Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Znam wielu ateistów i nikt nie robi z tego przedstawienia że nie wierzy i nienależy do kościoła,szanuje ich.Teraz ludzie którzy chcą dokonać apostazji robią to na pokaz i chcą być modni.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

' dość ważna decyzja'

... i to właśnie stwierdzenie jest łobuzerią. Czystej krwi ;) Miłego.
Ps. Łobuzerią, ale niezbyt sympatyczną za to upierdliwie kosztowną, nie tylko w sferze finansów - jest też sama instytucja kk. Tyle
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bzdura.

Mój ojciec leżał umierający w szpitalu po chemii i wylewie, a jak zobaczył księdza to się tak skrzywił i go ręką odgonił, że tamten się zwinął szybciej niż pojawił.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

...

Co za bzdurny problem...
Po pierwsze nie widzę powodu zawracaniem sobie głowy wypisami z kościoła... Kościół nie zmusza do chodzenia... jeśli Ty nic od niego nie chcesz to i on od ciebie nic nie chce.
Po drugie cywilizację łacińską zawdzięczamy kościołowi (za co szczególnie powinny dziękować kobiety ,bo tak samo jak u Arabów to i u Słowian występowało wielożeństwo... chyba nikt nie walczył lepiej o prawa kobiet niż kościół...
ps. zaraz mnie tu zjedzą :p)
Po trzecie kościół jest wspólnotą wiernych do których należą księża jak i parafianie... jeśli ktoś chce się wypisać z kościoła wystarczy, że przestanie wprowadzać naukę kościoła w życie. A jaka jest nauka kościoła warto jest szukać u źródła np.: Katechizm Kościoła Katolickiego, Encykliki papieskie, Pismo święte, Słownik teologii biblijnej (na tym portalu... bez urazy... ale 99% osób chyba nie ma pojęcia jaka jest nauka kościoła, że jest coś takiego jak katechizm kościoła katolickiego, jakie poglądy głosi kościół na konkretne tematy - nie mówię tu o tym co w Wyborcza pisze jakie poglądy ma kościół).
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 8

To o czym piszesz to zaprzeczenie tych idei

Jeżeli tego nie rozróżniasz, toś po prostu jest głupi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

po owocach ich poznacie

Religia w szkole wychowała pokolenie które z Kościołem nie chce mieć nic wspólnego. To jest dopiero sztuka :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pfff haha... Oko ok, ale którego bo obecnie jest ich mniej, ale wciąż tak wielu... Od setek lat wielu cwaniaków chce nic nie robić i kosić kasę..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czas ruszyć tyłek i sie wypisać:)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 12

Slub

Mnie ruszył slub Kurskiego , Slub Kaczyńskiej to sa sprzedawcy korony Polskiej
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

nic nie placisz...

jak nie chodzisz przy rozliczeniu otrzymasz zwrot.Wy powinniscie sie bardziej bac "bykowego".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uważasz, że wypowiedzenie formułki pozbawi cię wiary?

Czy to nie trąci trochę średniowieczem?

Bądźcie w takim razie konsekwentnym

Ciekawe czy ci co tak pragną tego rozwodu z kosciolem bedą dalej obchodzić święta katolickie. Bo najczęściej to wyglada tak że wiara katolicka be ale święta jakze to muszę mieć...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czy spotkaliście kiedyś w życiu inteligentnego ateiste?

Czyli takiego które by swoje wyznanie wyjaśniał w kategoriach zbliżonych do 'liczba bogów we wszechświecie = 0', a nie 'ksiądz to d**il' lub 'wole siedzieć na smartfonie zamiast na religii'? Ja nigdy nie spotkałem, a bardzo bym chciał z kimś takim porozmawiać. Jednak nie trace nadziei na to, że inteligtni ateisci istnieją - to, że ich nie spotkałem to nie znaczy, że ich nie ma.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 25

brak opcji w sondzie

nie interesuje mnie to

przywiązujecie zbyt wiele wagi do tego koscioła - mnie szkoda byłoby energii nawet na myslenie o jakimś wypisywaniu się z klubu bajek

podstawa to nie posyłać dzieci na religie, bo to tak sie zaczyna
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ty do mnie piszesz czy ci się komentarze pomerdały?

Co do papieża to mnie ni ciepli ni ziębi, ot duchowny religijny.

Czy to ważne jaka religia? Ważne by byc dobrym człowiekiem.

Tak po prostu.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

a wiedziałeś ,że czasach komuny co 3 ksiądz był konfidentem SB dla przywilejów mogli

przywozić z zagranicy luksusowe auta , buty typu Salamandra i inne towary i w tamtych czasach dzięki donoszeniu na ludzi żyli w pełnym luksusie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry