Widok

Jak dostać wiazdówkę na stare miasto w Gdańsku?

Śródmieście Temat dostępny też na forum:
Witam. Mam pytanie.. Wynajmuję od niedawna mieszkanie w samym centrum starego miasta. Czy na podstawie umowy zawartej między mną a właścicielem mieszkania dostanę darmową wiazdówkę czy muszę co miesiąc płacić straży miejskiej ponad 100zł?
z góry Dziękuję za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety nie. Identyfikator mieszkańca może otrzymać tylko właściciel lub współwłaściciel pojazdu figurujący w księdze wieczystej.

Dodatkowo z dniem 1 października 2013 r. straciła moc Uchwała nr XVI/507/2003 Rady Miasta Gdańska, natomiast weszła w życie Uchwała nr XXXII/680/12. Czyli:

Od 1 października 2013 r. Straż Miejska w Gdańsku nie przyjmuje wniosków o wydanie abonamentu.
Wszystkie identyfikatory na wjazd do strefy ograniczonego ruchu wydaje Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku.
Abonamenty wydane przed zmianą prawa są ważne do upłynięcia okresu ważności, na jaki zostały wydane.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bez urazy, jesteś na pewno spoza Gdańska; nie odróżniasz Starego Miasta od Głównego Miasta, Dolnego Miasta, Młodego (pfuj!!!) Miasta...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Cytat ze strony Straży Miejskiej w Gdańsku:
"Straż Miejska w Gdańsku informuje, iż z dniem 1 lutego abonamenty z roku 2010 tracą ważność i konieczna jest ich wymiana. Możemy jeszcze tego dokonać podczas najbliższego weekendu, tj. w sobotę 29-tego i niedzielę 30-tego stycznia w godzinach od 9.00 do 16.00 w Komendzie Straży Miejskiej przy ulicy Elbląskiej 54/60. Abonamenty bezpłatne przysługują m.in. osobom mieszkającym w strefie ograniczonego ruchu, którzy są właścicielem lub współwłaścicielem pojazdu, bądź użytkują pojazd na podstawie umowy użyczenia lub umowy leasingowej. Osoby, które nie spełniają kryteriów mogą nabyć identyfikatory w cenie 160 zł / miesiąc, bądź 14 zł / doba. Więcej informacji na stronie internetowej Straży Miejskiej w Gdańsku w zakładce Abonament."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A po co Ci darmowa wjazdówka. Przed chwilą dzwoniłam do Straży Miejskiej w sprawie parkowania bez wjazdówek na moim podwórku. 80 procent samochodów nie ma abonamentu. Powiedziano mi, że mam się zapoznać dokładnie z kodeksem ruchu drogowego. Zabroniony jest wjazd, a nie parkowanie. Czyli musi Cię złapać Straż na wjeździe, a jak już zaparkujesz, to masz prawo. Mandatu i tak nikt nie dostaje, a ja jak głupia pogoniłam aż na Partyzantów po nowy identyfikator. Jak zwykle, jest prawo, ale nikt go nie przestrzega.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak to po co darmowa wjazdówka?Zapewne po to,aby wjeżdżać bez ryzyka zatrzymania przez SM. A nie,jak wynika z Twojego wpisu,liczyć na szczęście,że uda się przejechać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Motoryzacja

Żarówki do samochodu (22 odpowiedzi)

Czy ważny jest producent czy kupujecie kierując się przede wszystkim ceną? Jakie będą najlepsze...

Wypożyczalnia samochodów jaka? (6 odpowiedzi)

Jaką polecacie wypożyczalnie samochodów? bo jak na razie to sytuacja beznadziejna kaucja 2000 zł...

Ręczny na światłach- po co świecić po oczach? (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, takie przemyślenia- dlaczego większość trzyma hamulec i świeci po oczach tym z tyłu...

do góry