Widok

Historie kulinarne: retro knajpki w Trójmieście

Opinie do artykułu: Historie kulinarne: retro knajpki w Trójmieście.
Artykuł z cyklu: Trójmiejskie historie kulinarne

Lubię zaglądać do nadgryzionych zębem czasu zakątków Trójmiasta i poznawać ich historię (mój ulubiony dział na Trójmiasto.pl to Historia). Szczególną grupę stanowią retro miejscówki kulinarne, restauracje, kawiarnie, bary, które jakimś cudem przetrwały ustrojowe zawirowania i trwają po dziś dzień. W kolejnym tekście z cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" piszę o ukochanych miejscach z tradycją. Ostatnio próbowałam wraz z czytelnikami rozwiązać odwieczny problem co jest lepsze jesienią: ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

MIś zmienił niestety smaki, natomiast ci co pamiętają i wiedzą

kupują te "Misiowe" na Tartacznej, tam produkuje stara sprawdzona ekipa "Misiowa".
ps. Warto wiedziec o czym sie pisze, nawet gdy probujesz wciskac przy okazji swoje dzielko.
popieram tę opinię 125 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak

Byłem na Tartacznej w pawilonach , stary smak Misia
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 1

popieram w całej rozciągłości, "Znane Smaki" na Tartacznej to jest to co kiedyś było kultowym Misiem, ta sama obsługa ten sam smak, a w nowym Misiu, pojawiła się młoda ekipa i napis, że stara receptura, no cóż receptura może tak, ale jeszcze trzeba umieć ją przeczytać ze zrozumieniem i odpowiednio wykorzystać. Jeśli nie wiesz o czym piszę to idź do Misia kup 2 gałki, akurat skończysz jak dojdziesz na Tartaczną i kup dwie gałki o takiej samej nazwie, ale o zupełnie inny, lepszym, prawdziwym smaku i porównaj, i już się nie spiesz z jedzeniem tylko się delektuj smakiem bo one mają smak.....
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zarówno Znane Smaki jak i nowy Miś oferują lody,

których nikt przy zdrowych zmysłach nie chce jeść. Smak wodnisty, porcje małe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 35

Po lodach Miś

Zostało miejsce i nazwa. Niepowtarzalny smak lodów na Tartacznej , przy sprzyjajacych warunkach pogodowych otwarty bedzie pod koniec kwietnia. Znane Smaki to jest to
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bo znafca pisze prawdę , szkoda że nowa właścicielką młoda osoba nie dogadała się ze starą ekipom , tak na prawdę stracili

jedni i drudzy , kto z tego boju wyjdzie zwycięsko w długim terminie zobaczymy , ja kibicuje znanym smakom
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie tak jak piszą poprzednicy,po starym Misiu

pozostało tylko miejsce. Nikt starego misia(smakosza) nie nabierze na sztuczny miód. Byłem w Misiu po ich rewolucjach i od razu można było stwierdzić,że to co jest teraz to zupełnie inna para kaloszy. Znane Smaki to jest to!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Eskimos

Z Misiem to jedna sprawa. We Wrzeszczu słynna lodziarnia to była "Eskimos", a "Eskimo" to już słaby naśladowca.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Technikum Lacznosci.

To z tej kultowej i elitarnej szkoly wyskakiwalismy na przerwach i po lekcjach na lody do Misia.Stalo si w dlugiej kolejce.Lody byly pyszne i mialy ogromne wziecie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Znanych Smakach sa znane "Misiowe" Panie, niezmiennie miłe, uprzejme i

znane jak owe smaki :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

a pizzeria Gdynianka - pycha pizza z kiełbasą i cebulą :-)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

To nie pizza
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

...

o to samo chciałam zapytać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

juz nie istnieje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

lodziarnia

Grabowek

Kufloteka

Że kufloteka w Oliwie jeszcze funkcjonuje. Same pijackie twarze . Pomyłka że coś takiego zaproponowaliście . Za darmo bym nic z tamtąd nie chciał
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 76

a mi brakuje prawdziwych dawnych kuflotek ,gdzie było prawdziwe piwo

nie pasteryzowane , nie chrzczone (nie wszędzie) , gdzie nikt nie wydziwiał a po prostu
wychylił kufel lub trzy
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale w połowie lat 80-tych ich szaszłyki naprawdę były smaczne
za to po drugiej stronie pętli wyrosła im wówczas konkurencja: najlepszy kebab, jaki kiedykolwiek jadłam w Polsce
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słyszałem o tym punkcie już kilka razy. W końcu będę musiał się wybrać.

a szaszłyczki palce lizać

no ale muszą być super bo z karmelizowanymi krążkami cebuli...
mięso też karmelizowane?
co za bełkot...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Za darmo bym nic z tamtąd nie chciał

typowa wypowiedz alkoholika(lub wspolozaleznionego DDA),negujacego wszystko co zwiazane z alko!nikt nia zmusza ciebie do odwiedzania tego miejsca i nie musisz tego negowac! daj poznawac swiat ludziom o innych problemach niz twoje
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szacunek!

bar przy pętli moim ulubionym. Panowie sympatyczni, można z nimi pogadać, mecz obejrzeć, wychylić piwko w normalnej cenie, a i zjeść najlepszego szaszłyka w mieście
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

kufloteka

Po lekturze waszego artykułu odwiedziłem to miejsce. Fakt, może i nie najpiękniejsze ale szaszłyk i kurczak świetne. Bywalcy bardzo przyjaźni i mili. Sam powoli staję się tam stałym bywalcem. Żadnego marudzenia, chamstwa (wbrew wielu fałszywym opiniom), polityki. O takie coś chodzi po ciężkim tygodniu pracy. Pozdrawiam Grażynę, Iwonę, Edzia i Rafała oraz prowadzących ten bajkowy bar, moich nowych znajomych. Zaraz tam jadę,

Ten artykul powinien byc na de luxe

A artykuliki z de luxe powinny trafic na pudelka wsrod inne traktujace o celebrytach i pseudo "posh places".
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

w pępkach miały

za komuny była taka moda, że wkuwało się w pępek. Znam te babki dobrze.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Co to za bzdury wypisujesz?

Autorka nie sprawdza podawanych informacji.

W gdyńskich Delicjach nie można kupić kremu sułtańskiego. W lodziarni Miś smak się zmienił ze względu na zmiany właścicielskie. To lokale, które znam, zakładam, że błędów jest więcej.
popieram tę opinię 83 nie zgadzam się z tą opinią 4

Taka prawda.

Autorka od niedawna mieszka w Gdańsku to i skąd może znać "retro" knajpki .
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z Delicji do dzisiaj pamietam smak ciasta orzechowego, Miś to już nie to samo, nowi właściciele gwarantowali, ze lody robione są według starych receptur założyciela lodziarni, ale niestety nie utrafili w ich dawni i niepowtarzalny smak, a szkoda!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

wspomnień czar :)

Dziękuję za ten tekst, bo przypomniał mi cudowne czasy młodości. Chodziło się wtedy na lody do Misia, a podczas wizyty w Gdyni właśnie do Delicji, ach :)
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 2

A kto pamieta jeszcze restaurację, a właściwie bar "Aloza' w Gdyni? Niedaleko Delicji, też na 10 Lutego. Rybki pycha!
popieram tę opinię 83 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie! Moje ulubione kalmary w cieście na które mówiłem jako dziecko oponki.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pamietam

Kalmary ala flaczki.Pycha.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aloza

Dorsz, frytki, sałatka i piwo Żywiec.
Był bar i część restauracyjna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I jeszcze sklep.
Można tam było kupić kalmary w cenie biletu na autobus, za kilogram...
Oraz inne cuda, odławiane przez Dalmor.
Jest coraz gorzej...

Ja pamietam doskonale. Można było kupić rybę, sałatkę, zjeść na miejscu. Pamietam jak dziś wnętrze. Dobre miejsce.

PRL-owskie korzenie ma lodziarnia Mariola w Gdyni, kiedyś najlepsze lody w mieście , a dzisiaj nie wiem jak jest.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lody mewa lody miś lodów nie ma .......

