Widok
Ile kosztuje nowy uśmiech?
Opinie do artykułu: Ile kosztuje nowy uśmiech?.
Do niedawna hollywoodzki uśmiech można było osiągnąć za pomocą aparatów ortodontycznych, które choć poprawiały zgryz, nie zmieniały kształtu zębów czy ich koloru. Teraz w tym celu stosuje się najczęściej licówki. U kogo sprawdzają się najlepiej i ile trzeba zainwestować w nowy uśmiech?Licówki to rodzaj płytek przyklejanych do zęba, wykonanych najczęściej z porcelany lub kompozytu. - Często tłumaczymy pacjentom, że nakłada się je na podobnej zasadzie jak tipsy na paznokcie - mówi lekarz ...
Do niedawna hollywoodzki uśmiech można było osiągnąć za pomocą aparatów ortodontycznych, które choć poprawiały zgryz, nie zmieniały kształtu zębów czy ich koloru. Teraz w tym celu stosuje się najczęściej licówki. U kogo sprawdzają się najlepiej i ile trzeba zainwestować w nowy uśmiech?Licówki to rodzaj płytek przyklejanych do zęba, wykonanych najczęściej z porcelany lub kompozytu. - Często tłumaczymy pacjentom, że nakłada się je na podobnej zasadzie jak tipsy na paznokcie - mówi lekarz ...
I kolejny internetowy znawca... W "metropolii" Gdańsk to możesz sobie kupić wśród patoli te 40 metrów za 200 i więcej tysi... W Wejherowie dostaniesz ponad 60 metrów nie mówiąc już o tańszym życiu, braku korków, braku smrodu z szadółek. Tak więc żyjcie sobie w tej waszej "metrowsi" i dalej udawajcie miastowych a "biznesmeny" się ciesza jak golą frajerów za gdańsk w dowodzie ahahahaha :D
Samochody w anglii są tańsze niż w niemczech a paliwo taka sama cena jak w polsce. Buty - ceny takie same jak u nas albo taniej. Z ubraniami tak samo. Czasem za pół darmo można kupić w promocjach. Jedzenie nieco droższe. Najdrozej wychodzi mieszkanie. Za mieszkanie 3 pokojowe jakies 600 funtow czyli 3000zł. Ja za duży pokój płaciłem 7 lat temu 1500zł a wczesniej z maly 1000zł ale moznabylo taniej znależć. Paliwo taka sama cena jak w pl. Ogólnie wiadomo żę jest lepiej niz w pl. Ale jak nie masz dobrze platnej pracy to tez masz bide tylko ze po angielsku i trzeba zyć oszczednie zeby starczylo do pierwszego czy zeby odlozyc i kalkulowac zeby wszystko jak najtaniej kupic itd. bo jak nie i sie jeszcze wyda na to na tamto to moze zabraknac do wyplaty.:) Wiadomo jak chce sie miec więęększą kase to na byle posadce na etacie nie zarobisz. Ale to nigdzie tak nie ma i trzeba wlasna dzialanosc mieć albo jakies konkretne stanowisko w konkretnej firmie. Piwo w uk w barze 3 razy droższe i papieorsy też bardzo drogie. Tzn. jak na angielsk pensje to jeszcze w miare ale w przeliczeniu na zlotowki to drogo. Raz poszlem do baru wypilem 2 piwa i kupilem papierosy i zaplacil 75zł :D ale pozniej juz sie nie przelicza na zlotowki tylko kalkuluje w funtach i odnosi do zarobkow w funtach a nie do cen w polsce.
a kto to widzial zeby wydać 30 000zł za jakiej naklejki na zeby??? To jest kuriozalne i absurdalne ceny. W d*pach sie tym dentystom poprzewracało??? Za jeden zabieg zalozy te licówki i zarobi za godzine czy kilka godzin pracy 30 000zł? No widział ktoś takie cuda?? To se można kupićgdzies takie licówki w churtowni i niech nam zręczny kolega za flaszke wódki przykleji:D
nie wiem do kogo jest skierowana ta chamska wypowiedz powyżej
to już świadczy o poziomie kultury, nie znając człowieka nazywa go prostakiem i burakiem, hm..........
To prostak odpisze.
Mieszkałam w Californii i tam już dzieci mają zakładane licówki.
Anglicy niestety maja fatalne zęby , jeszcze gorsze niż Polacy bo tego typu usługi są drogie.
Kto ma dobre wykształcenie i dobrze zarabia ten sobie zmieni zęby ( np. implanty). Nie zauważyłam aby od moich polskich znajomych śmierdziało jak piszesz, nie wiem z kim się zadajesz skoro takie wnioski wysuwasz.
Co do tego wszystkiego maja milionerzy bo nie bardzo rozumiem. W tym kraju jesli jesteś artystą, śpiewasz czy grasz na scenie też oczekuje się aby uzębienie było białe. Czasem ludzie kredyt biorą by zmienić zęby. Po co te kocopoły piszesz i obrażasz.
Znam jedna kobitkę co pracuje jako prostytutka i ma podobne odczucia do Twoich może tez jestes z tej branzy skoro TAK UOGÓLNIASZ.
To prostak odpisze.
Mieszkałam w Californii i tam już dzieci mają zakładane licówki.
Anglicy niestety maja fatalne zęby , jeszcze gorsze niż Polacy bo tego typu usługi są drogie.
Kto ma dobre wykształcenie i dobrze zarabia ten sobie zmieni zęby ( np. implanty). Nie zauważyłam aby od moich polskich znajomych śmierdziało jak piszesz, nie wiem z kim się zadajesz skoro takie wnioski wysuwasz.
Co do tego wszystkiego maja milionerzy bo nie bardzo rozumiem. W tym kraju jesli jesteś artystą, śpiewasz czy grasz na scenie też oczekuje się aby uzębienie było białe. Czasem ludzie kredyt biorą by zmienić zęby. Po co te kocopoły piszesz i obrażasz.
Znam jedna kobitkę co pracuje jako prostytutka i ma podobne odczucia do Twoich może tez jestes z tej branzy skoro TAK UOGÓLNIASZ.
NZOZ morena , jest tam taka doświadczona Pani chirurg , która wyrwała mi ósemkę tradycyjnymi metodami mimo tego, iż na początku twierdziła że będzie " dłutowanie", zabieg miałbyć trudny a trwał chyba z 15 minut ( włącznie z czekaniem aż zacznie działać znieczulenie) same majstrowanie przy zębie to jakieś 5 minut i dolnej ósemki nie było. Co najważniejsze to nic nie bolało, tylko potem przez 2 dni pobolewało. Cena 150 zł
wyrwać dolną ósemkę
najlepiej tutaj, bardzo fachowo i konkretnie super chirurg http://swedentpolska.com/stomatolog-gdynia-cennik/
Nie muszą
moga regularnie chodzic na kontrolę finansowana przez NFZ. Niestety wolą mieć czrne i dziurawe zęby niz chodzić do dentysty. Na szczęście jeśeli rodzice pilnują to mlodsze pokolenie ma do tego inne podejście. Chodzimy z dzieckiem do dentysty tylko na NFZ od 3 roku życia i jeszcze nie miał żadnego - żadnego ubytku. Profilaktyka to podstawa i nic nie kosztuje. A licówki to tylko upiększenie uśmiechu. Bez licówek też mozna mieć poiekny uśmiech.
Profilaktyka nie zawsze wystarcza. Jak się ma słabe zęby, to ubytki robią się co chwile. Twoje dziecko nie ma ubytków od chodzenia do dentysty?
Wiem po moim bracie. Chodziliśmy całe życie razem do dentysty, jednak on w wieku 30 pary lat już prawie nie ma zęba bez plomby.
U moich dzieci to samo. Jedno bez jednej dziury, drugie cały czas u dentysty na wypełnieniu:(
Poza tym mówimy o kolorze zębów, a nie o dziurach. Przebarwienia na zębach robią się nie tylko od próchnicy i jako osoba dorosła powinnaś o tym wiedzieć.
Nie mówiąc już o tym, że rzadko kto ma białe naturalnie zęby. Większość z nas ma zęby w kolorze kości słoniowej w różnych odcieniach, a z wiekiem robią się coraz bardziej żółte lub ciemne.
Wiem po moim bracie. Chodziliśmy całe życie razem do dentysty, jednak on w wieku 30 pary lat już prawie nie ma zęba bez plomby.
U moich dzieci to samo. Jedno bez jednej dziury, drugie cały czas u dentysty na wypełnieniu:(
Poza tym mówimy o kolorze zębów, a nie o dziurach. Przebarwienia na zębach robią się nie tylko od próchnicy i jako osoba dorosła powinnaś o tym wiedzieć.
Nie mówiąc już o tym, że rzadko kto ma białe naturalnie zęby. Większość z nas ma zęby w kolorze kości słoniowej w różnych odcieniach, a z wiekiem robią się coraz bardziej żółte lub ciemne.
ja nie jestem cwaniakiem ani złodziejem
zamist na solary i tipsiory wole na zęby odłożyć i przynajmniej dbać - regularne wizyty, pląbowanie, częsta zmiana szczoteczek, piskowanie oraz pasda i płukanki.
Tak duzo trzeba?
A licówki cóż , drogo ale niektórych stać i nie sadze ,że to złodzieje tylko wykształceni ludzie, na dobrych stanowiskach i z sensowna pensją
Tak duzo trzeba?
A licówki cóż , drogo ale niektórych stać i nie sadze ,że to złodzieje tylko wykształceni ludzie, na dobrych stanowiskach i z sensowna pensją
Wow!
Jestem w pozytywnym szoku, że Twoja wypowiedź nie reprezentuje tzw. psa ogrodnika, co jest typowe dla naszego kraju.
BArdzo się cieszę z Twej wypowiedzi, ponieważ jestem wykształconą i ciężko doświadczoną przez los, która po latach zaczęła normalnie zarabiać. Niczego nie ukradłem, zacząłem żyć na poziomie dzięki ciężkiej pracy i wykształceniu.
BArdzo się cieszę z Twej wypowiedzi, ponieważ jestem wykształconą i ciężko doświadczoną przez los, która po latach zaczęła normalnie zarabiać. Niczego nie ukradłem, zacząłem żyć na poziomie dzięki ciężkiej pracy i wykształceniu.
Dlaczego to takie drogie to nie drogie tylko TY nie potrafisz zarobić..
Nie.... dla ludzi, którzy szanują siebie i swoje życie. Dla ludzi, którzy nie chcą żyć biednie i egzystować... dla ludzi, którzy coś robią w życiu prócz narzekania jak to jest źle... dla ludzi, którzy nie oddają jakości swojego życia kasie chorych... dla ludzi, którzy się cenią a nie robią za 5 zł/h. tak... są tacy...
W Stanach prawie każdy ma licówki tylko wszyscy równe te zęby mają
jak klawiatura fortepianu.
W Polsce widziałam fajne licówki u ludzi np. piosenkarze, aktorzy.
Jedna moja znajoma zrobiła sobie licówki ale wyszło fatalnie, zamiast ładnych białych zębów wyszły zębiska od razu widać było, że za grube.
Taki zabieg musi wykonać stomatolog, który się zna i potrafi tak założyć, że wyglądają naturalnie.
Niestety koszty są wysokie, podobnie jak implanty.
W Polsce widziałam fajne licówki u ludzi np. piosenkarze, aktorzy.
Jedna moja znajoma zrobiła sobie licówki ale wyszło fatalnie, zamiast ładnych białych zębów wyszły zębiska od razu widać było, że za grube.
Taki zabieg musi wykonać stomatolog, który się zna i potrafi tak założyć, że wyglądają naturalnie.
Niestety koszty są wysokie, podobnie jak implanty.
oj wiejski kmiotku
W Usa już dzieci maja zakładane licówki bo kult żółtego zęba przeminoł tam juz w latach 70-tych.
