Widok
Jaką piastę tak do około 100 zł na tył?
Jak w temacie, piasta ma być na 7 przełożeń, szprych nie pamiętam, ile, jak jutro pójdę do garażu, to zobaczę :] - to się liczy z jednej czy z dróch stron 8) :P ? - chcę kupić jakąś lepszą, bo narazie mam tą z wbudowanym wolnobiegiem (?), czy jakoś tak i przy okazji ośka zaczęła mi się wykrzywiać w jedną stronę.
I od razu pytanie, czy jeżeli pisze, że dana piasta działa tylko na 8/9 przełożeniach, to da się ją przerobić, żeby działała też na 7 ?
I od razu pytanie, czy jeżeli pisze, że dana piasta działa tylko na 8/9 przełożeniach, to da się ją przerobić, żeby działała też na 7 ?
blackbass napisał(a):
> I od razu pytanie, czy jeżeli pisze, że dana piasta działa
> tylko na 8/9 przełożeniach, to da się ją przerobić, żeby
> działała też na 7 ?
Z tego co się orientuje to działa raczej odwrotnie tzn. 7/8 jeden typ, a 9 maja przedłużony bębenek czy coś takiego. Czyli kupuj na 8 (bo na 7 raczej nowych nie dostaniesz) i bedzie działać z kasetą 7. Ja taki myk zrobiłem tylko w drugą stronę. Miałem piaste z kasatę 7, która zmieniłem na 8 i nie było problemów.
> I od razu pytanie, czy jeżeli pisze, że dana piasta działa
> tylko na 8/9 przełożeniach, to da się ją przerobić, żeby
> działała też na 7 ?
Z tego co się orientuje to działa raczej odwrotnie tzn. 7/8 jeden typ, a 9 maja przedłużony bębenek czy coś takiego. Czyli kupuj na 8 (bo na 7 raczej nowych nie dostaniesz) i bedzie działać z kasetą 7. Ja taki myk zrobiłem tylko w drugą stronę. Miałem piaste z kasatę 7, która zmieniłem na 8 i nie było problemów.
Michu. napisał(a):
> Z tego co się orientuje to działa raczej odwrotnie tzn. 7/8
> jeden typ, a 9 maja przedłużony bębenek czy coś takiego. Czyli
> kupuj na 8 (bo na 7 raczej nowych nie dostaniesz) i bedzie
> działać z kasetą 7. Ja taki myk zrobiłem tylko w drugą stronę.
> Miałem piaste z kasatę 7, która zmieniłem na 8 i nie było
> problemów.
Z tego co ja wiem, to jest wręcz przeciwnie ;-) - piasta na 8 będzie chodzić z 9 zębatkowym i 8 zębatkowym trybem. Podobnie przerzutki, które obsługują 9 biegów obsługują też 8, tylko wtedy na manetce są mniejsze skoki. Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie?? Ja bym proponował kupić na 7 (jeśli chcesz pozostać przy szczęśliwej 7. Można wyłowić bardzo tani porządny sprzęt. Na allegro widziałem takie XT i LX za mniej niż 100, nowe, ale z lat wczesnych 90-tych.
Pozdrower
> Z tego co się orientuje to działa raczej odwrotnie tzn. 7/8
> jeden typ, a 9 maja przedłużony bębenek czy coś takiego. Czyli
> kupuj na 8 (bo na 7 raczej nowych nie dostaniesz) i bedzie
> działać z kasetą 7. Ja taki myk zrobiłem tylko w drugą stronę.
> Miałem piaste z kasatę 7, która zmieniłem na 8 i nie było
> problemów.
Z tego co ja wiem, to jest wręcz przeciwnie ;-) - piasta na 8 będzie chodzić z 9 zębatkowym i 8 zębatkowym trybem. Podobnie przerzutki, które obsługują 9 biegów obsługują też 8, tylko wtedy na manetce są mniejsze skoki. Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie?? Ja bym proponował kupić na 7 (jeśli chcesz pozostać przy szczęśliwej 7. Można wyłowić bardzo tani porządny sprzęt. Na allegro widziałem takie XT i LX za mniej niż 100, nowe, ale z lat wczesnych 90-tych.
Pozdrower
Po zaczerpnięciu informacji wychodzi na to, że rzeczywiście 7 i 8 są różne i założenie na piaste 7 kasety 8 wymaga stosowania specjalnych podkładek lub jest nie możliwe ze względu na różną szerokość bębenka. Natomiast jeśli chodzi o 9 to jest tak jak napisałem. Kaseta 9 wymaga piasty z bębenkiem o innej długości niż na 8.
Jesli chodzi o piasty .. to jest na 7 ... i 8/9 kaseta na 8 rozni sie od kasety 9 dystansami miedzy koronkami i koronki od 9 sa troszke wezsze ... jesli masz wolnobieg to i tak bedziesz musial (jesli kupisz piaste na kasete) kupic kasete.. a jesli wezmiesz piaste 8/9 i bedziesz chcial zalozyc 7 to musisz wziasc od jakiejs innej starej kasety dystanse zeby na bebenku nie bylo luznego mniejsca (bebenek od piasty 8/9 bedzie dluzszy niz kaseta 7 .. i dystanse beda tu jak podkladki) ... wszystko da sie przerobic .. :)
pozdrowienia
pozdrowienia
Beavis napisał(a):
> Jesli chodzi o piasty .. to jest na 7 ... i 8/9 kaseta na 8
> rozni sie od kasety 9 dystansami miedzy koronkami i koronki od
> 9 sa troszke wezsze ... jesli masz wolnobieg to i tak bedziesz
> musial (jesli kupisz piaste na kasete) kupic kasete.. a jesli
> wezmiesz piaste 8/9 i bedziesz chcial zalozyc 7 to musisz
> wziasc od jakiejs innej starej kasety dystanse zeby na bebenku
> nie bylo luznego mniejsca (bebenek od piasty 8/9 bedzie dluzszy
> niz kaseta 7 .. i dystanse beda tu jak podkladki) ... wszystko
> da sie przerobic .. :)
>
> pozdrowienia
Jarek!!! Ja tu całe wypracowanie napisałem, a Ty wszystko to co ja napisałem streściłeś w kilku zdaniach... :/ - no dobra, żarcik ;-) spoko, wiem że bez sensu, że tak rozwlekle to opisałem...
pozdROWER
P.S. Jarek jeździsz cały czas, czy jakieś przestoje w listopadzie miałeś? W końcu pamiętaj do maturki trzeba się uczyć! :>
> Jesli chodzi o piasty .. to jest na 7 ... i 8/9 kaseta na 8
> rozni sie od kasety 9 dystansami miedzy koronkami i koronki od
> 9 sa troszke wezsze ... jesli masz wolnobieg to i tak bedziesz
> musial (jesli kupisz piaste na kasete) kupic kasete.. a jesli
> wezmiesz piaste 8/9 i bedziesz chcial zalozyc 7 to musisz
> wziasc od jakiejs innej starej kasety dystanse zeby na bebenku
> nie bylo luznego mniejsca (bebenek od piasty 8/9 bedzie dluzszy
> niz kaseta 7 .. i dystanse beda tu jak podkladki) ... wszystko
> da sie przerobic .. :)
>
> pozdrowienia
Jarek!!! Ja tu całe wypracowanie napisałem, a Ty wszystko to co ja napisałem streściłeś w kilku zdaniach... :/ - no dobra, żarcik ;-) spoko, wiem że bez sensu, że tak rozwlekle to opisałem...
pozdROWER
P.S. Jarek jeździsz cały czas, czy jakieś przestoje w listopadzie miałeś? W końcu pamiętaj do maturki trzeba się uczyć! :>
pozdrawiam
Żywy
Żywy
> Jarek!!! Ja tu całe wypracowanie napisałem, a Ty wszystko to co
> ja napisałem streściłeś w kilku zdaniach... :/ - no dobra,
> żarcik ;-) spoko, wiem że bez sensu, że tak rozwlekle to
> opisałem...
>
> pozdROWER
>
> P.S. Jarek jeździsz cały czas, czy jakieś przestoje w
> listopadzie miałeś? W końcu pamiętaj do maturki trzeba się
> uczyć! :>
widze z ejuz polski cwiczysz nawet na forum.. :D .. wypracowania rozprawki i wogle .. jezdzielm caly czas ... teraz od kilku dni mam mala przerwe, walcze z przyziebieniem, czy jakas inna choroba :/ .. ale juz sie nie moge doczekac powrotu na rower .. mam nadzieje ze nastapi to jak najszybciej..
a jesli chodzi o mature ... hmmm .. to moze lepiej nic nie mowic .. :) ... poczekamy zobaczymy .. :D ..
pozdrowienia
> ja napisałem streściłeś w kilku zdaniach... :/ - no dobra,
> żarcik ;-) spoko, wiem że bez sensu, że tak rozwlekle to
> opisałem...
>
> pozdROWER
>
> P.S. Jarek jeździsz cały czas, czy jakieś przestoje w
> listopadzie miałeś? W końcu pamiętaj do maturki trzeba się
> uczyć! :>
widze z ejuz polski cwiczysz nawet na forum.. :D .. wypracowania rozprawki i wogle .. jezdzielm caly czas ... teraz od kilku dni mam mala przerwe, walcze z przyziebieniem, czy jakas inna choroba :/ .. ale juz sie nie moge doczekac powrotu na rower .. mam nadzieje ze nastapi to jak najszybciej..
a jesli chodzi o mature ... hmmm .. to moze lepiej nic nie mowic .. :) ... poczekamy zobaczymy .. :D ..
pozdrowienia
Jarek.mtb napisał(a):
> Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie??
No to może ja zabiore głos, gdyż jeżdże na totalnym mixie jeśli chodzi o napęd.
No więc tak kasete 7-biegową możesz sobie włożyć na dowolną piastę, nawet i na XTRa. Trzeba wtedy po prostu założyć tzw. tuleje dystansowe. Ja sam mam kasete 7-rzędową (Shimano HG-30) na piaście 9-rzędowej (Shimano Deore) i wszystko chodzi bez problemu. Tzn. jeżeli chcesz mieć to tak rozwiązane to musisz mieć dość dokładnie wyregulowany zasięg tylnej przerzutki, gdyż przez to że jest tuleja między konusem piasty a kasetą to powstaje tam spora przerwa i przy niewyregulowanej przerzutce może tam Ci wpadać łańcuch. Jak już sobie dobrze to wyregulujesz to nie będzie żadnego problemu. Ja na takim rozwiązaniu mam przejechane już 2,2tyś km i jak raz wyregulowałem to nic więcej nie trzeba się bawić (moja przerzutka tylna to Shimano Deore - to co do kwesti czy można przerzutke pod 9 używać z 7:). Acha no i obowiązkowo kup sobie protektor aby jednak mieć tą pewność, że gdyby jednak ten łańcuch spadł między kasete a konus piasty to nic się nie stanie szprychom. Pytanie było o piaste do 100zł, więc moja Shimano Deore kosztowała 98zł (Cyklo). Ostatnio słyszałem jednak negatywne opinie o piastach Deore, mówiące o tym, że nie mają one nic więcej, jeśli chodzi o uszczelnienie, niż Parallax'y. No ja co prawda nie miałem z moją żadnych problemów, ale generalnie chyba lepsze są piasty s****a, tylko za model M7000 (7.0) zapłacisz troszke więcej niż 100zł. Ja raczej bym odradzał Ci kupowanie piasty 7-rzędowej, gdyż jak sobie kupisz 8-mio lub 9-cio i założysz sobie te tuleje dystansowe to później będziesz mógł przejść na kasete 8-mio lub 9-cio rzędową nie kupując znowu nowej kasety (uwierz mi że ten moment kiedyś nadejdzie, ja też zawsze uważałem że 7-ka z tyłu mi całkowicie wystarczy, jednak czasem na stromych podjazdach wolałbym mieć jeszcze coś większego niż te 28 zębów). Pamiętaj też o tym że jak zmieniasz kasete to prawdopodobnie będziesz musiał zmienić też łańcuch, bo ten co masz będzie przeskakiwał po założeniu do nowej kasety. Chyba że dopiero co kupiłeś nowy łańcuch i niezdążył się on jeszcze ułożyć lub jeździsz na nowym wolnobiegu który nei jest jeszcze zużyty. Swoją drogą to polecam do napędów z 7-ką z tyłu łańcuchy s****a (ja już trzeci łańcuch tej firmy zajeżdżam), a zwłaszcza model PC-38.
