Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale Bóg to jedno , a niestety nasz KK to drugie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

szybko wrócą

TAK tak.. Znam takich zbuntowanych co przestali chodzić do kościoła bo ksiądz im się nie podoba ,bo trzeba płacić na tace itp przeszkody widzieli.. Gdy mieli w swoim życiu trudności i problemy to bardzo szybko sobie o Panu Bogu przypomnieli...
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

"to czemu dostajesz takiej piany, że nie jesteś w stanie o niej pisać bez bluzgów ?"

Po pierwsze mam alergię na takich tumanów jak ty, po drugie ta instytucja już wystarczająco dużo złego wyrządziła w tym kraju, więc czas najwyższy, aby jak najszybciej odciąć ją od życia publicznego i niech swoją misję realizuje tylko w obrębie swoich własności i za pieniądze swoich wyznawców, zrozumiałeś?
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 6

xxx

Twój podatek, poszedł na mój kościół, a mój na twoje aborcje, i leczenie bezdomnych, wiec jesteśmy kwita;)P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tylko że dopóki figurujesz w ich statystykach, to Kościół mówi "ale przecież 99% to ochrzczeni, katolicy, więc dajcie nam więcej kasy z budżetu , religia w szkołach publicznych obowiązkową i płatna, całkowity zakaz aborcji obowiązującym prawem itp itd
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brawo redakcja za poruszenie tematu tabu

Ateistów jest bardzo dużo, to umiarkowani i spokojni ludzie o różnych światopoglądach. Osobiście znam kilkoro i nie są to, używając retoryki kościoła, tzw. lewacy, komuchy, lgbt itd. No ale ateizm jest naturalnym przeciwieństwem religii więc kościół obraża ich wrzucając do jednego worka swoich mitycznych wrogów.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 21

powyznawcy

jak ktoś lubi "szoł" to powinien dodatkowo w tvn to osobiście ogłosić ps.ciekawe czy ci "sławni " i celebryci co na koniec życia zmienią zdanie publicznie to ogłoszą w tvn
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bóg to nie ksiądz.

Włącz myślenie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takie podejście jest najlepsze

Co masz zrobić jutro, najlepiej zrobić dziś.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

xxx

Mają coś w zamian, ideologię" rób ta co chce ta", jest taka fajna;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Doczytaj o ewolucji, do której pijesz.

Wbrew powszechnemu mniemaniu, wg teorii ewolucji człowiek nie pochodzi od małpy, tylko ma z nią wspólnego przodka. A to jest dość spora różnica.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chciałbym się zapisać do różokrzyżowców

Poproszę o pomoc trojmiasto.pl
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

to chyba główny powód

dla którego temat wywołuje takie emocje, oikofobia rodzinna, jakim cudem ja, taki światły wywodzę się skąd się wywodzę ;-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

...

Przed Katolickim Kościołem, było kilka tysięcy lat innej wiary. I dlaczeko z niej zrezygnowaliśmy dla Katolicyzmu?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

"A zresztą jak możesz nie wierzyć coś czego nie ma. To nawet nie jest logiczne"

Z logiką to ty nie masz nic wspólnego. Co jest nielogicznego w braku wiary w istnienie boga?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry