Widok

Gwarancja na remont generalny silnika (Faktura VAT)

Witam,

Chciałbym prosić o radę; otóż w październiku ub.roku miałem wykonywany generalny remont silnika, m.in:

- wymiana silnika
- naprawa silnika
- obróbka bloku silnika
- regeneracja wtryskiwaczy
- panewki główne
- panewki korbowodowe, itd.

Silnik po naprawie sprawował się dobrze, jednak po pewnym czasie zauważyłem, że podnosi się w nim poziom oleju. Mechanik 'odciągnął' jego nadwyżkę, jednak jego poziom nadal się podnosił. Po kolejnej wizycie w warsztacie mechanik stwierdził, że powinienem przejechać się na dłuższej trasie i problem sam się rozwiąże... Niestety sytuacja nie uległa zmianie...

Efekt jest taki, że ponad tydzień temu samochód na drodze miał awarię silnika (wyrzuciło olej), spaliły się wtryski, tłok; konieczna jest naprawa i mechanik żąda ode mnie pokrycia jej kosztów.

Dodam też, że kazał znaleźć sobie i przywieźć używane części (wtryski, koło dwumasowe) co skończyło się tym, że będąc zupełnym laikiem kupiłem dwumasę uszkodzoną bez możliwości jej zwrotu...

Szacowany, minimalny koszt naprawy wyniesie kilka tyś. zł... Niestety, jestem obecnie bezrobotny i mnie to przerasta... Czy biorąc pod uwagę opisane okoliczności mogę scedować koszty na mechanika w ramach np. gwarancji?

Będę wdzięczny za pomoc w powyższej sprawie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Żadna gwarancja, tylko rękojmia. Zgłosiłeś mechanikowi wady usług, których on nie usunął. Jeśli masz chociaż świadka na to, że zgłaszałeś, proponuję zażądać od mechanika bezpłatnej naprawy a gdy odmówi wykonać remont w innym warsztacie i wezwać mechanika do zapłaty. Następnie sąd cywilny. Innej drogi na nieuczciwego partacza nie ma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gwarancja 6-12 miesięcy. Różnie to bywa, zależy od warsztatu. Skłaniam się raczej ku 6'ciu miesiącom.

Jeśli chciałeś zaoszczędzić na VAT i nie wziąłeś faktury jest po temacie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Niestety, jestem obecnie bezrobotny i mnie to przerasta..."-W takiej sytuacji najrozsądniej będzie samochód wyzłomować i przesiąść się na komunikację miejską lub rower.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry