmiasto.pl spływa coraz więcej informacji od klientów firmy deweloperskiej Robyg, którzy są zaniepokojeni opóźnieniami na budowach trzech gdańskich osiedli tej firmy. ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

kto tanio kupuje

klasyka
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 139

Raczej na fakturach VAT już nie przycinają i nie okradają Państwa

Czekamy na innych Developerów
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

buahahhahahahaaaaa
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Faktury VAT już nie są bez opamiętania wystawianie

Oczywiście zawyżone i nieprawdziwe
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Buduje tanio. Sprzedaje... To już inna historia.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Beton jest wszedzie

Zimny w zimie gorący latem
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tanio to już było , problemy Robyga to może być znak , że idzie kolejna podwyżka bo będą musieli więcej pracownikom zapłacić.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale wymyśliłeś

Jest już pełno pustostanów. Jak zarząd kupuje połowę bloku to informacja jest taka że 50% sprzedano. Normalna developerska ściema.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 16

Efekt Mieszkania+

Nagle pojawiła się konkurencja. I można za 3000 za M2 wybudować? Można jak widać. Dosyć zarabiania 130 % na inwestycji.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 35

Eee np gdzie?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koszt wybudowania to ok.3000m2

Sprzedaż po 5000-6000 .
Kupują ziemię za ile chcą i później doliczają do ceny m2
Zarządy firm Developerskich wypłacają sobie premie na koniec roku po kilka baniek. Zakupują u siebie mieszkania bo banki wymagają procentowej sprzedaży , żeby uruchomić kolejna transzę kredytu
I wmawiają że taniej już nie będzie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wybudować można i nawet buduje się za mniej niż 3k/m2. Ale pamiętaj, że koszty inwestycji to nie tylko budowa.

A marże rzędu 100%+ to w gastro a nie w deweloperce.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

niech pisze o 130%

ja podbijam, maja 700% marzy !

kto da wiecej ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak dochodzi między innymi koszt kredytu w banku, zakupu gruntu

Można zarabiać 20% na inwestycji i sprzedawać w Gdańsku po ok.4000 za M2.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W gastro na kawie to nawet 2000%

Np.na kawie najlepsza przebitka
Koszt filiżanki ok. 20 groszy a sprzedaż za 8-9 zlotych
I później się dziwią że knajpy padają
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żeby jeszcze budowali z cegly

A tu beton i beton.
Nawet falowiec zdrowiej był budowany w latach 70 tych
W środku normalna cegła
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pompaaaaaaaaa w górę, ja kupiłem na Garnizonie za 7 tyś.

Teraz mogę sprzedać za 20 tyś zarobiłem 13 tyś na m2. Pooooommmmmmpaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Robyg ma opoznienia przynajmniej od czasu powodzi w lipcu, 2 lata temu .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tanio

Robyg robi tanio? o0 No cóż.. jestem programistą, swoje zarabiam.. ale nie uważam by Robyg tanio robił (chyba że mówimy o lokalizacji Morena.. wtedy może, ale deweloper ten sam i inny zrobiłby taniej tam)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

podobno sie nie zdarza żeby pracownicy Robygu kupowali mieszkania "u siebie". Mają jednego ulubionego dewelopera i mieszkają u konkurencji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pracownicy

Kupują, kupują a później sprzedają na wtórnym za paręnaście tysięcy drożej. Zarząd daje jeszcze pewnie zielone światło na odroczoną płatność.
Dlatego wszystkie kawalerki sprzedane są w 2h po wejściu nowego etapu .........!!!!!!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

robi tanio i przyzwoicie

a przynajmniej nie tak drogo jak konkurencja. Mózg dęba staje jak się zobaczy te ceny. Robyg nie wypada źle dlatego kupiłem u nich i nie uważam że zrobiłem "błąd życia" ani że dałem się nabrać.
Nie jestem programistą. Nie stać mnie na apartamenty nad morzem ale za to stać na przyzwoite cztery kąty, w przeciętnym standardzie i w cywilizowanym miejscu (a nie gdzieś za lasami za górami. Tanio nie zawsze znaczy źle. Może marmurow w domu nie mam ale też nie potrzebuje.

Mieszkanie w lanym betonie zwanym apartamentem

Chemia z betonu uwalnia się przez kilkanaście lat. Zimą są jeszcze dodatki przeciw zamarzaniu. Potem ladna elewacja i gra.
popieram tę opinię 150 nie zgadzam się z tą opinią 70

Jaka chemia z betonu? Mas braki z chemii z podstawówki jak widać. Wieszco to jest beton? Domieszki stosuje się w wysokościowcach i przy mostach tudzież przy laniu w temp -15
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 29

Chemię dają zawsze żeby szybko schło bo na drugi dzień trzeba lać następne piętro wiem co mówię bo robię w tym nawet 50% betonu to chemia. Chcesz betonu czarnego takiego jak w żarnowcu z lat 80 tego nie dostanues bi koszt jego jest zarąbisty
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 19

No tu widze konkretny Chemik odpowiedział.

Więc ciągle proszę - jaka chemia jest w betonie (cytuje - 50% chemii). Jakie związki chemiczne? Jakie substancje? Jak bardzo szkodliwe? Zamiast kruszywa czy zamiast wody dają tą "chemie"?
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 7

Następny dzień kolejne piętro? Coś ściemniasz
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 6

Cała prawdą jaki beton schnie w 2-3godziny na tyle że można już po nim chodzić! Widzę to codziennie na własne oczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

pitolicie hipolicie

beton porty na cementach hutniczych wiąże w kilkanaśice godzin, ale pełną nośność osiąga w miesiąc. Jednak 80%, czyli wartość wystarczającą do stawiania kolejnej kondygnacji osiąga w tydzień.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

pitolisz farmazony! Porta produkuje drzwi a nie cement
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę...

... napisz mości Ff jaka to chemia sie uwalnia z betonu. ;)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 5

proszę nie wypowiadać się o domieszkach i dodatkach do betonu i ich działaniu, jeśli się mój Drogi Czytelniku na nich nie znasz - a jeśli tak, to proszę o wyjaśnienie, w jaki sposób owa "chemia" uwalnia się z betonu przez kilkanaście lat i jaki ma to wpływ na człowieka i jego otoczenie, aby wszyscy to czytający mieli tego pełną świadomość - nie budujmy opinii na hasłach!
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 7

ta sama chemia co jest stosowana od lat tylko kiedyś pustastostan stał rok bo wietrzył się a teraz od razu dla ludzi a wietrzenie z mieszkańcami w środku - taka różnica naszych czasów -nbik nie ma czasu na czekanie ... a skutki parowania chemii budowlanej będą znane za 15 lat - eksperyment na żywych ludziach ... po 15 ;latach będziesz miał pretensje że masz raka z powodu parującej chemią posadzki ? po drugie polecam zlecenie zbadania powietrza w mieszkaniu - SANEPID ma takie badanie w ofercie - sam zobaczysz co wdychasz , tak bedzie najlepiej i utnie się te wszystkie czcze dyskusje mędrców w każdym temacie i sceptyków odrzucających każdy fakt nie poparty silnym dowodem najlepiej pracą naukową
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

w USA przeprowadzono eksperyment wybudowano trzy obory jedną z drewna , jedną z cegły, jadną z betonu, puszczono wolo bydło które zaczęło szukać schronienia. Zwierzęta wybrały w większości oborę drewnianą , częściowo schroniły się w ceglanej, żadne nie poszło do betonowej.Coś jest na rzeczy ?
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 22

Ale nadal proszę - napisz co dokładnie się wydziela.

Jakie konkretnie związki chemiczne, w jakim stężeniu w cyklu dobowym i jak one oddziałują na zdrowie człowieka.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 15

Chyba pracowałeś kiedyś dla koncernów tytoniowych - oni też oczekiwali danych o negatywnym wpływie palenia. Mordując miliony w trakcie zbierania dowodów przez naukowców.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 18

Litości.

OP napisał, że jakaś straszna "chemia" wydziela sie z betonu przez kilkanaście lat (cytat), a ja sie próbuje dowiedzieć konkretów w trosce o zdrowie i życie swoje i swojej rodziny.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 4

grunt że jest tania !

używają np. ytaki:"Pospółka wydobywana z lokalnych żwirowisk może mieć bardzo zróżnicowany skład i uziarnienie, a także zawierać wiele zanieczyszczeń wpływających negatywnie na wytrzymałość i trwałość przyszłego betonu. Bez badań laboratoryjnych trudno więc stwierdzić czy materiał ten będzie nadawał się do przygotowania mieszanki betonowej i jakiej klasy wytrzymałościowej uzyska się beton. Pospółka najczęściej zawiera zbyt dużo piasku jak również tzw. cząstek spławialnych (pyłu, iłu), co znacząco wpływa na pogorszenie jakości betonu"

O jejku

Pospółka do betonu???? To może jeszcze czarnoziem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

skład betonu to ściśle strzeżona tajemnica - nie dowiesz się tego tak samo jak skałdu Pepsi czy Coca-Coli (ekstrakt z ludzkich ekstrementwó - stąd przyrostek Cola - bo z pałeczek Coli jest ten ekstrakt ) czy nawet piwa hajneken albo karlsberg (skłąd nie podany - bo to nie piwo)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Takie bajki opowiadaja ci na spotkaniach profesorow Ziębôw, Amwayowcôw czi innych Gersonów?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najlepszy dowód naukowy o jakim słyszałem

A tak na poważnie proponuję powrót do szkoły
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

wiadomo że bydło wybierze drewno

wiadomo że bydło lgnie do drewna - beton jest dla wybrańców

Obora z drewna

Ciekawe czy obora z drewna była zabezpieczona chemią przed wilgocią, promieniami słonecznymi, czynnikami biologicznymi, p.poż. itp. .....

A ty w iglo mieszkasz.Czy pod mostem.

chyba miałeś pałę z chemii:)

bo ta wypowiedz jest mniej więcej na takim poziomie....dodatki stosuje się przy łaniu betonu w niesprzyjających temperaturach a i z betonu nic się nie uwalania. A przez kilkanaście lat w szczególności.

Jak wam się nie podoba to nie kupujcie . Gorszą chemnie jecie.. i sporzywacie co dzień

Kup sobie apartament na wsi z sowieckich marchwi i zamieszkaj w nim ...

lany beton to obecnie najefektywniejsza i najtrwalsza technika budowlana, i dobrze że robyg się na nią zdecydował!

Wazne ze pensja brata p. Grzelaka

Jest na czas. Pensje dla archi.... . tektury. Ale ale nie bedzie mieszkania dla Zbieracza. Oj moze robyg w 3city odpasc z rynku

Ni mom hektara na zbudowanie 40 pieter , ale sieo hektor bede staral w przetargu juz tylko staral. Robyg
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 18

Oby

tak to właśnie jest jak się nie łaci wykonawcom.

myślicie, że u innych deweloperów to wygląda lepiej ???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapytaj się jak tam z bierzącą wodą na Słonecznej Morenie heheheh , ciuuurka z wolna i czy już lepiej , jak się rurę daje na 8 bloków to nic dziwnego że przy 16 blokach nie ma ciśnienia - no i te zagęszczenie ... ło matko boska , te domki co tam są przy Hubala to chyba Big Brother show dla wszystkich co mają balkony naokoło nich .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na rynku wtórnym nie dostaniesz dopłat

I generalnie finansowanie jest droższe. Na pierwotnym często jest tak zwana integracja pionowa i masz już ofertę razem z finansowaniem. Do tego wygoda - kupując na wtórnym najczęściej sam musisz załatwić wszystkie formalności (chyba, że od pośrednika).
Oczywiście jest to też jeden z dobrych argumentów, żeby nie przepracować połowy życia na klitkę na blokowisku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 29

Ta, na wtórnym Januszom biznesu odp...la równo

4-te piętro na Morenie czy innym Suchaninie/Siedlcach, w ohydnym wieżowcu z 1989 roku, syf, kiła, mogiła, 380 tysi za 3 pokoje pod 60 metrów. DZIĘKI.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 11

Morena, Siedlce, Suchanini to swietnie zlokalizowane dzielnice. Niektóre bloki sa w bardzo dobrym stanie. Jakby mnie było stać, to sam bym rozważał taka opcje. Określenie "Janusze biznesu" tutaj nie pasuje. Każdy chce zarobić jak najwiecej na sprzedaży, szczególnie w przypadku mieszkania.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

panie kochany - lepiej wygluszone ściany - budynki dawno wyremontowane - infrastruktura , parkingi bez konieczności wykupu 2x3m za 40 tysięcy , prawidłowe odstępy miedzy blokami i ... widok , nie na kuchnie sąsiada - no ale Janusz... wiesz co kup sobie faktycznie pólkę na słoiki i se chwal a na starych osiedlach niech trwa wymiana pokoleń bez udziału ludzi twojego pokroju , przynajmniej nikt śmieci za drzwi nie wystawia ani butów uwalonych gnojowicą po wieczornym ścieleniu świniom

I dlatego sto razy lepiej kupować na rynku wtórnym niż płacić za wizualizacje i dziurę w ziemi

Aby kupić na rynku wtórnym, najpierw sprzedający musi kupić na rynku pierwotnym
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ogólnie jestem pod wrażeniem

ekspansji Robygu na rynku trójmiejskim ale projektowo/architektonicznie jest niestety najgorszym developerem. Każda inwestycja jak wypłowiała choinka, szaro-zielone elewacje z tryliardem balkoników, bez najmniejszej inwencji stylistycznej... vide Albatross Towers, Słoneczna Morena, Morenova, Nowa Letnica itd.
popieram tę opinię 260 nie zgadzam się z tą opinią 21

Deweloper

Nie wiem skąd moda na developera
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Takie czasy, że sprzedaje się wszystko, a oni budują akurat dużo.

Bo to taka Biedronka wsrod deweloperow, wiec co sie tu dziwic :)
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 10

Morenova

Morenova wygląda jeszcze ok ale reszta już nie . Jeszcze gorzej moim zdaniem wyglądają wieżowce hossy na morenie przy Rakoczego.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jakby nasi mieli taki kapitał za sobą, jak ma Robyg, to dopiero byś się zdziwił

Robyg, to firma posiadająca - jak sama mówi, choć to nieprawda - kapitał z tzw. Europejskiego Obszaru Gospodarczego, czyli Izraela. I żeby było jasne - nie jestem antysemitą. Kupowali pierwsze nieruchomości za taką kasę, że inni mogli tylko pomarzyć. Odbiło się to oczywiście na bylejakości, ale kto naszym Braciom Starszym zabroni robić dla polakówów byle jak?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ogrpmna czesc mieszkan na wynajem .
Nie mozna nic postawic na balkonie , bo nie życzą sobie sasiedzi .
Gdy szukasz mieszkania...Patrz jakich bedziesz mial sasiadow .
Jest takie powiedzenie .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

oraz stadion Gedanii we Wrzeszczu

tam tez Robyg
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A polmozbyt na hallera? Wiadomo juz czemu splonal?

oczywiście

i będzie coraz więcej takich przypadków jak będzie taka sprzedaż. I lepiej sie na to zawczasu przygotować!
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 3

Fajna anty-reklama;)))))
Warto zapamiętać!

o

Tylko czemu cierpią zwykli, uczciwi ludzie, a taki d*poropel nic sobie z tego nie robi, jest ponad prawem, żal.

Miałem zarezerwowane mieszkanie na lawendowy ale jak się spóźnili z pozwoleniem na budowę o 3 miesiące zmieniłem na kokoszki i nie żałuję. Sprzedają dopiero jak mają 50 procent budowy ukończone.
popieram tę opinię 98 nie zgadzam się z tą opinią 11

To w wypierdkowicach sxadulkowych mieszkasz czym sie szczycisz odrolnione ziemie chłopków.Siara i obciach tam mieszkać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

Tak to jest jak kupuje sie wizualizacje na stronie internetowej

Za pieniądze, których się nie ma..
popieram tę opinię 152 nie zgadzam się z tą opinią 15

Brak chętnych do pracy? A stawki?

Braki w kadrze ?
Ok , kto pracował dla dewelopera ten mając trochę oleju w głowie ucieka na inne inwestycje.
Mam firmę instalacyjną i i pracowałem dla jednego z deweloperów .Nigdy więcej takiego wyzysku.
Stawki bardzo niskie na granicy opłacalności. Tylko deweloper kroi grubo klienta za m2 i wszystkie nawet najmniejsze zmiany.
Nam płacili ochłapy i teraz zdziwienie, że nie ma chętnych.
Płaćcie normalnie to i chętni do pracy się znajdą.
popieram tę opinię 361 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lawendowe to w 90 % enklawa z Ukrainy ;/...Kasa kasa a Polaków w d*pie ..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Lawendowym stoi grzyb w piwnicy ,ale tym nie mówią
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 0

widocznie nie doczytales umowy...

tam małym druczkiem stało jak byk:
"hodowla pieczarek w piwnicach i hali garażowej".
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gratis pękające ściany plus sh*t zapachowy, jak kto woli..

Mieszkam na Lawendowym

i jak czytam te bzdury to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Za tę kasę co zapłaciłem to jest naprawdę dobrze. Kilka niedoróbek wskazanych przy odbiorze i wbrew temu co tłuką na każdym forum wszystko szybko usunęli. Człowiek ma wrażenie, ze to jakiś zmasowany atak na tych co ich nie stać na wille pod miastem i apartamenty na ostatnim piętrze w jakimś "tower". Jak mnie nie stać na złote balustrady i lustro w suficie to znaczy, ze jestem groszy? Osiedle jest spoko, administrator może być, deweloper bezproblemowy i tyle w temacie.

Płacili tyle, ile było w umowie. W umowie, którą obie strony podpisały i na której warunki się zgodziły.
Tyle w temacie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 36

Zobzczymy czy będziesz taki mądry jak kupisz auto za 100 tysiecy i zacznie się sypać a salon ci powie.. są warunki w umowie..musi pan jezdzić padaką..podpisał pan.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

nacięli się raz - więcej się nie natną

a deweloperek musi ściągać imigrantów z Kijowa :)

Mam wrażenie że z tymi stawkami jest tak, że zawsze są one za małę. Jestem naprawdę ciekawa jak sobie radza ci budowlańcy co tak krzyczą, że za mało dostają. Czy gdzie indziej dostaną więcej? wątpię. po prostu zawsze chcemy dostawac więcej... Sory że tak się mądrzę, ale studiuje psychologię. Wkurza mnie takie ciągłe marudzenie. właśnie przez to jesteśmy tacy nieszczęśliwi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za stawki które klienci placa za 1m2 takie opoznienie jest nie do pomyslenia!

Wiedza ze ludzie potrzebuja mieszkan i maja ich poniekad w nosie.