Trzyma fason i ma nowe punkty polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

lody mewa ,lody miś

nie masz forsy patyk gryź,
patyk dobry, smakołyczny,
na dodatek kaloryczny
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzisiaj też są najlepsze- jak lody w Gdni to tylko Mariola
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

lody naturalne tylko Miło mi

Mariola to dno smakowe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kiedyś człowieka było stać na restauracje. Teraz w eurokołchozie stać na to niemców i norwegów. Złodziejska banda liberałów i komunistów okradła Polskę, a z ludzi uczyniła niewolników pracujących za pieniądze ledwo starczające na utrzymanie.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 32

Pier... jak potłuczony!!!!

Wyjście do restauracji za czasów PRL było luksusem ( nie pamiętam, żebyśmy z rodzicami chodzili po restauracjach ) a teraz jest różny przekrój restauracji, każdego stać na wyjście i wcale nie jest drogo ( w hotelch 5* nie oznacza ze jest smaczniejsze jedzenie, bo drogo) - każdy dobierze sobie restaurację według swojej kieszeni i upodobania smaku.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dokładnie.Najlepszy dowód , to ile było kiedyś knajp , a ile teraz.Obecnie tak,lekko licczac, z pinc razy wienca.Ubeckie rodziny jak Cencikiewicze czy pzpr owskie jak Piotrowicze.Tych bylo stac.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hehehe...

Następny pis-komuch ( tak na ta chwilę najwięcej PZProwców zasila szeregi twojej ulubionej i jedynej słusznej partii) - znaczy się oni okradli Polskę? A skoro wiesz i masz dowody na to, że okradli to twoim obowiązkiem jest zgłoszenie tego do Prokuratury!!!! Ja pracuje w Polsce i nie mam problemu z utrzymaniem się rodziny i kredytu!!! Trzeba było się uczyć, a nie stać pod budką z piwem i siedzieć na zasiłku!!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

liberałów, komunistów i kościelnych

dziś dorwały się do władzy sieroty po prl.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Papuga we wrzeszczu
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

I jeszcze

Lucynka we Wrzeszczu
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Gdyni na 10lutego-lodziarnia Danusia!Mmm..A teraz tam kabab (p)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

Koktajl Bar koło kina Leningrad na Długiej i ich sernik na zimno
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 2

i odjazdowe desery lodowe w kilkudziesięciu odmianach

Caro Jelitkowo.

To były czasy.:)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

I słynni bramkarze

Bar Elita

Bar Elita w Sopocie na ul. Podjazd, wystrój ten sam od wczesnych lat 90tych. Ten pyszny aromat ciepłego Żubra!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bar Elita!!

Tradycyjna i smaczna kuchnia, rozsądne ceny, bezpretensjonalny klimat, lokalsi przy barze, człowiek legenda za barem. Miejsce wyjątkowe od lat. Łączy pokolenia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pan stasiu to człowiek instytucja

i żywa legenda, jak wspomniał przedmówca. Nikt inny nie poda Ci tak dobrego dewolaja o 2giej nad ranem.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

popieram

swego czasu nawet koncerty były .Pozdro dla Tankerów
super jedzenie ,browarek...Hmm dziecko do teściów na weekend i trzeba wskoczyć na browarka i pierogi

Jedna z popularniejszych knajp/restauracji byl kupe lat temu Sztumski "Jonatan". Tak wiem,ze to nie trójmiasto,ale jednak bylo to znane miejsce.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kto pamieta w latach 80 byl kebab w Gdańsku na ul. Korzennej. Teraz jest tam chinczyk.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mierzeszyn

Bardziej pizzeria niż kebab,ale fakt - miejsce kultowe,prowadzone przez młodego Chłopaka z (chyba) Mierzeszyna

Czy ,,WIKING" Z Nowego Potru nie zasluguje na przypomnienie-co sadzicie?

Podejmujac taki temat o starch wspomnieniach szlakow kulinarnych trojmiasta,nalezy sie bardz dobrze przygotowac.A najwiecej pikanterii opowiedza Pani degustatorzy z tamtwj epoki.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0

Elita na ul. Podjazd w Sopocie.

Najlepsze pierogi w Polsce północnej,placek po cygańsku,tatar i wiele więcej z dużej karty z domową kuchnią,miejsce kultowe od wielu lat.Ciekawostka socjologiczna:prawnicy,lekarze,artyści,intelektualiści,studenci,biznesmeni,szemrane mordy,pijaczki,emeryci i całe rodziny.Ćmy barowe dyskutują i żartują z jedną z najpiękniejszych kobiet w Trójmieście (która też czasem piwo naleje).O wieczorze w jej towarzystwie i przyjacielskim całusie marzy pewnie pół męskiej populacji tej aglomeracji,a ona ignoruje modne kluby i spięte d**"*,woli wybrać się do pana Stasia i przegadać z nim cały wieczór.Właśnie dlatego,że jest to fajne miejsce,takich miejsc już dużo nie zostało,to miejsce ma duszę,nie każdy ją jednak dostrzega.Czasem toalety są zasikane przez pijaczków,ścianom przydałoby się malowanie na jakieś neutralne kolory,ubranie trochę pachnie smażeniną po wyjściu,ale są to pewne niedogodności,które warto potraktować z pobłażliwością.Smak jedzenia,bezpretensjonalna atmosfera,charyzma właściciela i uśmiech pani Magdy są bezcenne.Warto pamiętać też o Daniu Dnia.Panie Prezydencie,dbajcie o takie miejsca,to jest historia tego miasta.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 3

uff to była prawdziwa mordownia:)) codzienne ją mijałam idąc do VIII , a ten zapach który z niej ulatywał.... wspomnienia:)

A bar krewetka?

Nie ma od dawna ale to legenda warta wspomnienia.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lucynka we Wrzeszczu!

Knajpa dalej istnieje choć po generalnym remoncie na ścianach wiszą dyplomy sprzed dawnych lat a kuchnia jest bardzo smaczna!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Lucynka to dramat

Wyprawiałam tam komunię córki. Wszystko odgrzewane, nawet kotlety schabowe. Koszmar

Ktoś, kto minusuje nie zna najwyraźniej historii ani metod operacyjnych SB.

A było właśnie tak, że SBcy spotkali się z Kontaktami Operacyjnymi oraz rzadziej TW w barach,kawiarniach i restauracjach, ale tylko niektórych, gdzie mogli wmieszać się w tłum i porozmawiać nie przyciągając uwagi. W każdym raporcie SB znajduje się informacja gdzie i kiedy odbyto rozmowę. W wypadku Gdańska najczęściej pojawiają się "Newska" i "Kubicki"

Wierze ci na slowo Cienkiewicz.Dziadzius opowiadal.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

????

A gdzie Cristal , Morenka ( juz jej nie ma :( ) , Lucynka ? o tych lokalach juz nikt nie pamieta ?
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Lucynka" jest.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taaaa

jeszcze Max, Balladyna, restauracja Pirania....

A donaty na Monte pamiętasz?

I bar kogucik na rynku w miejscu obecnej almy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Głownie pamiętam kilometrowe kolejki do Kebapa i konstrukcję wiaty dla konsumentów
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

To był zupełnie inny kebab niż ten znany obecnie

Oj. Smak juz nie ten sam. I mięso w środku puste. To juz nie to samo.

Ale ten stary sopocki kabab nadal istnieje, smak ten sam, a mieści sie obok dawnej Zagłoby za lodziarnia Milano,
Co do starych smaków, pamietam jeszcze pizzę w trojkatach obok kebaba oraz niezapomniane lody Giusti obok dawnego wejścia na Molo
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

No niestety, to nie jest to samo! Wstrętna bułka dmuchana do haszu psuje cały efekt!

Wchodzi Pani to tej giciarni w Oliwie na szaszłyk?

