Widok
Gdański ortopeda operacyjnie prostuje skoliozę innowacyjnym narzędziem
Opinie do artykułu: Gdański ortopeda operacyjnie prostuje skoliozę innowacyjnym narzędziem.
Skrzywienie kręgosłupa i wady postawy to plaga współczesnego społeczeństwa - alarmują lekarze. Problemem osoby ze skoliozą nie jest tylko nieestetyczny wygląd, ale też problemy z oddychaniem czy pracą serca. I choć chorzy chętniej wybierają rehabilitację niż operację, może być ona jedynym skutecznym rozwiązaniem. Rewolucją ma być derotator Pankowskiego - narzędzie umożliwiające "prostowanie" kręgosłupa podczas operacji skoliozy. - Mój wynalazek jest odpowiedzią na zapotrzebowanie chorych. ...
Skrzywienie kręgosłupa i wady postawy to plaga współczesnego społeczeństwa - alarmują lekarze. Problemem osoby ze skoliozą nie jest tylko nieestetyczny wygląd, ale też problemy z oddychaniem czy pracą serca. I choć chorzy chętniej wybierają rehabilitację niż operację, może być ona jedynym skutecznym rozwiązaniem. Rewolucją ma być derotator Pankowskiego - narzędzie umożliwiające "prostowanie" kręgosłupa podczas operacji skoliozy. - Mój wynalazek jest odpowiedzią na zapotrzebowanie chorych. ...
Z całym szacunkiem do wszystkich ortopedów
Ale jak widzę te wszystkie zabiegi i narzędzia do wiercenia, piłowania, cięcia kości to mnie dreszcz przechodzą :D. Z pewnością ci ludzie mają ogromną wiedzę, ale po dwóch zabiegach na kolano mam uczulenie na słowo "ortopeda". Niemniej jednak gratuluję wynalazku! Powodzenia! :)
ja
Ja mialam 14 lat gdy mialam operacje na kregoslup, obiecywali ze gdy obudze sie bede miala proste plecy, teraz mam 27 lat i moje plecy wygladaja tak jak przed operacja. Tez lekarze twierdzili ze moge byc na wozku,ale jednak chodze chociaz nigdy juz jie bede wiedziala i czula jak to jest prosto lezec, prosto sie oprzec o jakie kolwiek opieradlo. To boli najbardziej.
Brak pomocy
Podzielam. Nie jestem zadowolona odn wizyty u tego lekarza. Czekałam cały rok na NFZ do niego, po pomoc bo mam dość już bólu i tej morfiny. Coraz gorzej się czuje i psychicznie i fizycznie. Nie mogę rano wstać z łóżka a ten lekarz po prostu wysłał mnie na rtg, po obejrzeniu go powiedział za późno o 15 lat. To co w wieku 49 lat mam już umrzeć? I msm cierpieć? Żadnej pomocy nie otrzymałam i nigdy więcej nie pójdę do niego.
Człowiek powinien nagrode dostac obecne pokolenie gimbusów jest tak pokrecone ze wygladaja jak Zomobi!!
Idzie ładna dziewczyna ale nogi pokrzywione kręgosłup skrzywiony to koszmar a rodzice gimbusów dotego doprowadzili bo to cały dzien tylko siedzi pokrzywiona albo przed komputerem a jak wyjdzie z domu na skulona idzie gapiąc sie w smartfona!!
Zgadza się. Takie samo doświadczenie z poradni na Powstańców Warszawskich.
Nie dość, że opóźnienie wielogodzinne to wizyta mniej niż 5 minut, a przypadek banalny nie był. Skrzywienie dwa razy większe niż twoje + zmiany zwyrodnieniowe i to duże. Na operację się już nie kwalifikuje więc idź człowieku i nie zawracaj głowy. Wydawać mogłoby się, że lekarz - podobno wybitny specjalista w ortopedii kręgosłupa - powinien ludzi leczyć bez względu na to czy da się operować czy nie da. A tu nic. Człowieczeństwa za grosz. I to zdziwienie "po co to do mnie przyszło i czego chce". Skoro przypadek nie nadaje się do pracy naukowej doktora, to może zdychać z bólu?
