Widok

Ile kosztuje barka mieszkalna i jak sie mieszka na niej ?!!!

Mam zamiar zamieszkac na barce mieszkalnej tak jak ludzie w Holandii. Gdzie mozna zacumowac barke mieszkalna i jakie sa ceny barek mieszkalnych oraz koszty utrzymania barki. Moze kros z was mieszka na barce mieszkalnej i sie orientuje w cenach ?. Zagranica takie mieszkania na barkach wygladaja fantastycznie od zwyklych po luksusowe i sa zazwyczaj przycumowane w ciekawych miejscach miast . Jest to chyba dobry sposob na '' swoj dom '' bo nie potrzeba kupowac drogiej dzialki budowlanej a wystarczy barke tylko gdzies na stale zakotwiczyc, przycumowac i spoko.!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 15
może ci to pomorze przyznam ze ciekawy pomysł http://www.domynawodzie.pl/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
http://www.infoarchitekta.pl/?page=article&kat=&artid=235
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kiepski pomysł - lepiej kup działkę i zbuduj mały 100m2 dom bez garażu i udziwnień, prosty - w 40 letnim okresie rozliczenia wyjdzie taniej niż zakup, utrzymanie i mieszkanie na barce.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 12
może rozsądek to i masz...za to za grosz fantazji - ot zwykły zjadacz chleba
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 24
Fantazja już niejednego z torbami puściła.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8
Do kosztów eksploatacji należy doliczyc:
1.Wywoź fekalii
2Oplatę postojową(każdy akwen wodny ma swojego właściciela)
3.Raz na kilka lat ( zależy to od GUM) należy wznowić klasę jednostki,aby taka klasę zdobyć należy jednostkę sliipować ( wyciągnąć na lad) i sprawdzić kadlub
Koszty slip-owania idą w dziesiątki tys. złotych!.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5
a moze byc akwen niewodny?
I wywoz fekaliow.

Dzizas, jakie ci ludzie szkoly konczyli
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8
...człowieku, tobie sie kończy termin przydatności do użycia, i wątpię czy ktokolwiek "odnowi twoją klase".... "dziesiątki tysięcy", setki tysięcy, odrazu....Zero pojęcia w temacie. Tyle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
może rozsądek to i masz...za to za grosz fantazji - ot zwykły zjadacz chleba
==

Dla fantazji to ja uprawiam żeglarstwo, rajdy konne i inne rzeczy.

Mieszkanie na barce w polskim klimacie zakrawa na koczowanie w pełnym tego słowa znaczeniu. I gdzie chcesz "rozbić obozowisko"? Na Motławie?
Już to widzę :D

Już wolałabym zamieszkać w domku w górach czy lesie. Tak "dla fantazji".
Tam przynajmniej jest kominek :D Cisza, spokój i krajobrazy.
A na barce? Latem może i ciekawie (na początku), ale zimą nie wyobrażam sobie.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 13
ciągle jeden i ten sam krajobraz szybko się nudzi i co wtedy z domkiem? co z kominkiem?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10
jeśli tak to lepiej jak Drzymała w wozie zamieszkać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
.."w polskim klimacie"???...a co powiesz o "angielskim klimacie", he? ..barek mieszkalnych w standardzie "S+" są tu tysiące, nikt nie narzeka...bo tu ludzie ŻYJĄ a nie wiecznie kombinacje i zrzędzenie, tak po polsku....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
"...Latem może i ciekawie (na początku), ale zimą nie wyobrażam sobie."
Hmm , a wyobraża sobie pani, że w Holandii, gdzie również bywają mroźne zimy, ludzie mieszkają na barkach ? Podobnie w Danii. I to wcale nie jest fanaberia, a zwykły pragmatyzm. Tyle, że tam to normalne, a u nas oczywiście ktoś musi na tym zarobić. Skoro coś jest inne, to trzeba to stłamsić i zniszczyć. A propos Motławy, to właśnie zaczęto remont odcinka nabrzeża, gdzie ma znaleźć lokalizację "osiedle barek mieszkalnych". Ciekawostka, ale i pomysł na własny kąt.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Koszt cumowania taki, jak wynajem mieszkania, koszt budowy kilkunastometrowej barki taki, jak kupno mieszkania. Do tego bliski kontakt z wodą, czyli komary i wilgoć. Zimą ogrzewanie prądem lub dieselem. Ogólnie jeśli wygrałes w totka i zawze chciałeś mieszkać na wodzie, to to jest coś dla ciebie. Tylko ja bym w takiej sytuacji wybrał Miami/Hawaje/Belize .........
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wszystko to prawda z tym cumowaniem itd. ale: W Holandii np. wcale to mało nie kosztuje. We Włoszech na lagunie np. ok.70 do 120 euro za dzień z przyłączeniem do wody i prądu. Na Kanałku Czerniakowskim ponad 200 zł miesięcznie również z przyłączami ale tam jest hałas od Wisłostrady i Trasy Łazienkowskiej. Ile kosztuje taka barka? Nie mniej niż 300 tys zł. Pokazywali takie na targach Wiatr i Woda.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś marzyła mi się ta barka, ale czytałam o facecie z Wrocka co piekło przez taką przechodzi z urzędnikami, wiec nawet się nie brałam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
od 300.000 zakup z wyposazeniem + remonty itd co ok 5-8lat minimum -sam ich nie zrobisz i nie licz na to.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Projektuję barkę mieszkalną / nazwa robocza "LIBERTY"/ - dla rmeryta
długość L= 11,90 m szerokść B = 4,00 m wysokość w kabinie H = 2,10 m
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
i co z tego?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Może by Pan coś więcej o tym projekcie opowiedział? Jakiś link może? Bo temat ciekawy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli jesteś zainteresowany mam kilka gotowych projektów oraz firmy współpracujące gotowe zbudować taką barkę. Z chęcią nawiążę współpracę.
A dzieci do szkoły, kilka lat w tym samym miejscu?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzieci rosną ; )
Też myślę o budowie takiej barki o wymiarach ok. 20 m x 5-6 m i o zanurzeniu ok. 0,5-0,6 m. Chętnie nawiążę współpracę z jakąś firmą. Przede wszystkim interesuje mnie sama barka, zabudowa w drugiej kolejności.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Przeprowadzka (11 odpowiedzi)

Może ktoś z Was korzystał z firm zajmujących się przeprowadzkami i ma doświadczenie w tym...

meble ze sklepu online (31 odpowiedzi)

Hejo! Czy ktoś z was miał może do czynienia ze sklepem http://www.topeshop.pl ? Bo znalazłam tam...

Pytanie o oświetlenie może ktoś wyjaśni (17 odpowiedzi)

Oprawa led, 35w, 4000lum. Tak mam w projekcie. Co to oznacza? Jakie lampy powinnam zakupić do...

do góry