Widok
Zgadza sie - ja tez wyjezdzam stad. Mieszkalem kilkanascie lat w Szkocji, wrocilem 2 lata temu i sie zawiodlem. Nie tylko zarobkami, ale podejsciem polskich pracodawcow do pracownikow, nerwowoscia w miejscu pracy, dyskryminacja wiekową. Tu NIC sie nie zmienilo poza tym na co Unia dala pieniadze, czyli fasady budynkow, ulice i parki. Koniec kropka.
uciekac stad!
uciekac stad!
NIe wiem, co to znaczy pracownik biurowy. My w naszej firmie szukamy ludzi do pracy w biurze ale takich, co mają konkretną wiedzę. NIe wymyślanie procedur, tworzenie raportów i tego typu bzdety ale konkretną techniczną wiedzę. Oczywiście znajomość Excel-a obowiązkowa ale o tym się nie wspomina tak samo, jak znajomość j.angielskiego. To są narzędzia konieczne do pracy i znajomość tego to podstawa.
zależy co robisz w tym biurze i jaka to jest firma. Moja córka jest tzw. Office Menedżerem - czyli można po polsku powiedzieć kierownikiem administracyjnym biura (zakupy biurowe, usługi dla biura - sprzątanie, organizacja delegacji, pobytów itp. , - zarabia ok. 8000 plus premie.
Pracownik biurowy w społce skarbu Pabnstwa typu Energa czy Orlen (d.Lotos) to ponad 10 tys. zł.
Pracownik biurowy w społce skarbu Pabnstwa typu Energa czy Orlen (d.Lotos) to ponad 10 tys. zł.
Dla odmiany napisze ile powinna zarabiać rodzina w Polsce z 3 dzieci. Około 20 tysięcy złotych aby się utrzymać bez szaleństw. Mając dom i 2 samochody. Tak by miec minimalne miesieczne oszczednosci 2k. niedawny szydowski rzad mocno spauperyzował Polaków wysokimi cenami i kosztami energi. Jak to szydzi na usługach szydowskich korporacji. Teraz niestety niemiecki rząd w Polsce nie będzie obbniżał, bo skoro ludzie nie wyszli na ulicę, to są szczęśliwi z podwyżek. A VAT to główny wpływ do budżetu tzw "państwa", skąd można już czerpać garściami dla politycznej korporacji.
To był mój wpis. Jestem testerem od >10 lat. zarobki 4-6-9 k brutto na UoP, potem na b2b odpowiednio 15k i teraz 26k (wpis był przed negocjacjami podwyżki).
Da się jak mądrze prowadzisz swoją karierę (jakkolwiek i**otycznie kołczowo to brzmi) - uczyć się, pytać, zmieniać pracę i technologie co 2-3 lata, dobrze negocjować, spotykać ludzi - meetupy, konfy, szkolenia...
Sori, jak się siedzi na d... 15 lat na jednym stanowisku i liczy że ktoś sam z siebie da, no to później są takie kwiatki jak się czyta tu na forum. Wierzysz, nie wierzysz, up to you, ale z takim podejściem że się nie da...no cóż, lepiej dla mnie.
Da się jak mądrze prowadzisz swoją karierę (jakkolwiek i**otycznie kołczowo to brzmi) - uczyć się, pytać, zmieniać pracę i technologie co 2-3 lata, dobrze negocjować, spotykać ludzi - meetupy, konfy, szkolenia...
Sori, jak się siedzi na d... 15 lat na jednym stanowisku i liczy że ktoś sam z siebie da, no to później są takie kwiatki jak się czyta tu na forum. Wierzysz, nie wierzysz, up to you, ale z takim podejściem że się nie da...no cóż, lepiej dla mnie.
Wow, zazdroszczę ( jeśli to prawda i faktycznie łączysz te dwa zawody). U mnie- lekarz 40 lat.
-cały etat w szpitalu- 7 tys. z niewielkim hakiem ( podstawowa pensja za etat).