Oby ta bańka cenowa padła jak najszybciej
popieram tę opinię 210 nie zgadzam się z tą opinią 8

Podobno miala pęknąć jakies 10 lat temu...
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 11

i pękła, potem był zjazd tak do 2013, do 2015 stabilizacja. Teraz mamy housing bouble2
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kupiłem mieszkanie w Awiatorze w 2016r. i jestem bardzo zadowolony.
Nie powiem, że kupiłem tanio, ale zapłaciłem adekwatnie do otrzymanego produktu. Na pewno nie straciłem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

Chwalisz się czy żalisz?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Twoje pytanie świadczy, że nie potrafisz przeczytać komentarza ze zrozumieniem. Taką umiejętność nabywają dzieci w podstawówce
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Żal d...e ściska, że kogoś stać i na dodayek jezt zadowolony z zakupu ... nieprawdaż?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pęknie i to wkrótce. Niedługo mieszkania będą za free byleby tylko byli chętni na płacenie czynszu :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

tia ... będą zapewne, ... jak się same wybudują

nie poniekąd, tylko po całości i nie w nosie tylko w d*pie, już na etapie zapytania o ofertę w punkcie czy biurze. później, jak widać, jest tylko gorzej.

umowy bez kar za opoźnienie wydania mieszkania!

debile....! i dlatego wybrałem Invest Komfort oraz były Eurostyl. Tam wszystko jasne i uczciwe...p.s wiem zaboli was słowo 'uczciwe'.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 23

Wiedza

Gdybyś miał trochę oleju w głowie albo jak już widać nie masz chociaż ze zrozumieniem przeczytał tekst to : dotarłoby ,że prawo deweloperskie i tak daje klientom dewelopera prawo do odszkodowania za opóźnienie. To ,że deweloper wzmianki o karze w umowie nie zamieścił nic nie zmienia, bo po prostu nie musi. Co Invest Komfortu to fakt , mieszkania są w lokalizacji nadmorskiej ale jest i za to cena . Mnie taka lokalizacja nie interesuje bo nad morze jadę z 6 razy w roku więc nie widzę sensu aby za to płacić.Dwa , spróbuj się z Przymorza , Jelitkowa , Zaspy wydostać w godzianch szczytu to obwodnicy? Ile masz do tramwaju ? Ile masz do lotniska? Morena jest w tym przypadku złotym środkiem więc moim zdaniem ma o wiele więcej zalet bliskość do śmierdzącej Zatoki Gdańskiej.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 18

Silva....tu mieszkam...

to nie jest na morzem..a wiele mam na miejscu)))

Ile masz do kolejki? Masz tramwaj aby w razie czego jak są korki dostać się do miasta , ile masz do centrum Gdańska gdzie jest większość uczelni ? Powodzenia z wyjazdem w godzinach szczytu w każdym kierunku? Ile dałeś 9 koła za metr? Gdynia to dla mnie najgorsze miejsce do życia z całego 3 miasta
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kolejny burak gdansko-gdynski

''Gdynia to najgorsze miejsce do zycia''. Pogardzam wami, ja, mieszkaniec Trojmiasta. Wogole nie podoba mi sie, ze wchodzicie na portal trojmiasto.pl. Wchodzcie na gdansk.pl albo gdynia.pl. Odpowiem za RTS 3M: Do kolejki z Silvy ma 4 minuty piechota, po co mu tramwaj, on mieszka w centrum, jest juz po studiach wiec lokalizacje uczelni gdanskich, gdynskich i sopockich go nie interesuja, kupil w Silvi, bo go bylo stac, co do tego ma cena?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dzięki Tut

Studia skończyłem 15 lat temu. Kupiłem za swoje kredtytowane..znam realia zycia za 'obwodnica'..dziekuję nigdy więcej.
P.S Kolo nie wchodź mi do kieszeni..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

To ci TUT odpowiem : Ty pogardzasz kimś a kim ty jesteś abyś komuś pozwałał pisać na forum co ? Właśnie potem się widzi takich buców jak ty na ulicach 3 miasta. Czy myślisz że ktoś się twoją pogardą przejmuje? Jesteś nikim więc dlaczego zdanie takiego typa miałbym brać pod uwagę . A teraz do sedna. Tak , Gdynia to syf w pełnej rozciągłości. Urbanizacyjnie, architektonicznie jeden wielki CHAOS . Widać ,że to miasto powstało na dziko. Oglądaliśmy tam mieszkania , wiele lokalizacji , rynek wtórny i pierwotny. I powiedzieliśmy dziękuję . Dwóch sprzedajacych z którymi się widzielilśmy zgadnij gdzie się wyprowadzali ? Do Gdańska , później właśnie przyznali ,że ze względu na lokalizację swoich mieszkań ,która była w centrum Gdyni , mega korki i syf .Brak tramwajów to mega problem bo spróbuj w czasie szczytu gdzieś się dostać autem ? Powodzenia . W Gda korki też są ale masz tramwaj, masz alternatywę. Kolega jest po studiach, ciekawe czy jego dzieci też są po studiach ? Zaraz mu glupio odpowiesz ,że kupił dla siebie nie dla dzieci . A ja ci odpowiem ,że właśnie chociazby ze względu na uczelnie Gdańsk jest miastem lepszym bo ktoś kto myśli przyszłościowo ( a tak się patrzy na zakup mieszkania ) powinien to brać pod uwagę. Druga sprawa to w Gda o wiele więcej się dzieje w kwestii kultury. Wiem nie wierzysz , tylko dlaczego turyści w zdecydowanej większości odwiedzają Gdańsk , Sopot ? Gdzie jest lotnisko ? Nie wchodzę nikomu do portfela bo to nie mój problem kto gdzie i za ile kupuje. W kontekście tego chodziło mi o to ,że w takiej cenie mam Gda i nie za obwodnica bo tu zgoda ,że to marna lokalizacja . W cenie 9 za metr mam centrum GDA albo konkret apartament na Morenie . Dziękuję a teraz sobie pogaradzaj. PS. Proszę cię zabroń mi pisać na 3 miasto , śmieszny jesteś a twój brak kultury tylko pokazuje co sobą reprezentujesz stąd mój brak szacunku dla takich jak ty.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ales sie zapieklil

Bo ci kolega RTS odpisał co myśli o tych twoich wywodach.
Ja tez mieszkam w IK z tym ze w starszej inwestycji przy Al.zwyciestwa. Miejsce doskonale skomunikowane. Co sie czepiasz? U nas nie ma grzyba na ścianie ani niespodzianek w hali garażowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A mieszkaj sobie gdzie chcesz .Każdy ma prawo myśleć o czyimś podejściu do miesjca mieszkania co chce. Ja mam prawo napisać co myślę o IK a Ty o Robygu . Nie rozśmieszaj mnie z tym grzybem. Z tego co wiem 1 blok Robyga to ma , byłem w budynku Hossy na Dębińskiego z 2004 4 , wilgoć na ścianie obecna i teraz wyciągnij wniosek ,że Hossa buduje źle . Nikt Ci nie broni uważać co chcesz i ważne ,że jesteś zadowolony ze swojego mieszkania i lokalizacji ale widać mądrzy inaczej co mieszkają w IK tego nie rozumieją skoro IK trzeby tylko chwalić byście się poczuli lepiej w swoiej strefie komofortu psychicznego ,że oto podjęliście lepszy wybór niż inni ?Nie,, w mojej ocenie wcale nie podjeliście I MAM PRAWO TO NAPISAĆ A WY CHOĆ SIĘ OCZYWIŚCIE Z TYM NIE ZGADZACIE POWINNIŚCIE TO SZANOWAĆ.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolo

Zmień płytę....to już jest nudne Nie próbuj się odgryzać..moja strefa relaksu i prestiżu skutecznie uodporniła mnie na narzekanie na IK.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

To jest właśnie gadka z takim jak Ty . Dlaczego ja mam zmienić plytę ? Ty ją zmień . Ja Ci nie mówię co masz robić , czyż nie ? Jak jest nudno to po co czytasz ? Z tym prestiżem to poleciałeś , no ale ważne że masz komfort psychiczny.

Słuchaj , ja nie musze rozumieć co masz na myśli bo :
1 nie mam anteny na głowie
2 rozumiem z tego tyle ile jest napisane a skoro zrozumiałem wg Ciebie źle to może powinieneś wpaść na to ,że może napisałeś to tak ,że Cię zrozumiec się nie da co ? Ale Ty takiej opcji nie dopuścisz bo prestiż Ci nie pozwala ? Więc mylą się wszyscy dookoła ale nie Ty ?Brawo bo widać ,że masz problemy w relacjach międzyludzkich ale nie przejmuj się bo to dziś częsty problem.

Na bank to masz kredyt :)

Kazdy kogo nie stac na centrum Gdanska tak mowi o Morenie, ze to super lokalizacja hahaha

pozniej jada Jaskowa Dolina 1h do domu bo korek nigdy sie nie konczy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 17

Tramwaj z centrum na morenę nie jedzie godzinę tylko 15 min . Spróbuj w szczycie z centrum wydostać się autem na obwodnicę albo do lotniska . Dziękuję za uwagę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ile razy w tygodniu jedziesz w szczycie na lotnisko? :D

Euro Styl i uczciwie ?

Podnosza ceny mieszkania nawet jezeli masz rezerwacje z ustalona wczesniej cena ! Przychodzisz podpisac umowe a oni, ze chca wiecej. To jest uczciwe ?

Poza tym EuroStyl w umowach ma niedozwolone klauzule ! Zakazane przez UOKiK
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

....

jak to widzisz..to wyjd i nie rozmawiaj z nimi...proste!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

a jakie to klauzule?

Bo ja jakoś takowych się nie dopatrzyłem.
I rezerwację miałem 5 tygodni (wyjątkowo) i nikt mi ceny nie podniósł. Więc nie kłam proszę.

Kupiłem mieszkanie w EURO STYLU na osiedlu Idea, wszystko było ok.

Cena uzgodniona i dotrzymana, rozliczenie z faktycznej powierzchni mieszkania, mieszkanie oddane w terminie (a nawet 2 tygodnie wcześniej niż w umowie), akt notarialny podpisany również wg umowy. Kontakt z deweloperem bez zarzutu.

Jakie...

Jakie konkretnie

Eurostyl jest częścią Robyga
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 13

Eurostyl został kupiony przez GK Dom Development S.A - poza tym że (jeszcze) obie spółki (tj Dom Dev i Robyg) są na tej samej

giełdzie - GPW - to nic ich nie łączy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie masz racji ale niestety dokumentów nie mogę Ci w sieci przedstawić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Betonowa dzungla- brak basenu ! Nieatrakcyjne !

Brakuje rekreacji !!!
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 9

Widac klienci nie sa wymagajacy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

tanie mieszkania

Robyg ma opóżnienia bo tanio buduje mało płacąc swoim podwykonawcą, w konsekwencji też tanio sprzedaje mieszkania, każdy klient Robyga musi to wiedzieć, niska jakość za adekwatną cenę.
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 14

jest wybór

ja wybieram Front Park i zakup w Modernie :) jestem zadowolony
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 12

Tanie to one były 2 lata temu
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

"..mało płacąc swoim podwykonawcą.."

Miód, malina, orto-słodycz. Pokolenie androidów.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głodowe stawki to i nie ma pracowników

Skoro firma ajwaj robi taki geszeft to niech płaci za usługi normalne czyli godziwe stawki. Ja zajmuję się inst ele i za kwoty proponowane przez nich jest to nieopłacalne o utrzymaniu jakości nie wspominając. Ludzi ze wschodu do tego nie ma bo tam jest technologia stepowa. Są umowy i możecie żądać kar za opóznienia tym bardziej że nie ma od lat srogiej zimy.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 1

Adaśko Napoleon szabelka nie pomoże ????

Adaś gdzie Twój konik i pantofle gdzie szabelka w dłoni
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Adam K. ??? nie poradziłem sobie z Puckim pływem słoika Trojmiejskiego

Temu Panu gratulujemy skuteczności w działaniu

oczywiscie ilosc fuszerek bedzie ogromna. Pelen balagan
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opznienia na staji nowy gdańsk c11

W artykule różnież warto wspomnieć o opóźnieniach na Osiedlu Stacja Nowy Gdańsk gdzie opoźnienia na budynku C11 tez sięgają pol roku!
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ściema, początek końca.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

Developer wielkopolska26

Tez ma opoznienia pol roczne . Taka koniunktura powoduje ,ze wszedzie developerzy sie spozniaja.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

+10% podwyżka ceny mieszkania na kilka dni przed podpisaniem umowy deweloperskiej?

przypadek z kręgu znajomych
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie wszyscy

No właśnie nie wszędzie, większość jednak jest w terminie :) Jestem w branży od 10 lat, jak uczciwie traktuje się wykonawców i dobrze planujesz budowę to się nie spóźnisz. Prawda jest taka, że Robygowi wydawało się, że tymi samymi wykonawcami jest w stanie zbudować wszystko, zwiększając ilość i wielkość budynków. Czasy się zmieniły i większość z nich po prostu nie przyjęła kolejnych budynków, inni się spóźnili, a nowi nie chcą z R pracować, bo to katorga. Podawane terminy przez R i tak nie są realne dla tych budynków, nie mają firmy od elewacji, a kontrakt tej wielkości może wziąć tylko kilka firm z trójmiasta - wszystkie mają już co robić w tym roku, więc skończy się tym, że będą musieli zrobić ją szybko z byle kim, tylko, żeby się zgodził :) Osobiście polecam klientom szukanie mieszkań u innego dewelopera oraz odstąpienie od umowy w terminie w niej przewidzianym. Budynek wykańczany w tym tempie będzie miał mnóstwo usterek, przecieków itp...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Druga strona medalu

Jest taka ,że gdyby mieli odwalić fuszerkę to właśnie nie przesuwaliby tak terminu bo jak jest spie*rzone to oni i tak nie odbiorą tego od podwykonawcy a ludzie na odbiór mieszkań już prawie zawsze przychodzą z rzeczoznawcą. Jak jest źle , nikt tego nie odbierze. Poza tym jest jeszcze opinia . Jak sobie ją zepsują sprzedaż im padnie dlatego wolą mec opóźnienie niż robić szybko. Poza tym ludzie mają możliwość odstąpienia od umowy i jeszcze dostaną 2,5% jak mają w umowach a robal ich mieszkania sprzeda po aktualnej , wyższej cenie na rynku.

Jakoś Eurostyl i Polnord nie maja opoznien

Ba, nawet wcześniej wydają mieszkania niż zaplanowali...
Dziwne co nie ? ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakoś ja odebrałam mieszkanie 2 miesiące przed planowanym terminem. Można? Można.

Brakuje budowlancow i to jest przyczyna opoznien.

Stawki roboczogodziny na budowach rosna po min 20% rocznie takze niedlugo m2 bedzie kosztowal 10 tys pln czy sie to komus podba czy nie.

Przedstawiciele branży już mówią o podwyżkach. Przed grudniem pojawiały się zapowiedzi o wzroście cen o 5 proc., teraz niektórzy z deweloperów szacują je na ok. 10 proc. – Wraz za dramatycznym wzrostem cen realizacji oraz gruntów pod zabudowę w 2017 r., muszą przyjść podwyżki cen mieszkań. Dotychczas były one dość nieśmiałe, ukrywane pod płaszczykiem akcji "zero negocjacji cen". Tymczasem 30-procentowy wzrost kosztów budowy powoduje, iż ceny mieszkań w nowych projektach muszą wzrosnąć co najmniej o 10% do końca bieżącego roku – mówi Michał Kubicki, prezes zarządu Unimax Development.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 25

to jesli nie dysponuja ekipa wykonawcza zn aczy, ze celowo podpisuja falszywe umowy

a za to juz kryminal tylko. bo to tak jak oszukiwac w zeznaniach majatkowych. Znana sprawa z Gdanska.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sprzedaz owszem spadnie jak ceny podskocza do 10 tys ale zadowoleni beda Ci, ktorzy kupili np na wynajem.

Po prostu "biednych" ludzi nie bedzie stac na zakup i beda dalej wynajmowac. A bogaci beda dalej kupowac mieszkania aby miec 5, 10 i wiecej mieszkan i na nich zarabiac.

Poza tym od 2020 roku ceny poszybuja o kolejne min 10-20 %. Wystarczy poczytac o wymogach energetycznych jakie beda musialy spelniac nowe budynki mieszkalne od 2020 roku.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

no właśnie nie, to nie znaczy to samo bo taki deweloper wynajmuje firmy podwykonawcze

na swoich budowach i w momencie kiedy na tę budowę wchodzi tak firma to może mieć i 120% składu ale wystarczy, ze przyjdzie ktoś z konkurencji i zaoferuje im złotówkę więcej za godzinę i z dnia na dzień możesz stracić połowę ludzi albo nawet i wszystkich bo pójdą robić u innego. Trudno o lojalność w tych czasach. Co na to może deweloper? Ten czy inny?

wzrosna, nie wzrosna...

...pamietaj, ze nadal rynek nie chce wiecej placic i nie akceptuje faktu, ze wszystko drozej.... jak mieszkania beda po 10k to popyt spadnie, trudno pogodzic sie, ze placimy za wszystko tak ja na zachodzie a zarabiamy jak na wschodzie.... to sie nie trzyma kupy
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziwne

bo srednio m2 w centrum Gdanska to ok 8 tys czyli ok 1,5-2 srednich pensji w Gdansku ( do troli srednia nie oznacza minimalnej krajowej) W takim Hamburgu (miasto nad rzeka i blisko morza) ceny m2 w centrum to czesto 5-10 tys euro za 1m2. Srednia pensja w Hamburgu ? ok 3,5 tys euro. Czyli tam takze trzeba pracowac 1,5-2 miesiace na 1m2 mieszkania !
Jaki mamy wniosek ?
Ano taki, ze ceny do sily nabywczej 1m2 mieszkania sa takie same.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

jeśli jakaś firma ma opóźnienia w pracy, równoznaczne jest że ma, lub za godzin parę będzie miała brak spływającej gotówki, a to w świecie kapitału wróży jedno.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kupiłem mieszkanie od PB Górskiego - polecam! zawsze terminowo! a nie, Robyg - cenia sie a nic z tego nie ma
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 54

mieszkancy Morenovej tez na poczatku mieli informacje o plamowanym zakonczeniu prac w grudniu 2017, w piatek przyszlo pismo o sierpniu 2018
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakoś nad innymi deweloperami ciągle deszcz nie padał

Nad Euro Stylem nie padał, Polnordem, Budimexem, Domestą (po drogiej stronie ulicy budują.. hahahah) czy Inpro etc.. poza tym ważna jest jeszcze inna kwestia, mianowicie to, że ROBYG na każdą inwestycję ma spółkę celową założoną. Mają one z reguły niskie kapitały zakładowe więc jakiekolwiek roszczenia wszystkich.. wiadomo - do tej kwoty. Już pomijam, że taka spółka zniknie jak się skończy budowa i przeniesienia własności. Więc Klienci będą mogli pisać pisma o zwrot - no ale do kogo?

Dziwię się że Redakcja o tą kwestię Prawnika nie zapytała.
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 3

duża część deweloperów tak robi

np. Eurostyl, Polnord
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Którzy? Chce wiedzieć od kogo nie kupować

Sa jeszcze budynki normalnie budowane, a nie lane betonem od piwnicy po sam dach?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 7

tak

jednorodzinne :P
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

I znowu szaro-białe elewacje (ogólny trend). Pstrokacizna jest nieładna, ale taka kolorystyka również nie jest dobra.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 6

A jaki kolor byś chciał? Roz majtkowy?

akurat mi taka kolorystyka się podoba

Gorzej jak wyjdzie majtkowy... brąz... :)

Budowlańcy

Brawo podpisać umowę i wpłata kasy na konto developera musi być na czas reszta jest mało ważna.
Klient ma czekać i nie marudzić a jak by co to się powie że ludzi do pracy brak i jakoś to będzie.
Swoją drogą gdyby dobrze płacili to i ludzi
do pracy by mieli ale nie sobie to pełne kieszenie trzeba napchać a pracownikom 1700 i do widzenia.
Ojciec 40 lat pracował na budowach i to co opowiadał to porostu kryminał dla kierowników i właścicieli firm.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie jest tak źle.

Budowlańcy wcale źle nie zarabiają, problemy wynikają z wielu czynników.
Jestem jednym z podwykonawców i codziennie słyszę, że nie przyszło iluś ludzi od stanu surowego, albo stal spóźnia się, albo nie mogli tego zalać lub nie przeszedł jakiś odbiór.
Według mnie problem polega na braku wykwalifikowanych pracowników u podwykonawców oraz ich porąbane myślenie na zasadzie - W sobotę nie przyjdę, albo w piątek muszę skończyć wcześniej, bo jadę x kilometrów do domu, a będą korki.

Pozew zbiorowy i do widzenia deweloperze. Obrośli w piórka po prostu.
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 0

byle skończył te budowy...

dlatego nic bym nie robila przed przeniesieniem wlasnosci...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Skończenie budowy to jeszcze nie wszystko

Ja czekam na przeniesienie własności

to jesli nie dysponuja ekipa wykonawcza znaczy, ze celowo podpisuja falszywe umowy a za to juz kryminal tylko. bo to tak jak

bo to tak samo jak oszukiwac w zeznaniach majatkowych. Znana sprawa prezydenta z Gdanska.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gdybyście się zastanawiali gdzie są ci pracownicy budowlani...

... to są u mnie, w Szwecji.
Wypłata na czas, 150 koron na godzinę bez marudzenia, BHP przestrzegane, zakwaterowanie i przelot gratis, raz na 4 tygodnie tydzień w domu. Sami mówią, że nie mają po co wracać do Polski, bo tam się tylko natyrają za półdarmo i na półczarno i zdrowie sobie zniszczą.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 3

A wyzywienie? Jesli za swoje, to stawka ŻENADA!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wioza konserwy, chleb na tydzien, makarony itd aby zyc jak Rumuni 30 lat temu.

Po przyjezdzie do Polski zgrywaja bogaczy )))))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Spokojnie... 150 koron to niecałe 300zł, da się przewegetować :)

Na Witominie w Gdyni wieśniaki kaszubskie zablokowały inwestycję. Mamy nadzieję, że chwilowo!!! Wszyscy mieszkańcy Witomina się ucieszyli, że zamiast blaszaka i wstrętnego parkingu powstaną ładne budynki że sklepami!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 15

To przez kilku oszołomów z Witawy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Z tym, że WSZYSCY mieszkańcy się ucieszyli to nieźle popłynąłeś. Ci, co mieszkają dalej od tej budowy mają to gdzieś, a ci co mieszkają blisko na pewno się nie ucieszyli bo bloki zasłonią widok no i przede wszystkim nie ma gdzie parkować. Ale szczerze współczuję zakupu dziury w ziemi, która na razie dalej pozostaje dziurą.

ROBYG - umowa dotyczy kar umownych

Każdy kto kupil mieszkanie w ROBYG podpisywal umowe dewoloparka mieszkania, gdzie nie ma zapisu o naliczaniu kar umowynych, gdy ROBYG przekroczy termin oddania miaszkania. Jest to swoadoma decyzja kupujacego.
Pytanie z cyklu retorycznych? Czy ROBYG kiedykolwiek wystepuja w przetargu na budowe mieszkan, osiedli itp?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

co się dziwić pracy na budowie , najniższa na papierze a reszta na czarno pod stołem.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

oj to upadłość niedługo i będzie Robygzwei
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 3

tak wygląda

Niemcy to jednak budowali, taki Malbork np.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

A tu się mylisz. Budowali miejscowi , może Lechity. Wiadomo to bo jak K nie pilnowali to ich oszukiwali i na fundamenty zamiast dębu lipę stosowali. Efekt taki , że zamek zaczął się zapadać. Niedawno Szwedzi podratowali.

A moje oddane przed terminem

Na szczęście mój deweloper za swoje pieniądze finansował zakup dzialki, nie było tam hipoteki ani kredytu na budowe. Odbiór był 2 miesiące przed terminem i już wykańczamy mieszkanie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jaki to deweloper?

Nie rozumiem ludzi którzy kupują mieszkania w tym Mordorze (zw. Słoneczną Moreną/Morenovą)

Dla mnie te budynki a zwłaszcza skala zagęszczenia (wieżowce w odległościach blokowych) to tragedia. Już wolałbym Lawendowe choć lokalizacja na Jabłoniowej jest megasłaba - większość wiatrów od Szadółek wieje w linii Jabłoniowej właśnie
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 13

tez tego nie rozumiem. To juz wyglada jak getto...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mordor ???

Ty chyba "mordorów" nie widziałeś ? Popatrz sobie co i jak się buduje w "Warszawce". S. Morena czy Morenowa to przy nich przestrzeń i swoboda ....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Daj spokój, pisze tak, bo nawet na ten mordor go nie stać, mieszka w blokach na starej Orunii gdzie winda ma przystanki co dwa

półpiętra. Siedzę właśnie w tym mordorze na Morenovej , mam okna na południe i wschód, do okien bloku na wprost mam około 80 metrów, pomiędzy urządzona zieleń, widok z balkonu na Carrefour, Suchanino, zieleń działek od południa, i domki na Miłosza, od zachodu kolejne ponad 100m mam bloki Słonecznej Moreny dopiero. Mnóstwo przestrzeni dookoła mojego ogromnego narożnego balkonu, mieszkanie przestrzenne, wysokie, jasne bo okna do samej podłogi w salonie i obniżane w pozostałych pokojach. Na osiedlu zieleń, siłownia, garaż, ochrona, pięknie wykończone części wspólne. No nora straszna, faktycznie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 28

Widząc wiele z inwestycji zastanawiam się - kto to kupuje?

Nie chcę się kłócić - każdy może tam pojechać i zobaczyć gotowe budynki - radzę przejść się pomiędzy i samemu sprawdzić czy tam aby jest 100m między jednym a drugim.
I nawet nie w pochmurny dzień gdy już w ogóle pomiędzy jest ciemno - dla mnie to osiedle jest mordorem - nieprzyjazne, napaćkane wieżowiec obok wieżowca.

Ale wiele osiedli mi się nie podoba - np większość Myśliwskiej - co 20m inna architektura - Was to nie razi? Te bloki tam są często ładne ale mnogość pomysłów developerów sprawiła że Myśliwska to jeden wielki kociokwik - co metr zupełnie inny styl - nikt nad tym nie panuje - czy my mamy w Gdańsku jakiegoś miejskiego architekta krajobrazu lub kogoś w tym rodzaju?

Dalej Młoda Morena - szpetne blockhausy w parowie - może jak zajdą pleśnią/porostami to nie będzie ich widać (hope)?

Central Park - ładne te wieżowce (jak na wieżowce) ale jak będzie ich osiem to może być słabo - mimo wszystko estetyka dużo ładniejsza od tafli-wieżowców Polnordu - Polnord to firma założona w latach 70tych - czyżby swoją inwestycją na Morenie chcieli nawiązać do "architektury lat 70-tych" czyli PRLowskich wieżowców tamże?

Kolejny temat - szpetny akademik Murapolu przy Lidlu - lokalizacja OK ale naprawdę - wygląd budynku nie ma dla Was znaczenia czy tylko ja uważam to za brzydactwo?

Z kolei zmieniając klucz dzielnicowy i idąc tropem Robygu - Nowa Letnica to dla mnie kolejna zagwozdka - kto kupi(kupuje) tam mieszkanie.
Generalnie Robyg to dla mnie prosta wizualizacja tego że każde g... się sprzeda - poza Zajezdnią Wrzeszcz (zagęszczoną na maksa ale w dobrym miejscu) reszta oferty Robygu to ściana płaczu dla desperatów.

ps. Mieszkań mam kilka, niedawno kupiłem na rynku wtórnym ładne mieszkanie w apartamentowcu we Wrzeszczu więc nie mam problemu z Orunią, która generalnie jest (jeszcze) piękną dzielnicą. Zresztą i na obrzeżach Trójmiasta są przyjazne miejsca do mieszkania np Maćkowy, Kowale, Karwiny - oddalone od centrum ale zwarte i z pełną infrastrukturą.
ps2. Żeby nie było że tylko krytykuję: Fajne jest osiedle Idea Eurostylu - lokalizacja itd. Trochę ciasno ale można by znaleźć coś niewychodzącego na blok obok - kto kupił ze 2 lata temu powinien być zadowolony, teraz są dość wysokie ceny ale skoro Dekpol za Forestę na Morenie chcę 7500zł/m2 to i 9000zł za Ideę nie powinno razić.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

central park

wg mnie nie są ładne "nawet jak na wieżowce".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Które wieżowce w Trójmieście są wg Ciebie najładniejsze?

Pytam bo wydaje mi się że Central Park "nie razi" i na tle innych wieżowców w 3mieście raczej jest na plus.

W punkt!

Popieram

Taa, Kowale... A ile na 8 do pracy np. do Oliwy trzeba jechać? Bo z Moreny to 30 minut spokojnie, no chyba że rzeczywiście jakiś armagedon na drodze...

Przewaga wiatrów to zachodnie, to jak mogą wiać na północ?

Mieszkam na lawendowym pół roku i nie zaobserwowałem zjawiska o którym piszesz ... jak zwykle wypowiadają się Ci którzy wiedzy nie mają. .

To Ci napisałem, że na Jabłoniową nie ma korytarza smrodu, bo musiałby wiać południowy wiatr, co jest rzadkością. Chyba, że komentarz nie do mnie tylko przecznicę wyżej:)

Głupota nie boli

niestety. Jak ktoś kupuje dziurę w ziemi, to niech się liczy z dziurą w kieszeni. Są przecież developerzy którzy sprzedają mieszkania dopiero, kiedy budynek jest przekazany przez nadzór do użytkowania.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 12

podaj przykład takiego dewelopera

Podzielam twoją opinię ale chyba dawno nie kupowałeś mieszkania. Teraz wszystko zwariowało, szukam od 3 miesięcy mieszkania 4 pokojowego i wszędzie proponują mi dziurę w ziemi :(, która będzie gotowa na koniec 2019! Masakra. Jesli polecasz jakiegoś dewelopera to podaj jego nazwe
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Jelitkowie - są nowe, gotowe

tylko kosztują więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Bo sie nie sprzedaly w trakcie budowy.

VASTINT

Buduja niedaleko kladki na Ołowiankę, firma z grupy IKEA. Zapowiedzieli juz ze zaczna sprzedaż jak skoncza budowę. Tylko oni tak robia w Trójmieście. Riverview chyba sie to osiedle nazywa..

Spróbuj na osiedlu Alfa park III, jest jeszcze kilka wolnych mieszkań.

Ale w blokach które są w budowie, a nie ukończone.

Na tym osiedlu żadnych opóźnień nie ma. A w planach jest kolejne 17 bloków, po drugiej stronie ronda.

Poszukaj na wtórnym

Rok-dwa temu oferty developerów były dużo korzystniejsze od rynku, obecnie to wtórny "nie nadąża" z podwyżkami i (czasami) można znaleźć coś korzystnego.
A jp rzeczywiście nie wie co pisze bo teraz praktycznie nie ma u developera mieszkań gotowych - ba! często są już sprzedawane mieszkania (wizualizacje) z odbiorem w... końcu 2020r czyli prawie za 3 lata. Ma rację natomiast co do zakupu dziury w ziemi - to zawsze ryzyko i to wielorakie - np znam dwa osiedla, które na wizualizacjach pewnie wyglądały świetnie, nie widać było tylko że partery są praktycznie wykopane w dole: wykopali dziurę, wybudowali budynek - parter w dole - 10m dalej dziura jest niwelowana tak że przebiegająca kolejne 10m dalej droga jest... 2-3 metry powyżej mieszkania na parterze - droga jest na poziomie pierwszego piętra. Rachunek powierniczy też nie zabezpiecza w pełni itd itp - reasumując trudno teraz kupić mieszkanie.

Rozumiem twój ból ale..

cudów nie ma musi być jakiś racjonalny powód dla którego te mieszkania idą na pniu i moim zdaniem Robyg ma te przewagę, że buduję w sensownej cenie w stosunku do jakości i dlatego ludzie biorą w ciemno. Nie mówię że to jest mądre ale deweloperzy odjechali już dawno z cenami więc ja się ludziom nie dziwię, że jak się trafi okazja to korzystają. Jak bym potrzebował a nie miał to też bym brał.

kupowanie wizualizacji i dziury w ziemi

Niestety tak się kończy kupowanie dziury w ziemi. Mam nadzieje, że z końcem programu Mdm skończy się ta patologia. Nie wyobrażam sobie kupna wizualizacji. Gdy kupowałam moje mieszkanie było na etapie stanu surowego zamkniętego. Mogłam wtedy realnie ocenić wielkość pomieszczeń, widoki z okien itp.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

a na planie mieszkania nie ocenisz wielkości pomieszczeń? bzdury gadasz ja kupiłam mieszkanie gdy zaczynała się budowa i jestem bardzo zadowolona i do tego cena była atrakcyjna
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

Szczególnie widok z okna zobaczysz

A po roku na trawniku stanął piękny betonowy mur i taki masz teraz widok

wow !

Zazdrosc bije po oczach ? To zamiast kupowac nowa Astre za 70 tys kup starego Jaguara za 40 tys. Twoi sasiedzi tez beda mowic, ze jestes zlodziej i naciagacz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 16

zlote czasy handlowcow r minely

ale fv po 40 tys. plus vat miesiecznie byly.

To akurat jeden z szefów podwykonawców.

.

Może upadnie i dokończy tych koszmarów architektonicznych

Ale to deweloper "zaprzyjaźniony" z władzami Gdańska więc krzywda im się nie stanie...
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 3

Lawenda

Czy nazwa Lawendowe Wzgórze ma związek z zapachem z pobliskiego wysypiska w Szadółkach.
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nawiązuje to do wysypiska śmieci, gdzie wykonano

rekultywację poprzez zasianie lawendy.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

mądrale

współczuję tym ludziom ale ja czytam komentarze tych "mądrych" to stwierdzam, że do krytykowania kupujących to są pierwsi ... mieszkania tańsze czy droższe powinny zostać oddane w terminie koniec i kropka, każdy kupuję to chce, na co sobie może pozwolić albo co jemu się podoba nie musi każdemu.... a ja liczę że deweloper poniesie konsekwencje ... a najwięcej do powiedzenia mają ci których nawet nie stać na kredyt na tych "śmierdzących szadółkach"
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czegoś tu nie rozumiem....

Czy to jest tekst sponsorowany (bo zawiera dokładne informacje o inwestycjach Robyga), czy też zwykły artykuł nieco interwencyjny(bo jednak radzi, co zrobić w sytuacji opóźniania się odbioru mieszkań)? Dobrze byłoby nie podawać w wątpliwość własnej bezstronności w takiej sprawie.
A artykuł należałoby zadedykować wszystkim uradowanym programem 500+ oraz wcześniejszymi emeryturami. Nowi emeryci niech teraz pomagają swoim dzieciom ubezpieczać kredyty, a inkasujący 500 zł na dziecko niech policzą, ile dopłacą do mieszkanka...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

Co maja

Programy 500 plus i wczesniejsze emerytury do problemow z terminowoscia tego developera. Wyjasnisz? Nie rozumiem twojego toku myslowego.

To co?

Według twojej logiki lepiej było gdy ludzie gnietli sie w malutkich mieszkankach z rodzicami za ścianą, bo na inne nie było i h stać? Lepiej gdy dzieciaki chodziły w obs****anych pieluchach, a matki zasuwały za 1700do 18?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy wy w ogóle widzieliście jak praca Robyg wymaga po paru latach?

Ja sobie zobaczyłem, popytalem ludzi mieszkających i serdecznie podziękowałem. Za te pieniądze można mieć lepiej, a na pewno w bardziej kameralnym miejscu. Współczuję ale macie to na własne życzenie. A umowy można czytać, problemy w ich zapisach są mocno opisywane, dla osób z głową wszystko dostępne na wyciągnięcie ręki tylko trzeba chcieć.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 10

Prosze o podanie lepszych lokalizacji za takie same lub mniejsze pieniadze.

Bo cos czuje, ze poza ulubionym hejtem nie masz pojecia o kosztach mieszkan.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 10

Na stronach trójmiasto.pl

Masz wszystkie informacje, wysil się zanim wstawisz kolejny głupi komentarz.

czyli tak jak myslalem

zero wiedzy i konkretow a jak sie spytac o nie to odpwiedz wymowna.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Hossa ma trochę niesprzedanych na Central Parku - niedaleko, Polnord też - przy Lidlu na Rakoczego - obie inwestycje w podobnych cenach, niewielkie różnice za m2, na Havla zaraz będzie zaczynać Domesta - dojazd tramwajem do miasta porównywalny a i spokojniej. Coś się znajdzie, nie bój żaby. Poza tym zawsze można na wtórnym - ja myślałem o Morenovej, koniec końców i tak wylądowałem na rynku wtórnym (też nowy blok) trochę bliżej Gdańska.

Wszystko!... :)

na rynku pierwotnym trzeba uważać, nawet takie duże firmy jak ROBYG nie ogarniają

z drugiej strony umowy bez kar za opóźnienie - ludzie wydajcie parę zeta na doradcę
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

nazywasz takie coś "umową" ? :o)

na jednym deweloperze świat się nie kończy

Teraz Zydzi z Goldman Sachs wam pokaza jak sie domy buduje

Ale wam polskim dumnym haharom pewnie w ogole umknal uwagi fakt, ze Robyga Goldman sciagnal z gieldy i teraz jest nowym inwestorem strategicznym? Przez podstawiona firemke, Bricks Acquisition Ltd, z kapitalem zalozycielskim cus kolo 1 funta ?
Wy durnie wy.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 10

Lubisz wciskac ciemnote innym?

Uposledzona na umysle czesc Polakow wszedzie widzi Zydow i przekrety. Wiem wiem chociaż tyle mozesz napisac o tych co maja kase. Ale nie martw sie jesli kiedys zdecydujesz sie uzywac mozgu tez bedziesz zarabial powyzej 2 tys netto
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16

dlaczego od razu przekręty

wszak szef Rady nadzorczej sprzedał tylko 21 mln akcji firmy za około 21 mln euro
to troche więcej niz 2 tysiaki na ręke
a Ty za wierszówke ile dostajesz pachołku?

Idealny termin na publikację artykułu - na tydzień przed targami. Prawie mi szkoda robyga
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oj tam, i tak znajdą się jelenie, co łykną wszystko jak młody pelikan. I przez takich mamy to co mamy- byle sh*t wykupiony na etapie dziury w ziemi, więc mogą sobie developerzy pozwalać.

