Widok

Jaki jest koszt budowy domu?

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta. Chodzi mi o wszystko- robocizna, materiały, bez wykończenia w postaci malowania od środku czy mebli. Dom załóżmy 140-150 m2 powierzchni użytkowej, 1 piętro, bez piwnicy, garaż na 2 samochody, ogrodzenie + brama. Budowanie przez jakąś ekipę z polecenia pewnie z Kartuz itp.

Wiem, że to temat rzeka, ale biorąc pod uwagę kryterium cena/jakość? Orientacyjnie? Ile muszę rozsądnie liczyć na budowę domu? Ile na budowę domu i zagospodarowanie działki? Ile na dom, zagospodarowanie działki i wykończenie domu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
skad miałes hydraulika jak mosze odp greg1982@vp.pl
>Przevywam b.blisko obwodnicy i szumu tak bardzo nie slychac

Z ciekawości zapytam: Jak blisko mieszkasz czy pracujesz? - jaka odległość?
Przevywam b.blisko obwodnicy i szumu tak bardzo nie slychac. Prawd.
A to dlatego ze:
- sa ekrany
- w dzien jest i tak sporo szumu

W nocy za to mniejszy ruch - wiec tez nie przeszkadza.
Ale slychac jak sie chce uslyszec - co najwyzej nie przeszkadza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
aby nie bylo slychac hałasu z obwodnicy trzeba by mieszkac minimum kilometr od niej. A Ty po prostu przyzwyczailas sie do niego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Na cztery, pięć osób warto pomyśleć od drugiej łazience - nawet malutka z kabiną prysznicową wystarczy. Dom z piętrem to mniejsze straty ciepła, no i lepszy podział domu na część bardziej "mieszkalną" i "użytkową", na dłuższą metę wygodniejszy przy większej ilości osób w domu. Przemyślcie dobrze, jakie pomieszczenia są wam w domu niezbędne i czy brak piwnicy to dobry pomysł, bo to dobre miejsce na kotłownię, pralnię i spiżarnię.
Większa działka to więcej miejsca na dom o ogród, ale wszystko zależy od tego, czego WY naprawdę potrzebujecie. Jeśli w okolicy jest dobry dojazd do szkół lub macie możliwość bezproblemowego dowożenia dzieci do szkoły i odbierania z niej, to większa działka będzie lepsza. Może kiedyś zechcecie więcej czasu poświęcić na ogród, zbudować altanę, mieć miejsce na grill, oczko wodne...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
mieszkam jakieś 300m od obwodnicy. szumu nie sluchać. nic nie przeszkadza takze tym bym sie nie kierowala.
Daj mi ty do siebie maila to Ja ci coś napiszę. Bardziej mi chodzi o twoją radę/pomoc jako mieszkańca tych terenów. Bo mam pewien dylemat i szukam pomocy.
daj maila to sie odezme - na forum takich danych juz nie podam
Mam do Ciebie pytanie. Mieszasz gdzieś w ok. ul. Bogusława, Drogi Kaszubskiej?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kilometr ode mnie - wiec nie bedzie uciazliwa bardziej niz obwodnica w Osowej w tej odleglosci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
asd;

