Widok
Gdynia: świeże mleko z mlekomatów
Opinie do artykułu: Gdynia: świeże mleko z mlekomatów.
Obsługa jest prosta - wrzucasz monety, wciskasz przycisk i gotowe: możesz cieszyć się smakiem... Nie, wcale nie zakazanego przez dietetyków i uwielbianego przez młodzież gazowanego napoju, ale niepasteryzowanego, ekologicznego mleka. W tym roku w Gdyni stanęły trzy mlekomaty. Czy mają szansę na popularność?Miejska Hala Targowa , Gdyńskie Pasaże Handlowe w Orłowie i Targowisko Gdynia Chylonia - w tych trzech lokalizacjach znalazły się pierwsze trójmiejskie mlekomaty, czyli automaty, w ...
Obsługa jest prosta - wrzucasz monety, wciskasz przycisk i gotowe: możesz cieszyć się smakiem... Nie, wcale nie zakazanego przez dietetyków i uwielbianego przez młodzież gazowanego napoju, ale niepasteryzowanego, ekologicznego mleka. W tym roku w Gdyni stanęły trzy mlekomaty. Czy mają szansę na popularność?Miejska Hala Targowa , Gdyńskie Pasaże Handlowe w Orłowie i Targowisko Gdynia Chylonia - w tych trzech lokalizacjach znalazły się pierwsze trójmiejskie mlekomaty, czyli automaty, w ...
Czytałeś o Azjatach. Tam mleka i produktów mlecznych nie ma wcale. Chyba, że na eksport.
Tymczasem w Europie jest to fundament sztuki kulinarnej. Dlatego na dalekim Wschodzie wszyscy są uczuleni. A tutaj nie jest to częstsze niż na pyłki kwiatowe.
I jedynymi dorosłymi ssakami, którzy zbudowali i wysłali stacje kosmiczne...
I jedynymi dorosłymi ssakami, którzy zbudowali i wysłali stacje kosmiczne...
nie jedynymi bo jak dasz kotu czy psu to pija az im sie uszy trzesa,
jezeli nie ma dluzszej przerwy w spozywaniu mleka to mozna pic i 100lat, ale jak tylko ktos sie zle czuje po mleku to faktycznie lepiej niech go nie pije.
tak patrzac to jednym chleb tez nie sluzy, innym owoce, a jesdzcze innym woda ;)
jezeli nie ma dluzszej przerwy w spozywaniu mleka to mozna pic i 100lat, ale jak tylko ktos sie zle czuje po mleku to faktycznie lepiej niech go nie pije.
tak patrzac to jednym chleb tez nie sluzy, innym owoce, a jesdzcze innym woda ;)
Dobrze gadasz
tolerancja laktozy z wiekiem zanika w organizmie. Im mniej produkujemy enzymu laktazy - tym gorzej jest ona trawiona, przestaje być przyswajana i staje się przyczyną dolegliwości żołądkowo - jelitowych, a często tez wielu innych, np wypryski skórne.
U mnie problemy skórne skończyły się dopiero jak odstawiłem mleko.
U mnie problemy skórne skończyły się dopiero jak odstawiłem mleko.
Opinii lekarzy już od dawna nie słucham.
Żyje już trochę na tym świecie i na przestrzeni lat ci cali lekarze jakoś nie mogą się zdecydować na konkretną odpowiedź.
Najpierw cukier był zdrowy, później nie zdrowy, po jakimś czasie znowu zdrowy i teraz już nie wiem na czym stanęło.
A wiesz, że niedawno gdzieś czytałem, że czekolada nie powoduje próchnicy?
Znowu się zmieniło.
W takim razie co pić? Herbatę? Wyrusza organizm.
Soki? Zauważają.
Kawę? Uzależnia, wyszukuje magnez...
Wodę? Wodę, jak zwierzę? ;-)
Nie pogadajmy w paranoja.
Będę pił, co mi smakuje, ale Dziękuje za troskę:-)
Najpierw cukier był zdrowy, później nie zdrowy, po jakimś czasie znowu zdrowy i teraz już nie wiem na czym stanęło.
A wiesz, że niedawno gdzieś czytałem, że czekolada nie powoduje próchnicy?
Znowu się zmieniło.
W takim razie co pić? Herbatę? Wyrusza organizm.
Soki? Zauważają.
Kawę? Uzależnia, wyszukuje magnez...
Wodę? Wodę, jak zwierzę? ;-)
Nie pogadajmy w paranoja.