Tak

Ja kupujący z Węgier.Mi powiedzieli w biurze.Więcej takich niskich cen nie będzie.Ściana marży.Żałują, że wcześniej nie podniósł cenę .Budują na granicy rentowności .Cena już na 20% poniżej normy w Gdańsku.U innych już droższe.I czas na 2020-2022 roku już.Nie ma innego wyboru jak czekać TUTAJ.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Było blisko

Mocno interesowalem sie mieszkaniem w Sloncznej oraz w Zajezdni Wrzeszcz. Cos mnie jednak skłoniło ku Harmonii Oliwskiej i teraz moge odetchnąć, ze nie wpakowalem sie w kłopoty. :-)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

A jak z dojazdem? Już możesz wjechać na osiedle?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

III ETAP

Mam dziure w ziemi za nieswoja kase w trzecim etapie wiec dla mnie bedzie wszystko cacy:-)

Tak e

Wkrótce cena w Gdańsku na Morenie będzie wyższa 8-10000 za metr w nowych budynkach.Tak powiedzieli w Robyge. Popyt jest duży.Ziemia drożeje.Budowa w Gdańsku też.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 13

A co Ci mieli powiedzieć? Przecież nie że nas 4 lata i bańka pęknie

Powiedzieli w Robygu... hahahahaha Sprzedawca powiedział, że bedzie drozej. Czaisz ironię??/
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziwny dualizm redakcji

Przy artykule o problemach dewelopera i radzeniu jak z nich wybrnąć prawnie, reklamują te inwestycje na których są problemy. Co to ma być ?
Chodzi o to żeby właściciele odstąpili od umów na opóźnione mieszkania żeby Robyg mógł je zaraz potem sprzedać o 2000 drożej na metrze ??
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 0

Reklama natywna;)

taki przekaz - pozcytaj sobie PROSZE

mieszkanie za gotówkę

Upatrywałbym również przyczyn opóźnień w dużej ilości kupionych mieszkań za gotówkę. Deweloper mając dużo gotówki nie chce płacić podatku generuje koszty na następnych budowach. Gdyby większość mieszkań była zakupiona za kredyt, deweloperowi zależałoby na jak najszybszym przelewie transz więc kończyłby budowę normalnie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

kupujac za gotowke takze placisz w ratach

jesli kiedys kupisz mieszkanie nabedziesz zyciowa wiedze
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

mieszkanie

Na szczęście swoje mieszkanie kupiłem jeszcze przed ustawą deweloperską, kiedy Twoja życiowa wiedza i doświadczenie ograniczały się do jedzenia, spania i wydalania. Niestety dopóki będziemy produkować Twojego pokroju ignorantów to sytuacja się nie poprawi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Prawdę piszesz ,że ludzie się do siebie źle odnoszą i nawet jak ktoś się pomyli to od razu jest jad i szydzenie. Choć podałeś nieprawdę w swoim wpisie to nikogo to nie upoważnia aby Cię obrażać.

Czasami dają Ci upust 10 % od całości jak wpłacisz całość od razu. Twoja gotówka i robisz jak chcesz. Tylko kredyty są w ratach.

To czy jest zakup z kredytu czy gotówkowy nie ma znaczenia bo kasa i tak jest na rachunku powierniczym i uwalniana jest w transzach adekwatnie do postępów na budowie. Deweloper tej kasy nie trzyma.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale dzieciaki piszace tutaj 95% komentarzy wiedza tylko, ze deweloper ma 500% marzy

takze nie ma co im pisac o jakims powierniku bo i tak nie czaja czaczy

Gdańsk droższe Sopotu.

Gdańsk droższe Sopotu.Pomyśl.Budżet miasta Gdańska na 2018 rok ponad miliard dolarów.Nawet 10000 za metr to jeszcze nie koniec.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

NaleZY

Do Goldman Sachs, to firma amerykanska zarzadzana przez Zydow aszkenadzkich.

Przewodniczący Rady Nadzorczej

Pan Oscar Kazanelson przed fimą Nanette Real Estate Group N.V. był właścicielem
" Prior - Olimpia Real Estate Holdings Ltd. The company was founded in 1981 and is headquartered in Petach Tikva, Israel. "
Tyle i aż tyle

i miał tylko 21 mln akcji

po 4 zeta hehehe

MILA BALTICA Robyga jest warta polecenia

Chcieliśmy tam coś kupić…ale niestety już wszystko sprzedane. Byliśmy tam u znajomych i jest przepięknie, są bardzo zadowoleni.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 30

nic ciekawego
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

dobry artykuł przed targami

Zastanawiałam się nad kupnem mieszkania od ROBYG. Czekałam do targów, żeby porównać ich inne inwestycje i usłyszeć co mają do zaoferowania. Obecnie wiem, żeby omijać ich stoisko. Czas pokaże jak będzie wyglądała sytuacja developera za kilka miesięcy. Obecnie nie jest chyba dobrze. A opóźnienia się pogłębiają, niezadowoleni Klienci będą zmuszeni pewnie walczyć w sądzie. Robyg traci zaufanie, które budował przez lata. Niewielkie oszczędności na ekipach, utrata reputacji może być bardziej kosztowna. Chytry dwa razy traci. Ale dobrze, że Polak nie mądry po szkodzie, a artykuł pojawił się przed targami. Nikt kto nie chce się martwić o to czy jego mieszkanie powstanie w terminie lub czy dojdzie do jego odbioru nie zdecyduje się pewnie na zakup. Nikt rozsądny? Czy to początek dużych problemów ROBYG-a? Zobaczymy. Nie znoszę takich sytuacji, szczególnie, że będąc przed kupnem mieszkania, wiem ile wiąże się z tym obaw i stresu.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 5

Troszkę

Niepokojący artykuł ...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

PODWYKONAWCA

Robyg tak malo płaci za podwykonawstwo, że nikt nie chce u nich pracować łącznie z ukraińcami. Stąd te opóźnienia. Na budowach u innych deweloperów lepiej płacą, projekty są lepsze więc tam głównie przeniosły się ekipy budowlane. Poza tym próbują na wszystkim oszczędzić łącznie z materiałami wykończeniowymi z lepszych zamieniają na jak najtańsze.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

Próbuj

Spróbuj rozliczyć prace dodatkowej na Morenovej, uśmiejesz się do łez, najpierw poczekasz aż łaskawy Pan kierownik projektu/dyrektor kontraktu jak zwał tak zwał. raczy spojrzeć na rozliczenie, później stwierdzi że jest za drogo i tyle nie zapłaci i znajdzie mnóstwo powodów by cena była niższa, potem poczekasz kilka miesięcy aż w końcu zjedzie ci cenę w dół i powie, że musi to przejść na zarządzie. Potem poczekasz jeszcze trochę aż zostanie spisana umowa, potem protokół, a potem robyg ma kilka miesięcy na zapłacenie ci. zes*asz się, a nie będziesz miał szybko rozliczonej pracy. Za to jak masz wziąć jakiś inny obiekt do wykonania to zapewni cię o szybkim rozliczeniu. Koń by się uśmiał.

A ja kupilem mieszkanko na Zajezdni Wrzeszcz. Mieszkanko bez opóźnień i w cenie nieosiagalnej u innych deweloperow. Wyglada na to ze Robyg stal się ofiara swojego sukcesu z sprzedażą mieszkań.
Porownajcie ceny u konkurencji na dolnym tarasie. Moze warto jednak poczekać...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 17

Planuje zakup mieszkania

m. in. odwiedziłem biuro ROBYGa, jednak to co się dzieje z opóźnieniami wykluczyło na starcie zakup u tego dewelopera. Jeśli kupuję mieszkanie to chciałbym mieć zagwarantowany termin odbioru, a nie przesuwanie go wedle widzimisię dewelopera oraz informowanie na ostatnią chwilę o opóźnieniach - znajomi na Słonecznej Morenie dostali informacje na 2 miesiące przed planowanym zakończeniem budowy. Też słyszałem o pięknych zapewnieniach, że te spółki córki to zabezpieczenie dla dewelopera, jakby jedna spółka zbankrutowała to z automatu druga przejmuje budowę i nie ma opóźnień... jak widać jest to też piękny 'd*pochron' w postaci zwinięcia spółki po zakończeniu budowy i wymigania się od jakichkolwiek roszczeń klientów.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przesuniecia to zadna nowosc. Niedlugo bedzie tego wiecej na tym portalu od innych deweloperow

Nigdzie juz nie kupisz

Tyle gadania a ludzie sami sobie winni.

Większość deweloperów tak robi. Takie mamy prawo. Moim zdaniem sprzedaż powinna ruszać dopiero przy 60-70% wykończeniu budynku. Cóż ktoś wybiera tych posłów. Więc nie powinien teraz wieszać psów na deweloperach czy ich pochodzeniu (Izrael, USA lub Sanescobar). Mają taką możliwość więc z niej korzystają a wy ludzie bądźcie mniej zawistni. Wszystkim nam będzie żyło się lepiej.

Kokoszki tak robią

Miałem rezerwacje w robyg zrezygnowałem wziąłem w kokoszki oni sprzedają dopiero jak jest min 50 % 2ybudowane

to też tak nie jest

Nie jest tak, że spółka matka nie ponosi konsekwencji, kodeks spółek handlowych reguluje te kwestie. Do sądu zawsze iść warto, gdy deweloper podaje tłumaczenia jak w treści artykułu, bo są do podważenia, podając takie argumenty deweloper sam sobie szkodzi, bo jako także potencjalny Klient wiem, że coraz więcej Klientów Robyga jest zdeterminowanych do zakończenia sporu w sądzie. To mnie martwiej martwi. Postępowanie sądowe lub kilka jednocześnie to są koszty, które mogą wpłynąć na kondycje każdej spółki. O ile Ci aktualni mieszkańcy coś może jeszcze ugrają, to im późniejsza inwestycja tym większe wydaje się być ryzyko. Także bym się nie zdecydował na ofertę tego dewelopera. Muszą odzyskać zaufanie.

russ

Jeśli nam rosjanom.Z Moskwy i Sankt-petersburga pozwolą kupować mieszkania w Gdańsku.Posiadamy duże zainteresowanie.Warto metr kwadratowy będzie 3-10000 euro ,jak w Jurmala , Łotwa. Aż nam swoje prawo na to nie pozwala.Potrzebne jest zezwolenie ministra .
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gdańsk przy tym znacznie lepiej niż Jurmala

Ludzie kupujcie mieszkania wybudowane.

Deweleporom zmięknie rura z ceną, nie ma ryzyka kupna wykopu pod ziemiankę, nie ma ryzyka kupna drugi raz od syndyka tego samego mieszkania.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 6

tylko często tych wybudowanych lub które są już na ukończeniu już nie ma w sprzedaży

W takiej sytuacji kupujesz mieszkanie, którego przez 2-3 lata też nie ma :)

Jakies opinie o Hossie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 12

super
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

super

super

tam wszystko kupowane
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dzieki za opinie... pisane chyba po polsku ale bez tresci...

Dno

masz w mózgu

masz w mózgu

Ty go w ogóle nie masz

Garnizon fajny. Reszta mi się nie podoba
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

zawiść

tam tani wszystkie zakupione dawno temu.kto nie kupił ten zazdrości.zazdrość ,zawiść i zazdrość. zazdroszczę i płacz
tam kupili cudzoziemcy z skandynawii

dno jak robal, to są dwie firmy deweloperskie, które mają w ostatnim czasie największą ilość wypadków na budowach i to śmiertelnych :(
na to nikt nie patrzy, tylko żeby skończyli w terminie i jaka cena?? bo biedni klienci :/
widziały gały co brały
BHP się liczy na budowach, żeby wypadków nie było!!!
a reszta nie jest tak ważna
opóźnienia są wszędzie i to normalne
więc nie płaczcie

u hossy wszystkie sprzedane dawno

u hossy wszystkie sprzedane dawno temu

Hossa central park

Poczytaj w necie jak ludziom w ich budynkach co roku wychodzą zacieki po deszczu. Deweloper nic z tym nie zrobił bo to przy 16 piętrach kosztuje a mieszkania od 2 lat są tam wszystkie nie sprzedane.

paranoja u ciebie będzie.

nie trzeba kłamać.to nie jest miłe.zazdroszczę po cichu.wkrótce już paranoja u ciebie będzie.

tak, wszystko sprzedane.szkoda

tak, wszystko sprzedane.szkoda

HOSSA normalna firma

HOSSA normalna firma.Plusy i minusy.Jak u wszystkich są.Mieszkań nie ma.Wszystkie sprzedane.Że jest tak w 2021 roku.

Placą ci za te kłamstwa ?Wszystkim zainteresowanym Central Parkiem Hossy radzę wejść na stronę : Moje osiedle , central parki i poczytać WIELE tematów na temat zalewanai tych budynków. To się dzieje od 3 lat a hossa nic z ty nie robi . Mieszkania od 2 lat nie sprzedane , nawet te niby super apartamenty z widokiem.

Skoro frajer chce płacic za dziure w ziemi to niech placi i to jego problem! Realny koszt mieszkania to 3000 za metr2

i to jest stawka juz zyskiem dewelopera !Ale w Polsce deweloperka jest najbardziej zachłanna mamy stawki jak z kosmosu a raczej europejskie ale tam płaco 20 euro za godziene zwykłemu budowlańcowi !Unas zatrudnijaą Ukrainców i wiesniaków aitobusami doworza bo nikt inny niechce u nich pracowac.!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 17

Otworz firme i buduj. hahahha

ale jak wiadomo jestes byznesmenem z pierwszej ligi Swiatowej wiec nie bawisz sie w drobne hahaha
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale to z cena gruntu rozumiem? :D no debil...

Jo. Tam płaco. Tu bioro. Kradzieje!

Realna stawka na ..... 100km od miasta

Tak to prawda, że realna stawka jest niższa, ale to nie koszt samej budowy, a ziemi przesądza o koszcie. Zawsze możesz zbudować mieszkania daleko za miastem. Pytanie brzmi tylko kto je kupi. Ludzie kupują nie ze względu na cenę, a na miejsce, bo jeżeli cena byłaby najważniejsza to po co by chcieli mieszkać w Gdańsku, przecież taniej jest np w Tczewie.

To normalne jest ze frajerowi mozna wmówic wszystko złodziej wmówi móz ze taniej sie nieda i jeszcze doplaca :)

A frajer bedzie jeszcze złodzieja bronił jak widać frajerzy właśnie to potwierdzili.Jak tanio grunty kupują deweloperzy to wszyscy widzieli poza frajerami.Jak wiele 20pietrowych bloków potrafią wcisnąć na skrawku gruntu to tez każdy widzi tylko nie frajerzy :) Nikt im nie broni byc frajerem tylko niech nie jęczą jak zawsze potem.

Zapomnieliście o wypadkach śmiertelnych na budowie robyg.

Słoneczna Morena

Na całym osiedlu praktycznie nie ma wolnych miejsc do zaparkowania samochodu dla przyjezdnych . Jak można było dopuścić do takiej sytuacji?!?!
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak?

trzeba było nie kupować tam mieszkania :)

Sprzedawcy obiecywali ogólnodostępny parking tam, gdzie teraz powstają W1 i W2. Rozumiem, że to tylko showroom, który na końcu budowy osiedla zostanie wyburzony i powstanie tam parking. W przeciwnym razie sprzedawcy celowo wprowadzali klientów w błąd, co oznaczałoby, że są przestępcami aktywnie biorącymi udział w tym procederze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma wolnych bo zajęte przez mieszkańców. Wkoło osiedla jest kilka tysięcy darmowych miejsc ale trzeba tylko piperzyć głupoty a nie szukać rozwiązania ;)

.

Może dlatego, że ogólnie jest tam mało miejsca ?

Nie znam sie wiec pytam sie...

Na Słonecznej Morenie powstają najwyższe, wsparte na wspólnej podstawie budynki...
Co to znaczy wspólna podstawa? Wspólny fundament? Czy wspólne male centrum handlowe?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wspólny fundament, pod spodem wielka hala garażowa (być może podzielona na części)

na górze dwa mordorowe kolosy plus trochę trawy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

i co teraz ROBYG pokarze na targach?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

SM Ujeścisko

Zapraszam odwiedzić Ujeścisko. Nie ma inwestycji która nie była by opóźniona. Opóźnienia średnio od to ok 1,5 roku. Nie przeszkadza to jednak uruchamiać kolejnych inwestycji - przynajmniej na papierze ...
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zapraszamy

Niech przyjdą tam kierownicy robót, koordynatorzy budowy oraz kierownicy projektu i niech zaczną tłumaczyć się. Pokażemy im jakie były w danym czasie warunki atmosferyczne.

To jest opóźnienie? SM Ujeścisko tam są dopiero opóżnienia !!!!

Jeżeli ktoś uważa, że w Robygu są opóźnienia to proponuję zobaczyć co się dzieje w Spółdzielni Mieszkaniowej Ujeścisko, gdzie opóźnienia sięgają nawet 1,5 roku !!! Do tego błędy konstrukcyjne w wykonywanych inwestycjach, przez co zostały wymuszone zmiany aranżacyjne lokali, gdzie efektem finalnym jest, nie rzadko zmiana metrażu mieszkania na które się podpisało umowę i zapłaciło już za całe mieszkanie według umowy. Niektórzy, zaraz powiedzą: oddadzą Ci. Nie oddadzą, ponieważ twierdzą iż koszty budowy niestety były większe niż zakładali, ponieważ materiały budowlane, oraz robocizna w między czasie wzrosły. W związku z tym prosimy o dopłatę do m2 tyle i tyle...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

To jeszcze nie wszystko - kolejna "niespodzianka" czeka Cię gdy zaczniesz dostawać wyliczenia czynszu i opłat...

Jest tam jedna ukryta pozycja "czapa spółdzielni" - i kosztuje 100-200zł/m-c (mniej więcej o tyle niższy jest czynsz w normalnej wspólnocie mieszkaniowej)

Kto kupuje od sm ujeścisko?

Chyba od kilkunastu lat sie już mówi o tym że ta SM jest na skraju bankructwa. Ponad 10 lat temu interesowałem się szeregami które do dziś nie powstały. Albo jesteś tu nowy albo zupełny ignorant kupując cokolwiek od sm ujeścisko

O tym, że tak jest, wiedziałem. Cena była "dobra" to kupiłem. Mi akurat się nie spieszy z odbiorem mieszkania. Bardziej mi żal ludzi którzy płacą kredyt, a do tego za wynajem. Oczywiście jest pewien wku...w bo nie sądziłem że opóźnienie będzie aż tak duże. Sądziłem, iż do maja (2018) się wyrobią, co i tak było z dużym zapasem. Niestety w tej chwili moje optymistyczne podejście zostało mocno zweryfikowane i śmiem twierdzić, że jak się wyrobią w pierwszym kwartale przyszłego roku to będzie dobrze. Cóż... jeżeli nie będzie trzeba nic dopłacać, to jestem w stanie to przeboleć. Tak pisałem wcześniej, żal mi tylko ludzi którzy płacą kredyty i nadal nie mają gdzie mieszkać.

