Widok

Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Opinie do artykułu: Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi.

Południowe dzielnice Gdańska - Chełm, Ujeścisko-Łostowice, Jasień i Orunia Górna to obszar zamieszkany przez najmłodszych i najlepiej wykształconych mieszkańców miasta - tyle mówią statystyki. Duża część naszych czytelników uważa jednak - o czym regularnie dowiadujemy się z komentarzy pod artykułami - że to korkująca się sypialnia z tanimi mieszkaniami. Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

Na Chełmie mieszka 38 tys. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Współczuję mieszkańcom południowych dzielnic , dlaczego ?bo za kilka lat z stamtąd nie wyjedziecie

1. jest to prawdą że w tamtej okolicy są zdecydowanie tańsze mieszkania niż np. te co budują się w centrum , więc jeśli powiem ,że są to najtańsze mieszkania nikt mi nie zarzuci nie prawdy!
2.prawdą jest że straszeni dużo się tam buduje bloków , a gdzie DROGI ? czy wy myślicie że nowa bolońska coś rozwiąże ? może doraźnie na jakiś krótki czas , dlaczego ? jak zobaczycie jak przebiega ta droga to szybko zobaczycie że są tam puste tereny , które jak powstanie własnie ta droga , Budyń i spółka zabudują ją blokami i się to zrobi droga zbiorcza dla osiedla w tamtej okolicy.
3.Jedynie aby w korkach nie stać w tamtej okolicy jest rozbudowa dróg istniejących na dodatkowe pasy ruchu , ale oczywiście tak się nie stanie , dlaczego ? bo nie ma miejsca na to!!! mądre głowie pozwoliły budować blokowiska tak blisko istniejących dróg że nie da się ich rozbudować .

Podsumowanie
Obecna władza ma w d... mieszkańców , liczy się tylko developer , jak najwięcej postawić bloków i jak najwięcej zarobić , a potem mieszkańcy niech sami się martwią z dojazdami itd.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 23

Punkt 3 - nieprawda

Jedyne co pomoże uniknąć korków to sprawna komunikacja miejska w rodzaju: SKM, tramwaj lub chociaż autobus na buspasie.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2

w twoim toku myślenia to i tak prawda

bo jak by nawet bus pas miał by być to i tak potrzeba rozbudować obecne drogi , a na to miejsca nie ma , na skm tym bardziej nie mam , tramwaj tak ale tylko do pewnego momentu
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Wystarczy zabrać jeden pas kierowcom. Kto będzie chciał stać w koreczku w aucie, to i tak będzie stać. A kto chce szybko się przemieścić, to pojedzie autobusem na buspasie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jo, zaszcza tam, gdzie jest tylko jeden pas.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

BusPas da radę

Można go wydzielić na Armii Krajowej, Havla, oraz na Nowej Świętokrzyskiej i Nowej Bulońskie w ten sposób pętla gotowa, do tego tramwaj i po sprawie. Jeszcze należałoby wybudować Nową Małomiejską i węzeł Czerwony Most jako przesiadkowy dla SKM, autobusów i tramwajów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ladne osiedla ale napchane blokami - za dwa lata powstanie obok podobne i od rana beda juz pod blokiem korki
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

rozbudowa nowych dróg jako lekarstwo na korki

to tak jakby popuszczanie pasa było lekarstwem na nadwagę lub otyłość.

Komunikacja zbiorowa? tylko szybka kolej miejska jest poważną alternatywą dla dojazdów samochodem na średnie i większe odległości.

Tylko myślenie systemowe: poprawa dostępu pieszych i rowerzystów do stacji sprawnie działającej komunikacji szynowej jest sposobem na dobre alternatywy samochodu, którego "królowanie" w mieście warto obalić w swojej świadomości jak najprędzej.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

W Gdańsku to jeszcze trochę potrwa

tu nadal jest mentalność „stać mnie na auto, więc nie będę autobusem jechał”. W innych miastach (Warszawa, Kraków, Wrocław) to już się zmieniło
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 12

To wyjedź , będzie o jedno auto mniej. Mam to jeżdżę , nie będę jeździć wiecznie spóźnionymi autobusami i tramwajami , nim zanegujesz poczytaj codzienny raport drogowy ...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 12

o proszę jakie świetne potwierdzenie powyższej tezy :)

no tak, masz to jeździsz, a twórz sobie korki i narzekaj na nie w tym samym momencie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak z Oruni G. mają stać w korku w autobusie

(Zobacz rozkład jazdy, opóźnienia bo korki), to wiadomo, że wybiorą samochód.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

zejdźcie na ziemię !!!

jaka kolej miejska ??? którędy ty chcesz ją puścić na południowe dzielnice gdańska z centrum Gdańska ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie ma innego rozwiązania.

Np. nitka od PKM lub nitka SKM z Oruni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

zapomniałeś że pociągi pod górę nie jeżdżą

nitka od oruni ? jak to sobie wyobrażasz ? nie widzisz że różnica wysokości jest ogromna ? , tak samo od PKM
Kolej najwyżej parę stopni może mieć nachyłu , a nie ma miejsca na to żeby się nią stopniowo wężykiem wznosić , coś proponujecie , ale kompletnie jest to nie wykonalne przy takim ukształtowaniu terenu i już z tą istniejącą zabudową
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale ja jestem tylko mieszkańcem a nie inżynierem czy prezydentem

Wiem, że w kierunku Południa już 20 lat temu były plany na poprowadzenie w tym kierunku Skm.

Tak to są propozycje mieszkańców.
Trudno mi się wypowiadać bez wiedzy inżynieryjnej ale przy budowie pkm też były wzniesienia. A Orunia Górna nie jest wyżej niż one.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na Kasprowy jest, to dlaczemu nie może być na Orunię G., co innego Jaśkowa D.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zostaje metro :)
Polecam sprawdzić sobie jak działa rozbudowany system tramwajowy w niemieckim mieście Karlsruhe, zero skm,tylko tramwaje które jadą nawet 60km poza miasto , taniej niż budowanie torów i kupowanie pociągów, a tak samo dziala, miasto ma 300.000 mieszkańców i prawie żadnych 2 lub 3 pasmowych dróg, a korków brak.

Dokładnie, mam działkę na Jasieniu , część tych działek zabrano pod budowę Nowej Bulońskiej, która niczego nie zmieni, poczekajcie to zobaczycie... reszta działek które zostały miały być zabrane kiedyś pod tereny zielone a już nam mówią, że je zabiorą za 2-3 lata pod.... oczywiście developerke:( na bank tak będzie niestety
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

I tak dziala ukl deweloperski wlasnie...

Zabrac ludziom dzialki i wmawiac im, ze to na rezerwe terenow ziellnych(jak by dzialki takimi terenami nie byly) a pkzniej zmienic na zycczenje zai teresowanych plan zagoslodarowania przestrzennego...w wiadomym urzedzie...i nuz pan magnat deweloler mkze budowac kolejne osiedle wzbogacajac swoj lortwel i fundujac innym gehenne betonowego otoczenia z kikutem,badylem uschnjetej sadzonki drzewa..to jest ten rozwoj wg Biura Rozwoju Miasta...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak glosuj dalej na budyn i jego klike z PO.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Już wszystko stoi

Nic nie pomoże. Tylko budowa skm.

współczuję mieszkańcom Polski, dlaczego?

na tej samej zasadzie co ty współczujesz ,
nikogo nie obchodzi twoje zdanie, daj ludziom żyć jak im się podoba
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za kilka lat będą to dzielnice starych ludzi

wykształconych ponad własną inteligencję.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dobre
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

i tak Budyń bierze 7 tym m2

i co POwyborach dacie tym mlodym mieszkanka - POpaprani?
co ty budyn i lewacy mozecie jeszcze obiecac?
miejsce na smietniku za 7 tys m2?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

popaprany jestes ty

ty naprawde oczekuejsz aby miasto za darmo rozdawalo mieszkania?
i co jeszcze?
moze niech miasto ci sponsoruje wizyte k...y raz w tygodniu?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

korki i smród z wysypiska

taka jest smutna prawda o tych dzielnicach
popieram tę opinię 280 nie zgadzam się z tą opinią 354

Myślę że nigdy tu nie byłeś/Aś jeśli piszesz coś o smrodzie. Ale pozdrawiam serdecznie - gdziekolwiek mieszkasz :)
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 35

nie gadajcie bo czasami jak dobrze zawieje to wali szadółami i to ostro a i korki codziennie tez sa . Wiec po co ta napinka jak to prawda.
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 37

Nie czasami a zawsze w falowcach jak i wieżowcach Przymorze,Zaspa,Zabianka są szczury,myszy,karaluchy i zużyte podpaski koło zsypów .I tyle w temacie.
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 27

Co za bzdura. Zsypów w falowcach już dawno nie ma, robactwa też. Lokalizacja super. Widoki z dziesiątego piętra obłędne. Sąsiedzi?jak wszędzie, ja akurat mam świetnych.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 24

w falowcach nie ma już zsypów, ktoś chyba nie jest zorientowany, tylko bzdury klepie, za to jest wszystko na miejscu, nie ma smrodu i bardzo dobra komunikacja, a Jasień to na serio do Szadółek się ciągnie
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 8

Trzeba być na bakier z mózgiem żeby się chwalić mieszkaniem w falowcu. Jakiego ty masz sąsiada ? Ty masz 40 sąsiadów i widok obłędny na kolejny blok ....
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 15

;))))

;)))) Dobrego dnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam chwilę czasu, więc odpowiem.
Nie chwaliłam się mieszkaniem w falowcu, sprostowałam tylko nieprawdziwe informacje. Co do mojego mózgu... jestem już bardzo leciwa, no.... po prostu stara, ale pozwala mi on jeszcze na dostrzeganie piękna tego świata. I tak, wczesnym rankiem z jednej strony widzę ogromną kulę wyłaniającą się z morza, która wieczorem chowa się za lasy sopockie. Niebo wtedy wygląda przecudnie. Widzę morze, statki na redzie, widzę Hel, widzę osiedla oliwskie położone w lesie i te lasy na wzgórzach okalające moje piękne miasto. Wieczorem mnóstwo światełek dookoła. Itp. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zazdroszczę widoku z falowca. Tam widać, że statki wcale nie stoją w jednej linii na horyzoncie. W nowych blokach masz sąsiadów na wynajem. Dziś ten, jutro inny. Część ci nawet nie odpowie na dzień dobry, bo albo obcokrajowiec, albo zaraz się wyprowadza, więc po co. A w falowcu same stare, znajome gęby. Wiesz kto jest kto, Masz do kogo zagadać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zsypów już dawno nie ma.

W żadnych blokach z płyty i wieżowcach.
Jest coś takiego jak segregacja śmieci.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam na warszawskiej i potwierdzam ze na robygu wali ale co sie dziwic 4 tysie za metr to trzeba znosic smród korki i sciany z papieru
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 16

Ostatnio byłem na Warszawskiej przy Rosmanie też waliło jak przy Szadółkach
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Na Robygu

na Lawendowym Wzgórzu już masz 6.000 pln , więc nie pitol o 4.000 pln, za rok tramwaj i Nowa Bulońska, będzie 7,8 tysi
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

lecz się..

Mieszkasz na Warszawskiej i nie wiesz po ile m2?Głąbie to Ci odpowiem ,po 5800 zł.A za 4 tys to możesz kupić w Baninie albo na trawniku przy bloku na Warszawskiej jakiś szałas.

Na Lawendowych wali, a naprzeciwko biedronki średnio 3 razy w roku tak, że strach okna otworzyć. Częściej zdarza się lekki smrodek, ale trzeba chwili, żeby poczuć. Tylko że wtedy śmierdzi nawet przy dworcu głównym. Ba! Często śmierdzi w pozostałych częściach miasta, a nas jakoś ten zapaszek omija. Uroki mieszkania na górkach ;) No i coroczna powódź jest dla nas taką atrakcją, że suchą stopą po okolicy chodzimy, podczas gdy dolny Gdańsk zamienia się w basen :) No tragedia na tym Ujeścisku, tragedia... :P

Mieszkam na lawendowych i nie marudze. Mój wtbór to był. i nie żałuję. Dojeżdżam w kilkanaście minut do centrum ale jak ktoś chce 160 km /h jeździć to rzeczywiście ma problem

lawendowe wzgórza? ściany przyzwoite z tynkami maszynowymi, korki? - jak to w każdym dużym mieście - ale akurat tutaj do zniesienia, sporo ludzi jeździ pkm-ką, nic mi nie śmierdzi, a ceny niestety nie po 4 tysie .... jak zdobią bulońską mieszkania będą chodzić po 8 tysi...

Napinka z tego powodu bo jak mi ktos mowi ze tu mieszkam to jestem gorszy to noz mi sie w kieszeni otwiera... jak tak sie ktos o mnie martwi ze mieszkam przy wysypisku to niech mi dorzuci do domku na suchaninie!!! W tym roku walilo z szadolek z kilka razy (6-7 razy), za czesto ktos bywa w fashion i wszystko pod jeden kod wbija! Korki - owszem sa...a w twoim baninie nie ma?? Gdzie nie ma? No gdzie?
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 8

No wlasnie- wszystko przy obwodnicy i dojazdowkachsie wlecze, dojazdowki do centrum stoja, wrzeszcza to samo. Poludnie rowniez.... ja wiem- on lata smiglowcem;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie ma korków na linii SKM

jak do jej stacji dojeżdżam rowerem to mijam korki bez żadnego wysiłku
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Za to z hemoroidami..

A za kilka lat

kolana do wymiany.

Oj tam oj tam

Od smrodu jeszcze nikt nie umarł
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

A co tam

No tak. Lepiej Wrzeszcz z największym stężeniem tlenku węgla i siarki :) Lub stare miasto. Samochody plus piece opalane czym się da.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 6

No niestety śmierdzi z wysypiska

Ja mieszkam dalej od Szadółek, na Łódzkiej i wczoraj mocno śmierdziało.U mnie zdarza się tak raz w miesiącu.Ja mam zawsze otwarte okna, tak lubię. Jak ktoś lubi mieć okna szczelnie zamknięte to jest ok, może mieszkać bliżej wysypiska.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale których dokładnie? Między Orunią Górną a dzielnicami przy obwodnicy jest dystans jak między Wrzeszczem i Gdańskiem, to są inne światy.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 6

mnijeszy smrod niz u ciebie w mieszkaniu komunalnym
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 17

Taaa! Widzę, że zabrał głos

przedstawiciel tych statystycznie najlepiej wykształconych!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 12

odezwal sie rodowity gdanszczanin wyklety w mieszkaniu komunalnym zamkniety. matka to jeszcze pewnie po rusku zaciagala jak przyjechala na furmance do gdanska zza buga?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 21

Twoja za to zaciągała..soltysowi po same kule...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

rok temu wpadłem do rodziców w pobliże Starego Chełmu

i nie mogłem przez długi czas skumać, co tak śmierdzi... okazało, że się Szadółki waliły trupem. A to już 20 minut piechotą do LOT-u, więc nie gadajcie bzdur że wysypisko nie capi
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 26

Jak śmierdzi na Chełmie, to i w Gdańsku śmierdzi, to się zdarza, ale rzadko.
Problem dotyczy dzielnic przy obwodnicy, przy outlecie odzieżowym łatwo go wyczuć :(
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 3

przesada

a skąd ta pewność, że to Szadółki. Na starym Chełmie? litości. Mieszkam tam i nigdy nie śmierdziało tam z Szadółek. Może sąsiad szambo opróżniał?
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 17

był potem komunikat i sprawdziłem na mapie smrodu

smród był dojmujący
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na chełmie?

Człowieku, skoro tam ci śmierdziało to idź się przebadać, bo co jak co, ale w okolicach ronda nie może śmierdzieć z Szadółek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

też czułam

Mieszkałam na Chełmie ponad 6 lat. I tak,czasami śmierdziało z Szadółek, rzadko,ale jednak. Więc nie do końca takie wymysły. Chyba, że nie otwieracie okien i nie wychodzicie na zewnątrz

Jak Ci trupem śmierdzi to nie z szadułek

Chyba się Ci coś pomyliło, akurat wiem jak trup śmierdzi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

To z pobliskiego cmentarza na Chełmie

trupem capi jak już
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

to często odwiedzasz rodziców

No, jak wpadasz do rodziców raz na rok, to śmierdziało specjalnie dla Ciebie ;p

no chyba "lekka przesada"

zielone dzielnice, dużo miejsc rekreacyjnych, a smród z Szadółek? Stereotyp. Jeśli już to sporadycznie. Mam wrażenie, że nawet jakby te Szadółki zlikwidowali to i tak każdy jak mantrę będzie powtarzał że mu z nich śmierdzi:( naprawdę?
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 14

Sęk w tym, że nie zlikwidują, a rozbudują. A do tego wybudują gigantyczne magazynu spedycyjne obok osiedli.

Korki, hałas nocą i smród. Ale widać mieszkaniec Gdańska wiele łatwo łyka
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Magazyny spedycyjne są już od dawna

Korki nadal w tamtym kierunku małe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

To proszę nie produkować śmieci to nie będzie śmierdziało
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

hm...

Nie ma jak to stare zabobiałe ,syfiące stare dzielnice i bloki.Kamienice że wymiotować się chce ,na klatkach syf ,wszędzie fetor jak się tylko wejdzie,podwórka cudownie pachnące moczem i innymi cudami.A bloki za PRL nie wiele lepsze ...to poco to pieprzenie o smrodzie w Szadółkach.To według Ciebie wszystkie dzielnice na południu śmierdzą?Czy może mieszkasz nad Motławą,gdzie większość mieszkań idzie pod wynajem a garstka ludzi męczy się z d**ilami naćpanymi co rzucają z okna czym popadnie i policja przyjeżdża 3 razy dziennie?Mieszkałam jako dziecko na Ujeścisku ,z powodów osobistych zamieszkałam w centrum ale szybko wróciłam z powrotem .Siedzę sobie przed dużym domem i mam a d*pie smród skoro kwiaty mi pachną w ogrodzie .A Ty siedż dale tak gdzie siedzisz i wąchaj rozkosze starych szopek.

Korek wz smrud.szadółki znam dokładnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo dobrze mi sie tu mieszka

Są korki,ok jak wszędzie. Za to jest w miarę spokojnie,dobra komunikacja z resztą Gdańska i nie ma prawie moherow..;-)
popieram tę opinię 323 nie zgadzam się z tą opinią 164

Beret Paździocha
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

Złodziej i aferzysta to (po)tolog.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 19

Złodziej,aferzysta i rowerzysta to wyznawcy (po)nfidentow
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 12

Nie ma moherów, są bachorki. I madki.
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 9

Mocher jako sąsiad to najlepsza opcja. Wolę takich niż 30 letnich singli, którzy w d*pie maja wszystko i wszystkich. Główny priorytet to na****dolic się najlepiej kilka razy w tygodniu. To jest dopiero sąsiad.
popieram tę opinię 120 nie zgadzam się z tą opinią 17

To się zgadza

Nie muszę podzielać poglądów sąsiada. Ważne żeby nie był uciążliwy.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wścibstwo starszych sąsiadów potrafi być uciążliwe, ale prawda jest taka, że nie ma lepszej ochrony, niż ciekawska sąsiadka na emeryturze :) I choćby dlatego wiele im można wybaczyć.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zainstaluj im monitoring i daj dostep:)

Beda cie po rekach calowac:)

Poczekaj! Za kilka lat

będzie na pewno jeden ...ty!

no raczej, w drodze do centrum może cały odcinek serialu obejrzeć

a nie jak ci co jadą z tych porządniejszych dzielnic tylko połówkę
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

20 min

To jakieś krótkie seriale.

A twoja mamcia i babcia to nie mohery....?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

latka lecą i to szybko ,ze nawet nie spostrzeżesz się, jak i Ty nim będziesz.Wtedy może wspomnisz swoją głupotę z lat młodości.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolega z Przymorza dojeżdża do Bramy Wyżynnej niż ja z Oruni Górnej.

Nie wszędzie są takie korki.
W kierunku Oliwy, Wrzeszcza, Przymorza są jakieś alternatywy dojazdu do centrum np. dolnym lub górnym wrzeszczem, o skmce nie wspomnę.

dojeżdża w krótszym czasie niż ja

Miało być
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na Przymorzu się skończy luz

Jak wybudują tranzytową Drogę Zieloną
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Też kiedyś będziesz moherem.

U mnie w sopocie nie ma korków, las pod nosem, nie ma handlowych molochów

I na szczęście ceny nieruchomości niebotyczne. Dzięki temu prostaki i słoje trzymają się z daleka.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 22

Jak widać po twoim poście, nie wszystkie prostaki.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za to dookoła ciągłe libacje w najmie krótkoterminowym

- dziękuję, postoje :) Sopot przestał już być miastem do życia, to plastikowa imprezownia
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

Osiedla.....

Przymorze ,Żabianka,Zaspa były osiedla ludzi młodych teraz przeważnie w 80% ludzi starszych jak ktoś nazwał moherów/mieszkaniec Gd-Południe/ wszyscy się starzejemy tak jak człowiek również sprzęty ,itp .Pozdrawiam młodych i mohery :)))
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

moherów mało ale za dużo młodych wykształconych chamów i prostaków ,
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mohery?

A ja mieszkam z moherami i bardzo sobie chwalę... Obok w mieszkaniu starsze małżeństwo, u góry 80 letnia babcia. Cichutko, spokój, żadnych imprez, bardzo grzeczni, sympatyczni. To chyba ja jestem dla nich uciążliwa, bo śpiewam pod prysznicem. Znajomi jak przychodzą to mówią że cisza jak w grobowcu. Wzajemny szacunek to podstawa.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas w domu zawsze się mówiło cicho. Jak mówisz do inteligentnych ludzi, to nie musisz się wydzierać. Z takich, co uważają, że miastowe to muszą się głośno zachowywać wyziera prowincjonalizm. Więc lepiej mieć porządny status wieśniaka niż być prowincjuszem. Mieszkam obok takich. Gruby portfel, a słoma z butów. Wyrzucają śmieci przez okno, jak do rynsztoka na prowincji, drą się z balkonu jakby pierwszy raz widzieli świat z wysoka.

