Widok

Jaka czołówka?

Czy ktoś może mi poradzić czy warto używać czołówki z diodami LED??
Obecnie używam czołówkę Peltz Zoom z halogenem ale mam ona 2 dość poważne wady.
1. Obiekty oświetlone tak skupionym świtałem z punktu niezbyt oddalonego od oczu dają dość płaski obraz. Ma się wrażenie jakby patrzyło się jednym okiem. Rzekomo czołówki LED dzięki temu że dają świtało rozproszone lepiej oddają przestrzenność oświetlanych obiektów i są ogólnie przyjemniejsze dla oczu.
2. Żarówka halogenowa jest dość energożerna co jest kosztowne oraz sprawia że trzeba nosić ze sobą spory zapas baterii (zwłaszcza że trudno dostać płaską baterię alkaiczną)
W związku z tym zastanawiam się czy nie lepiej będzie zaopatrzyć się w czołówkę z diodami. Co prawda jej zasięg jest mały ale przecież przez większość drogi światło potrzebne jest tylko po to żeby świecić sobie pod nogi i nie potknąć się gdzieś o kamień. Niewątpliwie dobry rozwiązaniem byłaby czołówka typu Duo LED ale kosztuje ona ~300zł.
Więc mam 2 pytanka:
1. Czy czołówki LED faktycznie dają przestrzenny i przyjemniejszy dla oczu obraz?
2. Czy są tak energooszczędne jak twierdzi producent (150h świecenia na jednym komplecie baterii)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a tak w ogóle... to można się obejść bez czołówki? Idę pierwszy raz na harpagan i w ogóle będzie to moja pierwsza tego typu impreza, a od początku zamierzałem zabrać tylko ręczny halogen ze sobą. No ale tak czytam tutaj o tych czołówkach i zaczynam mieć wątpliwości... Ale chyba i tak nie mam wyboru, bo obawiam się, że w najbliższym czasie nie będzie mnie stać nawet na wydatek rzędu kolejnych 30 złotych, no bo w końcu jeszcze dojazd, to też trochę kosztuje. Zatem chyba i tak nie mam wyboru... do zobaczenia na harpaganie ;)
Kebaab napisał(a):

> pewnie sa laczone rownolegle
> parami

prawdopodobnie jat tak jak piszesz ale nie mam pewności.
równie dobrze wszystkie baterie mogą być połączone szeregowo
Biedak napisał(a):

> obawiam
> się, że w najbliższym czasie nie będzie mnie stać nawet na
> wydatek rzędu kolejnych 30 złotych,

halogen jest ok. bo mocno świeci ale nie starcza na długo
pomyśl ile kompletów baterii będziesz musiał ze zabrać i ile wydasz a to kasy.
latarki z diodami LED na jednym komecie baterii świecą ponad 100godz (!!!) ale nie mają dużego zasięgu.
dlatego czołówki tego typu są dobre do świecenia sobie pod nogi a jak czasem trzeba sięgnąć światłem gdzieś dalej to dobrze mieć pod ręką halogen.