Myślisz, że do szeregów Płocka Park nie będziesz nic dopłacać? Serio? Chyba w umowach cena nie była ostateczna? ( swego czasu, ponad 3 lata temu!!!) bylam bardzo zainteresowana zakupem. Bogu dzięki zrezygnowałam z tych planów i kupilam w pobliżu. Moim zdaniem i nie tylko moim ( również innych, bardziej zainteresowanych osób) dopłaty mają być po 70- 100 tys. Przy wyjściowej kwocie 446 tys. po dodaniu tych 100 tyś. cena wcale nie wychodzi tak atrakcyjna. Za te pieniądze tuż obok ludzie dawno temu w ekolanie szeregi odebrali. A tu wszystko stoi, niszczenie, wilgotnieje...

Wszelkiej maści Spółdzielnie Mieszkaniowe mentalnie zatrzymały się na czasach PRLu, potrafią
brać kredyt na mieszkańców i informować ile przypada do spłacenia na właściciela mieszkania :)

A jak wygląda sytuacja na Wiszących Ogrodach?

Hossa tu wszystko buduje, całe osiedle, ktoś wie jak to wygląda, są opóźnienia na nowych inwestycjach? Przez przystanek PKM obok, którym zresztą deweloper co chwile tym się chwali, ceny chyba też poszły w górę?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Były po 4500 zł/m2. Teraz jest przedział między 4950-5750 zł/m2 +udział w drodze, za który trzeba i tak zapłacić indywidualnie przy każdym mieszkaniu, nierzadko jakieś +10 do +30 K. Aczkolwiek duzo osób odbiera mieszkania 1 mc przed terminem oddania. Dla przykładu na wiszących ogrodach w bud nr 11, gdzie odbiór miał być na koniec października 2018 budują już 2gie piętro, a w budynku. nr D3 Lawendowych Wzgórz, gdzie termin miał być na koniec grudnia 2018 widnieje póki co dziura w ziemi. Nie wiem, bo się dokładnie nie przyglądałam, może już fundamenty są, ale napewno nie parter. Jak są takie opóźnienia w budowie wcześniejszych etapów (D1 i D2) to raczej się nie wyrobią na czas z D3 i D4

Wycofujcie kasę z robyga

Roczne opóźnienia to bardzo zła wiadomość. Czym szybciej zrezygnujecie tym większa szansa odzyskania wpłaconych transz. Widać cały biznes mają źle skalkulowany, jest duże ryzyko efektu domina.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 6

jaaaaa dzieki za pomoc

nie wiedzialem, ze po podpisaniu umowy wyciagne kase z transz łaaaaał

fenk ju
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Napisz proszę jak chcesz wycofać kasę którą wpłaciłeś ?

przeczytaj umowę

powinieneś mieć możliwość wypowiedzenia umowy gdy np informacje zawarte w prospekcie informacyjnym są niezgodne ze stanem faktycznym, a jest tam informacja o planowanym terminie zakończenia budowy. Ponadto powinieneś mieć zapisy o możliwości odstąpienia od umowy z winy dewelopera, powinie być też zapis , że na akt jest max 120 dni od daty zadeklarowanej z umowy. Tak więc podstaw może być kilka, Poza zwrotem wpłaconej kasy należy się także odszkodowanie jeśli poniosło sie dodatkowe koszty.

strategia od prawnika

akurat mój Prawnik radzi inną strategię, tzn. nie godzić się na żadne aneksy, konsekwencji, żadnych Robyg nie wyciągnie, najlepiej poprosić na piśmie o informację o konsekwencjach NIE PODPISANIA aneksu ze zgoda na późniejszy odbiór. Nie ma żadnych. No i czekać..a potem pozew i odszkodowanie. Najgorsza opcja to wypowiedzenie umowy i co...odzyskasz kasę z wkładu, ale za obsługę kredytu nikt Ci nie zwróci jeżeli brałeś na kredyt no i nawet jeżeli odzyskasz wkład i transze to co dalej, skoro obecnie nieruchomości podrożały ok 1.5 -2 tysięcy na metrze. Wypowiesz umowę, a Robyg sprzeda to mieszkanie jeszcze z zyskiem, po wyższej cenie...i kto będzie wygrany?

Twoja strategi jest dobra ale tylko przy założeniu, że Robyg nie padnie

moim zdaniem zdaniem wygrzebanie się z aktualnych kłopotów będzie dla Robyga bardzo kosztowne, a na pewno cały biznes plan już dawno trafił szlag

ale jakich kłopotów? Robyg nie ma żadnych kłopotów. Ma nowego partnera strategicznego z najwiekszym zapleczem finansowym w Polsce. Opóźnienia ma co 2 deweloper.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Opóźnienia to koszt, a opóźnienia na kilku budowach dochodzące do roku to bardzo duży koszt. Dodatkowo poza kosztami związanymi z przestojem dojdą koszty droższych wykonawców i odszkodowań, tak więc tylko duże zaplecze finansowe może tą firnę uratować o ile takie ratowanie będzie się im kalkulować. Dla wielu deweloperów taka sytuacja to byłby koniec. Uwierz kolego, że jest to kłopot

Inwestor to wszedł do Robyga, żeby go wydoić a nie ratować pompując kasę na opóźnienia itp....

Przykro mi

Przykro mi że to spotyka właśnie część z Państwa ale dzięki temu nie kupię nieruchomości od tego dewelopera.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chba raczej Jarosława K. ale zaraz po UBekach od których ma willę na żoliborzu
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 19

I pewnie to Jarosław przypadkiem zmienia miejscowe plany umożliwiając wszędzie wysoką zabudowę?

A potem nie może się mieszkań i majątku "mechanicznie powielając omyłkę" doliczyć? I to Jarosław przyznał się do winy i dobrowolnie poddał karze? To Jarosław zgodził się na przeczący wszelkim zasadom ładu urbanistycznego i przede wszystkim estetyce bunkier przed Złotą Bramą? Wyliczać dalej?
7 mieszkań i kilkaset tysięcy oszczędności na koncie. Przy dochodach 9-10 netto na miesiąc. Gratuluję analitycznego podejścia do tematu. A Wy na takiego głosujecie...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po co przeinaczasz fakty?

Udokumentowanych dochodów ma ok. 500 000zł rocznie (pensja prezydencka, plus stołki w RN, plus inne oficjalne dochody) więc mógł tyle mieć.
Co nie zmienia faktu że niektóre tłumaczenia (np o wielkich darowiznach od dziadków) mnie nie przekonują.

Ale brutto. Poza tym nie kupował kawalerek na Szadółkach za 190000, ani kurnika w Baninie za 220000

Tylko same topowe lokalizacje z odpowiednim metrażem. Mieszkanie w Neptun Parku chodzi obecnie po 20000 za metr. Dalej uważasz, że zarabiający 500.000 rocznie brutto jest w stanie kupić tyle mieszkań? Przy czym nie zarabia tyle od początku swojej prezydentury.

Jarosława nie lubię, ale Robyg w Gdańsku ma wyjątkowo silną pozycję, co jest podejrzane. I tak jak kolega niżej napisał, budują wyżej niż pierwotnie plany zakładają, bo wszędzie załatwiają sobie odpowiednie zmiany w planach zagodpodarowania przestrzennego. Droga podchodzenia do lądowania i 55 m budynki? Coś tu nie gra, starsze osiedle w pobliżu musiało ograniczyć się do 4 pięter, a stoi dalej na uboczu od przelatujących samolotów.

:)

no to fajna 'reklama' dla Robyga:)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

może się zmobilizują

Jak zainteresowanie ofertą spadnie, to może się zmobilizują, nadrobią straty, bo sądzę, że teraz tylko już to ich może uratować. Fajna reklama i chwytliwe slogany nie przekonają co rozsądniejszych Klientów. Kto ulokuje swoje oszczędności i jeszcze zaciągnie kredyt na mieszkanie w takiej sytuacji, gdy już teraz są problemy, problemy, które mogą zwiastować gorszy scenariusz. Do tego dorzućmy wycofanie spółki z giełdy, brak obowiązku informacyjnego, brak danych o kondycji spółki, nowego właściciela ..i wystarczy dodać dwa do dwóch, żeby przekalkulować ryzyko, chwila refleksji, żeby za dwa, trzy lata nie płakać. Nie jeden deweloper upadł i nie raz słyszało się o niedokończonych inwestycjach i Klientach, którzy nie otrzymali swoich mieszkań. Oby historia Robyga tak się nie skończyła, żal tych ludzi, którzy czekają na swoje cztery ściany, ale historia lubi pisać różne scenariusze

Nie cackać się tylko dokumentować wszystkie straty i składać pozwy.

Dodatkowo żądać odszkodowań.

Najlepiej powołać stowarzyszenie poszkodowanych przez dewelopera i razem sobie pomagać, wymieniać się informacjami, nagłaśniać to itp
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ch... im zrobicie

Jeszcze się będziecie modlić żeby się udało dokończyć budowę.
Dodatkowo nikt z tych co "kupili" od Robygu dziurę rok-dwa temu tak naprawdę nie zamierza się wycofywać bo musiałby znaleźć jakąś alternatywę a to przy obecnych wzrostach cen oznaczałoby mieszkanie o 10-30% droższe.

Wreszcie mądrze napisane

Kto na rozwiązaniu umowy teraz by stracił a kto zarobił ? A tak w ogóle to wielu tu piszących nie zdaje sobie sprawy co dzieje się na rynku budowlanym. Ceny mat budowlanych, transportu, ekip budowlanych itd. poszły i idą nadal w górę . Pracowników brakuje i coraz większe wymagania płacowe. Firmy celowo już nie podchodzą do każdych kontraktów tylko sobie wybierają dla siebie najkorzystniejsze. Nie ma firmy na rynku budowlanym, która nie miałaby problemów mniejszych lub większych . Dotyczy to na pewno każdego dewelopera. I nie jest tak, ze jeden jest super a drugi do niczego. Wszyscy jadą na tym samym wózku . A co do Robyga i jego kondycji finansowej, firma Golden Sachs ( pośrednio) ogłasza wezwani na sprzedaż akcji Robyga, płacąc kilkadziesiąt procent więcej niż aktualna była wycena rynkowa nie po to by na tym stracić tylko zarobić ! Robyg to czy się podoba czy nie , ale obiektywnie, elita wśród deweloperów na rynku polskim.

nie zgadzam się

Nie zgadzam się do końca, ponieważ w mojej opinii, właśnie ten deweloper, który dba o markę, wywiąże się z umowy, nawet za cenę potencjalnych mniejszych zysków. Reputacja i marka to często wartości, które są wyceniane o wiele wyżej niż np. zysk na metrze takiego mieszkania, a o zaufaniu mówi się, że buduje się je przez lata, a można stracić w ciągu chwili. Krótkofalowo taka strategia może im się opłacić, oszczędzając na ekipach, wygenerują większe zyski, ale później oddadzą to lub więcej w sądzie, szykują im się pozwy zbiorowe chyba? No i dodatkowo stracą rzesze potencjalnych Klientów lub będą musieli schodzić z ceny, ponieważ nikt nie będzie chciał przepłacać za markę, do której nie ma zaufania. A zaufanie w branży, gdzie kupuje się dziurę w ziemi jest ogromnie ważne. Długofalowo stracą. No i oby za ich stratą nie poszły straty Klientów. Wg. mnie jest to mało przemyślana strategia.

Sknera

Powód jest prosty kiepskie stawki za pracę to i pracowników nie ma - proste .
Zapłaćcie przyzwoicie to i firmy będą !
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stawki wszędzie są słabe. Jeden kierownik prowadzi kilka kilkanaście budów, pracownicy po 4 koła, praca pon-sobota 7-19....

Tych pracownikow bylo widac na wszystkich budowach w trojmiescie .
Panowie pracowali nawet na budowie centrum Radunia .

Znam ta branżę , podwykonawca dla robi tu musi dac im 200 dni termin platnosci, czyli podwykonawca musi zapewnić sobie i pracownika byt na ten okres. A później i tak płaci w ratach . Dlatego podwykonawcy idą gdzie indziej gdzie sa stabilniejsze pieniądze. Robyg sam sobie strzela w kolano , na targach nie powinni się wystawiać lub usłyszymy za parę miesiecy ze zmieni nazwę lub poprostu ogłoszą upadłość.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na Lawendowym jest obcojezyczny Pan Elektryk . Zadnej wspolpracy , jak wystrzela korki w domu .

No jak korki od szampana strzelają po 8h dziennie to nie dziwne ze nie mozna się dogadać :)

PS: Pewnie chodziło o bezpieczniki...

Na targach mieszkaniowych...

kiedy zobaczyłam ich sprzedawców, te młode wilczki, cwaniaczki w drogich gajerkach to od razu miałam pogląd co to za firma. Nawet nie podeszłam. I dzięki Bogu.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 6

No to chociaż tutaj moglas dac upust swojej zlosci hahahaa

mlode wilczki w drogich gajerkach.hahahah spoko lepiej wyglada Zenek w gumofilcach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 19

Czyżby Pan sprzedawca?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na Witominie budowa wstrzymana

Może napiszecie o budowie na witominie która wstrzymano
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 3

Też bym się czegoś chętnie dowiedział

Na targach rozmawiałem z przedstawicielem Zatoki - zdziwiłem się cenami na co odpowiedział że też się dziwi że sprzedali wszystkie kawalerki i to po 9000zł, ciekawe ile w tym prawdy.
Nie zdecydowałem się bo ceny kosmiczne zwłaszcza jak na nowego developera, duże ryzyko tak generalnie. Ale ciekaw jestem losu tej inwestycji.

Nigdy więcej współpracy z deweloperami. Za prace wykonane w pażdzierniku zeszłego roku odebrane i wyfakturowane czekam na pieniądze. Faktury płącą wedle własnego uznania, a jak się człowiek zaczyna dopominać o pieniądze to jeszcze straszą że wcale się ich nie zobaczy. Stawki za murowanie na poziomie 35zł/m i od tego jeszcze zatrzymania gwarancyjne 8% i koszty zaplecza budowy 2% czyli na dzień dobry z tej kwoty 10% spada. Płacąc murarzowi stawkę godzinową 22zł/netto to już naprawdę nie jest biznes..
A oni płaczą że nie ma ludzi do pracy..zapłacicie uczciwe pieniądze i nie w terminie 90 dni to się ludzie znajdą...Biznesmeni za dychę, i aby nie było nie piszę tylko o ROBYG, robiłem dla większości deweloperów w trójmieście wszędzie ten sam syf. Współczuje ludziom odbierającym mieszkania które robią ludzie ze wschodu
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 0

zaliczki biorą
a ludzi w d.pie mają
ważniejsze jest wybudowanie bloków we wrzeszczu,bo kasa za metraz wieksza
ludzi nie mają bo nikt nie chce dla tej firmy pracować
Robyg to następne amber gold tylko że w budowlance
odzkodowań nie będzie bo firma ogłosi upadłość
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

do roboty robole, ludzie mieszkania chcą, a my chcemy duże targety w naszym OBI

większy target- większa premia i możemy świat doganiać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Robyg jest niudolny jako kierownictwo...
mam z nimi stycznosc i widze jak wyglada organizacja pracy przez nich
tragedia...
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

do tego bardzo czesto maja opoznienia w platnosciach podwykonawcom
dla tego firmy ich olewaja i wchodza na robote dopiero gdy pojawia sie zalegle pieniadze

Pracuję dla Robyga, Hossy i Invest-komfortu wszyscy płacą w terminie

"... wszyscy płacą w terminie" ... dla siebie dogodnym ;)

Odnoszę wrażenie, że cały ten bałagan wynika nie tyle ze skrajnej niekompetencji, co z zamierzonej złej woli. Taki sposób robienia biznesu po prostu. :(

oj oj oj

... nie chcę wieszczyć, ale pachnie to zbliżającym się bankructwem...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bzdura, żadne bankructwo

Robyg ma spore marże, zastoje są poniekąd z tego że nie chcieli podpisywać umów wykonawczych z wyższymi stawkami bo "juiceowali" podrasowali wyniki - pokazali Goldmanom że cena sprzedaży to powiedzmy 6000zł a koszt budowy z wszystkimi kosztami pobocznymi to 4000. Goldman przyszedł i teraz zobaczy że bez podwyżek budowy nie dokończy, wyjdzie mu koszt wszystkiego nie 4000 a 4500zł a być może ciut więcej ale taki to już interes. Prawdziwie żydowski, bez cackania się. Koszernie wydymani.
A bankructwo nie grozi - Robyg oszczędza i po prostu osiedla zakontraktowane (sprzedane) taniej dokańcza gdy któraś z ekip z osiedli z wyższą rentownością akurat nie ma co robić.
Niczym nie ryzykują co najwyżej tym że ktoś im zrezygnuje z mieszkania które zaraz ktoś chętnie weźmie zwłaszcza jak dostanie cenę poprzednika.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niby jest w tym co piszesz jakaś logika ale ...

Czy wiedząc o bardzo dużych opóźnieniach na wielu budowach kupiłbyś u nich mieszkanie? Bo ja nie. Wygląda na to, że sytuacja wymknęła się spod kontroli i nie wierz w teksty, że ceny będą rosnąć w nieskończoność, ja raczej obstawiam korektę.

Może na to czekają - będzie korekta to będzie mniej inwestycji/ łatwiej będzie znaleźć taniego wykonawce..

Póki co przedsprzedają ile wlezie wykorzystując boom.
Opóźnienia roczne to na pewno sytuacja która wymyka się spod kontroli.
Czy ja bym kupił? Na dziś nie bo nie mają gotowych.. Nie kupuje dziur w ziemi, mieszkanie to i tak ryzyko, niepotrzebne mi dodatkowe zmartwienia, kupuje gotowe (wcześniej od devów gdy były spokojniejsze czasy i były takie w ofercie), teraz z wtórnego.
Gotowego od nich też raczej bym nie kupił bo nigdy nie ceniłem Robygu i mają słabe w ch... lokalizacje za ceny niewspółmierne do produktu..

Muszą po prostu zacząć przedsprzedając wizualizacje dodawać 1 rok do terminu oddania.

Opóźnienia na wielu budowach ?

Jeśli tak twierdzisz to podaj dokładnie ile budów (osiedli) aktualnie buduje Robyg w skali kraju, tzn. Warszawa i Trójmiasto i na ilu z nich są opóźnienia (ale takie "sensownie konkretne") i jaki to stanowi % ich całkowitego wolumenu w trakcie budowy mieszkań.

Przeczytaj artykuł

Na 6 budów w Gdańsku w artykule wymienione są 3 z opóźnieniami, co stanowi 50%, ja słyszałem jeszcze o opóźnieniach na letnicy czyli byśmy mieli 66%, dodatkowo z wyliczeń wyeliminowałbym Nadmotławie bo to co dopiero zaczeli sprzedawać i to w cenie niewspółmiernej do lokalizacji tak więc nie sądzę, żeby coś tam już sprzedali. Tak więc na 5 inwestycji problemy są na 4, czyli na 80%. Czy według Ciebie to mało?

Nowa Letnica

A jak sprawa z Nowa Letnica? Chcialabym kupic tam mieszkanie,ale dopiero jak sie wszystko wybuduje,tylko...tam sie nic nie dzieje.Staje jeden blok.Troche dlugo im to idzie.No i pytanie co z tym widokiem na morze?patrzac na mape budynki beda dosc daleko od wody...czy na najwyższych piętrach bedzie cokolwiek widac?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

To jest tak daleko od morza, że na bank zabudują ten widok inni deweloperzy w przyszłości.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wyzsze budynki będą miały widok.

