Widok

Jak restauracje naciągają klientów?

Opinie do artykułu: Jak restauracje naciągają klientów?.

Trudno wymienione poniżej działania nazwać (jeszcze) plagą, ale stołujący się na mieście szybko odnajdą w tym tekście znajome wątki. Nie podajemy też nazw restauracji, które stosują takie praktyki, choć nasz czytelnik - częsty bywalec trójmiejskich lokali, również tych z wyższej półki - mógłby je wyliczyć na palcach więcej niż jednej dłoni.

Większość osób pewnie nie zwraca na to uwagi, część machnie ręką i powie: "takie są koszty jedzenia na mieście". Są też jednak tacy, którzy ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak moja mama zrobiła zalewajke

To niech się pochowaja te wasze pseudo włosko hiszpansko amerykańskie chinsko japonskie et cetera odmrażane często dania hehe
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

oczywiste jest to, że główne zarobki to napiwki od "gości", a stosując takie praktyki nikt "nie nagrodzi" kelnera w ten sposób za dobrze wykonaną pracę... Proszę milczeć jeżeli ma się porównanie jedynie do maca czy kefca
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak będziesz szedł do kina weź ze sobą słoik bigosu .
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

no to standardy barmańskie są słabe

bo w zależności od wielkości kieliszka i rodzaju wina nalać należy 1/4-1/3 kieliszka, max 1/2... 3/4 to nowobogaccy i niemający pojęcia o podstawach savoir-vivre'u nalewają :D
czy dziećmi? nie wiem, ale gdy zaprasza się kogoś na kolację, omawianie przy tej osobie cen jest w złym guście (dobre restauracje powinny mieć karty bez cen dla zaproszonej/zaproszonych osób, a z cenami tylko dla zapraszającego), z czego kelnery korzystają... ale tak, wmawiaj sobie, ze Ty po prostu jesteś taki światły i przedsiębiorczy i nie dasz sobie w kasz dmuchać;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 21

przede wszystkim

tego typu są dyskomfortem dla zaproszonych przez nas gości, czego staramy się uniknąć i bynajmniej nie chodzi tu o 'zabłyśnięcie'. zresztą dobry kelner w dobrej restauracji powinien taką sprawę omówić z nami nie zwracając uwagi gości...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

100%

ciągną klamkę aż do wyrwania-częsty problem
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

We Francji jest za free

A u nas cena wody jak w emiratach piwa.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dear Trójmiasto!

Najpierw polecacie te knajpy, je opisujecie a potem hejtujecie, ktoś Wam nie zapłacił rocznego abo?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To po co tam łazisz???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego wy trujecie ludzi?

Czy wy jesteście normalni?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Anglii i Irlandii woda jest za darmo!

Z kranu, tap water, stoi w karafkach i to jest bardzo dobry zwyczaj
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakiś czas temu zdarzyło mi sie zamówić stolik na kolację w restauracji, zawiozłem wcześniej kwiaty, uzgodniłem z kelnerem co i

... co i jak, żeby nie było żadnej wpadki.

I niby wszystko było fajnie, ale jakież było moje zdziwienie gdy przyszło do płacenia.
Oto "przedsiębiorczy" pan kelner zmienił ceny w menu które nam podał, oczywiście na wyższe. Ot po prostu przekreślił stare i długopisem dopisał nowe :D
Jak się okazało, były to jedyna dwa egzemplarze menu z takimi cenami.

I oczywiście wina nie była jego, tylko jakiegoś "kolegi" ...

Oj działo się tego wieczora :D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiscie ze bzdury...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"z dżymem są piure" tak mówiła :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale jesteśmy w Trójmieście

...więc po co piszesz o Zakopanem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To całe prosecco jest butelkowane w wiadrach, że chcieliście je rozlać na 12 osób?

Czytelnik nawet nie wie, jak niskie chwyty stosują "restauratorzy". Przykładem śmierdząca szynka na pizzy w nieistniejącej już Kantynie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

No ale jak kuźwa puree z dżemem?

kaszankę też na słodko jesz?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Każdy, kto kiedykolwiek był w restauracji wie, że kelnerzy traktują skargi jak osobiste zniewagi

są to ludzie zachowujący się wyniośle, często wręcz chamsko, a klienta traktują jak dawcę kapitału. Dawca nie ma prawa się kłócić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry