Widok

Jacy są kierowcy komunikacji miejskiej?

Opinie do artykułu: Jacy są kierowcy komunikacji miejskiej?.

Ponad 200 skarg na kierowców i motorniczych wpłynęło od początku roku do trójmiejskich Zakładów Komunikacji Miejskiej. Pasażerowie najczęściej skarżą się na nieuprzejmość, brak kultury, niepunktualność, ale zdarzają się też pochwały.Do naszej redakcji tygodniowo dociera co najmniej kilka maili od czytelników, którzy opisują sytuacje z trójmiejskiego transportu zbiorowego. Najczęściej dotyczą relacji pasażer - kierowca/motorniczy. Najczęściej zastrzeżenia dotyczą tego, że kierowcy nie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i

kierowcy są biedni i tyle w temacie ...
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 41

Niewdzięczna praca,dowodem ten temat,zaraz zaczną się inwektywy.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 19

Praca jak każda inna - uprzejmość wobec innych nie jest tu łaską ze strony kierującego, ale jego obowiązkiem. Podobnie jak wszędzie indziej, gdzie obsługuje się innych ludzi.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dokladnie, zwlaszcza, ze osoba ta nie pracuje za darmo, a bierze za to pieniadze. Z podobnymi sytuacjami mozna sie spotkac na poczcie, gdzie w okienku siedzi kobieta przelewajaca swoje problemy z domu na klienta wlasnie:/
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

normalny? Nie! Popie. . . Y :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kierowcy komunikacji miejskiej to grupa zawodowa utrzymywana z naszych podatków więc powinni być uprzejmi i schludni. Tyle w temacie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 16

w ztmie jest bałagan... zawsze był... kierocy tez nie rozgarnięci

...obcinaja ludziom pensje (premie) najcześciej za nic, dyrektor główny ma mysleć że wszystko jest przemega, cały zarząd też, a stany techniczne taboru w tym też nowych autobusów i tramwai to tragedia, ale z drugiej strony to wina też kierowców i motorniczych - nie widać by dbali o publiczny sprzęt, rozumiem zmęczenie ilością ludzi, hałasem, samym faktem jeżdżenia - ale nie rozumiem tych perfidnych złosliwości jakie nie tylko ja usłuyszałem z ust 2 starszych pań motorniczych i kilku starszych kierowców... tramwaj ok, jedzie fajnie, w miare cicho komunikaty, kolorowe lampy-poprostu nowe - jedzie sie przyjemnie, ide po bilet sie zapytać i słysze burknięcia mające oznaczać odpowiedź...szczerze powiem - TYLKO przez osoby kierujące tymi pojazdami WOLE WŁASNE AUTO.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie z naszych bo jest to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Kiedyś była budżetowa,teraz już nie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

takie same mataczenie jak kilka innych spółek miejskich

no pracuje prawie za darmo bo pensją tego nie można nazwać
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 7

To jego wybor gdzie pracuje i to nie usprawiedliwia go do bycia chamem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

jesli zarabia malo

To niech zmieni prace, bo za podobne pieniadze nie bedzie obracal sie wsrod pasazerow, jednego frajera mniej w zkm
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

a wiesz ile d.. pku kosztuje wyrobienie wszystkich uprawnień do tej pracy?
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

du.... jestes ty

I pewnie jeszcze kierowca w ztm;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

jego wybór? nie wiedziałam, że ostatnio można przebierać w ofertach..
pracuje gdzie udało mu się dostać pracę a nie gdzie sobie wymarzył........
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

dopuki zkm bedzie dofinansowywane na roznych szczeblach przez miasto, beda metnalnoscia w prl

prywatny przewoznik jakos potrafi byc uprzejmy, zawsze zaczeka na dobiegajacego do autobusu pasazera, gdy ten przyjdzie na styk - dlaczego? bo ma swiadomosc - szanuje klijeta, ktory jest jego chlebodawca.

w zkm jest tak, ze miasto dofinansowauje ich firme, a za tym idzie bezkarnosc, bo czego by nie zrobil kierowaca/motorniczy, to i tak firma nie padnie, bo miasto wpompuje kase na pensje i utrzymanie taboru.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 24

każda komunikacja miejska na całym świecie jest deficytowa i utrzymywana przez miasto w którym funkcjonuje.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

bo prywatny ma gdzieś rozkłady jazdy i przepisy

jeżdżą jak chcą bo nie są tak kontrolowani, poczytaj sobie przepisy jakie obowiązują zawodowych kierowców i firmy przewozowe i porównaj sobie jak jeżdzą duże firmy a jak właśnie prywaciarze, który notorycznie łamią wszelkie przepisy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

prywatny przewoźnik który auto serwisuje raz w miesiącu ile razy widziałem autobusy Gryf czy PKS Wejherowo z przepalonymi po kilka dni żarówkami czy innymi awariami pensje kierowców tam to jest śmiech na sali w porównaniu do firm komunalnych każdy tylko czeka kiedy będzie wolne miejsce u komunalnego tak im tam dobrze u tych prywaciarzy a z kulturą też wcale nie jest tak dobrze jak opowiadasz
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

uważam, że...

kierowcy powinni być TYLKO od prowadzenia pojazdu. Wkurza mnie jak niektórzy stoją 15 minut na przystanku i zamiast czas ten wykorzystać na kupno biletu w kiosku, kupują go w autobusie, przez co on się spóźnia (niektórzy kierowcy jadą i sprzedają bilety, ale pasażerowie też potrafią na to się skarżyć), bo Pan/Pani "Ę Ą" nie mogli ruszyć du*pska te parę metrów...
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 5

w większości kiosków nie ma biletów :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 17

automaty

O ile jestem w stanie zrozumieć, że wsiadając do autobusu czy tramwaju w miejscu gdzie nie ma kiosków można nie mieć biletu, to osoby kupujące bilet, a wsiadające na przystanku, na którym znajduje się automat też mnie denerwują,tramwaj odjeżdza wtedy z opóźnieniem... Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie automatów z biletami w pojazdach....
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
Niestety czasami nie ma gdzie kupić biletu, albo się nie zdąży kupić, ale kierowcy są często chamscy przy sprzedaży.Np juz 3 razy zdarzyło mi się na lini 367 usłyszeć , ze kierowca wieczorem o godz 21 nie ma wydac z 5 zł to raczej niemożliwe. Ale tekst kierowcy ,,że proszę sobie rozmienić pieniądze i potem przyjsć,, to już chamstwo, niby gdzie ? Pasażerowie pytani o rozmiane dziwnie reagują i nie maja. Przecież kierowca wie , ze napewno ktoś bedzie chciał kupić bilet,powinien byc przygotowany.Gdyby to było 50 zł to rozumiem.W sklepie muszą mieć drobne, nikt nie odchodzi od kasy bez chleba, bo kasjerka nie miała wydać.
Zaczynam myśleć , żę kierowcy mają jakieś układy z kanarami, bo jak mi nie wyda to nie kupie biletu , a potem mandat murowany.

Czy w Gdańsku tez maja takie przywileje jak w warszawie? czyli bezplatne bilety nawet dla cioci i kuzynów?

Tam nawet 5 woda po kisielu ma bezplatne bilety wystarczy ze jedna osoba pracuje w komunikacji miejskiej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

Nie.

Mają sami, a najbliższa rodzina (żona+dzieci) mają chyba jakąś zniżkę tylko.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żona pracująca nie ma nic.

bilet dla kierowcy w granicach 250 zł na rok a dla zony ponad 450 zł . za darmo to tylko premie zabieraja
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

...

jak se poscielisz tak sie wyspisz..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

łomiarz z 25

Teraz nie jest już tak źle jak kiedyś. Sporo osób chyba pamięta łomiarza z czerwonego trolejbusu (ikarus) który ganiał dzieciaki z łomem jak ktoś robił zdjęcia tego pojazdu :) to były czasy
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 3

jo jo

Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

kupujcie bilety

w kiosku lub automacie to nie będzie problemów , automaty biletowe powinny być w pojazdach a prowadzący pojazd zwolniony z tej kuli u nogi jaką jest sprzedaż biletów.

Może to przerasta Twoje rozumienie ale uwierz, są miejsca na świecie, gdzie kierowca sprzedaje

bilety, wydaje resztę i autobusy jeżdżą punktualnie. ZTM i PKS, to nie cały świat, zaufaj...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Moim zdaniem naśladowanie innych krajów za wszelką cenę jest błędem.

Kierowca to kierowca. Powinien być skoncentrowany na jeździe i nie rozpraszany co chwilę jakimś idiotą, który dając banknot 100 zł. płaci i wymaga.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nawet w Trójmieście tak działał Planetobus, tylko zdechł.

A swoją drogą, niedawno przejechałem się komunikacją zastępczą - zamiast koleją regionalną z Osowej do Kościerzyny jeżdżą autobusy PKS. I w tym autobusie jedzie z pasażerami konduktorka kolejowa. Kierowca zajmuje się kierowaniem, a konduktorka kasuje bilety, sprawdza je, pilnuje drzwi. Spokój i profesjonalna kultura. Jak za komuny w autobusach i tramwajach miejskich (tak jest pamiętam jeszcze ze wczesnego dzieciństwa!).

Dlaczego by nie przywrócić konduktora w ZTM?! Choćby eksperymentalnie, na kilku liniach?! ZTM nie musiało by płacić haraczu na Renomę i gapowiczów by nie było, i było by bezpieczniej... Konduktorki działają też w Polskim Busie i się opłacają. Nie rozumiem, dlaczego ZTM nie miało by spróbować?

nie przywrócą.

Chodzi o wypłacanie dodatkowej kasy na taką osobę... a tak kierowca odwala robotę "2 w 1".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no i bylo by fajnie

oszołomy z aparatami

to po co robiłes fotki trolejbusowi ? masz jakas traume z dzieciństwa ? widze takich oszołomow co pstrykaja fotki komunikacji miejskiej pytam PO CO ? GRATULUJE HOBBY- świetne zajecie........

Hobby to hobby,
widać jak bardzo jesteś ograniczony skoro krytykujesz cudze zainteresowania

Bilety

Znow kwestia pieniedzy. Nie rozumiem ludzi co placa za bilet o wartosci 7zl kwota 50zl wiadomo polozylby przyslowiowa dyche a jak nie ma to w kiosku moze kupic. Wydawanie reszty zajmuje duzo czasu nie mozna wprowadzic zasady PLAC ODLICZONA KWOTA? Zaoszczedzimy czas stania na przystanku. Co do drzwi to maja system odbicia nie raz mnie scisnely i odbily jakos zadnej awantury nie bylo tylko mi glupio bo wskakiwalem w ostatniej chwili i tak najczesciej to wyglad. Kazdy z nas moze miec gorszy dzien. Wez Ty wytrzymaj 8 godzin w korkach i jeszcze badz uprzejmy
popieram tę opinię 136 nie zgadzam się z tą opinią 48

gorszy dzien moge miec, ale nie wyobrazam sobie abym swoje niepowodzenia czy slabe chwile np. w domu..

..mial przenoscic do pracy!

pracuje jeko pedagog i czy dobre by bylo abym swoja zlosc wyladowywal na niewinnych dzieciach?

czy jako rodzic tez bys to tolerowal? trzeba byc profesjonalista
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 15

przestań p..ć człowieku zobacz sobie jak się jeździ po Gdyni matoły piszą skargi że pojazd odjechał przed czasem a to kurs wcześniejeszy spóźniony 12 minut przy 15 minutowym takcie się może wydawać że jest 3 minuty wcześniej.Gdybyś tak sobie pokulał się 5 godzin bez chwili postoju bo wielkie korki spowodowane przez kilka remontów prowadzonych naraz pożerają ci wszystkie postoje na siku czy śniadanie to byś inaczej gadał.Trzeba być świnią i łajzą by donosy pisać że kierowca nie poczekał na kogoś kto biednie ch.. wie skąd kierowca to mnie omnibus że wie i widzi wszystko jak ktoś nie jest na przystanku to jest pasażerem następnego pojazdu
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jasne pedagog!

A polskich liter to na twojej klawiaturze nie ma? wracaj na zmywak powiadam!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

A na Twojej klawiaturze są duże/wielkie litery? Używaj Shift lub CapsLock.

Nie uciekaj więcej z informatyki, to też ważny przedmiot w Gimnazjum.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Starszych osób nie interesuje system drzwi, mają być bezpieczne i tyle

a jesli nie podoba się wydawanie reszty, zmień parce

kazdy ma w pracy niedogodnosci i większe niz wydawanie reszty

jeden kierowca na 10 wie co ro "dzień dobry" jako odpowiedz na powitanie przez osobę kupująca bilet, ale "proszę" nie mówi żaden, a "dziękuję" gdy daję ODLICZONE, mówi mniej więcej co 50-ty ( liczę)

gdy przebywam za granicą czasowo u rodziny doznaję szoku jacy tam sa uprzejmi kierowcy

a potem-znowu powrót do polskich realiów
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 19

pojeździj trochę (...) poczuj tę "uprzejmość" starych pierdzieli którym wszystko nie pasuje a potem wymądrzaj się o kulturze.Kultura pasażerów jest wprost wspaniała śmiecenie ubliżanie kierowcom przypadki przemocy
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli kupujesz tak często bilety w takich ilościach, to idź do biletomatu

Kierowca traci czas na Jaśnie Pannę, zamiast skupić się na drzwiach i drodze. Przy Galerii Bałtyckiej też widziałem, jak cała wycieczka dzieciaków zablokowała pierwsze drzwi i ustawiła się w kolejce, żeby kupić bilet w tramwaju. Do biletomatu stojącego obok nie podszedł nikt.

Często w autobusach nocnych trzeba płacić odliczoną kwotę. Wystarczy popytać pasażerów i zawsze ktoś miał rozmienić. Korona z głowy nigdy mi nie spadła.

Może nie zawsze kierowcy i motorniczowie są święci, znam i złe przypadki, ale często to też i pasażerowie są winni. Robią się leniwi i czekają aż cały świat rzuci się im do stóp. Dlatego nie można uogólniać, tylko trzeba karać właściwe osoby.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Starszych osób nie interesuje system drzwi?

Jeśli ktoś jest upośledzony na tyle że przerasta go automatyka drzwi w pojazdach komunikacji miejskiej to powinien podróżować w towarzystwie opiekuna. Niektóre z autobusów są wyposażone w drzwi z fotokomórką których kierowca ani nie otwiera ani nie zamyka. Robi to pasażer oznaczonym przyciskiem, a zamyka fotokomórka. Dziwne bo na zachodzie sobie z tym radzą nawet osoby starsze (bez opiekunów) Może Pani Beata też powinna pomyśleć o załatwieniu sobie opiekuna?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drodzy pasażerowie, w Gdańsku bilety sprzedawane są za wcześniej odliczona kwotę gotówki, podczas postoju na przystanku a cennik macie zawsze przed oczami i w wiatach na przystanku. Odliczona kwotę należy uiścić na tacce na pieniądze lub wręczyć kierowcy jeśli tacki nie ma. Osobiście nie man nic do właściwej obsługi pasażera, tylko szkoda że rozkłady jazdy nie przewidują takich pogawedek, liczenia groszy czy wydawania reszty.

O zamykaniu drzwi przed nosem lepiej nie dyskutować. Innym pasażerom jakoś udało się przyjść o czasie na przystanek a spóźnialskim zawsze ciężko się pogodzić z tym że są sami sobie winni.

Osobiście gesty ze strony pasażerów typu blokowanie drzwi, próby płacenia banknotami za bilety ulgowe, wkladanie rąk do kabiny, samowolne otwieranie klapki i sypanie tam swoich oszczędności uważam za totalny brak kultury i wychowania.
Pasażerowie myślą że wszystko im wolno, i jak dać palec to ciągną całą rękę.
Wydasz człowiekowi 20gr to następny przyjdzie z dycha i będzie się kłócił że masz mu też wydać do 1.80zł.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 17

automaty

Ja bym z przyjemnością korzystała z automatu biletowego. Niestety na moim przystanku takiego nie ma i pewnie nie będzie, kiosku również nie ma. Gdzie więc mam kupić bilet? A jeśli jedyną gotówką jaką mam jest banknot to co? mam go przedrzeć na pół, żeby nie trzeba było wydawać? W regulaminie jest o tym, że POWINNAM mieć odliczoną kwotę, a nie że WYŁĄCZNIE za odliczoną kwotę dostanę bilet. Coś za coś, albo stawiamy automaty na przystankach, albo bierzemy na siebie sprzedaż biletów.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 16

Automaty też tak chętnie nie przyjmują banknotów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

a ja moge nie miec wydac... i co wtedy, mam skoczyc do kiosku i rozmienic.? Jak mieszkasz w takim punkcie, kup sobie zapas biletow albo kiej zawsze awaryjnie drobne.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Skoro robi się z kierowców sklepikarzy handlujących biletami to obowiązkiem ich pracodawców jest zapewnienie im odpowiedniej ilości drobnych do wydawania reszty.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

juz ci zaklad..

..zaklad zapewni reszte. Blagam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozumiem, że rozmienić go wcześniej nie można

Tak naprawdę kupić bilet też można w każdym miejscu, a nie dopiero przed samym odjazdem. Jeździsz często kup miesięczny ułatwisz wszystkim życie.

