Widok
Internet + tv ul. Saturna
Witajcie,
Niedługo zamieszkam przy ul. Saturna przy Tuchomskiej, jaki internet posiadacie w tej okolicy, ponoć Orange ma łącze neostrady na kablu ( tak pokazuje dostępność usług na stronie) ewentuqlnie Polsat cyfrowy? Play?
Co polecacie z doświadczenia w tej lokalizacji jeśli chodzi o internet i TV?
Niedługo zamieszkam przy ul. Saturna przy Tuchomskiej, jaki internet posiadacie w tej okolicy, ponoć Orange ma łącze neostrady na kablu ( tak pokazuje dostępność usług na stronie) ewentuqlnie Polsat cyfrowy? Play?
Co polecacie z doświadczenia w tej lokalizacji jeśli chodzi o internet i TV?
A jak wygląda brudne ftth?
btw. mediakonwerter na scianie budynku i skrętka do samego mieszkania jest lepszym rozwiazaniem niz "czyste" FTTH.
światłowód jest kruchy, cieżko przeciągnąć do innego pomieszczenia, router drogi - same wady. a skrętką też leci gigabit bez problemu.
A w czasie oczekiwania na ftth znów autopromocja
http://www.wave.com.pl
nie musisz kupować anteny za 300 zł ani podpisywać umowy na 2 lata.
btw. mediakonwerter na scianie budynku i skrętka do samego mieszkania jest lepszym rozwiazaniem niz "czyste" FTTH.
światłowód jest kruchy, cieżko przeciągnąć do innego pomieszczenia, router drogi - same wady. a skrętką też leci gigabit bez problemu.
A w czasie oczekiwania na ftth znów autopromocja
http://www.wave.com.pl
nie musisz kupować anteny za 300 zł ani podpisywać umowy na 2 lata.
Czyste FTTH to jak sama nazwa wskazuje światłowód bezpośrednio do domu. Brudne FTTH to pochodne typu RFoG/MoCA itd... I niech Pan nie narzeka na kruchość światłowodów itd. -bo oboje wiemy, że chodzi o koszty :)
Z tego co Pan napisał (mail 3 miesiące temu)to na saturna nie planujecie FTTH -dostęp tylko po radiu -więc słaba autopromocja...
Z tego co Pan napisał (mail 3 miesiące temu)to na saturna nie planujecie FTTH -dostęp tylko po radiu -więc słaba autopromocja...
Jak autopromocja to autopromocja. Też mam zasięg Internetu radiowego na Saturna i nie tylko - i to od dawna, mieszkam w Baninie, działam od 12 lat. Nie musicie czekać na "czyste ftth" jak na zbawienie. Dogadajcie się większą grupą w szeregu, to zamiast kilkunastu tanich radyjek może będzie dosył jednym, ale za to dobrym. Pokażcie mi ofertę konkurencji, a postaram się zaproponować lepszą - bo trochę zapytań było, "po ile internet" i potem cisza. To powiedzcie po ile ma być :)
Dzień Dobry,
Powiem tak, popieram p.Amelka.
Ludzie siedzę w komputerach od zx spectrum i nie jedno widziałem i słyszałem. Mam do Was pytanie po grzyba Wam ten światłowód??? Czy wy go wykorzystacie czy chodzi o tzw. LANS!!!
Powiem Wam tak: mieszkacie w domkach i kupcie 1 talerz i 1 dobrą antenę do internetu dobre 2 lub 3 rutery (muszą być szybkie i żeby się nie zawieszały), jedna osoba bierze na siebie full pakiet i udostępnia pozostałym ludziom.
Z tego co widzę i zrobiłem wieczorny skan to co mieszkanie do oddzielny net. Masakra!
A do tego każdy oddzielony płotem hhmmm to mało powiedziane murem.
Koszt położenie światłowodu w żelu + urządzenia i itp to nie są małe koszta.
Ale widzę Polak to każdy musi mieć własny net, Tv, SAT. Zobaczcie jakie możecie zrobić oszczędności w roku a tą kasę zaoszczędzoną przeznaczyć np: piwo lub wyjścia do kina.
Tak samo może cie zrobić z telefonami komórkowymi: kupcie np: 30 numerów a już będą Wam oferować telefony z górnej półki i abonament za 1 numer 9,90zł i bez limitu gadania i smsy.
Powodzenia
Powiem tak, popieram p.Amelka.
Ludzie siedzę w komputerach od zx spectrum i nie jedno widziałem i słyszałem. Mam do Was pytanie po grzyba Wam ten światłowód??? Czy wy go wykorzystacie czy chodzi o tzw. LANS!!!
Powiem Wam tak: mieszkacie w domkach i kupcie 1 talerz i 1 dobrą antenę do internetu dobre 2 lub 3 rutery (muszą być szybkie i żeby się nie zawieszały), jedna osoba bierze na siebie full pakiet i udostępnia pozostałym ludziom.
