Widok

Historie kulinarne: retro knajpki w Trójmieście

Opinie do artykułu: Historie kulinarne: retro knajpki w Trójmieście.
Artykuł z cyklu: Trójmiejskie historie kulinarne

Lubię zaglądać do nadgryzionych zębem czasu zakątków Trójmiasta i poznawać ich historię (mój ulubiony dział na Trójmiasto.pl to Historia). Szczególną grupę stanowią retro miejscówki kulinarne, restauracje, kawiarnie, bary, które jakimś cudem przetrwały ustrojowe zawirowania i trwają po dziś dzień. W kolejnym tekście z cyklu "Trójmiejskie historie kulinarne" piszę o ukochanych miejscach z tradycją. Ostatnio próbowałam wraz z czytelnikami rozwiązać odwieczny problem co jest lepsze jesienią: ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Przez moment myślałam, że wystrój Perły Bałtyku to jedna z instalacji artystycznych"

przepiekny przyklad braku szerokiego horyzontu intelektualnego tudziez doswiadczenia. Cos na ksztalt, slodkiego zastanawiania sie, jak dlugie byly przerwy w dostepie do internetu 5G przed 30 laty.

Delicje do dzisiaj nie przeszły remontu. Stare wykładziny i kanapy. Strach usiąść.

Do dzisiaj funkcjonuje U Szkota. Był to ,,mój'' flagowy lokal. Ja nazywałem to miejsce tryptyk wieczorny- Szkot, Zodiak i Flisak. Często bywałem w tych trzech jednocześnie :) . Nikt nie wspomniał kultowej Balladyny i sąsiedzkich ,,Cyganów''. A jak już do Brzeźna dojechałem, to koniecznie Paradis, Krasnal i czasami dla odmiany Posejdon. Newska na górze była bardzo klimatyczna. No i Olimp, w wieżowcu nad Pewex'em. Było gdzie sie pokręcić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

radunia, tak nazywała sie ta restauracja i bar.

Kawiarnie

Kto pamieta kawiarnie w Sopocie "Danusia", "Teatralna"?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

wspomnienia

Kto pamieta wspanialy kebab w Sopocie, nie daleko mola po lewej stronie, jakby na zapleczu dawnego sklepu Cepelia?

lodziarnia

Grabowek

Lody mewa na płazy. Jak się ugryzło to widać było lód zamrożony. Ale były dobre. Och co to za czasy.
A kto pamięta Kawiarnie Danusia na Swietojanskiej, Grand Caffe, Liliput tzw Kapec.....powinno być o wiele więcej takich wspomnień i zdjęć. Napewno macie w albumach.. Pozdrawiam Gdynian.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja pamietam doskonale. Można było kupić rybę, sałatkę, zjeść na miejscu. Pamietam jak dziś wnętrze. Dobre miejsce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co to za bzdury wypisujesz?

Ehh Panie... łza kręci się w oku. Kapcia zamykali wcześniej, trzeba było przemieszczać się do Sagi :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kufloteka

Po lekturze waszego artykułu odwiedziłem to miejsce. Fakt, może i nie najpiękniejsze ale szaszłyk i kurczak świetne. Bywalcy bardzo przyjaźni i mili. Sam powoli staję się tam stałym bywalcem. Żadnego marudzenia, chamstwa (wbrew wielu fałszywym opiniom), polityki. O takie coś chodzi po ciężkim tygodniu pracy. Pozdrawiam Grażynę, Iwonę, Edzia i Rafała oraz prowadzących ten bajkowy bar, moich nowych znajomych. Zaraz tam jadę,

Szacunek!

bar przy pętli moim ulubionym. Panowie sympatyczni, można z nimi pogadać, mecz obejrzeć, wychylić piwko w normalnej cenie, a i zjeść najlepszego szaszłyka w mieście

"Raduńska"!? Gdańsk vis a vis dawnego Żaka

Mi się kojarzy taka restauracja vis a vis dawnego Żaka (teraz Rada Miasta)...w tym ciągu gdzie jest teraz Bio Way.
Moje pierwsze wspomnienie z wyjścia do restauracji z rodzicami ;)
Nazywała się chyba "Raduńska"? Ktoś pamięta?

Sopot bungalow

A kto pamięta dyskotekę Bungalow na kamionce w Sopocie knajpe zamykano o 6.00 rano teraz tam stoi Aqua park ach szlajało się kiedyś od knajpy do knajpy jak tekst Kaźika
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

i Zacisze

oraz kuflotekę na Śląskiej, "Peron Szósty" przy dworcu... ;)

bar ikar

Bar ikar ma się dobrze szefowa Gosia od początku działalności jest teraz to tylko wódeczka i piwo zostało nic się nie zmieniło można spokojnie wypić piwo chodzę tam od 1983 roku polecam bo klimat jeszcze został
do góry