Sam używam miesięcznego, bo po co mam zajmować czas kierowcy i przyczyniać się do opóźnień.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

kup sobie na zapas

To sobie kup na zapas bedac w miescie. Co, myslenie boli?

bilety i kierowcy

Podstawowym zadaniem kierowcy autobusu jest przewóz pasażerów z punktu A do punktu B. Sprzedaż biletów może być dokonywana na przystankach (nie w trakcie jazdy), ale też w taki sposób, aby nie powodować opóźnień odjazdów pojazdu z przystanków.

W Regulaminie jest napisane, że bilet można kupić TYLKO za odliczoną kwotę. Kiedyś było sformułowanie POWINNO, ale to już stare dzieje.

Jeśli korzystasz z komunikacji miejskiej regularnie, to kup bilet okresowy - wygodniej i taniej. Jeśli tylko sporadycznie, to wiedząc, że na twoim przystanku nie ma biletomatu ani kiosku, kup wcześniej 1-2 bilety i noś w portfelu (tak w razie czego). Wydanie 3-6 zł za wczasu to nie majątek, a uchroni przed nerwami i nie będzie powodu do narzekań.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się

z powyższą wypowiedzią. Rozwiązaniem problemu zakupu biletów w autobusie/tramwaju byłyby automaty biletowe w pojeździe. Odpada kłopot z poszukiwaniem drobnych, wydawania reszty itp. Z resztą uważam, że kierowca jest odpowiedzialny przede wszystkim za prowadzenie pojazdu, a nie na sprzedaż biletów
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

płać odliczoną kwotą?

płacę kierowcy drobnymi i ku zaskoczeniu słyszę "co to jest?" i pan łaskawie stwierdza że liczył nie będzie. Gdzie tu logika?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

policz sobie 3,60 po 10 groszy:) i pewnie jakies złoto tez sie znajdzie. a ty i kolejny i kolejny:) a pozniej pretesje ze autobus jedzie szybko ze spozniony . mysl czasem

adi

W gdansku bilet kupuje sie tylki za odliczona kwote tak jest w regulaminie ale go nikt nie czyta
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj, mam globusa ;)

Jedni mówią - kup na zapas, inni - odliczona kwota, jeszcze inny - bez łaski ma wydać, luuuudzie ogarnijcie się!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

pieniądz to pieniądz. może jeszcze niech napiszą jakim nominałem im płacić. a jak to taki problem to niech zakończą sprzedaż biletów w pojazdach i dziękuję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

kierowca nie powinien handlować!

ma bezpiecznie prowadzić, pilnować bezpieczeństwa drzwi i porządelu w autobusie, wystarczy.

handel biletami go rozprasza i naraża pasażerów na wypadek.

KUPUJCIE BILETY PRZEZ TELEFON! Nie potrzeba wydawać kroci na automaty, kioski itd, skoro niemal każdy ma telefon komórkowy, a zakup biletu przez Callpay lub Mobilet jest taki łatwy. Nawet jak nie mamy telefonu, a jedziemy z kimś, co za problem poprosić tego kogoś o skasowanie, zwrócić mu kasę?

tu się zgodzę

pasażerowie muszą zrozumieć,że kierowca ma nas bezpiecznie przewozić-to jego zawód; nie jest przeszkolonym kasjerem, informacją turystyczną,ochroniarzem (tak, ochroniarzem, bo byłam świadkiem jak pewna pani wymagała wręcz od kierowcy interwencji, bo "pan na końcu pił piwo").Sama jeżdżę autobusami i są kierowcy mili i ci co mają "gorszy dzień".I kierowcom i pasażerom życzę miłego dnia.

"nie mozna wprowadzic zasady PLAC ODLICZONA KWOTA?"

To przecież jest taka zasada. Taka informacja jest napisana w każdym pojeździe

Odsetek patologii pewnie taki sam jak wszędzie

nie mniej jednak ze swojej strony pozdrawiam buca któremu ciężko było otowrzyc drzwi na przystanku w ulewie "bo miał przerwę"
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 34

dlaczego maił cię wpuszczać?. Bo miał przerwę na odpoczynek??? To jest czas dla niego!!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 9

A po drugie takie mają przepisy, że do autobusu poza trasą nikogo się nie wpuszcza. Tak samo jak nikt Cię nie wpuści do urzędu poza godzinami urzędowania, do sklepu po godzinach pracy sprzedawcy itd.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

buc

Zapraszam do pracy w komunikaji wtedy porozmawiami.Pozdrawiam
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

kierowca/motorniczy - też człowiek..

mają lepsze i gorsze dni..
nie jeden po obsłużeniu jakiegoś chamskiego i gburowatego pasażera ma wszystkiego dość..

przykładem niech będzie moja przygoda z zeszłego weekendu..

z komunikacji miejskiej zmuszony jestem korzystać raz na kilka m-cy..

zakupiłem bilet w biletomacie i z wózkiem (jechałem z małym dzieckiem) czekałem na autobus..
podjechał otworzył drzwi, obniżył dla mnie poziom - żeby mi się łatwiej wjechało do autobusu - w podziękowaniu machnąłem ręką i w zamian zobaczyłem szczery uśmiech prowadzącego..

Wracając z miejsca w którym byłem - podjeżdża autobus..
krawężnik niski, autobus ustawiony wysoko..
Kierowca nie zainteresował się że staram się władować z wózkiem, autobusu nie obniżył, czekał tylko łaskawie aż sobie jakoś poradzę i właduję się do autobusu..

Może jeden miał dobry dzień..
może drugiemu przed chwilą pasażer powiedział coś niemiłego..

Wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i powinniśmy wzajemnie starać się zrozumieć..
popieram tę opinię 141 nie zgadzam się z tą opinią 25

mam zły dzień więc wszystkich mam w ... Jak można tak usprawiedliwiać zachowanie? Bardzo nieprofesjonalne. Nie dotyczy to oczywiście tylko kierowców- dotyczy to wszystkich, którzy w pracy mają bezpośredni kontakt z klientem. Nie wyobrażam sobie żebym mogła się wyżywać na kliencie tylko dlatego, że wstałam dziś lewą nogą, lub ktoś był dl mnie nieuprzejmy. Pracuję na infolinii, co chwila ktoś dzwoni z pretensjami, niektórzy są agresywni i ubliżają. Mimo to każdą następną rozmowę zaczynam uprzejmie i nie daje poznać po sobie, że jestem zdenerwowana.
Nie, takie zachowanie nie powinno mieć miejsca.
Rozumiem oczywiście, że bywają chamscy pasażerowie i, że mogą wyprowadzić kierowcę z równowagi, jednak nie powinno to się odbijać na jego stosunku do innych, bogu ducha winnych pasażerów.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie masz kompletnie pojęcia o obsłudze klienta

Trzeba zacisnąć zęby i być miły do każdego, do końca dnia, jak nie chcesz to znajdź sobie inną pracę skoro z podstawowymi obowiązkami sobie nie radzisz!!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Kierowca nie jest do "obsługi klienta"tylko do prowadzenia autobusu pozdrawiam ludzi bez empatii
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

podziwiam, naprawdę

Że chce Ci się pisać o takich rzeczach.
Co ten naród taki wygodny się zrobił i donosicielski?
Kilka lat temu nie było żadnej klimy, jeździły głośne Ikarusy z podłogą na pierwszym piętrze i nikt nie miał z niczym problemu. I jakoś wózki nie były problemem mimo wąskich drzwi, każdy pomógł, nic nie przeszkadzało, a ile to razy z tych drzwi się dostało :) i też nie było dramatu. Teraz wszyscy delikatni, wrażliwi. Facet opisuje historię życia, że autobus się nie pochylił. Chłopie, to wstyd pisać! Siły nie masz? Jak Ty tego bobasa stworzyłeś, na sprężynach leżałeś i fuksnęło się?
Dzieciaki kierowców dumnie śmigali z tatusiami żeby guziki wciskać na przystankach - a teraz monitoringi, kamery, cuda wianki, że ten sam kierowca pod krawatem zaciśniętym pod szyje obawia się czy aby wycieraczka dobrze zbiera bo będzie afera. Z fajkami jeździli i nikt nie miał problemu, a dziś po prostu by wyleciał.
A to wszystko jeszcze nawet jakieś 10 lat temu.
I ludzi w autobusach było więcej, i kierowcy sympatyczniejsi, a wygody o wiele mniej.
A i tak było przyjemniej.
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

może beteściaczku za parę lat będę odreagowywać na twoim dziecku w szkole? też będziesz wtedy mnie tłumaczyć, że miałam "lepszy lub gorszy dzień"?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

mógł też nie obniżyć podłogi bo może autobus nie miał takiej funkcji. Takie też jeżdżą, co do reszty cąłkowicie się zgadzam, każdy ma lepsze lub gorsze dni. A kierowca nie pracuje jak tu wyżej ktos napisał w obsłudze klienta. Tylko prowadzi pojazd. Jest kierowcą !

czy możecie raz w życiu napisać o czymś miłym fajnym rano?ten portal nie wiele więcej różni się od faktu czy wp. Ciągle tylko jakieś afery koperkowe lub super swieże fakty po 3 dniach od zdarzenia.A informacje nie wygodne dla was lub komentarze są usuwane.powodzenia.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kiedyś stałem na przystanku na żądanie na granicy Rumia - Gdynia.

Zatrzymując autobus 173 kierowca patrząc mi w oczy przejechał jeszcze przyśpieszając. Teraz tylko samochód. W tyłku mam komunikacje zbiorową. Bród i smród!
popieram tę opinię 68 nie zgadzam się z tą opinią 18

Zatrzymując

przyspieszał?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 17

gratulacje z powodu braku inteligencji

i umiejętności pisania w języku ojczystym.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Klijent debil.

Kierowca wywnioskował że jakiś debil nie chciał jechać,bo by podniósł rękę.Pewno tylko liczył auta.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

tez jezdze 173

zatrzymujac - w sensie machajac reka zeby autobus sie zatrzymal na przystanku na zadanie. brawo dla inteligencji, ktora tego nie zrozumiala !!!! qwerty oraz ten/ta ponizej.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Owszem, gdy się człowiek postara, zrozumie. O ile zna mechanizm podstawowego błędu w użyciu imiesłowu, bowiem driv użył go błędnie. Może zrozumieć, nie musi akceptować.

"Idąc ulicą, padał deszcz" - kto szedł ulicą? deszcz? Podmiot zdania z imiesłowem musi być ten sam.

Ale powiedz z czym sobie nie poradziłeś? Zgubiłeś opiekuna?

Już wiem, zapomniałeś że to przystanek "Na żądanie" Trzeba było zatrzymać następny. he he

Są tacy jacy są ludzie

Ale nie zazdroszczę im tej "fuchy".
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 9

dokładnie... ALE... pracując z ludźmi trzeba się nastawić na to że...

...to my jesteśmy/byliśmy frontem dla klienta ale jednocześnie wizytówką firmy wiec... i to jest skierowane bezpośrednio do kierowców: szkodzicie firmie, pasażerom, a najbardziej sobie. czemu? ponieważ ja pamiętam osoby które mi zalazły za skóre a przypuszczam że jest wiecej takich osób jak ja i odwdzięczam się tym samym.

"

Poproszę jeden cały ", a tu cisza - relacjonuje gdańszczanin. - Pomyślałem, że motorniczy mnie nie usłyszał. Zaczekałem więc do następnego przystanku, aby nie przeszkadzać, po czym powtórzyłem zdanie, a na to w odpowiedzi usłyszałem od kierowcy z wyrzutem "Słyszałem! Czekam na pieniądze!"."

No i co w tym takiego? Chyba logiczne, że czeka na pieniądze. Poza tym co to oznacza: poproszę cały? Jakie pytanie-prośba to i taka odpowiedź.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 51

Odpowiedzią byłaby kwota, której oczekuje

kierowca.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pasazer w momencie kiedy podcodzi i prosi o bilet odliczone pieniadze powinien trzymac juz w garsci a nie dopiero szukac po czelusciach.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 16

najlepiej monety w zębach, natomiast banknoty na wywalonym języku, aby banknot nie został zwiany...

Co za gamoń, klęska i tyle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie wszystko takie logiczne

Jesteś pewnie jednym z tych, którzy zapytani "Przepraszam, ale nie wie Pan która jest godzina?" odpowiada: "Tak wiem." Życzę sukcesów.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właściwy przebieg rozmowy:

P: Dzień dobry. Poproszę jeden bilet normalny.
K: Proszę o ...zł
P: Proszę tu jest ... zł
K: Dziękuję bardzo, oto Pański bilet. Życzę miłego dnia (szeroki uśmiech)
P: Dziękuję bardzo (uśmiech mile wskazany)
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 6

a oyo wersja codzienna:
P: (cisza)
K:Slucham?
P:ŁUP (pasazer opuscil most zwodzony)
K:Jaki bilet (kierowca sie domyslil ze pasazer chce kupic bilet)
P:(dzwiek sypanych monet)
K: Normalny czy 2ulgowe?
P: Dwa ulgowe. Jest odliczone.
K: Prosze, bilety i Pana reszta.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 8

po co reszta

skoro jest odliczone?

tak właśnie odliczone... że jest jeszcze reszta.

właściwszy ;)

P: Dzień dobry, proszę jeden normalny (pasażer kładzie odliczone pieniądze)
K: Proszę
P: Dziękuję uprzejmie! (uśmiech)

PS:
Z drugiej strony zastanawia mnie, ze naburmuszony tłumek, który wciska się do pojazdu nie wypuszczając wychodzących pasażerów żąda od kierowcy pełnego wersalu i życzeń miłego dnia:)
Może Ty życz kierowcy miłego dnia?

JEDEN CAŁY...

A co innego sprzedaje kierowca, że po usłyszeniu JEDEN CAŁY nie będzie wiedział o co chodzi Pasażerowi? No raczej, że nie chodzi o całego kurczaka.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Znów akcja napuszczania jednych na drugich,nieładnie.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jakiego napuszczania?

Skoro jest problem, to warto go poruszyć. Zbyt wiele w tym kraju rzeczy zamiata się pod dywan, przez co jesteśmy postrzegani jako słabo zorganizowane państwo o prowincjonalnym znaczeniu.
Budowanie zaufania na najniższym szczeblu, w codziennych czynnościach do dobry krok ku temu, żeby skłonić Polaków do współpracy zamiast skakania wzajemnie do gardeł.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

nic nie zrobisz do poki kazdy bedzie myslal ze mu sie nalezy...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie. Roszczeniowe społeczeństwo bez zrozumienia zasad i poszanowania bliźniego. Ma być i koniec...

słabo zorganizowana to jest spółka (spółki) miejska zawiadująca komunikacją

Poprawia się, ale dużo jeszcze brakuje.
Napuszczanie pasażerów na nie dość uśmiechniętych kierowców jest słabe.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wpuść prywaciarza to dopiero zobaczysz braki i niekompetencje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

brak kultury

no niestety ja się spotkałam z chamstwem w lini 167 lub 168 kiedy pewna pani chciała wysiąść przednimi drzwiami a kierowca nie chciał jej wypuścić twierdząc ze to wejście. Pani była starsza wiec szla w zaparte, niestety tego co się nasłuchała to szkoda gadać, już nie chciało mi się pisać skargi w jej imieniu, ale niestety to nie był pierwszy raz
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13

gdzie te zakłady

W Gdyni nie ma Zakładu Komunikacji Miejskiej. Jest Zarząd Komunikacji Miejskiej. Artykuł nierzetelny
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

z mojego doświadczenia że w Gdańsku trafiaja sie czasem czarne owce ale na ogół jest ok (uprzejmi, ustąpią, podziękują) ale ci

... z Gdyni zachowują się jak hieny - nie wpuści, nie podziękuje i jeszcze do tego wymusi pierwszeństwo...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 10

Jacy są kierowcy komunikacjimiejskiej?

-chamscy,
-smierdza
-złośliwi,
-,przejeżdżają na czerwonym,
-wymuszają pierwszenstwo.
itp, itd
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 48

Jacy są pasażerowie?

- nie wymuszają pierwszeństwa!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A pasażerowie jak smierdzą , może o tym artykulik.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ty...

wykapany ,mily...........................................palant

Jacy są kierowcy osobówek?
-chamscy,
-złośliwi,
-,przejeżdżają na czerwonym,
-wymuszają pierwszenstwo.
itp, itd

w 210 na przyklad, wiekszosc jest ok

ale kierowca o numerze 6028 to kawal chama. nie radze sie go o cokolwiek pytac albo kupowac u niego biletow:-) najbardziej lubi sie wyzywac na pasazerach wsiadajacych na lotnisku, ktorzy sa najmniej zorientowani w "zasadach" panujacych w gdanskiej komunikacji. nie ma to jak w ramach powitania w "grodzie nad motlawa" zostac zbesztanym przez kierowce.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 8

210 to wsiowy autobus

A Gdańsk chyba jako jedyne miasto nie ma bezpośredniej linii autobusowej łączącej lotnisko z centrum.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

moze i wsiowy ale wiekszosc kierowcow jest na medal

i po angielsku smigaja az milo:-]

pan nr 6028 nie pasuje do wiekszosci kolegow z tej linii.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

akurat 210 łączy centrum miasta z lotniskiem bezpośrednio. Szkoda, że tych połączeń jest mało i tylko raz na pół godziny ( za długa linia?)

Guzik prawda

Trasa powinna być Port Lotniczy - Wrzeszcz /ew. dw.PKP/ - Gdańsk /dw. PKP/.
A nie z Osowej przez Morenę na Orunię.

Kierowcy i motorniczy są jak najbardziej ok, to ludziom się poprzewracało w d..h i myślą, że kierowca jest od usługiwania pasażerom. Tak samo jest w sklepie,urzędzie, czy na lotnisku i wszędzie tam gdzie w pracy jest bezpośredni kontakt z ludźmi.Co nie którzy jak czytam nie są niestety w stanie tego pojąć, a pomysł z możliwością spisania numeru służbowego kierowcy i strzelenia z ucha to już w ogóle żenda.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja mysle

Ze to stolec prawda. Wiele razy spotlkalem se z agresywna reakcja kierowcy. Nie zglosilemskargi bo taka ze mnie d*pa, ale zainspirowany tym artykulem zrobie to napewno. Z moich doswiadczen wynika, ze gdanscy kierowcy to banda chamow.

jacy pasażerowie tacy kierowcy

łatwo nam oceniać innych taki kierowca czy motorniczy też jest człowiekiem parcuje po pare godzin dziennie. jego praca wymaga skupienia i co najważniejsze powinien nas bezpiecznie dowieść na miejsce jednak my też jesteśmy tylko ludźmi i my także czasami jesteśmy chamscy i nieuprzejmi. i teraz sytuacja TAKA kierowca po 5 godzinach trafił na około 10 osób które są wulgarne albo chamskie do końca pracy jeszcze kilka godzin tez ma prawo wybuchnąc i się zdenerwować. nie rozumiem skarg w stosunku do kierujących skąd są jakieś rozmowy z nimi czytamy na przystanku bądz okienkiem kierowcy jakie są bilety i na ile ważne jest także napisane że bilety są sprzedawane TYLKO ZA ODLICZONA KWOTĘ wieć moi drodzy nikt nie jest idealny może warto na chwilę refleksji też nad naszym zachowaniem?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 9

kilka godzin... zazwyczaj ok 9-10 bo wiecej nie wolno.

bzdura

dużo jeżdżę ZTM, obserwuję kierowców i ludzi kupujących bilety
kierowcy nie znają słowa : "proszę, dziękuję, dzień dobry" (nie dziękują za ODLICZONE)
nie odzywaja się,gdy się o coś zapytasz ( na przystanku gdy wóz stoi)

siedzą nadęci jak obrażone panienki

czasem młody się odezwie uprzejmie

ale powyżej 40lat to "swiete krowy"

prowadząc sklep miałam zawsze drobne, niech ZTM zadba, by mieli te drobne,
albo niech ci kierowcy, którzy pracują "za karę"-zmienią pracę
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14

pani Beato

za co mają dziękować to jest pasażera obowiązek dać kwotę odliczoną. gdy na przystaku stoi autobus kierowca skupia się czy wszyscy wyszli czy też nie o czym Pani chciałaby z kierowcą dyskutować gdzie jedzie dany autobus? wszytsko jest na przystanku może niech ZTM zniesie sprzedaż biletów w autobusach - lepsza opcja to zabiera czas kierowcy przez co są opóźnienia, wszyscy się denerwują, po co to są kioski i biletomaty nie rozumiem oburzenia z Pani strony.
Po tych komentarzach widać jacy są pasażerowie może opiszecie własne prace każdy broni własnej strony...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

UPRZEJMOŚĆ - to słowo klucz do zrozumienia poprzedniego wpisu. To co piszesz tłumaczy jedynie brak wychowania. Dlatego jedni są do końca życia robolami, a inni zaliczają się do klasy średniej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

lepszy burak robol od buraka "z klasy średniej"

beatko, bilety sa sprzedawane za odliczona kwote, a to co piszesz o uprzejmosci to zazwyczaj nieprawda. zdazaja sie niemili, tak samo jak zdazaja sie niemile panie w kioskach ktore na widok twoich 20zl za bilecik ulgowy najchetniej by cie przytrzasnely okienkiem :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pani Beato wsiadajac do pojazdu ms pano napisany jasny regulamin wsiada pani z przygotowamym waznym biletem lub zakupuje u kierowcy za odliczona kwotę on nie ma czasu żeby wydawac reszte pani ponieważ robi wtym momencie opóźnienie przez pani lenistwo
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeździ Pani ZKM !

jest taki jeden motorniczy

który podczas jazdy gwizda! Od przystanku do przystanku jakieś nie trzymające się kupy melodie. Gdy zatrzymuje się - kończy. Rusza - dalej gwizda. Ludzi, którzy wracają zmęczeni z pracy BARDZO, ale to bardzo irytuje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 30

To ten co gwizda Łitnej Hjuston?

i fałszuje, zrobić mu awaryjne lądowanie

GWIŻDŻE

... i nie inaczej.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

gwizda?

Chyba gwiżdże;-)

... A może kierowcę irytują baby paplające przez całą drogę w sposób zagłuszający wszystko wokół, osoby rozmawiające tuż przy kierowcy przez komórkę, czy słuchający (jakakolwiek by ona nie była) muzyki z telefonu (czy innego cuda) ta, by słychać ją było w Siedlcach?

to już jest czepialstwo i marudzenie

takim jak ty wszystko przeszkadza

A to narcyz jest ;-)

normalni tylko niektórym kierowcom samochodów osobowych w d...ch się przewraca
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jadę właśnie autobusem i czytam, pozdro dla Pana 5035:)))
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Piszę tu jako użytkownik ZTM a nie jako kierowca

Generalnie kierowcy mają nadęte , obrażone miny do ludzi,

jakby pracowali za karę,

nie odpowiadają ani dzień dobry,
ani proszę, dziękuję,
NIE DZIĘKUJĄ ZA ODLICZONE

ja pracuję po 12 h i jestem uprzejma do ludzi,

tylko, że różnica jest taka , że ja prowadzę działalność i mi zależy
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 27

beatko, mialas jakies przykre zdazenie w dziecinstwie? to twoj chyba 3ci post o tym samym. moze powinnas zasiegnac porady u jakiegos lekarza bo takie zachowanir wskazuje na zaawansowany stan przeddepresyjny.

Pzreżycia jak każdy-miło było być dzieckiem :-)

teraz przeżywam brak kultury polskich kierowców ilekroć wracam ze stażu zza granicy ( trzy razy po 8 tygodni w roku przebywam w kraju zach.Europy gdzie kierowcy transportu publicznego prezentują bardzo wysoki poziom kultury)
Pozdrawiam psychologa-amatora :-)

Na zachodzie cała firma komunikacyjna jest zorientowana z myślą o pasażerach, a nie udawaniu, jak w gdańsku, że jest super, a jeśli coś jest nie w porządku, to wina kogo? kierowcy? Czyżby?

Firmy komunikacyjne w Gd. poprawiają się powoli, ale generalnie nie są dobrze zarządzane.

ja codziennie mam do czynienia z baranam. wydawalo by sie ze prowadze hodowle a jestem tylko kierowca mpk. nie porownoj zagranicy do polskich realiow. tam kierowca zarabia tyle ze nie musi po robicie trudnic sie na taxi i w ten sposob dopinac budrzet. tam ludziom wstyd jechac na gape czy codziennie kupowac bilet ulgowy tam maja bilety na karty prepaid tam rozklady jazdy sa ukladane tak ze srednia predkosc wynosi 30km/h a postoje na przystankach ok minute. Wiec do czego to porownanie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

i dlatego

Wyzywasz sie na innych? I dlatego wstydze sie Trojmiasta, a w Kopenhadze, gdzie pelno czarnych, arabow, egzotycznych nacji, spotykam sie tylko z uprzejmoscia i usmiechem, od kierowcow, ktorzy tez sa z roznych stron. Moze niektorzy widzieli autobus po taz pierwszy gdy tu przyjechali, ale potrafia normalnie pororzmawiac.

Nie każdy miał miłe przeżycia w dzieciństwie!
Więc proszę zachować swoją ocenę dla siebie.

Ja prowadzę melinę i też jastem uśmiechnięta :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cóż a ja prowadzę oddział małej kliniki prywatnej

po alkohol nie masz co tu przychodzić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

bardzo.. bardzo..

uprzejmi kierowcy gdańskich autobusów..gorzej z pasażerami i kierowcami aut..na Niepołomickiej 22-go marca rambo z auta gd 7.3au mało że niebezpiecznie ominął włączający się do ruchu a-bus,to jeszcze zatrzymał się przed nami, podszedł do naszego kierowcy z 275 i nie czuliśmy się bezpiecznie!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

-przpraszam czy ten autobus jedzie na dworzec?

- JAKI DWORZEC??? !!! my tu w gdansku mamy wiele dworcow he he"

rozmowa 6028 z kims kto mial nieszczescie zawitac do gdanska:-]
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nadal istnieja legenda i info gdzie jaki autobus jedzie na przystankach

tak trudno powiedzieć, o JAKI dworzec chodzi?

Jakbyś 100 razy na dobę słyszał takie głupie pytania, to też by Ci się odechciało. Babcia do motorniczej: Czy to jest Abrahama?? Tak. Ale czy Abrahama pytam durna babo!!! Ja bym wyszła i trzasnęła jej w łeb.

ten autobus jedzie na dworzec OSOWA PKP jakis problem?? dworzec jest? jest. wiec o co chodzi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A może prowadzą pojazd i nie mogą rozmawiać podczas jazdy mają monitoring i po kasie bo rozmawial podczas jazdy

Monitoring nie nagrywa dźwięku. Zresztą sama nie raz jechałam z kolegą motorniczym i sobie rozmawialiśmy (w Dortmundach, Konstalach 105Na czy w Swingu nawet) i nie miał on z tego powodu żadnych nieprzyjemności.

Automat

Czepiacie się wydawania reszty, wystarczyłaby montaż automatu w tramwaju autobusie? Chociaż w tych nowych przydałoby się zwłaszcza że nikt nie miałby potem problemu.

no to niech montują, ja im nie zamontuję

generalnie kierowcy są obrażeni, ze muszą bilety sprzedawać, pracę zawsze można zmienić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pani Beata ma naprawdę jakiś problem nie może pani odpuść trzeba zabić wszustkich wkoło swoim jadem

Pan rzecznik ZTM / ZKM mówi o urodzie kierowców ?

niech pan zacznie doceniać kulturę osobistą i morale,
a może tego nie ma ?

co do urody to normalnie jest, adonis rzadko,
przeciętnie-

owszem, często są schludnie ubrani, co jest in plus
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

jak to jest z tymi roweramiw Gdansku?

pytam bo kiedys (jak jeszcze koncowka jaskowej byla dwukierunkowa) wsiadlem do autobusu w kierunku Moreny pod obecnym Manhattanem z rowerem, zaplacilem za siebie i rower bilet, po czym jak oparzony wybiegl kierowca ze swojej szoferki z wrzaskiem ze mam sie wynosic z tym bo to nie bagazowka, przypomne tylko ze autobus byl przegubowy i do tego zupelnie pusty. Ktos zna odpowiedz?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

mozesz wozic i nie trzeba kasowac biletu za rower

jak bus pusty to smialo ale jak pelny... ja bym sie nie pchal:-)

Przede wszystkim przepisy są do kitu. Miasto pozwala przewieść rower , ale za wszystko w pojeździe odpowiada kierowca a nie Miasto . W razie hamowania rower odbija się od pasażerów a gdy poleje się krew to kierowca będzie się tłumaczył .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo motorniczy to nie Pani z kiosku

wymagacie żeby wam sprzedawali bilety i jednocześnie prowadzili bezpiecznie pojazd , nie mówię zdarzają się buraki ale to naprawdę nie kiosk , chcecie żeby byli punktualni a po bilety kolejka i każdy nie ma odliczonych ???
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 2

zgadzam się!

Są w porządku

Jeżdżę codziennie komunikacją miejską i nie zazdroszczę im tej pracy.
Przebić się przez gdański korek, dostosować do nierealnego rozkładu jazdy (te rozkłady układają ludzie z księżyca), obsługiwać grzecznie setki niekumatych, którzy nie potrafią przeczytać w autobusie, ile kosztuje bilet albo nie mają drobnych (co jest obowiązkiem pasażera, nie kierowcy). Codziennie przewożą różnych pasażerów, nie tylko grzecznych i kulturalnych.
Kilka razy byłam świadkiem zachowania naburmuszonych pasażerów z pretensjami do całego świata i naprawdę podziwiałam opanowanie kierowcy.
Szczególnie trudną pracę mają chyba kierowcy autobusów.
Motorniczy przestali wreszcie dzwonić, kiedy otwierają drzwi.

Ale co wczoraj zauważyłam jadąc autobusem: na wyświetlaczu poza następnym przystankiem wyświetlano numer kierowcy.
Pomyślałam, że to akcja szczucia jednych na drugich i zachęcania do skarg.
Jak widać po dzisiejszym artykule, nie pomyliłam się.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

to jest akcja nabijania kabzy kierownikom i zarzadowi. jesli z puli kasy wspolnej na wynagrodzenia uszczupli sie robitnikom to jak myslisz kto przyzna sobie premie?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

możliwe

w sprawozdaniu też ładnie brzmi "dbałość" zarządu o pasażera ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

przystanki

wiele razy spotkalam sie z faktem zwlaszcza na przystanku swietokrzyska gdzie podjezdza autobus ludzie biegna na tramwaj a ten odjezdza
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

Sprawdzić rozkład jazdy,być na przystanku wcześniej,proste.

ludzied powinni czekac na tramwaj a nie tramwaj na ludzi

zeby oni biegli to by bylo ok, ale jak ida sobie spacerkiem jak juz po odjezdzie to nie fajnie

aaa

Wyżywacie się na motorniczych i kierowcach a ktoś pomyślał o nich ?
Każdy na prawo do złego dnia, KAŻDY ! a od razu jak motorniczy źle się odezwie wielka afera. Za biletu płaci się odliczoną kwotą a jak nie pasuje to szukaj kiosków albo biletomatów.
A jeśli chodzi o kwestię "odjeżdżania spod nosa", nie raz byłam świadkiem takiej sytuacji ale co ? kierowca ma czekać 5 minut aż każdy kto chce sobie wsiądzie powolutku i przyjemnie żeby nie było skargi? potem się mówi o opóźnionym kursie. Jak np. motorniczy widzi, że ktoś biegnie to jeszcze zaczeka ale jak jakaś babunia sobie elegancko idzie i myśli, że zdąży a tu niespodzianka i od razu donos bo nie chciało jej się podbiec to kogo to wina.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokladnie, na głównym to odjechać nie mogą bo cały czas ktoś

dobiega. Tam to nic dziwnego że tramwaj odjeżdza przed nosem.

każdy ma prawo do złego dnia - bzdura

Jasne, to policjant np. w swoim złym dniu powinien biegać po mieście i lać ludzi pałą, w końcu ma prawo mieć zły dzień, czyż nie tak?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

ale

Glupoty, place za bilet i mam w d..e jaki masz dzien. Nie musisz byc usmiechniety, nie kupuje od ciebie biletow, siedz cicho dla mnie nie istniejesz. Rob swoje. A tu sie nagle okazuje ze na mnie krzyczysz, bo nie podbieglem do autobusu, bo stoje w drzwiach, bo jezde nie tak, jak Tobie pasuje. Gdanski kieowco autobusu, ty...

ELO ELO

POWINNI SIE WZOROWAC NA INNYCH MIASTACH GDZIE JAK SIE WCHODZI DO SRODKA KOMUNIKACJI - JEST TAM AUTOMAT BILETOWY PRZYKŁADOWO JAK W KRAKOWIE CZY WROCŁAWIU ;)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zły podpis pod drugim zdjęciem

"Ponad połowa skarg, które wpłynęły w kwietniu do gdańskiego ZKM okazała się bezzasadna." Powinno być "gdyńskiego".
Odpowiedź redakcji:

Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.

Pojedzcie o Warszawy i tam poproście o bilet, lub zapytajcie kierowcy o cokolwiek (czas dojazdu, jakis przystanek na trasie). Będziecie trójmiejskich kierowców po rękach całować :).
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niedawno byłem świadkiem w PES-ie jak drzwi przykleszczyły

starszego pana. Zachowanie kierowcy wzorowe, wysiadł, podszedł zapytał czy wszystko w porządku i wytłumaczył że nie zauwazył że ten pan wolno chodzi.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

baran wylaczyl fotokomorke i poczół sie winny :),
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

winą obarczajcie tych na górze

Witam dużo osób wsiada na kierowców że tacy owacy. Ludzie bądźmy ludźmi i pomyślmy trochę oni tez mają szefów którzy opylaja im kasę za każdą bzdure a jak jest u was? Sa korki nie są na czas bo muszą wydac resztę bo czekaja na kolejnych maruderow ale kogo to interesuje juz zabierają mu z wypłaty. Pasażer ma zły dzień na kim wyladuje złość na kierowcy, on również jest człowiekiem. Ma przerwę jedna z niewielu bo zazwyczaj rezygnuje z niej żeby nadrobic spóźnienia z różnych przyczyn żebyście nie tkwili na przystankach dodatkowo 29min.ale co tam po co ma zjeść zapalić nie on musi otworzyć wam drzwi żebyście mogli siedzieć sobie wygodniutko kiedy ten ze sktêpowaniem będzie się zastanawisl zejść kanapkę czy puścić baka.On tez ma rodzinę którą musi wyzywic a wy piszecie te skargi od tak bu se ulżyć a mu zabieraja kasę, gdzie jego szefom to na rękę bo wiecej zostanie dla nich gdy zabiorą szaraczkowi.Pozdrawiam i życzę wiecej wyrozumiałości i życzliwości
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak widac nie wszyscy ludzie to barany, szkoda ze ci normalni maja tak slaba sile przebicia.

