Widok
byłam na tym filmie z 12 letnim synem
Bardzo nam się podobał ten film. Zawsze lubiłam kino europejskie bo nie jest bezmyślne i często porusza ważne tematy... Myślę że wielkimi walorem tego filmu jest niejednoznaczność i ukazanie złożoności problemu...Świat ludzi niewidomych jest dla nas trudny do wyobrażenia... Niesamowita gra dźwiękiem.... Kilka rzeczy musiałam synowi wyjaśnić... szczególnie nieoczywiste zakończenie... ale uważam ze warto było zobaczyć ten fil właśnie w jego towarzystwie...na pewno uwrażliwia młodego człowiek na problem... Bardzo polecam! Nie jest to oczywiście kino akcji :)
"Imagine", czyli... opowieść o tym, że to co najważniejsze bywa niewidoczne dla oczu...
"Imagine" to piękny i mądry film o tym, że każdy człowiek, niezależnie od tego, czy widzi, czy też nie, ma podobne pragnienia... Porusza on problem przekraczania własnych barier, radości z tego płynących, ale także i bolesnych niekiedy konsekwencji podejmowanych wyzwań... W każdym z nas jest ogromna potrzeba wolności, bycia niezależnym od innych... Dotyka również kwestii odpowiedzialności za drugiego człowieka... "Imagine" w niesamowity sposób ukazuje, jak można kompensować brak jednego zmysłu drugim, jak to, co dla ludzi widzących jest oczywiste, dla niewidomych jest czymś niezwykłym, jakby podróżą do innego świata... Piękne kadry i niesamowita muzyka... Gorąco polecam, to jeden z tych obrazów, których nie wolno pominąć !!! Warto choć na chwilę zatrzymać się w codziennym biegu i... wstąpić do kina ...