Chyba z ochroną? Tak czy owak odważnie bo nigdy tam kobiety nie widziałem, a nie jedno piwo tam wypiłem za studenckich czasów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jako licealistka jadałam tam czasem szaszłyki z innymi koleżankami z V LO
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ty sie nie boj i nie pekaj>Powiedz, ze idziesz do Cioci na Husa.A tak w ogole, to szukasz Giweja z Grottgera.I trzasnij drzwiami(aha, one na sznurek sa zwiazna), jak nie ma gdanskiego fulla he,he to ty wychodzisz.Mlodziezy - gdanski full nie byl pasteryzowany - poznawalo sie to po tym, ze farfocle plywaly.A powaznie , to stara Oliwa to juz piach, albo delirka.Teraz to burzuazja Panie.No jeszce cie , na Kwietnej psem czasani poszczuja.

Pizzeria BIS przy Dworcu we Wrzeszczu

Oj,bardzo mi brakuje...Kultowa pizza trojkat,mniam
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 1

Roma we Wrzeszczu...

Paczki przy newskiej lub nieopodal dzisiejszego jantara

To racja smak młodości

A Papkin w Sopocie ...

Oczywiście nie z czasów PRL ale ile wspomnień. Ehh
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

A kebaby i zapiekanki

U Szwagra w Oliwie .
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sopocki kebab w starym miejscu...ach na poczekaniu dwa opędzlowałem zawsze! Powiem Wam jeszcze,że stojąc tam kiedyś w kolejce nadepnąłem gościowi na buta. Odwracam się,mówię przepraszam a to kto?! Gołota! Noo niestety,ale "tylko" brat Endrju! Identico obaj! Identico.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pewnie co roku u szwagra na imieninach to opowiadasz... wycierajac resztki bigosu z wąsów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie powiem co ty wycierasz z wąsów....
Prawdę ktos napisał bo Gołoty brat miał chyba lombard w Sopocie o ile dobrze pamiętam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

MIS TO DNO

nawet stolikow brak.
bierz lody w lape i wont.
jak za komuny
jeszcze sie niedorobili stolikow by czlek mogl usiasc.
nie kupuje tam. tylko Grycan gdzie mozna usiasc
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

lodziarnia Eskimo

pierwsza nazwa lodziarni to ESKIMOS właściciel pan Łucki

Czyli że z Łodzi przyjechał?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bar Bartek

A kto pamięta Bar Bartek z Wrzeszcza ul Chrobrego, rog Kościuszki...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bartek istnieje

i ma pyszne obiadki

a pod kaprem na heweliusza w gdansku

z najlepsza golonka na swiecie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tam zawsze stoczniowcy po pracy raczyli sie piwem i zajadali pyszną golonkę :-)

Nie wiem co wy widzicie w tych lodach z eskimo, rozcieńczone wodą i bez smaku.. w pobliskim lidlu sprzedaja lepsze rożki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Pamięta ktoś Malage na Przeróbce? Pamiętam jak się w niedziele biegało ze słoikiem po wieeeele gałek dla całej rodzinki:)

Dawna Elbląska...

...kiedyś...cukiernia IGLO (obok kościoła Św. Barbary)...najlepsze drożdżówki z serem i kruszonką na Dolnym Mieście, świetne lody, duży wybór smaków, dalej idąc Elbląską, mała cukiernia PIETRZAK (obok ekonomika), lody "tylko" trzy smaki, ale trudno zapomnieć o tym starszym małżeństwie i o tym co produkowali i sami sprzedawali za ladą...MIŚ obecnie to nie to samo co kiedyś...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

A "Współczesna", albo "Pod Kominkiem".

I szatniarz z fajkami

RENATKA ???

tak się nazywał nocny lokal obok lodów Miś ??

dokładnie :)

Wrzeszczanka

Cristal i dawna Lucynka to klasyka takich lokalow juz nie ma.I choc Lucynka istnieje w nowym wydaniu to juz nie to, a szkoda bo klimat i miejsca super ;-)

U Ruszczyka

Lody na orlowie u Ruszczyka,pycha bita smietana,lody .Wystruj tez niezmienny.

Róża Wiatrów

W Gdyni tam też się czas zatrzymał :D
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

kebab i pizza w kawałkach w Sopocie

w latach 80 tych istniały dwa fast foody ,na placu zdrojowym ,kebab i pizza na grubym cieście ,niezapomniane smaki i obowiązkowy przystanek ,dodatkowo ,bar pod wierzbą ,papierosy na sztuki,to były czasy

Newska

Ulubiony lokal bezpieki
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to zostały jeszcze lody u włocha w Sopocie ale to już wspomnienie.

Lody

Ale to nie te lody z lat 70- 80 u. w. To nie ci LUDZIE . Jak pytam obsługe to nie wiedzą O CO HODZI - a moje pytanie O CO HODZI . Uważam iż czas aby ktos zaczął robić dobre lody ( bez domysłów - PROSZĘ ) Ostatnio latem lizałem dobre lody w Świdniku na Słowacji w rynku

Lody

Lody w Misiu ,lody w Eskimosie , czy ktoś pamięta smak tych lodów ? . Wlatach świetności tych lodziarni smak lodów nigdy się nie wróci , nie ,wiem dla czego ,niewiem czemu ,nie wiem ,komu przeszkadzały te smaki ,nie wiem - komu przeszkadzły te firmy . Podejżewam że przeskadzały nowobogadzacym sięOFICJELĄ ,czyli bizmesmenom bez skrułów ,nie koniecznie robić trudne i dobre produkty - ale robić coś by szybko i dużo zarobić ,a potem znaki firmowe sprzedać i jeszcze na tym zarobić ZGODNIE Z PRAWEM -a czemu zgodnie z prawem ? To są chwyty prawne ,czyli luki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Artykuł o kultowych lokalach w trójmieście i ani słowa o "Kubickim"?

Najstarszej wciąż działającej restauracji w Gdańsku?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Snack bar

A nikt nie wspomina o snack barze z tyłu pętli autobusowej we Wrzeszczu. 25 lat działalności i niezapomniany smak sosu pieprzowego do Hama i chisa
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Racja, jeździło się na koktail truskawkowy i taką pyszną bułe z mięsem i sosami wypadła mi z głowy nazwa.pozdro stare roczniki.

Piekarni Majchrowski

Grzebyki,bajgle ,drożdżówki,chlebek i bułeczki wszystko z pieca. Niezmienne i pyszne. Pozdrawiam Arek

Budka z lodami

Jeszcze ta budka z lodami kolo sterego Puchatka we wrzeszczu ! Omniomniom i ten ich sos czekoladowy!

vegas

W vegas na przymorzu przy bora-komorowskiego czas tez sie zatrzymal. Nawet gumy do zucia na scianie przy szatni sa z lat 90.

1

U Szwagra w Oliwie istnieje chyba ze trzydzieści lat

Przymorze to też wielka kultowa ,,Stodoła"

Bar ten słynął z piwa,kiełbaski ,,Grzebieni"i tłumów klientów nie grzeszących kulturą.Stąd też niekiedy nazywano go ..mordownią"

Stodoła

Dawniej to był "Mieszko", bar IV kategorii......

Lody z czekoladową polewą w tunelu na dworcu Gdynia Główna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kwaśniak

Też chodziłem do kwaśniaka przed seansem w kinie promień. tam były wspaniałe lody o tym nik nie wspomina, a szkoda
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba w kinie Fala na Grabówku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pamietacie chyba niebiesko-biała przyczepe kampingową niewiadów na przeciwko lotu z zapiekankami?

nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jasne! Najlepsze zapiekanki i hotdogi...bułeczka,sałata,paróweczka...keczupik...

Kto pamięta stefankę w Sopocie? Pierwsze kręcone lody na monciaku po lewej stronie, a kawałek niżej po prawej były donaty...smaki dzieciństwa. Dziwie się że nie wspomniano o wuzetce na ogarnej

maleńka

a kawiarnia Maleńka we Wrzeszczu!

I szatnia w Maleńkiej z prawdziwymi wieszakami, a nie haczykami !