Te bliżej torów

Co Cię skłania do pomysłu kupna mieszkania w Nowej Letnicy?

Pytam poważnie bo jestem ciekaw
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

potencjał jako nowej dzielnicy.

lokalizacja przede wszystkim

Nastepnie obiecany widok na morze,na ktorym baaaaardzo mi zależy, ale w ktorym zaczynam watpic....czytałam tez gdzies,ze ma tam powstać jakies centrum rozrywki,wiec przyszlosciowo bedzie wartość rosla tego miedzkania.Bo tak to nie mam pojecia,gdzie moglabym kupic-zaspa i wrzeszcz za drogie :/

Obok - ale znacznie bliżej zatoki zaczął budować Atal. Ceny podobne chyba. Atal buduje znacznie lepiej niż Robyg.

Ceny zbliżone

..... czyli ogólnie - wciąż poniżej 10tys/m kw

Na czym polega to lepiej?

Letnica

Podobno od 5 czy 6 piętra widać morze. Ogólnie chyba póki co bez opóźnień. Lokalizacyjnie według mnie całkiem ciekawie, każdemu zależy na czymś innym

Nowa Letnica

Na Nowej Letnicy wybudowany jest budynek A (roboty wykończeniowe trwają wewnątrz budynku), budynek B jest na etapie 4-5 piętra (na sześć), blok D (jest na etapie 5-6 piętra) na sześć. Budynek C jest na etapie hali garażowej (wylany strop) i wychodzi na powierzchnię. Średnio w budynkach B i D piętro powstaje co około 2,5 tygodnia. Budynek A ma odbiór w maju (ale mogę się mylić). Budynek B i D w sierpniu / wrześniu br. Tak więc tu nie widać opóźnień.

odbiory

odbiory w budynku A powinny być do 31.08, nie wiem skąd informacja, że w maju

31.08 to termin odbioru budynku D. Budynek A ma być oddany w czerwcu i ludzie, którzy tam kupili mieszkania nie zauważyli opóźnień. Okna są wstawione, tak samo ścianki działowe, więc wszystko idzie zgodnie z planem.

odbiory

Termin odbiorów budynku A zgodnie z umową jest do 31.08, ten ferment z tym czerwcem siany jest na wszystkich forach, nie wiadomo po co. Warto otworzyć umowę i przeczytać co jest w niej zapisane.

Uciekajcie póki możecie

Dla osób które jeszcze mają taką możliwość (w wyniku opóźnień) - wybierzcie innego developera.
Mieszkam na Słonecznej Morenie trochę ponad rok (Lema 12), budynek w środku wykończony byle jak (niedbałe malowanie, krzywo zamontowane elementy i skrzynki na korytarzach, brakujące zaślepki, zwisające kable), bardzo dużo niedoróbek w mieszkaniu (porysowane okna, niedomykające się drzwi, nieuziemione kable wysokiego napięcia). Początkowo był nawet problem z wjechaniem do garażu (zbyt stromy zjazd). Obsługa 'po odebraniu' jest mega słaba - tygodniami, a nawet miesiącami czeka się na jakąkolwiek odpowiedź z ich strony. Ostatnie zgłoszenie napisałem w Grudniu - do tej pory nie uzyskałem odpowiedzi. Na 100% nie zdecydowałbym się po raz drugi na Robyga.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zarządcę zawsze można zmienić
.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

teoretycznie tak...

...ale jak jest zarządca developera (i pełniący jednocześnie funkcje zarządu) a wszyscy właściciele są zajęci wykańczaniem mieszkań a nie zebraniami Wspólnoty to nie jest to łatwe zwłaszcza że na zebraniu potrzebny jest notariusz...

Było bardzo niesmaczne

Nie wiem jak można dać tak niedobre wino :)

Jeżeli nie odpowiedzieli na reklamację w ciągu 14 dni, to automatycznie uznali Twoje roszczenia. Pan Piotr od usterek celowo nie odpowiada - liczy, że Cię przeczeka. Proponuję udać się osobiście do biura, może kilkadziesiąt takich wizyt od klientów pomoże mu się trochę ogarnąć.

Mieszkam w tym samym budynku i jakieś tragedii nie ma. A jak masz zwisające kable, porysowane okna i niedomykające się drzwi to po co w ogóle odbierałeś takie mieszkanie? Nie kumam ludzi :D

Tak to jest jak się wszystko albo większość sprzedaję na etapie dziury w ziemi, to później się robi aby zrobić.

mieszkam od pół roku na Słonecznej Moreniei nie miałem takich problemow jak ty. Jak wszystko było nie tak jak powinno być to po co odberałeś mieszkanie .To chyba na zamówienie konkurencji post ktoś pisał

Robyg porażka

Gdybym miał opóźnienie w realizacji 1 rok to czym prędzej wycofał bym kasę żeby jej nie stracić póki jest jeszcze z czego brać.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odkupię mieszkanie !

Ja chętnie zaryzykuję i odkupię mieszkanie budowane przez Robyga, ale po cenie pierwotnego zakupu.

Robyg ma nowego wlasciciela

Co mnie zadziwia, to to ze w Polsce malo kto w ogle zdaje sobie z tego sprawe?
Naprawde, nie wiecie co dzis w trawie piszczy na swiecie?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

A może powiesz cokolwiek na temat czy tylko potrafisz obrażać?

Jeśli nie masz nic do powiedzenia na temat, nie włączaj się do dyskusji.

tak

Golden Sachs

Tak "miszczu". Tylko tu zdajesz sobie z tego sprawę

Masz coś do powiedzenia czy tylko potrafisz kpić?

Wszedłeś na forum wymienić poglądy czy popuszczać bąki?

Lawendowe Wzgórza to...

Jasień, nie Szadółki. Pozostałę to Piecki-Migowo. W redakcji znowu brak znajomości realiów?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ech...

Taka piękna ta Morena vel Piecki-Migowo była póki nie zaczęli tej betonowej dżungli stawiać. Tragedia. Jeden drugiemu w okna zagląda. Zieleni coraz mniej. Korki coraz większe. Brakuje żłobków i przedszkoli już teraz a co będzie jak tyle ludu tu się wprowadzi...?? Nie będzie czym oddychać..
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 4

ech:(

Wszędzie już tak jest:( Przymorze,Oliwa,Zaspa,Wrzeszcz,Główne Miasto jeden wielki beton i nadal coraz więcej i więcej.A władze Gdańska mydlą nam oczy powieszaniem reklam no płakać się chce:(((

Lepiej do lasu

Jak ci zieleni tak brakuje to przenieś się do lasu. Tylko nie traktuj tego dosłownie, ale w przenośni.

To jest miasto! W mieście są budynki i ludzie. Mam nadzieję że będzie coraz gęściej i gęściej. Jeżeli się nie podoba zamieszkaj w lesie, proste.

miasto to też infrastruktura (żłobki itd,) o której pisze Pamela

A nastawiać klocków i w środku biedronkę to ja bym tego miastem nie nazwał a kołchoz...

Kto normalny kupuje od Robyga...

Najtaniej najgorzej i z trupami...mieszkania dla plebsu przysdle slamsy Gdanska
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 17

Nieudacznicy

Każdy kupuje to, na co go stać. Niektórzy siedzą u mamusi przez całe życie (bo nic nie osiągnęli) i piszą złośliwe komentarze. Pewnie jeszcze mamusia kanapeczki pod nos podsunęła w trakcie pisania komentarza.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pewnego dnia znikną z rynku

I z kasą do tel awiwu spłyną?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ach ci robygowi dowcipnisie z Tel Awiwu.

Nie wiem dlaczego Adamowitz ich tak lubi.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

To jakaś propaganda totalnej opozycji. W państwie pis nie ma żadnych afer i Polacy są szczęśliwi i bezpieczni.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ale przecież te opóźnienia to wina Tuska i totalnej opozycji.

ROBYG

Chcialabym zamieszkac na tym osiedlu ze wzgledu na nazwe. Robyg-a. Ale to brzmi, niesamowicie.
Już zadzieram kiecę i lecę.

Robyg - nie wiem czemu ale nazwa mi się kojarzy bardziej z zakładami mięsnymi.

Ustawa natychmiast

Kto tym rynkiem mieszkaniowym miesza.Stare betony które miały służyć na 30 lat pookładali styropianem i są w cenie nowego,chociaż ,wewnątrz wszystko do wymiany.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Te betony będą jeszcze zamieszkiwane przez twoich prawnuków.

W przeciwieństwie do nowego karton gipsu :D

Jestescie bogaci

Ja w zyciu nie kupilabym dziury w ziemi tylko po to aby mieć teoretycznie troche kasy w kieszeni. Kupilam mieszkanie ktore bylo gotowe do odbioru . zero problemów akt po 3 miesiacach. Oczywiscie nie Robyg
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Teraz takich mieszkań nie ma

Albo są takie, których nikt nie chciał.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie

Ja też zarzekałem się, że nigdy bym nie kupił dziury w ziemi jeszcze 2 lata temu. A rok temu "rura mi zmiękła" i szybko poszedłem po rozum do głowy i kupiłem jako jeden z pierwszych dokładnie to co chciałem kupić (45 m2), w konkretnej lokalizacji i na konkretnym piętrze itd.. A co bym miał z tego, że dziś może bym coś mógł kupić co jest już gotowe, ale musiało ty być 70-120 m2 za dwa- trzy razy tyle !!!
Nawet jak by mi się podobało to za co miał bym to kupić ???!!!

ROBYG ale i inni..... buduja fatalnie jakosciowo

Robyg co tu komentowac, miejmy jedynie nadzieje ze rozpoczete inwestycje szczesliwie sie zakoncza tego zycze kupujacym tam mieszkania! Robyg fatalnie buduje i glosy o tym ze tak jest kraza w internecie od lat, ale jak widze ze ktos chwali np Eurostyl to noz mi sie w kieszeni otwiera... moze sie nie spozniaja chwala im za to ale jakosc naprawde nie jest lepsza niz w Robygu, ilosc pekniec, niedorobek np na nawigatorze w Gdyni jest ogromna... spytajcie mieszkancow....

trzymam kciuki zeby sie jednak Robyg nie rozpadl przynajmniej do konca ostatniej 3miejskiej inwestycji. BTW Nadmotlawie za taka cene.... to jest szalenstwo kto to wogole kupuje... matko boska
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gdybys jeszcze raz przeczytał o Eurostyl...

to była mowa o umowie deweloperskiej...a nie o jakości. Poza tym były 'Eurostyl' na moim osiedlu bardzo dobrze się sprawdził. Stąd moja opinia

Otwórz oczy

Bardzo dobry znak. Niech deweloperzy i pazerni inwestorzy cierpią. To co się obecnie dzieje z ceną mieszkań /apartamentów to istny koszmar. Jedna wielka spekulacja i windowanie ceny. Co więcej, harmonogramy robót za przeproszeniem ani kupy ani d*py się nie trzymają, zawsze zakładają idealne wręcz laboratoryjne warunki na wykonanie zadania. Do tego te zapisy umowne przerzucajace cała odpowiedzialność za terminy na wykonawcę.... Często gęsto projekt ma setki błędów które trzeba uzgodnić podczas realizacji z projektantem a tego czasu nikt nie bierze pod uwagę...Teraz obserwujemy skutki. Pracownicy tracą zdrowie po 12h dziennie 6 czasem 7 dni w tygodniu za marne stawki, deweloperzy oszczędzają na materiałach a później rzucają ceny z kosmosu.
Zaraz pojawia się tacy co powiedzą że na tym polega biznes otóż nie zgodzę się bo prawdziwy biznes nie ten cebulacki opiera się na zasadach wzajemnego poszanowania i moralności czego niestety w dzisiejszych czasach można ze świecą szukać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i robygowi jego pomysł na biznes się właśnie wyczerpał.

Wykonawcy na rynku pełnym zamówień poszli pracować do normalnych inwestorów. A robygowi został z ręką w nocniku.
Bardzo to cieszy że pracownicy i wykonawcy w końcu zaczęli się szanować.

Popieram

Pełna diagnoza sytuacji w branży budowlanej.

Robyg - jak o nich słyszę mam dreszcze

Bo powstawanie kolejna kiepska architektura. Pół biedy jak to na obrzeżach ale teraz budują coraz bliżej centrum.

Nadciągająca korekta cenowa przy zastojach na budowie

...to bardzo zła wiadomość dla robyga. Niedokończenie budowy przed korektą będzie wymuszało na robygu obniżkę cen albo klienci zacznął wypowiadać umowy.
Gadajcie co chcecie, ale zawsze po hossie nadciąga bessa, tak już było kilka late temu. Ceny w latach 2010-2015 były niższe od cen z lat 2007-2008 średnio o 30%
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tylko że teraz jest wiele czynników zupełnie innych niż wtedy...

Ceny mieszkań nie rosną gwałtownie - nie poszły w dwa lata o 50% jak wtedy a o 10-15% i powoli sobie rosną.
Dostępność zdecydowanie się zwiększyła - średnia pensja to teraz 0,8m2 mieszkania a nie 0,4 jak było poprzednio.
Korekta będzie ale jeszcze trochę czasu do niej i będzie korektą - zostaną skorygowane ceny najbardziej przestrzelone lub fatalnych lokalizacji, rozsądne inwestycje dostaną po parę procent lub nie potanieją wcale.

Tanie mieszkania

jest rozwiązanie na kupno taniego i już wybudowanego mieszkania.
Właśnie kupiłem nowe mieszkanie od dewelopera w Elblągu.
4500 /m2 na starówce!!.
Od października będzie gotowa S7 a wtedy 60 km pokonywać będę w 25 minut. Szybciej niż z Gdyni.
Polecam każdemu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 13

a ja kupilem w Szemudzie a tak naprawde za Szemudem 3km w lewo za ostatnim rondem

cena? 700zl/m2 ! I kto kupil taniej.
Aha i helikopterem lece w 15 min do Gdanska o kazdej porze
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Życie w mieście to nie tylko dojazd do pracy

to możliwość nauki dzieci w dobrych szkołach (większy wybór)
to możliwość powrotu dzieci po szkole do domu (lub wyjścia do domu kultury itp) a nie czekania w świetlicy na tatę
to możliwość korzystania z wielu udogodnień miejskich: parków, kin, teatrów, opery, miejsc rekreacji, nawet zoo
to możliwość chodzenia na mecze do Ergo, możliwość chodzenia na koncerty nie traktując tego jako "wyprawy"
to możliwość wyjścia do knajpy ze znajomymi
to możliwość dojścia (lub dojechania rowerkiem) na plaże
to szeroki dostęp do komunikacji wiozącej Cię po mieście, zwłaszcza gdy nawali auto albo śnieg albo, nawet, nawalisz się sam. To wygodny dostęp do pociągu wiozącego szybko do Warszawy jak też do samolotu wiozącego jeszcze szybciej i dalej - o ile wylot na drugi koniec świata to jeszcze o tyle przy lataniu na weekend ważne żeby z lotniska mieć blisko i/lub db komunikację.
itd itp.

Elbląg to ładne miasteczko ale miasteczko, na dodatek starówka w Elblągu to nie to samo co podobny zakup w Gdańsku - to po prostu mieszkanie w starej ruderze kamienicy a nie inwestycja cegła w cegłę obok drogich hoteli i atrakcyjny lokal na wynajem.
Każdy kombinuje jak potrafi, to co robisz to tzw "trzecia droga",jak szukanie św. Graala którego nie ma.

Ciekawą propozycją jest kamienica Chodkiewicza w Brzeźnie ale ceny są zaporowe :( Podobaja mi się te 2 aprtamenty na samej górze , dobre na wynajem , ponad 100 metrów każdy .

Dokładnie tak. Sama wiele lat dojeżdżałam do pracy i pokonanie 35 kilometrów zajmowało czasami 2h. Do tego wyjście na piwo po pracy czy tym bardziej nocną imprezę to już wyczyn logistyczny. Nie mówiąc o jakimkolwiek wypadku na trasie... A odbierania jeszcze dzieci to już w ogóle sobie nie wyobrażam.

Daj spokój >>>

Zlituj się, chyba jak ci Elon Musk hyperloopa wybuduje i to do samego centrum , a nie S7 :):):)

Obserwacje

Po odbiorze technicznym lokalu, w okresie do czasu przeniesienia własności, koszty utrzymania jeszcze niedokończonych budynków Robyg przenosi na przyszłych właścicieli. Jeżeli Robyg nie sprzedał wszystkich mieszkań, to te koszty są b. wysokie. Umowa nakazuje Robygowi precyzyjne ujawnienie co zawiera stawka 5,60zł/m2. Ten paragraf umowy jest notoryczne łamany. Pisemne prosby są ignorowane. Nie sądzę aby komuś udało się to wyegzekwować to na podstawie umowy. Niedotrzymywanie umownych terminów. Pozostaje tylko sąd. Czyli Robyg działa z pozycji siły. Tak ewidentnym łamaniem prawa przez Robyga na taką skalę powinny zająć się służby RP. Ciułacze z tym sobie nie poradzą.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak.

Popatrz na radę nadzorczą, pomyśl i już wiesz dlaczego tak jest

Robyg ma nowego właściciela. Frma powstała w listopadzie 2017

Na początku grudnia 2017 r. Bricks Acquisitions Limited, podmiot pośrednio należący do Goldman Sachs Group, ogłosił wezwanie na wszystkie akcje Robyg, jednego z czołowych deweloperów mieszkaniowych w Polsce. Pierwotnie zaoferowana cena wynosiła 3,55 zł za akcję, a 29 stycznia 2018 r. została podniesiona do 4 zł za akcję.

Szkoda że wiedza ludzi w Polsce jest taka mała.

Robisz widły z igły i szukasz spisku.

Kupują Goldmany, założyły pod to spółkę więc trudno żeby miała 100 lat historii. Poza tym co za różnica czy byłaby to np uśpiona spółka 20 letnia czy nowa.
Na całym świecie tak się robi biznesy a jak ktoś Cię będzie chciał wydymać to i tak to zrobi: np Polnord ma 100 spółek celowych: buduje zawsze jakaś spółka z o.o z kapitałem 50 000zł a forsa jest bezpieczna w holdingu SA - w razie czego pretensje do spółki celowej sp. z o.o. - takie spółki nie mają praktycznie żadnego majątku - na dzień dobry ma straty (za droga działkę, logo, rożne "usługi" od dużego, często wręcz pożyczkę) i potem jedyne co robi to sprzedaje mieszkania "próbując wyjść na zero" - spłacić kredyt bankowy, spłacić kredyt "dużego" Polnordu (lub jego spółki zależnej) itd. Często jeszcze jest dokapitalizowywana bo oficjalnie inwestycja przyniosła stratę i spółka nie ma kasy (po drogiej działce od matki i pożyczce). Gdzie jest zysk? Zysk jest już pobrany - "na wejściu" - przy sprzedaży działki, przy udzieleniu pożyczki itp - forsa leży bezpieczna w SA lub "sejfowej" spółce konglomeratu.

a ile osób które czeka na mieszkania

ma informację ze teraz to Goldman jest ich firmą ?
Dlaczego w tym artykule brak informacji kto jest teraz właścicielem Robyga?

bo ...