Będę pił, co mi smakuje, ale Dziękuje za troskę:-)
Niby masz rację - ale jednego nie rozumiem:
Najpierw pani trzyma butelkę lewą ręką, a prawą wciska przycisk celem rozpoczęcia napełniania. W nastepnym ujęciujednak butelka trafia do ręki prawej, a przycisk wciska niewiadomokto - bo na pewno nie ta pani. (prawdopodobnie pani nie mogła sobie sama w tej pozycji poradzić, bo ma byc może słabsza lewa rękę).
Niedopracowany i nieergonomiczny ten mlekomat.
Niedopracowany i nieergonomiczny ten mlekomat.
Bezedura na kółkach...
Już od dość dawna wiadomo, że dorosły człowiek nie przyswaja laktozy z mleka krowiego. De facto mleko krowie jako płyn niespecjalnie nadaje się do spożycia w ogóle - zdecydowanie zdrowsze i praktyczniejsze są jego przetwory. Powód jest prosty - jeśli po okresie dziecięcym/dojrzewania zaprzestało się picia mleka, traci się produkcję enzymu pokarmowego wspomagającego trawienie mleka krowiego. Mleko krowie w postaci płynu jest... dla krów, inne ssaki go nie trawią właściwie.
Dorosły nie trawi, ale Azjata. Tam się nie spożywa niczego mlecznego. A w Europie mleko i wszystko co się do niego dodaje jest
fundamentem kuchni. Uczulenie bywa, zwykle przechodzi przed piątym rokiem życia. A jak nie, masz mleko acidofilne, czy jakoś tak. Dla mnie nie pojęte jest nie lubić mleka odkąd sięgam pamięcią. I jakoś żyje. Tymczasem uczulały mnie jabłka. Przeszło mi dopiero koło 20-stki.
Mleko jest dla krów. Ale krowy są dla nas. A co jest dla nich, jest dla nas. Krowy są naszą własnością. Więc to co produkują także. Powszechność mleka w lodówkach mówi sama za siebie.
Mleko jest dla krów. Ale krowy są dla nas. A co jest dla nich, jest dla nas. Krowy są naszą własnością. Więc to co produkują także. Powszechność mleka w lodówkach mówi sama za siebie.
Generalnie każdy jest inny i ma różną tolerancję...
...jak dla mnie mleko ok, ale surowe już nie koniecznie bo zawsze ląduję na kiblu. Jak masz problem z laktozą to kup sobie mleko do którego dodają laktazy (enzym rozkładający laktozę na cukry proste) jest słodsze bo rozkłada się do glukozy i galaktozy i tyle w temacie! Nara!
Enzym
Masa ludzi spokojnie wydziela ten enzym, np ja po przejściu na krowie pełne mleko po miesiącu przestałam mieć problem z jego trawieniem. Dwa sam enzym można kupić w aptece w tabletkach, nazywa się Lactocontrol. Dodam, że od czasu jak piję mleko przestałam mieć niedobory wapnia, które wcześniej były u mnie zmorą mimo suplementacji. Aktualnie nie suplementuje, wszystko gra.
Dużo nieścisłości jest w wypowiedzi eksperta.
Ogólnie mleko świeże powinno być chociaż odwirowane w wirówce sedymentacyjnej, bo nie chciał bym pić mleka które może mieć zanieczyszczenia stałe. Poza tym proces wirowania usuwa ponad 80% drobnoustrojów, czy w automacie jest takie mleko bo wydaje mi się, że powinno? Co do twarogów i innych wyrobów mlecznych najlepsze jest mleko UHT tylko trzeba najpierw zaszczepić, z jogurtu kefiru itp. UHT ma na celu usunięcie drobnoustrojów przetrwalnikowych, w świeżym mleku prócz korzystnych bakterii fermentacji mlekowej mamy dużo innych chorobotwórczych. Oczywiście wszystko zależy jeszcze od osoby i jej tolerancji na tłuszcz i drobnoustroje, radzę pierw spróbować surowego mleka i zobaczyć czy nie mamy żadnych dolegliwości. Niestety po surowym zawsze spędzam trochę czasu w łazience...
opór materii, czyli o głupocie ludzkiej
jest mlekomat - źle , jajka wiejskie droższe od przemysłowych - źle, wędliny wyrabiane w niewielkich zakładach droższe - źle.......narzekających dookoła pełno, a na dodatek każdy znawca !!! - a że lokalizacja nie taka, a kto czyści tą maszynę, a czy na pewno nic nie dosypują/dolewają do mleka itp.......byle tylko marudzić - ciekawe, że gdy Ci sami ludzie robią jajecznicę z jajek po 38 gr/szt i wcinają parówki po 6,99 zł/kg oglądając kolejną telenowelę która im robi papkę z mózgu - to już im wszystko wtedy pasuje.......myślcie ludzie, myślcie !!!
