Widok
Dziś był SANIPOR na Pszennej (w pobliżu Feniksa) i o dziwo po raz pierwszy odkąd jest segregacja moje kubły na śmiecie zostały odstawione na swoje miejsce (dokładnie tam gdzie je wystawiłem), bo czesto pozostawiali je na ulicy lub u sąsiada lub gdziekolwiek, tam gdzie było im wygodnie - a więc jedna zmiana pozytywna :)
Ja w kwestii formalnej ;)
Czy nie sądzicie, że skoro odbiór szkła i papieru następuje co dwa miesiące, a nie co miesiąc jak do tej pory, to nie powinniśmy domagać się zmniejszenia opłaty za wywóz śmieci? Kwota była ustalana za odbiór dwukrotnie częstszy.
Nikt nie protestuje, że w gruncie rzeczy dostaliśmy podwyżkę?
Czy nie sądzicie, że skoro odbiór szkła i papieru następuje co dwa miesiące, a nie co miesiąc jak do tej pory, to nie powinniśmy domagać się zmniejszenia opłaty za wywóz śmieci? Kwota była ustalana za odbiór dwukrotnie częstszy.
Nikt nie protestuje, że w gruncie rzeczy dostaliśmy podwyżkę?
Deutz myśl dobra, tylko nikt nie ustalał częstotliwości odbioru śmieci. Opłata jest miesięczna i ustalona (zapewne) w oparciu o uchwałę gminy, ale nie jestem pewny. Obowiązuje w stosunku do każdego mieszkańca. Jeśli w moim mieszkaniu mieszka 7 osób i płacę za wszystkie to nie zabierają z mojego śmietnika częściej niż z Twojego, a przecież płacę więcej. Nie można zatem mówić o jakiejkolwiek podwyżce:(
Nie zmienia to jednak faktu, iż śmieci powinny być odbierane w porę - nie powinno dochodzić do braku możliwości zamknięcia pokrywy śmietnika:)
Nie zmienia to jednak faktu, iż śmieci powinny być odbierane w porę - nie powinno dochodzić do braku możliwości zamknięcia pokrywy śmietnika:)
Nie podwyżka bo my nie podpisujemy żadnej umowy, zwłaszcza z wykonawcą. Płacimy gminie bo ustawodawca tak wymyślił. Płacimy stawkę daną dla regionu banina dla każdego mieszkańca. Jeśli płacisz gminie, a ona nie wywiązuje się z wymogów ustawy to można założyć sprawę w sądzie na drodze cywilnoprawnej.
Niestety, ale tak to jest. Dodam tylko, że gmina może w każdym czasie zmienić uchwałę i możemy płacić więcej.
Niestety, ale tak to jest. Dodam tylko, że gmina może w każdym czasie zmienić uchwałę i możemy płacić więcej.