Czytam to wszystko......

i łza się w oku kręci. Niby teraz wszystko jest, ale kiedyś było.....lepiej

Kto pamięta bistro Saga, które kiedyś mieściło się w Gdyni przy ul. Władysława IV? Idealna miejscówka na wagary lub naukę do egzaminów. Skajowe loże, natapirowana pani kelnerka, przesypujące się popielniczki... Ach.. wspomnień czar :)

Ehh Panie... łza kręci się w oku. Kapcia zamykali wcześniej, trzeba było przemieszczać się do Sagi :)

Kotwica

A Łąkowa, bar "Pod Kotwicą" ? Co wy wiecie o życiu...

Pamiętam, na rogu ,sam" kwiat" smakoszy, z Jednostki czasami na szybkie piwko się chodziło, wesoło było jak gość stawia kufel , a drugi mu go bierze. Kiedyś niedaleko był Komisariat MO, dawne czasy.

HISTORIA!!!

Jako że jestem ze szczurkolandu i tu głównie przebiegała konsumpcja, to podaję listę gdyńską (w kolejności od najzacniejszych przybytków):

Arkadia - sala piwna i "balowa" - absolutny top! Striptiz za zakup dwóch piw, a w sali balowej flaki i wódeczka

Pod Wiatą - stoczniowy ochlaj

U Wikarego - stoczniowa cisza i spokój

Frykas - szósty peron, babcia klozetowa kasowala za WC

Black&White (zamkniety ostatnio) - taksiarze, miękkie kanapy i czarna pani barmanka

Kotwica - zimna wódeczka i dobre jedzenie

Podmiejski na Grabówku - speluna, ale spoko

Skorpion w Orłowie - udało sie raz załapać

Ambrozja - bylismy raz na piwie

Bar A - pilismy smirnoffa, ale tylko chyba raz

Bar Max - na wagary sie chodziło kilka razy

jest jeszcze Polonia - niby działa, ale zawsze ciemno i zamknięte, raz czy dwa sie udało łyknąć flaszkę

...no i tyle. Zostaje tylko sopocka Elita z panem Stasiem, gdzie systematycznie co jakiś czas wpadamy
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaspa

Bar Ikar przy schodach z SKMki(min 30 lat działalności) i tzw.,,stołki'' przy zejściu z drugiej strony peronu(tam gdzie teraz jest kebab).
Orunia-Bar Inka(Albo Nesca) przy Jedności Robotniczej

bar ikar

Bar ikar ma się dobrze szefowa Gosia od początku działalności jest teraz to tylko wódeczka i piwo zostało nic się nie zmieniło można spokojnie wypić piwo chodzę tam od 1983 roku polecam bo klimat jeszcze został

30 lat temu na pętli autobusowej na przeciwko LOTu działała taka buda z bułkami wydrążonymi a w środku był farsz pieczarkowy

Mniammmm, gdzieś jeszcze robią w Gdańsku takie cudo ?
Wypady z klasą do kina Neptun były denne, ale to.... rekompensowało mi wszystko.

Delfin w Oliwie

Klimat starego kina, fajne drinki, pyszne tościki i przemiła obsługa. Polecam z własnego doświadzenia. I do tego przystępne ceny nie jak z kosmosu.

sorry, lubię bloga autorki

ale jeśli ktoś nie urodzil się w danym mieście i nie spędził w nim dzieciństwa i mlodości, ten nie może pisać wiarygodnie o kultowych miejscach i jakichś lokalnych tradycjach. Dla mnie to ściema.

Retro

W Sopocie SKARPOWA gdzie podawali najlepszą golonkę pod słońcem. We Wrzeszczu zaś, w MORENCE słynnego śledzia to trzeba było rezerwować. I komu to przeszkadzało ?

Newska

Moja ulubiona herbata z konfiturą w Newskiej na ławkach ... dużo ciepła w zimowe popołudnia ....

Autorka popełniła kilka pomyłek.

Restauracja Newska nie mieściła się w pawilonie, lecz w kilkupiętrowym budynku, który istnieje do dziś.
Lodziarnia Eskimo do dawny legendarny ESKIMOS należący do panów Balkowskiego i Łuckiego.
Lodziarnia czynna jest przez cały rok. Owszem w czasach PRL była otwarta tylko w ciepłe miesiące roku.
Należy wspomnieć o cukierni PARADOWSKI na Wajdeloty. To pierwsza cukiernia otwarta w Gdańsku po II wojnie światowej.
A barów mlecznych to już nie ma? Na Grunwaldzkiej SYRENA i AKADEMICKI istnieją od lat pięćdziesiątych XX wieku.

