Widok
Groźny wypadek w centrum Gdańska
Opinie do artykułu: Groźny wypadek w centrum Gdańska.
W sobotę na przystanku tramwajowym przy Podwalu Grodzkim pod kołami tramwaju znalazła się kobieta. Udało ją się wydobyć spod wagonu i w ciężkim stanie trafiła do szpitala.
Około godz. 10:30 pod podjeżdżający tramwaj na przystanek Podwale Grodzkie weszła kobieta. Motorniczy ze wstępnych ustaleń nie miał najmniejszych szans na reakcję.
- Kobieta w wieku 57 lat, obywatelka Ukrainy, w ciężkim stanie trafiła do szpitala - mówi Karina Kamińska, rzecznik prasowy Komendy ...
W sobotę na przystanku tramwajowym przy Podwalu Grodzkim pod kołami tramwaju znalazła się kobieta. Udało ją się wydobyć spod wagonu i w ciężkim stanie trafiła do szpitala.
Około godz. 10:30 pod podjeżdżający tramwaj na przystanek Podwale Grodzkie weszła kobieta. Motorniczy ze wstępnych ustaleń nie miał najmniejszych szans na reakcję.
- Kobieta w wieku 57 lat, obywatelka Ukrainy, w ciężkim stanie trafiła do szpitala - mówi Karina Kamińska, rzecznik prasowy Komendy ...
Ty nie mów: " dziwne zachowanie kobiety", ale raczej, jak jej pomóc
Ty nie mów: " dziwne zachowanie" kobiety, ale raczej, jak jej pomóc.
Bo może przemoc, mobbing, albo nie dostała zezwolenia na pobyt, przez złośliwych urzędników, a teraz musi wrócić tam gdzie wojna i bieda.
To jest szerszy problem, a dziennikarze powinni pochylić się nad nim.
Bo może przemoc, mobbing, albo nie dostała zezwolenia na pobyt, przez złośliwych urzędników, a teraz musi wrócić tam gdzie wojna i bieda.
To jest szerszy problem, a dziennikarze powinni pochylić się nad nim.
Jaka wojna? a taka, doucz się:
"Tysiące ofiar Jak wyjaśniła, informacje o zdarzeniu przekazali jej lekarze, którzy pracują w samozwańczej donieckiej republice. Konflikt na wschodzie Ukrainy trwa od 2014 roku, kiedy po ucieczce z kraju prorosyjskiego prezydenta Wiktora Janukowycza i aneksji Krymu przez Rosję wspierani przez Moskwę separatyści utworzyli dwie samozwańcze republiki ludowe - doniecką i ługańską. W wyniku walk w tym regionie zginęło dotychczas ponad 10 tysięcy ludzi. "
Ukraińcy
Ci ludzie pracują fizycznie nieraz po 16 godzin na dobę u naszych "pracodawców".
Jacy są nasi Janusze biznesu chyba nie muszę się rozpisywać. Mieszkania muszą wynajmować od naszych Rentierów. Ci z kolei za klitki z meblami z epoki gierka wołają połowę pensji. Jeśli do tego dodamy to, że Ukraina poszła w leasing USA/Izrael, to tęczowo ukraińcy nie mają. Niewolnicy Europy, a średnia emerytura u nich to 300 złotych.
Jacy są nasi Janusze biznesu chyba nie muszę się rozpisywać. Mieszkania muszą wynajmować od naszych Rentierów. Ci z kolei za klitki z meblami z epoki gierka wołają połowę pensji. Jeśli do tego dodamy to, że Ukraina poszła w leasing USA/Izrael, to tęczowo ukraińcy nie mają. Niewolnicy Europy, a średnia emerytura u nich to 300 złotych.
