Widok

HELP!!! "DAMPER"

Czy ktos z was kiedykolwiek rozkrecal damper? musze rozkrecic jakiegos dnm-a dv6, jest to prostu model, bez zadnych regukacji itp, wiem jak sie zabrac za jego rozkrecenie ale problem w tym ze nie wiem jak zachowa sie ta sprezyna (650tka). Kiedy go zaczalem rozkrecac to ta sprezyna musi sie skurczyc zebym mogl go miec w dwoch czesciach, chodzi mi o to czy jezeli ona coraz bardziej sie ugina to gdy skonczy sie gwint nie wsytrzeli mi gdzies w kosmos...to raz. A dwa czy jezeli nie wsytrzeli w kosmos to uda mi sie to spowrotem skrecic tzn. czy uda mi sie ta sprezyna tak zgiąć zeby złapał gwint...mam nadzieje, ze tak w miare kumacie o co mi chodzi;p Z gory dzieki za odpowiedz. ps. serwis odpada, nikt nie chce serwisowac dnm-a, ale zreszta po co placic jak mozna to zrobic samemu. To przeciez nie jest jakiś SID albo 5-th element gdzie jest 100 guzikow, pokretel itp:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej
i co udalo ci sie go rozkrecic i na powrot zlozyc do kupy? mam taki sam i cos w nim trzeszczy.
udalo mi sie go rozkrecic ale nie calkiem, sciagnelm tylko sprezyne i wyczyscilem dokladnie co sie da. Bez sprezyny (ja mam 650tke) to by byl po prostu kawalek metalu, nie wiem po co jest tam ten caly "srodek". kupilem go tylko dlatego ze nie mialem kasy na nic innego ale mam zamiar jak najszybciej go wymienic. jaka masz rame? u mnie trzeszczy i piszczy z powodu geometrii ramy (scott g zero) jest za duze tarcie od spodu, chociaz ostatnio przestal jak go pokatowalem troche:) tak czy siak ten damprer jest do dupy
nie wiem jaka u mnie jest sprezyna, napisane jest na niej tylko to: dnm-2000lbs/in. a rowerek to trekingowy panther alu comfort 28''. damper pracuje w pozycji pionowej. a mozna psiknac go wd40??
wal śmialo władkiem chociaz to tylko tymczasowo spowoduje brak piszczenia, wd jest żadki i szybko spłynie albo usunie go uszczelka, potraktuj go jakimś smarem, ja na wysepce kupilem dobry smar, ktory trzyma sie powierzchni po nasmarowaniu.

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

do góry