Widok

Jak dostać wiazdówkę na stare miasto w Gdańsku?

Motoryzacja Temat dostępny też na forum:
Witam. Mam pytanie.. Wynajmuję od niedawna mieszkanie w samym centrum starego miasta. Czy na podstawie umowy zawartej między mną a właścicielem mieszkania dostanę darmową wiazdówkę czy muszę co miesiąc płacić straży miejskiej ponad 100zł?
z góry Dziękuję za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety nie. Identyfikator mieszkańca może otrzymać tylko właściciel lub współwłaściciel pojazdu figurujący w księdze wieczystej.

Dodatkowo z dniem 1 października 2013 r. straciła moc Uchwała nr XVI/507/2003 Rady Miasta Gdańska, natomiast weszła w życie Uchwała nr XXXII/680/12. Czyli:

Od 1 października 2013 r. Straż Miejska w Gdańsku nie przyjmuje wniosków o wydanie abonamentu.
Wszystkie identyfikatory na wjazd do strefy ograniczonego ruchu wydaje Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku.
Abonamenty wydane przed zmianą prawa są ważne do upłynięcia okresu ważności, na jaki zostały wydane.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bez urazy, jesteś na pewno spoza Gdańska; nie odróżniasz Starego Miasta od Głównego Miasta, Dolnego Miasta, Młodego (pfuj!!!) Miasta...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Cytat ze strony Straży Miejskiej w Gdańsku:
"Straż Miejska w Gdańsku informuje, iż z dniem 1 lutego abonamenty z roku 2010 tracą ważność i konieczna jest ich wymiana. Możemy jeszcze tego dokonać podczas najbliższego weekendu, tj. w sobotę 29-tego i niedzielę 30-tego stycznia w godzinach od 9.00 do 16.00 w Komendzie Straży Miejskiej przy ulicy Elbląskiej 54/60. Abonamenty bezpłatne przysługują m.in. osobom mieszkającym w strefie ograniczonego ruchu, którzy są właścicielem lub współwłaścicielem pojazdu, bądź użytkują pojazd na podstawie umowy użyczenia lub umowy leasingowej. Osoby, które nie spełniają kryteriów mogą nabyć identyfikatory w cenie 160 zł / miesiąc, bądź 14 zł / doba. Więcej informacji na stronie internetowej Straży Miejskiej w Gdańsku w zakładce Abonament."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A po co Ci darmowa wjazdówka. Przed chwilą dzwoniłam do Straży Miejskiej w sprawie parkowania bez wjazdówek na moim podwórku. 80 procent samochodów nie ma abonamentu. Powiedziano mi, że mam się zapoznać dokładnie z kodeksem ruchu drogowego. Zabroniony jest wjazd, a nie parkowanie. Czyli musi Cię złapać Straż na wjeździe, a jak już zaparkujesz, to masz prawo. Mandatu i tak nikt nie dostaje, a ja jak głupia pogoniłam aż na Partyzantów po nowy identyfikator. Jak zwykle, jest prawo, ale nikt go nie przestrzega.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak to po co darmowa wjazdówka?Zapewne po to,aby wjeżdżać bez ryzyka zatrzymania przez SM. A nie,jak wynika z Twojego wpisu,liczyć na szczęście,że uda się przejechać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Śródmieście

Meble biurowe na zamówienie - najlepsza firma? (23 odpowiedzi)

Hej, szukam firmy z Trójmiasta, która zajmuje się produkcją mebli na zamówienie - chodzi o meble...

Najlepsze i najgorsze osiedla mieszkaniowe w Gdańsku (20 odpowiedzi)

Proszę o podanie mi jakie osiedla mieszkaniowe w Gdańsku są najlepsze a jakiś najgorsze ? I od...

Marina Bay Gdynia (12 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie w samym centrum Gdyni, tuż przy Skwerze Kościuszki. To jedna z najbardziej...

do góry