W Chwaszczynie na górce mieszkasz? Tam niedaleko będzie obwodnica Metropolitalna. To może być spora uciążliwość.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak naprawde to mieszkam na granicy Osowej - ale administracyjnie w Chwaszczynie juz :-) Kolo jeziora :-)
Tu dzialki sa w granicach 250...280/m2 - chyba, bo nie monitoruje tego dokladnie. Dla mnie lokalizacja lepsza od Osowej - bo nie lubie tlumu, a jednoczesnie blisko. No tyle ze do spozywczego trzeba podjechac bo najblizszy > 1km - ale dzisiaj kazdy ma auto i po drodze zawsze mozan cos kupic. Ma 1000m2 - i wiem ze do zabawy z dziecmi (domek drewniany do zabawy, trampolina 5m, sporo trawy , drewutnia duza, zaparkowania 2 Aut na zewnatrz (mam garaz na 1,5 samochodu ale parkuje przed domem) - wszystko styka i jeszcze mam zapas. Wiec 900 tez bedzie super. 800 - na styku. >10000m2 - powoli uperdliwe dbanie o zielen (koszenia duzo).
asd, dzięki za informacje. Piszesz, że sam mieszkasz na Osowej, ale wiesz, że tutaj za działkę 1000 m2 zapłacę około 500 000 zł + do tego dom 500 000 to razem wychodzi 1 mln. Dzisiejsze czasy to chyba najgorszy czas na budowanie się, mam rację? Ile m2 masz dom i ile m2 działkę na tej Osowej? Ile m2 to złoty środek między powierzchnią a kosztami? Może wiesz gdzie na Osowej można kupić taniej działki czy może już nie ma?
Cena materialow i rabaty - to tylko jeden czynnik ceny koncowej.
Drugi to robocizna i prowizja za posredniczenie w zakupach (oficjalna badz najczesciej nie).
Zlecisz zakupy materialow i rozliczenie na fakture - na machlojkach naciagna Ciebie - co za problem np 5 wywrotek piachu zamowic a fakture za 6 czy nawet 7 ? I tak na kazdym materiale. Jak ktos budowal to wie ze zalatwienie faktury na wieksza ilosc, czy nawet na towar ktorego nie kupowales - to pestka. Nie polecam takich rozwiazan. Mnie probowano naciagnac na o 50% pustakow wiecej niz powinni. Musialem policzyc i udowodnic ze sciemniaja. i tak ze wszystkim - wiec lepiej samemu kupic normalnie i wynegocjowac rabat.
Co wiecej - piszesz ze metrazu nie ma co ograniczac a drugiej lazienki nie chcesz - bedziesz zalowal na 1000%.
lepij 700m Osowa niz 1200 - np. Przodkowo.
Nie potrzebujesz 1200m na 100% - chyba ze jakas hodowle zalozyc chcesz. 900...1000 - to optymalna wielkosc. Ale jak mialbym patrezc z perspektywy odleglosci i dojazdow - to zdecydowanie Osowa (sam tu mam dom). A jak szukasz odludzia - to malo bedzie 10000m2.
Zgadzam sie 500tys to dom taki OK. Nie poszalejesz w wykonczeniach ale masz. od 30....100 tys za wykonczenie dzialki (w zaleznosci co robisz).
Wiem, że tysiące przede mną godzin czytania i decyzji, ale na razie chcę się zorientować pobieżnie w temacie.

PS. Jaką powierzchnię minimum musi mieć działka budowlana żeby człowiek się nie wkurzał całe życie że nie kupił większej :)?
czy ja wiem czy kosmiczne przebitki, tam gdzie się da można negocjować, pośrednie usługi lepiej brać np. z montażem od nich wówczas płaci się 8%Vatu (materiał i usługa). Podane przeze mnie powyżej 500tys. dotyczy takiego domu gotowego do zamieszkania, bez fajerwerków, ale i bez "taniochy".
Duży salon z aneksem kuchennym + 1 łazienka + minimum 3 sypialnie + garaż na 2 samochody. Na pewno bez piwnicy i bez strychu. Nie chcę również 2 łazienek i toalet.

Dom ma być dla mnie, żony i dwójki dzieci, może w przyszłości będzie trzecie.

Jak już się buduje to bez sensu chyba się ograniczać do do metrażu?

Jeżeli chodzi o opłacalność i sensowność to dom parterowy czy z piętrem?

Odnośnie działki lepiej kupić np. na Osowej 700 m2 czy kilka km za miastem w tej samej cenie 1200 m2?
350-400 za dom to wcale nie oznacza tanich marketowych materiałów, szczególnie w przypadku firm robiących większą ilość budów. Przebitki na cenach dla klientów indywidualnych są kosmiczne, dla małych wykonawców niewiele lepsze.

Jeżeli weźmiesz sensowny projekt to sam dom wyjdzie Ci poniżej 300.
A tak ogólnie to ile pokoi i na ile osób ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To wszystko zależy od projektu (dach dwu spadzisty będzie tańszy), czy na dachu będzie ceramika czy blacha, a może blacha na rąbek stojący. Od rodzaju docieplenia. Jaki typ ogrzewania wybierzesz, jaki piec. Od ilości i wielkości pomieszczeń. Nie da się za bardzo orientacyjnie, jak wiadomo jedynie, że chcesz coś wybudować. Znajomy ostatnio robił podjazd i chodniki -20tys., ogrodzenie 25 tys., na kuchnię ok. 25-30tys. (ze wszystkim), łazienka tu zależy dużo od armatury i wielkości pomieszczenia - 10tys. to takie minimum, i średnio 10tys. na każdy pokój (zakładając, że godzisz się na meble typu ikea lub inne brw). Aranżacja działki :) heh przy kosztach budowy, to się etapami robi, bo nikt nie ma zbędnych 20 tys., żeby działka jakoś wyglądała :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ok, liczmy 350 000-400 000 zł za dom (tanie, marketowe materiały) 450 000-500 000- lepsze materiały.

Ale co z wykończeniem, co z urządzeniem, ogrodzeniem i bramą i aranżacją działki?

Orientacyjnie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0