Każde działanie mające na celu eliminację pośredników w handlu produktami rolnymi jest słuszne
Każdy powinien mieć znajomego rolnika i bezpośrednio u niego się zaopatrywać, przynajmniej w to, co się da - tylko wtedy ceny będą niskie, a drobni rolnicy będą bogatsi, łatwiej będzie rozmawiać a likwidacji KRUS i zmianie systemu dopłat.
Dla Azjaty. Nie ma go w tamtejszych sztukach kulinarnych więc są powszechnie uczuleni. Za to ze smakiem jedzą jedwabniki.
W naszej szczęśliwej, kwitnącej, europejskiej ojczyźnie, mleko i przetwory mleczne są fundamentem tego rzemiosła. Od niepamiętnych czasów. Jeśli ludzkość wyginie, mleko nie będzie przyczyną. Ja się po nim czuje jak nowo narodzony.
Po co mleko?
Mleko jest niezdrowe, to tluszcz zwierzecy.
ŻADEN ssak (starszy niz 6 tygodni) nie pije mleka. Ono jest potrzebne wylacznie niemowlakom, ale takie z cyca matki a nie od krowy.
Kiedys w USA byla propaganda na picie mleka, bo niby zdrowe itp. I co? Ilu teraz tam jest grubasow?
Juz lepiej by postawili automaty z woda mineralna, jest najzdrowsza.
ŻADEN ssak (starszy niz 6 tygodni) nie pije mleka. Ono jest potrzebne wylacznie niemowlakom, ale takie z cyca matki a nie od krowy.
Kiedys w USA byla propaganda na picie mleka, bo niby zdrowe itp. I co? Ilu teraz tam jest grubasow?
Juz lepiej by postawili automaty z woda mineralna, jest najzdrowsza.
Woda jest niezdrowa. Kto wypije 20 litrów w pół godziny, zatruje się śmiertelnie.
Bo wszystkie minerały poszłyby w cholerę. Nie ma rzeczy, która w nadmiarze nie byłaby szkodliwa. Nawet tlen taki jest. W czystej postaci to trucizn. Dlatego na pulmonologii nie dają czystego tlenu pacjentom jak to sugerują napisy, tylko powietrze, w którym jest go ciut więcej. Ciut!
Żaden ssak, prócz człowieka nie wysłał w kosmos satelity, nie zbudował wodociągów, kanalizacji, żarówek, dvd...
A ile jest w USA nastolatek, które wyglądają jak duchy od niejedzenia? Bidulki święcie wierzą, że to czyni je wartościowymi ludźmi.
Żaden ssak, prócz człowieka nie wysłał w kosmos satelity, nie zbudował wodociągów, kanalizacji, żarówek, dvd...
A ile jest w USA nastolatek, które wyglądają jak duchy od niejedzenia? Bidulki święcie wierzą, że to czyni je wartościowymi ludźmi.
Mleko to morderstwo
Mleko to ciecz ukradziona krowie i odebrana cielakowi, który idzie pod nóż (na cielęcinę). Wszystko po to by gawiedź mogła cieszyć się smakiem mikstury zarezerwowanej noworodkom i niemowlakom.
Mleko to także kazeina, laktoza i nieprzyswajalne wapno, czyli substancje prowadzące do poważnych chorób i nowotworów. Zapraszam do zapoznawania się z obszernymi badaniami na ten temat jak i wytycznymi WHO.
Pij mleko, będziesz kaleką!
Mleko to także kazeina, laktoza i nieprzyswajalne wapno, czyli substancje prowadzące do poważnych chorób i nowotworów. Zapraszam do zapoznawania się z obszernymi badaniami na ten temat jak i wytycznymi WHO.
Pij mleko, będziesz kaleką!
Istotom niższej kategorii nie przysługuje prawo własności. Krowy są własnością ludzi. Jak wszystkie inne zwierzęta.
Jedna należą do całej ludzkości (np. tygrysy) i nie wolno ich dręczyć, bo rzadkie. Tymczasem krowy są ostatnie w kolejce do wyginięcia, więc są własnością jednostek lub instytucji. Co należy do nich, tak naprawdę należy się właścicielowi.
Ciosem poniżej pasa, straszyć nowotworami. Robisz tanią sensację, wywołując najgłębsze lęki. Dietetycy, którzy nie są opłacani przez baronów sojowych i korporacje owocowe zatrudniające niewolników na plantacjach w tropikalnych zadupiach, mówią dokładnie co innego niż ty. Komu wierzyć? Wszystko co w nadmiarze, jest szkodliwe. Pijesz wodę? Wiedz, że jeśli w godzinę wypijesz jej tyle co w kilka dni, zatrujesz się śmiertelnie. Wypłucze wszystkie minerały.