Z tego co widzę i zrobiłem wieczorny skan to co mieszkanie do oddzielny net. Masakra!
A do tego każdy oddzielony płotem hhmmm to mało powiedziane murem.
Koszt położenie światłowodu w żelu + urządzenia i itp to nie są małe koszta.
Ale widzę Polak to każdy musi mieć własny net, Tv, SAT. Zobaczcie jakie możecie zrobić oszczędności w roku a tą kasę zaoszczędzoną przeznaczyć np: piwo lub wyjścia do kina.
Tak samo może cie zrobić z telefonami komórkowymi: kupcie np: 30 numerów a już będą Wam oferować telefony z górnej półki i abonament za 1 numer 9,90zł i bez limitu gadania i smsy.
Powodzenia
Tylko skoro za 50-70zl mozna miec radiowki 20-40 Mb/s w Baninie,
czy normalnie w miescie za takie kwoty 100-150 Mb/s, to jest sens zbierac sie w pare osob i placic po 20-30zl i oszczedzac rocznie te 360zl, ale jak cos sie stanie to winic sasiada i gonic go ze 'panie znowu mi niedziala' ?
Moze i siedzisz od ZX Spectrum, ale troche szerszej perspektywy :) Na W98 też dzialal Internet, na XP wszystko smiga, ale to nie powod zeby zostawac w stanie sprzed 10-20 lat :)
czy normalnie w miescie za takie kwoty 100-150 Mb/s, to jest sens zbierac sie w pare osob i placic po 20-30zl i oszczedzac rocznie te 360zl, ale jak cos sie stanie to winic sasiada i gonic go ze 'panie znowu mi niedziala' ?
Moze i siedzisz od ZX Spectrum, ale troche szerszej perspektywy :) Na W98 też dzialal Internet, na XP wszystko smiga, ale to nie powod zeby zostawac w stanie sprzed 10-20 lat :)
Jak się dogadacie i pomożecie mi w fizycznym kładzeniu kabli wzdłuż szeregówki to nie musicie nawet nic kupować poza routerami dla siebie, we wspólną infrastrukturę (radio, switch, kable) dla większej grupy klientów mogę zainwestować (a w przyszłości dużo łatwiej będzie mi wymienić jedno radio, jak pojawi się coś nowszego i lepszego). I wszystko biorę na siebie, normalnie przyjmuję (ja, nie sąsiad) zgłoszenia awarii, każdy klient ma swój niezależny stały publiczny IP, nie ma problemów z NAT czy że jak ktoś jeden zapycha to innemu wolno działa itp. Podsumowując, metody może jak z sieci osiedlowych ale usługa nie gorsza niż u dużego dostawcy. Istnieją już szeregówki w Baninie, gdzie ludzie się dogadali i coś takiego działa. Można? Można! :)
Owszem, adres nie jest niezbędny w domu ale jak na LANie ktoś zacznie rozsyłać spam, bo będzie miał wirusa, to za chwilę wszyscy klienci za NATem zostaną zablokowani i nie będą mogli wysyłać emaili od siebie.
Dodatkowo może ktoś potrzebować postawić u siebie w domu serwer FTP lub jakąś inną usługę. Jeśli jest taka możliwość, to osobiście chciałbym mieć własny adres publiczny. Oczywiście przekierowanie kilku portów też by mi wystarczyło ale wolałbym publiczny adres IP.
Dodatkowo może ktoś potrzebować postawić u siebie w domu serwer FTP lub jakąś inną usługę. Jeśli jest taka możliwość, to osobiście chciałbym mieć własny adres publiczny. Oczywiście przekierowanie kilku portów też by mi wystarczyło ale wolałbym publiczny adres IP.
na pewno by kładli swiatłowody dla takiego myku.
Ja się zastanowię czy skorzystać z ich oferty. Proponuję wziąść ulotkę od ekipy kładącej światłowody. Tam są różne pakiety. 10/10 po światle to najniższy pakiet.
Ja i tak uważam że nareszcie w tej części Banina będzie porządna infrastruktura i solidne medium.
Ja się zastanowię czy skorzystać z ich oferty. Proponuję wziąść ulotkę od ekipy kładącej światłowody. Tam są różne pakiety. 10/10 po światle to najniższy pakiet.
Ja i tak uważam że nareszcie w tej części Banina będzie porządna infrastruktura i solidne medium.
no ok, ale jak antena obsluzy wszystkich uzytkownikow i da im satysfakcjonujace predkosci to mozna powiedziec ze to tylko medium. To zalezy pewnie od operatora czy bedzie jedna antena obslugujaca 1Gb ruch czy 10 anten. Poczekamy zobaczymy. Jezeli miala by byc antena to na pewno w wykupionym pasmie bez szumow i innych takich.