Widok

Ile można "wytargować" od dewelopera?

Właśnie jesteśmy na etapie kupowania mieszkania i mamy możliwość negocjacji ceny. I tak się zastanawiamy ile maksymalnie można zjechać z tej ceny bazowej, zakladając, że deweloper na pewno ma sporą zakładkę.
Wiem, że to zależy od wielu czynników, ale czy mogliby Państwo podzielić się informacjami, o ile Wam udało się obniżyć cenę, żeby mieć chociaż mniej więcej pojęcie, o jakie sumy i procenty wartości mieszkania może chodzić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga - a u jakiego developera jeśli można wiedzieć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wszystko xależy tez od jakiego dewelopera kupujesz, bo tacy typu Allcon, czy Hossa niechętnie schodzą z ceny. Nasze mieszkanie kosztowało 380 tys a zapłaciliśmy 330 tys + piwnica :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sds, to bardzo przydatne co piszesz, ale trzeba wziąc poprawkę na to, że Ty kupujesz nie dla siebie, tylko pewnie na wynajem, więc sam jesteś bardziej elastyczny i wybierasz to, co ma korzystniejszą cenę, a nie to, co Ci (i pewnie innym potencjalnym kupującym) najbardziej się podoba. No i kupujesz tez, to co "juz jest", co tez znaczy, że pewnie po prostu nie sprzedało się wcześniej, kiedy jeszcze "nie było". Ze względu na te dwa argumenty pewnie masz lepszą pozycję przetargową niż ci, co kupują dla siebie to, co wydaje się najfajniejsze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
próbowałem kupować u nich również lokal biurowy blisko Hiltona mały 22 m/2 cena 9.700 + vat, nie ma negocjacji cen
też kupowałem za gotówkę mieszkanie - mimo tego nie miało to wpływu na upust, kolega np. u hanzy gdzieś za Chełmem - w styczniu żadnych negocjacji
pozdr
mowisz o magellanie ;) to nie wrzeszczz tak po 1 ;) tylko morena ;) , lokalizacja jest ok, natomiast tak bylo w przypadku 1 zakupow - sprobuj teraz ;) zobaczysz ze 5% od razu jest realne. Rynek stoi - a te lokalizacje są - prawie centralne. DETERMINACJA to podstawa ... no i rozmowa . JA kupuje za gotowke wiec mam inne zasady :) PS. nigdy nie kupuje tego czego NIE MA ;) to tak juz jako dodatek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadzam sie z Raf, my opuśclkili 1% w bardzo dobrej lokalizacji, Wrzeszcz - otullina parku krajobarzowego za Stowarsyzeniem księgowych
moje doswiadczenie w temacie potwierdza to co w jednym z postów napisał sds. Przy czym upust 15-17% wydaje mi się trochę duży, i jeśli faktycznie takie upusty można wynegocjować to świadczy to o desperacji dewelopera.
Upust 10% lub więcej to jest upust duży i dotyczy mieszkań małochodliwych - duże lub mało popularna lokalizacja.
Reguły żadnej nie ma, cena zależy także od tego ile deweloperowi zostało mieszkań w inwestycji czyli od danej chwili, od tego czy w danej chwili potzrbuje on kasy.
Nam po negocjacjach udało się zejść z ceny o 10%'
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moje mieszkanie + kom.lokatorska + miejsce postojowe(na zewnątrz) zostało wycenione na 249 tyś. Wstępnie Deweloper chciał oddać za free tylko kom.lokatorską, więc odpuściłem sobie na jakiś miesiąc starania. Przy kolejnej wizycie stwierdziłem, że jeśli chcą "dzisiaj" sprzedać to mieszkanie, to muszą mi zaoferować je w w/w zestawie za 220 tyś. bo taką mam zdolność kredytową (zadeklarowałem się, że jeśli trzeba mogę już dziś podpisać umowę przedwstępną, tylko zadatek wpłacę dopiero po otrzymaniu pozytywnej decyzji z banku). Pani z biura wykonała 1 telefon do Prezesa, coś w stylu "memory five...SIARA i wszystko jasne" no i udało się, nawet transze podzielili 40% teraz i 60% 14 dniach od podpisania protokołu odbioru mieszkania. Może warto w ten sposób, w końcu z kredytami jest teraz ciężko, a "ONI" też muszą realizować plany sprzedażowe ... :)
10% zejdziesz, zaleznie od lokalizacji - na tzw nowosciach i wygwizodwach to i 15-17%. Centralne dzielnice to raczej 1-2%, im wieksze mieszkanie tym mniej popularne -> daje ci wieksze szanse. i jeszcze zalezy jak placisz - transze, co miesiac czy mini wplata i reszta.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki za odpowiedzi. Ja się zastanawiam, czy od razu podać swoją cenę, czy trzeba się bawić w jakieś wieloetapowe negocjacje. Chociaż wydaje mi się, że jak się zaproponuje cenę, która dewelopera satysfakcjonuje i z taką "zniżką", jaką itak być może zakłada, to powinien po prostu się zgodzić.
Ktoś jeszcze się podzieli informacją, ile udało mi się zbić cenę? Z tego jednego przykładu widać, że ok 10% się da.
moje mieszkanie kosztowało na stronie www dewelopera 4500 zł/m a w sumie zapłaciłam 4063 zł/m2.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
na pewno łatwiej jest wytargować w cenie mieszkania gratisowy garaż albo miejsce postojowe - to zazwyczaj deweloperzy odrazu zakładają w swoich rachunkach jako zejście z ceny. co do samego mieszkania myślę że łatwiej negocjować z nierównych cen typu np. 267 tyś - myśle że do 250 spokojnie da sie zejść, ale ja osobiście bym wyszedł z ceny jak mnie interesuje i czekał na reakcje dewelopera

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt? (419 odpowiedzi)

Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście...

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Kupno przez biuro nieruchomości (7 odpowiedzi)

Znalazłam ogłoszenie o sprzedaży mieszkania przez biuro nieruchomości. Tego samego dnia umówiłam...

do góry