Widok

Jak restauracje naciągają klientów?

Opinie do artykułu: Jak restauracje naciągają klientów?.

Trudno wymienione poniżej działania nazwać (jeszcze) plagą, ale stołujący się na mieście szybko odnajdą w tym tekście znajome wątki. Nie podajemy też nazw restauracji, które stosują takie praktyki, choć nasz czytelnik - częsty bywalec trójmiejskich lokali, również tych z wyższej półki - mógłby je wyliczyć na palcach więcej niż jednej dłoni.

Większość osób pewnie nie zwraca na to uwagi, część machnie ręką i powie: "takie są koszty jedzenia na mieście". Są też jednak tacy, którzy ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po czymś takim

Klient ma prawo wstać i wyjść bez płacenia.
popieram tę opinię 267 nie zgadzam się z tą opinią 26

tak smutny, ze az smieszny ten artykul

jak ktos na to wpadl - nie wiem, wspolczuje doswiadczen, w trojmiejskiej gastronomii takie cuda sie nie zdarzają
popieram tę opinię 89 nie zgadzam się z tą opinią 153

dziwie sie

jak chce prosseco za 80- a oni mowia ze nie ma i jest drozsze inne za 120- mam wybór, bioer lub nie, głupio odmówic? to płac, ja nie mam zamiaru wiec nie musze sie godzic na wszystko
popieram tę opinię 308 nie zgadzam się z tą opinią 8

"Ceny jednak nie podaje, a zapytać jakoś tak niezręcznie."
Niezręcznie to powinno być kelnerowi, że nie podał ceny, a nie klientowi. Ja nie mam oporów pytać o cenę. W sklepach czy zakupach przez internet jestem rozsądny i porównuję jakość/cena, czemu w restauracji miałbym być nierozsądny i zachowywać się inaczej?
popieram tę opinię 325 nie zgadzam się z tą opinią 6

A widzieliscie przynajmniej jeden odcinek z geslerową?była ich setka doskonale pokazała jak oszukuja klientów!

Ale nie tylko to cukiernie i lodziarnie wszyscy oszukują ile sie da !!
popieram tę opinię 132 nie zgadzam się z tą opinią 9

do tego kelner musi potrafić myśleć

a to się rzadko zdarza. U nas prawie nie ma "kelnerów", a są jedynie podawacze talerzy. Składu potrawy nie zna, zaproponować nic nie potrafi, tylko głupio się uśmiecha licząc jeszcze na napiwek. Za podanie talerza.
popieram tę opinię 183 nie zgadzam się z tą opinią 14

Kompleksy

Ale facet ma kompleksy.
Forsy skąpi, ale wprost zapytać 'niezręcznie', co sobie koledzy pomyślą!
popieram tę opinię 130 nie zgadzam się z tą opinią 45

W samo sedno

Chętnych do pracy nie ma, więc nie oczekujmy, że inteligentne osoby będą się garnąć do pracy kelnera za minimalną krajową (czasem mniej) oraz niepewne napiwki od bandy roszczeniowych cebulaków.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 11

co za Janusz

Hahahaha

Czekam na artykuł jak klienci naciągają restaurację.

Sytuacja sprzed 2 tygodni w jednym bistro. Pan zamówił zupę, wylizał talerz i podszedł do baru powiedzieć że zupa była za słona i nie zapłacił.

Jakiś czas temu w znanej burgerowni laska zjadła pół burgera i nagle stwierdziła że miał być jeszcze z cebulką więc wykłóciła się o nowego.
popieram tę opinię 98 nie zgadzam się z tą opinią 43

przeczytales artykuł?

to są jakies brednie osoby która nie ma pojęcia o standardach obsługi w lokalach gastronomicznych, a reszta tych "rewelacji" to chyba z jakiś bud z piwem.
Koleś pewnie z tych co jak widzą duży napis "zamknięte" to ciągnie za klamkę bo za mało po oczach daje. Pewnie zaprosił znajomych do jakiejś knajpy i nie dźwignął tematu i teraz pretensjie do całego świata ;)
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 95

Na to wychodzi że najlepiej macdonald
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 11

Jak dla mnie absurdy chłop wypisuje.. nie zapłaciłabym za taka samowolkę kelnerska jak Pan opisuje..
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 4

proponuję autorowi ugotować garnek kartofli i jesc w domu skoro nie potrafi jasno sprecyzować co chce zamówić i ile chce zaplacic
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 28

wypijam pół piwa a następnie wrzucam do pokala muchę

kelner musi przynieść następne
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 14

Bardzo naciągany artykuł - szukanie problemów na siłę

Jak przepraszam kelner ma rozlać jedną butelkę Prosseco (750 ml) na 12 osób (przykład z artykułu)? Wychodzi około 60 ml na osobę, podczas gdy standardy barmańskie zalecają wypełnienie kieliszka do ok 3/4 pojemności czyli ok 100 ml.

Pozostałe przykłady "naciągania" ukazują jedynie, jakimi dziećmi potrafimy być nie umiejąc powiedzieć "nie" gdy kelner proponuje droższy trunek lub nie pytając o cenę dania spoza karty.
popieram tę opinię 103 nie zgadzam się z tą opinią 15
do góry