Brak pomocy
Dokładnie! W gabinecie to już taki noe jest doktor. Wysyła na rtg, ogląda i wystawia dalej skierowania. Miałam wrażenie ze nie zależy mu na leczeniu ludzi, mnie po prostu się pozbył, a tym samym problemu. Szkoda było czekania rok na wizytę. Dosłownie rok czekałam! Na NFZ! Ja odradzam tego lekarza. Brak empatii i zbywania pacjenta. Dalej mam brać morfine i się wykończyć ma tej zasadzie. Po prostu ręce opadają
A co po operacji
Zastanowić się należy co będzie po zabiegu operacyjnym... Sztywny kręgosłup, blizna, kompensacje w innych stawach itd... niestety zabieg jest ostatecznością i powinien być wykonywany jeżeli faktycznie skolioza zagraża zdrowiu (np wpływa na funkcje narządów wewnętrznych). Artykuł sponsorowany?
Rehabilitacja nie leczy skoliozy. Najlepiej tylko ciąć i zostawić pacjenta samego sobie. Nie dać żadnych przydatnych wskazówek. Myśli że wyprostuje skolioza, a cała reszta się naprawi sama. A co z kończynami dolnymi, blizną po operacji i dalszych deformacjach. Niech sobie samo zostanie. WSTYD I AROGANCJA. Dlatego nikt nie chce współpracować z lekarzami, właśnie z powodu ich ego.
Podejście Doktora do Pacjenta
Szacunek dla dokonań Pana Doktora, ale niestety podejście do pacjenta nie do zaakceptowania. Wizyta w przychodni przyszpitalnej w Gdańsku pozostawiła na długo traumę u mojej, wówczas 17-letniej córki. Wizyta trwała może 3 minuty, podczas której doktor skierował córkę do szpitala na operację. Był bardzo zdziwiony, że próbowałam dowiedzieć się od Niego czegokolwiek na temat samej operacji, jej konieczności i ewentualnych po niej powikłań. Powiedział tylko, że jak się nie podda operacji to będzie krzywa jak paragraf a co do powikłań, to zdarza się paraliż. Skierowanie do szpitala wyrzuciłam, a doktora więcej nie odwiedziłam.
Po konsultacji z innym specjalistą od leczenia skolioz otrzymałam skierowanie do najlepszego ośrodka w Polsce - w Zakopanem, gdzie przeprowadzane są 4 operacje kręgosłupa dziennie. Są tam naprawdę wspaniali lekarze, którzy pomimo ogromu pracy i zmęczenia, zawsze znajdą czas dla pacjenta, aby z nim porozmawiać i odpowiedzieć na wszystkie pytania i obawy. To w tym szpitalu okazało się, że operacja córki nie jest konieczna a ryzyko progresji znikome.
Po konsultacji z innym specjalistą od leczenia skolioz otrzymałam skierowanie do najlepszego ośrodka w Polsce - w Zakopanem, gdzie przeprowadzane są 4 operacje kręgosłupa dziennie. Są tam naprawdę wspaniali lekarze, którzy pomimo ogromu pracy i zmęczenia, zawsze znajdą czas dla pacjenta, aby z nim porozmawiać i odpowiedzieć na wszystkie pytania i obawy. To w tym szpitalu okazało się, że operacja córki nie jest konieczna a ryzyko progresji znikome.
Bardzo dobry lekarz
Dr Pankowski to świetny lekarz, super specjalista, który przeprowadza dużo skomplikowanych operacji -tak nieraz słyszałam czekając na szpitalnym korytarzu przed gabinetem. Zawsze tłum ludzi, często z poza trójmiasta, którzy przyjechali bo słyszeli że to ten najlepszy lekarz, który operuje.
Może czasami groźnie wygląda, ale jest bardzo sympatyczny i normalny jak trzeba to tłumaczy a że nie poświęca pacjentom dużo czasu to nie jego wina, bo często ma kilku pacjentów zarejestrowanych na ta samą godzinę co 5 min. Winę ponosi szpital za taką organizację jego pracy jak i winę ponosi szpital za to że gabinet Pana doktora znajduje się na końcu ciasnego korytarzyka, gdzie wszyscy w ścisku oczekują na wejście do gabinetu. Stąd myślę biorą się frustracje pacjentów którzy są niezadowoleni wchodząc już do gabinetu.
Ja jestem zadowolona. Konkretny i rzeczowy, godny polecenia a że się nie rozpływa nad pacjentem to nic nie szkodzi. Liczy się fachowość.
Może czasami groźnie wygląda, ale jest bardzo sympatyczny i normalny jak trzeba to tłumaczy a że nie poświęca pacjentom dużo czasu to nie jego wina, bo często ma kilku pacjentów zarejestrowanych na ta samą godzinę co 5 min. Winę ponosi szpital za taką organizację jego pracy jak i winę ponosi szpital za to że gabinet Pana doktora znajduje się na końcu ciasnego korytarzyka, gdzie wszyscy w ścisku oczekują na wejście do gabinetu. Stąd myślę biorą się frustracje pacjentów którzy są niezadowoleni wchodząc już do gabinetu.
Ja jestem zadowolona. Konkretny i rzeczowy, godny polecenia a że się nie rozpływa nad pacjentem to nic nie szkodzi. Liczy się fachowość.
Szukajmy przyczyny problemu
Szkoda tylko że Pan dr lub artukuł nie mowi nic o przyczynach powstawania skoliozy. Taki zabieg nie rozwiązuje problemu pociągania tkanek. Możliwe ze plecy będą proste po takim zabiegu , ale siły napięć gdzieś muszą się rozejść. Ciekaw jestem czy pacjenci po takim zabiegu np 10 lat pozniej) nie będą mieli innych problemów (astma,zaparcia, nadmierna potliwość, bóle i wiele innych). Moim zdaniem wpierw trzeba dobrze zbadać pacjenta, dojść przyczyny skoliozy (wbrew ogólnym twierdzeniom, zawsze jest jakaś przyczyna), a potem decydować o dalszym leczeniu.
nie jestem lekarzem dlatego tylko pytam
z czego ta skolioza wynika? Z napięcia mięśni kręgosłupa? Bo wynikałoby z tego że jeśli gość kręgosłup naprostuje to mięśnie z czasem się rozciągną. Często moi znajomi mi mówią że boli ich kręgosłup (oni są zdrowi tak samo jak ja i skrzywień nie mają), mnie natomiast nigdy nie bolał. Różnica jest taka że ja ćwiczę, siłownia - cały zestaw ćwiczeń na plecy, pływanie... oni NIC. Nie wynika to z rozciągnięcia i siły mięśni? Piszę to tylko dlatego że wydaje mi się że mogłaby tu być jakaś prawidłowość.
przyczyna
jak sama nazwa mówi "idiopatyczna" nie ma jasnej znanej przyczyny.współcześnie uważa się że jest to choroba wieloczynnikowa ima podłoże genetyczne. Ciężko jest więc wyeliminować wiele czynników na poziomie molekularnym, a derotacja w randomizowanych badaniach klinicznych daje najlepsze wyniki w leczeniu tej choroby. Takie same badania przeprowadzono do wielu rehabilitacji i nie udowodniono żeby jakakolwiek przyniosła porządany efekt( niektórzy chwalą się że po kilku latach rehabilitacji uzyskano poprawę o 2 stopnie lecz 2 stopnie jest to błąd statystyczny)
Szacunek dla chorych i kolegów oraz pokora to najważniejsze cechy lekarza
Szanowny Panie Doktorze proszę zapoznać się z najnowszymi publikacjami Pana amerykańskich kolegów w najbardziej szacownych medycznych czasopismach naukowych (Weinstein, Dolan itd.) na temat leczenia zachowawczego skolioz idiopatycznych. Edukacja przez całe życie zawodowe jest obowiązkiem każdego lekarza (dotyczy też nas samych, a nie tylko kolegów). Proponuję lekturę wytycznych towarzystw SOSORT i SRS. A ponadto gratuluję wdrożenia.
Panie doktorze litości
Przez pana błędną diagnozę moja córka półtora roku nosiła wkładkę w jednym bucie, bo stwierdził pan, podczas badania trwającego 30 sekund, że ma krótszą nogę.
Po konsultacji u profesora Kotwickiego w Poznaniu okazało się, że szkodzi pan mojemu dziecku! Mało tego, że ma równej długości nogi, ma skrzywioną miednicę i dzięki zaleceniom prof. Kotwickiego córka jest wreszcie skutecznie leczona.
To co pan wygaduje jest przerażajace. Ma pan klapki na oczach.