Zapraszam do zapoznania się z badaniami naukowców nieopłacanych przez korporacje owocowe. Żal mi cielaków. Widziałem zdjęcia ukrytą kamerą, jak kończą. Byłem tak smutny, że zaraz poszedłem do ulubionej knajpy na cielęcinę. Pomogło. Radość życia wróciła.
Ciosem poniżej pasa, straszyć nowotworami. Robisz tanią sensację, wywołując najgłębsze lęki. Dietetycy, którzy nie są opłacani przez baronów sojowych i korporacje owocowe zatrudniające niewolników na plantacjach w tropikalnych zadupiach, mówią dokładnie co innego niż ty. Komu wierzyć? Wszystko co w nadmiarze, jest szkodliwe. Pijesz wodę? Wiedz, że jeśli w godzinę wypijesz jej tyle co w kilka dni, zatrujesz się śmiertelnie. Wypłucze wszystkie minerały.
Zapraszam do zapoznania się z badaniami naukowców nieopłacanych przez korporacje owocowe. Żal mi cielaków. Widziałem zdjęcia ukrytą kamerą, jak kończą. Byłem tak smutny, że zaraz poszedłem do ulubionej knajpy na cielęcinę. Pomogło. Radość życia wróciła.
W Gdańsku tez były mlekomaty ale albo musieli placic za wiele za dzierzawe terenu
albo sie niesprawdziły bo chetnych niebyło.Wkazdym razie były juz prawie rok temu a dzisiaj juz niema ani jednego.Wiec to zadna nowosc tymbardziej ze na zachodzie takie są od wielu lat a sam pomysł poprostu został skopiowany z zachodu.Co akurat moim zdaniem jest dobrym pomysłem.Ale ceny niestety sa unas kosmiczne I ciagłe pdwyzki w rajskiej zielonej wyspie.
Pij mleko
będziesz kaleką. Mleko nie dość, że nie dostarcza wapnia - bo wapń z mleka jest nieprzyswajalny - to jeszcze go tak naprawdę wypłukuje. Najwięcej przypadków osteoporozy jest w krajach gdzie sp0ożycie mleka jest największe. Np. w Finlandii.
Niektóre czynniki ryzyka wystąpienia osteoporozy :
uwarunkowania genetyczne
szczupła budowa ciała (mniejsze obciążenie)
nieprawidłowa dieta (ubogobiałkowa oraz ubogowapniowa)
picie alkoholu, zwłaszcza w młodym wieku
palenie papierosów
spożywanie mleka
przyjmowanie leków: kortykosterydów, nasennych, hormonów tarczycy
niedobór witaminy D
Niektóre czynniki ryzyka wystąpienia osteoporozy :
uwarunkowania genetyczne
szczupła budowa ciała (mniejsze obciążenie)
nieprawidłowa dieta (ubogobiałkowa oraz ubogowapniowa)
picie alkoholu, zwłaszcza w młodym wieku
palenie papierosów
spożywanie mleka
przyjmowanie leków: kortykosterydów, nasennych, hormonów tarczycy
niedobór witaminy D
No i przez takie rozumowanie rośnie nam banda kretynów którzy potem chcą rządzić tym państwem. :(....
Jak byś chciał wiedzieć to 90% leków powoduje skutki uboczne i osłabia organizm, ale gdy jesteś chory to i tak je przyjmujesz żeby szybko wyzdrowieć. To co dala nam natura jest miej szkodliwe niż to co teraz kupujemy w sklepach.
Jak byś chciał wiedzieć to 90% leków powoduje skutki uboczne i osłabia organizm, ale gdy jesteś chory to i tak je przyjmujesz żeby szybko wyzdrowieć. To co dala nam natura jest miej szkodliwe niż to co teraz kupujemy w sklepach.
Lekarze mówią, że działanie mleka jest dokładnie odwrotne. Chyba, że są opłacani przez korporacje sojowe.
W Finlandii noce zimą są bardzo długie. Więc mają mało witaminy D, która jest od Słońca. Ale przynajmniej nie ryzykują czerniakiem... Latem dni są tam długie. Ale przez zimę dostają takiej depresji, że nie chcą już na Słońce wychodzić. Skutkiem, witaminy D nic a nic. Jak często występowała osteoporoza przed XX wiekiem? Bo mleko pijemy w naszej kwitnącej, szczęśliwej, europejskiej ojczyźnie od tysiącleci.
Szczupłe ciała i zła dieta, to efekt znęcania się dyktatorów mody nad podatną na manipulacje młodzieżą.
Szczupłe ciała i zła dieta, to efekt znęcania się dyktatorów mody nad podatną na manipulacje młodzieżą.
Dlaczego tylko w Gdyni jest? Gdyby były jeszcze w Gdańsku czy w Sopocie (czyli w całym trójmieście) na pewno by się zwróciły po Euro i by pokazały że trójmiasto jest ekologiczne i zdrowo się odżywia, mieszkańcy tez by byli zadowoleni z tańszego mleka niż w sklepie. Tylko trzeba w końcu połączyć siły a nie się ciągle bić które miasto jest lepsze.
Też ostatnio czytałem, że w mleku znajduje się wapń nieorganiczny, który jest niezdrowy dla człowieka i wcale nie wzmacnia kości. Całe życie pije duże ilości mleka i wcale nie mam mocnych kości czy zębów, ani nie jestem "wielki". Z drugiej strony nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z nabiału, nawet jeśli za bardzo nie służy.
Pamiętam z dzieciństwa
mleko sprzedawane z kanek w sklepach spożywczych. Sklepowa nalewała do własnych małych kanek klientów. To były lata 60-te ub.w. Mleko było zawsze świeże. Rolnik stawiał takie mleko przy drodze, a samochód (Sp-ni Mleczarskiej?)wiózł do miasta. Było nawet w niedzielę, ale sklepy były otwarte tylko rano.
Zsziadłe z takiego mleka bije na głowę wszystkie współczesne kefiry, jogurty, czy acidofilne. Teraz nie da się zrobić prawdziwego zsiadłego mleka, chyba ze się kupi od rolnika na rynku.
Zsziadłe z takiego mleka bije na głowę wszystkie współczesne kefiry, jogurty, czy acidofilne. Teraz nie da się zrobić prawdziwego zsiadłego mleka, chyba ze się kupi od rolnika na rynku.
Czemu cena jest tak wysoka?! Mleko UHT można kupić za 2 - 3 zł w sklepie, gdzie cena obejmuje opakowanie - karton lub butelkę plastikową. Ponadto mleko UHT jest dodatkowo przetwarzane, co również podnosi koszty produkcji, a za tym i cenę. Moim zdaniem to wyłudzanie pieniędzy, bo produkt jest bardziej "eko" od tego co możemy dostać w tradycyjnym sklepie. A jako, że jest moda na zrdowe odżywianie to ludzie i tak zapłacą.
mleko jest świeże
ktokolwiek jest ze wsi wie jak wygląda oddawanie mleka z gospodarstwa do mleczarni, przynajmniej kiedy ja żyłem na wsi tak to wyglądało.
mleko wlane do kanki stoi do odbioru w zimnej wodzie i to z niego jest potem ten sik który kupuje się w marketach.
to mleczko w mlekomatach jest płynem jaki uzyskano od krowy i wlano do kanki przed pasteryzowaniem i obróbką, przechowywane w odpowiedniej termice spokojnie może być spożywane przez 2 dni, ale ja widziałem że codziennie wymieniano mleko w tym urządzeniu.
co do niezauważalności różnicy, proszę najpierw spróbować a potem pisać dyrdymały.
Pomysł z tymi urządzeniami jest świetny tylko szkoda że w Gdańsku nie ma żadnego.
mleko wlane do kanki stoi do odbioru w zimnej wodzie i to z niego jest potem ten sik który kupuje się w marketach.
to mleczko w mlekomatach jest płynem jaki uzyskano od krowy i wlano do kanki przed pasteryzowaniem i obróbką, przechowywane w odpowiedniej termice spokojnie może być spożywane przez 2 dni, ale ja widziałem że codziennie wymieniano mleko w tym urządzeniu.
co do niezauważalności różnicy, proszę najpierw spróbować a potem pisać dyrdymały.
Pomysł z tymi urządzeniami jest świetny tylko szkoda że w Gdańsku nie ma żadnego.
jakaś ściema !!!
byłem dzisiaj na targowisku w chylonii,patrze mlekokrasula bankomat,myślę sobie a niech tam kupie na spróbowanie.wrzuciłem zeta żeby nabyć butelkę,butelki nie otrzymałem więc mleka nie zakupiłem.chciałem zadzwonić na podany na bankomacie numer telefonu.łączności nie ma żadnej.abonent nie osiągalny.myślę następny amber gold w wydaniu krasuli.poszedłem do lidla tam kupiłem mleko.