Widok

Historia Roja

Filmy Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Historia Roja.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Historia Roja

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba zobaczyć!!!

Bardzo dobry film.Polecam. Każdy Polak powinien obejrzeć trudną historię swojego kraju.
Brawo dla reżysera, że pomimo przeciwnościom udało mu się nakręcić film historyczny.

Straszny gniot

Nie polecam, straszna nuda i do tego akcja, o ile w ogóle można o czymś takim mówić, strasznie naciągana.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gniot. Nie da się powiedzieć nic więcej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

?

ciekawy jestem na podstawie czego wyciagasz takie wnioski o scenie gwaltu? zyles w tamtych latach? okres powojenny byl bardziej przestepczy niz sama wojna pomimo ze wygalsla..........
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słusznie

Słusznie prawisz, Podróżnik. Największym sukinsyństwem tego, co się w tej chwili wyprawia jest dzielenie Polaków. Na lepszy sort i na komunistów i złodziei. Na tych co stoją tam gdzie trzeba i tych co stali tam, gdzie stało ZOMO. Jeżeli ktoś nie jest z nami to trzeba go zniszczyć, opluć i oczernić. Będzie nauczka dla innych i komunikat, że jak ktoś podniesie głowę to mu rewolucja tę głowę obetnie. Dobrze, że żyjemy w bezkrwawych czasach bo w innym wypadku trup słałby się gęsto.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Historię Polski znam właśnie niebywale dobrze bo się tym zajmuje od 20 lat.

I do tego tak nieszczęśliwie historia umieściła moją rodzinę że jedna była na styku ZSRR/Polski na Wileńszczyźnie ( stąd w rodzinie i Łupaszkowiec i sowiecki partyzant i żołnierz LWP i ułani z Postaw) i na styku III Rzeszy i Polski koło Gdańska ( i tutaj żołnierze Wehrmachtu i więźniowie Stuthoffu) . Dlatego losy Polaków przed, w trakcie i po II Wojnie Światowej są mi znane tak z książek jak i z bezpośrednich relacji. I naprawdę wniosek jest taki że to gdzie kto był to w 90% przypadek. Ta sama osoba gdyby znalazła się w innym miejscu o innej porze mogła być u Łupaszki albo w LWP ( albo tu i tu jak Olgierd Christa). Mogła być obrońcą Westerplatte a potem żołnierzem Armii Czerwonej ( jak Westerplatczyk Zenon Tracewski). Czy mogła być w Wehrmachcie a potem w PSZ na Zachodzie ( jak chyba 30% żołnierzy tej formacji) Tak więc oczernianie lub wychwalanie ludzi za to w jakiej organizacji się znaleźli w trakcie wojny świadczy li tylko o braku wiedzy lub złej woli. Do tych wyborów dochodzi to czy posiadało się rodzinę, co się z tą rodziną stało, jakich mieliśmy kolegów i gdzie mieszkaliśmy. A to wszystko są Ci sami Polacy. I wbijanie pomiędzy nas klina jest działaniem na szkodę i na pożytek wrogom. Bo tylko Polacy zjednoczeni stanowią siłę a podzieleni na wyklętych, zdrajców, czerwonych, bataliony chłopskie, akowców , al-owców, żołnierzy przed 89 i po 89 to tylko woda na młyn wrogich sił i ten film taką wodą na młyn jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obergefreiter Kugel odc. 15

:) Odcinek z zaporą gdzie Niemiecki podoficer pomagał załodze 102 i przegryzał kable od zaminowanego czegoś tam :) Potem ten niemiec miał być administratorem w mieście. Aby widzowie wiedzieli że nie każdy Niemiec ( także żołnierz) to sk***** :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a umiesz nakręcić film bez pieniędzy ?

poczytajcie jak film powstawał a potem piszcie oburzony

Bardzo dobry film

Po seansie wszyscy wychodzili w zadumie....
Duża dbałość o zgodność z faktami historycznymi....
Dobrze pokazane dylematy pokolenia ludzi- walczących z bolszewizmem
Ubolewać należy, że film o tych Bohaterach powstał i to z wielkimi trudnościami w 27 lat po tzw. odzyskaniu niepodległości.
Sam dołożyłem 100 w akcji ratujmy Roja i uważam że nie zmarnowano tych pieniędzy !!!
Polecam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Obowiązkowo trzeba go obejrzeć !!!

Jest to super film jak na takie kłopoty finansowe w trakcie kręcenia tej produkcji. Bardzo się cieszę że film jest zrobiony tak bardzo realistycznie bez takiego "amerykańskiego" patosu i nadęcia. Bohaterowie tacy jak Rój i wielu innych nie byli jakimiś herosami tylko zwykłymi ludźmi ze swoimi słabościami jak każdy z nas. Tyle tylko że oni potrafili poświęcić wszystko dla swojej ojczyzny. Powinien to być film obowiązkowy dla szkól średnich. Bardzo polecam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

którzy to niby Niemcy byli pozytywni w 4 pancernych?

ci pokazywani jako skrajni idioci czy zbrodniarze?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Święta prawda .Najwazniejsze ,ze w końcu znaleźli się ludzie którzy próbują pokazać prawdę o Polsce -Bóg Honor i Ojczyzna.Chwala Żołnierzom Wyklętym ,dziękujemy im za to.Kazdy Polak powinien zobaczyć ten film .Mam nadzieję ,ze będzie ich więcej .
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

To mogłeś się dołożyć do produkcji tego filmu a nie narzekać i narzekać

x

I jeszcze jedno. Może ja błędnie zakładam, że pan/i jest pełnoletni. Jeśli tak, to chyba niepotrzebnie z tym/tą "panem/nią wylatuję :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

x

Ho ho!
Widzę, że szykuje nam się kolejny snawca kóltóry... może ministrem kultury pan/i zostanie? Jednego takiego co się sna już mamy, myślę że z chęcią mianuje pana/panią na zastępcę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Na pewno kol. kulek przemyślałeś to co napisałeś

Dla jednych w latach '45 sposobem na życie była służba w służbie bezpieczeństwa i związane z tym synekury a dla innych walka z wrogiem zainstalowanym przez "bratnie mocarstwo".

Takie słowa bardzo mnie bolą, szczególnie jeżeli pochodzi się z rodziny osobiście doświadczonej wycieczką na Sybir.

I żeby sprawa była jasna. Nie jestem fanem PiS.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Opinie zawsze są różne

Ja mam swoją podobną jak większość. Doświadczenia mojej rodziny - Syberia i to nie z Orbisem, oraz dziadka w celi śmierci przez 7 lat po '45 jednoznacznie wskazują kto był pełen tych prawdziwych ideałów. Oczywiście z pewnością byli też ludzie niezaangażowani, dla których te kontrasty i odcienie nie są tak przeciwstawne.

Poza tym mimo wszystko uważam, iż wtedy podział był mimo wszystko łatwiejszy i bardziej oczywisty. Kolaboracja z wrogiem, który najechał Polskę w IX'1939 była kolaboracją, wrogiem, który potem ją "wyzwolił" przy okazji eliminując inteligencję - ułatwiało to wszystko osąd ludzi z pokolenia Roja. To teraz, łatwiej się zagubić, kiedy mamy UE, Europę i te wszystkie "wartości" które właśnie rozpoczął przewartościowywać islam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Warto!!!

Film b. dobry, nie ma dłużyzn, dobre dialogi, sensacja, akcja z elementami westernu, ma na pewno słabe punkty ale nareszcie nie oglądałam w kinie gniota w rodzaju Pokłosie czy Ida. Mamy wspaniała historię, możemy być z niej dumni!!!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

Historia Roja

Przeczytaj o filmie.
do góry