Po konsultacji u profesora Kotwickiego w Poznaniu okazało się, że szkodzi pan mojemu dziecku! Mało tego, że ma równej długości nogi, ma skrzywioną miednicę i dzięki zaleceniom prof. Kotwickiego córka jest wreszcie skutecznie leczona.
To co pan wygaduje jest przerażajace. Ma pan klapki na oczach.
dawno dawno temu
bo w ubiegłym stuleciu był przy ulicy Grunwaldzkiej 244 ośrodek który w sposób nieinwazyjny badał boczne skrzywienia kręgosłupa ,dawał zestawy ćwiczeń w sali
i na pływalniach i było dobrze pod warunkiem że posiadający taką wadę systematycznie uczęszczali na ćwiczenia prowadzone przez rehabilitantów z tytułem mgr rehabilitacji,nikt nie straszył ludzi takim żelaztwem jak na zdjęciu
ale zawsze wizyta u lekarza kończyła się propozycją operacji,a ten przyrząd to
wygląda na ściągacz łożysk dużych samochodów a nie narzędzie chirurgiczne do
prostowania kręgosłupa.strach się bać,,
i na pływalniach i było dobrze pod warunkiem że posiadający taką wadę systematycznie uczęszczali na ćwiczenia prowadzone przez rehabilitantów z tytułem mgr rehabilitacji,nikt nie straszył ludzi takim żelaztwem jak na zdjęciu
ale zawsze wizyta u lekarza kończyła się propozycją operacji,a ten przyrząd to
wygląda na ściągacz łożysk dużych samochodów a nie narzędzie chirurgiczne do
prostowania kręgosłupa.strach się bać,,
Skolioza
Z tego co wiem, to pana praca badawcza na zachodzie europy byłaby g.. warta i ma pan chyba tego pełną świadomość gdyż nie ma w niej żadnej analizy porównawczej do innej grupy badawczej. Kilka przypadków na zwłokach, to może jest wystarczająca ilość najwyżej na Polskę ale co pana praca znaczy w Europie?? Randomized trial conajwyżej?!? Skolioza może progresować i czasami i owszem nie ma na to wpływu, ale na boga jak można być takim ciemnym i zacofanym, żeby negować dokonanie dziesiątek rehabilitantów i lekarzy zajmujących się tym tematem!!!!! Może pan sobie podać rękę z panem Drewkiem, mającym takie same pojęcie na ten temat! Może proszę się zaznajomić z dokonaniami lekarzy z Poznania, którzy nie zajmują się patroszeniem na dzień dobry! Czy jako ojciec z pełną świadomością położy pan własne dziecko na stół, nie próbując leczenia zachowawczego!!!! Czy może chęć zaznaczenia własnego nazwiska i wybujałe ego pchają pana do zapisania się w annałach medycyny? Takich było już wielu i niepysznie się wycofywali, może trochę pokory i dowodów długoterminowych! My możemy ich trochę dostarczyć nie wiem jak pan.
35lat/1982rocznik ze skrzywieniem szyjnym-piersiowym-ledzwiiwym i rozczepem szynjym
Chce wiedziec czy ze wzgledu na wiek i rozczep szyjny i skrzywinie w 3 odcinkach kregoslupa oraz przebytej operacji blokujacej skrzywienie kregoslupa w odcinku piersiowym metoda Harringtona w Klinice Ortopedii i Rehabilitacji prof.Degii w Poznaniu w 1995r. DYSKWALIFIKUJE MNIE do jej odbycia???? (W 2000r. pręt został wyciagniety.)
Bez skokowy i bez operacji
Mojej rodzinie pomógł Pan Grzegorz Jabłoński. Trudno w to uwierzyć, ale starszej córce wycofał ja całkowicie w 4 miesiące... zaledwie 1 spotkaniem w miesiącu. Szok. W dodatku to kręgarz a nie lekarz. Cieszyłam się, że po tylu przejściach z rehabilitacjami udało mi się trafić na Pana Grzegorza. Oby więcej takich specjalistów. Po tym wszystkim obiecałam sobie, że napiszę o tym wszędzie tam gdzie szukałam pomocy czytając załamana różne artykuły o skoliozie i komentarze z nadzieją na znalezienie pomocy. A znalazłam ją przypadkiem... chociaż podobno nie ma przypadków. Aaa i zapomniałabym o najważniejszym. Gabinet jest w Warszawie koło stadionu Polonia, nazywa się Nowoczesne Kręgarstwo, można znaleźć w google. Powodzenia dziewczyny w powrocie do zdrowia waszych pociech. My już to mamy na szczęście za sobą.