Telefony !!!!

Kierowcy namiętnie gadają w trakcie jazdy przez telefony , to właśnie należy zdecydowanie ukrócić !!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 14

sami kreca na siebie bata. jak cos sie stanie bedzie winny. nikt nie bedzie sie pytal kto mial pierwszenstwo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

gucio

A ja uważam ze powinien być zakaz rozmawiania przez telefon pasażerów którzy zaczynają gadać całą drogę i przeszkadzają kierującym.Oczywiscie w tramwajach i autobusach.

pamietam jak kiedys kobieta

sie zorientowala, ze wsiadla do 210 jadacego w innym kierunku. podeszla do kierowcy i zapytala czy on jedzie na dworzec pkp. on na to, ze tak bo w osowie tez jest pkp lol

jest też inny problem

dotyczący kierowców autobusów, od strony innych użytkowników na drodze (nie pasażerów) - nieużywanie kierunkowskazów podczas wjazdu i wyjazdu z zatoczki oraz podczas zatrzymywania i ruszania z przystanku bez zatoczki. No chyba że jeżdżą bez sprawnych kierunkowskazów... szczególnie na liniach 117,143 na trasie oliwa-sopot
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

To firma Warbus a nie ZKM.

kierowcy i motorniczy są jak najbardziej ok, to ludziom się poprzewracało w d..h i myślą, że kierowca jest od usługiwania pasażerom. Tak samo jest w sklepie,urzędzie, czy na lotnisku i wszędzie tam gdzie w pracy jest bezpośredni kontakt z ludźmi. Pani z marketingu, dyrektor i lemingi nie są niestety w stanie tego pojąć, a pomysł z możliwością spisania numeru służbowego kierowcy i strzelenia z ucha to już w ogóle żenua.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy ktoś przyjżał się opisowi w Gdyńskim ZKM?

Ile kosztuje bilet, karnet. Stek bzdur z których nic nie wynika. Dla obcokrajowca cały bilet to 1 karnet.

biedni nie sa znam jednego osobiscie pana Rysia erotoman gawedziasz!! kase dobrze zarabia siedzi do tego w zwiazkach zawodowych nic nie robi pierdzi w stolek i dodatkowo kase pobiera ŻENADA
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rysio Pysio

ja też podkochuję się w panu Ryszardzie, czasami między przystankami wsadzi/wysadzi, a i podczas jazdy rozmową zajmie

przykład pasażerki Beaty, osoby niby inteligentnej

a całą niechęć do kiepsko funkcjonującej komunikacji miejskiej przerzucającej na osoby widoczne codziennie, czyli na kierowców.

ja też zachwycam się komunikacją miejską na Zachodzie, bo kursuje często, według rozkładu, całą dobę, łatwo się przemieszczam z jednego punktu do drugiego i nie widziałam przeładowanej. w razie awarii cały system jest nastawiony na ułatwienie życia pasażerom.

nie zauważyłam, żeby kierowcy pojazdów różnili się w znaczący sposób od polskich. są ogólnie pogodniejsi i bardziej wyluzowani - tak jak i ja na Zachodzie.

widziałam na Zachodzie autobus czekający na pasażera, ale on to czekanie miał uwzględnione w rozkładzie jazdy.

w Gdańsku jechałam w godzinach szczytu opóźnionym 210 (rozkład jazdy do d* ). autobus całkowicie zaklinował się na Kościuszki. pasażerowie zmęczeni tępo patrzą w okna. dwóch rencistów-emerytów (organików stępiałych umysłowo) żąda od kierowcy, żeby otworzył drzwi między przystankami. kierowca grzecznie tłumaczy, że nie może. obrzucili go potwornym stekiem wyzwisk, które zniósł w milczeniu.

kulturalni pasażerowie nie uzewnętrznią tak swoich odczuć, ale tak samo uważają, że wszystko to wina kierowcy.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kierowcy zagranicą lepiej zarabiają i mają inną motywację, pasażerowie też nie są tak sfrustrowani jak w Polsce bo też mają dobre płace nigdzie się nie spieszą w Polsce jest ekonomiczne dziadostwo i dopóki to się nie zmieni będzie stan wojny po obu stronach.

Ekonomiczne dziadostwo to jest jedna sprawa, ale nie jedyna. Dla mnie jeszcze gorszą sprawą (bo w końcu podpisałam umowę o pracę) jest bagaż kraju komunistycznego na każdym kroku w postaci ogólnej niemożności. Każda sprawa nie może być załatwiona logicznie czy prosto, ona musi być maksymalnie skomplikowana i utrudniona. Odpowiedzialność jest zawsze rozmyta.

PS:
Na Zachodzie na wiatach widywałam też numer telefonu, pod który należy dzwonić, jeśli wiata jest uszkodzona.
W Polsce na temat uszkodzonej wiaty mógłby ukazać się artykuł, pod którym wszyscy nawzajem by się wyzywali, podkreślając szczególnie "bo my polacy jesteśmy właśnie takim narodem!"...

Od kiedy 210 jezdzi kosciuszki?

to był autobus C / 227 z Jelitkowa na Chełm

Kierowcy autobusów niech się nauczą wjeżdżać na przystanek.

Przyjeżdża autobus i staje na środku zatoki przystankowej, zamiast dojechać maksymalnie do jej końca. W tym samym czasie podjeżdża drugi autobus, nie może się zmieścić i tył wystaje mu prawie na cały pas ruchu blokując drogę samochodom.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja

ty to chyba masz na mysli tych z pksow wszelkiej masci i prywaciarzy... szczegolnie na bramie wyzynnej... ;/ z trójki tak zwanej szczególnie, te autobusy, wł graty , niedługo im się złamią...

kierowcy ZKM I ZTM

1/3 skarg nie zasadnych bo nie mozna odtworzyć dzwięku.... tylko obraz i tym sie bronicie bo nie można tego zweryfikować....a kierowcy dalej robia to samo !!
bezkarność ;/ i musimy za to płacić...;/

POWINNA BYĆ REJESTRWOANA KAŻDA ROZMOWA NA TERENIE KABINY KIEROWCY I WTDEY MONITORING NIE BĘDZIE POTRZEBNY ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 18

generalnie popieram

warto nagrywać chamskich pasażerów.

gucio

No i ilość bąków jakie kierowca puszcza w czasie jazdy.bo niemorze wyjść na przerwę bo jej niema po prostu.Monitoring nie jest dla was osłów tylko dla firmy żeby wiedzieli co kierowca ma dzisiaj na sniadanie i czy aby nie psioczy na kierownictwo bo wtedy możemy mu zabrać premie około 500

Na Świętojańskiej można stracić życie...

Całe szczęście nie muszę obecnie poruszać się komunikacją miejską, muszę jednak przechodzić przez Świętojańską w Gdyni gdzie w szczególności w godzinach porannych, przechodząc przez przejście dla pieszych można dosłownie stracić życie - prędkości jakie rozwijają pojazdy komunikacji miejskiej zdecydowanie przewyższają dozwolone prędkości, że o bezpieczeństwie nie wspomnę... Polecałbym umieścić tutaj raz kiedyś fotoradar.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 10

patrz w lewo w prawo i lewo pajacu to przeżyjesz

pętla i żądanie

Pętla Lostowice-Swietokrzyska i odjazd tramwajów to standard, przy podjezdzajacym autobusie, na teoretyczna złośliwośc wskazuje późniejsze stanie tramwaju na światłach. Szkoda bo przez to trzeba kupować potem często drugi bilet. Sądzę wiec że to poniekąd celowe. :)
Może rozwiązaniem będzie licznik na peronie wskazujący ile jeszcze kierowca ma do światła, żeby postal na peronie a nie na światłach.

Faktycznie jak się stoi na przystanku za żądanie, trzeba udawać wiatrak bo wystawienie ręki nie zadziała, lub spotkamy się z komentarzem kierowcy.

Generalnie ja spotykam się z poprawa w tym roku, szczególnie kierowcy linii 213 są coraz lepsi jako kierowcy komunikacji zbiorowej.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

na lostowicach jest licznik jednak nie dziala wlasciwie bo w 9sekund nie da sie zamknac drzwi i dojechac do sygnalizatora z bezpieczna predkoscia. Jedyne o czy nie pomydlales drogi Marcinie to to ze nie ma tam skomunikowania, czyli teoretyczny przyjazd autobusu = czasowi odjazdu tramwaju. Poza tym za max 5minut a wieczorem max 10 jedzie nastepny.

Jest dobrze - tyle że często niepunktualnie ....

Jeszcze nigdy w Gdańsku nie spotkałam się z nieuprzejmym kierowcą! Nie rozumiem gdzie inni tych nieuprzejmych widzą.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Komunikacyjna tragedia

W zeszłym tygodniu zepsuł mi się samochód. Przez 7 dni musiałem poruszać się komunikacją miejską. To była masakra. W tym mieście po prostu nie da się jeździć komunikacją. Wszystko się spóźnia, kierowcy nie uprzejmi. Podczas jazdy autobusami zawieszenie tak napierd.la, że nie chce mi się wierzyć że jest sprawne. To w jaki sposób kierowcy autobusów jeżdżą po tych dziurach woła o pomstę do nieba. Jeżdżą tak dynamicznie i tak gwałtownie hamują, że nie jestem w stanie się utrzymać na nogach. Jazda komunikacją to dla mnie traumatyczne przeżycie. Nikt mnie nie przekona, że jazda komunikacją oszczędza czas i pieniądze. Załatwienie kilku spotkań samochodem zajmuje mi 3-4 godziny, komunikacją 9-10. Koszt samochodem też wychodzi niższy, a podróżuję wygodnie i w ciszy i nie wpadam spocony jak szczur na spotkanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 18

a co konkretnie Ci się nie podoba?

nie musisz pracować, siedzisz 8h za biurkiem, zazdrościsz? Przeszkadza Ci, że muszę jeździć samochodem żeby funkcjonować normalnie?

Nie korzystam z komunikacji miejskiej...

...jeśli nie muszę. Nie mam większych zastrzeżeń do kierowców, taboru czy jakości usług a do współpasażerów. Nie lubie być oblewany piwskiem przez młodzież lub żuli. Nie lubie słuchać g...muzyki z słuchawek siedzącego obok. Nie lubie darcia japy. Nie lubię też sie bić. Dlatego właśnie (prawie) nie korzystam z autobusów tramwajów i pociągów.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

średnio raz, dwa razy w tygodniu korzystam z komunikacji miejskiej i kupuje bilety u kierowcy

zawsze na dzien dobry jest dzien dobry i tym podobne... ale tak sie sklada ze zawsze mam te 3,6 czy 7,2 odliczone wiec cala akcja trwa szybko...a jak widze te ogarniete kobiety co to grzebia w torebkach, pol rosmana z nich wysypuja, a kasy nie moga znalezc, bo zamiast zrobic to na przystanku trajkocza przez najnowsze s****tfony i pozniej maja takie pretensje ze kierowca ma wku... bo mu rozklad sie sypie
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 0

wyjazd z zatoczki

Ja w pełni rozumiem ze autobus ma pierwszeństwo ale pewne zasady obowiązują szczególnie w transporcie zbiorowym gdzie pierwsze miejsce powinno być bezpieczeństwo pasażerów, wyjeżdzając z zatoczki kierowca powinien się upewnić ze nic nie jedzie lub go wpuszczą i włączyć kierunek a ostatnio kierowca 50 bez kierunku wyjechał mi pod koła lewy pas miałem zajęty za mną całe szczęście nic nie jechało skończyło się na ostrym hamowaniu- nie nie pędziłem 100 miałem max koło 60 a do autobusu zostało mi niespełna 50 m ledwo zdążyłem zahamować a kierowca niby nic się nie stało
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Linia 50 jest z Tczewa .

ja

a to ty kr...nie pier...nięty ostatnio jechales tak szybko, że kierowca wyjechać nie mogl, i pol autobusu sie je...nelo lbem o fotele?

te nowe 50 mają kamery, zapamietaj

"Ja w pełni rozumiem ze autobus ma pierwszeństwo"

Nie, nie rozumiesz. Nie ma pierwszeństwa.

Jeżeli jest na przystanku znak to autobus zawsze ms pierwszeństwo chyba że brakuje to włączając się do ruchu dotyczą go te same przepisy co innych kierowców

Podaj nr artykułu prawa o ruchu drogowym,

który głosi że autobus ma PIERWSZEŃSTWO, albo przestań bredzić.

Dwie strony medalu!

Jako codzienna pasażerka komunikacji miejskiej, wiedzę jak potrafią zachowywać się pasażerowie w stosunku do motorniczych , jaki współpasażerów - chamstwo i arogancja a wymagania jak do prywatnego środka transportu. Zacznijmy od siebie a potem wymagajmy od innych tego samego.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie, no masz rację. W końcu np. tacy policjanci to w swojej codziennej pracy spotykają głównie samych miłych ludzi.

To tez prawda.

Ilez to razy widzialem jak pasazerowie traktuja kierowcow po chamsku - narod dyrektorow kurde sie znalazl. Brak szacunku do pracy innych ludzi i brak etyki zawodowej w tym kraju to porazka i dlugo sie nie zmieni. W marketach jest to samo - zwlaszcza wobec kasjerek czy obslugi.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiadomo, ze czas oczekiwania na pasazerow

to kilkanascie sekund. Tak maja kierowcy w rozpisce i juz. Chamstwo - narodowa cecha i nie zmieni sie dopoki cale towarzystwo wychowywane w komunie nie wymrze. Przypadek zaobserwowany - dziecko kupowalo u motorniczego bilet. Podalo zlozony na pol banknot. Kierowca odrzucil przez okienko (tramwaj juz ruszyl, dzieciakowi ciezko bylo podniesc "papierel"). Podaje ponownie - kierowca wzia kase, wyciagnal bilety, pogniotl, odrzucil przez okienko i skomentowal "a teraz spier....".
Inny przyklad - Pannica prowadzaca autobus zajechala droge tak, ze auto stanelo w poprzek drogi. Na klakson zareagowala otwarciem okna i wyzwaniem od ku..sow i ku...w.
Typowo polska bolaczka - utrudnic np kupno biletow do maximum a potem egzekwowac brak oplaty za przejazd. Natworzyc dodatkowe sluzby sprawdzajace, ktore nie raz wymuszaja i prowokuja nieskasowanie biletu (atak zza "winkla" zaraz po wejsciu pasazera do pojazu tudziez blokowanie mozliwosci skasowania biletu - co widzialem nie raz). Zastanawiam sie kiedy nasz Super-Niezwykly-Rzad-Wraz-Z-Budyniem wprowadza przepisy zezwalajace RENOMIE na noszenie i uzycie broni. Moze jeszcze jedna agencja do trzymania obywateli za morde powinna powstac?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

kierowca zły, bo zamknął drzwi przed nosem...

a czekając na każdego marudera zwiększa opóźnienie. To ja wybieram zadowolenie ogółu z punktualności, niż tego co się na czas nie wyrobił.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

popieram wystarczy wyjść z domu 5 minut wcześniej i na pewno się zdąży a nie tylko narzekać ze kierowca cham

komunikacja w gdańsku jest przesiadkowa

monitoring

owszem jest ale zainstalowany tak, zeby bylo widac pasazerow.... a co z kierowca, ktory rozmawia przez telefon komorkowy trzyamjac go przy uchu jedna reka a druga kierownice (nie majac zestawu glosnomowiacego ???) a na pace ok. 20-25 pasazerow ???
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

bez sensu

Zdarzyło się również i mi, że kierowca ZKM nie był zbyt uprzejmy, ale nie taka jego rola, on nie ma być uprzejmy, tylko dowieźć z punktu A do punktu B. Nie dziwie się też kierowcom, że jeżdżą wkurzeni. Nie dość, że kultura na drogach jest równa kulturze w chlewie, ludzie zajeżdżają drogi, zmieniają nagle pasy bez kierunkowskazu, czy skręcają nagle bez kierunkowskazu. I co taki kierowca musi mocno hamować, żeby nie wjechać w delikwenta przed nim. Na co w autobusie od razu z pyskiem ludzie co pan bydło wozi. Nie, no pewnie, lepiej, żeby nie hamował, tylko spowodował kolizję. Ludzie zawsze będą niezadowoleni, zapominają, że nie jadą taxi, tylko tanim transportem, tu nie ma miejsca na luksus, ale niektórym sie wydaje, że jak skasują bilet za 3 zł, to już wszystko im się należy-wolne miejsce,uprzejmość i jazda bez hamulca. Mam gdzieś czy kierowca jest miły, jadąc autobusem miejskim zależy mi,żeby jak najszybciej być na miejscu i tyle. Nie czuję potrzeby pisania skarg na człowieka do jego pracodawcy, bo nie miał drobnych/był nie wystarczajaco uprzejmy/przejechał na żółtym. Po co robić komuś o takie pitoly nieprzyjemności w pracy? Bez przesady

brawo PELASIA

WPISÓW BYŁO JUŻ SPORO ALE TEN UZNAŁEM ZA TRAFNY W 100%. NIECH KAŻDY POSTĘPUJE ZGODNIE Z ZASADAMI RÓB TO CO DO CIEBIE NALEŻY NAJLEPIEJ JAK POTRAFISZ A WSZYSCY BĘDZIEMY ZADOWOLENI.
NIE MA ZŁOTEGO ŚRODKA BY WSZYSTKIM DOGODZIĆ, BO NASZE SPOŁECZEŃSTWO POTRAFI NAWET ANIOŁA Z RÓWNOWAGI WYPROWADZIĆ.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masakra ...

W gdyńskich trajtkach masakra ! Rozpędzić się na full i ostre hamowania ! I tak cała jazda ... tyczy się też to busów ! Tak jak by kierowcy pierwszy raz jeździli "automatem" ! Widzą,że czerwone czy korek,ale nie ... rozpędzić się na maksa i hamowanie ! Do tego chwalimy się nowym taborem,a kto włącza klimę albo opuszcza pojazd dla wózków ja się pytam ?! Wyjątki ... !
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja jestem za tym

żeby zakazać sprzedaży biletów u kierowcy/motorniczego i zainstalować biletomaty w pojazdach(już takie w innych miastach z powodzeniem funkcjonują).Kierowca zamiast zajmować się jazdą obsługuje kolejkę pasażerów,a potem Ci sami ludzie irytują się ,że nie jeździ zgodnie z rozkładem.Pół biedy,jak nie ma biletomatu na przystanku,ale w wielu przypadkach jest a ludzie i tak wolą u kierowcy bo tak im wygodniej albo nie potrafią czytać ze zrozumieniem co jest napisane na wyświetlaczu,trochę techniki i boją się kupić w biletomacie...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

kierowcy są....

....grubi, łysiejący i leniwi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 20

Pasażerowie są : śmierdzący , głośni , niekulturalni , chamscy ,

A tą opinię napisał bądź napisala piękny Adinios lub Afrodyta pozdrawiam stuknij się w czoło

Dokładnie praca jak każda inna jest napisane sprzedaż biletów tylko za odliczona kwotę rozkład też jest znany a autobus nie odjedzie szybciej ponieważ ma zamontowany system gps i tyle powiem :)

Kultura

Być może kierowcy są biedni, sfrustrowani swoją pracą, ale odpowiedzieć na proste pytanie to by łaskawie mogli. Ostatnio jadąc pierwszy raz pewną linią (na razie nie będę pogrążał kierowcy,ale jak się to powtórzy to podam numer linii i kierowcę)zapytałem kierowcy o końcowy przystanek, po trzykrotnym zapytaniu łaskawie spojrzał na mnie jak bym mu rodzinę zamordował. Dyrektorzy gdańskiego zakładu komunikacyjnego uczcie tych kierowców kultury, oni wożą ludzi nie bydło.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

bo sie nie chcialo popatrzec na rozklad jazdy, a moze pojawiles sie nagle w tym pojezdzie bo impreza byla za gróba.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

W Gdyni kierowcy trolejbusów i autobusów sa OK

tylko chwalić

taaa 150 razy na dzień podchodzi taki i daje 20 zł zamiast ODLICZONEJ gotówki

po setnym razie każdy by nie wytrzymał...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale kierowca nie musi miec drobnych do wydawanua reszty

Bo pasażer ma mieć odliczona kwotę. Więc po co pisać skargę na ten temat?
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

jest jeden taki kierowca co często jeździ na linii 157 ze srebrnym zębem z przodu,

uważajcie bo nie zatrzymuje się na przystankach na żądanie i często ma akurat zepsutą klimatyzację np gdy jest zimno na zewnątrz ludzie w kurtkach i tłok, to w autobusie "40 st" /nie może jej przykręcić akurat/

przypadkowo zatrudnieni,bez kwalifikacji

kierowca autobusu zniszczył mi zdrowie powodując wypadek, tym samym zniszczył życie-szpital, operacje a teraz strata pracy w tak niedobrym dla ludzi czasie, jestem na rencie inwalidzkiej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13

jest dobrze

nie korzystam zbyt często z komunikacji miejskiej jednakże gdy jako zupełnie niezorientowany w temacie musiałem kilka razy jechać gdzieś autobusem zaskoczyła mnie bardzo miła i uprzejma postawa kierowców , zawsze dostałem podpowiedź jak dojechać do celu , jakim autobusem za ile skasować bilet i gdzie wysiąść i jak dojść do celu , wydaje mi się że nasza postawa wyzwala określone reakcje dlatego zawsze podchodzę do ludzi z uśmiechem i bez ustawiania się w pozycji "płacę i wymagam" , byłem też świadkiem gdy we wrzeszczu na peron skm-ki wbiegł mężczyzna w chwili gdy pociąg ruszył jednak kierownik pociągu zatrzymał skład i ponownie otworzył drzwi co generalnie przeczy teorii o zabawach w zamykanie drzwi przed nosem. Poprawę widzę też jako kierowca samochodu , coraz częściej spotyka mnie jakiś miły gest typu wpuszczenie przed siebie czy pomoc przy włączeniu się do ruchu ( mam nr rejestracyjne z poza województwa może dlatego ) . Podsumowując jest zdecydowanie lepiej .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kierowcy,Kierowniczki,Motorniczy,Motornicza.... sa ok!

-jedyna rzecz ktora mnie i nie tylko mnie "w..a" to czerwone swiatla na skrzyzowaniach dla tramwajow....
Dlaczego tramwaj staje na kazdym skrzyzowaniu.... mamy "tristar" za pareset milionow zlotych nie mozna jakos tego ustawic,zeby tramwaj przelatywal z zielona fala...
pozdraiwm.

Automaty biletowe

Motorniczy/kierowca jest tylko kierowcą i tak powinno pozostać. Nie można od niego oczekiwać "obsługi" pasażera na wysokim poziomie. Bardzo często zakup biletu i prowadzenie pojazdu stwarza niepotrzebne niebezpieczeństwo.

Przyjechałem z innego miasto i byłem bardzo zdziwiony, że w środku autobusów nie ma zamontowanych automatów biletowych. W wielu miastach widziałem to rozwiązanie i naprawdę świetnie działa (dzięki płatnościom zbliżeniowych cały proces trwa naprawdę szybko).

siądźcie sami i zobaczcie jak wygląda dzień pracy

Niech ZTM Gdańsk i ZKM Gdynia urządzą dzień otwarty na zajezdni i pozwolą usiąść pasażerom w kabinie i zerknąć w lusterka - z III i IV drzwi przegubu to widac po pół metr chodnika i ci wszyscy mądrzy wyłaniający się zza i nagle są po prostu niezauważalni. Do tego dochodza za małe zatoki przystankowe...klimatyzacja - niech zamawiają busy z otwieranymi oknami do połowy szyby i wentylacją a nie z klimą która w ruchu miejskim, co 1min musi poradzić sobie z napływem ciepłego powietrza po otwarciu drzwi...to nie autobus rejsowy. A co ze smrodem z klimy i bakteriami?? Pomyślał ktoś o alergikach i przeziębionych? Żeby klima cokolwiek działała to musi napier... zimnem że mało łba nie
urwie...
Ciągle narzekamy - pomyślmy o dwóch stronach. Wszędzie zdarzą się niemili i nieuprzejmi ale jakoś lekarzowi czy w urzędzie skarbowym to nikt im nie nawrzuca bo się boi a tu...

w większości kierowcy ZKM/ZTM to takie 'złotówy' w większych brykach

...wciskają się, blokują skrzyżowania, przelatują na późnym żółtym o uprzejmości przepuszczania choćby motocyklistów nie wspominając
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

kierowca -praca za kare? mozna zmienic...

Skoro kierowcy nie spelniaja oczekiwań pasazerów - klientów, może trzeba ich ZMIENIĆ, jest mnóstwo chętnych na ich miejsce.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

około 13 tysiecy złotych kosztuje całe prawo jazdy. ( pewnie nie wiesz dlaczego 13) a zarabiasz nie całe 2tysiace:)zmień co tylko chcesz

Kierowca na medal!

A ja na przekór opowiem o wspaniałym kierowcy z gdańskiego ZKM, z którym czasami jeżdżę linią 143 (ostatnio chyba zmienili mu przydział :-(). Niestety nie znam jego imienia i nazwiska. Pan jest z pochodzenia Bułgarem, do Polski przyjechał za żoną - uwielbianą zresztą przez niego>> kupujesz u niego bilet a on Ci opowiada jakie to Polki są cudowne a jego żona to już najlepsza :-) Pan jest zawsze miły i pyta o samopoczucie, a jak wychodzisz z autobusu a stałeś przy nim to życzy Ci miłego dnia :-) No i najlepsze: puszcza na głos muzykę, najczęściej klasyczną i to jest cudowne. A jak nie klasyka to też bardzo miłe dla ucha kawałki i do nich podśpiewuje. Po prostu najwyższa klasa. Pozdrawiam serdecznie. (Może warto żebyście pisali o takich pozytywnych osobowościach na łamach portalu).

143

Linię 143 obsługuje akurat firma Warbus, gdzie pracuje właśnie ten miły kierowca, którego tą drogą również pozdrawiam serdecznie :)

pan...

Wyrzucony z ZKM>>>>

patrz

zacznij wozic te bydło za 2000 zł na miesiac:) wstawać 2,30 ( w nocy) koncz w nocy dojedz do domu:) i użeraj sie z tymi PANAMI PASAŻERAMI:)do pierwszych drzwi biegną jak muchy do stolca a i tak siadaja na samym koncu.bilety, NORMALNY RAZ, i rzuci jakiesdrobne z zapytaniem ILE TAM JESZCZE, ludzie szanujcie nas to by bedziemy szanowali was, a na razie bedzie jak jest
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto dla Kogo

"- Kierowcy i motorniczowie muszą odjeżdżać zgodnie z rozkładem jazdy, bo z tego są rozliczani. Oczywiście staramy się w miarę możliwości czekać na pasażerów, jednak rozkłady jazdy ZTM nie przewidują skomunikowania w rejonie tej pętli - tłumaczy Mongird."

No to juz kompletna ignorancja w stosunku do pasażerów.... Powstała pętla przesiadkowa - część autobusów dojeżdża tylko do niej i trzeba się przesiąść na tramwaj - i okazuje sie że ZKM nie potrafi skomunikować rozkładu jazdy! Ba nawet tego nie przewiduje! (?)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

to nie ZKM układa rozkały:) najpierw sie zorientuj w temacie a pozniej pisz brednie

pasażera akurat nie obchodzi, kto układa rozkłady i dlaczego tak bez sensu

wiem, że nie kierowca je układa, ale która spółka matka, siostra czy córka?

Może temat

jacy sa piszący na trojmiasto.pl?

Lepiej nie,

bo takiego festiwalu jadu serwery mogłyby nie wytrzymać...

POMYŚLCIE WSZYSCY

Zawsze pretensje do kierowcy/motorniczego.Od czterech lat jestem kierowcą w ZKMie. Wkurza mnie to co widzę codziennie. Biegną to czekaj, ciężko jest posiadać odliczoną kwotę rozumiem może się zdarzyć- jesteśmy tylko ludźmi, wsiadanie pierwszymi drzwiami- czy tam dają coś za darmo? Jak ktoś chce kupić bilet ok, a reszta do tyłu. Lecą od końca autobusu do pierwszych drzwi - czy do skm-ki tez lecicie przez cały peron, żeby wsiąść pierwszymi drzwiami- trzeba myśleć nawet małpy myślą.Pierwsze siedzenie po prawej stronie- emeryckie- dwie kule, ledwo to chodzi , ale musi tam usiąść mimo, że próg 20 cm- przy drugich drzwiach miejcsa bez progu i usiąść wygodniej. We wszystkim widzicie problem i zawsze winny kierowca. A ja chcę przyjść do pracy, zrobić swoje i się nie denerwować i wrócić do domu doswojej rodziny. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

podziękowanie dla motorniczego tramwaju nr 9

Chciałabym podziękować motorniczemu tramwaju nr 9 (nr pojazdu 1116)który wczoraj o godz.16.50 przy Operze zamknął mi drzwi przed nosem i odjechał. A wystarczyło okazać minimum życzliwości.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

do m.

A za 9 stała 11 i 12,bylem o tej godzinie na tym przystanku , jechalem do Wrzeszcza i fakt byl tam tramwaj 1116 , a za nim inne jadace w ta samą strone.Ale pewnie bylas tak zapatrzona w motorniczego ( pewnie byl jakims przystojniakiem) ze z tylu tramwajow nie widzialas!!!!! ;)

Jeśli odpowiadała ci trasa tramwaju nr 9, to równie dobrze mogłaś pojechać 12, 11 i 6. A jak chciałaś koniecznie 9 wystarczyło przyjść 5 minut wcześniej na tramwaj. Najłatwiej czepiać się, że tramwaj odjechał z przed nosa, ale żeby zrobić coś z sobą i wyjść na niego wcześniej to już nie łaska.

Czepianie jakby tramwaje przy Operze Bałtyckiej co 15 minut jeździły o tej porze!

NARZEKAJĄ CIĄGLE CI SAMI PASAŻEROWIE

Ja wiem ,że ci sami malkontenci narzekają.Jest to grupa może kilkunastu osób na cały Gdańsk.Reszta pasażerów to mili, pogodni i sympatyczni ludzie. Ja tam nie narzekam,czekam,pomagam,wydaję resztę nawet ze 100 zł i bardzo miło nam się współpracuje. Pozdrawiam moich wszystkich pasażerów, nawet tych kilkunastu niezadowolonych :)

xyz

najgorzej jest na liniach tramwajowych 3 i 8 wiecznie albo się spózniają albo nie przyjeżdżają wcale, oraz na linii autobusowej 138 tam kierowcy jeżdżą jak im się podoba jeszcze zasuwają po dziurach jakby wiezli worki kartofli...

To pokaż jak jeździć po ul.Ku Ujściu !!! Tam nie powinien w ogóle jeździć autobus .

kierowcy starają się jeździć według rozkładu a po takiej drodze jak jest przetoczna nie da się inaczej

Pan Adrian

Skarży na kulturę kierowcy ale sam jako stuprocentowy dżentelmen nie pofatygował się aby kupić bilety, ale zrzucił to na niedowidzącą przyjaciółkę. I pewnie położył uszy po sobie i stał albo co bardziej prawdopodobnie siedział obok nie odezwawszy się słowem. Ale potem okazał się takim chojrakiem, że napisał do portalu Trójmiasto . Brawo. Podejrzewam Pana Adriana o mniej lub bardziej widoczne hipsterstwo.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

bilety

Jak wcisneli bilety do pojazdow jest wiecej wypadkow tym sposobem miasto chcialo zaoszczedzic pieniadze zeby nie wydac na biletomaty do pojazdow

NA CZERWONYM

W Gdyni niejednokrotnie zauważyłem jak kierowcy ZKM
nie przestrzegają przepisów drogowych. Nie jest to przypadek odosobniony. Jest duża grupa prowadzacych dla których swiatło pomarańczowe znaczy jedź szybciej, a czerwone jedź jeszcze szybciej-napewno
przejedziesz. Jesteś przeciez większy. Nic ci się nie stanie. Potem giną niewinni ludzie. Opamiętajcie się.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Biedni kierowcy...

Widzę, że wszyscy ich tutaj żałują... Albo oni sami siebie nawzajem.

Zacznę od tego, że są oczywiście wyjątki, ale wyjątek potwierdza regułę: większość kierowców / motorniczych to skończone chamy- nie ma dziękuje przepraszam dzień dobry. Każdy pasażer powinien wszystko wiedzieć nt przejazdu i nie ważne czy jest z trójmiasta czy spoza. Rozkład rozkładem, ale zabawa w "poczekajmy na biegnącego i zamknijmy mu drzwi przed nosem" jest nagminna. Rozmowy przez komórkę, palenie papierosów- można by wymieniać bez końca.
Nie podoba się im praca- proszę ją zmienić na lepszą. Tylko nie ma pracy bez wad, a oni niech to zaakceptują albo zrezygnują- pasażerom będzie lżej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19

albo trzymanie się rozkładu albo czekanie . Samolot też czeka ??? Godzina odjazdu i do widzenia .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czytaj ze zrozumieniem, jak już musisz coś głupiego napisać

Ja też to nieraz widziałem- kierowca był skłonny odjechać przed czasem, byle tylko trzepnąć komuś drzwiami przed nosem. Śmiać mi sie chce jak widzę tych pseudo- obrońców kierowców, motorniczych na tym forum- kadzicie se jeden drugiemu. I choćby było tu milion postów wychwalających waszą ciężką pracę, ludzie i tak będą mieli was za chamów bez ogłady. A najgorsze jest to, że tym nielicznym kulturalnym także wystawiacie negatywną wizytówkę.