Czas jak rzeka płynie.

Niebawem przyjacielu sam będziesz moherem, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak czas szybko mija. Ani się nie obejrzysz a stuknie ci 40-stka. 50-tka itd. Dlatego następnym razem zanim coś napiszesz to mocno się zastanów. Pozdrowionka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

On postara się umrzeć młodo, by nie dać ci satysfakcji.

moherów mało...

ale psów i kotów więcej niż na wsi. Każdy po prostu m u s i mieć, nawet jak ten biedny pies siedzi sam cały dzień, bo korpoludek pracuje i nie ma go 12 godzin. Kotki puszczone luzem znaczą wonnym moczem posesje sąsiadów. Nie wspomnę już o tym, że przybyszom z wiosek nie mieści się w głowie, że kupki po psince należy sprzątać. Szadółki nie są tak uciążliwe jak to, kiedy deszczyk ciepły spadnie i psie kupki się unoszą fetorkiem a i kocie wlewy lepiej parują.

Komunikacja chyba hehe

Baba

Mohery mają lepszy gust,złotko ty moje.

Wolę mohery...

...od wrzasków dzieci i tupania po suficie. Dlatego kupiłam mieszkanie z rynku wtórnego na Morenie. Budynek z lat 80, sąsiedzi młodzi (ale bez dzieci), w średnim wieku oraz starsi. Jest git.

same domy, zero dróg

co z tego jak drogi tam są zapchane albo jeszcze ich nie ma. Słynna szkoła metropolitalna w Kowalach nie ma żadnego dojazdu, rondo koło szkoły budowane jest już piąty miesiąc. Koło szkoły zamiast parku postawili nowe bloki. Słynny wójt G. ciągnie tylko podatki. Zapchana świętokrzyska, blokada wjazdu na rondzie dla ludzi z Borkowa. Kiedy "dyrektorom i prezesom" dotrze do głowy, że drogi to jest konieczność a nie fanaberia?
popieram tę opinię 240 nie zgadzam się z tą opinią 24

bulonska poludniowa i nowa swietokrzyska to poowinny byc priorytety przyszlej kadencji. tymczasem kacperek odlatuje o tramwaju na lostowickiej a budyn planuje pewnie nowe misie aby obsadzic kolegow dyrektorow.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jak Kacperek zrobi tramwaj na nowej Łostowickiej, to korki z Havla znikną. Nowa Świętokrzyska koniecznie z tramwajem. Bez tramwaju jest absolutnie bez sensu, bo nie zmienia nic w obecnej sytuacji mieszkańców korzystająch z komunikacji.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

dobre osiedla to się budowało w PRL-u

dobre osiedla buduje się i dziś w Holandii czy Szwecji. To na zdjęciach, to nie osiedle, to fawale, tylko, że z betonu i w kredycie, ale 1000% fawele, tak w pełni gdzieś, circa, za 15 lat
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

Akurat z Kowal to mało podatków idzie w stosunku do mieszkańców,bo większość albo wynajmuje albo odprowadza podatki gdzie indziej,ale jape drą najbardziej.Świetokrzyska to Gdańsk, Borkowo to Gmina Pruszcz, Grombali nic do tego.

Taka Havla

Powinna się ciągnąć aż do obwodnicy w kier. Kowal ! A od niej powinny dochodzić boczne drogi ! A tak ... To jest ona g... warta bo z 2 pasmowki zawęża się do 1 pasa w kierunku kowal która łączy malomiejska również i jest full korek. No ale cóż... Teraz już jest coraz mniej miejsca na wybudowanie alternatywnej drogi jak się wyprzedalo prawie wszystko na południu nie myśląc o przyszłości co będzie za 10lat będąc w 2010 roku... smutna prawda ... lewoskręt w niepołomicka blokuje cały ruch na świętokrzyskiej- nikt z urzedujacych o tym nie pomyślał... tylko sprzedają w tamtej okolicy każdy m2 publicznego gruntu ... najgorsze że społeczeństwo w większej części jest nieświadome...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Taka Hasła do obwodnicy" ma nazwę wiesz - Nowa Świetokrzyska

Ale skąd możesz to wiedzieć skoro w ogóle nie interesujesz się tym co dookoła, grunt to się napić w piątek i wypisywać żale na forum.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ta, od 10 lat mowa o Nowej Świętokrzyskiej i dalej mamy to, co mamy

Ale leming zadowolony, bo może zabłysnąć wnikliwą znajomością planów miasta, z których g* wynika
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ty cpiesz, jak widac..

bedzie nowa bedzie

tylko teren na którym miałaby przebiegać zostaje odsprzedawany deweloperom więc zabraknie miejsca ;] wpierw się buduje drogi a później sprzedaje teren . To chyba się nazywa planowanie ?

ale co w Gdańsku jest planowane...

konieczność to chodniki i drogi dla rowerów

na dalsze odległości sprawnie działająca SKM lub PKM do elektryfikacji
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

zamiast budować nową świętokrzyską itp.

to w ostatniej kadencji pan A. wybudował Forum ponad 250 mln złotych i ECS ponad 220 mln dorzucając te kwoty z naszych podatków ! więcej nie zliczę dorzuconych pieniędzy na pomoc rozpowszechniania "byle czego" nie potrzebne zwykłemu człowiekowi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Forum Gdańsk kosztowało 1 mld pln

ECS 300 mln pln, Gdańsk miastem wielkich inwestycji
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie wiedziałem, że miasto wybudowało Forum z naszych podatków.

Same słoje.

Buty na klatce przed drzwiami do mieszkania stoją.
Blok na bloku, korposzczury w pracy siedzą w boksikach to i po pracy zaglądają sobie do okien.
Praktycznie zero zieleni, nie ma gdzie z dzieckiem na rower wyjść. Chyba że na chodnik pod klatką.
popieram tę opinię 329 nie zgadzam się z tą opinią 228

Bzdura, się przynajmniej zabawna :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 36

Sama prawda
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 18

Aleś ty wek ! A wiesz co to jest wek ? Czy dalej mama robi ci żarełko ? A masz 40 lat.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 27

lepiej niz byc slojem..
zmieniles blachy w aucie czy dalej oc u mamy?

Park Oruński to 19 hektarów zieleni

Największy historyczny park w Gdańsku.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 12

Park Oruński został zmasakrowany "rewitalizacją" w baumie przez Grzelaka i Bielawskiego

park mógł i powinien być na terenie poligonu, dawnego majątku Alt Dorf czyli Tesco / za Tesco. To, że tam teraz się buduje to po prostu dobijanie ostatniej nadziei na zieleń na południu
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zapraszam do Borów Tucholskich. Pełno zieleni i żadnych bloków.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 12

masz jakąś fajną leśniczówkę nad jeziorem na sprzedaż? biere :)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

tam smierdzi o tej porze roku. wszyscy palą w byle jakich piecach byle jak byle czym.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

W d..pie byłeś i g.wno widziałeś

Pojedź w Bory Tucholskie i się później wypowiadaj.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ty pojedż do Tlenia

Powdychaj tam powietrza
I nie pisz takich gupot.
Pod warunkiem, że wiesz gdzie jest Tleń.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ludzie mają działki budowlane w lesie i tam nic nie śmierdzi.

W Borach Tucholskich jest super lasy jeziora

Mi też się strasznie nie podoba ten podział

Na blokowisko i centrum biznesowo-usługowe, widać to szczególnie w Warszawie, koszmar jak dla mnie, potem pół życia w aucie albo na ławce pod blokiem.
Dlatego podobają mi się koncepcje bardziej zrównoważone, jak np. Garnizon, gdzie można mieszkać, pracować i skorzystać z gastronomii czy rekreacji w jednym miejscu.
W 3mieście i tak mamy szczęście bo nie ma tu jednego, ścisłego centrum - co nie zmienia, że blokowiska są okropne i ohydne, sąsiadów nawet z widzenia nie znasz, problemy z parkowaniem auta, brak miejsca na wózki dla dzieci czy rowery, blok od bloku 5 metrów, nie ma gdzie z dziećmi iść, hałas i smród spalin i do tego te ceny.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 12

Akurat w Garnizonie jest spory kawałek na rekreację...

... i jeden z najlepszych placów zabaw w 3mieście, jest gdzie pójść z dzieckiem czy usiąść na leżaku albo zrobić grilla na trawniku.
Niestety dzisiaj ludzie zamiast dzieci wolą mieć kundle i prawie każda piaskownica zmienia się w kuwetę a trawnik w wybieg dla kundli.
Nie jest tam oczywiście idealnie ale podaje to jako przykład, że można zrobić krok w lepszą stronę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Deweloper?

Nie znasz Gdańska

więc się nie wypowiadaj. Nasłuchałeś się bzdur i powtarzasz jak tow. z pis. gdybyś miasto znał to wiedziałbyś, że stary Gdańsk, w znacznej mierze, to domy zatęchłe, ogrzewane piecami węglowymi, bez wind, zasyfione i niestety z patologią. Przysłowiowe buty przed drzwiami jeśli gdzieś widziałeś, to na pewno nie w nowych wspólnotach. A kredyty, to nie każdy dostanie (tobie widać nie dali) i nie czynią one nikogo ani lepszym ani gorszym. Burak z Ciebie wychodzi i to wielopokoleniowy.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 30

Znawca się znalazł

Ale pierdoły piszesz . Sam chyba jesteś z patologii
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 25

Tylko co to ma wspólnego z pisem?

Gdańsk to odwieczna dziura PO
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

Butów nie, ale śmieci pod drzwiami widziałam( i to nie raz) wychodząc z windy w super lokalizacji na Jana Pawła. Czy to nie wspólnota?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

a słoiki przecież są wszędzie

Gdzie ty widziałeś te buty przed drzwiami? Mieszkałem w kilku największych miastach w Polsce, nigdzie tego nie widziałem. To jakiś gdański zwyczaj?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ja widzialem w latach 80tych w moim miasteczku w wielkopolsce. Pozniej zniknely przez zlodziejstwo. To jest glowna przyczyna dla ktorej ludzie juz tak nie robia. Wiele lat wynajmowalem mieszkania i jak widzialem wystawione buty to byl znak, ze okolica jest spokojna
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ja niestety widziałam niedawno buty na wycieraczce przed drzwiami i jeszcze worek ze śmieciami.

Jest dużo więcej zieleni niz w innych dzielnicach ignorancie

A ja jestem rodowitym gdańszczaninem. Mieszkam w południowej dzielnicy i uważam że nigdy tu nie byłeś, bo zieleni i miejsc dla dzieci jest tu więcej niż na żelbetowych dzielnicach takich jak: suchanino, żabianka, zaspa, przymorze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Zielono i przyjemnie

Wkoło mnóstwo zieleni, ścieżki spacerowe i siłownie nad zbiornikami retencyjnymi. Cisza, spokój, dzikie zwierzęta, grzyby i poziomki rosnące tuż przy ścieżce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hahaha

Same słoje a jednak najlepiej wykształceni , prawda boli.

psychologia zaoczna?
gratulacje!

Mlodych Kredyciarzy...

....odcedzonych od kapitału przez międzynarodowe instytucje. Do końca życia będziecie spłacać te klitki umeblowane na kredyt IKEI i klepać biedę.
Aha...no i te białe SUV'y....bym zapomniał...
popieram tę opinię 248 nie zgadzam się z tą opinią 170

Pomijając już zgodność bądź niezgodność z prawdą... Po co w ogóle wyrzuciłeś to z siebie?
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 19

to odpowiedź na artykuł

jesteś młody, wykształcony, mieszkasz na gd. płd. i nie rozumiesz? no jakoś mnie to nie dziwi... Z parkingu bezrobotnych (obecne uczelnie) przeniosłeś się do polskiej wersji american dream czyli blok koło wysypiska, praca w korpo i kołcz żebyś nie miał czasu usiąść i pomyśleć co zrobiłeś ze swoim życiem ;)
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 43

Skąd ta zawiść?

Jesteś stary i niewykształcony, mieszkasz w mieszkaniu socjalnym z rodzicami i masz golfa 3? To nie powód do narzekań, inni mają gorzej (a inni lepiej). Zawsze ktoś będzie miał lepiej i gorzej niż ty. Po co zaglądać w cudze życie i się dowartościowywać bądź dołować?
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 17

nie dostał kredytu na mieszkanie a i z autem krucho.

pewnie skończył historię v zarządzanie
popyla rowerkiem
gdzieś musiał swoje żale wylać
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 19

Dobrze pisze ! To dzielnica kredytowa ! Każdy tam ma pętlę na szyji przez kilkadziesiąt lat . Narobi się na haruje a dzieci i Tak się wyprowadza po nim mieszkanie sprzedazadza albo wyjadą z tego obsr*nego kraju . Kto będzie zawdolony ? Obcy kapitał zachód. Który złapał w sidła głupich młodych naiwnych Polaków .
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 32

Tepaku!!! Ja nie mam zadnej petli, za to ty masz ale chyba na jajach
, ze tak sie spuszczasz nad moim zyciem. Splacilbym w 5 lat, ale sobie rozlozylem na takie raty jakie ty placisz za kompa przed ktorym piszesz cale dnie takie bezplodne teksty. A moje dzieci beda mieszkac tu na miejscu! A to mieszkanie wynajmie takiemu nerdowi jak ty i bedzie miec dodatkowy cash na waciki!!!!
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 31

Czy nie widzicie, że historia się powtarza? Nasi rodzice "dostali"mieszkania też na ówczesnych zad*piach typu Przymorze czy Żabianka,Morena .Musieli z nami na rękach zasuwać do skm bo nie było autobusów.Potem my z wami u starych wszyscy na kupie- zdesperowani wyjeżdżaliśmy na zachód zarobić na mieszkania.I nasze dzieci też wyjeżdżają z tego zad*pia i już nie wracają. A reszta musi brać kredyty i gdzieś mieszkać. Przynajmniej te dzielnice są ładne,zadbane.Skąd tyle jadu?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Korpo pipa sie wsciekla, bo prawdę piszą? Nie spinaj sie tak, bo tampona wydusisz, lalusiu, idź popraw grzywkę, wskocz w rurki i pędź do korpo, bo minuta spóźnienia, za maly target i na ratke nie będzie. Pozdro niewolniku..
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 18

Chyba jesteś nieświadomy tego co piszesz. To osiedla z najwiekszym odsetki em kupionych za gotówkę mieszkan. Ale ty, siedząc na zasiłku w prl-owskim mieszkaniu po rodzicach, wiesz lepiej.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 13

"rodowite" niedojdy i patole wyklęte w komunałkach utrzymywane z naszych podatków

nie pyskować!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 14

oni przynajmniej wzieli kredyty ktore splacaja. bo ty dostales komunalne po babce ktora dostala mieszkanie za donoszenie na sasiada.
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 32

kij ci do tego, boli, ze dostałem i mam swoje za free, a ty będziesz tyral jak osioł, zeby splacic?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

Ch*ja masz a nie swoje nierobie. Idź po specjala lepiej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

boli cie słoju? ze ktoś dostał
trza było zostać u siebie a nie teraz wywody dawać..

ale to ich wina? To ich wina, że Bielawski i deweloperka pohulali

na Południu tak, że nic tylko się powiesić na ładowarce od Iphone'a
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5

Co zazdrość Cię zżera

Weź się za pracę to też czegoś się dorobisz
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 12

Za 6 tys. pracuje złodziej lub idiota.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zazdrość ? Chyba wasza głupota! Mieszkanie 400 tyś z odsetkami 700 mały balkon smród aut . Więzienie a raczej sypialnia Gdańska! 7 pobudka powrót do domu o 19 i Tak całe życie bo bank jak coś powie Get out ! A najlepsze jak się chwalą że mają mieszkanie " własne " chyba bankowe . Po 60tce powie to moje . Zapłaciłem za to full kasy i przeplacilem haha
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 13

Wypowiedział się mitoman

z mieszkaniem po babci.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 17

ja mam mieszkanie po babci i drugie po nikim. Zazdrość? Bo te argumenty są słabe.
Swojego mieszkania nie oddasz swoim dzieciom albo wnukom?

Nie, bo dzieci nie będzie mial..po pracy w korpo jest juz wyprany z uczuć i bezplodny przez stresy..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ty jesteś chyba byłym pracownikiem korpo, który się nawet na infolinię nie nadawał i mu podziękowali, bo pod każdym komentarzem plujesz na korpo i zioniesz zawiścią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ale własnym.

Kot marian

Smieszny jesteś, jak inaczej kupic mieszkanie jak nie na kredyt? Nie wszyscy maja mozliwosc dostania mieszkania w spadku albo ochote mieszkac z mamuska do konca zycia. Lepiej zaczac pracowac zaraz po studiach jako korpo szczur, wziasc kredyt i w 5 lat splacic go z pensji w korporacji i w wieku 30 lat miec swiety spokoj niz matce do konca zycia jeczec jak to jest ciezko w tej Polsce. Wez sie lepiej do roboty i przestan jeczec na internetach.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 20

5 lat mieszkanie ? W korpo płaca po 8 tyś? Bo rata na takie 5 letnie to chyba z 3.5 tyś haha no chyba że mówimy o mieszkaniu za 160tys - 32m2 haha
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jakbyś miał mózg to byś przez 5 lat odłożył co miesiąc 3 tyś mieszkając z mamusia i kupił za gotówkę nie dorabiajac korpo świń bankowych.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 15

coś kiepsko z tą waszą matematyką

5 lat po 3 tysiące miesięcznie to dopiero 180 tysięcy. Za tyle to dostaniesz pół pokoju i jeden garnek w aneksie.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

Śmiejesz się z zarządzania. Kto dobrze studiował

umie liczyć i wie co to zmienność pieniądza w czasie, irr, kredyt a pożyczka. Przez pięć lat to ciężko odłożyć na mieszkanie bo średnia cena m2 w porównaniu do zeszłego roku wzrosła 30%.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Racja. Kto spekulował na studiach ekonomicznych, grał na giełdzie,

opcjach, lewarował i odkupił się jak świnka po sam sufit na trendzie spadkowym wie, że pieniądz towar jak każdy inny więc kosztuje.

Wiesz niewolniku, nie pracuje w korpo, a dwa mieszkania za gotówkę kupiłem, do tego stać mnie na dosc wysoki komfort zycia, wiec sie nie lansuj z tym korpo, odkladaniem, splacaniem..cienki jesteś jak nie wiem, tyrasz jak opętany, zeby zaraz te pieniadze oddać, a ja je ciągle mam, pracując od czasu do czasu. Kto ma lepiej, dzieciaku?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 17

Kazdy ma to na co zapracowal, jak dla mnie to spoko ze Ci sie udalo, ttlko nie kumam po co to wieczne narzekanie na te korpo skoro mozna to obrocic w swoj wlasny sukcec i chociazby splacic to mieszkanie przy okazji nie odmawiajac sobie innych przyjemnoaci. Kazdy ma taki standard zycia na jaki sam sobie zapracowal

Bo śmieszą mnie takie korpo pajacyki, co to nie oni, na co ich nie stać, a to guzik prawda, nic nie mają poza klita na raty i ciaglym lekiem o wyniki, targety, czy im korpo nie podziekuje i co wtedy zrobia?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

to zwykły nieudacznik wyrzucony z korpo. Kto inny zionąłby taką zawiścią. nikt kto ma stanowisko i pieniądze nie wypisywałby o tym w takim tonie.

chyba ty..ja jstem wolnym strzelcem, peacuje, kiedy chce, robie kase, co chce kupuje za gotowke, a ty sie zajezdzaj na raty w tym swoim korpo. Ja tam nigdy nie pracowalem, nie mam zamiaru probowac, ale smiesza mnie takie mlode wilki korpo jak ty :) zwykli niewolnicy i tyle...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

podtrzymuje swoje zdanie. Nieudacznik wyrzucony z korpo, albo frustrat z wybujałą fantazją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ten kto posiada jakiś hajz to nie oznajmia tego na forach i innych durnych portalach..
skończ grac w simsy bo to już nudne

Ale z Ciebie d**il hahahahahha
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Masz problem ze sobą człowieku.

Przynajmniej płacę SWÓJ kredyt za SWOJĄ klitkę a nie jak Ty - u mamuni i co niedzielę rosołek!
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 9

zły dotyk

To jakiś powód do dumy? Mieszkałem u mamuni kilka lat po studiach, odłożyłem i mam własne bez kredytu. Miałem i mam bardzo dobre kontakty z rodzicami, ale ty chyba nie. Jakiś uraz dzieciństwa?

Haha

A Tobie rodzice kupili mieszkanie? Skoro kredyt bleee?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

I co że ktoś dostał?

A co w tym złego że rodzice kupili? W mojej rodzinie to normalne że dba się o dzieci ich edukację, rozwija się zainteresowania a jak skończą studia kupuje się mieszkanie na start. Ja dostałam 3 pokojowe na start, mam 3 dzieci i każde od nas dostanie dokładnie tak samo. Nie rozumiem co w tym złego. Nie chciałabym żeby moje dzieci zamiast cieszyć się życiem, swoją rodziną martwił się czy im starczy na ratę kredytu. Mam nadzieję że wychowuję ich tak że będą się poczuwaly żeby oddać następnemu pokoleniu. Zupełnie inaczej odkłada się spokojnie bez ciśnienia niż ciuła z nożem na gardle
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

jestem słojem, mam firmę w Gdansku

większość moich pracowników to tez słoje - wykształceni ambitni, ...jedynie cieć i sprzątaczka to rodowici Gdańszczanie, ciągle słyszę: "za długo za daleko za ciężko za mało"," im się należy bo "są stąd"...ja nie płacę za "bycie stąd" tylko za pracę:)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 15

Chce dolaczyc do Twojego zespolu ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A kogo obchodzą twoje niedoścignione marzenia? Jedno sie zgadza..sloik i tyle.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

A nie możesz prowadzić firmy u siebie?

musisz miec chlopie duze kompleksy .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ty nie klepiesz biedy bo zbierasz puszki i dostajesz 500+ z naszych ciężko zarobionych pieniędzy. Typowy PiS-owiec, wszystkich jedną miarą.

A ty całe życie na garnuszku mamusi i miejsce zamieszkania na 35 m2 w falowcu

Białe SUV-y

Białe SUV-y i klepać biedę... Coś mi się tu nie dodaje...

Chciałabym zobaczyć Twoją 15-letnią czerwoną fabię

A tobie co ?

Moze raz napisal bys cos na temat
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 6

imbecylu,trzodo do obory.

Bo jest POpaprany KODziarzu

Ruino umysłowa! Maliniak matole.

przestań się wysilać , bo sam sobie wystawiasz opinię.

Co tam w kodzie ? hahahahahahhahaha
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ile byś nie miał zawsze można wydać

Ponad 4 mln zł rocznie za miejski portal , trzy toalety za 3,7 mln zł .....to tylko przykłady. W drugą stronę ...ckumiE sprzedaż w trybie bezprzetargowym dla Urzędu Marszałkowskiego z bonifikatą za kwotę 7,5 mln zł.(w 2014. była warta ponad 20mln zł. na rynku) .Gdyby ktoś finansami uczciwie zarządzał w tym mieście to by nie brakowało na nic...a tak ci co mają być obłowieni to są obłowieni ,wszystko powstaje dwa raz razy wolniej niż mogłoby ale taki jest skutek korupcji

zawsze jakiś głupi jak ty się znajdzie

jak zwykły technik i jeszcze maliniak

może tak ludziom ubliżać? Dyplom zawodowy tata na rynku za jajka załatwił?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

tyle ludzi mieszka a miasto zamiast dodać to zabiera autobus 156 do 115 palca nie można wcisnąć taki tłok miasto powinno dać więcej autobusów a nie zabierać
popieram tę opinię 204 nie zgadzam się z tą opinią 10

komunikacjia miejska w tym rejonie jest fatalna brak połączenia z centrum
popieram tę opinię 191 nie zgadzam się z tą opinią 23

Tam i tak każdy używa samochodu. Stąd korki po horyzont.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Uzywanie auta ma nikly zwiazek z komunikacja.

Wiekszosc brzuchatych nie skorzystalabyz komunikacji nawet gdyby autobus odjezdzal z pod klatki co minute. To jest kwestia mentalnosci. Jedynym uzasadnieniem lub glownym jest koniecznosc zawozenia malych dzieci do przedszkoli.

Chełm albo Orunia Górna nie mają połączenia z centrum? Tramwaje, autobusy, brakuje tylko skm.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ale jakie te połączenia?

Mieszkam na Oruni Górnej, do pętli tramwajowej - zbyt dużo czasu. Zresztą czas przejazdu dla mieszkańca Oruni G. nie jest korzystny. A jak dojechać do Wrzeszcza lub Oliwy? Nie mieszkam przy Świętokrzyskiej. Okrojone rozkłady autobusów, które stoją w korkach?

Z orunii gornej masz 154, 15min i jestes w skm srodmiescie.

To samo tramwaj, ktory zreszta nie stoi w korku. To ze nie masz przystanku przy klatce to chybadobrze. Narzekalbys na halas. Z petli mozna dojsc w kazdy zaketek orunii gornej w 7min. Chyba, ze jest sie lebiega mentalnym, wozonym 20 lat przez tate, najpierw mietkiem misiem, a teraz bialym suvem.

154 w 15 minut śmieszny jesteś

Jak stoję często w korku z centrum (często na Trakcie jest już korek) 40 min. do ronda Platynowa. 154 jeździ tą samą trasą. Nawet jak zjadę na Chełm to na Zamiejskiej jest korek lub na Chełmie obok Tesco. I tyle samo lub dłużej jadę. Pomijam też opóźnienia 154 bo stoi w korkach. Dziecko mam już ponad 40 lat i prawie dorosłe dzieci. To twój komentarz świadczy, że masz mleko pod nosem i jedynie korzystasz z komunikacji na dojazdy do szkoły. Poza tym 15 min. to i tak za długo na takim dystansie. Pamiętam jak były czasowe bilety to 7 min. było. A teraz.

Korki są wszędzie, mniejsze, większe, ale są. Nowe osiedla bliżej obwodnicy pogorszyły sytuację Oruni Górnej, ale i tak jest nadal nieźle. Przydałby się tylko jakiś bus kursujący między najwyżej położonymi blokami a pętlą, bo 162 to trochę za mało, a czasem nie chce się iść te parę minut.

Jak chodzisz do szkoły to dla Ciebie te 7 min to nic.

Po drugie te 7 min czy nawet 10 a potem tramwaj i światła czyli kojejne 30 min. To jestem pieszo szybciej przy przystanku skm śródmieście.

A do wrzeszcza masz 162, 20min i jestes. To zle?

Dojedz w 20 min do wrzeszcza z osowy, matarni lub ze stogow. Powodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jakie masz autobusy? Wymień proszę.

Skoro od Havla do kowal prowadzi 1 droga a w około full osiedli a miasto ma w d.... stworzenie alternatywnej drogi do coraz to nowszych osiedli to kto się dziwi że są korki ?? Ulica nirpolomicka czy świętokrzyska niedługo będą zakorkowane od 6 do 22 ... za kilka lat ...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nic dodać ,nic ująć

Nowa Świętokrzyska...zmiany operatów na terenach pod ta ulicę były robione w roku 2001.Dzisiaj mamy rok 2018 . Ile mieszkańców docierało do swoich mieszkań wtedy a ile dociera teraz ? Jaki nastąpił przyrost zaludnienia w stosunku do inwestycji drogowych poczynionych w tym rejonie Gdańska ? Nadal powstają nowe osiedla (patrz Nowa Niepołomicka) . To świadczy jak przez lata robiono w balona właścicieli działek i mieszkańców. Prezydent i Urząd Miasta miał inne priorytety....czekaj tatka latka chciałoby się powiedzieć .Ile lat można czekać ,ile? Jeżeli Prezydent powołuje się na Unię Europejską i kraje zachodnie to może zobaczyć że tam człowiek jest ważny i się buduje infrastrukturę a potem wydaje się decyzje dla developerów a u nas ...odwrotnie...dlatego jest jak jest
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakby zlikwidować światła, przejścia, puścić drugą taka drogę gora, lub dolem, znikną korki, bedzie się jechało plynnie i szybciej.

wystarczy popatrzec jak Adamowicz budowal Kartuaka

20 lat korkow
dzieci 3 godziny staly w korku do/z szkoly
potem ogromne pieniadze z UE i od razu 2 Kartuskie zrobiono

Wiadukt widmo

Trasa W-Z ...wiadukt skrzyżowanie AK-Havla-Łostowicka to jest przykład robienia na zapas a potem....węzeł nie działa jak powinien.Ludzie ,którzy codziennie stoją na tym skrzyżowaniu mogą docenić "prężne" i przyszłościowe plany miasta. Tylko kiedy rodzi się pytanie kiedy i dlaczego wiadukt nie został wykonany ( także węzeł ,który by poprawnie zarządzał ruchem) ? Ta inwestycja powinna powstać już z naciskiem "powinno być już dawno zrobione" .

Miasto od kilku lat planuje drogę tylko jest problem z właścicielami gruntów. Zresztą jak nam Kacperek wybuduje linię tramwajową to do wrzeszcza dojedziemy w 15 min

3 tramwaje regularnie kursuja, co 4 min w szczycie jakis odjezdza

15min i jestes w skm. Stamtad blizej do centrum niz z przymorza czy oliwy. Do wrzeszcza z kolei autobus jedzie 20min. To szybciej niz z osiedli na mysliwskiej, rzekomej morenie. Mieszkalem przy przystanku na plockiej. Nigdy nie uzywalem auta aby dojechac do pracy do gdyni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

20 minut do wrzeszcza

ze spoznionym 20 minut autobusem !

komedia.

Akurat z centrum jest przyzwoite polaczenie.

Szybciej, czesciej i taniej dostaniesz sie do srodmiescia z dzielnic poludniowych niz z szumnych dzielnic nadmorskich, osow, stog, strzyz dziadkowych czy jakis niedzwiednikow.

przywrócić 156
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 1

przecież jeździ od poniedziałku do piątku a w weekendy pokrywa się z nowo przedłużona linia 115 więc nie ma sensu

Gdyby tak dociągnąć SKM do pętli lostowice swietokrzystka to by i te korki zniknely

30 minut do Oliwy byłoby super
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przynajmniej dostaliście 164

które wcześniej i tak było obłożone od Ujeściska do Wrzeszcza w obie strony.

164 które chyba jeszcze nigdy nie przyjechało na czas :P

)

Lipa z dojazdem do pracy i cena 10000 za metr.Nie,dziekuje.
popieram tę opinię 115 nie zgadzam się z tą opinią 69

10000 masz w prawdziwym mieście np na przymorzu
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 22

Aha, a w falowcu nawet 12,000 zł za metr kw. Bonus za otoczenie.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 4

za dyszkę to masz w centrum, na tamtych osiedlach ceny są różne zazwyczaj coś koło piątki za metr (domy oczywiście są tańsze)

Za piatke moze cos znajdziesz ale przy obwodnicy lub za.

Blizej havla 6k w gore.

Nie Gdansk Południe a Gdansk Pieklo

Korki, osiedla jak obozowiska i pchana tam kasa miejska przez która cierpią mieszkańcy rzeczywistego miasta - Śródmieścia, Wrzeszcza, Przymorza. Coś potwornego ze pozwala się tam zabudowywać te bagniska wokół autostrady i wysypisk śmieci
popieram tę opinię 139 nie zgadzam się z tą opinią 121

ciekawe za co dostałeś minusy

wiem - za to, że oni spełniają sen, po wyrwaniu się z wiosek na Warmii i Kielecczyźnie, w to mogę uwierzyć, i tych zrozumieć, ale gdańszczan którzy z dolnego tarasu przeprowadzili się do piekła, zrozumieć nie sposób
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 26

Wiesz, metr za 4200 i „to już w zasadzie droga wewnętrzna a nie obwodnica” hehehehhe
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

No, bo Dolny Taras to sam miód. Bez korków, dominacja terenów

zielonych i zero zalewania betonem, pieców węglowych i spalin:)
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

ynwestorzy zrobili im obok mieszkania bazę noclegową dla turystów

więc się wyprowadzili - proste

prawda

co prawda to prawda, zabudowywanie bez pamięci tych terenów jest smutne
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jakiś wielkich korków ja tu nie widzę za to Wrzeszcz, Morena, Brzeźno... To masakra ulica Czarny dwór cała zakorkowana zawsze jest więc po co wypisywać że tylko na południu Gdańska są korki, nie widzicie co pod oczami macie...
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 10

No są korki, oj są. W godzinach szczytu, to dramat. Zupełnie jak u was na dolnym tarasie :) Tylko że u nas niedługo nowe drogi się pojawią, choćby Nowa Bulońska, korki się rozluźnią, a wy się przyczepicie do czegoś innego, bo wasz dolny Gdańsk to elita i burżujstwo, a południe syf, kiła i mogiła. Zazdrościcie po prostu, dlatego ciągle żółć wylewacie, doskonale pokazuje to notoryczne zaniżanie przez was naszych cen za metr - jest 8 tysi - wy krzyczycie, że to g*wno za 4000. My mamy bloki z cegieł, i ścianki działowe z cegieł silikatowych, bardzo trwałych - wy z wielkiej płyty, a i tak krzyczycie, że u nas ściany z kartonu. W całym Gdańsku wali Szadółkami - koło nas zwykle przelatuje, bo są górki, a od waszej strony wali Nowym Portem i palonym w piecach plastikiem i to wszystko stoi i gromadzi się w dolinie, smog was co zimę zasłania przed naszymi oczami, podczas gdy u nas normy pyłów świecą wesoło na zielono na mapkach smogu. Taka prawda. :)

Rzeczywistego miasta - Oliwa, Biskupia Górka, Brzeźno czy Chełm to też dzielnice miasta, a akurat te wymienione przez Ciebie są najbardziej patologiczne!

Dzielnice które wymieniasz

To patologia i multum bezdomnych. Śmierdzące bloki mające 100 lat. Bród, smród i ubóstwo.

Tylko same bloki i sklepy. Nie ma żadnego domu kultury, biblioteki.
popieram tę opinię 114 nie zgadzam się z tą opinią 21

Ujeścisko ma wszystko, poczytaj troszkę flaku
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 15

Tylko dzięki uporowi mieszkańców, którzy czasem zdołają do czegoś zmusić miasto.

Ale to, na co miasto pozwoliło deweloperom, beznadziejna pomyślana infrastruktura - korkujące się wąskie uliczki przy autostradzie Havla. Zero myślenia o przyjaznej dla mieszkańca przestrzeni, tylko łatanie tego, co pozwoliło się wybudować. Po prostu budyniowa tragedia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dla takiego flaka jak Ty to może wszystko jest. Blok na bloku i beznadziejne sklepy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Proszę podać w który miejscu na Ujeścisku jest dom kultury ?

Każdy dom na Uj jest domem pełnym kultury
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

taka mała biblioteka , na tylu mieszkańców

szkoły przepełnione, dużo dzieci z Ujeściska musi dojeżdżać na Chełm do Szkoły podstawowej. przedszkola są, ale przepełnione, dużo dzieci w wieku 3 lat nie dostało się do przedszkola na Ujeścisku.

Biblioteki... Znalazł się czytelnik. Polecam na YT wpisać "czytelnik".

Lepiej być takim czytelnikiem niż żadnym :)

Trzeba bylo naciskac na developera

U mnie na osiedlu działa spółdzielnia

Na ujescisku jest dom kultury i biblioteka. Wystarczy poszukać.

Takie małe,Dom Sąsiedzki

mtsz

zapomniałeś o salce dla d**ili .

Domy kultury jakiej

Koktajl społeczny, słoiki z kociewia i Mazur dla których kultura to tv

Takie duże osiedle na Jasieniu a tylko jeden kurtki autobus 115

Jak taka ma być polityka miasta to naprawdę czas na zmiany 115 to jakaś porażka
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 8

Od kiedy 115 jedzie na Jasień?

z tego co widzę, to od dzisiaj. A wy już narzekacie, że za "kurtki" (pisownia oryginalna). Przecież ten autobus przez wieki jeździł od dworca PKP we Wrzeszczu do śródmieścia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

115 jest krótki to fakt.

Autobus 115 musi być krótki bo jedzie w rejonie szpitali klinicznych. Jedzie Jarową, Smoluchowskiego, Curie-Skłodowskiej, Dębinki. W tym rejonie przegubowiec by nie przejechał. Miasto i tak dużo zrobiło: przebudowało skrzyżowania w tym rejonie.

No dobra, ale o czym jest ten artykuł?
popieram tę opinię 104 nie zgadzam się z tą opinią 7

napisali go po to , żeby ludzie mieli następne powody do kłótni.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdynia upada

Jestem mieszkancem gdyni i chyba tez przeprowadze sie na szadółki.nie dlatego że super tam jest,tylko zarobki nawet te porządne starczają tylko na tę dzielnicę.tak nas oszukali decydenci centra miast są dla norwegów.w gdyni marazm i dziury w drogach,zanim sie doczekam sensownego budownictwa to zdążą chyba szybciej poprowadzić tramwaj do pruszcza i na szadółki.niech pod moim artykułem nie piszą trolle i hejterzy.patologii jest i tak dosyc
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 18

I nie wierz że mieszkania są po 4 koła, tak było 8 lat temu.

fatalna zabudowa, tragiczna urbanistyka, dowolność deweloperka

zero parków, zero miejsc wspólnych, boisk, szkół, infrastruktury kulturalno-rekreacyjnej. Po prostu haft po deweloperskim bełcie z Wiesławem Bielawskim
popieram tę opinię 106 nie zgadzam się z tą opinią 19

Orunia Górna cała to tylko fragment Południa i jest tam inaczej niż na osiedlach przy obwodnicy. Tereny sportowe, duża i co ważne, dobra szkoła, biblioteka, klub osiedlowy, przedszkola, pobliski park, naprawdę jest chyba wszystko. Choć oczywiście ktoś wychowany na Strzyży, we Wrzeszczu czy na Przymorzu może nie czuć się komfortowo ;)

tytuł ogłoszenia...

100 tysięczna dzielnica, która nie ma bezpośredniego połączenia z lotniskiem. Ot mi dzielnica, prędzej zad*pie.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 14

ktoś

po co bezposrednie polaczenia z lotnikiem? jak mozna wziac ubera :> biedaki niech się gnieżdżą w autobusie ;) potraktuj to jako żart :)

Głupoty gadasz

Linia 155 i PKM i jesteś w kilka chwil.

Nie kilka chwil tylko 40 minut do pkm

Podobnie jest z twoim mózgiem

Jw

Pomysł na Gdańsk Bielawskiego, Budynia i innych Mieszkaniowiczów

Południowy hardkor dla Młodych, centrum i dzielnice wzdłuż SKM / KM / dzielnice z infrastrukturą dla turystów, airBnB i Bookingu :D Rządząca Elyta z odbytu w Jelitkowie i Sopocie
popieram tę opinię 74 nie zgadzam się z tą opinią 12

Trafnie i w punkt.

Dewelolerska .mafia za to kiedys odpowie.

Artykuł o niczym

I co z tego? Rano ciężko się z Jasienia wydostać a popołudniu dostać
popieram tę opinię 69 nie zgadzam się z tą opinią 8

Chełm największą dzielnicą?

A Przymorze, Zaspa - osiedla, na których mieszka po 40-50 tysięcy ludzi, to gdzie są w tym zestawieniu?
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 20

no i

może umiesz czytać ale na pewno nie umiesz myśleć
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiedziałem, że zaraz ktoś mądry się odezwie... No fakt, jeśli podzielimy Zaspę i Przymorze na mniejsze pod-dzielnice to rzeczywiście być może Chełm wtedy jest największy jako całość.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

mala

Mowa jest o dzielnicach Gdańska Południe, gamoniu!!! Zaspa i Przymorze leżą według Ciebie na Południu???
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

No właśnie nie jest to wyraźnie zaznaczone, więc się nie popisuj.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie żeby tytuł artykułu brzmiał "Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi" xD Kurka, co za stado baranów.

Czytam te komentarze jak to źle i niedobrze w Gdańsku Południe a jednak ludzie tutaj mieszkają, żyją i wielu jest zadowolonych. Mieszkam na Ujeścisku przeszło 2 lata i mogę powiedzieć, że : smród z wysypiska czuć było może 4-5 razy w tym czasie. Osiedle jest samowystarczalne - są tu sklepy, restauracja, przychodnia i weterynarz w okolicy, plac zabaw dla dzieci. Z mojej perspektywy komunikacja miejska słaba - ale tak jak i w całym Gdańsku. Kredyt niewielki w porównaniu do Przymorza czy Jelitkowa lub Oliwy. Wolę to niż zadłużać się na 600-700 000 zł żeby mieć 3 pokoje. Na komentarze o złym Gdańsku-Południe pozwalają sobie bananowe dzieci i "rodowici" Gdańszczanie, którzy tylko czekają, aż ich babcie kopną w kalendarz, żeby przejąć jej kawalerkę w falowcu...
popieram tę opinię 165 nie zgadzam się z tą opinią 50

Mieszkam sobie na Przymorzu, podobnie jak ty tylko 4-5 razy spacerek podszedłem aż na plaże... Oh, wait..........
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Karolinko

4-5 razy to chyba w tym tygodniu !!! Dziewczyno ty masz w domu okna ktore da się otworzyć czy witryny sklepowe .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 24

Idealne podsumowanie.

Pozdrawiam serdecznie autora

babanowe dzieci

Nie płacz kawalerka nawet w falowcu warta 220-250 tysięcy też byś chciała odziedziczyć..

A ja mieszkam - i nie zamierzam tego zmieniać

- na wynajętym,ale to tylko dlatego,że mam inny stosunek do tzw "własności".
Obiegowe opinie na ten temat absolutnie mnie nie dotyczą i jeszcze mniej interesują.
Stać mnie na życie "tak jak chce",a nie "tak jak muszę".

mieszkanie 90m2 4 pokoje z garderoba mozna miec za 700tys na gdansk przymorze blisko komunikacji infrastruktury wiec wystarszy poszukac

Czaple, Pępowo i Banino przyłączyć do Gdańska!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 41

i co? Kolejne uciekinierskie gdańskie mordy, przyjąć na garnuszek?

infra, komunikacja, edukacja na plecy mieszkańców Gdańska właściwego?

nie, po prostu mam tam ziemię i chcę zarobić

To w niej kop, może cos znajdziesz...

Tak, fundamenty pod mój dom

bardziej realne jest włączenie całej gminy Żukowo w całości. Wtedy obecne struktury z burmistrzem w Żukowie mogłyby zostać zachowane. Podobnie zrobić z Gdynią i Sopotem. Btw czemu przedstawiciele dużych miast nazywa się prezydentami? Nawet Nowy York ma burmistrza. Megalomania postkomuny

każde, dowolne osiedle z PRL wygląda i żyje się w nim lepiej, niż na dowolnym deweloperskim "osiedlu"

na Południu. Nawet na Stogach. Tej infrastruktury, zieleni, przestrzeni ani nie zbudują, ani nie zasadzą
popieram tę opinię 101 nie zgadzam się z tą opinią 25

A może

Przyjedź tutaj buraku to zobaczysz jak się naprawdę dobrze mieszka
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

pojechałeś do rodziców na wykopki i znalazłeś

"buraka"?

No i co?

Sa bardziej zaradni niż rodowite dzieci komunałek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Niewolnictwo nazywasz zaradnoscia? Brawo ty...

Dokladnie

Bielawski z kolegami i deweloperka.. tego nie uczynja..teren wysprzedany kolegom.

Gość

Kupili tańsze mieszkania na peryferiach miasta i narzekają na niewydolną infrastrukturę komunikacyjną. Trzeba było kupić mieszkanie we Wrzeszczu, drożej, ale byście mieli święty spokój. Poza tym, dzięki takim mieszkańcom, którzy zapłacili taniej za mieszkania, którzy wymuszają na urzędzie miasta lepsze, częstsze połączenia komunikacji miejskiej, mieszkańcy Dolnego Tarasu cierpią na tym, bo dzięki nim zabrali im połączenia autobusowe. Logiczne jest że w centrum miasta powinny być częstsze kursy niż na peryferiach, ale w Gdańsku jak zwykle jest inaczej.
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 84

To mnie wkurza, ze dolny taras płaci i traci a górny taras po kredytach i się potem burza ze dojazd do OBC osiemnaście godzin zajmuje. Może konkorda im zrobić z biurowca pod dom?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 13

Prosze nie przeciwstawiac sobie dzielnic

Pretensje do kolesi z Biura rozwoju miasta,Rady Miasta...i wiceszmaciarzy,ktorzy rozprzedali Gdansk na drobne nie myslac ani o drogach i polaczeniach komu nikacyjnych ani o terenach zielonych dla przyszlych pokolen...Ta banda lajz sprzedanych zalatwia sobie nowe lokalizacje i zageszcza i upycha niszczac to co najcenniejsze zabierajac ostatnke skrawki zieleni byle sie kasiory nachapac..Oni tu mieszkac nie beda....maja swoje chawiry za miastem.,tu pracuja tylko ich niewolnicy.

Czaple Górne i Dolne i Leźno Wschodnie i Zachodnie stolicą Gdańska
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Szkoda, że we Wrzeszczu do wyboru prawie same zasilane kamienice.

Przez wiele lat nic nowego się nie budowało. Dopiero w ostatnich latach ma się do wyboru coś nowszego niż sprzed 60 lat.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nigdy nie bedzie dobrej komunikacji.

Miasta się "porozlewaly"i nawet najwieksze spece od komunikacji nie dadzą rady już tego ogarnac. Kiedy to zrozumiecie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

a znasz speców od komunikacji?

bo co co zrobili tristara dla mnie to zwykłe barany od wyprowadzania kasy za drogiego misia.

A se mieszkaj we wrzeszczu, patola.
Halas, scisk.... nope
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Hrabia z Pasłęka sie znalazł..

Nikt nie narzeka!

Mieszkam na Oruni G. od 20 lat

Jest jeszcze Chełm. Tak więc mieszkańcy tych dzielnić oddalonych rzut beretem od centrum, tracą czas w korkach.

Orunia G. czy Chełm to nie peryferia.

Są bliżej położone centrum niż Zaspa lub Przymorze.

to się przesiądź na tramwaj, przecież w centrum mieszkasz

Te dzielnice to skupiska frajerów ( oczywiście nie mam na myśli wszystkich mieszkańców tych dzielnic ) ale niestety skumulował się tam największy odsetek frankowiczow , niby tacy inteligentni a klepią biedę nie mając Ani na ratę, ani na opłaty , ani na zycie. Porazka , niedługo będzie to wszystko wyglądało jak Pekin w Gdyni, jeden wielki slums .
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 88

To zmień prace, A nie "dej mi"..To nie prl

Gdzie wladza matkowala

To już przypomina Pekin.

Nazywajmy sprawę po imieniu, to gdańskie slamy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gdańskie slamsy ?

Mieszkam na południu Gdańska od kilku lat i może faktycznie z drogami kiepsko chociaż mi nie przeszkadza pracuję w takich godzinach że 20 min i jestem w pracy. Ale znam też dobrze inne dzielnicę i powien jedno. Slamsy to masz na stogach i przeróbce, nowy port i część brzeźna, połowa wrzeszcza i okolic, no i oczywiście orunia dolna. U nas zero patologi i moherów. Nikt mi pod blokiem nie drze ryja. Młodzież nie grupuje się pod klatkami. Nie dochodzi do dewactacji mienia. Mieszkają ludzie młodzi ale każdy pracuje i wychowuje dzieci.

nie ma Oruni "dolnej"

skąd przypełzłeś, robaku?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

Racja. Mieszkam na południu od 5 lat i z zadną patologią się nie spotkałam. Ludzie płacą kredyty więc i pracują i o swoje mieszkania i okolice w której mieszkają dbają. Wczesniej mieszkałam w Brzeźnie gdzie patologia jeszcze ma się dobrze, mówię jeszcze bo w porownaniu do 10, 20, 30 lat wstecz jest duza poprawa to samo Stogi itd. A smrod z szadółek bywa a jak juz jest to smierdzi pół gdanska wiec wyluzujcie ludzie :)

No niewiem czy tak dbają o okolice,dużo ludzi nie sprząta po psach i wygląda to okropnie. A jak wyglądają wiaty śmietnikowe,często śmieci leżą wszędzie.

Zgadzam się z Tobą, mieszkam na górnej orunii i jest super oprócz korków.

Poczekaj pare lat, aż wasze korpo upadnie, przestana być potrzebne słoiki, jako wyrobnicy, skończycie, jak ci mieszkańcy, o których piszesz, cwaniaczku....wtedy petla na szyje, bo w tych realiach sie raczej nie odnajdziesz..ty będziesz patola, ktora tak gardzisz..

To prawda dużo ludzi nie płaci czynszu

Oni sa wyksztalceni

Ale rozumni juz nie. Brak drog przelotowych. Przytkane juz dojazdowe. W kolo budowa i brak komunikacji.

To sa nieuki zyciowe z dyplomami wsb ! Wsaib . wstih i wsz. Po studiach nawet kartki papieru w kopercie umiescic nie potrafia wiec kredyt na dozywocie tam gdzie zalatuje smietniskiem nie dziwi.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 56

A ty z dyplomem Polibudy

U mamy na zaspie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ciebie na Zaspę nie stać, kartonową biurwo...

Mieszkałam na zaspie. Sprzedałam mieszkanie. Stać mnie na mieszkanie w centrum. Ale nie każdy za oknem chce mieć falowce, bloki, bloki, bloki. Na moim osiedlu też tak kiedyś pewnie będzie ale póki mam widok na zieleń i zatokę to se tu pomieszkam. A potem może sprzedam jak powstanie tu druga Zaspa :/

Ta, jasne, obudz sie, zlales sie..

Nie dzieciaczku nie mam dyplomu

Z pg ale widze ze cie strasznie to boli! Wyraznie masz ktorys z tych 2zl wartych dyplomow nie dajacych wyksztalcenia tylko papier do podtarcia.

Mysle ze jednak wynajmujesz mieszkanie. Na pewno nie ode mnie bo mam tylko w donym tarasie gdzie mieszkaja rorozgarnieci a nie wymagajacy bez kultury i kasy nawet na wklad wlasny.

Sa 2 sprawy kasa i kultura. Kultury juz nie zlapiesz, kase może kiedys ale nie z tym podejsciem .

Mam 32 lata i 2 dyplomy. UG i PG też. Ale nie lubię jak ktoś jak ty opluwa ludzi bo co dyplom od dyplomu nielepszy. Liczy się praca, a każdy mieszka gdzie chce. Miasto rozwija się ku stronie południowej bo tam jest jeszcze miejsce. A na zaspie jak widzisz coraz ciasniej i wyżej. Nie ważne skąd i jaki masz dyplom. Gdzie się maja młodzi ludzie wyprowadzać jak nie chcą wieżowca a chcą nowe mieszkanie i jeszcze trochę przestrzeni dookoła.boli cię chyba, że jakiś twój znajomy po WSAIB ma lepiej płatna pracę od Ciebie. To Ci powiem jak jesteś tępy to i nic Ci dyplom nie pomoze

Jeszcze wsrh i szlachta nie pracuje...pajace..

Milioner z południa

A wiecie, że mieszkanie na południu można kupić taniej na południu jako krótko- terminowa inwestycja do późniejszej odsprzedaży z 10-20% zyskiem. Zawistne dzbany :)
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 19

Kazde da od 10 %

Bylebys umial cokolwiek w nim zrobic

Czytam i nie wierzę co to zazdrosne było pisze. Na prawdę.

"do późniejszej odsprzedaży z 10-20% zyskiem" żeby tylko :D U mnie już jest 20% więcej, a Nowej Bulońskiej i Nowej Warszawskiej jeszcze nie ma, co będzie za kilka lat w takim razie, kiedy komunikacja się znacznie poprawi? :D

Mało zieleni.

Ta mapa z dzielnicami pokazuje przede wszystkim to, jak nie umiemy budować miasta i jak wyrypaliśmy lasy. Potem skoqyt, że Gdańsk to betonownia.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 6

kiedy linia tramwajowa na Orunie ???

ale nie ta górna
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

na Oruni płynia Radunia, nie Motława....

a tramwaj był do końca lat 60 Traktem, który wtedy nosił nieco inną nazwę

Wiszące Ogrody

Z całego tak zwanego Południa chyba najsensowniejsze miejsce. Najtańsze ceny za metr (droższe są nawet na Szadółkach), obok tani hipermarket (z najtańszym paliwem), centrum handlowe, obwodnica, WZ obok, jak na tereny dużo zieleni (Trójmiejski Park Krajobrazowy, Zbiornik Kiełpinek czy Jasień), autobusy do Centrum czy Wrzeszcza, przystanek kolejowy obok osiedla, jedynie czego brak to szkół czy przychodni, ale w sumie najsensowniejszy wybór.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 51

Przecież to na końcu świata

Dodatkowo przy południowym wietrze cuchnie z wysypiska

Nic nie cuchnie chyba że tobie z buzi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

a bo na Szadółkach to pachnie ;)

Szkole za rok wybudują na tym osiedlu a przychodnia już jest, więc trochę słabo ogarniasz. I nie wiem czy na Szadolkach są mieszkania powyzej 6 tys za metr, ale spoko. Widać wiesz lepiej
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiszące Ogrody są spoko z wyjątkiem autobusu, który dociera na obrzeża i ma jakąś powaloną trasę po zbudowaniu W-Z.

Wiszące są ok jako lokalizacja ale niestety buduje tam hossa wyłącznie :(

Kiedyś stojąc w korku na jednej z płd. dzielnic Gdańska zastanawiałem się skąd tam się wzięło tyle zaciazonych kobiet pchajacych wózki z małymi bajtlami i dopiero znajomy mnie uświadomił że to młodzi inteligencji natrzaskali po trójce dzieci żeby mieć z 500+ na ratę i życie. Niestety to są właśnie polskie realia
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 78

impotent i niestety samotny

to przykre, bez złośliwości
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 15

Stulejko nie martw się...za jakiś czas zabiorą pincet

Plus....a ty dalej siedź w piwnicy

To pewnie stałeś na Myśliwskiej..

... tam zawsze pełno mam z wózkami atakuje ;0

siara i 5 metrow mulu
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Brawo kulfon

Oni te dzieci trzaskaja z musu żeby bank im mieszkań nie zabrał a tak za 500+ mają na spłatę zadłużenia , może już na życie nie wystarcza ale można na chwilę otworzyć okno , zaczerpnąć powietrza i zaraz odechciewa się jeść dzięki programowi szadułki+
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 21

Jeszcze worki ze smieciami i pieluchy w woreczkach zasr*ne na klatce

Totalny chaos. Każde osiedle inne, każde sobie. Idzie człowiek chodnikiem, który nagle się urywa bo tu już kto inny budował. Łata na łacie, płoty, zasieki, szlabany.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdzie Orunia G. i Chełm

a gdzie Jabłoniowa, Kowale, Jasień.
Stuknij się.

I weków z kociewia

Mogłoby być lepiej, ale nie jest źle

Za każdym razem gdy pojawia się jakaś wzmianka o Gdańsku południe, leje się hejt.
To jak wytłumaczycie fenomen świetnie sprzedających się mieszkań i domów, oraz fakt, że ludzie tu mieszkający, często przeprowadzają się do wiekszego mieszkania w obrębie dzielnicy? Lubią się umartwiać, mają za dużo kasy, by wyrzucać ją w bloto??
Mieszkam w na Zakoniczynie i owszem ubolewam nad tym, ze nie ma tu domu kultury, basenu, czy nawet biblioteki. Ale to jest do zrobienia, tak samo lepsze drogi.
Natomiast ma plus, za dobre pieniądze mam duże mieszkanie, sympatycznych, młodych sąsiadów. Bezpieczne podwórko, bez meneli, gdzie mogą spokojnie bawić się dzieci. W okolicy sporo rówieśników do zabawy. Na macierzyńskim, czy wychowawczym z sąsiadkami wspólne spacery, wizyty.
popieram tę opinię 65 nie zgadzam się z tą opinią 15

Skoro słoiki kupują tanie mieskzania z kartongipsu na tych dzielnicach niech nie narzekają na infrastrukturę, niech jeżdżą na

Wedle ideologi hipsterów i cyklistów z tych dzielnic to najlepszy środek komunikacji, niech idą więc z duchem czasu ;-)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 35

Myślę, że to jednak zazdrość. Mamy ładne, nowe mieszkania i na dodatek okazuje sie, że wkrótce również dobrze skomunikowane. Nie mamy za to pijaczków, meneli pod sklepem i innych "śmierdzieli". Z sąsiadami wspólnie imprezujemy, grilujemy zamiast użerać się.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ale ci sie idylla przyśniła..nowe ladne mieszkania? Z papieru..wszystko tam macie, poza dusza i klimatem osiedla, imprezujecie i grillujecie, potem jeden drugiemu d*pe obrabia..a menelami, dzi.akami dla nas to jesteście wy...

A pan ze szlachty typu bose antki mieszka w domu zdrojowym zwanym falowiec wykonanego z azbestu.

nie wiem, ale piescia tam dziury nie zrobisz, a w tych waszych rezydencjach juz kilka zrobilem...

mieszkałam na Zaspie, działówki, tak jak na nowych osiedlach, robione były z kartongipsu, ul. Burzyńskiego. Więc przestańcie już ściemniać z tą Zaspą

akurat materiały użyte do budowy tych nowych osiedli

są o niebo lepsze jakościowo niż materiały z których powstała wielka płyta... sorry ale taka jest prawda. a co do karton gipsu - nie wiem, nie znam nikogo kto miałby na jakimkolwiek osiedlu ścianki z karton gipsu - to już chyba ... wyszło z mody nawet u tych "jednorazowych" deweloperów :)

Ścianki działowe z karton-gipsu- zapraszam do Hossy- Wiszące Ogrody

Ławy i stopy fundamentowe - żelbetowe monolityczne, ściany konstrukcyjne piwnic - żelbetowe monolityczne i z bloczków betonowych, ściany nadziemia - ściany konstrukcyjne i osłonowe – bloczek silikatowy, pustak ceramiczny ocieplone styropianem 15-20 cm; ściany rozdzielające mieszkania – ściany żelbetowe lub bloczek silikatowy 18 cm - 24 cm, stropy - żelbetowe monolityczne typu Filigran.

To są wszystkie materiały konstrukcyjne jednego z osiedli dla twojej informacji. Nie widzę gdzie tam jest papier, możesz mi go wskazać zazdrośniku? A jeśli chodzi ci o bloczki silikatowe, to muszę cię zmartwić - to nie papier, a bardzo wytrzymała i trwała cegła. :)

Dlaczego z Szadółek zrobiono Jasień?

Czy to taki zabieg socjotechniczny na wniosek deweloperów?
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na tych dzielnicą mieszkają przyjezdne ciepłe kluchy

nie zna Gdańska ten kto nie mieszka na Dolnym Mieście, Stogach, Przeróbce, Oruni, Starym Wrzeszczu czy Zaspie tu jest prawdziwy Gdańsk i dzielnice z duszą
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 56

nooooo te dusze co wychyliły hektolitry wódy...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wódka nie jest niczym złym, wszystko jest dla ludzi

Z resztą wódka to element naszej kultury narodowej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Taaaa, szczególnie Zaspa.

Do lat 80 było tam kartoflisko i pas startowy. No dzielnica z duszą jak nie wiem. Chyba, że chodzi o fakt, że podczas wojny było tam miejsce egzekucji.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 11

do połowy lat 70

i akurat duszę już jakąś ma, lokalną tradycję punka, Plama, nawet te nie do końca udane murale

Fakt Orunia, Przeróbka, Stogi i Nowy Port mają coś w sobie

lubię te dzielnice ;-)

mala

Wyobraź sobie, że w większości rodowici Gdańszczanie właśnie kupują mieszkania na Południu, bo znają prawdziwy Gdańsk i wiedzą, że jest przereklamowany i nie ma co przepłacać.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jak kupili meskznia na Szadółkach za grosze niech nie narzekają że im śmierdzi

To był ich świadomy wybór. Żadne zabiegi marketingowe nie odwrócą tego że jest to Gdańsk kategorii B.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 33

no, bo z Port Serviceu gdzie mieszkania za 6,5 K stawiają, to fiołkami daje

A co takiego u Was się dzieje?

Kolejny raz tir walnął w wiadukt na Hallera, czy codzienne wypadki tramwajów?
Kolejna faza spalania trucizn w Polservice, czy może znowu g.. w Motławie?

Mamy chociaż dostęp do czystego morza ,bliskośc Rewy i Cypla Helskiego wysokich klifów w kierunku Orłowa i czyściutkie jezioro Bieszkowickie....... a wy macie motławkę z stolców...............e.m i brzezienko gdzie cię zaraz okradną no i jeszcze pobliską piękną oruńkę gdzie zaraz zostaniesz okradziony

a co mieszkańcy Gdańska mają zakaz wjazdu do Rewy czy na Półwysep?

Jakbyśmy pogadały to okazałoby się, że jestem tam częściej niż Ty a mieszkam w Gdańsku.
Co teraz jakaś wyliczanka, gdzie ktoś ma bliżej?
Ludzie ile wy macie lat?

Za komuny Gdańsk rozwijano wzdłuż linii SKM i problem szybkiej komunikacji był rozwiązany

Teraz Gdańskiem rządom półgłówki, ludzie bez wyobraźni. To skandal, że buduje się tam blok na bloku, balkon w balkon. Proszę spojrzeć na architekturę Żabianki. Dużo zieleni + dużo mieszkańców, ewidentnie widać że można pogodzić te dwa cele. Ponadto na tej dzielnicy nie istnieje problem z darmowymi miejscami parkingowymi, gdyż jest ich masa.

Tak to jest jak obecni projektanci i zarządcy reprezentują wizję i mentalność pokroju Kolbud.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 9

Na dzielnicach południowych powinny być znacznie wyższe podatki.

Słoików i frajerów trzeba golić ;-)
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 62

Kiedy lepsza komunikacja na południe? Przedłużenie SKM? Szybki tramwaj? Cokolwiek co będzie jeździć często i co przewiezie duża ilość ludzi bez problemu. To jest potrzebne. Metro? Szybki autobus? Cokolwiek naprawdę bo dojazd tam jest okropny, samochodem jak i transportem.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 10

tramwaj ani szybki ani pojemny

zawsze na stojąco, a jak pesa, to jeszcze niemal bez światła

no to proponuję zbudowanie szybkiego tramwaju na tamte dzielnice i odpowiednie dopasowanie sygnalizacji świetlnej aby nie stały po 5 minut na światłach

trzeba wykopać mafię deweloperów

i układowców wtedy moze coś się zmieni

Jak dla mnie najlepszym kierunkiem rozwoju Gdańska, to Olszynka

Wystarczy jeden rzut oka na mapę, by zobaczyć, że jest to dzielnica nie tylko bezpośrednio granicząca ze starym miastem ale też może zostać łatwo, doskonale skomunikowana.
Wystarczy pociągnąć drogę z Podwala Przedmiejskiego na południe przez odpływ Motławy (niedaleko stadionu żużlowego) do ulicy Modrej.
Od wschodu połączyć z gotowym zjazdem na Sucharskiego.
SKM przedłużyć ze stacji Śródmieście na Olszynkę. Działki ROD zlikwidować i przenieść w inne miejsce. Utworzyć ładny bulwar i park nad odpływem Motławy, a w miejscu działek aż do stacji Olszynka budować osiedla.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jest tam pięknie, fakt

ale do czasu wejścia dewelopera który zacznie stawiać blok na bloku z kartongisu.
Niestety szybko to nie nastąpi, gdyż wody gruntowe są bardzo płytko, a to generuje spore koszty. Słoików nie stać na takie mieszkania.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie budować kartongipsu

Budować nowoczesne kamienice jak na wyspie spichrzów. Można tam wybudować całe nowe "stare miasto". Nawet na południe gdzie są kanały zrobić architekturę w stylu holenderskim. Tam w przyszłości można przesunąć turystyczne centrum.

Tyle ze tereny Olszynki to bagniska. Miejsce super, ale tam jest nawodnienie straszne.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Olszynka fajna

Ale niestety to teren zalewowy
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobrze panie deweloperze ,ziemie juz pan kupil to po ile bedzie tam u pana metr na tej Olszynce?

Kolejne getto nam blokowe proponujesz takie gow.o w ladnym papierku...Zdradziles sie cwaniaczku..Pokazaliscie jak potraficie ludziom zniszczyc miejsce do zycia tworzac blokowe getto poludnie...Od dzialek ,Olszynki niech sie dewelolerka i wiceszmaciarze tego miasta i bezmozgi z rady miasta a takze pazeerne usluzne lajzy deweloperskie trzymaja sie z daleka.Nieodwracalnje zabuzyliscie harmonie miedzy urbanstycznym ladem tworzac te scisniete gnioty okno w okno a architektora zieleni... Ktora z lremedhtacja wycinacie,i zamieniacie na metry apartamentow zIdzcie precz!!!

Olszynka

Tam od zawsze były ogrody działkowe bo.. to tereny zalewowe.

A przy pierwszych wiosennych deszczach to wszystko zaleje. Nie bez przyczyny nikt tam nie buduje, to tereny zalewowe

Zero zieleni , za to beton po horyzont i żadna powódź nam nie straszna!

Wara od działek! A jeśli już je zlikwidować, to po to by je zmienić w park, a nie kolejne betonowe osiedle.

Ci mieszkańcy z dzielnic Gdańsk - Południe zanim przyjechali do Gdańska to prali w rzece

więc nie ma im się co dziwić że wniebogłosy chwalą mieszkanie w osiedlach z kartongipsu i dają golić się deweloperom jak barany 40 000 za miejsce parkingowe
Skąd Ci frajerzy tu przyjeżdżają?
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 67

Niema to jak mieszkać wśród elity intelektualnej w wielkiej płycie na Zaspie czy Morenie. Wieczorne spotkania elitarnych klubów pod wejściami do budynków i na okolicznych ławkach, gdzie mieszkańcy tych elitarnych dzielnic prowadzą rozmowy o polityce i biznesie. Osobiście z dzielnicy elitarnej przeniosłem się do slamsów na Jasieniu i nie tęsknie.

c*ota jestes i tyle..wole wielka płytę i jej klimat, niż wasze kartonowe rezydencje, plastikowy lamusie...

wielka płyta i jej klimat :))

bo padnę ? Jaki klimat? zapach moczu na klatce schodowej bez windy czy może krzywe ściany i wystające rury w łazience bo akurat pijany pan Janusz - hydraulik w 79-tym tak poprowadził instalacje :))
A czemu jestem c*otą? bo tego nie rozumiem ? jaki ma związek bycie c*otą w kontekście tej dyskusji ?

Za to w kartonowej rezydencji masz wszystko idealnie..wielka plyta jeszcze 50 lat postoi, a te wasze kartony za 10 będą sie sypać..nie znasz klimatu bloków, widac, ze c*ota, cale życie pod kloszem siedziales, bo nie umiałeś sobie radzić..nic dziwnego, ze uciekles do elity karton gipsowych dorobkiewiczów lalusiu..a mieszkanie na Zaspie, czy Zabiance i tak jest więcej warte, niż ta twoja klita..

Popieram.

To że jesteś biedakiem, to znaczy że nic o życiu nie wiesz

No niczego się nie dorobiłes, poza nienawiścią do mądrzejszych, którym się udało w życiu. A teraz leć szybko Szeliga spalić na balkonie i kartofle na obiad odbierać, bo matka krzyczy

nie wszyscy z południa są sloikami wyobraź sobie, niektórzy cenią sobie spokój i wolą mieszkać tam ;)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jesteś kretynem

mieszkam na jednej z w/w dzielnic, urodziłem i wychowałem się w Toruniu i wyobraź sobie, że nie prałem odzieży w Wiśle. Mało tego miałem w domu pralkę i bieżącą wodę, wyobraź sobie,że prąd też. Także te swoje burackie teorie schowaj sobie w d*pe.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

Słoiki zapłacą każdą cenę za mieszkanie w bloku oby tylko nie trzeba było jak na ich wiosce wody ze studni nosić ;-)

Woda z kranu, ze ściany jest warta każdych pieniędzy ;-)
Darmowych parkingów tak nie potrzebują bo ich na auta nie stać, bo spłacają przez 30 lat ratę kredytu po 2000zł. O aucie będą myśleć po spłacie kredytu, czyli za 30 lat.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 48

Hehe miastowy sie odezwal co na zabiance z cala rodzina od urodzenia na 40m mieszka... nie kumam hejtu dot. Poludniowych osiedli jest zdecydowanie taniej od centrum fajny przyjazny klimat i wszedzie mozna dojechac. Po co kupowac mieszkania w centrum za gruba kase? Jak mozna fajnie mieszkac za male pieniadze troche dalej od centrum i korzystac z zycia jak czlowiek nawet przy splacie kredytu..
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10

No właśnie, za mala kasę..znaczy, ze jej nie masz, gdybyś dysponował porządną gotowka, nie robili by ci różnicy ile dasz za mieszkanie, mialbys na samochód, dostatnie życie, a tak...bieeedoool !!!!

Woda z kranu jest za droga,my bierzemy wodę z morza darmowa dzięki temu mamy na spłate kredytu.Chodzimy wszędzie na piechote to stać nas na jedzenie.

Wodę to może noszą w centralnej Polsce. Na Warmii i Mazurach po Niemcach zostały skanalizowane gospodarstwa, asfaltowe drogi i nawet elektryczność. Pamiętam jak dopiero w latach 70tych elektryfikowano województwo lubelskie i obecne mazowieckie. A Twoja rodzina skąd pochodzi? Spod Torunia i Bydgoszczy i dostała w 70tym roku mieszkanie na Przymorzu lub Zaspie jak Wałęsa?

Faktycznie

High life tylko w Nowym Porcie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 9

Pewnie dlatego deweloperzy w tym nowym porcie biją się o każda działkę jaka jest wolna
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

no, bo szukają jeszcze większych fraj.er.ow co za 6,5 K a nie za 3,5 K, kupią mieszkania jakością niczym z Szadółek. Brak infrastruktury, brak komunikacji szynowej, Porst Service, itd

Niesamowite

ile chamstwa z "rodowitych" gdańszczan, potomków zabużańskiej dziczy czy prymitywnego chłopstwa z mazowieckich czworaków się tu wylewa. Rodowite zapijaczone mordy z falowców czy Oruni.
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 26

nie, twój komentarz jest pierwszy

który tak przykładnie ***a na współziomków

Ludzie wykształceni, chyba w Ateneum, WSAiB oraz WSB ;-)

dyplom nic nie warty
Absolwenci patologicznych uczelni mieszkają na patologicznych dzielnicach
ot i taka prawda
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 35

opinia

Wyższa Szkoła Strzelania z Łuku... dla huku.

Ty to chyba z Wyższej Szkoly Lansu i Baunsu, co frajerze?

juz nerwy juz nerwy widac ze Ateneum :

Polecam forum robyga tam mozna zobaczyć co sie dzieje na tych osiedlach :))))
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

co się dzieje, oj dzieje się:) fajne mieszkania, młodzi ludzie,dobra lokalizacja:) mi się tu podoba!

Na Stogach super się mieszka las, może, brak korków, dużo miejsc parkingowych.

Za nic w świecie nie przeprowadziłabym się na betonowe osiedle na południu. Tam nawet nie ma prawdziwych dorodnych dużych drzew, wszystko takie karłowate, jak mentalność osób, które tworzą takie nieprzyjazne dla ludzi osiedla.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 19

Stogi

Depresja murowana
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

I te patoligiczne dzieci + plus narkomania
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Propozycja dewelolera:

Wysiedlic starych mieszkancow, drzewa wyciac co do jednego.nasadzic duzo nowych betonowych osiedli bez drog...posadzic krzewy w dolniczkaxh....i tak idioci kupia.

Narkomania lepsza, niż niewolnictwo w korpo..

Raczej..na Stogach biorą z przyjemnosci, w korpo z musu, bo juz wydrenowane mozdzki nie dają rady kolejnym projektom, targetom, wynikom..

Hahahah

Kurde a ja się przeprowadziłam ze stogow, wcześniej mieszkałam na zaspie i na morenie. I jak piszesz, że tu nie ma zieleni i drzew to kurde chyba padne. Jest więcej zieleni niż tam gdzie mieszkałam wcześniej. Dojazd jest jaki jest ale teraz wszędzie są korki. Nie robi mnie to. Sąsiedzi też w większości z Przymorze, Brzeźna, moreny, suchanina, jak Ci lżej to nazwij mnie sloikiem. Przynajmniej mam swoje mieszkanie, zadbane trawniki, ogródki, chodniki, las obok, piękny widok z okna na zatokę. Ale może dlatego, że mieszkam dalej od szadolek:') ale to wysypisko też w końcu tam zniknie u' sasiadow' i wtedy takich zawistnikow jak ty Ch. J strzeli pewnie albo ci żyłka w d. pie pęknie z zawiści. Mały minus to odległość do plaży stąd, ale za to blisko jezior.

Nie ma jak dobry PR Janusza dewelopera podszywajacego sie pod Mariole.

A spij sobie gdzie chcesz...Szzadolki to biznes kilku kolesi mial byc... My im surowce do spalania za darmo,ba jeszcze kasa za wywoz i segregacje..a laskawcy w zamian nam energie za ktora sami zaplacimy przez 25 lat...smrod i rak...I zadna sluzba nak widac nke sprawdzi i nje zakwestionuje wpelni w mnjemaniu prawnkkow reprezentujacych miasto zasadnosc wydatkkw i na ta inwestycje j osiaganych do budzetu zyskow?(chyba jalmuzny)....a mafia w bialych kolnierzykach dalej dziala...jak wysylaja kontrole nasze sluzby to tylko poto aby szukac afery meleksowej czy wystawic jakas urzednicza koze z wydzialj miasta...Tak sie robi interesy kosztem wszystkich gdanssaczan.

Myśl co chcesz

Za 10 lat kończę spłacać kredyt bo stać mnie by płacić 2 raty na raz. I mam mieszkanie zdala od centrum, blisko zieleń, drzewa. Jak bym chciała mieszkać w centrum to bym mieszkała. Odległość jak z Przymorza do centrum. Nie kumam takiej zawiści. I wiecznego zrzedzenia

Biedolu, chwalisz sie mieszkaniem na raty, jeszcze ze stać cie na placenie po dwie? Na nic cie nie stać, ciemniaku, kup 2 mieszkania za 430 i 570 tys za gotówkę, w ciagu 3 lat, to pogadamy..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jest las i blisko do plaży, po za tym nic nie ma tam ładnego, bloki i sklepy straszą swym widokiem.

Lepiej mieć czas na spacer z rodziną na plaży

Niż w tym czasie stać w korku.

moja opinia

Mieszkałem na Ujeścisku i miałem jasny cel życia: jak najszybciej się stamtąd wyprowadzić.

To jest "Zaspa bis", tylko gorzej położona.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 17

Ujeścisko to jest najgorszy sit. Zablokowane z każdej strony wąskimi drużkami. Powiedzieć, że tam jest tragedia komunikacyjna to tak jakby nic nie powiedxieć. Do Havla nie dojedziesz, do Jabłoniowej nie dojedziesz, do Kartuskiej nic tylko drutem kolczastym ogrodzić i mamy getto.

Najlepiej wykształconych pewnie statystycznie, bo nic tam nie było, pobudowano osiedli

to się młodzi wprowadzili. A dlaczego tam? Ano dlatego, że bida straszna jest i stać ich jedynie na południowe osiedla max 5 tysi za metr. To jest powód do dumy i chluby?
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 12

Odezwał się Ten co mieszka w altance ogrodowej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie kupisz za 5 koła, chyba że 100 m.

W końcu ktoś prawdę napisał

W którym mieście czy poza miastem w Europie 100% czy nawet 40% ludzi kupuje mieszkania na własność?

To taka pozostałość w myśleniu po dawnych czasach komuny. Nie oceniam tego i nie krytykuję ale tak to widzę. Posiadać na własność mieszkanie.
Po drugie ten hejt na innych.
Proszę porównać przeciętne zarobki i ceny mieszkań do innych krajów.
Potem realnie spojrzeć na politykę bankową i deweloperską. Gdzie zwykły człowiek jest zależny od systemu innych tzw. korporacji.
Proszę też się dowiedzieć, jakie są inne formy posiadania mieszkania w innych krajach. W tym kredytowanie, wsparcie państwa. I nie mówimy tu o "patologi". Jest wiele propozycji socjalnych i ulg dla ludzi, którzy mają zagranicą większe dochody niż u nas przeciętne zarobki a korzystają z różnych możliwości posiadania własnego lokum.Nikt tak nie kupuje mieszkań jak my za gotówkę.
Spółdzielnie Mieszkaniowe tylko w Polsce.
Myślę, że ten hejt nie powinnien być w stronę ludzi, którzy prawie z niemożliwego robią możliwe.
To jest przykre jak ludzie żyją w tym kraju.

to ty się dowiedż jak wygląda rynek wynajmu za granicą. nikt nie wymusza na wynajmujących spłaty swojego kredytu+ zarobek dla siebie. Skoro sami się napędzacie kupując mieszkania na wynajem i spłacając kredyty to ludzie nie chcą być tak dym.ani i wolą kupić swoje na kredyt. Sorry, taki ustrój.

Szkoda tylko, że w 2000 roku to było

100 m za 200 tyś.

Dobra decyzja

Przez 21 lat mieszkałam od urodzenia na Chełmie i nie wiem co jest nazwane zła komunikacja. Przystanek autobusowy i tramwajowy pod domem w każdy zakątek Gdańska. Liczne sklepy, szkoła i nawet nie potrzeba wybierać się do centrum. Sypialnia? Na Chełmie młodzi ludzie, większość to osoby w wieku 50-70 lat, których dzieci wyprowadziły się na uensciosko, szadolki i Jasień. Chodziłam do szkoły w nowym porcie i wszyscy znajomi z mojego rocznika mieszkają na jasiemiu czy w okolicy, bo młodego człowieka tylko na to
Stać, ale nie oznacza, ze jest patologia. Sama mieszkałam na Chełmie i kupiłam mieszkanie na szadolkach, które sprzedałam w dwa dni i zarobiłam na nim 150 tysięcy, a teraz wyprowadzam się z Gdańska do mniejszej miejscowości i wybuduje swój dom. Mieszkam na szadolkach, mam okno
Otwarte i ni czuje żadnego smrodu, a zarabiam tyle ile niektórzy mieszkańcy bogatych dzielnic Gdańska i stać mnie na najlepszy samochód, ale nie jestem kretynka, która kupuje mieszkanie za milion, żeby się polansować i udawać bogacza, wolałabym pomieszkać chwile na szadolkach a w tym czasie się budować - taka ładna pogoda, ale idiotów na forum nie brakuje :)
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 22

To ile zarabiasz?

O zarobki ile się nie pyta :)

Ale dla ciekawskich 10
Tysięcy na rękę, mieszkam na szadolkach i jeżdżę samochodem z średniej Polki cenowej :)

A fajna jesteś? Bo szukam fajnej i zarobionej

Slabo..nie masz brania w Rozi, co?

Bełkot.

Chełm - to Stary i Nowy Chełm

Stary zbudowano przed II wojną światową, Nowy to jedno z ostatnich osiedli PRL.
W dzielnicy podobnie jak na Zaspie bloki stoją daleko od siebie. Takiej przestrzeni nie ma na osiedlach budowanych przez deweloperów na południu i w starszych dzielnicach.

Oj boli gdy wprost piszą ze intelektualne dno mieszka wzdłuż skm

Co by się nie zgubić po drodze
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 19

Gdańsk za Gdańskiem

nie lubie tych dzielnic są jakies takie sztuczne
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 22

Osiedle biedne południe bez infrastruktury

Lubie machać jadąc rowerem tym ciołkom co wracają na swoje biedne południe dwie godziny bo każdy łyka jak pelikan mieszkanie z gazonetonu, które za kilkanaście lat będą jak przedmieścia Detroit. Wszytko będzie się sypać a ludzie nadal będą je spłacać. To mnie najbardziej bawi. Ba mało tego z roku na rok będziecie wracać swoim szrotem za piątaka coraz dłużej i dłużej.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 34

powiedz to żonom naszych kolarzy

uważaj na swoje serce i układ krążenia

One maká św spikój i dlatego z nimi sà. Toć to 30 kg koguty.

W dodatku bezplodne i wiecznie w rajtuzach..moze one lubią kobiety, takie nieco brzydkie..

Ale ty jesteś tępy.

chaos

Na tych zdjęciach pięknie widać chaos i syf urbanistyczny. Grupki nie pasujących do siebie bloków, we wszystkich kolorach tęczy, ustawione względem siebie pod losowymi kątami. do tego skarpy przed blokami, zle zaplanowane ulice i poczucie takiej... bylejakości. Masakra, nie chciałbym tam mieszkać.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 10

A gdzie byś chciał?

A ja w Sopocie;)

Na Zaspie albo na Przymorzu na bank jest ładniej ;)

przynajmniej jest jakaś tam przestrzeń dla ludzi, a tu tylko blok,parking,blok,parking....

żebyś wiedział, taką Żabiankę to przy tym projektował mistrz urbanistyki.

Nie chełm jest winny korków tylko wyżej położone dzielnice jak szadulki czy Jasien Morena. Orunia Gorna kowale czy zakoniczyn to nie chełm !
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 7

Chełm 30 lat temu był super, teraz jest słabo, faktycznie przytłoczony

To prawda

Starsze, bliżej położone dzielnice stoją w korku przez np. osiedla pobudowane 5-10 km dalej.
Mieszkam 4 km od centrum a stoję w korku jak do Tczewa.
Koszmar..

a po co do Czczewa?

Nie ma to jak opinie ludzi

których dziadkowie w 45tym przybyli na boso szabrować poniemieckie mienie i ukradli jakieś mieszkanie we Wrzeszczu. Dziś oceniają ludzi, którzy ciężko na swoje pracują
popieram tę opinię 73 nie zgadzam się z tą opinią 23

boli co ?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Słoik, słoik - wychodzi (wg statystyk) na to, że mądrzejszy. Zamiast latatać i mowić "daj pan 5 zł, mam chorom curke" pójdzie i zapracuje na swoje miekszanie w "korpo". Ale cóż, Gdańsk to miasto samych przesów, co umią pier**** (szczególnie nt przyjezdnych) ale do roboty nie ma komu ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ty gnicie w biurze nazywasz praca, kolku?

jak cie boli praca fizyczna to się trzeba było uczyć, a nie teraz ludziom dokuczasz

Nie do przyjęcia! Gdańsk mojego pokolenia to Przymorze,Zaspa Wrzeszcz, Chełm, Siedlce, Stogi i elitarna Orunia i Oliwa. A i plaja Brzeźno

Obrzeża Gdańska i tyle w temacie...

Pół roku temu przepŕowadziliśmy się z ujeściska na zasnę. Mieliśmy dość stania w korkach z rana. Dla młodych bez dzieci fajne miejsce na start. Na zaspie pełna infrastruktura. To była bardzo decyzja.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ja 15 lat jeździłem z Zaspy do Sopotu i powiem, nie ma większej tragedii. Ci z południa nie wiedzą co to korki.,,,!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Zaspa też stoi w korkach. Mniej, to fakt niż południe ale za jakiś czas jak wybudują kolejne wieżowce będzie bez różnicy

"Nowa 35 dzielnica Gdańska" w Nowym Jorku

5 dzielnic. Jeden burmistrz. A w budyniowie. Paru vice. W każdej dzielnicy radni i kupa innych darmozjadów. A przez zapuszczoną infrastrukturę. Ma się wrażenie, że wszędzie kupa ludzi. w usa miasta tej wielkości to dziury których nawet nie kojarzy się, że są nawet s jeździ się jak po Pepowie nocą.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

dla twojej informacji twoje "5 dzielnic nowego Jorku" to tak naprawdę dystrykty tego miasta, nowy Jork jest podzielony na setki dzielnic, Manhattan Bronx Brooklyn si I queens to jak gdańskie "południe północ wschód Śródmieście i zachód" także popisowka ci nie wyszła niestety

To nie jak Gdańsk południe niestety. Wbij w Google

NYC 5 boroughs.

Ceny mieszkań bliżej centrum - 10-15 tys. zł.
Południe - połowa ceny.
Młodzi ludzie nawet jakby chcieli, to nie stać ich na mieszkanie bliżej.
Do tego w centrum króluje airbnb i booking.com... zero spokoju...
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 6

Te ceny biorą się właśnie z tego, że buduje się pod najem krótkoterminowy.

To jest właśnie chore w tym mieście.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja dałem sobie spokój z centrum właśnie przez zagęszczenie najmu krótkoterminowego

jak miałem płacić 10 tyś /metr za mieszkanie w bazie noclegowej dla turystów to sorry, wolę już zakorkowane południe
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja mieszkam na Przymorzu w apartamentowcu i powoli zaczynam mieć dość

85% mieszkań to wynajem krótkoterminowy. W całej klatce tylko 3 sąsiadów stałych, reszta to albo turyści albo pracownicy zza wschodniej granicy, mieszkający w 6 w jednym mieszkaniu (bo taniej). Kupuję właśnie mieszkanie w zupełnie innej dzielnicy, bo na dłuższą metę, chociaż blok jest ogrodzony i z ochroną, to nie czuję się tu bezpiecznie. No i całonocne imprezy co weekend dopełniają czarę goryczy.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

JA mieszkam

na morenie i jest podobnie sporo ukraincow i najem krótkoterminowy własnie zmieniam mieszkanie w innej dzielnicy

W sedno, na temat! Jedyny rzeczowy komentarz. Brawo!!!

Karczemki

Ja bym dodał jeszcze, sprawy dzielnicy Karczemki . Takiego fenomenu to jeszcze nie było. Wybudowali osiedle i żadnej komunikacji publicznej . Pieszo trzeba iść do jakiegokolwiek przystanku 15 min a do PKM na Kiełpinku to z pół godziny , jeden sklep Netto . Masakra jak na jakieś przedwojennej wiosce . Spece od komunikacji wymyślili transport busem do PKM , ale trasa tego busika przez Kiełpino Górne jest tak długa , że krąży się uliczkami w te i nazad , a czas przejazdu jest dłuższy niż marsz piechotą. Z tego miejsca apeluję do w
Wydziału Komunikacji o uzdrowienie komunikacji publicznej na Karczemkach . Chociażby oddzielić trasy busa na Karczemki i Kiełpino Górne, nawet kosztem ich częstotliwości . Dopasować kursy z rana gdy ludzie idą do pracy , i niech ten busik przejeżdża przez centrum osiedla by ludzie mięli do przystanku nie więcej niż 5 min piechotą.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

Faktycznie ja codziennie jeżdżę i widzę węzeł Karczemki ale nie wiem, które to osiedle, gdzie jest. To faktycznie jakaś magia!!!! Ale zawezmę się kiedyś i zeksploruję.Zaintrygował mnie Twój wpis!!!

Niedaleko. Jest biedra i lidl

A na samym. Osiedlu Rossmann dwa mięsne, fresh, żabka, lewiatan, i 3 sklepy piekarnie i dwie apteki nie jest źle
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najważniejsze biedra i lidl..oto mentalność wieśniaków, dla was to szczyt cywilizacji???

karczemki

mieszkam na Karczemkach z wyboru od 2 miesięcy (2 lata czekania aż developer wybuduję szeregowiec) wcześniej prawie 40 lat Oliwa i widzę różnice na dobre i na złe. dobre to sąsiedzi prawie rówieśnicy ( Oliwa raczej seniorzy +++++) , na minus daleko do autobusu i to niebezpieczne przejście do przystanku przez Kartuską , osiedle raczej fajne , sklepy podstawowej potrzeby są . problem to komunikacja (autobus, PKM itp)

Ja mieszkałem na karczemkach wcześniej teraz tak się ułożyło że tam wracam. Moim zdaniem jest to dużo lepsza alternatywa dla południa, komunikacyjne dużo lepiej, ale fakt trzeba mieszkać blisko kartuskiej

Bardzo źle - wiek powinien być wymieszany na osiedlach jak najmocniej

Już dawno temu dużo bardziej rozwinięte kraja robiły badania, że jeśli do osiedli wprowadzają się w tym samym czasie podobni wiekowo ludzie zaczyna to z czasem działać na niekorzyść tegoż osiedla. Gdy jest mieszanka, emeryci rano siedzą w domu, robią zakupy w okolicy podczas gdy młodzi w tym czasie jadą do pracy, a młodzi wieczorem - małe biznesy się kręci. Jeśli jest ich mniej młodych to naturalniej są mniejsze korki. Emeryci to darmowy monitoring, młodzi energia nowe pomysły i dzieci. Osiedle starzeje się bardziej naturalnie i w efekcie podnosi się jakość życia.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 4

Brednie

Jak czytam brednie w stylu - "Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża" to tylko mogę parsknąć śmiechem. Jak ma nadążać infrastruktura jak nikt jej nie miał w planach. Nowa Świętokrzyska jest super przykładem gdzie Prezidento Gdańska ma dzielnice młodych ludzi. Urząd miasta tylko sprzedaje grunta deweloperom pod budynki i miał w 4 literach infrastrukturę dla ludzi. To właśnie jeden z powodów, żeby zmienić władze miasta.
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 1

okolica to wymażone wręcz miejsce na spalarnię śmieci

dziecięce oddziały onkologiczne będą pękały w szwach
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

Raczej osiedla weków. Każde większe miasto ma swoje słoików.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 13

W Pl są tylko 4 większe miasta: Warszawa, Kraków, Łódź, Wrocław. Piąty Poznań aspiruje. O którym mówisz?

Wykształacony na przełomie lat 70 - 80-siatych

Tak samo kiedyś pisano o Zaspie, Przymorzu czy Morenie. Czy się tu podniecać. Każdy jest kowalem swojego losu. Życzę młodym jak najlepiej. Obyście mieli lepiej niż pokolenie rodziców, dziadków czy pradziadków. Nie spieprzcie tego.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ta robolskie dzielnice

Na Żabiance palili węglem w kuchenkach gazowych bo gaz nie miał zapachu i nie wiedzieli do czego kurki slużą.
Żabianka Zaspa i Przymorze obecnie to stara patologia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Sąsiedzi masakra same więźniami z kaszub i każdy ma psa po którym nie sprząta
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kłamiesz - ja mam dwa koty

Pilnujcie aby stare dziady nie zbudowaly tam spalarni

Teraz włosi zbankrutowali to sprawa przegrana. Nie głosujcie na Adamowicza ani PO bo oni o południe nie dbali i nie bedą dbać. Jest to glosowanie przeciw PO a nie za PIS ale wyjscia nie ma. 100 000 ludzi bez dróg bez parków, bez biblioteki, bez ośrodków kulturalnych a podatki płacą. Gonić PO i Adamowicza jak bolszewików bo to samo robią kase zbierają i inwestuja w lgbt strone gdansk koty i pomniki dziwne.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 6

sponsorowany?ale dlaczego upierają sie przy budowie tej spalarni w sercu "dynamicznej " dzielnicy?nie mozna tego wybudowac gdzięś przy Wiślince lub a na Kaszubach?Lepiej truc tyle tysięcy ludzi i z tego maja sie wszyscy cieszyc?Kandydat na prezydenta powinien miec hasło ,że zamknie w ogóle Szadółki!

Orunia Górna - Gdańsk Południe

Chyba wydzielona została dzielnica Orunia Górna - Gdańsk Południe a nie Orunia Górna

Zamiast się cieszyć że Gdańsk

jest jednym z nielicznych miast w Polsce, które się rozwija, to wszyscy narzekają.
Pewnie można było to lepiej rozplanować ale idzie i tak dobrze. A poza tym wszyscy chcieli wolny rynek to mamy - miasto rozlewa się tam, gdzie działki i mieszkania najtańsze.

Ta odnoga SKM z Orunii to chyba dobry pomysł, tego trzeba przylinować za każdy koszt.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Hahahahahahahahahahahah

Normalnie idzie świetnie, a każde udana szwedzka impreza w apartamencie w bookingu o tym poświadczy. Jak również udane zakupy i fakt, że zachodnie korporacje znajdą tu tanią siłę roboczą. Rozwój pełnom gębom

SKM już dawno powinna być.

To już jest sytuacja patowa.

Najlepiej wykształceni a biletu za odliczoną kwotę nie potrafią kupić . Aaaa , skarżyć potrafią . Na wszystko .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

A gdzie komunikacja miejska !????!!!

ludzie maja dość dojazdów autobusami które jeżdżą co 30 min. i na dodatek trzeba się przesiadać po 2 lub 3 razy żeby do pracy dojechać !!!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

I co w związku z tym?

Korki

Wy słoje jak widzicie wiecej niz jedna droge to macie problem z dotarciem do centrum i narzeka taki na komunikacje bo w zyciu pierwszy raz widzi
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Mieszkam od dwóch lat przy pętli tramwajowej lostowice świętokrzyska

I powiem szczerze, że mieszka mi się bardzo dobrze. Do tramwaju i autobusu 30 s. Do centrum komunikacja 20 min. Wszystko do życia jest potrzebne. Za blokiem mam tereny zielone i zbiornik Augustowska, ścieżki , ławeczki, siłownia pod chmurką. Samo południe można podzielić na tereny dobre i gorsze, bo porównywać Szadółki A Chełm czy Orunie Górna to jakaś niedorzeczności. To dwa światy. Południe za 10 lat będzie centrum Gdańska A samo centrum stanie się nie dającym do życia obszarem.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 26

to czy centrum będzie dobrym dla życia obszarem, zależy od polityki transportowej miasta

jak się nie wprowadzi restrykcyjnej polityki parkingowej i nie poprawi radykalnie komfortu i bezpieczeństwa ruchu pieszych i rowerzystów oraz nie usprawni komunikacji szynowej (pkm.skm i ewentualnie szybkiego tramwaju) to będziemy płacili coraz więcej na budowę i utrzymanie wiecznie zakorkowanych ulic.

tyle ze chelm swietokrzyska to juz powoli jedna z tzw starych dzielnic

gdzie ceny za m2 juz wynosza tyle ile we wrzeszczu / oliwie jakies 5 lat temu.
mowa jest raczej o ujescisku, okolicach jabloniowej
gdzie droge i tramwaj dopiero buduja ; p

To chyba najgorsza lokalizacja z całego Południa. Nie wiem ile ma Havla, ale codziennie ten kawałek jadę min 20 minut....Nawet wspombiany tramwaj jedzie tam dwa razy wolniej niż gdzie indziej w Gd.

Z Oruni Górnej można jechać Małomiejską, która korkuje się rano i popołudniami, ale potem, od Traktu, idzie już w miarę gładko.

A jaka lokalizacja jest dobra?

Z tego co wiem a mieszkam 33 lata w Gdańsku czyli od urodzenia, w godzinach szczytu korki są dosłownie wszędzie.

Ciekawe gdzie ci to centrum zbudują?Chyba nowe budynki postawią ci na dachu. Nigdy tam nie będzie centrum bo nie ma miejsca na nic poza domkami z papieru.

Bladego pojęcia nie masz czym jest centrum

Dla Ciebie zapewne, jak jest duży oszklony budynek to jesteś w centrum świata.

z jednej strony gdansk sie rozlał w niekontrolowany sposób mimo wielu nieużytków

choćby w okolicach brzezna i nowego portu. to smuci jak blaszane hale w centrach najwiekszych dzielnic.
z drugiej strony jak nawet dobrze oplacane korposzczurki maja kupic sredniej wielkosci mieszkanie w garnizonie czy w oliwie skoro z miejscem postojowym i z wykonczeniem ceny dochodza juz do duzej bańki. niewielu ma nawet taka zdolnosc kredytowa
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ktoś pisze- bardzo dobrze mu się mieszka.. dziwię się

Codziennie w godzinach rannych i po południu kilometrowe korki..podziwiam tych ludzi , ich spokój...już dawno powinni stać protestować przed urzędami w Gdańsku... są jak ludzie drugiej kategorii
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakoby dojazdy były jedynym wyznacznikiem jakości życia

Jak twoim wypadku tak jest to współczuję. Warto zauważyć, że korki są wszędzie od ścisłego centrum po zad*pia.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gigantyczne korki są w Oliwie i Wrzeszczu

Na Grunwaldzkiej, Spacerowej itd.
Tam chyba mieszkają ludzie trzeciej kategorii.

Cieszcie się zyciem

Bo wychodzi z Was tylko z jednej strony zawiść a z drugiej kompleksy
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na temat i w sedno. Tak jak to, że w tym roku idziemy na Majstra!

pajace

a wy inteligencji z centrum stare bloki poniemnieckie w godzinach szczytu ciężko wyjechac
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

.

Nie podoba sie ??? To won do siebie sloiku ....do Bobolewa Wielkiego. Bedziesz tam wpieprzal grzyby i jagody.Raj na ziemi

Więcej dróg i komunikacja tramwajowa az pod obwodnice

Imfrastruktura drogowa nie nadąża bo się nie dba aby nadążała. Dewelopwrzy powinni miec obowiązek dołoźenia do dróg. Najlepsza to jest droga kolo outletu. Naje.ali centrów handlowych a nitka cieniutka i ciągłe korki. Ciekawe jak będzie wyglądała jabłoniowa gdy uruchomią te wielkie magazyny które tam budują.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Worek z żółcią

się rozlał
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecierz tam nic nie ma. Ciasno, same bloki i miejsca parkingowe. wąskie chodniki, na zieleń miejsca brak

żadnych parków, ciężko się przemieszać, słaba komunikacja publiczna, brak infrastruktury rowerowej i słaba samochodowa ....... nie wiem co tam niby fajnego jest..... no taniej... i tyle w temacie
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

A gdzie jest

Lepiej?

Na dolnym tarasie?

Czyli Wrzeszcz dolny, Żabianka czy Przymorze nie są zakorkowane? Są i to maksymalnie. Innych pozytywnych aspektów lepszego życia tam nie widzę.

Polecam dzielnicę Kokoszki

Szczególnie na domek :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Głupi artykuł

Bez sensu napisany. Nic nie wnosi. Chyba tylko po to, aby ludzie komentowali, że źle im się żyje w Gdańsku. Manipulacja czytelnikami.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

wysyp wiecznych narzekaczy w komentarzach

Dlaczego wiecznie narzekacie? Ja tam się cieszę, że młodzi jakoś sobie radzą. Takie są realia, na tyle ich stać w tym momencie i nie ma w tym niczego złego. Na tych co siedzą na garnuszku u mamusi też psioczycie. Na tych co ciągną zasiłki również. Chyba lepiej, że ci są bardziej zaradni od tych dwóch pozostałych grup? Bo co innego mają zrobić? Pewnie zmienić pracę i wziąć (większy) kredyt, by mieszkać w Oliwie albo we Wrzeszczu? A gdzie ich tam pomieścicie? Miasto się rozwija. I dobrze.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wolę płacić 2600 zł za wynajem

Płacę 2600 zł za 68 m2 i jestem wolny a nie 1800 zł kredytu i całe zycie w jednym miejscu w dom ku oklejonym styropianem, któryu za 20 lat będzie slumsem. Zwiedzma świat i nic mnie nie trzyma. Nie wyobrażam sobie mieć 55 lat i powiedziec do zony ,, kochanie jescze zostały dwie raty.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 28

Następny inwestor/właściciel sieje propagandę

zejdź z czynszem o te 600 zł i może się ktoś znajdzie

Za to będziesz miał 55 lat i powiesz

„kochanie, nadal jestem gołod*pcem”
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przykro mi

Przykro mi, ale jesteś kre.ynem. Mieszkanie 55 metrów ( 1500 raty hipoteczny i wykończenie). Mam kredyt i jestem wilna, mogę sobie jeździć po świecie, wynająć lub sprzedać. Na wykończenie jedynie 10 lat, potem ratka 800 złotych. Mogę również kredyt nadpłacić, ale mieszkanie od 2015 drozalo o 30 %, wiec je sprzedałam i zarobiłam 160
Tysięcy na czysto :D za to kupiłam sobie działkę i zbuduje pół dom, a na resztę wezmę i tak mały kredyt :D

O po co te raty, kredyty, biedolu? Trzeba bylo miec kasę, kupic za gotówkę i to jest wolność, a nie..raty..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

dlatego ja wzięłam kredyt na 10 lat a nie na 30sci

Dzielnica bez dojazdu

Jak obuz ze styropianu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10

Były mieszkaniec południa

Jako byly mieszkaniec Południa odetchnalem z ulgą ze udało mi się sprzedać to mieszkanie. Codziennie rano z kawą w ręku patrzyłem na gigantyczny korek i żal d*py ściskał bo ani się rowerem nie dało jechać ani komunikacja. Bo jak miałem sensownie gdzieś dojechać to i tak zostawal mi samochód i korek który oglądałem z okna.
Szczęśliwie ceny są na południu przewartosciowane więc dokładając niedużo kasy mieszkam tak że przypominam sobie o aucie dopiero jak mam pojechać do kogoś na Gdansk-Poludnie! Och jakie miłe uczucie patrzeć na to z boku!

A w Borkowie

Masz autobus?

Borkowo?

Nawet nie chce wiedzieć czy tam jest autobus :) z tych okolic to już łatwiej dojechać do Elbląga niż do Gdańska.

W pasie między SKM a morzem mam wszystko o czym myśli ktoś kto mówi o mieszkaniu w 3mieście. A tylko 1500zl/metr drożej. Zwroci się na kosztach dojazdow.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co to jest wszystko?

Masz sklep? Przychodnie? Centrum handlowe? Godne podziwu. Myślę że to dla wielu szczyt marzeń. Kościół pewnie też się znajdzie. Upc i dobre łącze. Coś jakby Manhattan

Czego nie ma na Poludniu

To wymieniam:, zieleń, rozwinięta komunikacja zbiorowa,Ścieżki rowerowe, wydazenia kulturalne jak koncerty, gastronomia inna niż pizza na telefon i do morza mam tyle co do Lidla na Południu. Porostu żyje się przyjmie, nie muszę jechać samochodem żeby iść z dzieckiem na spacer. A jeśli komuś potrzeba wyłącznie supermarketu i stacji benzynowej to żukowo też go zadowoli.C

Nie wiem o jakim polodniu piszesz...

Na pewno nie o tym na którym np. Ja mieszkam. Wszystko od gastronomii po służbę zdrowia, tereny zielone, puby tu jest. Nie ma kina owszem, ani teatru ale mam do tych obiektów raptem 5 km. Centrum jako pojęcie przestało już dawno obowiązywać to termin umowny wskazujący bardziej na długość i szerokość geograficzna, topografie a nie architekture czy udogodnienia bo wszędzie mamy już to samo. Centrum którym tak się podniecasz nie istnieje . Zrozumiesz to jak twoje stare budownictwo czy te w którym mieszkasz czy te w sasiedztwie zacznie się walić.

Dziwne rzeczy

Jak to jest, że twierdzisz, że nie dało się jeździć rowerem, a w konkursie Kręć dla Gdańska to właśnie Łostowice-Ujeścisko prowadzi i to ze sporą przewagą. Poprostu nie chciało się się d..y ruszyć i wsiąść na rower.
Sam od dłuższego czasu przesiadłem się na rower do pracy i 2x krótszym czasie jestem w niej i to bez większego wysiłku.

Za to z obtarta d*pa, co ?

Rower na poludniu

A sciezka jest tylko przy Havla Spróbuj jechać malomiejska i dalej do Kowali, to jeśli nie chcesz chodnikami to jak nie Stracisz życia to Cię nerwowo kierowcy obtrabia. Jeździłem sporo i lubiłem rowerem, tylko ta końcówka, kiedy zbliżalem się do Południa i dostawałam depresji. Taka prawda, że Gdańsk dostaje pochwały za rowerowe udogodnienia ale w innych częściach miasta.

Mieszkam w okolicach Havla i do pracy do Wrzeszcza w porannych godzinach szczytu jadę komunikacją ok 50 minut z czego od pętli do Wilanowskiej 25-30. Dobrze mi się tu mieszka, ale korki są olbrzymie i jak czytam broszury lub reklamy w internecie deweloperów, że dogodne dojazdy i świetnie skomunikowane to śmiać mi się chce. Bloki stawiaja w polach i piszą, że świetnie skomunikowane. Dużo ludzi się na to nabiera, pewnie głównie przyjezdni. A ceny wariują, już nawet na śmierdzących wiecznie Szadółkach ceny bardzo wysokie.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tramwaj od pętli na Oruni jedzie 20 minut do dworca w Gdańsku. W 50 minut to dojeżdża do Oliwy.

Tramwajami nie jeżdżę, bo ciągłe awarie i brak zasilania. Czasami z pętli do Wilanowskiej tramwaj, a później przesiadka w autobus i do Wrzeszcza. Bardzo dużo się buduje nowych osiedli za pętlą i teraz nowe przy Havla. Będzie tylko gorzej komunikacyjnie.

Dlatego trzeba głosować na Płażyńskiego
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kocham Wrzeszcz i Oliwę

Mnie się cudownie mieszka we Wrzeszczu, ale pozdrawiam mieszkańców Gdańska Południe
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 7

ostatni hit

wrzeszcz dolny

Klocków nastawiali bez ładu i składu ,do tego jedno miejsce postojowe na pięć mieszkań . Budyń brawo ty i deweloperska mafia.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

smutek

to całe południe to smutek naszego miasta. dziś zagęszcza się przymorze, zaspę, regeneruje dolne miasto. tam powinni najpierw zamieszać ci, którzy dziś stoją w korkach. poza tym uważam, że za zezwolenie na powstanie gdańskiego mordoru i korków z tym związanych należałoby kogoś jednak skazać na mieszkanie na Guderskiego i dojazd do pracy samochodem na Arkońską. Dożywotnio do emerytury.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

A po jaką cholerę jedziesz autem

Rozumiem na arkońskiej masz wykupione miejsce czy stawiasz auto po krzakach.
Nie kumem ludzi co więcej czasu tracą w korkach niż jest to warte.

Południe to

Najlepsze miejsce do życia. Kiedyś to zrozumiesz...

chelm nie pasuje do tego towarzystwa.Chelm mozna juz chyba uznac za tak zwana"stara dzielnice" pozostale wymienione w artykule to klasyczne zad*pia.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Maćki- tam marzę aby zamieszkać z dala od tramwaji i autobusów

mega piękna przestrzeń do relaksacyjnego życia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 13

na Ujeścisku też było dużo zieleni 20 lat temu, nawet pamiętam konia pasącego się na łące, a teraz jak wygląda blok przy bloku, sklepy, tramwaj, ulice i coraz mniej zieleni. Na Maćkach też niedługo tak będzie wyglądało jak na innych dzielnicach.

Gdańsk Południe - dzielnice młodych ludzi

Za 30 lat b edą to dzielnice emerytów- bez sensu
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ilu ludzi mieszka?

Najpierw piszecie "mieszka tutaj xyz ludzi" a linijkę niżej "w tej dzielnicy zameldowanych jest xyz ludzi".
Od kilkunastu lat liczba zameldowanych to ledwie 1/3 liczby mieszkających więc zdecydujcie się którą liczbę podajecie!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

osobiście niezdecydowałabymv sie mieszkać tam gdzie tramwaj nie sięga ale tym bardziej niezdecydowałabym sie kupić 45m mieszkania ze starej płyty na przymorzu za prawie pół bańki, które kiedyś komuchy podostawały za darmo
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 7

Te dzielnice to wiochy Zawsze beda zakala gdańska
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

Czas dać szansę PiSowi na Pomorzu. Po pierwsze zmiana zawsze jest dobra, obecne towarzystwo rządzi zbyt długo. Po drugie przez brak przyjaźni samorządu i władzy centralnej realnie na tym wszyscy tracimy. Liczę na wasz rozsądek. Zwykły korpo-ludek
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 31

Milcz niewolniku, idź wyrabiać target i zadzwoń do ciacha, niech mówi, co masz robić..

Właściwie to pracuję jako programista.. Nie mam targetu. Pracujemy w sprintach

a mimo tego jesteś Psiorem? słabo. I nie gadaj że nie masz targetów, bo celem jest chociażby oddanie konkretnego kawałka oprogramowania w czasie,

Korpoludek a jak widac kretyn

Korpoludy maja wyprane mozgi. Sam tez pracowalem w korpo i piec lat temu sp..lem stamtad.

Wyprane i przecpane korposwiry...

Nie poniosło.

Widać na ulicach.

Am

Szkoda ze kowale się są częścią Gdańska
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

a raczej nie są

Tylko się cieszyć.

Bogactwem Gdańska są jego mieszkańcy.Im więciej nowych mieszkańców tym lepiej,pomijając już dochody z CIT,popyt generuje podaż,budownictwo,usługi itd.Miasta z których migrują ludzie,np.Sopot,nie mają dobrych prognostyków na przyszłość.

Najlepsi Goście odwiedzający Nasze Kochane Miasto

Najlepsi są Goście ze Stolicy Ziemi Warmińskie - rejestracje no, nol zawsze szacunek na 100%

Przeczytałem wszystkie opinie i wieczny spór trwa nadal - ze Jasień to nie szadolki, ze u mnie smierdzi a u ciebie nie, ze na wrzeszczu mieszkasz z mamusia a na południu mam swoje itp itd. Powiem wam szczerze jako mieszkaniec ulicy guderskiego. Kupilem tutaj mieszkanie 4 lata temu i zaluje. A dlaczego kupilem? Bo tanio i proszę was przestańcie pitolic ze kupiliscie ma poludniu mieszkanie bo nowe, bo nie prl itd. Jesteście tak jak i ja biedni i nie stać was i mnie chociaz o to walcze, na fajne mieszkanie w nowym budownictwie na przymorzu, oliwie, zaspie. Gdzie nie ma dojazdu do pracy po godzinie, gdzie mozesz isc na spacer nad zatoke a nie nad sztuczne oczko wodne. Przestańcie w koncu pisac ze kupiliscie tu mieszkanie bo tak chcieliście, co za klamstwa:) przyczynę wskazalem powyzej bieda. w moim bloku mieszka niezly element, jak jest spotkanie wspolnoty to argumentami sa same slowa na k i h :) wszyscy najmadrzejsi, im sie nalezy, ale jak proponuje dorzucenie do funduszu remontowego po 10 zlotych na miesiąc to lament i oburzenie, ale to jest wlasnie takie myslenie, ze mi sie należy i mi dadzą :) na szczescie spłacilem juz kredyt bo co to za kredyt na 180 tyś, doksztalcam sie i chce stąd uciec, bo miejsce do życia jest kiepskie. Nie wierzcie deweliperom ze do centrum 15 min hahahah chyba w niedzielę o 3 w nocy :) a dla tych zazdrosnikow co pisza ze na fajnych osiedlach w centrum sa wysokie ceny i kredyt kosztuje ogrom chce powiedzieć ze ludzie dobrze zarabiają i rata kredytu na poziomie 2500 to nic takiego. Ogarnijcie sie a nie plujecie jadem i zazdrościcie ludziom fajnych lokalizacji, dązcie do tego, jak i ja robie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 14

Wreszcie ktoś rozsądny.

Typowy troll

Chociaż fakt, Guderskiego to totalna porażka. No
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jak wolisz płacić 2500 na miesiąc, zamiast wylozyc na raz 400 000 jednorazowo i miec spokoj, to fakt, jesteś biedny..i głupi..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

"Na Wrzeszczu"? Gdzie, na litość?

Ja mieszkalam na Przymorzu cale zycie

A teraz mieszkam w dzielnicy Gdańsk Południe i jest mi tu dobrze.

Ja też z Gdańska, prawie centrum

a teraz Straszyn i jestem szczęśliwa, las, rzeka, jezioro, pięknie. I ludzie milsi.Ale ja nie lubię niedzielnych tłumów na plaży w Brzeźnie czy na Zaspie. A korki? Do pracy do Gdańska jeżdżę rowerem :)

Chcę przypomnieć , że obecnie 60 , 70 i więcej letni rodzice krzykaczy z "Gdańska " kiedyś przyjechali tu ... ze wsi !!!!! Czyli byli słoikami !!!!!!! Wielu hodowało świnki , kurki itd Prawdziwi gdańszczanie to byli - w 80% Niemcy . A oni wyjechali .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jedyne co mnie wk....a to , że nowi gdańszczanie jeżdżą autami na swoich , wioskowych rejestracjach. Czyli nie utożsamiają się z miastem.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tu nie ma nic z nieutożsamianiem się z Gdańskiem tylko złodziejskie prawo, które pozwala ubezpieczalniom ściągać krocie za OC. Oczywiście głupotą jest obliczanie składki na podstawie zamieszkania. Moim zdaniem liczy się wiek i doświadczenie kierowcy i OC powinno być na kierowcę a blachy nie powinny wskazywać miejsca zameldowania tylko losowy numer.

Lawendowe - Robyg

nie mam uciążliwości pod tytułem stanie w korku - do Armii krajowej mam 3 minuty, do obwodnicy 5 minut max, do obwodnicy południowej 10 minut maksymalnie.
Za 10 lat myślę, że krytykom punkt widzenia się zmieni. Nie poznamy południowej części Gdańska. Będzie to jedna z główniejszych i bliższych centrum dzielnica.
Już teraz ułatwi sprawę bardzo Nowa Bulońska, za chwilę nowa Warszawska + Nowa Świętokrzyska na mieszkańców z okolic Zakoniczyna / Górnej Orunii. Szczerze? Bardzo jestem zadowolony z mieszkania na Lawendowym.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 18

daj spokój, nie ma co tłumaczyć

widać, że najlepiej wiedzą ci, którzy tu nie mieszkają.
Prawda jest taka, że to najlepsze miejsce do zainwestowania w mieszkanie. 4 lata temu kupiłem i już mam 130 tys do przodu jeśli chciałbym dzisiaj sprzedać a kartki w skrzynce na listy "kupię twoje mieszkanie" czy "kupię mieszkanie w tej okolicy" to codzienność i chyba to najlepiej świadczy o miejscu w którym mieszkamy. pozdrawiam wszystkich hejterów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Gty autoreklama...komu mydlisz oczy?

W zyciu na tym zad*piu w przeplaconych klitkach.Ej frajerzy ...Robygi was potrzebuna najlelepiej w ich lichwiarskim kredycie na 30 lat.

Akurat kupiłem za gotówkę

nie za żaden kredyt. ale ok myśl co chcesz, wierz w co chcesz, obrażaj kogo chcesz, nie pewno z tego powodu nie będę płakał, ewentualnie po cichu się uśmiechnę sam do siebie :) a i jeszcze jedno - wcześniej mieszkałem na Przymorzu.

za 5 lat

za 5 lat już będzie nieporównywalnie. wiadomo że wszystko do około się buduje, czasami są niedogodności ale bez przesady. Mieszkam na Leszczynowej (domesta) i nie zamieniłabym na nic innego a już na pewno przymorze czy zaspę (akurat na zaspie mieszkałam 20 lat to wiem co piszę).

ale kiedy to będzie?!

chyba za 1000 lat

lawendowe

a gdzie tam jest lawenda? nigdy nie chciałbym tam mieszkać. Wolę swoją olszynkę

Myślę, że to życzeniowe myślenie

Co to zmieni mieszkańcom Oruni Górnej. Z buta szybciej dojdą do centrum. Co mi da Nowa Bulońska? Jak trzeba stracić 0,5 na Havla lub Małomiejskiej. Dodatkowo ruch napływa z Maciek i Borkowa.

no rzeczywiście

jeśli chodzi o orunię górną to obecnie sytuacja jest znacznie gorsza niż mieszkańców okolic jabłoniowej / warszawskiej

dokladnie

zgadzam sie. z reszta kazdy mieszka gdzie chce. proste

to ciekawe

a myślałeś kiedyś nad Przymorzem ? nie musiałbyś teraz bronić swojego w komentarzach na trojmiasto.pl

Ale jak?

Wszyscy mają mieszkać na Przymorzu?

nie ma miejsca bo wszystko zajęte przez emerytów i rencistów. przejeżdżam tam czasami. wygląda trochę jak wyludniony obszar w środku miasta

Za 10 lat w tych okalicach mozna sie bedzie porozumiec tylko w jezyku rosyjskim i ukraiskim, a za 20 lat, jak PO w koncu wygra wybory,wyrosna jak grzyby po deszczu nowe,piekne meczety.

historia się powtarza - tak samo było kilkadziesiąt lat temu z Przymorzem czy Zaspą. Też jak ktoś tam mieszkał to ludzie za głowę się łapali że daleko, że bez komunikacji. Pożyjemy zobaczymy, myślę, że akurat tu mieszkańcy tzw. Południa Gdańska bardziej wygrają niż przegrają w perspektywie następnych 10 - 20 lat. A meczety, język rosyjski / ukraiński - nie wiem o czym mówisz, bo chyba nie o Paniach z Ukrainy, które pracują w każdym sklepie?

Wyjasniam.Mowiac o jezyku ukrainskim i meczetach mam na mysli,ze beda tam slumsy dla najbiedniejszych.Okolica bedzie wygladala jak przedmiescia dla biedoty i emigrantow w wielu miaetach Europy zachodniejZamozniejsi mieszkncy przeniosa sie blizej centrum,gdzie ciagle jest sporo miejsca pod nowe inwestycje.Decyzja sprzed wielu lat o niekontrolowanym "rozlewaniu" sie Gdanska na poludnie byla bledna i rynek to zweryfikuje.

Ale dlaczego byla bledna? Nie widac zeby byla bledna bo ludzie tu mieszkaja i wciaz nowi kupują mieszkania wiec chyba chca tu byc. Dodatkowo sa zadowoleni. Osobiscie gdybym nie byl to bym sie przeprowadzil. Najlepiej powiedziec ze jest zle. Dla zasady. Wrecz przeciwnie, jest dobrze i to nie tylko moje zdanie.

Nie zgodze się. Myślę, że będzie dokładnie odwrotnie i tu zacznie sie właśnie przesuwać centrum bo centrum jest tam, gdzie zyje najwiecej ludzi. Poczekaj 10 lat i pogadamy

chwali, bo chwalić musi

a prawda taka, że do centrum czy do wrzeszcza jedzie godzinę...

Gdańsk Południe rozwija się bowiem w takim tempie, że infrastruktura komunikacyjna za nim nie nadąża.

jakie nowe drogi w Gdańsku powstały w ciągu 30 lat? Armii Krajowej, Hawla i drogi osiedlowe.

Oligarch?

Tak sie wypowiada, nieudacznik o zawdzie syn. dwie.lewe ręcę bo cale zycie wszystko pod nos podstawione Wez sie za robote lepiej a nie glupie komentarze piszesz. Mieszkam na płd Gdanska i super sie tu mieszka, minusem sa korki i malo drog. Mam kredyt na mieszkanie bo kto go nie ma? Tylko tacy bananowcy jak ty. Malo tego biore drugi na kolejne mieszkanie ktore bd wynajmowal.

Bierz kredyt, biedolu, bierz..nie jestem bananowcem, mam w zyciu fart i talent do robienia kasy, stad dwa mieszkania za gotówkę kupiłem, gdzies mam wasze śmieszne kredyty i raty, biedo pracująca..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 10

Zapewne jesteś psychopatą.

Deweloperka won juz sie dosyc nachapaliscie.

Nissczycie Vdansk jako przyjasne mkejsce dk zucia i obscnym i przyszlym mieszkancom tworzycie betonowe srodowisko ikoszmar ciasnej lozbawionej zieleni przestrzen.Rozwiazac i wywalic na zbity pysk Rade miaasta i biuro niedorozwoju .

Rezerwyvzielone..czyli przestrze. ,skwery parki,laczki...

I niech mi zaden cymbal deweloperski oszust nie wmawia bym wyprowadzil sie na wies..bo mnie nie stac na dojazdy.Cale biuro rozwoju i deweloperka moze sobie tam mieszkac..Ich w koncu na to stac.Dorobili sie i dalej sie na nas dorabiaja pasozyty.

Nie stać? Tak najlepiej jęczeć, zmień prace, poznaj odpowiednich ludzi, brdzie cie stać na wszystko..ale jak sie jest biurwa, czy robolem, to tylko jęczeć pozostaje..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

A mnie to ani ziębi ani grzeje bo i tak nie stać mnie na kredyt. Tzn na ratę byłoby mnie stać ale jeszcze na wkład własny nie uzbierałem. Nie każdemu pomagają rodzice. Może kiedyś mi się uda, póki co muszę wynajmować i zbierać grosz do grosza. własną, sumienną, ciężką pracą.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

Biedol i nieudacznik...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15

Mówisz o sobie? To, że nie jestem bogaczem nie oznacza, że jestem biedny. Jestem przeciętny ale nie każdemu jak wspomniałem pomagają rodzice. Zaczynałem od zera, po kilku latach mam wykształcenie i zdobywam doświadczenie w zawodzie. Nie każdemu płacą od razu 10k brutto. Ja dobiłem dopiero do oficjalnej średniej krajowej. Moim zdaniem nie jest źle, kiedyś nazbieram pieniędzy uczciwie i bez przymusu emigracji i wtedy będę szczęśliwy a Ty? A Ty będziesz pajacował w internecie bo świecie to pewnie jesteś p...

To już lepsza emigracja niż marnowanie tu życia.

Czym prędzej tym lepiej.

tobie w tym nie dorownam..ja pajacu mam wszystko kupione za gotowke, zarabiam w dobrym zawodzie, mam talent i szczescie do kasy, w przeciwienstwie do ciebie, etatowa niedorajdo..srednia krajowa? nie rozsmieszaj mnie, moja sreddnia, to ok 18 tys miesiecznie, dodatkow nie licze..wiec nie madrz sie, tylko szykuj na jutro do pracy, bo moga zwolnic i co wtedy? pod most, tez bedzie tanio :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

A ty - psychopata !

Biednym człowiekiem to jesteś ty

O wartości człowieka nie świadczy ilość kasy na koncie.
W sumie żal mi ciebie.

Mam to samo

Bielawski gdzie te nowe parki?

Orunia mnie nie interesuje..Gdzie beda n.o.w.e????

Moze w okrajanym wlasnie Parku Regana???

Gdzie rzadzi twoj starszy kolega z urzedu?

Mozna bylo powiekszyc Park Regana ..tylkoblepiej oddac niech koledzy nastawiaja tam nowych osiedli....

Co nie bylo takiej mozliwosci?To trzeba bylo wywalic dzialkowcow i teren drutem ogrodzic?Biuro niedorozwojj tylko klepnelo plan kolegow...taki rozwoj nam proponujecie sukin.syny.

Dzielnica słoików.

A dobrze wykształconych Gdańszczan stać na zamieszkiwanie lepszych dzielnic.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 22

Wyobrażasz sobie jak wszyscy mieszkańcy Gdańska

mieszkają tylko w ścisłym centrum?

Tak i jest super. A słoiki w gettach z zakazem wjazdu, plus naszywki na rękawach z symbolem weka..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Idź się leczyć psychopata!

Tak tak

Falowce na Przymorzu, Brzeźno, Dolny Wrzeszcz, Orunia...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 11

Z Będargowa Dolnego przyjechał i sie wymądrza..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z Krakowa

I generalnie zachęcam do zakończenia wyśmiewania się z przyjezdnych bo to oni tworzą siłę tego miasta, a nie rodowite postoczniowe sieroty i drobna żulerka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z taką kulturą jak Twoja

i tym poziomem to na pewno.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

w Krakowie cię nie chcieli, że przywlokłeś się aż tutaj?

Serio

Ale się uśmiałam.

Nowa Huta

to nie Kraków,więc nie pozój na "yntelktualystę".

Nie znasz tego miasta

A wypowiadasz się o mieszkańcach najstarszych dzielnic Gdańska. Bezczelność.

Moim zdaniem nie powinno się już więcej

budować w tych rejonach tzn. w kierunku południa jak i w kierunku Maćków i Borkowa.
Mieszkam na Oruni Górnej od 20 lat, 4 km od centrum a spędzam czas w korkach jakbym mieszkał poza Gdańskiem. To jest chore.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dodam jeszcze, że kilka lat temu

Z Oruni G. czas przejazdu do centrum max. 10 min. Często krócej.
Teraz 40 min. lub więcej.
W kierunku Obwodnicy korek, w kierunku Wrzeszcza korek, w kierunku Pruszcza korek. To już nie o to chodzi, że nie ma być korków tylko o czas wyjazdu z Oruni G. gdziekolwiek.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

potrzeba linii tramwajowej na Orunię, nic innego nie rozwiąze problemów.

Problemem może być jednak położenie na wzgórzu.

A nie umiesz objechać chodnikiem, czy podwórkiem? Ewentualnie zepchnąć z drogi kilku kretynów?

To pytanie nie do mnie.

Teraz już wszystko stoi.
Bez planu rozbudowy infrastruktury komunikacyjnej (linie tramwajowe, skm, nowe drogi) na tym obszarze z pilną realizacją będzie jeszcze gorzej. Mieszkam niedaleko centrum. Szkoda mi życia, aby 2 h dziennie tracić w korku. Gdybym mieszkał daleko, to jeszcze bym mógł wziąść na klatę swoją dezyzję i wybór. Ale kupując mieszkanie na Oruni G. kiedy nie było osiedli w kierunku Kowal, nowego Ujeściska, Niepołomickiej, Maciek itd. nie przypuszczałem, że będę zakleszczony wyjazdem w każdą stronę. Uważam, że zasiedlanie kolejnymi tysiącami osób tego rejonu bez budowy skm. spowoduje za kilka lat wyludnienie tych mieszkań. Ja już myślę o zmianie. Z Przymorza, Zaspy można dojechać szybciej do centrum niż z Oruni G. czy Chełmu. Tutaj jest dodatkowy ruch z Pruszcza. A drogi jak 50 lat temu.

Tam jest niezbędna skmka

I tyle w temacie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Słoik z poludnia

Nie wierze jak czytam co za fala hejtu spada. Ludzie ogarnijcie sie i zajmojcoe.sie.swoim zyciem zamiast pisac.takie.glupoty zawistne Janusze,.rodowici gdanszczanie. Jprdl nie wierze, brak slow na.takie prostactwo
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 9

Rodowici gdańszczanie nic nie mają do nowych mieszkańców Gdańska. Wredne komentarze dodają jedynie frustraci i psychopaci.

Ciekawe jak te dzielnice beda glosowaly 21 pazdziernika

I jaka bedzie frekwencja. Czy wyksztalciuchy sie rudza z domow.

Pytanie do "słoików"

Dlaczego nadal jeździcie na NGO czy NBA i nie zameldujecie sie w Gdańsku? W końcu tu kupujecie mieszkanie marzeń i tu pracę macie. Tymczasem w tych dzielnicach jest zameldowanych tylko 1/3 mieszkańców. A czy wasz ubezpieczyciel wie, ze wasze centrum zycia to juz nie Giżycko?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeszcze są

npi nli nel czy gka gby gcz

Dobre miejsce na start

Kiedys tak było z Zakoniczynem itp. Potem ludzie się dorabiają i często zmieniają adres

Osiedle jak osiedle

Całe życie mieszkam we Wrzeszczu i chce nadal tu mieszkać .Bywam na ,,osiedlach południowych,,może faktycznie kiepsko z infrastrukturą,korkami,czy komunikacją,ale patologii nie zauważyłam za to widziałam dużo młodych ludzi,rodzin z dziećmi,dużo dynamizmu-po prostu życie...poprawić drogi,usprawnić komunikację i całkiem sympatycznie da się tam żyć..
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Za chwilę na osiedlach południowych infrastruktura się zdecydowanie polepszy. Co do komunikacji, nie ma biedy. Miasto gdzieś musi się rozrastać. To chyba oczywistne

Z wiekiem zmieniają się priorytety w życiu

Jak się jest młodym, to nie zwraca się uwagi na czas spędzany bezproduktywnie w korkach 1h cz 2 h. Życie w pędzie, biegu itd.
Po 40-stce zmienia się optyka. Człowiek ceni czas i potrzebuje już inaczej żyć. Nie chce żyć w takim pędzie i ciągłym pośpiechu. Chce mieć czas dla siebie, bliskich, miłe spędzenie czasu itd. itp. Kto za 10 lub 20 lat będzie tam mieszkał i stał w korkach po 2h? Jeśli nie zostanie zmieniona infrastruktura komunikacyjna.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właściwie to z Malborka można szybciej dojechac

niż z tych " młodych" osiedli
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

to nie dzielnice,

to sypialnie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proponuję wybudować w Gdańsku Południe parę biurowców takie jakie są na Przymorzu. Dzięki temu mieliby bardzo blisko do pracy i nie musieli narzekać na ciągłe korki do centrum miasta.

Ceny Przymorze >9k m2, południe ~6k m2

Z powyższwho wynika odpowiedź dlaczego młodzi mieszkają na południu
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wolę Przymorze...

Tu kupiłem mieszkanie ponad rok temu. To był strzał w dziesiątkę. Cena wzrosła prawie o 150 tys. Mieszka się tu super, 2km nad morze, 2 do parku oliwskiego.
Wychowałem się na Żabiance, żona na Przymorzu i żadne przedmieścia nie wchodziły w rachubę... Wcześniej mieszkaliśmy w domu pod Żukowem, ale korki nas dobijały. Teraz jest rewelacyjnie!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Woleć można a życie cie zweryfikowało i wylądowałeś pod Żukowem

Wiele osób z południa powiela Twój scenariusz czyli jak się odbują finansowo to szukają lokum tam gdzie chcą a nie tam gdzie zmusza ich budżet
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przymorze

To patola A Bałtyk to syf z czego ta radość?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

mtsz

a skąd ty masz siano na mieszkanie na Przymorzu jak ty w domu w Żukowie mieszkałeś chlopie ?

Jak ja sie cieszę ze mieszkam w samym centrum!!!Wystarczy popatrzeć na zdjęcia ,brakuje tylko ogromne kominy.Polska nowoczesna.Zycie mam kredyt na blokowiskach.Wyrazy współczucia bo gdzieś mieszkać trzeba.

Tylu d**ilizmów dawno nie czytałem!

A może lepiej kupić mieszkanie na rynku wtórnym?

Nie trzeba będzie kłaść podłogi. Wystarczy tylko odnowienie mieszkania.
W okolicy będzie przedszkole, szkoła, liceum, sklepy, lekarz rodzinny, będzie blisko na plażę...
Mieszkanie w stanie deweloperskim to: 1000 zł/m kwadratowy aby w nim zamieszkać.

Wtórne na Dolnym Tarasie nie są wcale tańsze. Odmrozili cie wczoraj czy jak ?

Sprawdź sobie ceny.

Koło Havla

Chełm koło havla, najlepsze 10 lat życia. gdzie jest tramwaj nie ma tematu korków. wszystkim polecam.

Przecież gminy Kowale i Pruszcz

Też powinny zająć się tematem infrastruktury komunikacyjnej i rzucić pomysłami i kasą. Ciekawe że wszyscy hejtują włodarzy miasta.

Kto minusuje

Ten co mieszka na Kowalach czy Pruszczu? A jeździ drogami w Gdańsku?

Tak bardzo

mi was żal :D spinacie się gdzie lepiej, gdzie gorzej. Zaspa i Przymorze lepsze? Bo Wy tak piszecie? Albo Wrzeszcz z tymi dziurawymi drogami? Na południu pewnie 15 lat nie byliście bo podrażnią się wasze wrażliwe noski,ale bliskość ścieku jakim jest zatoka wam nie przeszkadza. Te blokowiska z patologią, w których mieszkacie może były fajne ale w 85. Uważacie się za lepszych bo was boli, że tu przyjeżdżamy, zabieramy wam stołki i na starcie mamy więcej. Boli was, ze jedyne co macie to te komunalki w wielkiej płycie albo skisłej kamienicy z 2 pokoikami,a my w zapasie chaty po 200-300m2 z działkami, ciszą i spokojem, sąsiadem wystarczająco daleko. Nie piszę o wsi, jak lubicie non stop wytykać w swoich jakże błyskotliwych komentarzach, tylko o małych ~50 tys. miastach z pełną infrastrukturą. Wiecie, że mieszkania na południu są dla nas na chwilę, że dorobimy się dużo szybciej niż wy, że w 10 lat mamy kilka nieruchomośći. Wystarczy was posłuchać i wszystko wiadomo. Gdańsk jedzie po Gdyni i na odwrót, sopocka patola udaje, że jest lepsza. Poszczuć i sami się pozagryzacie a ja na tym skorzystam.Płaczki i niedoroby!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 28

Zaimponiłeś mi.

A teraz leć do kuchni sprawdzić czy ci się bigos nie przypala który przytargałeś dziś w słoju od mamusi z Bisztynka czy innej dziury gdzie psy szczekają tylną częścią ciała.

Przyznaj się, że ślinka ci cieknie na sama mysl o tym bigosie. Tylko nie zapomnij iść po papier bo jak już zjesz te słone paluszki w swoim fotelu w salonokuchni to puści cię zaparcie spowodowane żalem, który nieustannie czujesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

ach te słoje, we wszystkim lepsze... nic dziwnego, że "w 10 lat mamy kilka nieruchomośći" skoro mamusia dalej żarcie dowozi. brudy też wciąż wozicie do jakiejś swojej Ornety coby mamusia wyprała w rzece?

I buty oraz worki z śmieciami stoją. na korytarzu

te wasze stereotypy słoika :D myślicie, że przyjechaliśmy z lepianki, robimy do latryny i pierzemy w rzece. Według was jedyne co jemy to pajda chleba ze smalcem i bigos. Zdziwilibyście się tak bardzo, że na samą myśl o waszej minie mam ciarki :D
jesteście tacy wielkomiejscy uhuhu! jakoś jedyne prostactwo jakie spotkałam w trójmieście to właśnie takie "prawdziwki" ale co się dziwić jak przyjechaliście tu dopiero w 65 z przesiedlenia z kielecczyzny :D
a śmieci na korytarzach widziałam tylko u wielkich Danzigerów na Zaspie.
Żałosne jest wasze przeświadczenie wyższości nad innymi. Godne politowania samochwalstwo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

znam duzo z mazur ludzi

niestety, wiekszosc z nich wychowala sie w biedzie, to zostaje w czlowieku. Chorobliwa oszczednosc, graniczaca ze skapstwem, caly zcas pie* a u nas na mazurach to to i tamto, i to po 10 latach mieszkania w Trojmiescie. To irytuje

No tak w Pasłęku nie asfalt jak tafla lodu

Kiedyś wiele lat temu nie miałam nic przeciwko nowym przyjezdnym mieszkańcom.
Ale ta cała krytyka miasta, w którym mieszkacie nie miała miejsca.
I nie chodzi o rządzących.
Tylko o miejsce do mieszkania.
Ludzie z Polski płacą ciężką kasę jak przyjeżdżają tu na wakacje. Obok Sopot, Gdynia, Kaszuby, Półwysep Łeba, Ustka i każdy, kto się tu urodził docenia to miejsce do życia a wy tylko plujecie na to miasto. Dlatego mieszkańcy was nie lubią. Z tą mentalnością narzekaczy i malkontentów pełnych kompleksów.
Jak czytam te komentarze to tak jakbyście mieszkali wcześniej w Dubaju.

kik

Mieeszkam od roku w borkowie jest super nie ma meneli nie ma brudu jest super wczesniej mieszkalem na przymorzu masakra w falowcu same menele smrod na klatkach no i wogole masakra
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 12

Wrócił do korzeni ,czyli na wieś.

A niech zazdroszczą.

Mieszkam na Czterech Porach Roku i wiem o czym piszesz. Spokój i porządek. Mieszkałem wcześniej w falowcu na Obrońców to syf kiła i mogiła. Oby nigdy więcej.

Wszystko racja...

...co napisane wcześniej. Miasto? W pierwszym pokoleniu, jak widać. Jeszcze kilka lat temu na trawnikach między blokami króliki pod kojcami "blokowicze" paśli. A krowę z II piętra strażacy z balkonu zdejmowali, jak cielę wyrosło. O Jasieniu mówię, niestety. Dróg wcale, za to tresura Pawłowa (dzwonki co pół godziny) uprawiana przez proboszcza "Skoczni" (bł. Dorota) ma się świetnie. Chyba tylko Rydzyk jest bezczelniejszy od tego klechy. Co z tego, że młodzi? Za to durni i leniwi, widać po zachowaniu. To nie miasto - kaszebe swoją wieś do bloków przeniosło... I smutno.

Kto mieszka - wg mnie wiekszosc to niestety ale przyjezdni; nie rodowici Gdanszczanie.

Mam tam troche znajomych i wszyscy to przyjezdni. I dla nich mieszka sie tam super - bo niby w Gdansku ale , dla mnie po prostu blokowicho pod Gdanskiem (pole zabudowane osiedlami).
Z prawdziwym Gdanskiem to ma malo wspolnego....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 18

Jeden bełkot

Przestań ćpać

Obym

nigdy nie poznała takiej "znajomej" jak Ty

Co za bzdury...co za "analiza"?

ciekawi mnie czy to młoda osoba pisze

k

Następny "prawdziwek" - prawdziwy Polak, prawdziwy Gdańszanin - ludzie idiocieją hurtowo, a madrzeją detalicznie...mieszkalam na Pogodnym 10 lat. wszystko pod nosem. autobusy, tramwaje, sklepy, szkoły, parki, oczka wodne, miejsca do biegania, spacerowania, nawet ryby mozna łowic. I zapomniałam dodac - rodowita Gdańszczanka.

mtsz

Co ty Frajerze wiesz o Gdańsku .
Ja się na Wejhera wychowałem a mieszkam na Guderskiego jest super .
Paruwo nawet nie pisz tych bzdur bo nie masz pojęcia co to mieszkać w Gdańsku .

Nie wiem czemu ma służyć ten artykuł i

dziwią mnie Wasze komentarze.
Ja mieszkam - i nie zamierzam tego zmieniać
- na wynajętym,ale to tylko dlatego,że mam inny stosunek do tzw "własności".
Obiegowe opinie na ten temat absolutnie mnie nie dotyczą i jeszcze mniej interesują.
Stać mnie na życie "tak jak chce",a nie "tak jak muszę",ale też nie oceniam nikogo przez pryzmat miejsca zamieszkania,czy pochodzenia.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mogę się pod tym podpisać

Nie oceniam ludzi pod kątem tego gdzie mieszkają. Co mnie to obchodzi. Zajmuję się swoim życiem.
Ja co prawda mieszkam na swoim ale wiem, że posiadanie czegokolwiek materialnego na stałe nie jest celem życia.
Ważne kto jakim jest człowiekiem a nie ile ma kasy.
Jaki to jest poziom jeśli ktoś z takiej perspektywy ocenia innych.
Jak ktoś wynajmuje lub kupił taniek to być może resztę kasy chce przeznaczyć/zaoszczędzić na coś innego. Co mnie to.
Ludzie cieszcie się z tego co macie.

Ludzie

co się z wami dzieje!? Jak możecie się tak wściekać gdzie kto mieszka? Nie kumam jaki sens ma sprzeczanie się w komentarzach która dzielnica jest lepsza. Każda ma swoje wady i zalety, każdy z nas szuka czegoś innego. Jedni chcą być blisko centrum inni uciekać od zgiełku. Jednego stać na mniej innego na więcej. Czy to jest powód aby aż tak bardzo obrażać. Co wam zrobili ci przyjezdni ludzie, wasi rodzice czy dziadkowie też skądś kiedyś przyjechali. Migracja jest nieodłącznym elementem życia człowieka. Każdy artykuł otwiera puszkę pandory, z mieszkańców wylewa się żółć. No dajcie żyć do cholery jasnej! To jest aż niepojęte ile pogardy jest w tym narodzie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

Korki, nie da sie tam zyc. Kto daje pozwolenia deweloperom

Najpier drogi Pełowcy

Najlepiej wykształceni... Hahajahaha

Sama patologia tam mieszka. Wiem coś o tym. Nie nie nie nie ten kierunek....

Na tych osiedlach dorasta pokolenie przyszłych blokersów,

których zakompleksieni rodzice z kredytami na całe życie wypisują w necie tanie hasełka pt : "patologia zamieszkuje Orunię, Stogi, Nowy Port, ..."

Moje mysli

Osiedlają się ludzie w różnych miejscach miasta ale władze miasta niewiele robią aby dojazdy były łatwiejsze. Drogi potrzebne z pobliskich osiedli bo miasto zakorkowane. Tyle problemów mają mieszkańcy a władze nie radzą sobie.

Śródmieście dla elyty? Wolę mój Jasien niż syf turystów.

Najlepsze we wszystkich komentarzach jest to ze wypowiadają się najczęściej Ci co nigdy w tych rejonach nie mieszkali. Serio mieszka tu bieda? Patologia z 500+?? Mieszkałam na stogach jak i również w samym centrum przy starówce. Stogi dzielnica jednego sławnego pana gangstera, nic nie zrobisz bez jego wiedzy, 2biedronki i lidl, tramwaj ciagle nie kursuje bo wieczne awarie, kawałek lasu, ale mi luksus, ani porządnej kosmetyczki, fryzjera ani nawet kawiarni. Gdzie nie idziesz moherowy beret, wszędzie babcie w kolejkach, dzielnica wręcz luksusowa. Centrum Gdańsk - jeden wielki korek, latem podczas jarmarku brud, smród, darcie ryja od rana do nocy, zaparkować to cud na Wisłą, ceny w sklepach jak za zborze bo na turystach trzeba zarobić, cena mieszkania 500tys za 2 pokoje z balkonem a pod każdym ulica! To jest bogactwo? Kultura? Wszędzie menele, żebraki syf kiła i mogiła. Nawet za darmo nie chciała bym wracać do centrum. Na jasieniu mieszka mi się super, mam mieszkanie na którego ratę zarabiam bez problemu, nie wpitzielam potem tynku ze ścian, wszędzie blisko, sklepy, przychodnia, szkoła, centrum handlowe, kawiarnie, fryzjer, na ujescisku biblioteka i dom kultury, blisko obwodnica, 3 stawy z miejscem do spacerów. Jeśli ktoś myśli ze jest super bo mieszka w centrum to zycze powodzenia! W cenie waszego mieszkania ja mam swoje, wakacje co roku w ciepłych krajach i dobre auto. Tylko idiota kupuje mieszkanie dla nazwy „Śródmieście”.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13

To znaczy...

...że jesteś "słoikiem" z małego miasteczka. Wniosek z tonu i reszty tekstu. Nie pisz bajdur, jakich nie napisałby "echte Danziger". Wracaj do siebie, gdzieś na środkowe Mazury zapewne, i nie pleć tyle. Jasieńskie sk...wiałe kaszebe pewnie Ci pasują... Podobny smrodek na niedzielnej mszy, co w rodzinnych stronach, Paulinko?

Jeśli bycie Danziger oznacza bycie takim chamem

To już chyba lepiej być słoikiem.

Ubodło???

Wsiowego tchórza, który "woli pozostać anonimowy"? Definicję chamstwa przedstawią opisani przeze mnie, gwałtownie ślepi na np. kupy swoich piesków.

Dlaczego mierzysz innych swoją miarą?

I nie, nie jestem słoikiem ale wstyd mi za takich jak ty "prawdziwych" Gdańszczan, którzy mają mentalność zwolenników pewnego pana z wąsem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

ulżyło ci?

jestes zwyczajnym prostakiem i ja jago danziger wstydze sie za takich ludzi. Te wszystkie “słoiki” ktorymi tak gardzisz sa 10 razy lepiej wyształcone i 100 razy bardziej wielkomiejskie niż ty. Tkwisz w mentalnej wsiowości i chyba czujesz swoje kompleksy, bo z taka agresja reagujesz na przyjezdnych.

Ulży mi

kiedy zaczniesz używać polskiej klawiatury, gdańszczaninie z Bolszewa, czy Borkowa. Taki z Ciebie danziger. Chyba, że tata za robotą z Oskiej Piły do stoczni przyjechał i tak zostało? Gdzie ta wielkomiejskość? W białych SUV-ach?

Trojmieszczanie sa psychicznie zwichnieci.

Nigdy nie widzialem pozytywnych wpisow tylko same negatywy. Prosze sie do mnie zglosic juz w poniedzialek.

To tylko parę osób na forum

a nie mieszkańcy Trójmiasta.

Do "psychiatry"

Do budy, burku!

Plebs primore falowce to jest to

nowoczesne dzielnice

z nowoczesną Małomiejską i Niepołomicką. Młodzi zadłużyli się na 30 lat i teraz przestoją w korkach z tego ze 3 lata.

Polecam Jelitkowo

Dobrze się mieszka

ale szambem

jedzie z tych komentarzy! chyba jestesmy jedynym narodem na swiecie ktory wartosciuje ludzi pod wzgledem wyborow mieszkaniowych. Mieszkamy tam gdzie nas stac, a tutaj ciagłe plucie jadem ze na szadolkach czy na kredyt. Mieszkałam 5 lat przy ul. Jabłoniowej i było super! W wiekszosci fajni sasiedzi, czyste trawniki i mozna polazic po licznych łakach z psem. Smrodu od 2 lat nie zaznałam, ba nawet mozna spac przy otwartm oknie bo slychac tylko kumkanie żab. Drugi raz kupiłabym mieszkanie w tej okolicy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

ychhh

jak mam zły dzien i tesknie za Polska to wchodze i czytam komentarze na trojmiasto.pl i zapewniam was ze tesknota przechodzi raz-dwa. Jestescie ludzie okropni dla siebie! Nie warto kisic sie w toksycznej atmosferze tego narodu.

Jestem przerażona niskim poziomem wpisów.

Urodziłam się i wychowałam na Suchaninie, wynajmowałam i w Gdańsku i w Sopocie, na koniec wylądowałam na swoim M w Brzeźnie, ale nie wyobrażam sobie obrażać innych ludzi, którzy mieszkają gdzie indziej, czy na Szadolkach, czy Zakoniczynie, czy w Żukowie. To obrażanie innych jako słoje jest prymitywne i bardzo bardzo słabe.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Toteż nie za miejsce zamieszkania...

są obrażani, a za równanie do podstaw poziomu miejsca, w którym wylądowali. Równanie w dół - tak to działa: jak sąsiad po piesku nie posprząta, to ja też nie muszę, bo to łatwiej, niż uwagę zwrócić. Może pozwie? - latoś to modne... Może naubliżać - po co kłopoty? I tym podobne obrazki. Widzę to na Jasieniu właśnie. Kiedyś piękna śnieguliczka pod oknami to dziś wygodny szalet pobliskiego placu zabaw. Młode mamy "miasto w 1-szym pokoleniu" nie mają oporów. Bo tak je nauczono w Zielonych Grądach, Bożejewiczkach, Starowych Górach... To też słabe?

Artykuł profesjonalnego amatora

Autor artykułu chyba nie wie co pisze. Pisze ze mieszkania budują sie w takim tempie ze infrastruktura nie nadąża:) heheh No to niezłe chyba polska jest ewenementem na skale światowa. W Niemczech zanim zaprojektują osiedle to juz pociag podmiejski ma wybudowany przystanek a u nas grunt sprzedany developerowi i heja niech robi co chce. Kto mieszka na południu Gdańska ? Odpowiedz jest prosta ludzi nie stać na mieszkanie w centrum. Za kwadrat we wrzeszczu trzeba zapłacić 700000 to kto ma tam kupić młode małżeństwo ? Tu wykształcenie nie ma nic do rzeczy

dzika rozbudowa Gdańska ala budyń.....

podobnie było z Chełmem, morena, Zaspa w latach 80' ubiegłego stulecia...

Na szczescie nie znam i nie musze znac tych dzielnic

ja i moi znajomi w wieku jak w artykule, mieszkamy w centrum. Nie rozumiem, czemu ludzie ak malo cenia swoj czas, by dla kilkudziesieciu tys zl, skazywac sie na 2 godziny dziennie w komunikacji do i z pracy
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mieszkasz w centrum i w centrum też pracujesz ? Ulice zamiatasz ?

Nie, biedaki

Mieszkam w nowym osiedlu w oliwie, kilkadziesiąt tysięcy które dla was są różnica życia i śmierci to dla mnie żart. Serio, tak zarabiamy w korpo. A teraz napiszcie mi, jak bardzo jesteście moralnymi zwycięzcami i lubicie swoje klatki o powierzchni 40 metrów :)

Oliwa to nie centrum i taki sam skundlony dojazd do miasta i jeden wielki korek wielki jaśnie panie z korporacji. Gdzie takich buraków sieją ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie ma takiej dzielnicy jak centrum, a nawet jakby była to nikt normalny by tam nie mieszkał żeby wrzaski turystów wysłuchiwać od rana do switu. Pewnie kawalerke wynajmujesz jeszcze z paroma znajomymi i dlatego czujesz się panem świata a te kilkadziesiąt tysięcy złotych to dla ciebie bez znaczenia bo i tak nigdy takiej kasy nie zobaczysz.

Podziały

Teraz która dzielnica lepsza, za chwilę będzie która ulica lepsza, później który blok lepszy a jeszcze później która klatka lepsza. Jedno miasto Gdańsk, jedno trójmiasto!

Trolle

Najwięcej maja do powiedzenia o smródzie i korkach ci co nawet w Gdańsku się nie urodzili, do szkoły nie chodzili, swojego podwórka w Gdańsku nie mieli. Stare dzielnice nas wychowaly a na nowych wychowujemh swoje dzieci.

Dobrze że Gdańsk rozwija się, że powstają mieszkania na "różną kieszeń".

Na południu nie jest najlepiej z komunikacją miejską. Jak dawno temu powstawała Zaspa też nie było komunikacji, nie było szkół, przedszkoli i dostępu do lekarza internisty w pobliżu.
Teraz to samo przeżywają nowe osiedla na południu miasta. Za parę lat będzie super. Ja widzę zmiany na lepsze już teraz.
Dzisiaj z "Jaworzniaków" autobusem 115 dojechałem do poradni w UCK na ul. Smoluchowskiego 17.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Cmentarz Łostowicki nie jest położony w dzielnicy Ujeścisko- Łostowice

tylko przy ul. Łostowickiej

No i co z tego wynika?

Cmentarz ma od początku istnienia nazwę od ulicy. I tak będzie nadal.

Najmłodsi i najlepiej wykształceni mieszkańcy

a buty i śmieci na klatkach schodowych stoją
do góry