Widok
Zależy którędy dźwięki się rozprzestrzeniają.
Jeśli słyszysz je przez drzwi na klatkę schodową - wymień je na solidniejsze/szczelniejsze lub wstaw podwójne.
W wersji najprostszej - kup gotowe wyciszenie/ocieplenie. To koszt ok. 50 zł. Oczywiście - nie oczekuj cudów.
Jeśli słyszysz przez ściany lub płyty schodowe, to niestety niewiele wskórasz.
Można odstrzelić/otruć sąsiadów ale ich następcy mogą hałasować jeszcze bardziej :]
A wszelkie wyciszanie ścian/stropów (np. wełna mineralna + płyty gipsowe) zmniejszy Ci pomieszczenie. No i kosztuje...
Może pomyśl o przeprowadzce :)
Jeśli słyszysz je przez drzwi na klatkę schodową - wymień je na solidniejsze/szczelniejsze lub wstaw podwójne.
W wersji najprostszej - kup gotowe wyciszenie/ocieplenie. To koszt ok. 50 zł. Oczywiście - nie oczekuj cudów.
Jeśli słyszysz przez ściany lub płyty schodowe, to niestety niewiele wskórasz.
Można odstrzelić/otruć sąsiadów ale ich następcy mogą hałasować jeszcze bardziej :]
A wszelkie wyciszanie ścian/stropów (np. wełna mineralna + płyty gipsowe) zmniejszy Ci pomieszczenie. No i kosztuje...
Może pomyśl o przeprowadzce :)
witam ,
halasy z klatki mozna wytlumic montujac dodatkowe drzwi ,wyciszyc sciany na konstrukcji wypełnic wata ,wykonczyc rygipsem ,
polecam sie , wykonywalem takie usługi
zapraszam
http://pro-mk.pl/
halasy z klatki mozna wytlumic montujac dodatkowe drzwi ,wyciszyc sciany na konstrukcji wypełnic wata ,wykonczyc rygipsem ,
polecam sie , wykonywalem takie usługi
zapraszam
http://pro-mk.pl/
tobiie to wszystko zle! jak tak to owak , jak owak to znowu nie tak ! zadala pytanie to piszemy ! i co ze w przemysle ta paste uzywaja ! znajomy chcial wygluszyc to polozyl plyty gipsowe z wata i korkiem i tez nic to nie dalo ! jak masz zloty srodek to napisz jaki ! tylko nie pisz o specyfice halasu, drgan itd . bo ani korek moze nie wytlumic ani plyty , ani wata itp. mieszkajac w bloku praktycznie niczym nie da sie pozbyc halasu ani super drzwiami itd. taka specyfika bloku ale moze znasz super sposo to napisz a nie neguj wszystkiego.
.. prawda jest taka ze w bloku nie ma zadnej mozliwosci pozbycia sie calkowicie halasu i drgan i te wasze drogie porady o plytach ,welnach ,korkach itp. mozecie sobie wsadzic, moze jej doradzicie zeby zastosowala materialy wygluszajace ja w studiu nagraniowym , nawet ten oslawiony korek niczego nie daje jak bylo glosno tak nadal jest i co ! i tyle daje w bloku korek. ludzie juz wszystko przerabiali i najlepsza metoda jest ''ukulturalnienie sasiadow '' i tyle , mozna jedynie czyms tam minimalnie poprawic komfort ale nic wiecej , stosowano juz wiele spraw ,super podklady pod panele i korek na sciany i nic i nic .
Masz rację. Korek jest fajny, naturalny, poprawia akustyke pomieszczenia (w sensie pogłosu) i troszkę ociepla.
Ale z pewnością nie pomoże w wygłuszeniu hałasu przenoszonego przez ściany i płyty stropowe.
No i tani nie jest.
Dziewczyna chce się oddzielić akustycznie od sąsiadów - a to bez sporych nakładów (wełna + regipsy a jeszcze lepiej wełna + ścianka na ćwierć cegły :) nie jest zbyt realne
Chyba, że chodzi tylko wyciszenie hałasów z klatki. To można porządnymi lub podwójnymi drzwiami.
Farby i masy tłumiące można sobie wsadzić..
.. między bajki :)
Owszem, tłumią - drgania o wysokiej częstotliwości i likwidują rezonans (blacha w aucie).
Ale nie stłumią niskich, najbardziej dokuczliwych dźwięków
Ale z pewnością nie pomoże w wygłuszeniu hałasu przenoszonego przez ściany i płyty stropowe.
No i tani nie jest.
Dziewczyna chce się oddzielić akustycznie od sąsiadów - a to bez sporych nakładów (wełna + regipsy a jeszcze lepiej wełna + ścianka na ćwierć cegły :) nie jest zbyt realne
Chyba, że chodzi tylko wyciszenie hałasów z klatki. To można porządnymi lub podwójnymi drzwiami.