Wojna.. sam jesteś durniem
ja pierdziele.. ludzie jeżdżą tam na wakacje z Polski.. jest w niektórych regionach, to nie wojna ich tu przynosi tylko beznadziejność państwa ukraińskiego. Bo im tu lepiej jak są traktowani jak są, niż u siebie nawet po przejechaniu z wojennego obszaru do bezpiecznego.. nie, to nie wojna ich tu przyniosła.. to emigracja zarobkowa
Nie cała to prawda.Wiele firm bardzo dba o pracowników.Wynajmuje się dla nich nieszkania lub pokoje.Mają ubezpieczenie,pomoc lekarską,bhp.nieźle zarabiają i pomagają swoim rodzinom.Mają o wiele lepiej niż kiedyś Polacy wyjeżdżający na zachód.Tam to był prawdziwy wyzysk,zero ochrony i zwykle na czarno.
No faktycznie. Biedni bo muszą pracować jak Polacy i płacić za wynajem mieszkania. Wszystkie najtańsze mieszkania biorą i mieszkają tam po 10 osób więc koszty mają śmieszne. Za to jak ja chciałem wynająć to zostały już tylko mieszkania z górnej półki cenowej na które mnie nie stać. Nie będę płakać nad żadnymi ukraincami bo powinni się cieszyć że mogą tu być i pracować. A nie jak ta inteligentna inaczej pani jeszcze zablokowała ruch w mieście.
krokodyle łzy
Polacy za granica maja taki sam los.Np w Norwegii mieszkają w piwnicach w kilku ,zawsze wykorzystywani i za grzeczni.Kobieta na Ukrainie przechodzi na emeryture w wieku 55 lat a w Polsce musi harowac znacznie dłuzej i tez dostanie groszową emeryture.Wiec najperw niech Polacy żyją godnie a potem dopiero uszczesliwiaja obcych.Poza tym jakos nie widac w Polsce by Ukraincy mieli sie gorzej i byc może to błąd skoro juz pisza tu o swojej martyrologii.
iki
Piekma i wzruszajaca mowa na temat pracy po 16 godzin - tylko ze polacy 20 lat temu pracowali po 16 h i byli szczesliwi ze moga w miesaic zarobic tyle co w pol roku w kraju pracujac na czarno. Wiec nie rusza mie gadanie ze ktos do nas przyjezdza do pracy i tego powodu skacze pod tramwaje bo polacy z przeracowana w usa czy holadnii sie nie zabijali bo jak czlowiek ciezko pracuje nie ma czasu na glupoty chce sie tylko najesc wyspac i zarobic.
W polsce ukraincy pracuja legalnie i nikt ich nie oszukuje pracuja za stawki podobne do tych co polacy na korespondencyjnych stanowiskach wiec bez tkliwego pierniczenia bo to co my przezywalismy w latach 80-90 zagranica pracujac jak bydlo to byl dopiero hardcore i nikt nie narzekal wiec sory ale twoj wpis jest smieszny szczegolnie w polsce
W polsce ukraincy pracuja legalnie i nikt ich nie oszukuje pracuja za stawki podobne do tych co polacy na korespondencyjnych stanowiskach wiec bez tkliwego pierniczenia bo to co my przezywalismy w latach 80-90 zagranica pracujac jak bydlo to byl dopiero hardcore i nikt nie narzekal wiec sory ale twoj wpis jest smieszny szczegolnie w polsce
Myślcie
Sama mam za sobą próbę samobójczą.. Szpital i leki postawiły mnie na nogi. Jeśli nie wiecie co skłania ludzi do takich kroków to nie chcijcie wiedzieć i nie krytykujcie, bo nie każdy człowiek ma w sobie na tyle siły by walczyć z problemami, które czasami są bardzo poważne.
I nie bądźcie rasistami, bo naród polski powinien dawać przykład innym nacjom, jak kochać bliźniego.
I nie bądźcie rasistami, bo naród polski powinien dawać przykład innym nacjom, jak kochać bliźniego.
Z tym tyraniem pracowników z Ukrainy bez przesady
Okazuje się, że Ukraińcy często zarabiają więcej od Polaków na tych samych stanowiskach, mam przykład od znajomych, jeden ma uprawę borówki, gwarantuje noclegi w naprawdę doskonałych warunkach, wszelkie opłaty ubezpieczenia itp. a Ukraińcy nie chcą pracować za te same pieniądze co Polacy, a są godne jak na pracę przy zbiorach owoców, jedne z najwyższych w Polsce. Inny przykład, firma stolarska, średnie zarobki na hali 3500 zl na rękę, Ukraińcy zażądali min 1000 euro
Twój problem. Ukrainki - Panie oferujące usługi sprzątania też uważają, że powinny zarabiać więcej niż wykształcony wykładowca wyższej uczelni. Nie wspomnę, że języka nie znają, a i efekty ich pracy są żenujące. W firnie gdzie pracuję, pani sprzątająca, nasza rodaczka, zarabia legalnie mniej niż przybyszki z Ukrainy żądają na czarno.
Trzeba tej pani pomoc znalezsc prace po rechabilitacji
To z beznadziejnosci ludzie robia takie rzeczy pewnie srodowisko bylo obojetne...Pewnie pukano a jej nie otworzono..byla glodna a nie nakarmili jej.Jest kampania wyborcza moze jeeen z drugim celebryta by. Odwiedzil ta pania w wzpitalu i zapytal o zdrowie czy moze jakos pomoc a nie tylkobciastka na dworcu rozdawal...tyczy sie to kazdego z kandydatow.Im mniej kamer tym lepiej.
Dlatego bo chwilowo nie moge .
Panowie na odpowiednich stolkach np taki wojewoda mogl by np tez kogos tam wyslac.Moze nasze sluzby pokazaly tej pani ,ze. jej pobyt czasowy sie koncxy i ma wracac ?Sa odpowiednie organy,ktore powinny wykazac sie jakas wrazliwoscia jesli uwazaja sie za ludzi a nie chodzace procedury z kijem w d***,
oby doszła do siebie
psychika wysiadła ,całe życie mieszkać w biednej Ukrainie i zderzenie z Polską i mentalnością niektórych Polaków .Nie dawno był program ,o tym jak wygląda życie na Ukrainie ,jak Polska w czasie komuny,bieda w połączeniu z bogatymi oligarchami.Mięsa to nie którzy przez miesiąc nie widzieli .Dlatego przyjeżdżają do nas żeby ratować swoje rodziny,tak Polacy to robili i robią .Jesteśmy do siebie bardzo podobni w tym temacie .Szanujmy się wzajemnie.
Pamiętam jak lata temu pojechałem do Niemiec do pracy, tyle upokorzenia którgo tam doznałem przez miesiąc nigdy wcześniej ani nigdy później nie doznałem . Nieznajomość języka , spanie byle gdzie , jak najtańsze jedzenie ,pogardliwe uśmieszki kiedy pytałem o byle jaką pracę -nigdy więcej! Znając swoich rodaków którzy pogardliwie się o obecnych sąsiadach mówia "ruski" nie zazdroszczę im .
Żeby być obiektywnym
To trzeba przeliczyć także koszty utrzymania. Wtedy wychodz siła nabywcza pieniądza. Ile za to można kupić chleba, paliwa, jakie są czynsze i koszt energii elektrycznej? Kiedyś czytałem w angielskiej prasie, że w Bangladeszu szyją kapcie dla Tesco za 5 pensów za godzinę. Tyle tylko, że ta płaca wystarcza na utrzymanie kilkuosobowej rodziny bo niskie są koszty utrzymania. Ukraińskich realiów nie znam, ale przeliczanie samej pensji czy emerytury nie jest obiektywne.
Tragedia bez wątpienia, każdy człowiek jest ważny, ale do jasnej anielki jeśli to próba samobojcza, to nie obarczajmy swoimi "czynami" innych ludzi, *Twoje samobójstwo, może zniszczyć życie niczemu niewinnej drugiej osoby*
Wiem wiem ludzie w amoku nie biorą tego pod uwagę..
Samobójstwo spekulacje wiadomo, może słabi się zrobiło kobiecie...
Ogólnie współczuje
Wiem wiem ludzie w amoku nie biorą tego pod uwagę..
Samobójstwo spekulacje wiadomo, może słabi się zrobiło kobiecie...
Ogólnie współczuje