Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłeś w kosciele ostatnio służbowo jako jeszcze SBek podległy Moskwie ?

Od 20 lat nikt z ambony nie przemawia ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oko za oko ząb za ząb

Teraz już to obowiązuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czekaj jak kto było?

Kobiety przy garnkach? Poniesiecie konsekwencje także za psychola Czarnka. Nienawiść jednoczy, to jest właśnie piękno - kobiety maja gotować to wam ugotują piekło.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ewa z bogiem, Ewa z szatanem, Ewa ze słoniem, Ewa z wężem, Ewa z Adamem, Adam z mapą, Adam z Bogiem. dzieci boga z Adamem, synowie Adama i Ewy z Ewą itd i etc. Wg. bibli, tory i koranu ludzie to istoty jahwe/jehowa/bezimiennego jedynego. a reszta homosapiens sapiens, to nie ludzie. świat tych 3 religi powstał 7 tys. lat temu. zadzwońcie do jakiejś gminy żydowskiej i zapytajcie który maja rok, bo rok zerowy to stworzenie świata. teraz (od ok 100 lat) KK mówi, że to przenośnia. skoro powstanie świata to przenośnia, to może i bóg (wyższa cywilizacja) też jest przenośnią
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nikt nigdy mnie się nie pytał o to czy chcę należeć do tej organizacji. Zostałem wcielony bez udziału mojej woli. Do sakramentu bierzmowania już świadomie nie przystąpiłem i nie odczuwam żadnych konsekwencji. Chętnie bym się wypisał, ale wiąże się to z wizyta w kościele i spotkaniem z kapłanem, wolałbym tego uniknąć. Poczekam na możliwość zdalnego załatwienia sprawy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

ps. najważniejsze - musisz się wytłumaczyć, czemu się chcesz wypisać (pełnym zdaniem).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kościół katolicki nie miał problemu z niszczeniem innych wierzeń, wyznań i religii - a teraz mu nagle przeszkadza, że ktoś jego chce wysiudać ? no tak już po prostu jest
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jesli sie nawroci to my wierni z glupim usmieszkiem mamy mowic "jak trwoga to do Boga"? Wiecej szacunku i serdecznosci do niewierzacych zdziala wiecej niz drobne zlosliwosci.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest jeszcze droga formalna, tzn poprzez prośbę o usunięcie danych powołując sie na RODO, które także tutaj działa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

w Polsce na kościół płacą wszyscy, niezależnie od światopoglądów - miliony z budżetu płyną wartkim strumieniem do okupantów z Watykanu - jakbyśmy przestali ich finansować - pojawiła by się kasa na służbę zdrowia, edukacje itp. zachcianki cywilizowanego człowieka
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Normalnie - idziesz i prosisz o chrzest.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mimo wszystko chcialbym zeby moj kosciol byl jasno finansowany z podatkow tych, ktorzy dobrowolnie je placa. Nie chce zeby za sprawa jakiegos biskupo-ksiegowego wiazano mnie z machlojkami takimi jak daniele albo muzeum w swiatyni opatrznosci. Chce placic podatek na moj kosciol i miec pewnosc, ze majatek, ktorym obraca nie jest szemrany.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Komunizmowi również przyświecały szczytne i wzniosłe idee i był dobry w teorii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wojna domowa w Irlandii była właśnie spowodowana tzw. wiarą.

Teraz jest spokój.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry