Widok

Giant Terrago - dwa pytania

Witam!
Dwa dni temu kupilem Gianta Terrago (2003) i jestem z niego bardzo zadowolony, jednak zauwazylem uderzenia w tylnej czesci roweru przy jezdzie po dziurach. Najprawdopodobniej jest to lancuch uderzajacy w rame. Jak to usunac?
I drugie pytanie: w rowerze tym sa hydrauliczne tarczowki Giant MPH3 i juz po krotkim, stromym zjezdzie (ok. 200 metrow dlugosci) po dotknieciu tarczy moznaby tam jajka smazyc! Jest tak goraca, ze obawiam sie, co byloby, gdybym pojechal np. na Czantorie :)
Czy to normalne? Czy szybciej sie przez to zuzywaja klocki (czy cokolwiek tam jest :) ) itede...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Radze zdjac lacuch, badz przeczytac podstawowa ksiazke do fizyki
Co do temp tarczy to sprobuj zjechac na golym zadzie w aquaparku w momencie gdy woda w rynnie nie plynie to zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi
Po co zdjac? Skrocic?
To, ze sie grzeje, to wiem ze normalne, ale np. czy na takim ok. 10-kilometrowym zjezdzie (bez przerwy :) ), nic sie z hamulcami nie stanie?
Czesc, a powaznie, kup neoprenowa owijke na rame- Lizard Skins, albo Speed Stuff, i klopot obijania lancucha z glowy. Grzanie hamulcow nie powinno Cie zajmowac, taka jest ich rola- zamienic energie Kinetyczna, na termiczna. Prz dlugich zjazdach pewnie by sie i zagotowal plyn, ale nie sadze zebys bly w stanie do tego doprowadzic.

pozdrowienia

Marccc
Hej!
nie kupuj zadnych neoprenowych gowien na rame!!! zabulisz za to jak za zboze, a i tak neopren nie ochroni ramy przed lancuchem i szybko sie zniszczy...
najtrwalszym, najlepiej chroniacym, i najtanszym rozwiazaniem jest wykonanie oslony ze starej detki i dopasowanie jej tak, aby jak najdokladniej zakrywala miejsca narazone na uderzenia lancucha...

neoprenowe szmatki mozesz sobie kupic na przyklad na stery - tam wytrzymaja dluzej niz pod lancuchem:)

co do hamulcow, to spokojna glowa, nie wybuchna...
Kto co lubi Konsultatnt, neopren, albo partyzantke z dentki, czy lepiej kawalka zjechanej opony przytroczonej spinkami od kabli... tanio i jaki design, co? Ja jedna owijke Lizarda uzywalem przez lat 5 bez wiekszych problemow, no ale...

pozdrowienia

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...

Skradziono rowery Habenda ul. Wielkopolska (20 odpowiedzi)

skradziono 2 rowery MTB, proszę o kontakt w razie znalezienia lub widzenia takowych na...

do góry