Widok

Jaki napój energetyzujący?

Mam takie pytanko. Jaki napój energetyczny najlepiej pić podczas treningu, wyścigu itp.? Isostar, Redbull czy może jakieś inne? Poradźcie mi, bo nie wiem, który mam wybrać.

przed (o ile kofeina ci pasi) kawę, podczas najlepiej wodę lub soki, żadnych gazowanych gówien,, kalorie najlepiej z batonów, nie z picia

zajrzyj na strony bikeBoardu do porad
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z Redbullem to był tylko przykład, bo w ogóle nie chodziło mi o ten napój. Dokładnie mi chodzi co jest lepsze: Izostar czy Powerad (wreszcie znalazłem tą nazwe)?

> szczerze mówiąc jeżeli zestawiasz red bulla z izostarem to
> najlepiej nie pij żadnego...
>
> przed (o ile kofeina ci pasi) kawę, podczas najlepiej wodę lub
> soki, żadnych gazowanych gówien,, kalorie najlepiej z batonów,
> nie z picia
>
> zajrzyj na strony bikeBoardu do porad
Niezgodze się z twoją opinią ponieważ kawa odwadnia organizm więc na pewno nie będzie dobrym "paliwem" a tym bardziej na długie starty. Jeżeli chodzi o to co, kiedy i w jakiej ilości pić to pełny artykuł na ten temat znajduje się w Magazynie Rowerowym - nr.3/2003 kwiecień
A odnośnie tych wszystkich izotoników to powiem że efekt taki jaki one dają można uzyskać mieszając wode mineralną z sokiem jabłkowym w stosunku 3:1. W napoju tak przyżądzonym mamy i dużo minerałów i wiele węglowodanów, gdyż w 1l soku jabłkowego jest 60g węglowodanów, które to są energią dla naszego organizmu.
pozdROWER!
pozdrawiam
Żywy
racja, że odwadnia - dlatego napisałem, że przed. kawę polecam za bikeBoard'em i doświadczeniem własnym - pół godzinki przed jazdą dodaje skrzydeł...choć fakt, że ja się nie ścigam...
ja już wiele kombinacji próbowałem i moge powiedzieć że kawy przed startem nikomu nie polecam, kawa 2 godziny lub mniej przed startem to odwodniony organizm. Naprawde wam to odradzam bo latem przy długich trasach i palącym słońcu i bez kawy można się odwodnić. Za polecam bardzo dobry suplement nazywa się CARBO - pewnie niektórym znane, odpowiednio się je przyżądza do picia przed, inaczej do picia w trakcie i inaczej do picia po jeździe. Cena tego specyfiku nie jest zbyt wygórowana, np. CARBO MAX firmy TREC(znana i dobra firma) kosztuje 28zł za 1kilogram.
pozdrawiam
Żywy
To co sie pije zalezyw duzej mierze od tego jak dlugi jest wyscig, co innego pije sie na biketourze ktory trwa max 1 godz, co innego na Langu ktory trwa ponad 2 godz a co innego na maratonie ktory jedzie sie 4-6 godz.

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry