Widok
Jaka stawke negocjowac - kontrola jakosci
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć ile się zarabia w kontroli jakości? Chodzi mi o to, że zacząłem prace w przemyśle ciężkim. Mam wypisane na kartce zadania za które jestem odpowiedzialny i odpowiadam przed zarządem:
1. Operacje spawalnicze
- Czynnosc**przygotowawcze - kontrola przygotowania rowkow spoin, skladanie i czyszczenie
1.2 Spawanie
-kontrola funkcji urządzeń spawalniczych i oprzyrządowania,
-kontrola materiałów dodatkowych i pomocniczych,
-kontrola wykonania spoin szczepnych,
-kontrola parametrow spawania,
-kontrola temperatury podgrzewania wstepnego i obróbki cieplnej,
-obróbka końcowa (pasywacja, szlifowanie, usuwanie odprysków)
- tworzenie instrukcji spawalniczych WPS
- przeprowadzane uznań technologii spawania WPQR
2. Kontrola
2.1 Oględziny zewnętrzne
- sprawdzenie zgodności wykonania wszystkich spoin z dokumentacją techniczną,
-kontrola zgodności wykonanej konstrukcji oraz wyposażenia z dokumentacją konstrukcyjnąi technologiczną,
-sprawdzenie wymiarów spoin
-sprawdzenie kształtu, wymiarów i tolerancji wykonania spawanych elementów konstrukcyjnych,
-badania szczelności zbiorników ciśnieniowych, systemów rurarskich
-sprawdzenie zewnętrznego wygladu spoin.
3. Odbiór spoin
- współpraca z laboratorium badań nieniszczących NDT,
- ocenia wyników badań i kontroli,
-ustalenie rodzajów wad lub niezgodności i naprawa wadliwych złączy,
-ponowna ocena naprawianych złączy,
- środki zapobiegające powstawaniu niezgodności w przyszłości
Do tego wchodzi w gre dodatkowo - wspolpraca z firmą dla której robimy - czyli duzo gadki po angielsku z holendrami i norwegami. Kontakt z inspektorami typu: Lloyd, DNV, BV
Stąd moje pytanie: Ile powinienem zarabiać na takim stanowisku? Dodam, że firma zatrudnia okolo 100-150 ludzi. Dostałem na okres próbny 2500 brutto + premia motywacyjno - uznaniowa. Czyli razem 2200 netto. Jaką kwotę powinienem negocjować po 3-miesięcznym okresie próbnym? Dodam, że mam 1.5 roku doświadczenia w tej branży i nie jestem zielony. Jestem już samodzielnym pracownikiem po 2 miesiącach pracy. Wiadomo - dużo jeszcze przede mną nauki. Człowiek uczy sie całe życie. Jednak mam juz na tyle doświadczenia, że nie trzeba mnie prowadzić za rączkę i problemy rozwiązuję samodzielnie.
Chciałbym dodać, że aktualnie kończę robić uprawnienia zawodowe / studia podyplomowe z egzaminem panstwowym - "Międzynarodowy inzynier spawalnik", zainwestowalem w ten kurs 12 000zł (10 000zł kurs + oplata za egzamin + 2tyg zycia w gliwicach, gdzie jest instytut spawalnictwa w którym mam egzamin) i dużooo nauki. Może mieć to jakiś wpływ na wysokość stawki?
Chciałbym się dowiedzieć ile się zarabia w kontroli jakości? Chodzi mi o to, że zacząłem prace w przemyśle ciężkim. Mam wypisane na kartce zadania za które jestem odpowiedzialny i odpowiadam przed zarządem:
1. Operacje spawalnicze
- Czynnosc**przygotowawcze - kontrola przygotowania rowkow spoin, skladanie i czyszczenie
1.2 Spawanie
-kontrola funkcji urządzeń spawalniczych i oprzyrządowania,
-kontrola materiałów dodatkowych i pomocniczych,
-kontrola wykonania spoin szczepnych,
-kontrola parametrow spawania,
-kontrola temperatury podgrzewania wstepnego i obróbki cieplnej,
-obróbka końcowa (pasywacja, szlifowanie, usuwanie odprysków)
- tworzenie instrukcji spawalniczych WPS
- przeprowadzane uznań technologii spawania WPQR
2. Kontrola
2.1 Oględziny zewnętrzne
- sprawdzenie zgodności wykonania wszystkich spoin z dokumentacją techniczną,
-kontrola zgodności wykonanej konstrukcji oraz wyposażenia z dokumentacją konstrukcyjnąi technologiczną,
-sprawdzenie wymiarów spoin
-sprawdzenie kształtu, wymiarów i tolerancji wykonania spawanych elementów konstrukcyjnych,
-badania szczelności zbiorników ciśnieniowych, systemów rurarskich
-sprawdzenie zewnętrznego wygladu spoin.