Oczywiście zmuszona jestem "dorabiać"- zawsze mam 5- 6 dyżurów w mies. + popołudniami poradnię 2x w tyg., ale to praca znacznie ponad etat ( czasem godzinowo wychodzi znacznie ponad 2). Tak więc piszmy może, ile mamy za etat. Wynagrodzenie za dorabianie zaciemnia obraz. W innym wypadku mogłabym się poczuć jak krezus, a przy swoich 7 tys za etat czuję się wiadomo jak...
-cały etat w szpitalu- 7 tys. z niewielkim hakiem ( podstawowa pensja za etat).
Oczywiście zmuszona jestem "dorabiać"- zawsze mam 5- 6 dyżurów w mies. + popołudniami poradnię 2x w tyg., ale to praca znacznie ponad etat ( czasem godzinowo wychodzi znacznie ponad 2). Tak więc piszmy może, ile mamy za etat. Wynagrodzenie za dorabianie zaciemnia obraz. W innym wypadku mogłabym się poczuć jak krezus, a przy swoich 7 tys za etat czuję się wiadomo jak...
ja też znam realia,mało ludzi znam zarabiających poniżej 10k. Mieszkanie, zawód, wykształcenie, determinują twój krąg towarzyski , przez co możesz ulec łudnemu wrażeniu, że Ty i ludzie któych znasz stanowią odzwierciedlenie społeczeństwa . To tylko błąd poznawczy, bo w tych czasach rzadko ludzie którzy pokończyli zawodówki kolegują się z inżynierami czy lekarzami. Po prostu inne światy
-36 lat
-starsza specjalistka ksiegowosci w miedzynarodowej korporacji (pracuje dla oddzialu w UK)
-12,5k brutto
-umowa o prace
Jak na trojmiasto bez szalu, jak chcesz mieszkac normalnie i odlozyc pieniadze, to bedziesz po prostu godnie zyc ale to nie jest stawka za ktora czlowiek bedzie latal na malediwy
-starsza specjalistka ksiegowosci w miedzynarodowej korporacji (pracuje dla oddzialu w UK)
-12,5k brutto
-umowa o prace
Jak na trojmiasto bez szalu, jak chcesz mieszkac normalnie i odlozyc pieniadze, to bedziesz po prostu godnie zyc ale to nie jest stawka za ktora czlowiek bedzie latal na malediwy
Piszesz nieprawde. Nie dlatego, ze uwazam takie zarobki za 'nierealne', bo sa w zasiegu kazdego kontraktowca wystawiajacego faktury w euro. Wiem, ze to nieprawda, bo jestes na rynku za krotko, by z takich pieniedzy uzbierac wiekszy majatek. Chyba, ze zycie pod korek na kredycie, ale na jdg nie jest to takie proste i madre
Polacy to fantasci ,lubia bajki o sobie i o innych.Inna sprawa ,ze nawet podanie uczciwej informacji o pensji niewiele ci daje .Powodem sa wszelkie pozaformalne wynagrodzenie,obrywy,wziatki,premie pod stole.To nie Skandynawia czy Niemcy gdzie informacja o pensji zawiera 100% dochodow i konczy temat.Tu w Gdansku to wystarczy posluchac ,co ludzie gadaja,skad na przyklad maja pieniadze na mieszkania czy samochody- a to jeden zloto przywiozl z robot przymusowych,innego babcia skarb odkopala w ogrodku,jeszcze inny w totlotka seriami wygrywal itp...Opowiesci z morskiej piany i ogolnie-parada oszustow.
A ja uważam, że chodzi nie tyle o nieszczerość wypowiedzi, ale o brak reprezentatywnej grupy pracowników do tego "badania". Gołym okiem widać, że piszą tu głównie pracownicy IT, którzy mają cały dzień dostęp do netu i czas żeby sobie poczytać i coś napisać. Osoby pracujące fizycznie, które z reguły zarabiają mniej, nie mają czasu na takie "pierdoły", bo paleta sama się nie załaduje, a klient przy kasie nie poczeka, aż kasjerka skończy pisać posta... Ot i cała tajemnica rzekomo wysokich zarobków w Trójmieście...
to wyście zaprojektowali ten koszmar architektoniczny "hotel sopot"? Za te wieśniackie ledy na elewacji powinniście zostać pozbawieni praw do wykonywania zawodu! Co za za syf jest? Kto i ile wziął za zgodę na coś takiego???? I jeszcze nazwą nas ośmieszają... Powinno być raczej hotel wieś z hasłem reklamowym "u nas poczujesz się jak u siebie na Podkarpaciu".
Nieprawda.Tych politykow wybieraja Polacy,a wiec ludzie sa winni nie tylko za tych politykow.Oni ich wybieraja wedlug swojej wizji swiata i to wlasnie ten charakter narodu decyduje o beznadziejnosci zycia w Polsce.Zwykli ludzie wokol ciebie stwarzaja to pieklo.Jest calkiem wielu przyzwoityc,uczciwych i madrych ludzi-ale sa w mniejszosci.Stad ta cala bieda.
Moja psycholog za gotówkę ostatnio kupiła BMW X5 xDrive z salonu.
Lekarz i psycholog prywatnie jest w stanie wykręcić 60-80k czym się publicznie nie chwalą w odróżnieniu od IT - chwalą się ci co mają dużo ale jest masa takich co maja w okolicy i poniżej 10k brutto na UoP. Dziś jak masz mniej niż 10k brutto to prawdopodobnie coś robisz źle.
Lekarz i psycholog prywatnie jest w stanie wykręcić 60-80k czym się publicznie nie chwalą w odróżnieniu od IT - chwalą się ci co mają dużo ale jest masa takich co maja w okolicy i poniżej 10k brutto na UoP. Dziś jak masz mniej niż 10k brutto to prawdopodobnie coś robisz źle.
Informatyk w urzędzie tzw. budżetówka
4300 netto + 20% wysługa lat
dramat
tak wiem, w korpo płacą znacznie więcej, ale w korpo nikt nie zatrudni urzędnika
Czy wracać - uważam, że zarobki nie powinny być jedynym kryterium i trzeba rozważyć więcej zmiennych. Rodzina, przyjaciele, co nam daje tzw. radość życia i wiele wiele innych.
A zarobki - cóż dzisiaj zarabiasz powiedzmy 15k w jakimś korpo, a za miesiąc się okazuje, że będzie fuzja, albo przenoszą korpo do innego kraju (gdzie jest jeszcze tańsza siła robocza) i lądujesz na zielonej trawce.
4300 netto + 20% wysługa lat
dramat
tak wiem, w korpo płacą znacznie więcej, ale w korpo nikt nie zatrudni urzędnika
Czy wracać - uważam, że zarobki nie powinny być jedynym kryterium i trzeba rozważyć więcej zmiennych. Rodzina, przyjaciele, co nam daje tzw. radość życia i wiele wiele innych.
A zarobki - cóż dzisiaj zarabiasz powiedzmy 15k w jakimś korpo, a za miesiąc się okazuje, że będzie fuzja, albo przenoszą korpo do innego kraju (gdzie jest jeszcze tańsza siła robocza) i lądujesz na zielonej trawce.
Kiedyś stabilizacja była ceniona przede wszystkim, bo zarobki wszędzie były marne i podobne. Dzisiaj jest znaczna rozbieżność wynagrodzeń za tę samą pracę u różnych pracodawców. Dlatego też pracownicy rzadko kiedy są zatrudnieni u tego samego pracodawcy przez kolejne dziesiątki lat. Dzisiaj pracownicy częściej skłonni są do zmiany miejsca pracy z uwzględnieniem najlepszych na daną chwilę, a nie na całe zawodowe życie, warunków płacy i pracy.
Say what?
W korpo prędzej zatrudnią urzędnika niż studenta bez doświadczenia. A studentów bez doświadczenia często zatrudniają. Wiem, bo 5 lat temu się zatrudniłem tylko ze skończonymi studiami IT, lecz bez doświadczenia :)
Teraz już zarabiam 3x tyle na UoP. A studia skończyłem 7 lat temu :-)
A odnośnie korpo - zależy od branży. Są osoby które mają stabilną, wysokopłatną pracę a są tacy którzy właśnie za taką pensję którą zarabiasz mogą wylądować na zielonym trawniku.
