Widok

HOSSA - najgorszy deweloper!!!

Przez ostatnie poł roku staraliśmy się z mężem o kredyt mieszkaniowy
na mieszkanie wykonane przez Hossę - SAMOZWAŃCZEGO dewelopera nr 1
na Pomorzu - i było to coś tak niedorzecznego, że nadaje się
do "Uwagi".
Zdolność kredytowa była, banki oferowały dobre warunki kredytowe,
czekaliśmy tylko na 1 papierek "Bezciężarowe wyodrębnienie lokalu"
jak się później miało okazać - papier o tyle ważny, że bez niego
banki nie uruchamiają kredytu.

Hossa zwodziła nas 4 miesiące, że już zaraz wyda ten świstek,
jeszcze tydzień, później 4 tygodnie i tak się przeciągnęla sprawa,
że trwało to ponad 4 miesiące. Gdy już wydali ten papier nikt z
pracowników nie raczył do nas zatelefonować z tą, wg nich chyba
nieistotną informacją. Sami musieliśmy do nich wielokrotnie
wydzwaniać i jeździć.

Obsługa klienta jest jak za czasów głębokiej komuny!
Deweloper robił nam łaskę, że daje nam maluczkim możliwość kupna ich
wspaniałego mieszkanka!

Teraz warunki w bankach tak się zmieniły, że miesięczna rata
wynosiłaby conajmniej 1700 zł - przez 30 lat!!Jest to jakaś paranoja!

Deweloper uniemożliwił nam zakup mieszkania, i to w dodatku ich
mieszkania! Ironia?

Do wszystkich mających na oku mieszkania Hossy - zastanówcie się 2
razy, czy chcecie mieć do czynienia z kimś kto nie dotrzymuje
terminów i wodzi was za nos!
Czy jesteście gotowi na stresy, olewający stosunek pracowników i
mieszkanie, w którym akustyka jest tak "dobra", że słychać jak w
sąsiednim mieszkaniu spada na dywan szpilka?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 10
Oczywiscie zgadzam sie z przedmówcą! Hossa nie negocjuje cen, nie dotrzymuje terminow, nie traktuje klientow jak klientow lecz jak natretow!!!
Hossa żyje chyba w czasach komunizmu.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0
Potwierdzam!!!!!!!!!! Najgorszemu wrogowi bym niepoleciła Hossy!! byle sprzedać mieszkanie a później maja wszystko w ...... i popieram opinię o komuniźmie. Czytajcie ludzie fora zanim zdecydujecie bo później zostanie wam tak jak mi, załamywać ręce i każdego dnia zastanawiać sie jak tak można!!!
Gdyby kotoś znał dobrego prawnika z trójmiasta specjalizującego się w tych sprawach bardzo proszę o kontakt. będę dozgonnie wdzieczna. Tylko już sąd mi został :/
e-mail: soczek_iza@wp.pl
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3
pracowałem kiedys w tej firmie pół roku. mimo zachęty do dalszej współpracy odeszłem z tej firmy. bandycka filozofia jak i brak znajomości - jeśli chodzi o projektantów (a siedzą tam tylko architekci i to z reguły prosto po studiach bez wiedzy i doswiadczenia) zasad projektowania (strefowanie - jeśli chodzi o mieszkania, zacienianie budynków etc) wiedzy z zakresu budownictwa, warunków technicznych etc, jeśli chodzi o wykonawstwo - brak logiki i przewidywania w trakcie budowy budynków, pozwoliło mi stwierdzić jako budowlancowi po studiach z 10-cio letnim dorobkiem w wykonawstwie i projektowaniu że jest to firma mierna i beznadziejna. Dlatego odeszłem i nie żałowałem. Sam klimat pracy w biurowcu mógłbym okreslić jako zwierzęcy - ludzie zachowują się jak szczury (nie rozmawiają ze soba, nie konsultują problemu etc), jeden donosi na drugiego, byle wkupić się w łaski protegowanych o szczebelek sztucznie stworzony wewnątrz tej firmy. Beznadzieja i żenada jednym słowem. Mając uprawnienia budowlane, oglądając to co firma ta soba prezentuje, stwierdzam, że jest to jedna z wielu firm, która hałturzy na rynku budowlanym. Efektem są pseudomieszkania budowane przez ta firme budowane z niejednokrotnie tandetnych materiałów budowlanych - oczywiście tych materiałów budowlanych które potencjalnie klient nie widzi "gołym" okiem kupując mieszkanie w "bloku".
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 5
Oni zachowują sie jakby nie było kryzysu-może u nich nie ma... wciąż nie mogę kupić mieszkania w FF, bo a to papier o bezciężarowym, albo jakiś papier o cesji się nie zgadza i tak już 9 miesięcy!!!!!
I wciąż traktuja mnie jak jakieś popychadło. Nie zależy im na sprzedaży FF na pewno! Teraz wyprzedają Gdańsk w najlepsze, więć klienci z Gdyni mogą poczekać.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1
hej
i jak udało sie już czy dalej walczysz z wiatrakami?? kiedy dowiedziales sie o tym bezciezarowym papierku i o jakiej sprawie mowisz jesli chodzi o cesje??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podobno też nawet nie płaca ZUSu za pracowników, mój znajomy odszedł z tej firmy z tego powodu. Więc na całej linii są nie fair.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Próbowałam kupić u nich mieszkanie, niestety stosują zwykłe techniki psychomanipulacji, przyciagają klienta niby "tanim mieszkaniem", niby klient jest na jakiejs liście rezerwacji (a przed nim6 osób), niby cena niska ale...potem okazuje się, że to TANIE mieszkanie już sprzedane ale mają inne, większe, droższe lub wybudują je za rok. To chamska, perfidna, niedopuszczalna technika "niskiej piłki" - tak sie nazywa w psychologii a majaca za cel przyciągnąc klienta - niby mają cos atrakcyjnego a nie mają tylko chca naciągnoąć na inne. Ostrzegam! Szkoda Państwa czasu i zachodu. Nie mają mieszkań a jesli juz to tak drogie jak w Warszawie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2
kurcze..a ja wlasnie szukam mieszkania..i co czytam to sie bardzo dlugo zastanawiam:mam na oku..altoria apartament oraz wiszace ogrody...czy dalej tak postepuja zklientami czy juz sie polepszylo???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
WICZLINO-OGRÓD mam tam na oku mieszkanie żeby sobie kupic, ale to co piszecie to zaczynam watpic, czy nadal jest tak zle jak piszecie??????????????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pierwsze słyszę o takich technikach postępowania z klientem. Polecam Hossę w 100%. Prawda jest taka że nie ma idealnego dewelopera i Hossa też nie jest idealna, jednakże nie mam jej nic specjalnego do zarzucenia. Jesteśmy zadowoleni z wyboru. Mamy mnóstwo znajomych, którzy kupowali mieszkania w tym samym okresie co my lub nieco później i naprawdę nasłuchaliśmy się o takich przeróżnych problemach z deweloperami że głowa mała(zaczynając od Allconu czy Górski czy Impro czy Ekolan czy Spółdzielnia Ujeścisko, kończąc na Nordcoop). Trzeba dokładnie czytać umowy, dla nas umowa z Hossą była jasna czytelna i co najważniejsze dotrzymana! Miło wspominam współpracę z nimi i życzyłabym sobie w przyszłości natrafiać tylko na takie firmy..
image

image

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 26
Również jestem trochę zdziwiona tymi negatywnymi opiniami. Zakupiłam mieszkanie w październiku 2008, wszystko budowało się w terminie, odbiór będzie szybciej niż w umowie.

Co do pracowników, w Gdyni moim zdaniem w porządku, szczególnie Pani Anita - architekt, bardzo miło się z nią współpracuje, udaje się wszystko załatwić na maila. Przy pierwszych oględzinach mieszkania okazało się ze nie zrobili mi jednej ścianki, przy następnych już stała, mimo że nie potrafiłam udowodnić, który rysunek (ze ścianką czy bez) był pierwszy, bo nie było daty. Mogli mnie olać tak naprawdę. Czasami coś tam się zakręcą, ze niby najpierw nie trzeba donieśc dokumentu, potem się jednak okazuje że tak, ale myślę że to raczej pomyłki które mogą się zdarzać. W kredycie podczas kryzysu- w samym środku-pomogła nam też p.Marzena z biura w Gdyni. Wieczorami byłyśmy na telefonie, gdzie mogę zanieść dokumenty a czasami podrzucałam jej o 8 rano przed pracą, żeby z rana zaniosła do Banku, póki jeszcze nie zmienili warunków :) bo jaja w październiku 2008 były niewyobrażalna, ci co chcieli wtedy kredyt wiedza co mówię :)

Wniosek, do tej pory oceniam z nimi współpracę na 4+
Czeka mnie jednak odbiór - jeśli coś będzie nie tak, na pewno wam opiszę :)

Tak jak zaznaczyłam, mieszkanie kupowałam dokładnie w momencie kiedy zawaliła sie giełda, mówiono jak to developerzy upadną. Wyrywałam sobie włosy i zdrowo świrowałam, parę razy zwróciłam się do Hossy o zapoznanie mnie z sytuacja finansową bo są brzydkie plotki, efekt - dyr. d/s marketingu zaprosiła na spotkanie, gdzie pokazała dokumenty. I nie byłam jedyna której wyjaśniali sytuację. Panikowało sporo ludzi.

To jest forum gdzie wypowiadają się mieszkańcy i klienci Hossy, ruch jak na głównym skrzyżowaniu w Gdyni :) polecam
http://www.osiedlesokolka.yoyo.pl/index.php

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 22
i tak dziwi mnie to, że trzymali u siebie rok kogoś, kto pisze odeszłem zamiast odszedłem
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 36
ktoś, kto pisze "odeszłem" zamiast odszedłem poddaje w wątpliwość swoją wiarygodność jako człowiek wykształcony...
o jakości budownictwa Hossy nie dyskutuję, bo się na tym nie znam
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 29
to się nie polepszy... nic u nich nie kupuj! najgorsze się zaczyna jak już im zapłacisz, wiem niestety z doświadczenia ;(
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3
Górski - najgorszy deweloper, ściany z papieru, wentylacje nie działają, wszystko się sypie, reklamacji brak, gówno opakowane w złoty papierek
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1
kompletnie nie rozumiem tych negatywnych opinii - kupiłem u nich mieszkanie na kredyt, żadnych problemów, gładko i przyjemnie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 23
też nie rozumiem tych negatywnych opini, czekam na swoje mieszkanie i jak do tad wszystko jest ok, ludzie kupują a potem myślą że są panami każdego źdzbła trawy i że trzeba koło nich biegać, bo kupili mieszkanie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 17
Witam Państwa, zastanawiamy się z mężem nad kupnem mieszkania. Zarezerwowliśmy już jedno i mamy kilka dni na decyzję. Uprzejmie prosze o informację czy są jakieś ,,kruczki'' w umowie przedwstępnej (z tego co się orientuje trzeba wplacic 1% wartosci mieszkania po czym ma sie miesiac na kredyt) ??
Z góry dziekuje za odpowiedz!!

M.S.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja żadnych nie znalazłem, kupiłem mieszkanie na Zielenisz-u. Budowa ruszyła w sierpniu 09 a mieszkanie odbieram pod koniec roku. Jakieś 4-5 miesięcy przed pierwotnym terminem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
do góry