Widok

Jak można w PL mówić o równych szansach?

Mój przykład to jeden z wielu jak ludzie z biednych rodzin są skazani wiecznie na pracę za marne grosze i brak szacunku od ludzi dookoła (oczywiście tych prymitywnych)

Skończyłam szkołę średnią zdałam maturę ale na studia nie miałam szans bo ojciec zmarł a matka zachorowała i nie była w stanie z renty utrzymać mieszkania i dwójki dzieci, więc poszłam do pracy w której harowałam jak wół za marne pieniądze nie mając czasu zjeść kanapki a co dopiero dokształcać się- marzyłam tylko o 8h snu... a praca oczywiście pół legalna bo w papierach co innego a rzeczywistość swoje...

Jak tylko miałam szansę wyjechałam z małego miasteczka do Gdańska- tutaj nie lepiej, bo skoro urodziłam się w małym mieście to pewnie jestem głupią gęsią bez języka w gumofilcach... zanim dostałam JAKĄKOLWIEK pracę rozsyłałam 30-50 CV dziennie!!! przez pół roku
Udało mi się dostać legalną pracę na umowę o pracę z niepłatnymi nadgodzinami- tak przepracowałam 2 lata, nie mając pieniędzy na zrobienie prawa jazdy bo każdy grosz szedł na wynajem pokoju, skromne jedzenie i kilka zł do domu matce na czynsz...

Przekroczyłam magiczne 26 lat, nie mam prawa jazdy ani studiów, nie mam stopnia niepełnosprawności ale poważnie zastanawiam się nad uszkodzeniem swojego ciała aby dostać lepiej płatna pracę... godność nie pozwala mi zostać "masażystką genitaliów" ani prostytutką

Znam komunikatywnie j.angielski- i co z tego skoro nie mam pieniędzy na wyjazd, wiem że mało z Was rozumie że człowiek nie może sobie odłożyć 20zł na nowy stanik- ale ja tak właśnie mam a co dopiero na bilet lotniczy, czasem jeżdżę na gapę bo bilety są tak drogie że miesięczny to wyrzeczenie opłaty za prąd...

Tak tylko chciałam napisać żebyście wiedzieli- że zawsze może być gorzej...
pozdrawiam uczciwych bez pracy- jesteśmy najgłupszymi ludźmi tego kraju
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pieniędzy na bilet nie masz (3,4!), a na internet masz? Prowokacja?!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 22
Za tę odpowiedz to bym Cię zajechał.... i nie zycze Ci takiej Biedy jak niektórzy mają
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z internetu nie koniecznie trzeba korzystać w domu , więc całkiem prawdopodobne, że dziewczyna nie ma na bilety skoro zarabia marne grosze i musi się sama utrzymać !
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lola może nie ma neta a korzysta od kogoś i przestań czepiać się Lola innych popatrz na siebie stań przed lustrem i zobacz czy tam jesteś:D
www.it-service.aq.pl Serwis Komputerowy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lola pluję na takich jak Ty... internet teraz jest bezprzewodowy a często w kosztach wynajmu pokoju. Autorko wiem co czujesz ale uwierz mi, nie warto uszkadzać swojego ciała ;) dałabym wszystko by być zdrowa ale niestety, długa droga przede mną. Zgodzę się jednak, że stopień dużo mi daje - chociażby 50 % zniżki na bilety. Nie wyobrażacie sobie jak te 50 zł miesięcznie potrafi cieszyć. Nie wiem co będzie jeśli wyzdrowieję. Choć jestem po studiach ( dziennych ) pracuję od 16 rż... i co z tego? daję sobie dwa lata i wyjeżdżam stąd. Zawsze można jednak znaleźć bogatego męża ;) taki glupi żart ale wszystkie koleżanki ktore chrzanią jak to sobie super w życiu radzą albo znalazły faceta z kasą( oczywiście nie kochają go ) albo dostały niezlą wyprawkę od rodziców - mieszkanie, samochod, kurs prawka, studia a często są utrzymywane przez nich po slubie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lola, weź rób tipsy albo idź na solarę, bo chyba tam spędzasz większośc czasu.naprawdę, nie obrzydzaj forum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dobrze, że napisałas jest wiele osób w różnie trudnej sytuacji jak twoja . A głupie komentarze nic nie wiedzący o biedzie niech zachowają dla siebie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Racja głupie komentarze są od ludzi, którzy przez całe życie śmigają na kasie i pokazują się jakie mają drogie auta aby pokazać przed innymi jacy są bogaci i to mnie wkurza ja sam pracuję ciężko i znam takich ludzi, którzy naprawdę mają biedę. Więc głupie komentarze nie są na miejscu
Armaros dzięki za poparcie :-)
Nie "śmigam na kasie", auto mam zwykłe, niedrogie. Bogata nie jestem, ciężko pracuję i znam wielu takich ludzi, którzy z biedy ciężką pracą wyszli. Nie trafiłeś z opisem mojej osoby Armarosie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9
Więc skoro znasz nie rzucaj mało inteligentnych tekstów bo to tylko i wyłącznie określa Twój poziom .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
internet mam Wi-Fi za darmo do pana który lubi obrażać- wiedziałam że z taką reakcją się spotkam wcale mnie nie zdziwiło, pogratulować że pan ma tak dobrze w życiu że pana stać na wszystko!!!
sorry dopiero teraz zobaczyłam że to jakaś LOLA, podziękuj dziś matce i ojcu że Ci dali wykształcenie i CHLEB!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z jednym się nie zgodzę.
Nie uważam, że my uczciwi jesteśmy najgłupszymi ludźmi w tym kraju.
Wiem co czujesz. Tez byłam takiej sytuacji. Jednak znalazłam rozwiązanie, które wiele osób brzydko mówiąc olewa i gardzi taką pracą. Nie jest to agencja towarzyska i itp, takiej pracy nie podjęła bym mimo iż były takie propozycje.
Pracuję ciężko i czasem 12 godzin i starcza na spokojne zycie. Bez luksusów, ale godnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Takich ludzi, jak Marianna są setki - literalnie. Jakiś czas temu daliśmy ogłoszenie, że szukamy osoby do pomocy w biurze - w ciągu 5 godzin od zamieszczenia ogłoszenia przyszło 220 CV. Zasmuciło mnie to.
Większość przysyłających CV osób, to ludzie tacy, jak Marianna. Średnia szkoła, niewielkie doświadczenie zawodowe, a część "na czarno" więc nie podają, bez prawa jazdy, bez zawodu ani żadnych kursów.

Z jednej strony czuję głęboki smutek, że tylu ludzi stacza się na margines społeczny nie walcząc już o lepsze jutro. Zrezygnowali z jakiejkolwiek walki, prób podniesienia swojej wartości na rynku pracy, prób ukończenia kursów dokształcających organizowanych na przestrzeni ostatnich paru lat przez EFS.

Z drugiej jednak strony oceniam bardzo surowo, to emocjonalne lenistwo i przyjmowanie pozy zbitego misia, któremu nic się nie udaje, który wyciąga rękę po pomoc i mówi "daj proszę".

Może podam przykład z życia wzięty. Pracuje u nas już 4 rok chłopak, który przyjechał do Gdańska z małej wioseczki. Miał dwuletnie zawodowe doświadczenie. Przyszedł do firmy, przyniósł CV, chciał porozmawiać ze mną. Uczciwie postawił sprawę, że szuka pracy, jakie ma doświadczenie, że chciałby się rozwinąć i szuka takiego miejsca, które tę szansę mu da. Pomyślałem ok, spróbujmy - nie chciał zbyt dużej pensji, widziałem że jest bardzo ambitny ale skromny i zdyscyplinowany. Po rozpoczęciu pracy poszedł na studia dofinansowywane przez EFS, ukończył je, w trakcie studiów ciężko pracował u nas, a my widzieliśmy, że naprawdę warto było w niego zainwestować.
Dzisiaj, po tych 4 latach, kieruje u nas największymi kontraktami, ożenił się, kupił mieszkanie (oczywiście na kredyt), samochód. Żyje i rozwija się, dobrze zarabia, wspiera mnie - a ja dzięki jego pracy mogę Was czasem powkurzać tu na forum^^
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wzruszyła nas twoja historia, ty zawsze prawy i.sprawiedliwy. ave ci.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
I po co ta ironia? Boli cię, że nie potrafisz niczego w życiu osiągnąć, zrobić, naprawić, wykreować? Pomyśl, zanim cokolwiek napiszesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Bóg Cię wynagrodzi Halewicz za twoje poświęcenie dla inny ale proszę Cię nie pisz już na forum.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hal to facet ty wydmuska;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Armaros - najpierw merytorycznie, potem inaczej.
Jakie poświęcenie? To nie jest przykład mojego poświęcenia (?), a ambicji i pracowitości tego człowieka, jako przeciwwaga do życiowego jojczenia i wiecznego narzekania, jakiż to zły los ciebie spotkał.

A teraz inaczej. Słuchaj no niedojrzały guaniarzu; nie będziesz mnie pouczać, czy mam pisać, czy też nie - i gdzie. Biorąc pod uwagę, jaki jesteś szczyl, to najlepiej zamilcz, albo zrobię ci publiczną wiwisekcję z twoich miłosnych żałosnych rozterek - przypomnieć ci? o_O
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Boli mnie lewe kolano po tenisie. Mistrzem kreacji jesteś ty, kreujący się tutaj właśnie na autorytet i-nie-wiadomo-kogo-jeszcze. Zacznij się stosować do swoich rad i pomyśl zanim napiszesz :D
Niestety ten chłopak to wyjątek potwierdzający regułę, że dostać pracę w tym kraju to jak trafić w Lotka - nie szóstkę czy piątkę, ale już czwórkę na pewno. Sam napisałaś o 220 CV w kilka godzin więc chyba się nie dziwisz zniechęceniu ludzi szukających pracy, a są to niestety bardzo często ludzie po studiach, różnych kursach i znający języki. Więc nie wciskaj tutaj ludziom ciemnoty.
Masz rację... Mam 47 lat.. Moja historia jest podobna . Zostałem półsierotą ,w wieku 16 lat. całkowitą sierotą w wieku 22 lat. Też nie mam szkoły bo Matki nie stać było na to żebym poszedł na studia. ( była na rencie,RAK) Zaznaczam że mam rodzeństwo. I to dużo młodsze. Więc Zawodówka i do roboty poszedłem mając 18 lat.. Robiłem kursy szkolenia papiery mistrzowskie ,co się dało.. Zawsze sobie radziłem... hmmm piszesz że gdybyś miała świadectwo inwalidztwa było by łatwiej? To nie prawda , ja mam byłem ,6 lat na rencie.Szanowna komisja ZUS powiedziała że jestem zdrowy( 2 operacje kręgosłupa).Od 4 miesięcy szukam pracy, jakiejkolwiek. Wysyłałem z 500 Cv... masę telefonów .. Na ogłoszenia we wszystkich zawodach... Za stary jestem !!!!! Poszedłbym rowy kopać ,czy na budowę.. nie dam rady fizycznie... na kasie w Lidlu szukają młodych lub kobiety...Nie boję się pracy i jestem ogarnięty. Zaznaczam , że nie jestem leniem !!! Całe życie pracowałem po 10 i więcej godzin dziennie...Nie pije też alkoholu !!!! Ale wkrótce wyląduje pod mostem !!!! Jeśli nie znajdę pracy pozwalającej , zarobić na spłatę kredytu, opłaty, i jedzenie .....I tak zostaje się Bezdomnym w Polsce. ....I jak słyszę że wszyscy bezdomni to alkoholicy,to mnie krew zalewa.. Znam z obserwacji okolicy wielu bezdomnych. Jednego bardzo dobrze od 2000 roku. Jako przyład opisze wam jego życie... Więc normalka.... żona ,dzieci...rozwód... załamanie... prace dorywcze.. mieszkanie pokątnie w garażu, pomoc ludziom za parę groszy.... wózek ,złom makulatura ,butelki... Równia pochyła.. mieszka w skłocie bezdomnych ... Może raz widziałem go pijanego !!!! Chcecie go poznać ? Czasem stoi pod Biedronką na Pl Kaszubskim... i prosi o parę groszy na Chleb ...fajkę wyciągnie.... Co rano zasuwa z wózkiem by mieć co jeść.... Więc pomyślcie czasem zanim zaczniecie osądzać ludzi ,że nie mają wykształcenia ,że są bezdomni ,że im nie wszystko wyszło w życiu...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaraz mnie p. Halewicz zbeszta za mój post wyżej ... No chyba ze da mi szansę na prace w jego firmie. Jestem gotow nawet pracować jako chlopiec na posylki.. Mogę nawet zamiatać podwórko, albo jesli poda do siebie namiar to mu wyśle swoje CV..A może ktoś inny mnie zatrudni? Mogę podjąć każdą pracę ,będę lojalny i pracowity . Nie potrzebuje super plazmy na scianie ,ani super fury,willi z basenem,wczasów na Karaibach. Chcę tylko godnie zyć i wyksztalcic dzieci, aby miały w zyciu łatwiej niz ja.... Pozdrawiam wszystkich .Bez Obrazy p. Halewicz ( to nie bylo moim celem) Arti
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Już raz był tu na forum niejaki bezdomny Łukasz - pisał podobnie, obiecywał, przysięgał, płakał i błagał. Otrzymał wszystko: dach nad głową, pracę, wyżywienie, odzież, bezpieczeństwo - w odpowiedzi na to: okradł, oszukał, opluł, uciekł.
Bez obrazy Arti, ale takich historii tu już było sporo. Besztać? Za co?
CV możesz zawsze wysłać: halewicz@onet.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przepraszam Panie Halewicz. Czym się pan zajmuje, że przyjmuje Pan CV? Może i ja skorzystam
Pozdrawiam serdecznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pisaniem na forum się zajmuje pan halewicz i robieniem sobie jaj z waszych CV. A wy łykacie jak młode pelikany. Jak świat światem każdy słyszał o byznesach pana H, ale nikt nic konkretnego nie widział :D Powodzenia!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Marianno,nie przejmuj się Lolą,to nasz nadworny błazen..
Nadworny? o.O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Widzisz, aby się dowiedzieć czym się zajmuję, trzeba sobie zasłużyć - ty nie zasługujesz nawet na kopniaczka, Armaros-co-się-chowa-za-innym-IP.
Szczylu niedojrzały, za chwilę świat się dowie paru ckliwych rzeczy o tobie:))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
A może zamiast kłótni ,zwad, wzajemnego oczerniania się ,zbierzmy się w grupę ludzi dobrej woli.Podam wam przykład Sierakowic. W miasteczku owym ludzie pomagali sobie wzajemnie.. Dekarz poszedł stolarzowi robić dach,stolarz zrobił w ramach pomocy dekarzowi meble. Zdun wydawał córkę za mąż i miał fotografa za postawienie kominka jemu. itd.itd. Jeden pomagał drugiemu bez opłat tylko pomoc wzajemna ludzi dobrej woli.Dziś każdy ma swoją firmę i to już pokoleniową ich dzieci mają inne firmy .A miasteczko czyste, zadbane nikt nikogo nie szkaluje .Ale my jesteśmy zawistni krzykliwi i kłótliwi .Jeden chce oszukać drugiego.To przecież jest Polaka charakter.Coś mamy ze szlachty!!!! Tylko wtedy było przysłowie Jedz pij i popuszczaj pasa !! A teraz mamy pracuj głoduj i zaciskaj pasa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sierakowice na Kaszubach? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dokładnie tam ... Wiem że nie lubisz kaszubów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słucham?????
Co za brednie !!!!!
Udzielam sie na tym forum od 3 dni maksymalnie. Wczesniej nie pisałem. A jak szanowny Pan Halewicz ma ochote sprawdzić to zapraszam na spotkanie. I nie chowam sie za żadnym Innym IP...

Więc te teksty o szczylu zachowaj dla siebie pajacu. Byłem miły ale teraz widzę żeś niedołega i matoł....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pędź stąd trollu - ale już!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Miło mi Pana poznać...
Krzysztof jestem. A trola to sam dokarmiaj, ale swojego.
Nie godzi się uwłaczać jeden drugiemu !!!Prawie niedziela,prawie święta ..Troszkę ogłady Panowie.
Nie ja zacząłem....
Ale masz rację. Nie godzi....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niedziela, trza do pracy :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Każdy na forum może kreować się na tzw.pracodawcę, ale czy każdy w to musi wierzyć?. Przecież ten cały h... może być zwykłym bajkopisarzem i mitomanem, wygląda mi też na kabotyna, bo, że cynik, to pewne. Chciałbyś pracować u kogoś, kto cię tak protekcjonalnie traktuje, Ludzie, godności!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Praca

INVICTA - to bałagan a nie firma! (23 odpowiedzi)

Odradzam! Było 2 rozmowy po 1 godzinie każda. Wygłądało bardzo powaznie wszystko. Jak doszlo do...

Praca za granicą. Niemcy (9 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

do góry