Widok
Gdzie w Trójmieście na: golonkę
Opinie do artykułu: Gdzie w Trójmieście na: golonkę.
Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem krewetki, a w tym tygodniu - golonkę. Za dwa tygodnie poszukam japońskiego klasyka - zupy ramen.
Jaśkowa to nowy lokal w miejscu dawnego Gościńca Myśliwskiego. Restauracja znajdująca się na terenie gdańskiej strzelnicy na razie kontynuuje drogę obraną przez poprzednika - w karcie króluje dziczyzna. I to właśnie golonka z dzika mnie tutaj ...
Gdzie w Trójmieście najlepiej podają nasze ulubione danie? Sprawdzam i opisuję wybrane lokale i propozycje ich serwowania. Ostatnio testowałem krewetki, a w tym tygodniu - golonkę. Za dwa tygodnie poszukam japońskiego klasyka - zupy ramen.
Jaśkowa to nowy lokal w miejscu dawnego Gościńca Myśliwskiego. Restauracja znajdująca się na terenie gdańskiej strzelnicy na razie kontynuuje drogę obraną przez poprzednika - w karcie króluje dziczyzna. I to właśnie golonka z dzika mnie tutaj ...
Wacusiu, nie znasz się na kobietach. Dopiero za 20 lat się nauczysz jakie są prawdziwe kobiety.
Panie koło 40tki są zazwyczaj doświadczone, ciepłe, miłe, mądre, namiętne i dużo więcej wiedzą o życiu i miłości..
A przeciętna seksowna studentka jest pusta, pretensjonalna, sama nie wie, czego chce. A to, że jest szczuplejsza (choć też coraz rzadziej), raczej mnie nie przekonuje.
A przeciętna seksowna studentka jest pusta, pretensjonalna, sama nie wie, czego chce. A to, że jest szczuplejsza (choć też coraz rzadziej), raczej mnie nie przekonuje.
Najlepsza restauracja Kubicki w Gdansku
palce lizac
palce lizac
"Zagroda" - zamist golonki skóra i kości.
Knajpa jedzie na opowieściach z mchu i paproci jakie to serwuje pyszne staropolskie jadło.
A tak naprawdę widać że serwuje kości obleczone skórą.
Na lep karczmy niestety dają się nabrać turyści i ludzie będący przejazdem.
A prawie 30 złotych za kartofle z kapustą i chrzanem to trochę sporo.
Omijać szerokim łukiem.
A tak naprawdę widać że serwuje kości obleczone skórą.
Na lep karczmy niestety dają się nabrać turyści i ludzie będący przejazdem.
A prawie 30 złotych za kartofle z kapustą i chrzanem to trochę sporo.
Omijać szerokim łukiem.
Mam ciekawsze rzeczy do robienia w niedzielę ( i nie kościelne)
niż stać w kolejce po danie składające się ze składników w takich proporcjach jak widzimy na zdjęciu.
Proponuję poszukać dobrej golonki , samemu sobie ją przyrządzić według dobrego przepisu a wtedy zrozumiesz na czym rzecz polega.(nie dotyczy mających dwie lewe ręce)
Bo to danie w tym lokalu nie ma nic wspólnego z golonką , to tak jak by powiedzieć że w "makdonaldzie" sprzedają hamburgery. Niby sprzedają ale co to jest wszyscy wiemy.
A że ludzie stoją w kolejce. Gratulacje dla lokalu bo nie sztuką jest zrobić a sprzedać.
Proponuję poszukać dobrej golonki , samemu sobie ją przyrządzić według dobrego przepisu a wtedy zrozumiesz na czym rzecz polega.(nie dotyczy mających dwie lewe ręce)
Bo to danie w tym lokalu nie ma nic wspólnego z golonką , to tak jak by powiedzieć że w "makdonaldzie" sprzedają hamburgery. Niby sprzedają ale co to jest wszyscy wiemy.
A że ludzie stoją w kolejce. Gratulacje dla lokalu bo nie sztuką jest zrobić a sprzedać.
trzeba miec dobrze nas**ne zeby stac godzine w kolejce po stolik do obojętnie ktorej knajpy
Jest ich tyle ze szkoda czasu-nie oszukujmy sie zadna z nich nie jest na jakoś szczególnie wysokim poziomie.Gratuluje tym co zeby zapłacić muszą czekac.I nie mówcie mi ze tak jest na świecie.Ok tak jest w Londynie,NYC,Tokio,Paryżu ale mowimy o Trójmieście.
co wy wiecie o golonce
Najlepszą golonke jem w domu,kupie w markiecie za 7.99 i tak zrobie że te wasze knajpy do paznokci mi nie urastaja.a cołośc wychodzi tak że jak byście skosztowali to byście nawet 100zł chcieli zaplacic tylko ze ja swego przepisu nie sprzedam za zadne skarby, a wy dalej chodzcie po knajpach smacznego!!!!
Willa Eva we Wrzeszczu czy jak jej tam
Podana w temperaturze 3 stopni Celcjusza przykryta płaszczem gorącego bigosu sprzed kilku tygodni w cenie ok. 40zł. Goloneczka pachnąca chlewnią i całą gamą zapachów hormonalnych knura. Zapraszamy :)
NIGDY WIĘCEJ!!! Co w zamian ?? Odgrzanie w mikrofalówce!!! I "3x przepraszam to nie możliwe" od managera.