3. Odbiór spoin
- współpraca z laboratorium badań nieniszczących NDT,
- ocenia wyników badań i kontroli,
-ustalenie rodzajów wad lub niezgodności i naprawa wadliwych złączy,
-ponowna ocena naprawianych złączy,
- środki zapobiegające powstawaniu niezgodności w przyszłości
Do tego wchodzi w gre dodatkowo - wspolpraca z firmą dla której robimy - czyli duzo gadki po angielsku z holendrami i norwegami. Kontakt z inspektorami typu: Lloyd, DNV, BV
Stąd moje pytanie: Ile powinienem zarabiać na takim stanowisku? Dodam, że firma zatrudnia okolo 100-150 ludzi. Dostałem na okres próbny 2500 brutto + premia motywacyjno - uznaniowa. Czyli razem 2200 netto. Jaką kwotę powinienem negocjować po 3-miesięcznym okresie próbnym? Dodam, że mam 1.5 roku doświadczenia w tej branży i nie jestem zielony. Jestem już samodzielnym pracownikiem po 2 miesiącach pracy. Wiadomo - dużo jeszcze przede mną nauki. Człowiek uczy sie całe życie. Jednak mam juz na tyle doświadczenia, że nie trzeba mnie prowadzić za rączkę i problemy rozwiązuję samodzielnie.
Chciałbym dodać, że aktualnie kończę robić uprawnienia zawodowe / studia podyplomowe z egzaminem panstwowym - "Międzynarodowy inzynier spawalnik", zainwestowalem w ten kurs 12 000zł (10 000zł kurs + oplata za egzamin + 2tyg zycia w gliwicach, gdzie jest instytut spawalnictwa w którym mam egzamin) i dużooo nauki. Może mieć to jakiś wpływ na wysokość stawki?
Czyli za znajomość branży, dobrą, a nawet bardzo dobrą znajomość en technicznego dostaniesz 1800pln na łapę, premia uznaniowa to tak jak by jej nie było, człowieku ty robisz za darmo! Spokojnie jak się sprawdzisz to jakieś 7-8k brutto jeżeli powyższe co piszesz jest prawdą, a twoja wiedza jest rzeczywista, a nie youtubowa.
pytanie po jakim kierunku jesteś ,
powiem tak branża stoczniowa , mgr inż okrętownictwa, angielski perfect, 5 lata prac jako projektant statków,i inspektor kontrola jakość 5 lat doświadczenia, pensja marna 5 tyś na rękę ale umowa o pracę, urlop wczasy pod gruszą , kasa na dzień stoczniowca
koleżanka też z PG inżynier mgr inżynieria materiałowa , perfect angielski i niemiecki, wcześnie doświadczenie 5 lat jako inspektor kontroli jakości , teraz to samo stanowisko w dużej fabryce na południu Polski zarobki 13 tyś miesięcznie
powiem tak branża stoczniowa , mgr inż okrętownictwa, angielski perfect, 5 lata prac jako projektant statków,i inspektor kontrola jakość 5 lat doświadczenia, pensja marna 5 tyś na rękę ale umowa o pracę, urlop wczasy pod gruszą , kasa na dzień stoczniowca
koleżanka też z PG inżynier mgr inżynieria materiałowa , perfect angielski i niemiecki, wcześnie doświadczenie 5 lat jako inspektor kontroli jakości , teraz to samo stanowisko w dużej fabryce na południu Polski zarobki 13 tyś miesięcznie
inż. z mechaniki i budowy maszyn - specjalizacja Technologia Maszyn i Materiałów Konstrukcyjnych - czyli glownie spawalnictwo - mój fach
mgr inż. z inżynierii materiałowej
studia podyplomowe - międzynarodowy inżynier spawalnik w trakcie.
Angielski u mnie jest hmm średni. Komunikatywny. Dużo nauki przede mną - jeżeli chodzi o język techniczny. Jednak daję radę się zrozumieć z holendrem - nie jest to może gramtycznie, skladniowo super angielski - ale rozumie mnie i wie o co chodzi.
Jestem świeżo po szkole - w październiku obroniłem mgr inż. Jednak w czasie studiow zdobywalem doswiadczenie - mam prawie 1.5 roku doświadczenia w inżynierii spawalnictwa.
mgr inż. z inżynierii materiałowej
studia podyplomowe - międzynarodowy inżynier spawalnik w trakcie.