Monika
Ja mam skoliozę, ale małą, nie nadawała się na operację, przez jakiś czas chodziłam w różne miejsca,ale poprawy nie było. Później mama zapisała mnie na takie ćwiczenia metodą pressio na Zachodnią 7 i po tym zaczęło się poprawiać z 18 zrobiło się 13, a teraz 7 stopni. Te ćwiczenia są zdecydowanie fajniejsze niż pozostałe. A też można się zapisać przez stronę rehabilitacje.org. Wiem, że też w innych miejscach w Krakowie też jest to urządzenie do ćwiczeń.
Zaawansowana scolioza
Witam. Byłam w zeszłym roku u doktora Pankowskiego po pomoc bo jestem przy zaawansowanej poglebiajacej się z wiekiem dużej scoliozie (mam 49 lat )jestem na lekach opoidowych (morfinie )po termolizji kręgosłupa -nic nie pomogło. Pomimo że muszę brać morfine i ćwiczę codziennie odczuwam okropny ból który jest nie do opisania. Noe mogę chodzić, spać, leżeć, siedzieć. Dostałam skierowanie na oddział szpitalny przed doktora Pankowskiego gdzie na miejsce czeka się nawet rok ale najpierw trzeba taki oddział znaleźć. Tam gdzie Dzwoniłam owszem mają ale dla dzieci. Nie wiem jaki sens było wypisanie tego skierowania. Jestem po odbytym sanatorium również z efektem opłakanym, nic nie pomogło. A doktor Pankowski (gdzie czekałam dosłownie rok na wizytę )odesłał mnie z niczym do domu. Powiedział ze za późno na cokolwiek o 15 lat. Także zostałam dalej sama z tym problemem, bólem i morfina. Nadal szukam fachowca ortopede który mi pomoże bo juz nie mam siły żyć z tym bólem. .to po prostu jest straszne, zostawianie pacjentów samym sobie.
po operacji...
Wszystko brzmi świetnie, tylko,że po operacji już tak nie jest! Mam wrażenie, że Pan Doktor interesował się kręgosłupem mojej córki tylko do operacji. Niezły przypadek do doktoratu. Fakt! Kąty skrzywienia powyżej 40 stopni. Natomiast sama operacja i opieka po niej, to katastrofa!
Nie dość, że nie można dostać się na wizytę kontrolną, to trwa ona 2 minuty i nadal żadnej konkretnej informacji. Doktor obiecał dziecku, że po operacji będzie proste i będzie mogło żyć, jak każdy inny, zdrowy człowiek....Niestety! Na plecach nadal jest garb i widoczne skrzywienie.
Wiem, że czasami coś może się nie udać, ale lekarz powinien zastanowić się, jak to naprawić i pomóc rodzicom znaleźć jakieś rozwiązanie a nie "umywać od tego ręce".
Zbyt dużo błędów i totalny brak zainteresowania "swoim dziełem".
Tylko, jak to teraz wytłumaczyć dziecku? Że po tylu cierpieniach miało być lepiej, a nie jest...
Nie polecam...lepiej poszukać kogoś, komu zależy na swojej pracy i jej wynikach...!
Magdalena
Nie dość, że nie można dostać się na wizytę kontrolną, to trwa ona 2 minuty i nadal żadnej konkretnej informacji. Doktor obiecał dziecku, że po operacji będzie proste i będzie mogło żyć, jak każdy inny, zdrowy człowiek....Niestety! Na plecach nadal jest garb i widoczne skrzywienie.
Wiem, że czasami coś może się nie udać, ale lekarz powinien zastanowić się, jak to naprawić i pomóc rodzicom znaleźć jakieś rozwiązanie a nie "umywać od tego ręce".
Zbyt dużo błędów i totalny brak zainteresowania "swoim dziełem".
Tylko, jak to teraz wytłumaczyć dziecku? Że po tylu cierpieniach miało być lepiej, a nie jest...
Nie polecam...lepiej poszukać kogoś, komu zależy na swojej pracy i jej wynikach...!
Magdalena