Następna kwestia, bo pytałeś o to jak liczyć szprychy - a więc oczywiście liczysz wszystkie, tzn. po obu stronach piasty, będziesz ich miał prawdopodobnie 32 lub 36.
Odnośnie mieszania tych piast i kaset to napisze jeszcze że qmpel który miał piaste Shimano RM-40 jak chciał przejść z 8-miu na 9 rzędów z tyłu to musiał zmienić też piaste bo 9-tka na tą piastę która jest 8-mio biegowa nie wchodzi.
No to podsumujmy:
- na piaste 9-rzędową można założyć dowoloną kasetę (7, 8 lub 9)
- na piaste 8-rzędową można założyć kasete 7-mio lub 9-mio rzędową
- na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem tego pewien)
No to chyba by było na tyle :-)
pozdROWER
P.S. Niezłe wypracowanko mi wyszło... :)
Mam nadzieje, że chociaż troche rozwiałem wątpliwości.
> Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie??
No to może ja zabiore głos, gdyż jeżdże na totalnym mixie jeśli chodzi o napęd.
No więc tak kasete 7-biegową możesz sobie włożyć na dowolną piastę, nawet i na XTRa. Trzeba wtedy po prostu założyć tzw. tuleje dystansowe. Ja sam mam kasete 7-rzędową (Shimano HG-30) na piaście 9-rzędowej (Shimano Deore) i wszystko chodzi bez problemu. Tzn. jeżeli chcesz mieć to tak rozwiązane to musisz mieć dość dokładnie wyregulowany zasięg tylnej przerzutki, gdyż przez to że jest tuleja między konusem piasty a kasetą to powstaje tam spora przerwa i przy niewyregulowanej przerzutce może tam Ci wpadać łańcuch. Jak już sobie dobrze to wyregulujesz to nie będzie żadnego problemu. Ja na takim rozwiązaniu mam przejechane już 2,2tyś km i jak raz wyregulowałem to nic więcej nie trzeba się bawić (moja przerzutka tylna to Shimano Deore - to co do kwesti czy można przerzutke pod 9 używać z 7:). Acha no i obowiązkowo kup sobie protektor aby jednak mieć tą pewność, że gdyby jednak ten łańcuch spadł między kasete a konus piasty to nic się nie stanie szprychom. Pytanie było o piaste do 100zł, więc moja Shimano Deore kosztowała 98zł (Cyklo). Ostatnio słyszałem jednak negatywne opinie o piastach Deore, mówiące o tym, że nie mają one nic więcej, jeśli chodzi o uszczelnienie, niż Parallax'y. No ja co prawda nie miałem z moją żadnych problemów, ale generalnie chyba lepsze są piasty s****a, tylko za model M7000 (7.0) zapłacisz troszke więcej niż 100zł. Ja raczej bym odradzał Ci kupowanie piasty 7-rzędowej, gdyż jak sobie kupisz 8-mio lub 9-cio i założysz sobie te tuleje dystansowe to później będziesz mógł przejść na kasete 8-mio lub 9-cio rzędową nie kupując znowu nowej kasety (uwierz mi że ten moment kiedyś nadejdzie, ja też zawsze uważałem że 7-ka z tyłu mi całkowicie wystarczy, jednak czasem na stromych podjazdach wolałbym mieć jeszcze coś większego niż te 28 zębów). Pamiętaj też o tym że jak zmieniasz kasete to prawdopodobnie będziesz musiał zmienić też łańcuch, bo ten co masz będzie przeskakiwał po założeniu do nowej kasety. Chyba że dopiero co kupiłeś nowy łańcuch i niezdążył się on jeszcze ułożyć lub jeździsz na nowym wolnobiegu który nei jest jeszcze zużyty. Swoją drogą to polecam do napędów z 7-ką z tyłu łańcuchy s****a (ja już trzeci łańcuch tej firmy zajeżdżam), a zwłaszcza model PC-38.
Następna kwestia, bo pytałeś o to jak liczyć szprychy - a więc oczywiście liczysz wszystkie, tzn. po obu stronach piasty, będziesz ich miał prawdopodobnie 32 lub 36.