W 100% zgadzam się z z "gdańską pasażerką"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Do Jasia skąd w tobie tyle zawiści jesteś skrzywdzony mocno przez kogoś? XP

my są PANY !!!

kupi taki jeden z drugim bilet za 2 kiszewskie dolary i mysli ze juz wszystko mu wolno, pretensje ma do kierowcy ze ten nie wysiada i nie otwiera mu drzwi,ze siedzenie klei sie do tylka i w ogóle kasza nie dogotowana, pseudo inteligenci na pierwszym roku uczelni w bolszewie. Nie bronie wcale kierowcow z MZK bo nie sa anioloami,sam walcze na drodze z nimi i ich fantazyjnymi technikami wymuszania pierszenstwa podczas włączania sie do ruchu lub przy brawurowym dojerzdzaniu do ronda by wywolac strach na kierujacym drugim pojazdem i pozwolic panu kierowcy na wjazd na skrzyzowanie. Z drugiej strony wiem ze chlopaki pracuja pod presja rozkladu jazdy i musza trzymac sie scislo czasu przejazdow z punktu do punktu, sa kontrolowani z kazdej strony. Gdy kierowca widzi ze ma spoznienie, jakis debil w osobówce (moze akurat ja :) ) blokuje mu droge, lub nie pozwala wyjechac z zatoki przystankowej, zęby go bolą bo akurat szwagier miał wczoraj imieniny. Wtedy zaczyna liczyc kase która moze mu przejsc kolo nosa i cisnienie rosnie, do tego stoi obok jakis pryszcz z 2oma dolarami w garsci i dopytuje sie ile bedzie kosztował bilet do babci.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak nie trzyma ciśnienia

to niech zmieni prace bo do tej sie nie nadaje.
Stres przy łopacie dobrze sie odreagowuje.

A ty trzymasz ciśnienie? Życzę takich warunków pracy jakie mają Ci kierowcy

kierowcy kierowcy....

Ostatnio chcialam kupic bilet u motorniczego, mialam cale 20zl, specjalnie by ulatwic sobie i motorniczemu zycie poprosilam o wiecej biletow by latwiej bylo mu wydac, ten poprosil o pieniadze, patrzyl chwile na ten banknot i stwierdzil ze nie ma drobnych by wydac nie patrzac nawet w swoja kasetke...

Innym razem przechodzilam przez przejscie dla pieszych pod Manhattanem w Gda, mialam zielone swiatlo, bylam pewna ze kierowca autobusu sie normalnie zatrzyma, ku mojemu zdziwieniu ten jechal dalej i zatrzymal sie dopiero z metr przede mna, zatrzymalam sie przed autobusem i krzycze ze mam zielone, ze co on wyprawia to on mnie jeszcze od k**** wyzywal... Co jakby wjechal w ta grupe osob, ktora szla wraz ze mna NA ZIELONYM??? Wracajac do kwestii biletow, zarzad powinien skopiowac idee od Poznanskiego zarzadu ztm, w tym miescie nie kupisz biletu u kierowcy/motorniczego, dzieki temu autobusy i tramwaje jezdza w miare punktualnie(wiadomo, bywaja korki czy wypadki itp.), nie ma irytacji zwiazanej z brakiem drobnych czy brakiem biletow, pelno jest tam biletomatow lub kioskow, budek typowo biletowych a nawet w tramwajach i autobusach sa biletomaty i nie ma problemu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oj, ludzie ludzie.

Skargi

Z każdej sytuacji (skarga pasazera itp.) jest sciągany monitoring z pojazdu,okazuje sie ze sporo skarg na kierowcow jest wyssanych z palca.Zdarza sie ze skarge wnosi sąsiad ,bo dzien wczesniej ,kierowca w prywatnym czasie zwrocil mu uwage na to ze pies nawalil pod blokiem.Podstawą skargi powinien byc ważny bilet z tego pojazdu,a nie anonimowy telefon pasażera!!!!! Na skarge złożoną na mnie ,poprosilem o konfrontacje z pasazerem,gdyz nie przypominalem sobie zaistnialem sytuacji.Okazalo sie ze ....brak danych kontaktowych z pasazerem.Wiec kochani pasazerowie ,tak wyglądaja wasze skargi!!!!

JK

przeanalizowali monitoring haha jak napadli kobiete w tranwaju to ZKM oficjalnie napisał pismo że kamery w Gdansku nie dzialaja na przystankach i pojazdach .

numer

Ma pani racje tylko ze podWanie numeru kierowcy jest nie zgodne z prawem pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

mój kumpel jest motorniczym

i czasami dziwię mu się, jak miłym potrafi być dla kupujących bilety czy pozostałych pasażerów. kiedyś nawet zatrzymał się w niedozwolonym miejscu bo widział jak młoda kobieta w szpilkach biegnie na przystanek, otworzył pierwsze drzwi i ją wpuścił - zwykła ludzka życzliwość. jeśli chodzi o bilety, to oczywiste, że najpierw pasażer daje kasę, potem dostaje bilet i ewentualnie resztę. sama często jeżdżę autobusami, kiedyś kupowałam bilet ulgowy - 1.80 zł, dałam 2zł, a kierowca do mnie, że nie ma wydać, to ja mu na to, że bez reszty w takim razie poproszę, a on, że nie i nie sprzedał mi tego biletu.

masz telefon? po co zawracasz głowę kierowcy?

Warto sprubować.

Opisujecie to tych to tamtych ale raz mogli byście zadać pytanie co sądzicie o nas, dziennikarzach.

Jestem kierowcą autobusu miejskiego w sporej niemieckiej aglomeracji. Przyjechałem do Gdańska w odwiedziny. Poruszam się tutaj taksówkami jak i komunikacją miejską. Co do kierowców muszę przyznać, że sporo zmieniło się na lepsze. Zdarza się, że nawet odpowiedzą "dzień dobry" gdy idę kupić bilet, nie są nieuprzejmi, natomiast jeżdżą tragicznie. Dlaczego kolego kierowco jedziesz tak jak byś wiózł bydło na rzeź, albo nawet gwoździe. Czy naprawdę musisz ruszać z przystanku tak, że gdy w końcu puści hamulec po domknięciu drzwi autobus wyrywa asfalt spod kół? I to tylko po to, żeby za chwile znów szarpiąc zatrzymać się na światłach... Wieziesz pasażerów, tak naprawdę swoich chlebodawców. Mam tylko 45 lat, a chodzę po autobusie jak staruszek, bo nie sposób ustać na nogach ułamka sekundy. Żeby nie być gołosłownym. Te sytuacje miały miejsce w autobusach linii 142 i 183. Kierowcy 6046 i 6048. W poniedziałek 13.05. Macie w miarę porządny sprzęt, macie kwalifikacje, tylko chęci pracy w was nie widać. U mnie byście nie pojeździli. Może zajrzy tu rzecznik ZTM. Może chociaż przez chwilę panowie kierowcy się zastanowią czy lubią swoją pracę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zapraszamy na kilka dni pracy na autobusie w Gdańsku: wieczne korki , rozkłady niedopasowane , brak toalet na końcowych , wieczny mobing ze strony kierownictwa , każdy tylko patrzy jak uwalić kierowcę . Za byle co . Mam 50 lat i 27 lat pracy w ZKM . Jedyne co mnie trzyma w tej firmie to ...mój wiek . Jakbym miał 20 lat mniej to ani minuty więcej . Rzygam na widok autobusu .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapomniałeś dodać o przymusie sprzedaży biletów , jeżdźenia w wolnym czasie , aby się z nich rozliczyć .Kasa dziwnie ciągle nieczynna , albo czynna w godzinach wygodnych dla ZTM .Narażanie się na kradzieże i obrażanie przez pasażerów.

aha , koszule , krawaty - to wszystko kupujemy za swoje . Firma tylko wymaga .

A ja czekam

A ja czekam, aż odzyskam samochód po naprawie, i na Pana kierowcę z autobusu jak przejedzie na czerwonym kiedy ja bede miał zielone. Może wkońcu czegoś sie nauczy jeden.

I tak aż do bólu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czekaj, cierpliwość jest cnotą ,Pan kierowca też poczeka jak wymusisz gdzieś pierwszeństwo.

Odległość autobusu od przystanku.

Czasem mam wrażenie, że kierowcy autobusów albo nie mają wyobraźni, albo pozbawieni są empatii. Z braku własnego auta zmuszona jestem do podróżowania z niemowlakiem środkami komunikacji miejskiej. Chwała, że nowe tramwaje są niskopodłogowe a przystanki dopasowane tak, że można bez problemu wjechać wózkiem. Niestety nie ma się tak miło z autobusami, gdzie kierowcy bardzo często stają daleko od krawężnika i naprawdę trudno wjechać wózkiem do takiego autobusu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przede wszystkim kierowcy nie dbają o higiene osobistą ,nie myją się bo czuć od nich pot ,

nie używają antyperspirantu pod pache ,nie czyszczą uszu,ogólnie są brzydko pachnący i nawet obleśni z tymi dlugimi brudnymi pazurami i starymi skarpetami zmienianymi raz w miesiącu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13

Ci niby pasażerowie to dopiero wydzielają zapaszki.

Opis w sam raz dla pasażerów , dodałabym jeszcze pieprzenie głośne pasażerów przez telefon i naparzanie słuchawkami w badziewiastych telefonach .

uprzejmosc kierowcow

przytrzasnął drzwiami wózek dziecięcy na przystanku podczas wysiadania i odjechał wogle nie zainteresował się czy dziecku coś się stało ukarany finansowo przez zkm Gdynia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trzy przykłady z bardzo wielu ....

1. Irytuje mnie fakt wyrzucania pasażerów przed przystankiem na trawnik, dziurawe powierzchnie, przed słupy,kosze na śmiecie tylko dlatego, iż kierowca nie ma przyjemności czekać na opuszczenie zatoki przez autobus go poprzedzający. Jest to proceder nagmninnie stosowany.
2. Bezmyślność kierowców by nie posądzić o złoścliwość w następujących sytuacjach: grupa ludzi oczekuje przed przejściem dla pieszych na zielone światło jednocześnie widząc, że ich autobus właśnie podjeżdźa lub co gorsza jest już na przystanku, który mieści się po drugiej stronie ulicy. Zapala się zielone, ludzie startują w kierunku "ukochanego" środka transportu jednocześnie obserwując, iż drzwi autobusu właśnie się zamykają a kierowca startuje metr do przodu (bo dalej nie ujedzie bo teraz on czeka na zielone). Peleton dobiega do autopusu i oglada kierowce, który: a) udeje, że nie widzi i patrzy w drugą strone, b) podryguje ramionami bo jak kiedyś usłyszałem przepisy zabraniają powtórnie otworzyć dżwi bo ruszył, c) bez wyrazu patrzy w naszą stronę.
3. Zimową aurą otwieranie drzwi autobusu tak by wysiadający pakowali się w usypaną górę odgarniętego śniegu (winę można podzielić: 50% dla kierowcy, który nie patrzy i drugie 50% dla gospodarza przystanku, który nie dba by śnieg był odgarniany prawidłowo).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

a po co czekać na spóźnialskich matołów?Jeśli autobus linii Z z Żukowa ma na Karwinach 20 minut opóźnienia to z jakiej niby racji ma czekać na dobiegających z drugiej strony ulicy mondziołów?Niech czekają na następny skoro nie byli na czas przy wiacie

Zapewne gdybyś był już w środku autobusu, zacząłbyś psioczyć, że jeździ spóźniony, bo czeka na innych ludzi, a ty chcesz być punktualnie. To samo tyczy się wypuszczania "przed przystankiem na trawnik, dziurawe powierzchnie, przed słupy,kosze na śmiecie" - niektórzy nie chcą się spóźnić do pracy/szkoły więc wolą wysiąść tak, a nie czekać aż zdoła wjechać cały na przystanek.
Poza tym na czole masz napisane, że idziesz na autobus?? Skąd niby kierowca ma wiedzieć, że akurat te osoby przechodzące przez światła zmierzają do jego autobusu? Zastanów się trochę nad tym, co piszesz...

Matko, gdzie się chowają tacy ludzie, jak ty...

Ja tam piszę donosy na wszystkich. Porządek musi być. Was wszystkich też powinni sprawdzić, na pewno jesteście w pracy a dyskutujecie na forum, poza tym skarbówka powinna was sprawdzić jeśli nie pracujecie, skąd macie na życie, iternet, komputer. Ktoś musi ratować przestrzegania prawa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Proponuję inną sondę,jacy są Polacy , a najlepiej jak każdy zajmie się samym sobą , eksperci od własnych niby praw i cudzych obowiązków.

podziekowania

jezdze komunikacja codziennie i to tramwajem i autobusem i chcialabym serdecznie podziekowac za czekanie na mnie w zimie gdy biegne na autobus (chociaz kierowcy dostaja kary za opoznienia), za mozliwosc wejscia do autobusu z rowerem podczas ulewy (a decyzja nalezy przeciez do kierowcy) i za usmiech :)ludzie wyolbrzymiaja wiele rzeczy nie majac racji-regulamin przewozu wskazuje ze bilety kupuje sie za odliczona kwote a co do rozkladu to bez przesady mozna wyjsc na 1 autobus wczesniej a nie panikowac ze przyjechal 3 min pozniej i spoznie sie do pracy. Komunikacja jest tania i wygodna a "zapchane" autobusy zdarzaja sie naprawde rzadko. Polecam wszystkim a za oszczedzone pieniadze na benzynie mozna wybrac sie na super wakacje(i prosze nie mowcie o "wygodzie" podrozowania autem-w wiekszosci 20-letnia kaszlaca puszka).

232

Na lini 232 jezdza same nie mile mruki moze 1 z kierowcow jest uprzejmy ale reszta to patologia

Pks

jak wygląda rozpatrywanie zażalenia, skargi

przykład: pasażer idzie punktualnie na wyznaczoną godzinę o której ma być autobus, ten przyjeżdża i odjeżdża szybciej niż zakłada rozkład, (kolejny autobus jest np za 30 minut - mam na myśli akurat przypadek Kosakowa, więc ciężko będzie dojść gdziekolwiek pieszo) w wyniku czego pasażer nie zdąża i autobus mu ucieka. Składamy skargę do ZKM, ZKM wyjaśnia sprawę pytając kierowcy jak było, kierowca mówi, że odjechał punktualnie. Sprawy nie było, zostaje umorzona, zażalenie bezzasadne. Tak się załatwia skargi w ZKM.

Pozdrawiam ZKM.

Rozumiem że w twoim miejscu pracy jak się spóżnisz dostajesz karę chłosty.

wszystkie czasy rejestrowane są na dysku twardym który zainstalowany jest w każdym autobusie

Dlaczego nie ma takiej ankiety która dotyczyłaby lekarzy którzy potrafią spóżnić sie i czterdzieści minut ,nikomu to nie przeszkadza?

nie mam zastrzeżeń...

tylko dlaczego wpuszczają kloszardów... maskara... komunikacja pomiędzy sopotem, a gdynią jest, ale niezbyt częsta... więc albo wysiadasz i czekasz kolejne 0,5 h na trajtek, albo umierasz w smrodzie... byłam świadkiem jak kobieta kierowca wywaliła jednego z 31... można?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ty - zdrowy byku - nie możesz wyręczyć kierowcy i wywalić menela ??? Pełne gacie strachu . A jak kierowca wywali syfa to następny konfident zadzwoni ze skargą , że pasażer został wywalony .

Były motorniczy

Kiedyś byłem motorniczym , przepracowałem prawie osiem lat w tym zawodzie i proszę mi wierzyć , że lubiłem tą pracę , gdyż u mnie w rodzinie ten zawód był tradycją , ale nastąpiły pewne okoliczności i zostałem zwolniony. Wspominam czasami pracę w ZKM Gdańsk i zawsze będę mimo lepszych i gorszych dni wspominał ją dobrze , ponieważ pracę którą się wykonuje powinno się lubić. Dodam ,że tych lepszych dni było zdecydowanie więcej ale proszę mi wierzyć , że pasażerowie potrafią nie jeden raz prowadzącego pojazd wyprowadzić z równowagi .
Bywało również ,że jakiś pasażer zdenerwował mnie , a na innym się wyżyłem .
Pozdrawiam motorniczych głównie z Zajezdni we Wrzeszczu i nie tylko ,były motorniczy 3021.

P.s. Takie małe stwierdzenie na podsumowanie
" Bądźmy wszyscy w miarę możliwości dla siebie bardziej uprzejmi , to wszystkim wyjdzie na zdrowie".

Cześć Piotruś! My też Cię pozdrawiamy!

wstanie to takie z rana,żonka wrzeszczy - idź do roboty bez śniadania, efekt taki że skargi i biadolenia a artykuł kierowcom nieprzyjazny stał się zbiorowym paktem ich chwalenia..!

ciezka i odpowiedzialna praca, mala placa i na ogol mili, sympatyczni i cierpliwi ludie.

Brak tytułu

Kierowcy bardzo często nie wydają reszty 20 gr z biletu ulgowego, jak się daje im 2 zł., dlaczego?
Bo na 100 takich pasażerach, ma dziennie napiwku 20 zł - proste i logiczne. Chamstwem jest to, że widzi się, że ma drobne w kasetce lub ktoś przede mną płacił drobnymi, ale i tak nie wyda, bo po co. Kolejnym absurdem jest to, że mówią, że nie mają wydać z 10 czy 20 zł, no paranoja jakaś. Jak kierowca, który sprzedaje bilety powiedzmy kilka godzin dziennie, może nie mieć wydać, skoro ludzie przeważnie płacą drobnymi, monetami?
Kierowcom nie chce się szukać pieniędzy i taka prawda.
Kładę 2 zł na bilonownicę a kierowca się pyta co ma być. No jakim cudem, przecież jest tylko jeden bilet za niespełna 2 zł - chore!
Nie mówiąc już o uprzejmości obniżenia pojazdu, jak ktoś czeka z wózkiem, nie obniży bo po co ma to robić, niech sobie ktoś radzi.
Na koniec, musiałbym pisać codziennie prawie jedną skargę, żeby wyeliminować chamstwo w komunikacji zbiorowej a jeżdżę po kilkanaście razy dziennie różnymi liniami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

Ale palant !

Jak by kierowca za każdym razem wydawał z 20 zł to nie dość że mu się drobne skończą (a nie poleci do sklepu rozmienić)

to jeszcze opóźni odjazd. ty masz mieć odliczone i tyle!

Upierdliwi pasażerowie i kierowcy samochodów osobowych

Kupują bilety u kierowcy/motorniczego, a powinni w kiosku (kilka na zapas, nie musi to być kiosk tuż koło przystanku) lub w automacie. Opóźniają kurs autobusu, cierpią przy tym inni pasażerowie, ale oni napiszą donos. Kierowca zamyka im drzwi przed nosem - bo ruszając patrzy w lewe lusterko, zwracając uwagę na chamskich kierowców, którzy nie ustąpią mu miejsca. Itd. Jestem pasażerem, mam też własny samochód osobowy, nie jestem kierowcą autobusu ani motorniczym, nie pracuję w ZKM czy ZTM.

Panie Adrianie

A jak pan napewno nie widzi jak jeździ,łamiąc przepisy i wyzywa innych uczestników ruchu,to to ma być ok?nie zły koleś z Ciebie.

Brak automatu biletowego-pętla Łostowice Świetokrzyska!!!!!

Może w końcu ktoś by pomyślał o atomacie biletowym na pętli !!! kasy otwarte w godzinach kiedy ludzie w pracy ,żenada,potem się dziwia że motorniczy i kierowcy sa nieuprzejmi,sama bym sie wkurzyła widzac kolejke jak za komuny w sklepie.

Wielu

jedzie niebezpiecznie-za szybko!

ja

Pasażer dobiegający do autobusu jest pasażerem następnego autobusu....

SKARGA ZA BILET 1,80zł

kierowca autobusu odpowiadajać bezczelnie na prosbę kupna biletu za 1,8 nie chciał mi sprzedać majać 2zł pomimo,że prosiłam aby nie wydawał reszty !! skarga oczywiście trafiła do Zarządu ztk i zkm argumentowana, że za odliczona kwote wg rozporzęnia odbywa się sprzedaż i kierowca nie miał obowiązku mi wydać reszty...a co do zachowania nie mają rejestru rozmów tylko monitoring więc nie mogą tego zweryfikować... poprostu oczekuje tylko poprawy sytuacji ponieważ jesteśmy TYLKO LUDZMI !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Niektórym wciąż brak wiedzy...

Na temat prowadzenia pojazdu z automatyczną skrzynią biegów. Zdarzało mi się spotykać kierowców, którzy nagle odpuszczali gaz w momencie zmiany biegu przez skrzynię. W rezultacie odczuwalne jest nagłe nieprzyjemne szarpnięcie, nie wspominając już o wpływie na skrzynię biegów...

jak nie wiesz to się nie wypowiadaj,te skrzynie w niektórych autobusach są tak zużyte dlatego szarpie

Zachowanie zachowaniem

Ale może by się przyjrzeć jak ci kierowcy autobusów przestrzegają przepisy o ruchu drogowym. Bo tu jest tragicznie! Wjazd na skrzyżowania na czerwonym świetle to normalka.

Brak tytułu

Dasz 2 zł., to CI nie wyda, bo stwierdzi że nie ma.
Dasz 1,80 odliczone w 1 groszówkach, powie że nie przyjmie, bo za drobne.
PARANOJA!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

z******a się bida i płacze !!!

Popatrzcie LUDZIE najpierw na siebie - IDEAŁY chodzące !!!

Weżcie młotek ,pierdyknijcie się porządnie w czoło i zróbcie własny rachunek sumienia.zanim zaczniecie wymagać od innych i narzekać na wszystko dookoła!!!!!!!!!!!!!!!

I TYLE W TEMACIE!!!

O!!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dzis motornicza sprzedała kobiecie bilet, wydając jej ze 100 zł choć nie powinna

Potem ludzie się przyzwyczajają że można kupować za nieodliczoną kwotę, kierowca czy motorniczy odmawia i dlatego są pretensje i skargi

tak właśnie jest, za dobrzy byliśmy... daj ludziom palec...

W Gdyni lubą pogonić pasażera

Często na trasie Centrum - Karwiny kierowcy jadą na koniec przystanku jak tylko daleko mogą. Rozumiem, że jak za nim jedzie inny autobus to musi się zmieścić w zatoczce, ale jak jest sam ....? Sprint do drzwi czasami się udaje zanim usłyszy się pssss..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

.

Dodam, że kierowca to nie informacja dla pasażerów. Po to są wywieszki na przystankach i w autobusach aby nie przeszkadzać prowadzącemu podczas jazdy. Poza tym przy kabinach jest wyrazie napisane "zakaz rozmów z kierowcą". Jeżeli ktoś jest niedoinformowany to niech nie zwala tego na kierowce. Osobiście wiele razy spotkałam się z nieuprzejmością prowadzącego pojazd ale nie popadajcie ludzie w paranoje...Czasem pasażerowie zachowują sie też bezczelnie, jak świete krowy wożone przez pierwszej klasy limuzyne. Tylko, że kierowca nie może napisac listu do pasażerów oskarżając ich o chamstwo. A jak zwróci uwagę to od razu w ramach zemsty pasażer musi napisać odpowiednie zażalenie do Zarządu Komunikacji jaki to kierowca jest arogancji. I gdzie tu logika? Pomyślcie o tym.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bez przesady. Dla takiego kierowcy to czasem lekka odskocznia gdy ktoś grzecznie zapyta gdzie wysiąść do Reala

a on odpowie że na przystanku Krynicka. Czasem ciężko do nikogo gęby przez 8 godzin nie otworzyć. Dlatego jeden kierowca na linii do Juszkowa gada bez przerwy przez mikrofon do pasażerów :-)

A zauważyliście że na ekranach wewnątrz pojazdów oprócz kierunku jazdy, imienin i godziny jest też numer służbowy kierowcy?

chyba po to żeby odrazu telefonicznie skargę złożyć

Anonimy nie powinny być rozpatrywane

Uważam to za bzdurę, bo skargi składa się anonimowo i można niesłusznie "donieść".

CENTRALA RUCHU - ZTM

Interesuje mnie, do czego jest powołany ZTM Gdańsk, będący komórką UM? Z moich obserwacji wynika, ze się się kręcą, o niczym pojęcia nie mają a przy ostatniej awarii tramwaju bezczelnie utrudniali pracę nadzorowi ruchu ZKM.Zasadnicza zasada - nie pomagasz - nie przeszkadzaj! "PANOWIE"

a o tym że od soboty powstanie nowa linia 315 to ZTM na swojej stronie nie raczy poinformowac

I czy doczekamy się rozkładu linii NM (noc muzeów) czy znów biedak z centrali ruchu będzie odbierał setki telefonów?

Spisek kierowców dot. Naszych opinii.....

Zauważcie, że ci którzy wydają opinię na temat kierowców, oczywiście z regóły negatywne to automatycznie są zaznaczane " kciuki w dół " ????

haha kierowcy autobusów/tramwajów myślicie że nie zorientujemy się że robicie to specjalnie ???

ponad 300 opini już jest i każda ma większość, że czytający nie zgadza się z opinią ;)

żenada...................
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

Gdzie pani pracuje Madziu , może jakas ankietka o Pani pracy ? Chętnie coś wysmaruję , pomarudzę .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ogarnij się, kobieto! Ludzie po prostu myślą i wiedzą, że praca kierowcy nie należy do najłatwiejszych. Oczywiście zdarzają się nieuprzejmi kierowcy, ale w każdym miejscu pracy można takich osobników znaleźć. A generalizowanie jest bezsensu.

Ja nie jestem kierowcą czytam wszystkie opinie i wstawiam tak lub nie trochę jesteś przewrażliwiona.

A kto poza turystami kupuje bilety jednorazowe?

Ludzie pracujący czy uczący się, mają przecież miesięczne. Często na liniach nocnych widzę kolejki studentów po bilety. To co, oni jadąc na uczelnię nie mają miesięcznego? Nawet jeżeli mają ten za 40 zł pn-pt to wystarczy dorzucić 6 zł i mają na na cały tydzień +nocne. I tak wychodzi taniej niż 2x4 zł

Rozwiązaniem problemu z biletami jest pobieranie dodatkowej opłaty.

To działa. Wtedy u kierowcy kupują tylko w sytuacjach awaryjnych. Proszę wrócić do starych dobrych praktyk.

Mnie bardziej irytuje ignorancja ze strony ZTM,

bo co to za odpowiedź "my nie obsługujemy tej linii tylko WARBUS czy inny ....." Jeżeli rozkład jazdy udostępnia ZTM, to rozumiem że bierze za to jakąś odpowiedzialność. Jeżeli nie ma wiedzy o autobusach obsługiwanych przez innych przewoźników, to taka informacja z numerem kontaktowym obsługujących linię powinna pojawić się na rozkładzie jazdy.

Jakie nastawienie pasażera taki kierowca.

Niektórzy przed wejściem do pojazdu mają przygotowaną pretensję do kierowcy. Bo jak wytłumaczyć, że cała reszta szczegółów jest o.k ? Bywa,że widząc z przystanku 2 km korek pasażer mimo wszystko atakuje kierowcę o wytłumaczenie spóźnienia. Dla takich każda odpowiedź będzie bezczelna i godna wniesienia skargi. Na szczęście ktoś rozumny to weryfikuje.

bilety

już od dawna na przystankach są biletomaty, to dlaczego zawracać głowę kierowcy czy motorniczemu. Oni są po to by bezpiecznie prowadzić pojazd a nie sprzedawać bilety.Pasażer biegnący jest pasażerem następnego pojazdu!!!!!!!!!!!!! i to dla jego dobra!

Jaki jest zysk kierowcy ze sprzedaży biletu ?

A w skali miesiąca ?

bardzo mały

skoro od każdego biletu mam 5%... to policz sobie ile bym musiał biletów sprzedać by dostać za nie 100 złotych...

5% minus podatek :)

Opłaca się tak męczyć? Po co wam to? Nie lepiej zlikwidować tę usługę i bardziej reklamować kioski, automaty, sprzedaż telefoniczną, bilety miesięczne itd?

Każdym (absolutnie każdym) telefonem da się kupować jednorazowe bilety MZT (no, dokładniej MZKZG) i już nie trzeba do tego zamrażać kwot na koncie prepaidowym.

A wy mieli byście spokój. I niekoniecznie stówę miesięcznie mniej.

Z tego co mi wiadomo to 5% od sprzedanych biletów

Bzdura!

takich bredni już dawno nie czytałem.

żadne brednie

Pracujesz pewnie w Zkm i wiesz?

4,9 % BRUTTO

Gadanie

Kierowcy ,motorniczy itp. itd. Ludzie opamiętajcie się - to ich ciężka praca (mają dowieść BEZPIECZNIE na miejsce każdego z NAS ) a tu jeszcze marudzenie bo to ,bo tam to .Pomyśl - jedziesz samochodem -puścisz autobus -który rusza z zatoczki ? (no ?) on i tak zjedzie do następnej a TY spokojnie pojedziesz dalej (prawda ?).Prowadzi się masę nieskoordynowanych remontów - to wina kierowców .Przykład z Estakady Kwiatkowskiego : kierowca autobusu "wciska się na "siłę" na pas zjazdowy bo "debile" spieszą się i co im tam autobus - ON (ONA) tyłek wiezie i oczywiście się spieszy :( Tyle w temacie -po drugie pamiętacie czasy lat 80 -tych -co przyjechało to się jechało :) Pozdrawiam :)

nie pytają kierowcy tylko sprawdzają monitoring i po sprawie

Najlepiej zwalić wszystko na kierowców

Sami pasażerowie też są winni. Ceny biletów itd. Cennik jest nieraz na wysokości oczu,wystarczy sie rozejrzec. Jak tu ma nie denerwowac żeby kazdemu za każdym razem tlumaczyc co i za i jakie bilety są. Za odliczoną kwote i tyle. Rozkłady są jakie sa, wiele można i nawet trzeba by zmienić ale ZTM jest mądrzejszy w tej kwestii. Dopóki sami pasazerowie się nie zmienią to kierowcy i motorniczowie też nie zmienią podejścia, żadne szkolenia itd. tez nic nie zmienią

kiepska ankieta

brakuje mi takiego punktu: średnio, jak wszędzie są tacy i tacy

A ja pozdrawiam kierowce autobusu 143 kiedy reka zatrzymuje busa na zadanie on usmiechniety zawsze mi odmachuje:)

Ja tez sie poskarze

Dwie sytuacje z ostatnego tygodnia.
1. Zatrzymalem sie przed swiatlami, 20m przed przystankiem. Nagle mily pan wali w szybe od kabiny i krzyczy: "No otwieraj te drzwi sk....nu!"
2. Jade sobie przez skrzyzowanie, pan otwiera "klapke", kladzie pieniazki, ja sie skupiam na tym co sie dzieje i nagle slysze "Sprzedaz mi cwoku ten bilet dzisiaj?"
No i jakis czas temu ziomki po imprezie naszczali w tramwaju, co sie nieraz zdarza.
Ale nie wrzucam wszystkich do jednego worka z bydlem.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

szczerze

to gó*no wiecie i w d*pie byliście. Dlaczego wszyscy uważają, że każdy kierowca czy motorniczy jest chamem. Tak na prawdę takich kierujących jest bardzo mało. Bardzo mi przykro, iż wszyscy akurat trafiają na tych złych a tych dobrych w ogóle nie dostrzegają. Gdy kierowca jest miły, uprzejmy i wręcz wchodzi pasażerowi w d*pę, żeby było dobrze to wszyscy są nagle ślepi i głusi.

MOTORNICZE

Nooo te zostawiaja wiele do zyczenia,szczegolnie pyskata blondynka szok ze takich ludzi ziemia nosi....ale cóż...

Przecież to my

Przecież to my Polacy zgryźliwi, aroganccy i bezduszni. Prawie wszyscy tacy jesteśmy, żądamy praw dla siebie i respektujemy je dla siebie. Bez oglądania się na innych z naszego społeczeństwa.
Zanim napiszemy jakąś uwagę.

Angielski na bakier

Kierowcy komunikacji nie znają języka angielskiego ni w ząb...Ech i trzeba było interweniować i kupić turyście bilet. Inny przypadek to dwoje dorosłych z innego kraju jedzie z jednym biletem. Kobieta jechała na gapę:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

za granicą o bilet prosisz po polsku?

Ciągle paplanie, że motorniczowie zamykają drzwi przed nosem

A przyjdź wcześniej na tramwaj, jeśli chcesz jechać tym konkretnym.
A pojedź następnym, jeśli nie ma dla ciebie znaczenia jaki to będzie.
A spójrz na rozkład, że za chwilę może będzie następny, przecież tramwaje tak rzadko nie jeżdżą.

Słuszna wypowiedź jednego z forumowiczów:
"Innym pasażerom jakoś udało się przyjść o czasie na przystanek a spóźnialskim zawsze ciężko się pogodzić z tym, że są sami sobie winni."
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak w każdym zawodzie, ok i nie ok

nawet w wymiarze sprawiedliwości trzymają sędziów który nigdy nie powinni zostać sędziami bo myślą swoim i kolegów interesem

kierowcy są uprzejmi ale...

... czasem sie zdarza że prowadzi ten autobus gorzej jakby ziemniaki wiózł. często jest wtedy ścisk i ludzie się przewracają na siebie.

Kierowca autobusu J

Chciałabym pochwalić Pana kierowcę autobusu J. Kiedyś stałam na przystanku Wejherowie Śmiechowie i tak padało że byłam doszczętnie mokra. A tu nagle autobus się zatrzymuje (nie musiał się zatrzymać bo jechał do bazy).Pytał gdzie jadę a ja że do Rumi to podwiozę nie będzie tu Pani stała to był gest z niego a wcale nie musiał się zatrzymywać. Także wszystko zależy jak ludzie podchodzą do swojej pracy.Pozdrawiam

Ja bym wprowadził możliwość płacenia kartą zbliżeniową za bilety

I temat się po części rozwiąże.

to wymaga inwestycji. a są już działające rozwiązania zaawansowane technicznie, a nie dość popularne. np. płatność telefonem.

sorry, nie wierzę że nie masz telefonu...

nic jednak nie przebije tego, że niektórzy kierowcy (w szczególności Ci z Gdyni) nie potrafią wcale jeździć... Ja rozumiem, że na drodze są dziury i że różne sytuacje mają miejsce, jednak proszę Was... jedziecie z ludźmi w środku a nie z "workiem ziemniaków" !!! Przemienne hamowanie i przyspieszanie nie jest wcale przyjemne dla pasażerów siedzących, nie wspominając już o tych, którzy stoją. Czekam na dzień, kiedy to przez takie zachowanie ktoś wyleci przez przednią szybę :/ Czy aż tak trudno jest zachować płynną jazdę??? :/ czasem też mam wrażenie, że co niektórzy robią to specjalnie i na złość, bo widzę jak patrzy w lusterko po takich incydentach...