Angielski u mnie jest hmm średni. Komunikatywny. Dużo nauki przede mną - jeżeli chodzi o język techniczny. Jednak daję radę się zrozumieć z holendrem - nie jest to może gramtycznie, skladniowo super angielski - ale rozumie mnie i wie o co chodzi.
Jestem świeżo po szkole - w październiku obroniłem mgr inż. Jednak w czasie studiow zdobywalem doswiadczenie - mam prawie 1.5 roku doświadczenia w inżynierii spawalnictwa.
Michał sądzę,że po ukończeniu studiów podyplomowych na powyższym kierunku powinieneś 'zawalczyć' o 9000 brutto z premią uznaniową (którą jeśli jesteś tak dobry jak piszesz dostaniesz 'z automatu') w wysokości 1000 PLN, czyli razem 10000 brutto. W międzyczasie podczas studiów spróbuj znaleźć jakiś intensywny kurs angielskiego typu Business English lub angielski techniczny i się na niego zapisać. Kurs angielskiego + podyplomówka i dobrze zdany egzamin państwowy powinny być dla pracodawcy poważnym argumentem za zmianą dotychczasowej umowy na lepszą dla Ciebie. A najlepiej gdybyś znał jeszcze drugi język (niemiecki, rosyjski) perfect, gdyż wtedy możesz sobie pozwolić wyjechać na Zachód lub do Rosji i mieć na starcie o wiele lepsze warunki niż w Polsce.
Michale, jeśli liczysz tylko na 5000 brutto to chyba słabo się cenisz. Teraz liczy się przecież wiedza specjalistyczna i wszędzie potrzebują specjalistów w danej dziedzinie. Być może jak na warunki polskie faktycznie kwota 9000 brutto jest za wysoka, ale swoją opinię czerpię od fachowca - mojego wujka, mgr inż. okrętownictwa, który jeszcze do niedawna pracował w swoim zawodzie, a obecnie 'dorabia' za granicą i jako wykładowca na jednej z uczelni wyższych w Gdyni. Po kilku latach pracy u obecnego pracodawcy warto chyba jednak spróbować za granicą, ale musiałby to być szczegółowo zaplanowany wyjazd...
Negocjacje dla większości pracowników to fikcja, to tylko taki sposób na to by kandydat ujawnił swoje oczekiwania a pracodawca mógł wybrać najtańszą ofertę. Jedynie niewielki procent osób najlepiej wykształconych z wybitnymi osiągnięciami rzeczywiście negocjuje cokolwiek reszta bierze po prostu co dają.
Większość rad i poradników odnośnie negocjowania wynagrodzenia odnosi się do, jak na polskie warunki, bardzo specyficznej sytuacji, a mianowicie: gdy siła chcącego być zatrudnionym i zatrudniającego jest zbliżona do siebie, mniej więcej tak samo pracownikowi musi zależeć na pracy u tego pracodawcy, jak pracodawcy na zatrudnieniu tego pracownika. W wielu przypadkach mamy do czynienia z rynkiem pracodawcy, gdzie na jedno miejsce jest 10/100/... chętnych i pracodawca może sobie przebierać według swojego widzimisię, szuka tylko pracownika, który będzie dostatecznie wykonywał swoje zadania, wcale nie szuka "najlepszego", a jednym z głównych kryterium przyjęcia są oczekiwania finansowe ubiegających się o prace.
wiesz, policz sobie dokładnie ile wydałeś na swoje kwalifikacje - zażądaj tyle ile stawka rynkowa w twoim mieście. Ja badania nieniszczące robiłem na kursie spawacza w akademii spawacza - https://www.akademiaspawania.pl/ , i po latach mogę stwierdzić, ze to były dobrze wydane i zainwestowane pieniądze w moją karierę ;)
Pytanie dotyczy wykonania badań nieniszczących. Wykonywaane są na rózne sposoby, myślę, ze najlepiej będzie skontaktować się tutaj z laboratorium, w którym takie badania są wykonywane, powinni określić cenę.
Jak równięż doradzić jakie będą odpowiednie:
https://viateco.eu/produkt/beben-los-angeles/
Zerknijcie sobie na te stronę. Znajdziecie kiilka informacji w tej tematyce.
Jak równięż doradzić jakie będą odpowiednie:
https://viateco.eu/produkt/beben-los-angeles/
Zerknijcie sobie na te stronę. Znajdziecie kiilka informacji w tej tematyce.