Jak kogos stać i chce mieć biały uśmiech to czemu nie.
Ni nazywaj kogos pustakiem . Jak pracujesz na scenie paszczą - śpiewasz, grasz to nikt na brzydkie zęby patrzeć nie chce.!
Kwestia to estetyki i zasobnego portfela.
Jak kogos stać i chce mieć biały uśmiech to czemu nie.
Ni nazywaj kogos pustakiem . Jak pracujesz na scenie paszczą - śpiewasz, grasz to nikt na brzydkie zęby patrzeć nie chce.!
Kwestia to estetyki i zasobnego portfela.
Moim zdaniem nie warto...
Żeby mieć taki piękny uśmiech trzeba niestety poświecić zdrowe zęby. Tak jak w przypadku koronek porcelanowych stomatolog musi zeszlifować zdrowe zęby. Koszt licówek niebagatelny bo do 2,5 tys a po 7-10 latach trzeba je wymienić na nowe. I tak do końca życia. Poza tym trzeba uważać to co się je, w szczególności na gorące płyny. Cienka porcelana lubi pękać wiec może nas czekać większy wydatek. Moim skromnym zdaniem nie warto sobie rujnować uzębienia dla takiego "pięknego" ( w szczególności dla przedsiębiorczych stomatologów) uśmiechu.
Napisz co konkretnie robisz.
Bo albo jest to praca fizyczna np. spawacz choć i tak niezła pensja jak na twój wiek, zakładając, że pracujesz w Polsce , a nie w delegacji.
Jeśli chodzi o pracę umysłową to mając 23 lata jesteś na 5 roku lub tuż po studiach ewentualnie masz staż pracy z 4 lata po technikum - w każdym z tym przypadku to wielki wyczyn mieć prawie 6 koła na rękę.
Też jestem z branży "metalowej" i znam inne realia, nie narzekam jakby co, ale ja mam koło 40 lat jakieś studia, uprawnienia itd.
Bo albo jest to praca fizyczna np. spawacz choć i tak niezła pensja jak na twój wiek, zakładając, że pracujesz w Polsce , a nie w delegacji.
Jeśli chodzi o pracę umysłową to mając 23 lata jesteś na 5 roku lub tuż po studiach ewentualnie masz staż pracy z 4 lata po technikum - w każdym z tym przypadku to wielki wyczyn mieć prawie 6 koła na rękę.
Też jestem z branży "metalowej" i znam inne realia, nie narzekam jakby co, ale ja mam koło 40 lat jakieś studia, uprawnienia itd.
zrobiłam i byla to najlepsza inwestycja !!! uwielbiam swój piękny biały uśmiech z przyjemnością patrzę na każde swoje zdjęcie...ciagle się usmiecham i zauważyłam że ludzie też dzięki temu inaczej mnie postrzegają... żałuję ze nie wiedziałam o takiej metodzie w dniu ślubu gdzie każde zdjęcie z uśmiechem pochowałam głeboko do pudełek... nosiłam aparat i niestety na niewiele się to zdało...i jakoś moich prawdziwych brzydkich zębów wogóle nie było mi szkoda opiłować
bardzo dbam o licówki, chodze co pół roku na czyszczenie, nie palę, nie obgryzam nic.... mam nadzieje ze posłużą mi jak najdłużej :)
bardzo dbam o licówki, chodze co pół roku na czyszczenie, nie palę, nie obgryzam nic.... mam nadzieje ze posłużą mi jak najdłużej :)
poza tym nie trzeba robić aż 20 zębów!! ja mam tylko 8 licówek u góry nie mam tak szrokiego usmiechu jak Julia Roberts więc tych tylnych i tak nie widac poza tym akurat tylko przednie były nierówne
dolne mam wszystkie swoje bo są równe tylko zostały wybielone aby nie było różnicy kolorów...za licówke płaciłam 1tys zł czyli całośc 8 tys + jeszcze koszty wybielania... tyle to niektórzy wydaja na jakieś egzotyczne tygodniowe wczasy wyjazdy żeby sie potem pochwalić fotkami na FB
warto sie samemu zorientować i porozmawiać ze stomatologiem bo nie zawsze są to jakieś astronomiczne kwoty
dolne mam wszystkie swoje bo są równe tylko zostały wybielone aby nie było różnicy kolorów...za licówke płaciłam 1tys zł czyli całośc 8 tys + jeszcze koszty wybielania... tyle to niektórzy wydaja na jakieś egzotyczne tygodniowe wczasy wyjazdy żeby sie potem pochwalić fotkami na FB
warto sie samemu zorientować i porozmawiać ze stomatologiem bo nie zawsze są to jakieś astronomiczne kwoty
Hej, zastanawiam się nad założeniem 8miu licowek. Mam oczywiście wątpliwości, boję się że coś nie wyjdzie lub ze będę żałować a zmian juz nie da się odwrócić. Czy jesteś zadowolona z efektu? Czy one wyglądają naturalnie? Czy gołym okiem da się zauważyć że to licowki? Ja chciałabym żałować te porcelanowe.
