Widok
Jaką wybrać? MXM vs Author
Kiedyś musiał nadejść ten moment wyboru ramy zmiany z Unibike Everesta DX na... no właśnie na co??? Drogą selekcji pozostały dwie te które najbardziej mi odpowiadają czyli Autor Vision w cenie 759zł bardzo bogata technologicznie i MXM pro RS za 749zł gdyby nie jej wygląd niebrałbym jej pod uwage ale kusi oko przeznaczenie do xc no i ogólnie do pojeżdzenia szybko zwrotnie i przyjemnie po asfalcie troche. Którą wybrać albo jest jakaś w podobnej cenie o której niewiem może warto, pomocy to jest naprawde trudny wybór.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania Napisałem bogata technologicznie a nie bogata technologia i mówimy tu o kąkretnym modelu a nie ogólnie Vision o którym mowa waży mniej od MXM-a bo tylko 1700 g
aluminium Columbus Zonal. Rury potrójnie cieniowane!!! Rury tylnych widełek wygięte w kształt litery „S”. Rury dolna i górna ramy - owalizowana.
Wymienny hak przerzutki. W zestawie zintegrowane z główką ramy łożyska sterów Ritchey Zero Logic Integ Pro 3 podkładki dystansowe na trzon widelca oraz obejma podsiodłowa z zaciskiem. Więc jak widzisz sam Author jest bardziej bogato wyposażony, niektórym to wszystko na talerzu trzeba podać!!!
aluminium Columbus Zonal. Rury potrójnie cieniowane!!! Rury tylnych widełek wygięte w kształt litery „S”. Rury dolna i górna ramy - owalizowana.
Wymienny hak przerzutki. W zestawie zintegrowane z główką ramy łożyska sterów Ritchey Zero Logic Integ Pro 3 podkładki dystansowe na trzon widelca oraz obejma podsiodłowa z zaciskiem. Więc jak widzisz sam Author jest bardziej bogato wyposażony, niektórym to wszystko na talerzu trzeba podać!!!
Klaniam,
Nie wiem czy konkretnie zalezy ci na MXM-ie ale cos sie mi tak mocno zdawa ze tak samo nie liczac naklejek i innego nieco materialu wyglada Biria RS Pro... No i jest zdecydownie tansza.
A co do tylnego widelca w MXM-ie i Birii tez jest wygiety w "eski". Co do reszty to nie zabardzo sie orientauszy. Niech sie wypowiedza Wiedzacy :)
Gruzz!
I.
Nie wiem czy konkretnie zalezy ci na MXM-ie ale cos sie mi tak mocno zdawa ze tak samo nie liczac naklejek i innego nieco materialu wyglada Biria RS Pro... No i jest zdecydownie tansza.
A co do tylnego widelca w MXM-ie i Birii tez jest wygiety w "eski". Co do reszty to nie zabardzo sie orientauszy. Niech sie wypowiedza Wiedzacy :)
Gruzz!
I.
Ivan napisał(a):
> Klaniam,
> Nie wiem czy konkretnie zalezy ci na MXM-ie ale cos sie mi tak
> mocno zdawa ze tak samo nie liczac naklejek i innego nieco
> materialu wyglada Biria RS Pro... No i jest zdecydownie tansza.
> A co do tylnego widelca w MXM-ie i Birii tez jest wygiety w
> "eski". Co do reszty to nie zabardzo sie orientauszy. Niech sie
> wypowiedza Wiedzacy :)
> Gruzz!
> I.
Faktycznie Biria i MXM mają bardzo podobne ramki. Tyle tylko że w Biri jest ona wykonana z Alloy Light, a w MXMie z aluminium 7005 T6 Light Racing. Oczywiście obie ramy mają tylne widełki w kształcie litery "S". W Birii jest większe wzocnienie główki sterowej. W MXMie haki ramy są kute i frezowane (nie wiem czy w Birii też, ale możliwe że też są). MXM też ma ramę cieniowaną i oczywiście ze sportową geometrią. Zresztą jak chcecie zobaczyć to podaje linka do strony dystrynutora w Polsce:
http://www.harfa-harryson.com.pl/mxm.htm
No i w cenie różnica między Birią a MXMem jest kosmiczna.
> Klaniam,
> Nie wiem czy konkretnie zalezy ci na MXM-ie ale cos sie mi tak
> mocno zdawa ze tak samo nie liczac naklejek i innego nieco
> materialu wyglada Biria RS Pro... No i jest zdecydownie tansza.
> A co do tylnego widelca w MXM-ie i Birii tez jest wygiety w
> "eski". Co do reszty to nie zabardzo sie orientauszy. Niech sie
> wypowiedza Wiedzacy :)
> Gruzz!
> I.
Faktycznie Biria i MXM mają bardzo podobne ramki. Tyle tylko że w Biri jest ona wykonana z Alloy Light, a w MXMie z aluminium 7005 T6 Light Racing. Oczywiście obie ramy mają tylne widełki w kształcie litery "S". W Birii jest większe wzocnienie główki sterowej. W MXMie haki ramy są kute i frezowane (nie wiem czy w Birii też, ale możliwe że też są). MXM też ma ramę cieniowaną i oczywiście ze sportową geometrią. Zresztą jak chcecie zobaczyć to podaje linka do strony dystrynutora w Polsce:
http://www.harfa-harryson.com.pl/mxm.htm
No i w cenie różnica między Birią a MXMem jest kosmiczna.
pozdrawiam
Żywy
Żywy
wiesia napisał(a):
> Skoro o ramkach... to się wyżalę, że denerwuje mnie iż nie ma
> właśnie takich - lekkich i nie porażających ceną ram w
> rozmiarach < 17" :-(
>
> A może się mylę?
Wiesiu nie chce być tu rozumiany jako akwizytor, ale jak kupowałem swoją Birię to rozmiary mojej ramki były do wyboru w zakresie 16-22" w częstotliwości co 0,5", także wybór znakomity. A z teraz sprzedawanych to wiem, że Trek jak i GT robią ramki w małych rozmiarach i to bardzo dobre konstrukcje.
> Skoro o ramkach... to się wyżalę, że denerwuje mnie iż nie ma
> właśnie takich - lekkich i nie porażających ceną ram w
> rozmiarach < 17" :-(
>
> A może się mylę?
Wiesiu nie chce być tu rozumiany jako akwizytor, ale jak kupowałem swoją Birię to rozmiary mojej ramki były do wyboru w zakresie 16-22" w częstotliwości co 0,5", także wybór znakomity. A z teraz sprzedawanych to wiem, że Trek jak i GT robią ramki w małych rozmiarach i to bardzo dobre konstrukcje.
pozdrawiam
Żywy
Żywy