Pod wierzbą w Sopocie . Po imprezach nad ranem -pyszna buła z piersią :-)

A ktoś pamięta bar Kotwica na Skwerze Kościuszki ?

To byl folklor.!! Kelner z permanentnie podbitymi oczyma , z powodu chronicznej dolegliwości niewydawania reszty. Tam się odbywało mustrowanie na żołte kutry cumujące przy dalmorze. Klientela prosto z połowów (często w tym samym odzieniu co w robocie) przychodzila wydawać zarobione pieniądze." Lorneta i meduza" tak brzmiało najczęstsze zamówienie, bo "alkohol podawano jedynie do konsumpcji".
Atmosfera taka gęsta że jak rzucil kuflem , to nie docierał do adresata.

zapomniałeś dodac bar Postój.tam też był folkor.

Berte z Postoju ktoś jeszcze pamięta.?

i Zacisze

oraz kuflotekę na Śląskiej, "Peron Szósty" przy dworcu... ;)

Knajpki

Bylismy mlodzi i milo wspomina sie te czasy, tez bywalam w "Caro", "Poloni", "Mysliwskiej", teraz to tylko wspomnienia pozostaly.

Sopot Wyścigi

A co wiadomo o lokalu gastronomicznego Wrzos w Sopot Wyścigi w latach 1985-1990?

Sopot bungalow

A kto pamięta dyskotekę Bungalow na kamionce w Sopocie knajpe zamykano o 6.00 rano teraz tam stoi Aqua park ach szlajało się kiedyś od knajpy do knajpy jak tekst Kaźika

"Raduńska"!? Gdańsk vis a vis dawnego Żaka

Mi się kojarzy taka restauracja vis a vis dawnego Żaka (teraz Rada Miasta)...w tym ciągu gdzie jest teraz Bio Way.
Moje pierwsze wspomnienie z wyjścia do restauracji z rodzicami ;)
Nazywała się chyba "Raduńska"? Ktoś pamięta?

radunia, tak nazywała sie ta restauracja i bar.

Lody mewa na płazy. Jak się ugryzło to widać było lód zamrożony. Ale były dobre. Och co to za czasy.
A kto pamięta Kawiarnie Danusia na Swietojanskiej, Grand Caffe, Liliput tzw Kapec.....powinno być o wiele więcej takich wspomnień i zdjęć. Napewno macie w albumach.. Pozdrawiam Gdynian.

wspomnienia

Kto pamieta wspanialy kebab w Sopocie, nie daleko mola po lewej stronie, jakby na zapleczu dawnego sklepu Cepelia?

Kawiarnie

Kto pamieta kawiarnie w Sopocie "Danusia", "Teatralna"?

Do dzisiaj funkcjonuje U Szkota. Był to ,,mój'' flagowy lokal. Ja nazywałem to miejsce tryptyk wieczorny- Szkot, Zodiak i Flisak. Często bywałem w tych trzech jednocześnie :) . Nikt nie wspomniał kultowej Balladyny i sąsiedzkich ,,Cyganów''. A jak już do Brzeźna dojechałem, to koniecznie Paradis, Krasnal i czasami dla odmiany Posejdon. Newska na górze była bardzo klimatyczna. No i Olimp, w wieżowcu nad Pewex'em. Było gdzie sie pokręcić.

Delicje do dzisiaj nie przeszły remontu. Stare wykładziny i kanapy. Strach usiąść.

"Przez moment myślałam, że wystrój Perły Bałtyku to jedna z instalacji artystycznych"

przepiekny przyklad braku szerokiego horyzontu intelektualnego tudziez doswiadczenia. Cos na ksztalt, slodkiego zastanawiania sie, jak dlugie byly przerwy w dostepie do internetu 5G przed 30 laty.
do góry