Odnośnie mieszania tych piast i kaset to napisze jeszcze że qmpel który miał piaste Shimano RM-40 jak chciał przejść z 8-miu na 9 rzędów z tyłu to musiał zmienić też piaste bo 9-tka na tą piastę która jest 8-mio biegowa nie wchodzi.
No to podsumujmy:
- na piaste 9-rzędową można założyć dowoloną kasetę (7, 8 lub 9)
- na piaste 8-rzędową można założyć kasete 7-mio lub 9-mio rzędową
- na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem tego pewien)
No to chyba by było na tyle :-)
pozdROWER
P.S. Niezłe wypracowanko mi wyszło... :)
Mam nadzieje, że chociaż troche rozwiałem wątpliwości.
pozdrawiam
Żywy
Żywy
żYwY napisał(a):
> No to podsumujmy:
> - na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete
> (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od
> serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem
> tego pewien)
Ja się na tyle aż nie znam i podaje to w formie ciekawostki, a mianowicie na pl.rec.rowery wyczytałem, że na piaste 7 da się założyć kasete 8 tylko wymaga to stosowania specjalnych podkładek i kluczy. Osobiście nie wiem czy to prawda, bo nigdy nie sprawdzałek tego, ale polecam w razie wątpilowości pl.rec.rowery, bo tam takich różnych kombinacji to jest opisanych mnóstwo. Pozdrawiam;-)
> No to podsumujmy:
> - na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete
> (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od
> serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem
> tego pewien)
Ja się na tyle aż nie znam i podaje to w formie ciekawostki, a mianowicie na pl.rec.rowery wyczytałem, że na piaste 7 da się założyć kasete 8 tylko wymaga to stosowania specjalnych podkładek i kluczy. Osobiście nie wiem czy to prawda, bo nigdy nie sprawdzałek tego, ale polecam w razie wątpilowości pl.rec.rowery, bo tam takich różnych kombinacji to jest opisanych mnóstwo. Pozdrawiam;-)
blackbass napisał(a):
> Dobra, przejrzałem całe allegro i znalazłem takie aukcje,
> proszę o opinie:
>
> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36516766
>
>
> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36384587
>
> BTW, czym się różni piasta LX od XT ?
Te dwa pierwsze linki to to samo. Przedstawiają on piaste Shimano 105 i jest to piasta szosowa. Jeżeli szukasz piasty szosowej to spoko ale jeśli to ma być do górala to odradzam. Piasty szosowe są o wiele mniej wytrzymałe no i uszczelnienie jest bez porównania gorsze.
Trzeci link to piasta Shimano Deore, czyli ta o której Ci powyżej pisałem. Mam taką(tylko że czarną) i jestem zadowolony.
No a na to pytanie o różnice między LX a XT to sorry ale nie będę pisał dwa razy tego samego w przeciągu zaledwie dwuch dni. Tutaj masz link do tego tematu: http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=9&i=4373&t=4373
(a tak na przyszłość to zanim zapytasz, to popatrz na forum czy ten temat nie by ostatnio poruszany - po co pytać o to samo?)
pozdROWER
> Dobra, przejrzałem całe allegro i znalazłem takie aukcje,
> proszę o opinie:
>
>
>
> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36384587
>
> BTW, czym się różni piasta LX od XT ?
Te dwa pierwsze linki to to samo. Przedstawiają on piaste Shimano 105 i jest to piasta szosowa. Jeżeli szukasz piasty szosowej to spoko ale jeśli to ma być do górala to odradzam. Piasty szosowe są o wiele mniej wytrzymałe no i uszczelnienie jest bez porównania gorsze.
Trzeci link to piasta Shimano Deore, czyli ta o której Ci powyżej pisałem. Mam taką(tylko że czarną) i jestem zadowolony.
No a na to pytanie o różnice między LX a XT to sorry ale nie będę pisał dwa razy tego samego w przeciągu zaledwie dwuch dni. Tutaj masz link do tego tematu: http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=9&i=4373&t=4373
(a tak na przyszłość to zanim zapytasz, to popatrz na forum czy ten temat nie by ostatnio poruszany - po co pytać o to samo?)
pozdROWER
pozdrawiam
Żywy
Żywy