Widok
Internet Limes - ma ktoś?
Jakiś czas temu firma Limes kładła kable na Witominie. Czy ktoś z Was ma może internet od nich? Jeśli tak, to jak się sprawuje? Chwalą się, że to światłowód, więc teoretycznie łącze powinno ładnie śmigać (niskie pingi) ale jak to wygląda w praktyce? Cena też zachęcająca 39 zł za łącze 50/15 Mbit. Niebawem kończy mi się umowa w UPC gdzie za sam internet płacę 59 zł i szukam tańszej alternatywy, ale nie wiem jak z awaryjnością tego Limesa.
Ludzie zatrudnieni przy montażu okablowania z Limes to wg mnie totalni partacze i prostaki. Jedyne co potrafią to dewastować wyremontowane klatki schodowe, rozwalać zamknięcia od szafek energetycznych, kancerować ściany. Podczas przeciągania kabli w pionach zepsuli lokatorom domofony, których następnie wcale nie raczyli naprawić, zrobiła to za nich administracja osiedla. Nikomu nie polecam.
Szczerze mówiąc mało mnie to interesuje :) Pytam o działanie i awaryjność internetu. Pytam na forum, bo opinie pod firmą na portalu są mało miarodajne. Mam wrażenie, że wypowiadają się chętnie tylko osoby, które mają problemy z daną firmą, a te które są zadowolone nawet nie pomyślą żeby coś pozytywnego napisać. Czytałem chociażby opinie na temat firmy Multimedia czy UPC i nie chcę mi się wierzyć, że ludzie mają z nimi takie problemy. Korzystałem z usług obu firm i byłem zadowolony z jakości świadczonych usług, jedynie ceny pozostawiają wiele do życzenia w przypadku kupowania pojedynczej usługi
Osobiście od roku 2004 korzystam z Multimediów w pełnym pakiecie - tv, internet oraz telefon. Jak dotąd nie miałem z nimi żadnego problemu, poza jednorazowo uszkodzonym zasilaczem od dekodera na skutek burzy / przepięcia, co naprawili za darmo we własnym zakresie. Rachunek miesięczny za wyżej wymienione usługi wynosi około 100 zł, w zależności od ilości przeprowadzonych rozmów na telefony komórkowe, numery stacjonarne na kierunkowy 58 itd. są za darmo. Instalacja przebiega bezproblemowo, wszystkie kable idą po elewacji budynku schowane pod ociepleniem, do mieszkania wchodzą przez okno balkonowe. Jeśli mogę coś doradzić, bierz Multimedia lub Vectrę, jeśli już się zainstalowali na budynku. Limes radzę omijać szerokim łukiem, chyba że komuś nie wadzi prowadzenie kabli z klatki schodowej do wybranego pokoju przez pół mieszkania, co wiąże się ze szpeceniem ścian oraz wierceniem a robią to bardzo niechlujnie.
Taki kabel przez całe mieszkanie już mi panowie z Multimedia kładli :) poniważ przed ociepleniem bloku tylko UPC miało instalację w naszym bloku, to Multimedia już musiała robić naokoło. To mnie nie interesuje, panowie, ja pytam o działanie internetu i jego awaryjność bo to jest dla mnie priorytet. Kable? Nie przeszkadzają mi. Nie mam zamiaru używać internetu drogą radiową więc kable są mi niezbędne.
Odgrzebię trochę temat, ponieważ ten wątek na forum pozycjonuje się bardzo wysoko w wynikach Google. Kochani, problemy z usługodawcą Internetu zależą od wielu czynników. Stanu infrastruktury, prac na dzierżawionych łączach. Są lokalizacje, w których użytkownikom Internet praktycznie wcale nie działa w jednym budynku, a w bloku obok hula jak marzenie.
Vectra w Gdyni jest na zadowalającym poziomie, Limes został przez Vectrę zagarnięty pod swoje skrzydła, także ich użytkownicy mogą lub przeszli już przez jakieś zmiany formalne. Multimedia działa podobnie jak Vectra z infrastrukturą, urządzenia końcowe w lokalach abonenckich mają praktycznie te same jeśli chodzi o modemy, dekodery się różnią przede wszystkim softem. Jeśli zależy Wam na fajnym urządzeniu końcowym z jakimiś możliwościami konfiguracji modemu...to dokupcie sobie Router. Modemy w Vectrze pozwalają na: zmianę nazwy sieci, hasła, kanału nadawania WiFi, i trybu pracy modemu...i... that's all. Nie ma wincyj opcji. Osobiście powiązania miałam z Vectrą, Multimedią, Orange(inna dzielnica) i UPC... i najbardziej zakochałam się w usługach UPC, na Wito może raz w ciągu prawie dwóch lat zrestartował mi się modem i chwilę mu zajęło zanim zalogował się ponownie, ale nie trwało to na tyle długo, żeby chciało mi się włączyć telefon i zalogować do ich Strefy Klienta, która niestety działa koszmarnie :D
Pod kątem urządzeń UPC ma chyba najlepsze modemy (Connect Box) - ale dla takich freaków, którym marzy się włączanie kompa zdalnie to jednak potrzebny będzie router.
Ze względu na pewne zmiany, przeskoczę teraz na Limesa, bo wraz z mieszkaniem zgodzę się na cesję usługi, więc będę mogła mieć kolejny punkt odniesienia. Jak mi się nie sprawdzą to wrócę do UPC :)
Pozdrawiam
Vectra w Gdyni jest na zadowalającym poziomie, Limes został przez Vectrę zagarnięty pod swoje skrzydła, także ich użytkownicy mogą lub przeszli już przez jakieś zmiany formalne. Multimedia działa podobnie jak Vectra z infrastrukturą, urządzenia końcowe w lokalach abonenckich mają praktycznie te same jeśli chodzi o modemy, dekodery się różnią przede wszystkim softem. Jeśli zależy Wam na fajnym urządzeniu końcowym z jakimiś możliwościami konfiguracji modemu...to dokupcie sobie Router. Modemy w Vectrze pozwalają na: zmianę nazwy sieci, hasła, kanału nadawania WiFi, i trybu pracy modemu...i... that's all. Nie ma wincyj opcji. Osobiście powiązania miałam z Vectrą, Multimedią, Orange(inna dzielnica) i UPC... i najbardziej zakochałam się w usługach UPC, na Wito może raz w ciągu prawie dwóch lat zrestartował mi się modem i chwilę mu zajęło zanim zalogował się ponownie, ale nie trwało to na tyle długo, żeby chciało mi się włączyć telefon i zalogować do ich Strefy Klienta, która niestety działa koszmarnie :D
Pod kątem urządzeń UPC ma chyba najlepsze modemy (Connect Box) - ale dla takich freaków, którym marzy się włączanie kompa zdalnie to jednak potrzebny będzie router.
Ze względu na pewne zmiany, przeskoczę teraz na Limesa, bo wraz z mieszkaniem zgodzę się na cesję usługi, więc będę mogła mieć kolejny punkt odniesienia. Jak mi się nie sprawdzą to wrócę do UPC :)
Pozdrawiam