... nie ma takiego obowiązku, żeby podawać wszystkie informacje w jednym artykule.
W artykule nie wyszczególniono też firm podwykonawczych Robyga, nie podano nazwisk dyrektorów projektów, kierowników budów ... i co? .... przypadek?
;)

akurat 9 lutego kupiła Robyga

więc to jednak chyb ajest wydarzenie
co mnie podwykonawcy interesują

Więcej czytaj. W sieci można znaleźć wiele informacji na ten temat.
Nawiasem mówiąc, niektóre informacje nie są jawne.
np. ja nie ujawniam swojego portfolio ;)

No właśnie , spółki celowe na każdą inwestycję są tworzone nie dla bezpieczeństwa kupujących tylko DEWELOPERA. Każdy większy deweloper tak robi i co z gwarancją na inwestycję ,która jest na 5 lat a kapitał spółki to 50 tyś ? Może źle główkuję ale to oznacza ,że tak naprawdę deweloper nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wybudowane budynki bo po skończeniu inwestycji celowej spółka nie ma żadnych pieniędzy . Więc jak to wygląda ?

Dokładnie tak

Na przykładzie Polnord:
1) spółka z o.o buduje i sprzedaje mieszkania + dev wstawia "swojego" zarządce nieruchomości (będącego jednocześnie zarządem wspólnoty), który "pilnuje" żeby Wspólnota nie czepiała się usterek dot. całego budynku (zwykle bez porównania kosztowniejszych od pierdół w mieszkaniach)
2) Mija okres gwarancyjny (ludziki zajęci wprowadzaniem się, wykańczaniem itp)
3) Jeśli właściciele się ogarną wcześniej i wybiorą swój zarząd to natrafią na... uśpioną spółkę z o.o (ew. jeszcze działającą) - ale zawsze bez majątku - widząc to szybko mija im pomysł sądzenia się z developerem.

W jakim my żyjemy kraju

Jak to jest mozliwe ,że produkt jak mieszkanie ,który kosztuje x razy drożej niż buty,które mają roczną gwarancję w praktyce nie ma żadnej ? Jak kupić mieszkanie , które jak zacznie cieknąć dach to deweloper oleje i przerzuci na mieszkańców ??????

w kraju w którym prawnikowi bardziej opłaca się bronić złodzieja

niż jego ofiarę.
Proste? Proste...

Kup u Robyga ;))))

Czy to robyg czy nie wszyscy więksi deweloperzy robią tak samo a jakość? Hossa niby ok , tak chwalona a poczytajcie co dzieje się z ich budynkami na central parku. Ludzie mają od kilku lat zacieki na ścianach po każdej ulewie.

jestem przed podpisaniem umowy z Robygiem. na próbę wymuszenia na nich zmian w umowie rezerwacyjnej ich prawnicy reaguja "nie bo nie".

chodzi tu tylko o sprecyzownie jednego ze zdań w umowie, żadne dodanie roszczeń. masakra.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za info. Z daleka widać, że sprawa brzydko pachnie, a interes jest szemrany.

Dokładnie

Co z tego że dacie swoją umowę do prawnika jak potem deweloper itak powie że żadnej zmiany wnieść nie można - "nie bo nie, a jak się nie podoba to nie kupuj"

Uczciwa firma z Izraela

Tak to jest jak chce się robic biznesy z izraelską firmą. Goj zawsze będzie w plecy.
Co? Nie wiedzieliście???
DO SuperPharm też pewnie chodzicie?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4

Robyg

Jak się spóźnisz z transzą to już na wstępie straszą odsetkami a za opóźnienia a jak widać opóźnienie to wina wiatru lub deszczu . Marketing mają dobry wiec wizerunek poprawią szybko bo cena czyni cuda. W artykule jest tylko wzmianka o rozpoczętych inwestycjach które mają już opóźnienie. Na lawendowym kolejne czekają na rozpoczęcie D3 D4 D5 D6 N1 N2. Teraz tylko trzeba się modlić o słoneczne lato :)

Reklama ROBYG

"A czy Ciebie stać by czekać? Przez ostatni rok mieszkania w gdańsku podrożały 10%"

CentralPark HOSSA

CentralPark HOSSA
Klienci.Norwegia,Szwecja,Włochy,Rosja,Anglia,Warszawa,Niemcy.W siedzibie firmy.Nieustannie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

jestem z hiszpanii, a sąsiad z czech

jestem z hiszpanii, a sąsiad z czech

Bardzo piękny widok z okna.

Bardzo piękny widok z okna.

Central Park to marka

Central Park to marka każdego dużego miasta w ue i usa .Najwyższe ceny są miasta to Central Park.W Gdańsku CentralPark tylko w połowie zbudowany.Kiedy skończą budowę cena będzie wyższa.

Central Park mieszkań nie ma

mieszkań nie ma.Będą budować kolejne cztery 17 piętrowych domów.W kolejce już ustawiają się.

długo czekać.cena będzie atomowa

Pokazywali mieszkanie.Bardzo ładne mieszkania.Niespodziewanie nawet.

Byli w biurze tam z kolei 5-6 osób na mieszkanie.Pokazywali mieszkanie.Bardzo ładne mieszkania.Niespodziewanie nawet.

Przestań kłamać wystarczy poczytać jak budynki na central parku hossy są nieustannie zalewane.

To ty kłamiesz

To ty kłamiesz.Wszystkie sprzedane.Górne piętra w pierwszej kolejności.Czytam opinie mieszkańców domu.Najlepsze opinie w Gdańsku.Nie zazdroszczę.

To ty kłamiesz.Nie ma pieniędzy .Oto i piszą bzdury

Nie ma pieniędzy .Oto i piszą bzdury

Central park i MORENA nie zatoną.100 metrów nad morzem.SUPER.

W deszczu miasto pływa.Centrum miasta i kraju nadmorskim rozgrzewa się tak ,że życie tam jest niebezpiecznie.

Wszystkim zainteresowanym Central Parkiem Hossy radzę wejść na stronę : Moje osiedle , central parki i poczytać WIELE tematów na temat zalewanai tych budynków. To się dzieje od 3 lat a hossa nic z ty nie robi . Mieszkania od 2 lat nie sprzedane ,UWAGE NA MINĘ .

spóźniliśmy się.

spóźniliśmy się.wszystkie sprzedane.tylko trzy mieszkania na 72 kwadratu.

wkrótce 50 kwadratów tylko kup

kupuj 72 kwadratu.cena super.wkrótce 50 kwadratów tylko kup.

Nowe mieszkania w nowych domach będą w 2021 roku.Kupuj.

Nowe mieszkania w nowych domach będą w 2021 roku.Kupuj.

tam z kolei 5-6 osób na mieszkanie

tam z kolei 5-6 osób na mieszkanie

11000 za metr

sprzedają w jednym bloku wtórnym z garażem.11000 za metr.ogłoszenie na stronie nieruchomości.prawda jest taka, że poniżej cen nie będzie.

Pytanie czy ktoś tyle płacić, bo w ogłoszeniu to można i dać 20 tys. za m2 :)

Haha dajcie 20 netto minimum pracownikowi

To przyjdą na pewno a nie 12 brutto

Pejsowy Robyg...

No tak... czemu się dziwić?
Skoro klienci nie dopilnowali, żeby w umowie były kary za opóźnienia w przeniesieniu własności, to mamy teraz do rozważenia 4 przypadki, gdzie deweloper zawsze będzie górą:
1. Ludzie, którzy dostali dopłatę MDM nie zrezygnują z umowy, żeby jej nie stracić
2. Ludzie, którzy zgodzą się na te nierówne traktowanie i nie zrezygnują z umowy, bo dzisiaj póki co mieszkania są droższe niż rok temu
3. Ludzie, którzy mają zasady albo uniosą się na tyle, że umowę z deweloperem zerwą. Wtedy deweloper sprzeda te mieszkania jeszcze raz po aktualnych, wyższych cenach
4. Niektórzy ludzie będą próbowali dochodzić roszczeń z tytułu niedotrzymania terminu przeniesienia własności przez dewelopera. Jednak trzymają w ręku umowę sporządzoną przez sztab prawników Robyga i pewnie nie zadali sobie trudu, żeby negocjować jakikolwiek zapis. Z tą samą ścianą prawników zderzą się przed sądem.

Niemniej, życzę powodzenia

Gotowy kupić od 7500

Zadzwonił w Roburg .Mieszkań nie ma w sprzedaży po starych cenach.Gotowy kupić od 7500 .Proponuj.

sprzedam za 10400 metr.7 piętro

sprzedam za 10400 metr.7 piętro

Budynek R2 Robyg

witam, kupiłem mieszkanie Morenova budynek R2. obecnie dostałem info ze opóźnienie jest 3 miesiące ale mam w Robygu znajomego . z tego co mówi opóźnienia wynikają głównie z braku ludzi do pracy po prostu niema kim pracować i tyle. jeżeli stawiający szkielet budynku maja opóźnienie bo niema zbrojarzy wystarczająco dużo to wykończeniowcy i ludzie od ocieplenia też nie mogą pracować i tak dalej...nie bardzo jest co z tym zrobić dlatego tak wszystko się wlecze, no ale Robyg powinien płacić kary za opóźnienia a tego nierobi, gdyby zawiązać jakąś taka grupę i mieć oparcie dobrej kancelarii prawnej to pewnie Robyg zaczął by płacić. pomyślcie może ktoś czuł by się na siłach stworzyć taka grupę?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gotowy kupić od 7500

Gotowy kupić od 7500

myśle ze to ściema jest brak ludzi???? to wystarczy wiecej zapłacić ludziom i przyjdą robić

Umiesz liczyć ?

Jeśli w umowach nie przewidzieli kar sobie za opóźnienia i liczą na to że przeciętny Kowalski nie będzie umiał ich ugryźć prawnie i odpuści, to im się nie opłaca zwiększać kosztów wykonania, bo wyjdzie to drożej niż kary których nie zapłacą.

Taka grupa już istnieje

Wejdź na forum stacjanowygdansk :)

miałem podobny problem z deweloperem jakieś osiem lat temu cham zwlekał z oddaniem aktu notarialnego bo zabrakło kasy na wykończenie budynku spóznił sie z oddaniem jakieś osiem miesięcy Ale poradziłem sobie z chamem nie bede pisał jak ale oddał akt i dokończył budowe

A pracownicy Robyga i każdy kto dla nich robi - nikt nie kupuje od nich mieszkań.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Albo dostali czkawki i kasa sie skończyła i arazz bedzie bankrut

opóźnienia na budowach wynikają często z tego, że przeciągają się przetargi, wybór wykonawcy a terminy zakończenia inwestycji już lecą, realny czas wejścia ekip budowlanych na teren budowy opóźnia się przez to znacznie i nieraz wynosi nawet rok, w efekcie Budowlańcy mają o wiele mniej czasu na wykonanie niż powinni mieć, a wszystko przez to, że się góra nie dogadała, nie ogarnęła na czas i potem efekt jest taki, że podwykonawcy gonią swoich pracowników aby tylko szybciej i szybciej pracowali, bo terminy są nierealne

O wiele ciekawsze jest skąd ci ludzie mają kasę lub zdolnosc kredytowa na zakolup tych przeszacowanych mieszkań.podobno taka bida w polsce
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

bez przesady, jak dwie osoby pracują na średniej krajowej to chyba nie problem żeby kupić 3-pokojowe mieszkanie na morenie, a co dopiero na lawendowych wzgórzach gdzie ceny są niższe

nie interesuj się

bo kociej mordy dostaniesz

Mam taka ankietę

Czy gdybyś wiedział/wiedziała ze właścielem Robyga został Goldman i coś tam ;-) to czy kupiłbys u nich mieszkanie?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ukraincy

90 pracowników z Ukrainy przeszło na inna budowe.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

nosił wilk razy kilka...

a durne lemingi walą drzwiami i oknami.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

KRJ na MAtarni ostrzegam!!!!!

Odebrałem klucze od upragnionego mieszkania w Gdańsku przy ul Mjr. Słabego takiej fuszerki i beznadziejnej jakości wykonania to nie widziałem wszelkie zgłoszenia jak na razie pozostają bez echa, TRAGEDIA

Nie widzę problemu

A jakiż to problem.fakt zima ostra. Jesień mokra . I brak aludzi do pracy. Poczekam na swoje mieszkanie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

napisał

przedstawiciel Goldman Robyg Saks ;-)

Z tego co czytam

to Goldmany umoczyły w firmę która bardzo kiepsko stoi i jeszcze się krygowała że 3,55 to za tanio.
Wierzycie ze kupili ją dla budowania mieszkań? Bez jaj.

Tanio juz bylo !!! Zapamietajcie to sobie.

Kazdy szuka jak najtaniej swojego wymarzonego m.
A to jest w sprzecznosci z wysoka jakoscia budynkow i otoczenia. Chcesz tanio kupic (ponizej 7 tys) to i jakosc bedzie tylko podstawowa.

A wszelkiej masci troli piszacych o marzach 100% i 300% zapraszam do zajecia sie deweloperka i zbijania kokosow skoro jest tak pieknie.

Jak ktos chce miec wysoka jakosc to musi za to zaplacic. Niedlugo cena 8-10 tys (koncowka 2018 roku) bedzie normalna cena 1m2 mieszkania w dobrej dzielnicy. Przy obwodnicy ceny siegna 7-8 tys. Przy plazy od 20 tys wzwyz.

Odpowiedzcie sobie na pytania: skoro ziemia drozeje (nigdy jej nie przybedzie), robocizna drozeje, produkty na budowe drozeja to czy cena gotowego mieszkania moze byc stala przez kilka lat ? Nie. Cena bedzie rosla corocznie tak dlugo az zrownamy sie zarobkami i cenami mieszkan z Europa Zachodnia
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

cena jest sztucznie utrzymana na poziome wyższym, niż na zachodzie - a tam pracownik na budowie zarabia 4x tyle co polacy tu.

więc jak to jest? budują z gófna czy z piasku z woda morską? (bo za darmo) cyz jednak takie robygi przycinają na biednych klientach marże 1000% za m2?

Przestań pitolić i kup sobie chatę na zachodzie, skoro tam mieszkania są takie tanie

kupi sobie ale namiot na wakcje i to tez na kredyt

bo majac 34 lata mieszka jeszcze u mamusi

żal czytać

Guano na kredyt się zagotowało.

Dobrze wiedziec

J.w.

a u nas na Alternatywy 4

bez opoznienia i komfortowo bo tak bylo na planie ..

Pewnie będzie plajta i ludzie zostaną na lodzie

A co z masztem telekomunikacyjnym? :)

Ja bym kasę wyciągał jak najszybciej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rada Nadzorcza - 7 osób
Zarząd - 3 osoby
Sprawdzaliście jakie mają wynagrodzenia?
Wchodziliście na stronę Firmy ? Zobaczcie ile akcji sprzedał Przewodniczący rady Nadzorczej po 4,00 to Wam nie tylko rączki opadną.
Trudno się dziwić że brakuje kasy na wykończenie mieszkań. Poza tym można zobaczyć że swój swojemu firmę sprzedał.

A co ma sprzedaż akcji do kasy na budowę

Jeżeli Pan/Pani nie ma pojęcia o tym co pisze to nie powinna się wypowiadać. Kapitał akcyjny jest kapitałem wniesionym i przedaż akcji to tylko zmiana właściciela nie mająca wpływu na finanse spółki. Co do wynagrodzeń to raczej już wkalkulowane w koszty mieszkań które się sprzedały. Opóźnienia wynikają ze słabych stawek dla firm podwykonawców i dużej ilości rozpoczętych inwestycji. Kasy robyg ma aż zanadto i dlatego leci sobie w kulki z klientami.

i nie dziwi Pana

że Prezes Rady nadzorczej posiada 21 mln akcji i je sprzedaje po 4 złote?
To jest uczciwe tak?
Widze sporo wpisów pracowników Robyga
Rada nadzorcza Piotr Schramm , on taki medialny to może dyktuje te wpisy.
Wce prezes 40 na liście zarobków kraju , .
Nie o to w sumie chodzi, dlaczego sie tym nie chwalicie?
ze to nie polska firma w tej chwili ?

Czyli tradycyjnie boli Ciebie, ze ktos ma sporo kasy w akcjach.

jakie to polskie i pisowskie zagladac komus do kieszeni

posprzedawali bo wiedzą, że to peak

wszystko wygląda na jakąś grę i spekulacje, akcje w ciągu krótkiego czasu wzrosły o 30% pomimo problemów z pracownikami i zamrożonych środkach w gedanię. Sam artykuł też może być częścią gry. Nie zdziwię się jak akcję niedługo polecą w dół.

Jakie ubieranie? A spekulacja tak ale nie na pół roku a lat 5-10, na krótką nie trzeba spółki wycofywać z giełdy

Akcje podrożały bo Goldman ogłosił wezwanie, powyżej rynku i jeszcze podniósł cenę do 4zł.
Czy wzrosną czy spadną lata im koło ch... bo wycofują firmę z giełdy - gdyby chcieli szybko ubrać ulicę zrobiliby coś dokładnie odwrotnego czyli emisję nowych akcji, potem kolejną i kolejną...
Skoro pomimo problemów z pracownikami Goldmany kupują to znaczy że widzą rozwiązanie lub że problemy te są już w cenie
Polskę prawdopodobnie czeka kilka(naście) lat boomu budowlanego napędzanego imigrantami ze wschodu (Ukraina, Białoruś) oraz migracją wewnętrzną do dużych miast zwłaszcza do tych które się dynamicznie rozwijają (Warszawa, Wrocław, Gdańsk, Poznań, Kraków, być może jeszcze jakieś miasto w sowieckiej części Polski np Rzeszów) jak też w ślad za wzrostem płac i majątku Polaków.
Co nie zmienia faktu że i tak jestem zaskoczony inwestycją GS, być może pompowanie balonika dopiero przed nami - przesłanki są - mieszkania w relacji do średniej pensji są dziś dość tanie - nie zdziwię się jeśli w najbliższych kilku latach pensje wzrosną o 30% a mieszkania w dużych miastach podrożeją o 50%.

a może chodzi o działki

które Robyg posiada i zwrot mienia, takie sprytne przejęcie czegoś co się wg nich im należy?

nowe się nie sprzedaje, zyski przejedzone to i nie ma za co sprzedanego wybudować i zapłacić dobrze zapłacić fachowcom, który

zrobieni w roBygA

Spółki celowe z kapiatełm 50 tyś zł i co ???????????

Każdy już chyba deweloper powołuje spółki celowe na inwestycję które są tworzone przecież nie dla bezpieczeństwa kupujących tylko DEWELOPERA. Oczywiście jak ich zapytasz to ci powiedzą ,że to po to aby w przypadku jakichś problemów cała spółka nie odpowiadała za jedną inwestycję
bo wtedy jest szansa ,że spółka matka przetrwa i firma nie padnie. Ale jest ale bo deweloper tak sobie robi i co z gwarancją na inwestycję ,która jest na 5 lat a kapitał spółki to 50 tyś ? Jak się będzie wywiązywał w przypadku roszczeń gwarancyjnych jak w spółce kasy brak ? Spółka matka zasili ? Wątpię. Może źle główkuję ale to oznacza ,że tak naprawdę deweloper nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wybudowane budynki bo po skończeniu inwestycji celowej spółka praktycznie nie ma żadnych pieniędzy .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie dziwię się.

Mieszkam na Sł. Morenie.
Robotnicy przychodzą o 7 i zostają do 14/13 lub 10 do 17
a w soboty od 9 do 13

Ja właśnie kupiłem mieszkanie w COMO (Ekolan) na starym Jasieniu

Na początku też się rozglądałem u Robyka za mieszkaniem na sł. morenie. Jak dobrze że nie wszedłem w ten Alcatraz. To nic, że mam nieco dalej, ale przez to dużo taniej i pewniej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

a podzielisz się ceną za m2 ile sobie życzy Ekolan???

też się tam rozglądamy za mieszkaniem

a podziele

390 tysi za 70m2 juz w tym piwnica i hala garażowa na 2 auta. Mieszkanie na 5 piętrze od zachodu

I śmierdzi

Goldmany już szaleją ;-)

© Reuters. Robyg rozważa publiczną emisję obligacji o wartości do 200 mln zł © Reuters. Robyg rozważa publiczną emisję obligacji o wartości do 200 mln zł
(PAP) Robyg (WA:ROB) rozważa przeprowadzenie do 29 marca publicznej emisji niezabezpieczonych obligacji serii PA do kwoty 200 mln zł - poinformowała spółka w komunikacie.
Kwota ta może być zwiększona decyzją zarządu. Emisja odbyłaby się w ramach programu zakładającego zaoferowanie obligacji o wartości do 400 mln zł.
Termin zapadalności wyemitowanych obligacji będzie wynosił 5 lat od dnia emisji.
Spółka poinformuje w późniejszym terminie, czy emisja zostanie przeprowadzona. (PAP Biznes)

To akurat bardzo dobrze dla Robyga i ich klientów

Chyba żartujesz?

Ta informacja świadczy o braku kasy na dokończenie budów i braku zdolności kredytowej.
To bardzo zła wiadomość dla osób, które powpłacały jakieś pieniądze i nie mają jeszcze aktów

Tego typu emisje stanowią finansowanie dla nowych inwestycji

A nie są źródłem płynności. Gdyby robyg przy tej emisji pokazał słabe wyniki fin. to nikt by tych obligacji nie kupił. Taka emisja świadczy o planach ekspansji firmy.

skończyło sie MdM

i nie będzie "górki" dokładanej przez Państwo. Nie bedzie zakupów na 10% wkładu własnego.
Całość z własnej kieszeni i czekanie albo przeceny.

Brak kasy zaraz padną na mordę

Kase mają

Lada chwila banki przestaną udzielać kredyty na mieszkania budowane przez Robyg

A to będzie definitywny koniec tej firmy

Rybg to syf

przypatrzcie sie architekturze tych budynków, wszystko na to samo kopyto. kazdy jeden podobny do drugiego, masakra jakas. Robyf buduje przyszłe kołchozy
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wydaje mi się że nikt normalny nie chce mieszkać w tak wysokich blokach, 4-6 pięter to max dla zdrowia psychicznego. To są chyba mieszkania pod wynajem dla przyjezdnych. No i macie swoje zyski z najmu....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przestań polegać na intuicji, bo kiepsko wyjdziesz w życiu. Niech już Ci się nie wydaje ;)
Mieszkanie w centrum miasta czym wyżej usytuowane, tym jego mieszkańcy mają ciszej, czyściej i przyjemniej. Ostatnie piętra wieżowców (szczególnie w nadmorskich miejscowościach) to z reguły raj dla oczu.
Biura ostatnich pieter wysokościowców zazwyczaj są przeznaczone dla kadry zarządzającej.
Faktem jest, że dużej części społeczeństwa "wydaje się" przeciwnie, ... co niewątpliwie ma znaczący wpływ dla zdrowia psychicznego u tej części społeczeństwa ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Problemy mają wszyscy, tylko o nich nie wszyscy jeszcze wiedzą !!!

Tu macie odpowiedź po części na to co dzieje się w budowlance (od ponad roku):
http://www.wnp.pl/wiadomosci/317295.html
Co wcale nie znaczy, że nastąpi katastrofa, tylko że opóźnienia itp. będą również na drogach, kolei, budowlance itd. Rynek to wszystko w swój sposób zweryfikuje. A nie poradzą sobie nasłabsi (jak zwykle).

wszystko ok!

Robyg został przjejęty przez Goldmana. Dlatego wycofuje się z giełdy bo jest już tam firma matka. Tyle. Wypuści emisje obligacji co zresztą robił już kilka razy wcześniej co ma zapewnić dodatkowe finansowanie. Poniższe komentarze pisza janusze biznesu. Wykup akcji, emisja obligacji i przejęcie przez największą firme finansową świata - To tylko dowód na to że Robyg planuje w najbliższych latach wielką ekspansje na całą Polske (juz posiada grunty w Krakowie i Wrocławiu).
Co do opóźnień - są jak u większości deweloperów. nie jest to miłe dla klientów ale nie jest to tragedia. Machina korporacyjna i biurokratyczn amusi powyższe fakty przemielić. A gdy już przemieli Robyg będzie sprzedawać tysiące mieszkań w całej Pl.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale janusze już sieją zamęt

Typowo polskie - nie znam się to się wypowiem.

"wszystko ok!" - takie wytyczne dostajecie od centrali?

czy może boisz się utraty roboty i sam siebie pocieszasz takimi wpisami?

Nie oszukujmy się w ciągu najbliższych tygodni/miesięcy tylko hazardziści podpiszą nowe umowy z Robygiem lub zainwestują w ich obligacje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Januszu - nie pracuje w Robugu. Pozdro

Tego typu emisje kierowane są głównie do inwestorów instytucjonalnych

Więc oni z pewnością zweryfikują jak wysokie jest ryzyko. Gdyby emitetnt nie potrafił udowodnić stabilnej sytuacji finansowej i rentowności swoich przedsięwzięć, sądzisz że jakikolwiek bank czy fundusz kupiłby od niego papiery dłużne ? Bank sprawdza kowalskiego udzielając mu kredytu na 10 tys. a nie sprawdzi instytucji, której ma pożyczyć kilka mln? Zastanów się .

Dlatego ja kupiłem już gotowe mieszkanie

od developera nowe:) No ale ponad rok szukania.

To nie giełda bez paniki

Mam wrażenie, że duża część osób komentujących rozpowszechnia czarne wizje. Jak się nie zainwestowało to z łatwością przychodzą "dobre rady" nie zawsze one życzliwe. Niestety, jak coś się dzieję to doradców jest tyle ile komentarze. A zastanawiające jest dlaczego ten artykuł pojawił się tydzień przed tragami. Proponował bym Pani redaktor bardziej pochylić się i szerzej podejść do tematu odnośnie wszystkich deweloperów i ich terminowości.

faktycznie, super zabawa...

Zabierać kasę bo nie oddadzą

Dziwne, ze autorka artykulu nie zadala sobie trudu aby sprawdzic inne inwestycje.

Tylko z premedytacja opisuje jednego dewelopera.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

a jak to wygląda na innych inwestycjach?

Inni deweloperzy w razie opóźnień skorzy są do rozmów, kompromisów. Albo płacą odszkodowanie, albo coś więcej wykończą w mieszkaniu... tylko Robyg nie poczuwa się do odpowiedzialności i nie zamierza nikomu nic zwracać.

obiad u sasiada

zawsze wygląda lepiej. I tu podobnie. Skad ta wiedza że u innych deweloperów nie ma opóźnień? Oczywiście że są, u wszystkich taka sytuacja a wina na rynku pracy. Nie ma kto robić na budowach .

Ludzie oni was w c....a robią że niby mrozy ze ludzi brak jasne kasy brak bo zezarli wasza kasę i nie ma za co dokaczyc

ludzi brak, materiałów brak bo ...

... zapewne podwykonawcy, usługodawcy i dostawcy mają nie uregulowane płatności, więc wstrzymują roboty i dostawy

Proponuję najpierw odwiedzić osiedle i "budynki", które zostały oddane do użytku i jak wyglądają po dwóch latach ;)..Komentować nie będę .

Najzabawniejsze jest to

że firma miała wiceprezesa z Izraela i Przewodniczącego Rady Nadzorczej też ale kupujący myśleli że jest polska no co najwyżej amerykańska ;-)
Dla czujnych klikaczy na forum, pracowników developera nie jest naganne to ze Szef rady nadzorczej posiada ponad 21 milionów akcji i je sprzedaje po 4 zeta. Uprzedzając to info z oficjalnej stronki Robygu.
Pozostaje pytanie, po co bankowi taki bankrut z tysiącami nieoddanych w terminie mieszkań.
Na czym można w tym zarobić? bo wszak po to Goldman zakupił akcje firmy .
Pewnie niedługo się dowiemy ;-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Szanowny Panie Adiunkcie.

Panie adiunkcie nie mydl ludziom oczu ponieważ sąd weźmie stronę dewelopera ponieważ ryzyko zawartej transakcji jest jet po obu stronach a trudno będzie wykazać złą wolę dewelopera . Wiem bo podobną sprawę przegrałem i tyle . Proponuje przyszłym nabywcom uważać i analizować rynek bo dużo firm deweloperskich jest ,,przegrzanych,, bądzcie czujni i najlepiej 100 razy się zastanowić . Robygowi przyszli klienci chyba z trudnością zaufają i po ich stronie leży piłka i jak to rozegrają taka będzie ich przyszłość.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sprawa jest czysta, adiunkt bardzo dobrze tłumaczy

Przy dobrej dokumentacji deweloper zapłaci bez sądu, a wpisy pracowników dewelopera pod tym artykułem są źenujące tak samo jak ten cały deweloper robyg

Jak ktoś ma odbiór na lutym,zwolnienie to sorry ale od 1 marca nie będzie mieszkał w nowym mieszkaniu. Chyba ze lubi mieszkac bez lazienki ikuchni.
Na wykończenie potrzeba czasu..

Bałbym się na miejscu ludzi, którzy wpłacili

jedna inwestycja to jeszcze ale trzy tak duże i rok opóźnienia???? nie da rady pęknie

INPRO osiedle Harmonia

brak drogi dojazdowej na osiedle!!! w tej chwili udostępniono tymczasowy wjazd! I co? a tam, ile developer skasował za m2 ?????Historia zakończy się tak, że developer przeżuci problem na Wspólnoty Mieszkaniowe i właściciele lokali będą walczyć w Sądzie o drogę!!!

"Opóźnienia na budowie osiedli Robyga"?????? Autorko artykułu- może czas wrócić do szkoły uczyć się polskiego- RobygU!!!!

Choć rozumiem, że czasami trudno się rozeznać

Niech przyszli mieszkańcy organizują się we wspólnoty mieszkaniowe na etapie poszukiwania mieszkania. Zamiast rezerwacji "dziury w ziemi" u developera, proponuję zawiązać wspólnotę mieszkaniową, następnie już jako wspólnota wystartować w przetargu na zakup upatrzonej działki budowlanej, w dalszej kolejności wybrać biuro projektowe, uzyskać wymagane decyzje w tym pozwolenie na budowę, w międzyczasie wybrać wykonawców robót budowlanych, wybudować, a na koniec uzyskać pozwolenie na użytkowanie i ... zamieszkać w tak wybudowanym mieszkanku.
Kosztów 1m2 powierzchni użytkowej w mieszkaniu radzę nie obliczać, bo może skończyć się to dużym rozczarowaniem, ale ewentualne pretensje byłyby tylko do siebie.
Pomysł raczej dla tych, co mają gotówkę, bo chyba żaden bank pod taki biznessplan kredytu nie udzieli ;)

Spółdzielnie

Tak działają spółdzielnie, nie wspólnoty. Zbierasz kilka/kilkadziesiąt osób, zakładasz spółdzielnię, zatrudniasz prezesa, bierzesz kredyt hipoteczny i budujesz, ewentualną nadwyżkę możesz sprzedać na rynku komercyjnym. Po zbudowaniu możesz spółdzielnię zamienić na wspólnotę mieszkaniową i rozwiązać :)

Jest taka opcja, poszukaj, we wrocławiu tak buduje się, ludzie się skrzykują..

Odszkodowanie

Szukam osób, które kupiły mieszkania na osiedlu MORENOVA. Sam jestem nabywcą i chciałbym próbować odzyskać od dewelopera koszty, które poniosę w związku z opóźnieniem. Wiadomo jednak, że w kupie siła i im więcej osób będzie działało razem, tym większa będzie siła przebicia oraz ewentualne koszty będą niższe. Kontaktowałem się już z prawnikiem, który może reprezentować nasze interesy. Jeśli jest tu ktoś zainteresowany sprawą to proszę o zostawienie komentarza pod spodem, a ja się odezwę.

Proponuję napisać to na forum moje osiedle lub na grupie osiedla na fcb. Też jestem z Morenovej

W kupie siła

Chętnie dołączę do ekipy i razem faktycznie można uzyskać więcej

Nachapac się....

Robyg buduje szybko ale robi to byle jak, pisze się pisma aby poprawili usterkę ale mają to głęboko....

a u mnie naprawili

Nie zgodze się z tą opinią o Robygu. Kiedy zgłosiłam usterkę, bardzo szybko ją poprawili. Może to zależy od usterki, zdiagnozowania co się stało?

usterka

ciekawe, bo u mnie zupełnie inaczej. Kilka drobiazgów nie jakieś tam poważne usterki i bardzo szybka reakcja.

Szybko sprzedali

14 lutego Goldman Sachs sprzedał akcje Robyg S.A. grupie Centerbridge.

co to znaczy?

betony

chczy torze rejtanazecie tanio to czekajcie na oruni dolnej mieszkania czekaja na ludzi przy torze

tynki

Podobno na budynku pospadały tynki po ostatnich mrozach. Nie dziwi Was, że Robyg ciągnie wykończenie w środku budynku przy 15 stopniowym mrozie, jednocześnie nie mając elewacji na zewnątrz? To jest niezgodne ze sztuką budowlaną...

o którym budynku mowa? skad takie info?

Morenova i obie wierze - info od pracowników z budowy.

wierze? ja nie wierze w to co czytam..

A my jesteśmy zadowoleni

Kupiłem z rodziną mieszkanie od Robyga i jesteśmy zadowoleni. Dobra lokalizacja, dobre wykonanie i przystępna cena.

Ponoć rzeczywiście jest straszna posucha na rynku jeśli chodzi o podwykonawców budowlańców. W sumie to nie wina deweloperów, że budują na potęgę - jeśli jest popyt to się go wykorzystuje :-)

Nieee

Jezeli wiesz ze masz opóźnienie na jednej budowie to nie zaczynasz dwóch kolejnych które tez spóźnisz . Proste

pozwolę się nie zgodzić

wielki lament że opóźnienia, a jak by było zrobione szybko i byle jak to by było dobrze? Dziś wszyscy cierpimy z powodu braku fachowców. Widac to nawet na przykładzie drobnych domowych remontów. Ostatnie pół roku spedziłam na szukaniu stolarza... :( Taka prawda, ze jak się chce pożądnie to trzeba czasem poczekać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nieee

Opóźnienia nie wynikają z dokładności . Jeszcze sie nie wprowadziłam a mam juz popękane ściany . Syf i mogiła . Nigdy więcej nie kupie mieszkania od robyga . Same problemy. Podwykonawcy pracują id 7-15 . Weź wolne dla pana elektryka Bo domofon nie działa . Kolejny dzień bo podłogi nierówne . Kolejny bo pan przyjdzie zobaczyć ściany zrobi innego dnia ... porażka

niech budują wiecej

Ja tam jestem zadowolona z zakupu mieszkania w Robygu. Mają dobre ceny, nowoczesny system Smart House. Oczywiście trzeba się go nauczyć obsługiwać, ale przynosi realne oszczędności. Podsumowując - jak dla mnie nich budują więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

budowa się ruszyła

Budowa się ruszyła :-) Może rzeczywiście była to sprawa zimy. Trzeba dać szansę Robygowi. Znajomy budowlaniec mówił mi, że nie wszystko można podczas zimy robić. A to dobry fachowiec.

w przypadku roku opóźnienia to już dwie zimy...

POgoda się zmieniła i budowa Robyga ruszyła. Widać że zima nie służy budowlańcom

buduja

i jest szansa ze nie będzie już opóźnień. Mamy kontakt z biurem sprzedaży i wszystko wygląda optymistycznie

Wraz z wiosną budowa kwitnie

Nareszcie budują, widać, że rzeczywiscie pogoda nie sprzyjała. Teraz jest ok.

Chyba zaczynają nadganiać opóźnienia. Aż miło się robi na sercu, kiedy patrzy się na aktualne tempo pracy na budowie. Moim zdaniem po prostu zima ich przymroziła

moze

jest szansa na terminowy odbiór. To by była raaaaaaddddoooooośććććć :)

idealnie to jakby nadrobili i oddali wcześniej

ciekawie

nie wiem czy mnie oczy nie mylą, ale pracują nawet w długi majowy weekend, chyba się wystraszyli komentarzy, stukają i pukają młotkami już od 7

ja też przecieram oczy

z pewnym takim niedowierzaniem..... Ale to prawda, pracują!

Ja myślę, że teraz nadgonią wszystko, pogoda sprzyja i ludzie do pracy sie wraz z wiosną garną. A teraz na poważnie, naprawde na budowie praca wre.. Oby tak dalej!

jest coś na rzeczy

wogole brak ludzi do pracy w remontówce, ci co coś tam umieją to wyjechali albo mają zlecenia na rok do przodu, dobrych fachowocow wysysaja takie firmy jak ten robyg, bo dba o poziom, a juz i tak widac ze nawet oni maja z tym problemy, ale widac ze pracuj,a sporo nadrobia,

Robyg to firma konkretna i solidna nie ma takiej w pobliżu trójmiasta ani województwa

Deweloper Robyg tak się śpieszy, że nie liczy się z mieszkańcami

Witam, nie wiem czy to przez pośpiech, nieuwagę czy tak poprostu deweloper Robyg wogule nie liczy się z mieszkańcami ... ma olbrzymi plac budowy na jasieniu i tylko kilka zamieszkałych bloków i domków w okolicy. Jednak Robyg toalety ToyToy zdecydował się postawić bezpośrednio pod oknami mieszkańców (tych kilku zamieszkałych) co ewidentnie pokazuje, że ludzie się dla niego nie liczą. Na placu jest tyle miejsca by tak postawić te toalety by nie przeszkadzały mieszkańcom i nie zagrażały zdrowiu dzieci, które się tam bawią, to tylko kwestia dobrej woli, której deweloper nie ma.

w sumie to dobrze że ta firma ma jakieś tempo, nieprzypadkowo są nr jeden w Trójmieście, na szykuję się na mieszkania na osiedlu park południe, znajomi z pracy mieszkają na lawendowych wzgórzach i sobie zachwalają: zarówno mieszkania, osiedle jak i dewelopera.
do góry