Widok

Godzina czekania na pomoc w centrum miasta

Chciałam opisać sytuację, która miała dzisiaj miejsce w centrum Gdańska. Podczas niedzielnego spaceru mnie i mojego męża zatrzymał obcy człowiek, prosząc o pomoc w dotarciu do domu. Pan mówił w sposób nieskładny, bełkotliwy - nie mogliśmy zrozumieć połowy jego wypowiedzi. Możliwe, że był nietrzeźwy, może był po udarze lub była to kwestia wychlodzenia.
Miał dziurawe buty z odpadającymi ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pisz za siebie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Co autorka posta napisała?
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czytałeś/aś/oś osobo komentująca w ogóle treść tego posta?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skad wiesz gdzie byly te patrole? Nie zgodzę się, jeśli mogą, to wysyłają szybko, sama do stłuczki raz czekałam 2 h, raz 10 min więc to nie jest tak. Może trzeba bylo dzwonić po karetkę i mowic o hipotermii a nie na policję.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 47

Jestes lekarzem ze umiesz stwierdzić hipotermie na oko?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sytuacja, gdy w samym centrum miasta w środku dnia na przyjazd policji czeka się godzinę - bez względu na przedmiot zgłoszenia, to patologia. Nie jest to oczywiście wina szeregowych policjantów,ale kierownictwa i braków kadrowych. I tutaj nie ma żadnego dobrego wytłumaczenia.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma za co. 200 zł.

Hh
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 17

Godzinę z nim spędzili i nie wiedzą czy był pijany? Przecież to czuć.

Bo jeśli on pijany był to nie żaden gest człowieczeństwa tylko zwykłe utrudnianie pijakowi tego co lubi. Z całego długiego wpisu nie dowiadujemy się czy mu pomogli czy tylko przeszkadzali. Zapewniam cię ze każdy pijak wie co robi i nie należy mu pomagać dla jego własnego dobra. Tak długo jak jest pijany do ciepłego nie wpuszczać i niech trzeźwieje na mrozie. Chciał się tak upić to w takich warunkach należy go zostawić. Dorośli ludzie mają prawo dowolnie narażać swoje życie, na tym polega wolność.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

...przyjdzie dzień....

...że dostaniesz udaru ,zawału a cukrzyca lub kwasica ketonowa spowoduje woń alkoholu i będziesz trzeźwieć na mrozie ,do skutku ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgroza
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bardzo przykra sytuacja

:(
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zdecydowanie przykro.

Też bym nie chciał żeby mi ktoś przeszkadzał gdy leżę sobie pijany gdzieś na mieście.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak to się kończy jak się struga kozaka.

I nie pójdzie na czas do noclegowni.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 21

Niezależnie od tego jak jesteśmy ubrani, każdego może spotkać zawał, udar, złamanie kończyn górnych lub dolnych. Smutne to, że tak trudno o pomoc w dużym mieście. Dobrzy z Państwa ludzkie, że pomogliście człowiekow,i dzięki Państwa zaangażowaniu nie zamarzł przy drodze. Dziękuję.
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bezdomnymi a także bezdomnymi zwierzętami, dzikimi zwierzętami w potrzebie. Podzielam w pełni to zdanie. Wszystkie też chcą być obecne w mediach - tych dzisiejszych, czyli social mediach innych tradycyjnych - gazetach, radiu, telewizji. Wszystkie. Ma pięknie wyglądać. Najbardziej uaktywniają się wizerunkowo w momencie gdy rozpoczyna się rozliczenie pit. Kazda chcę przytulić taż "odpis, darowiznę na organizację pożytku publicznego". Prawda jednak jest taka, że kasa osoba o wrażliwym sercu zmuszona jest samodzielnie organizować pomoc dla kogoś,.czy to człowieka,.czy zwierzęcia gdy zachodzi taka potrzeba. Dzieje się tak ponieważ instytucje tego rodzaju specjalnie skórę do pomocy nie są. Zapominając, że właśnie na ich kategorycznie spoczywa taki obowiązek. Są mniej empatyczni, niż przechodnie, którzy przecież żadnych narzędzi do pomocy długoterminowej i instytucjonalnej nie mają. Myślę, że nie jestem odosobniona w tej opinii.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tu chodzi o całokształt, numer 112 nie jest tylko w Gdańsku czy Kartuzach, a jednak, jak wynika z opisu nie działa natychmiast. Numer 112 powiadamia Straż, Policję i Medyków ( koordynacja) nie działa. Mam nadzieję, że ta historia dobrze się skończyła, a gdyby to było dziecko lub połamana starsza osoba na mrozie? Coraz większą nonszalancja i nieodpowiedzialność.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie działa. Na szkoleniach uczą nas by w skrajnych przypadkach dla przyspieszenia reakcji dzwonić "po staremu" na 999,997,998.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciepły napój.

Postawa Państwa jest godna podziwu, ufam, ze orrzymal również ciepły napój.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiedyś zadzwoniłem na straż miejska w okolicach ergo areny, połączyło mnie do Sopotu, powiedzieli nie ich rejon. Jak znalazłem numer do Gdańska to usłyszałem, że oni się niczym nie zajmą, dzwoń na policje. Pieprze i już nie dzwonie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

Latem po drugiej stronie ulicy Rajskiej też godzinę czekałam na karetkę, do pana jaki się przewrócił, ja jestem inwalidą i nic

nie mogę, ludzie przechodzili setkami, jacyś dwumetrowi sportowcy z hotelu...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

A co w tym kraju działa?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aborcja i eutanazja
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zglaszamy awantury w bloku, glosne halasy i imprezy patologii to policja przyjezdza po 5 godzinach gdy juz wszystko sie zakonczy. Policji w tym miescie prawie nie ma. Nie ma juz patroli pieszych, nie ma samochodowych, a czas oczekiwania na przyjazd to kilka godzin. Na straz miejska w weekendy nie ma co dzwonic, bo nie pracuja.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciesz się że przyjechali wogóle... na Jasieniu mamy często libacje u wynajmujących wschodnich przybyszów. Dzwonimy po policję i nic, żadnej reakcji rano jak dzwonię na komisariat to słyszę że zgłoszenie oczekuje na realizacje... policjant tłumaczy że mieli ważniejsze wezwania a maja za mało ludzi do pracy. Taka sytuacja powtórzyła się już kilka razy niestety. Pamiętaj zawsze po takiej akcji aby żądać wpisania do dokumentów że na tym konkretnym adresie było wezwanie i z jakiego powodu, na tej podstawie można potem poprosić o interwencję dzielnicowego. U nas skończyło się na tym że właściciel musiał wymówić wynajem kłopotliwym lokatorom i mamy troszkę spokoju!

Następnym razem mów że Owsiakowi groził, albo pali marihuanę

Będą w 5 minut
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

Było dzwonić na 112 i powiedzieć że człowiek ma prawdopodobnie udar a nie na policję
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Brawo wy

Jesteście wielcy. Wszystkiego dobrego.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ani policja ani pogotowie

nie są służbami miejskimi; nie są na każde zawołanie, istnieje coś takiego jak priorytetyzacja, napady i pijani kierowcy będą mieli pierwszeństwo przed niedokońcaubranym człowiekiem, który z kryminalnego punktu widzenia ma niski ciężar gatunkowy; analogicznie ciężkie wypadki w pogotowiu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W taką pogodę trochę się mylisz, tutaj może chodzić o życie

A może....

112 trwa długo bo ludzie dzwonią pod numer alarmowy ze wszystkimi pierdołami, to nie informacja kolejowa sprzed 30 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie dotykać meneli
do góry