Widok
Gdzie w Trójmieście na gęsinę?
Opinie do artykułu: Gdzie w Trójmieście na gęsinę?.
Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki ...
Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki ...
Gęsina na fotce z Hanzy wygląda wspaniale!
Nabrałem takiego apetytu, że zaraz idę zjeść coś fajnego :) Lubię taki styl przyrządzania mięsa, żeby było różowe i soczyste w środku, Zawsze jadałem kaczkę pieczoną - taką wielkopolską, z pyzami i czerwoną kapustą lekko na słodko, Ale raz spróbowałem piersi z kaczki tylko szybko usmażonych z obu stron i 15 minut w piecu (wcześniej były w occie balsamicznym i miodzie) - wyszły właśnie różowe w środku i po raz pierwszy kaczka naprawdę smakowała kaczką, lepiej niż ta upieczona do kości i zasypana majerankiem :)
Najlepiej do Lidla.....
Cena okolo 20 pln za kg.gesina wykladana o osmej rano,o godzinie 0815 wykupiona przez roznej masci restauratorow.Po przerobieniu porcja po 50 pln w restauracji,to jest interes.A dla tych co przychodza pozniej do Lidla,pozostaja tablice z cena i puste gabloty.Zycze smacznego - wszak to polska potrawa,aha sa jeszcze szkielety z gesi w sklepach miesnych.
a pewnie, nie ma sie co smiac. nie badz Pan rozgoryczony i olej te sklepy z ofertami, kotrych piec po osmej juz brak. ja kupilam 6 kilowa ges od rolnika z dowozem wyszla mnie 100zl, a nie ta drozyzna jak w lidlu do tego z chemikaliami i woda nastrzyknieta. mam juz paru zaprzyjaznionych ronikow i tylko od nich kupuje mieso i warzywa. przynajmniej wiem co jem.
tak, nowobogaccy
z autami i domami w kredytach i co najważniejsze... oznaczają się na facebooku i robią samojebke chińską podróbą ajpla ;) że siedzą właśnie w sztuczce, by inni myśleli o nich, że są zamożni z rozmachem na czternaście fajerek... a to zwykłe, biedne jelonki zakompleksione, wstydzą się sami siebie i w ten sposób muszą tworzyć swoją ułudę, w którą tylko oni wierzą buahahaha
nie rozumiem
po co dorabiać jakieś idiotyczne filozofie, ludzie wy chyba nie macie co robić?! jeśli klienci tam chodzą tzn. że im najzwyczajniej w świecie smakuje - bo chyba po to sie chodzi i wraca do restauracji. ceny jak ceny porównując z innymi restauracjami na takim poziomie są nawet tańsze (metamorfoza, filharmonia, nolita, tamka43, etc.) masz kase i chec to czemu nie, nie masz to wybierz inne miejsce albo lunch. a nie dorabiaj jakiejs idiotycznej analizy
zastanawiam się
co za idiota Pana/Panią minusuje?! WTF?!
Baranina jest dostępna na gdyńskiej hali targowej, pierwszy lub drugi box od tzw. radiowęzła halowego, box przy przejściu na halę "warzywno-owocową" ;-) lub u mojego znajomego hodowcy, niestety na dzisiaj nie wiem czy ma ja zakontraktowane u jednego odbiorcy czy sprzedaje również pojedyńcze sztuki... mogę we wtorek spytać ;-)
Baranina jest dostępna na gdyńskiej hali targowej, pierwszy lub drugi box od tzw. radiowęzła halowego, box przy przejściu na halę "warzywno-owocową" ;-) lub u mojego znajomego hodowcy, niestety na dzisiaj nie wiem czy ma ja zakontraktowane u jednego odbiorcy czy sprzedaje również pojedyńcze sztuki... mogę we wtorek spytać ;-)
Kleszczewo
a dlaczego nikt nie zachwala produktu regionalnego z pomorza- półgęska. Pyszna wędzona pierś gęsi .Zakupiłam taką w Kleszczewie w Hilary zajazd dla Przyjaciół - czy jakoś tak . Udko pieczone lub pierś pieczoną( gęsią) też można smacznie zjeść . Ale to wersja dla tradycjonalistów z ziemniakami i kapustką. Mieszkam na pomorzu od niedawna i lubię odkrywać tutejsze smaczki
Półgęsek
Pierś z gęsi, powoli wędzona dymem z bukowego drewna, to doprawdy przysmak. Przed wojną popularny na Pomorzu, uroczyście zajadany w Boże Narodzenie na śniadanie, pokrojony w cienkie plastry. Dziś półsurowe cienko skrawane mięso określamy obcym mianem carpaccio. Polecam takie carpaccio z półgęska w Restauracji Ewa Zaprasza w Sasinie koło Łeby. Choć plasterki gęsiny są cienkie, to w smaku bardzo intensywne, więc kieliszek wytrawnego czerwonego wina doskonale się z nimi skomponuje.