Jak oceniasz kierujących pojazdami komunikacji zbiorowej w Trójmieście?

źle, traktują swoją pracę jak karę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hmmm...prawie każda praca w Polsce to jak kara. Zabierają nam połowę pensji na ZUSy itp, zostawiają nam tylko jałmużnę, żeby jakoś przewegetować od 1ego do 1ego. Warunki pracy - przerwy itd są do d*py. Postawcie się lepiej na miejscu takiego kierowcy. Zarabia grosze, pracuje na 3 zmiany, nikt mu nie dostarcza drobnych do wydawania, przewozi pijaczkuów, bezdomnych, młodych gniewnych, słucha użalań klientów, musi bawić się w sprzedaż biletów podczas jazdy.......................

Przestańcie ludzie jechać jeden po drugim, jak nie jedziecie po szefie to po sprzedawczyni w sklepie albo kierowcy w autobusie! Nie oni są winni ale nasz kochany rząd dzięki któremu wegetujemy cały miesiąc za 1100zł bo zabiera reszte pieniedzy na wirtualne emerytury których nie bedzie wypłacał, rząd dzieki któremu mamy gigantyczne bezrobocie, rząd dzięki któremu młodzi ludzie po studiach wyjeżdżają z kraju bo tu nie mają żadnych możliwości zatrudnienia.

Nowy Port-Akademia Muzyczna-Starogardzka

codziennie pokonuje z córką taką trasę do pracy i powrót. Przesiadam się wiele razy, korzystam z komunikacji codziennie- nie zazdroszczę tej pracy, ludzie są niewyrozumiali (osobiście słyszałam takich pseudo pasażerów w "akcji")żenada. Pełne podziękowania dla kierowców za cierpliwość i opanowanie, oraz bezpieczną podróż-tylko tak dalej!!!!

praca w zkm

jestem trochę wtajemniczona w pracę w zkm, w tej firmie robi się wszystko aby udupić kierowcę aby było jak najwięcej skrag aby mu zabrać premię i go zszargać, dodtkowo w pojazdach podawany jest numer służbowy po to aby pasażer łatwo mógł na niego donieść, jeszcze w tej firmie jakoś się kręci, pensje niskie ale da się żyć, ale niedługo to się skończy za jakieś 2 lata bo pan prezes idzie na zasłużoną emeryturę, skończą się zakładowe układy zbiorowe pracy, przyjdą nowe rządy to kierowcy będą pracowali za 1600 brutto, czy wy ludzie tego nie widzicie....

widzę, że jesteś starym ZKMowskim wyjadaczem, który podlega pod układy zbiorowe. Niestety młodzi pracownicy traktowani są inaczej. Chciałbym mieć stażowe i świadczenia wypłacane wg układu zbiorowego, czyli od brutta a nie od najniższego wynagrodzenia, podobnie z nagrodami jubileuszowymi.

a Ja im nie zazdroszcze

przerąbane maja chłopaki i dziewczyny , prawie nie zdaża mi sie jezdzic autobusami i tramwajami, ale jak raz w zimę jechalem to po pierwszym przystanku zauwazyłem to : mały przystanek , ludzi mało , pusty autobus , na dworzu -10 stopni , a każdy wchodzi drzwiami gdzie akurat stał . A temu kierowcy pizga mrozem co przystanek !!! tez bym sie wkurzał , przeciez mozna wejsc srodkowymi i podejsc, po co kazac mu otwierac drzwi ?

:)

Moim skromnym zdaniem większość kierowców jest w porządku. Oczywiście zdarzają się różne przypadki, na przykład wspomniane zatrzaśnięcie osoby drzwiami, ale z moich doświadczeń na ogół Panowie są mili i czekają, gdy widzą, że ktoś biegnie do autobusu. Raz kiedyś nawet zamachałam Panu z autobusu nocnego z drugiej strony ulicy i to dość daleko od przystanku, a Pan poczekał na mnie te 2 minutki.

kierowcy są rózni

ale citadis ze zdjęcia jest piekny

WIDZE MIKOŁAJA !!!!

HEJ MIKOŁAJ JAK SIE MASZ :)

oddp

Roznie bywa. Zdarzalo mi sie trafic na nieuprzejmych kierowcow i motorniczych ale tez na milych i smiesznych. Raz pan mi powiedzial, ze kupie bilet nastepnym razem bo kanatow dzis nie ma! Woow Generalnie uwazam jednak ze w gdyni sa bardziej uprzejmi.

Podoba mi sie to, ze kierowcy w gdyni zawsze dziekuja gdy wpusci sie ich z przystanku. Zawsze sie usmiecham, to bardzo mile. W gdansku tego nie ma.

Kilka dni temu jechalam 24 ? .kobieta kierowca

Od Hali do pl.Kaszubskiego cos mnie w zachowaniu kierowcy zaniepokoiło.Poprawiala włosy "bardzo krótka grzywke" , oprawki okularów,obciagała sweterek na plecach na brzuchu , poprawiala kolnierzyk , poprawiala sie na krzesle.Na poczatku myslałam ze po zmianie dopasowuje sie , by złapac "komfort ", pozniej ze nowa w zawodzie.Na Świętojanskiej łapałam humorek ale gdy przejezdzala skrzyzowania, nie rezygnujac z gestow byłam "przerazona i zdumona ze to chyba osoba z objawami natręctw wiec jak jej sie udalo to ukryc na jazdach pod kontrola ?. Czyzby ktos zlekcewazył ?.Zaczełam liczyc .Na minute tych gestów robila ok 10-15 ..to byla taka seria..kaskada..Jedno, drugie, trzeci i 4 powtórki jakiegos gestu i tak caly czas, az do pl.Górnoslaskiego- sporo czasu.Czasem gesty opuznialy otwarcie czy zamkniecie drzwi.Jak lekarz pracy wydal swiadectwo narazajac ją i nas pasazerów.
Inna pania dla porównania tez obserwowalam wczoraj ., ta dla odmiany byla skupiona i kierowala profesjonalnie auto.
Wiem ze o prace trudno ale moze ktos by sam zoobaczyl na wlasne oczeta z szefów ?.

Wieszanie szmat i obrzydliwych oklein.

Ja do kierowców nie mam za wiele zastrzeżeń, bo się z nimi nie kontaktuję. Ich rolą jest wozić pasażerów i nie zamierzam im w tym przeszkadzać. Bilet kupuję w automatach, albo w kiosku czy w Żabce.

Nie podoba mi się jednak, że kierowcy ZKM (w Warbusie takich przypadków nie odnotowałem) szpecą nowe Solarisy czy Mercedesy. Coraz częściej na kabinach wieszane są szmaty. Niektórzy też oklejają kabiny. Nie wiem po co? Może któryś kierowca mi to wyjaśni? Sentyment do Ikarusów i Jelczy, gdzie kabiny były zamknięte? Ale przecież wywieszona szmata nie da tego samego efektu?

Panowie, nie róbcie z tego miasta Ukrainy czy Rosji, gdzie autobusy są totalnie oszpecone podobnym badziewiem. Tyle, że tam jeszcze jeździ często stary tabor, a tu nowe autobusy z których kierowcy sobie robią totalną wiochę.

Śmieszne bardzo śmieszne

Zacznę od tego, że jestem motorniczym.
Po 1. Tramwaje ani autobusy nie uciekają żadnemu pasażerowi a nawet ryzykują utratą premii i tłumaczeniami czekając na spóźnialskich.

WIĘKSZOŚĆ LUDZI KTÓRZY NIE ZDĄŻAJĄ NA KOMUNIKACJĘ NIE MA ZIELONEGO POJĘCIA O KTÓREJ ODJEŻDŻA AUTOBUS CZY TRAMWAJ, dobiega na ostatnią chwilę i śmie oskarżać a nawet pisać skargi.

Po 2. Koleżanka z Krakowa która jest niedowidząca, nie miała transparentu a na oko ciężko stwierdzić czy ktoś jest niedowidzący. Ciekawe czy bilet na pociąg też kupowała w ten sposób i wsiadała do pociągu na farta i ostatnią chwilę. A pan który tu mieszka i wszystko zna zachował się jak cip...a bo kobietę zaprosił wysłał po bilet. Za kolację też płaciła koleżanka z Krakowa. Wstyd człowieku.

Po 3. Ludzie opieracie się o automaty biletowe, palicie przy niech fajki spijacie browary ukrywacie się przed strażą miejską, żyjecie w 21 wieku a biletu nie potraficie kupić.

Sobie wyobraźcie, że się sprzedaje bilety w ogromnych ilościach w komunikacji w rozkładzie nie jest to uwzględnione. Przyjdą i kupią 4 osoby jest opóźnienie i reszta narzeka. Teraz sobie wyobraźcie, że przychodzi 6 osób na 1 przystanku każdy bez odliczonej kwoty, każdy się pyta gdzie ten tramwaj jedzie, po ile są bilety i każdemu wydać resztę.

Sorry ale to nie kiosk a informacje o biletach i komunikacji są na przystankach.

Dla przypomnienia instrukcji dla was Pasażerów.

Bilety kupuje się podczas postoju na przystanku.
Bilet należy kupić za odliczoną kwotę.

Ale jak Wy tego nie potraficie zrozumieć to już nie ma na was siły.

Ludzie i mieszkańcy trójmiasta ogarnijcie się i przestańcie zachowywać się jak idiocie bo wstyd.

Zauważcie też to, że kierowca czy motorniczy w koszuli i krawacie nie jest prezesem ani władczym tego co się dzieje w tym mieście tylko ZTM i to oni z was robią idiotów a my jesteśmy najbliżej i się na nas wyżywacie pomimo, że nie macie racji.

Pozdrawiam Gdańsk

Bilety

Co do biletów to ludzie zauważcie, że nie opłaca się kupować u prowadzących pojazdy

1. Karty miejskie, automaty biletowe, kioski spożywcze tyle tego jest.

2. Sami przyczyniacie się do tego, że są opóźnienia.

3. Sami stwarzacie problemy, większość z was nawet nie wie jakie ma prawa i obowiązki jeżdżąc komunikacją. Wsiadacie i jedziecie jak taksówkami.

Do tego ZTM GDAŃSK ma ciekawą ofertę i bardziej opłacalną do tego jakbyście się interesowali sprawą to ZTM mógłby wprowadzić jakieś ulepszenia, bo na pewno są otwarci na pasażerów i zmiany.

Przytrzaśnięci pasażerowie

Kolejny dowód na to, że w tym mieście panuje analfabetyzm.

Drzwi zamykają się automatycznie,
Po sygnale dźwiękowym nie wsiada i nie wysiada się.

A każdy kto nie stał na przystanku tak właśnie wpada i ma pretensje, że został przytrzaśnięty lub uciekł mu sprzed nosa.

Do siebie nie ma nic.
To, że się spóźnił, nie ?
To, że stwarza zagrożenie swojego zdrowia i życia bo tak wpadając może się uderzyć niefartownie wpaść pod koła i zostać rozjechanym.
To, że swoim spóźnieniem, nieodpowiedzialnością naraża innych pasażerów na to, że oni się gdzieś spóźnią np. na przesiadkę na inny autobus lub tramwaj.

SAMI SOBIE JESTEŚCIE WINNI I NARZEKACIE

Brudni kierowcy ZKMu

Jestem żoną kierowcy autobusu ZKM i nie uważam aby mój mąż był brudny i śmierdzący (przecież z nim śpie w jednym łożku) dba o siebie o włosy o paznokcie używa kosmetyków ale niestety to jest facet i się poci,kiedy autobus ma brak klimy dbam o niego jak mogę w szafie ma z 20 niebieskich koszul wyprasowanych na kant z krawatem(bo krawat jest w tej firmie najważniejszy)codziennie bieże prysznic i ktoś kto nie wie niech nie wypisuje bzdur, o pracę teraz się dba i też trzeba schludnie wyglądać

kierowca ktory pomylił sie z praca......

Wracajac z pracy autobusem 173 usiadłam sobie na siedzeniu zaraz przy kierowcy, przy drzwiach. Wysiadajac na zadanie stałam przy pierwszych drzwiach czekajac az kierowca otworzy mi drzwi, a ten nie miły pan za kierownica patrzy sie na mnie jak na wariata i zaczyna mnie wyzywac pod nosem robiac jakas łaske zeby otworzyc drzwi bo mu zimno...... i to nie po raz pierwszy, skoro mu zimno niech siedzi w domu i załozy ciepłe kapcie,i nie ma prawa mnie wyzywac!!!!! stary ledwo co sie ruszal kierowca. A było to o godzinie 17.30 dzisiaj z placu kaszubskiego jechalam a numer kierowcy 3102 był. Jestem stała pasazerka i spotyka mnie to ktorys raz z kolei i mam nadzieje ze po raz ostatni.

Broń Panie Boże wszystkich kierowców od takich pasażerek Które są chyba starymi pannami,bo zamiast myśleć o obiedzie,jeżdzi obserwuje i narzeka.A może on nie dał się poderwać

chamski kierowca 154

Witam..bardzo nieuprzejmie zostalem potraktowany 28.05 o godz 16.49 przez kierowce nr 5285 linii 154.Wydaje mi sie-a raczej wydawalo-ze kierowca autobusu-z racji wykonywanej funkcji powinien byc mily i uprzejmy dla pasazerow..w koncu dostaje pensje z naszych pieniedzy..Kupujac bilet za 3.60 mialem tylko banknot 10 zl-otrzymalem bilet i nastepnie kierowca zajal sie skrupulatnym wybieraniem reszty w 10 i 20 groszowych monetach...na moja prosbe by nie wydawal mi tylko takiego nominalu WARKNAL ze trzeba bylo dac odliczone!!!Niestety nie mialem zadnych innych srodkow platniczych-ale mnie zatkalo..przy okazji pomylil sie-oczywiscie na moja niekorzysc...Na nastepnym przysyanku nie chcialo sie CHAMOWI opuscic autobusu by ulatwic wejscie starszej kobiecie z widocznum kalectwem-na jej pytanie dlaczego-burknal ze musi wsiadac przednimi drzwiami bo on tylu nie widzi-corka w/w kobiety rozpoznala go jako kierowce ktory poprzedniego dnia zachowal sie w identycznie CHAMSKI sposob ...! Mam nadzieje ze ZTM ma srodki by podniesc poziom kultury i uprzejmosci swych(niektorych ) pracownikow..chociaz nie wiem czy w tym przypadku jest to mozliwe..PS-po wyjsciu wszystkich pasazerow z autobusu w/w furman poprzekladal pieniadze w kasetce...nie wierze by pasazerowie placili tylko 10 i 20 groszowkami..mam nadzieje ze firma zareaguje ...Pozdrawiam..niestety pasazer takich furmanow

wredni i nieodpowiedzialni.

Kierowca 3116 lini 109 w dniu 22.12.2014 r o godzinie 7.25 , nie miał włączonych świateł w środku autobusu ani na zewnątrz żeby wiedzieć jaki to autobus, padający deszcz nie pozwalał do czego się wiada i przewraca w ciemności w środku gdy pasażerowie mają wielkie bagaże.

hamstwo kierowcy

Witam wczoraj wsiadałam do autobusu linia R o godz 14.08 kierowca nr.8101 ścisnął mnie drzwiami nie patrzył w lusterko i nie sprawdził czy wszyscy pasażerowie wsiedli bezpiecznie .Jak zwróciłam mu uwagę bo bardzo się przestraszyłam to był chamski i bardzo nie grzeczny .

282 GDYNIA

Witam w niedzielę w Gdyni dnia 15.01.2017 przystanek płk dabka autobus miał jechać o godz 13:06 mieszkam na przeciwko więc widzę przystanek z bliska i wiele razy widziałam również w sobote jak odjeżdża szybciej a ludzie się denerwuj i dobiegają naciskają na przycisk autobus stoji nie otwiera drzwi i chamsko odjeżdża minute
szybciej czasami dwie nie stery nie znam tego pana numeru ale jeśli jeszcze raz to się zdarzy to będę pisać skargę nie do zkm tylko wyżej dzisiaj tak kierowca postąpił zemna i z starsza osoba

Ałtobus 32

20 w poniedziałek jechałam weszłam do ałtobusu poprosiłam o bilet a kierowca żicił mi ten bilet że spadł na ziemię,gdy powiedziałam że chyba żle wydał zaczoł na mnie krzyczeć kierowca 2803

Gość

20 stego w poniedziałek jechałem 23 wsiadłem poprosiłem bilet a kierowca żucił tym karnetem że spadł na ziemie,póżniej gdy przeliczyłem pieniadze wydawało mi sie że za mało wydał to z pogarda odburkną kierowca 2803

Spoznil sie autobus

Witam ja sie spiesze sie do pracy , a utobus nie przyjedza ,nie dosc ze jedza dwa autobusy ,to jeszcze sie spozniaja na Wiczlinie
do góry