Widok
A jaki masz w tej chwili? Jak zmienic? Najpierw szukasz firmy ktora zrobi projekt przylacza i cala dokumentacje,najwazniejsze czy masz gaz w granicy dzialki,jesli tak to super,jesli nie to trzeba starac sie o gaz wlasnie przez takie biuro projektowe bo oni wszystko zalatwiaja,wtedy wiem ze taki gaz kladzie gazownia.Natomiast we wlasnym zakresie robisz przylacze od granicy dzialki do domu ,oczywiscie projekt tez musi byc,nie wiem tylko czy szukasz wlasnego wykonawcy z uprawnieniami czy musi to byc tez ekipa z gazowni. W gazowni napewno ci odpowiedza na wszystkie pytania.
Nie jestem konkurencją a byłym klientem.
Temat nie jest o Grablowskim a o przyłączu wiec wracając do meritum sprawy, choć pytanie jest dziwnie skonstruowane. Zakładam, że się budujesz więc musisz zrobić jak poniżej:
- do gazowni wystąpić o warunki techniczne przyłącza
- z warunkami idziesz do projektanta przyłącza gazowego i on robi tobie projekt wraz z inst. wewnętrzną budynku
- z projektem idziesz do Starostwa w Wejherowie po pozwolenie na budowę
- po otrzymaniu pozwolenia, szukasz wykonawcy który zrobi ci przyłącze gazowe i ewentualnie instalacje wewnątrz budynku
- musisz mieć wpis do dziennika budowy od uprawnionego kierownika bud od inst. gazowych po wykonaniu robót
- załatwiasz kominiarza który sprawdza drożność komina i wentylacji
- z pozwoleniem,protokołem powykonawczym i kominiarskim idziesz do gazowni i podpisujesz umowę i wtedy w kilka dni przyjdą założyć gazomierz i napełnić instalacje.
żeby napełnić instalacje musisz mieć już podłączone odbiorniki gazu np kuchenkę, kocioł.
Jeśli o czymś zapomniałem, to na pewno Marek albo ktoś inny coś dopisze.
Temat nie jest o Grablowskim a o przyłączu wiec wracając do meritum sprawy, choć pytanie jest dziwnie skonstruowane. Zakładam, że się budujesz więc musisz zrobić jak poniżej:
- do gazowni wystąpić o warunki techniczne przyłącza
- z warunkami idziesz do projektanta przyłącza gazowego i on robi tobie projekt wraz z inst. wewnętrzną budynku
- z projektem idziesz do Starostwa w Wejherowie po pozwolenie na budowę
- po otrzymaniu pozwolenia, szukasz wykonawcy który zrobi ci przyłącze gazowe i ewentualnie instalacje wewnątrz budynku
- musisz mieć wpis do dziennika budowy od uprawnionego kierownika bud od inst. gazowych po wykonaniu robót
- załatwiasz kominiarza który sprawdza drożność komina i wentylacji
- z pozwoleniem,protokołem powykonawczym i kominiarskim idziesz do gazowni i podpisujesz umowę i wtedy w kilka dni przyjdą założyć gazomierz i napełnić instalacje.
żeby napełnić instalacje musisz mieć już podłączone odbiorniki gazu np kuchenkę, kocioł.
Jeśli o czymś zapomniałem, to na pewno Marek albo ktoś inny coś dopisze.