Farby i masy tłumiące można sobie wsadzić..
.. między bajki :)
Owszem, tłumią - drgania o wysokiej częstotliwości i likwidują rezonans (blacha w aucie).
Ale nie stłumią niskich, najbardziej dokuczliwych dźwięków
mylisz się co do mojego ograniczenia, ja właśnię romumię że dzwięki się niosą i nie mam o to pretensji, i nie biegam do tychże sąsiadów z dołu że ich pies wyje całe dnie, bo właśnie wiem, że kupiłam mieszkanie w bloku i że będę miała sąsiadów, którzy muszą normalnie funkcjonować.
NIe oceniaj , jak nie znasz :)
My nie skaczemy, tylko normalnie funkcjonujemy i wg. twojego mniemania, powinniśmy chodzić nad ziemią, lub kłaść wszędzie dywany, aby zadowolić sąsiasów? I kto tu jest ograniczony :)
NIe oceniaj , jak nie znasz :)
My nie skaczemy, tylko normalnie funkcjonujemy i wg. twojego mniemania, powinniśmy chodzić nad ziemią, lub kłaść wszędzie dywany, aby zadowolić sąsiasów? I kto tu jest ograniczony :)
"przeprowadzic sie do bloku budowanego uczciwie a nie z materiałów po kosztach. byle taniej."
Pieprzysz farmazony Panie inżynier. Nie ma różnicy między cegłą, pustakiem a żelbetem. Dżwięki będą się zawsze rozchodzić, mówię o hałasie przenoszonym przez ściany (stukanie, pukanie, wiercenie) a nie powietrze, bo to dwie różne sprawy. Także po raz kolejny powiem. Nie masz pojęcia w temacie człowieczku to się nie odzywaj.
Pozdrawiam
Pieprzysz farmazony Panie inżynier. Nie ma różnicy między cegłą, pustakiem a żelbetem. Dżwięki będą się zawsze rozchodzić, mówię o hałasie przenoszonym przez ściany (stukanie, pukanie, wiercenie) a nie powietrze, bo to dwie różne sprawy. Także po raz kolejny powiem. Nie masz pojęcia w temacie człowieczku to się nie odzywaj.
Pozdrawiam
Mat - nie wiem z czego były budowane bloki w latach wcześniejszych, w tym w czasach komuny - ale wielka płyta była naprawdę mniej akustyczna niż obecne nowe budownictwo. a poza tym wtedy łazienki i kuchnie leciały pionami, a np: u nas jest wolna amerykanka, rozkłady mieszkań na sąsiadujących piętrach (np: parter i 1sze) nie są jednakowe.
mam podobny problem, wczoraj o godz 22, sąsiad z dołu przyszedł z awanturą, ze dzieci za głośno tuptają, i że mamy ograniczyć ich ruchy , tylko jak ja mam wytlumaczyc 1,5 rocznemu chłopcu z lekką nadpobudliwościa że ma nie chodzić głośno.... (dzieci już wtedy spały), a że mieszkamy na wynajętym mieszkaniu, to burzyć zbytnio sie nie możemy, no i dzis dostalismy wypowiedzenie, do konca roku mamy sie wyniesc, czyli pod most...ot prezent przed Świetami
wpierw przeczytałem wpisy-porady. Trochę złośliwości, niezrozumienia ale sam miałem podobny problem. Dziwne było kieyś budownictwo bo jeden z moich pokoi oddziela od sąsiadki ścianka działowa. Słychać było nawet terkot gdy wykręcała nr w telefonie. Prawie całą ścianę przerobiłemna półki. Książki, szafki to 50% powierzchni. Na ścianie tylko gruba tapeta. Reszta ściany to naprawdE gruba wykładzina podłogowa. Na warstwie 7 mm filcu warstwa wełnianych gęstych węzełków. Kiedyś coś takiego można było kupić w komforcie. Fakt mało kolorów (kość słoniowa). Po pierwsze głuszy doskonale a poza tym pokoik stał się o wiele przytulniejszy. Polecam.
Na stronie firmy, która robiła mi wytłumienie drzwi widziałam coś takiego:
http://otter.like.pl/wygluszenia_scian-p11.html
ale nie wiem, jaka cena i czy dobre.
http://otter.like.pl/wygluszenia_scian-p11.html
ale nie wiem, jaka cena i czy dobre.
Jak poprawić izolacyjność akustyczną ściany w mieszkaniu?
Przegrody wewnątrz mieszkania powinny posiadać odpowiednie własności akustyczne w celu spełnienia wymagań normowych. Wykonanie ich zgodnie z wymaganiami normy PN-B-02151 3:1999 zapewnia ograniczenie poziomu hałasu do poziomu dopuszczalnego. Przykładem niewłaściwego doboru materiału na ścianę działową między mieszkaniami jest gazobeton o grubości 24 cm. Takie ściany mają niedostateczną izolacyjność akustyczną i wtedy mieszkańcy słyszą hałas bytowy przenikający przez nie z sąsiednich mieszkań. W takich przypadkach należy zmusić dewelopera do wykonania badań izolacyjności akustycznej ściany i w dalszej kolejności wykonać adaptację aku-styczną. Izolacyjność akustyczną ściany z gazobetonu możemy poprawić we własnym zakresie. Jak to zrobić? Można tu zastosować dwie metody. Pierwsza z nich polega na domurowaniu po jednej stronie ściany działowej drugiej ściany z betonu komórkowego, cegły lub pustaków ceramicznych (np. PDI) o grubości 6 cm, w odległości 6 cm od ściany bazowej (Rys.1). Przestrzeń między ściankami można wypełnić (w tym wypadku nie jest to konieczne) wełną mineralną lub watą szklaną w celu zwiększenia izolacyjności akustycznej. W drugiej metodzie stosujemy lekką ściankę gipsowo-kartonową. Z jednej strony ściany działowej dostawiamy ustrój izolacyjny na szkielecie metalowym o szerokości 50 mm, składający się z wełny mineralnej i płyty gipsowo-kartonowej. Szkielet należy mocować do ściany (lub do stropu i sufitu) przy użyciu podkładek elastycznych.
Rys. 1
Przegrody wewnątrz mieszkania powinny posiadać odpowiednie własności akustyczne w celu spełnienia wymagań normowych. Wykonanie ich zgodnie z wymaganiami normy PN-B-02151 3:1999 zapewnia ograniczenie poziomu hałasu do poziomu dopuszczalnego. Przykładem niewłaściwego doboru materiału na ścianę działową między mieszkaniami jest gazobeton o grubości 24 cm. Takie ściany mają niedostateczną izolacyjność akustyczną i wtedy mieszkańcy słyszą hałas bytowy przenikający przez nie z sąsiednich mieszkań. W takich przypadkach należy zmusić dewelopera do wykonania badań izolacyjności akustycznej ściany i w dalszej kolejności wykonać adaptację aku-styczną. Izolacyjność akustyczną ściany z gazobetonu możemy poprawić we własnym zakresie. Jak to zrobić? Można tu zastosować dwie metody. Pierwsza z nich polega na domurowaniu po jednej stronie ściany działowej drugiej ściany z betonu komórkowego, cegły lub pustaków ceramicznych (np. PDI) o grubości 6 cm, w odległości 6 cm od ściany bazowej (Rys.1). Przestrzeń między ściankami można wypełnić (w tym wypadku nie jest to konieczne) wełną mineralną lub watą szklaną w celu zwiększenia izolacyjności akustycznej. W drugiej metodzie stosujemy lekką ściankę gipsowo-kartonową. Z jednej strony ściany działowej dostawiamy ustrój izolacyjny na szkielecie metalowym o szerokości 50 mm, składający się z wełny mineralnej i płyty gipsowo-kartonowej. Szkielet należy mocować do ściany (lub do stropu i sufitu) przy użyciu podkładek elastycznych.
Rys. 1
porada za darmo,fachowcy do bani i tyle wystarczy wytlumic to opakowaniami do jajek tak dokladnie,estetyke pozostawiam do zyczenia ale nic innego nie jest lepsze od tego trzeba zaczac a wszelkie inne welny styropiany i plyty gipsowe to doddatki lub wykonczenia,dlaczego pisze o tej mozlwiwosci gdyz to jest sprawdzone w studiach nagran tam nie ma prawa dojsc zaden dzwiek tak wiec tak to wyglada jasne ze nie jest to 100% metoda zawsze oga byc jakies mankamenty ale napewno jest to rozwiazanie idealne i tyle a dalsze etapy prac to juz rola ekipy ktora ja wykona i nie dajmy sie zwies porada typu farba,mata styropian bo to srodki ktore maja zatzmywac cieplo a nie tlumic halas tyle mojego dalej kreatywnosc tych co chcato wykonac bo musza ,pozdrawiam :)
Jest bardzo prosty sposób http://teczakwiat.pl/poznaj-wyjatkowe-sposoby-na-wyciszenie-scian/ a co najważniejsze skuteczny.
Wg mnie dobrym wyjściem mogą być różnego rodzaju okładziny ścienne np. lamele, czy panele tapicerowane. Zobacz na ofertę sklepu
https://www.merkurymarket.pl/okladziny-scienne/
tam jest spory wybór, też właśnie oglądam, bo szukam wyciszenia do mieszkania :)
https://www.merkurymarket.pl/okladziny-scienne/
tam jest spory wybór, też właśnie oglądam, bo szukam wyciszenia do mieszkania :)