W korpo prędzej zatrudnią urzędnika niż studenta bez doświadczenia. A studentów bez doświadczenia często zatrudniają. Wiem, bo 5 lat temu się zatrudniłem tylko ze skończonymi studiami IT, lecz bez doświadczenia :)
Teraz już zarabiam 3x tyle na UoP. A studia skończyłem 7 lat temu :-)
A odnośnie korpo - zależy od branży. Są osoby które mają stabilną, wysokopłatną pracę a są tacy którzy właśnie za taką pensję którą zarabiasz mogą wylądować na zielonym trawniku.
Wykształcenie: Mgr inż IT
Pierwszy etat:
Zawód: Kierownik IT / Administrator aplikacji
Zarobki: 12000 brutto + 15000 brutto premii rocznie
Rodzaj umowy: UoP
Drugi etat:
Zawód: Specjalista wsparcia IT
Zarobki miesięczne: 5000zł brutto + premia roczna 4000zł brutto
Socjal: 2000zł rocznie na wydatki w mybenefit
Pracuję zdalnie. Jak widać - zarobki jak na IT szału nie robią. Wychodzi prawie 20.000zł. Godne zarobki dla mnie byłyby 25.000zł brutto miesięcznie z premiami. Ale jeszcze jestem młody, mam dopiero 5 lat doświadczenia - więc wszystko za mną (mam nadzieję, że na moją podwyżkę nie wpłynie inflacja a skill). Biorąc pod uwagę moje umiejętności oraz zaradność - bez mniejszego problemu spokojnie mogę pogodzić obie prace na 2 etaty z czego zadowoleni są obaj pracodawcy. A i mieszkam w małej miejscowości, więc na życie wydaję bardzo mało. Młodzieńcza energia robi swoje :-)
Wykształcenie: Mgr inż IT
Pierwszy etat:
Zawód: Kierownik IT / Administrator aplikacji
Zarobki: 12000 brutto + 15000 brutto premii rocznie
Drugi etat:
Zawód: Specjalista wsparcia IT
Zarobki miesięczne: 5000zł brutto + premia roczna 4000zł brutto
Socjal: 2000zł rocznie na wydatki w mybenefit
Pracuję zdalnie. Jak widać - zarobki jak na IT szału nie robią. Wychodzi prawie 20.000zł. Godne zarobki dla mnie byłyby 25.000zł brutto miesięcznie z premiami. Ale jeszcze jestem młody, mam dopiero 5 lat doświadczenia - więc wszystko za mną (mam nadzieję, że na moją podwyżkę nie wpłynie inflacja a skill). Biorąc pod uwagę moje umiejętności oraz zaradność - bez mniejszego problemu spokojnie mogę pogodzić obie prace na 2 etaty z czego zadowoleni są obaj pracodawcy. A i mieszkam w małej miejscowości, więc na życie wydaję bardzo mało. Młodzieńcza energia robi swoje :-)
Mi wychodzi tak średnio 13 000 PLN Netto na rękę, 37 Lat , branża medyczna w Krakowie. Jako Singiel jest OK. Po spłacie raty na mieszkanie , lisingu na Auto i wszystkich opłat + jedzeni. Jestem w stanie jeszcze odłożyć te 4000 PLN co miesiąc , dzięki temu można pozwolić sobie na większe wydatki co jakiś czas jak Wakacje , Sprzęt elektroniczny czy nawet jakiś remoncik co jakiś czas za gotówkę. Miałem szczęście, bo przed Pandemią i Inflacja (w 2019 roku) , przebranżowiłem się i zrobiłem 2-letnie Kursy z certyfikatami . Dzięki temu Zarobki bardzo mi skoczyły z 6000 PLN Netto na 13 000 Netto. Oczywiście z językiem niemieckim na poziomie C2 , bo firma, w której pracuje współpracuje z Austią i Niemcami , dlatego był wymóg językowy, który ogarnąłem w przeciągu tych kilku lat Pandemii. I teraz jest Git mimo tak ogromnej Inflacji
No to widać, że Polska jest miodem płynąca.
Szwecja 10 tys netto - szef kuchni sniadaniowej
żona 8 tys netto - zarządca nieruchomości i nauczyciel zawodu.
Przy dzisiejszych cenach mało co odłożymy, ale już swoje mamy odłożone.
Dwa samochody 2 letni i czteroletni, wczasy co rok 2,3 tygodnie plus mikro wczasy trzy razy do roku.
Czas chyba wracać do Polski
Szwecja 10 tys netto - szef kuchni sniadaniowej
żona 8 tys netto - zarządca nieruchomości i nauczyciel zawodu.
Przy dzisiejszych cenach mało co odłożymy, ale już swoje mamy odłożone.
Dwa samochody 2 letni i czteroletni, wczasy co rok 2,3 tygodnie plus mikro wczasy trzy razy do roku.
Czas chyba wracać do Polski
Nauczyciel dyplomowany 5500zł netto, grafik komputerowy freelancer 5500 zł netto
I tu Cię muszę wyprowadzić z błędu, pielęgniarka wykonując zlecenie lekarskie bierze za nie pełną odpowiedzialność. Jeśli jest błędne (lekarz jest tylko człowiekiem może się pomylić) pielęgniarka ma obowiązek to wyłapać. Jesli wykona błędne zlecenie ponosi taką samą, a nawet większa odpowiedzialność za błąd
Wykończeniówka , praca na własną rękę , łazienki , kafle , gładzie , malowanie . Około 180 - 200 godzin . Na czarno około 10 tyś - 12 tyś . Z działalnością to się robi bez sensu bo praca ciężka , w pyle na kolanach i duża odpowiedzialność . Swoją działalność to jest jakaś pomyłka to chyba lepiej do kogoś iść do pracy albo za granicę . Wcześniej prowadziłem dg 15 lat , Teraz mam spokój
Witam . To ja pisałem o tych 10 tyś na czarno w wykończeniówce . Niestety nie mam suva na razie tylko t4 z 96 roku w korozji . Po opłaceniu mieszkania i jedzenia dla rodziny zostaje z tego 3 500 zł i dlatego pracuje na czarno , bo gdybym opłacał ZUS us etc to już by nic nie zostało z tej kwoty . A tak to mam na urlop , ale nie 3 razy w roku tylko raz 2 tygodnie , mogę sobie pozwolić na psa , stać mnie też na stomatologa i fryzjera . I to w zasadzie tyle , na suva nawet nie zbieram . Nie czuje się też partaczem , to że pracuje na budowie to nie znaczy że jestem gorszy od innych . Pracuje dopiero 2 lata , klienci wracają , są zadowoleni , roboty są wykonane czysto , solidnie i z uśmiechem . Oczywiście , że zarabiam za mało , chciałbym więcej , ale jestem wdzięczny za to co jest . Denerwuje mnie tylko postawa naszego państwa wysokością danin . Pozdrawiam Piotr
O beneficjentach dojnej zmiany zapomniałeś:
żona Pinokia, syn sołtysa Pcimia i innych biernych, miernych ale wiernych upadionych państwowymi pieniędzmi przy Kaczyńskim?
W przeciwieństwie do darmozjadów nauczyciele coś wnoszą do budżetu w długiej perspektywie, bo wykształceni płacą wyższe podatki.
Niestety wykształceni nie tak chętnie głosują na PiS, stąd atak na nauczycieli, wykształciuchów i gładkanie po portfelu i ego tych mniej wykształconych.
żona Pinokia, syn sołtysa Pcimia i innych biernych, miernych ale wiernych upadionych państwowymi pieniędzmi przy Kaczyńskim?
W przeciwieństwie do darmozjadów nauczyciele coś wnoszą do budżetu w długiej perspektywie, bo wykształceni płacą wyższe podatki.
Niestety wykształceni nie tak chętnie głosują na PiS, stąd atak na nauczycieli, wykształciuchów i gładkanie po portfelu i ego tych mniej wykształconych.
Praca w B2B Network daje mi ogromne możliwości rozwoju zawodowego i nauki nowych technologii. Firma inwestuje w swoich pracowników, oferując szkolenia i wsparcie mentorskie. Zespół jest zgrany i zawsze chętny do współpracy, co sprawia, że atmosfera w pracy jest naprawdę przyjazna. Dodatkowo, elastyczne godziny pracy pozwalają mi na lepsze zarządzanie czasem. Jeśli szukasz stabilnej pracy z możliwością ciągłego rozwoju, zdecydowanie polecam B2B Network.