Pozostał niesmak, frustracja, niestrawność, głód i zwykły ludzki zawód z powodu braku taktu za bagatela 120zł obiad dla dwóch osób :/
NIGDY WIĘCEJ!!! Co w zamian ?? Odgrzanie w mikrofalówce!!! I "3x przepraszam to nie możliwe" od managera.
Pozostał niesmak, frustracja, niestrawność, głód i zwykły ludzki zawód z powodu braku taktu za bagatela 120zł obiad dla dwóch osób :/
Ostrzegam przed pseudorestauracją velevetka !!!
Ten lokalik mieści się w sercu starego miasta tuż naprzeciw Fontanny Neptuna. Dania tam serwowane są kupowane w pobliskiej Biedronce !!! :D Sam wielokrotnie byłem świadkiem porannych zakupów pana menadżera wraz z właścicielem. Pakują i golonki, naleśniki, schab, a nawet śledzie :D Golonka za 50 zł jako specjał kuchni to gotowa golonka z Biedronki do odgrzania !!! Heh ale ludzie ludziom wciskają kit. Ta ich kuchnia kaszubska to kuchnia biedronki :D ciekawe jak inni restauratorzy :D
Golonkowy
Golonkowy Raj w Małkowie czyli Karczma Uroczysko to tam jada się najlepsze golonkę, podawane w dwóch wersjach w kapuście która rozpływa się w ustach tak jak goloneczka i w sosie własnym do tego te niesamowite zapiekane ziemniaki palce lizać na mim talerzu pozostaje tylko sucha kość. Polecam.
Ciężko porównywać golonki, kiedy każda z nich przygotowywana i wykonywana była inaczej. Już samo odwrócenie kolejności czyli wpierw gotowanie a potem dopiekanie czy najprzód pieczenie a potem duszenie, sprawia że używając tych samych przypraw i przy tych samych proporcjach, wyjdzie nam jednak co innego.
Mało tego, ktoś tu w komentarzach wrzucił sprawę golonki peklowanej, której obecnie z świeca szukać w lokalach a która przez ten proces obróbki ma zupełnie inny smak.
Swoją drogą, cztery raptem lokale jako porównywanie tego dania, to stanowczo zbyt mało. Mniemam, iż niemal każdy golonkożerca potroiłby ich liczbę, tak bez przesadnego wysilania pamięci.
Fajnie, że przy zalewie dań pochodzących z terenów nam obcych, postawiono na golonkę, potrawę znaną od wieków i chyba dalej, mimo wielu przesądów i mitów, lubianą i często spożywaną.
Mało tego, ktoś tu w komentarzach wrzucił sprawę golonki peklowanej, której obecnie z świeca szukać w lokalach a która przez ten proces obróbki ma zupełnie inny smak.
Swoją drogą, cztery raptem lokale jako porównywanie tego dania, to stanowczo zbyt mało. Mniemam, iż niemal każdy golonkożerca potroiłby ich liczbę, tak bez przesadnego wysilania pamięci.
Fajnie, że przy zalewie dań pochodzących z terenów nam obcych, postawiono na golonkę, potrawę znaną od wieków i chyba dalej, mimo wielu przesądów i mitów, lubianą i często spożywaną.
Moim zdaniem najsmaczniejsze golonka są w" Chata uroczysto "a właścicielka jest cudowna .Nie dość że pyszne gotuje To swoją osobą bardzo przyciąga ludzi .Gdy masz zły chumor to odwiedzając Chatę uroczysto i jej właścicielkę panią Annę Kuziora odrazu będzie miał lepszy nastrój a kulinarne będzie uszcześliwiony.
Najlepsza była w Althousie czy jak to się nazywało w Gdyni na Świetojańskiej i......nagle zniknęła...dlaczego, przecież zawsze było dużo klientów. Gdzie ją przeniesiono nie wiem ale na pewna bym ja zaliczał regularnie. Ugotowana później pieczona, skórka rozpływająca się a na wierzchu chrupiąca, z kapusta i kluskami.....niebo w gebie…...
W Żabusi już nie ma golonki
Mąż miał ochotę na golonkę, poczytałam w necie i blisko mieliśmy do Żabusi (dużo dobrych opinii).
Niestety nie tylko golonki już nie serwują, ale udko z kaczki było suche, a mięso na szaszłyku zbyt twarde :( Smaczne były kopytka, gołąbek z kaszą i warzywami oraz frytki. Nie wiem czy zmiana kucharza, czy zastępstwo, ale trochę słabo. Plus za wnętrze, czysto i przyjemnie.
Niestety nie tylko golonki już nie serwują, ale udko z kaczki było suche, a mięso na szaszłyku zbyt twarde :( Smaczne były kopytka, gołąbek z kaszą i warzywami oraz frytki. Nie wiem czy zmiana kucharza, czy zastępstwo, ale trochę słabo. Plus za wnętrze, czysto i przyjemnie.