naciaganie
Mozna tez miec licowki kompozytowe za 200-400 zl sztuka, sa oa tyle lepsze ze jesli sie wykrusza mozna je dopelnic, ceramiczna niestety jest nienaprawialna i jesli trzasnie to cala do wymiany.
Ja mam 2 zeby odbudowane kompozytowo w zasadzie w calosci i nie dosc ze sie trzymaja ladnie to wygladaja normalnie, nie jak plomba.
Teraz wlasnie powoli planuje zrobic licowki z kompozytu.
Ja mam 2 zeby odbudowane kompozytowo w zasadzie w calosci i nie dosc ze sie trzymaja ladnie to wygladaja normalnie, nie jak plomba.
Teraz wlasnie powoli planuje zrobic licowki z kompozytu.
I jak pod prawie każdym artykułem i tu znów pojawia sie hejt....uważam że powinna byc wyłaczona możliwosc dodawania komentarzy w każdym temacie ...bo juz dawno nie przypomina to jakiejkolwiek dyskusji ... A tak naprawde wiekszosc licowki jakby miala finanse to by sobie zorbila ale przeciez trzeba jad wylac bo innej metody na żal ktory d..ę ściska - nie ma ! Pozdrawiam hejterow ze swoim naturalnym uśmiechem
Cena koooooosmooooos.
Marzą mi się bielutkie zęby, ale w życiu nie zdecyduję się wydać tylu pieniędzy na wybielanie z jednego powodu, nic nie jest wieczne i tak jak w artykule jest napisane efekt to 7-10 max 15 lat (w to nie uwierzę akurat) a ilu rzeczy musimy sobie odmawiać... Wybielam zęby w domu, nakładkami iwhite - i oczywiście efekt nie będzie nigdy jak w przypadku licówek, ale nie oszukujmy się cena to 90 pln, więc uważam że i tak super daje rade. Przynajmniej mogę normalnie palić fajki i pić kolorowe napoje ;)
Leczenie
No cóż, licówki to nie jest tania sprawa, podobnie jak implanty czy jakikolwiek sposób leczenia stomatologicznego. Nie mniej jednak lepiej już raz a porządnie zadbać o zęby, zamiast później skarżyć się na powracające dolegliwości czy częstsze wizyty dlatego, że wcześniej wybrało się tańszy zamiennik. :)
Polecam licówki katowice jeżeli ktoś jest ze Śląska - przyjaciółka, która tam mieszka, mówiła, że jej zrobili w dobry sposób i nie musi latać co chwilę na wymianę. :)
Polecam licówki katowice jeżeli ktoś jest ze Śląska - przyjaciółka, która tam mieszka, mówiła, że jej zrobili w dobry sposób i nie musi latać co chwilę na wymianę. :)
Nałożenie licówek nie jest tanim zabiegiem, ale czasami niezwykle potrzebnym. Nieestetyczny uśmiech potrafi wywołać kompleksy, a nikt z nas nie chciałby ich mieć. Mi nakładano je w Centrum Implantologii i Stomatologii Estetycznej "CICHOŃ" w Krakowie i lekarz, który wykonywał zabieg podszedł do sprawy niezwykle profesjonalnie, za co mu bardzo dziękuję :-).
Lepiej trochę odżałować i zrobić porządnie w dobrym gabinecie. Polecam klinikę Impladent z Warszawy (http://impladent.pl/)
profesjonalne wybielanie nie musi być kosztować 20 000
Profesjonalne wybielanie, skuteczne i nie bolesne(np metodą beyond może boleć ze wzgledu na bardzo wysokie stężenie substancji czynnej czyli wybielającej bo aż 36% gdzie normy dopuszczają tylko 6%!!!) nie musi być aż tak drogie jak piszą tutaj w opiniach. NA rynku jest dostępna nowoczesna metoda wybielania zoom white w dobrych gabinetach tzn w takich gdzie naprawdę troszczą się o pacjenta. Moja żona korzystała w tym gabinecie z usług w tym gabinecie http://swedentpolska.com/wybielanie-zebow/ i była bardziej niż zadowolona.
taka prawda
nie ma sensu bawic sie w polsrodki, tylko pakowac implanty, znajomek mial gruzy, teraz ma zabki jak marzenie. robi w uk, wzial kilka tysi funtow pozyczki, powstawial w polsce i ma z bani. ot i zwykly fizol bez bajonskich zarobkow. kazdy fizol w uk ma to w zasiegu reki, w polsce... znacie realia, strefa merzen.. sam sie zastanawiam, czy sobie nie powstawiac, niby zeby mam ok, ale jak zobaczylem u niego to mi szczena opadla. ma juz ze 4 lata. mowi patrz, myje raz na miesiac i zobacz jak wygladaja. bialutkie jak u jakiegos aktorka. splacil chyba w 3 lata i ma problem zebow rozwiazany, nie musi sobie nimi wiecej gitary zawracac do konca zycia. a te licowki to jakis glupi zart do wyciagniecia kasy...
Licówki
Licówki to dość duża inwestycja, więc polecałabym powierzyć się profesjonaliście. Ja też mam licówki na dwóch zębach i robiłam w Studio SE w Krakowie. Na stronie http://studiose.med.pl możecie sobie poczytać jak dokładnie wygląda zabieg.
O zęby trzeba dbać, niestety wiele osób "odkłada" je na potem. Sam chodzę co jakiś czas na kontrolę oraz wybielanie do CMPdent, bo dla mnie zęby to wizytówka. Piękny uśmiech potrafi naprawdę wiele zdziałać. Kiedyś wystarczyła mi tylko szczoteczka, pasta i wizyty kiedy coś mnie zaboli. Zmieniłem zdanie po tym jak musiałem jednego zęba wyrwać i jednego leczyć kanałowo.
na nowy uśmiech wcale nie trzeba wydać majątku, choć oczywiście nie będzie to tania "zabawa". Grunt to trafić po prostu do dobrego gabinetu/kliniki, która zna się na rzeczy i ma rozsądne ceny. Jeśli chodzi o Gdynię to mogę polecić Platinum Dent. Sama tam chodze regularnie, miałam robiony skaling i wybielanie i efekty są super, a przy tym mój portfel jakoś bardzo tego nie odczuł
Mam licowki ceramiczne od dwoch lat. Nic sie nie odbarwia i praktycznie ich nie czuje. Sa jak moje zeby ;) Mam nadzieję, ze beda mi służyły wiele lat. Zakładałam je w klinice w Gdańsku https://www.klinikastomatologiczna.com.pl/gdansk-browar-gdanski/ . Wczeniej zrobiłam sobie spore rozpoznanie i wiele osób poleca te klinikę. Może nie jest to najtańsze miejsce do założenia sobie licówek ale cena nie była dla mnie w tym temacie najwazniejsza. Chciałam założyc sobie licówki tam, gdzie mialabym pewnosć, ze zostaną założone porządnie.