Widok

Jaki rower dla 9 latka?

Witam,
Jaki rower będzie dobry dla 9 letniego chłopca, który będzie raczej jeździł z kolegami koło domu po naszych wspaniałych chodnikach i ew. ścieżkach rowerowych może czasem po lesie. Na razie mam dwie opcje proszę o rady i propozycję do 850 zł.

http://www.selgros.pl/oferta-promocyjna/artykuly-przemyslowe/zabawki-artykuly-sezonowe/szczecin/rower-mtb-24-travers-full-t-10-353074

http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-6-0-junior-2011-192873353/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kross hexagon replica
W tej cenie na pewno nie kupuj roweru z "pełną amortyzacją" i unikaj "hamulców tarczowych", bo nic porządnego nie dostaniesz tylko produkt udający o gorszych parametrach od klasycznych V-brake. Jedyną funkcją tylnych tanich bujaków jest zwiększenie oporów toczenia.

Zamiast tylnego bujaka proponuję amortyzowaną sztycę i wygodne siodełko. Do tego jakieś fajne piasty na łożyskach maszynowych, lepszej jakości napęd, hamulce typu v-brake, profilowaną (a nie prostą) kierownicę, tańszy przedni amortyzator firmy sr suntour. Nie kupuj roweru w markecie typu selgros, makro, biedronka a nawet omijaj kolosy jak decathlon. Poszukaj roweru w normalnej firmie posiadającej serwis na miejscu. MK-Bike nie polecam, bo bardzo drogi, w Chwaszczynie jest CycloSport (tani, ale sprzedawca wkurzający). w Gdyni koło hali jest Cyklo - ceny średnie ale moim zdaniem najlepszy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Proponuję zapytać syna, co mają koledzy, bo w tym wieku bardziej od funkcjonalności i wygody liczy się poważanie wśród kolegów.

Marketu też nie polecam, dobrze da jakiegoś dobrego rowerowego skoczyć i pooglądać na miejscu.
W Gdyni/Rumi Żuchliński ma największy wybór w okolicy (i podobno Polsce).

Zwróć uwagę na materiały, żeby nie było samych plastików, no chyba, że faktycznie zdecydujesz się na porządny rower.

Po za tym, ten z Decathlonu wygląda w miarę przyzwoicie, ale dość drogo, natomiast to coś z Selgrosa to produkt roweropodobny i przy dziecięcej zabawie za wiele nie pożyje, więc zdecydowanie odradzam.
Jeśli dziecko będzie często jeździć bez opieki proponowałbym rozejrzeć się za dobrym ale używanym rowerm. Przemawiają za tym dwa powody.
1. Dzieciaki w tym wieku na ogół nie szanują roweru i mają różne pomysły na których cierpi sprzęt.
2. Jeśli rower będzie nowy i atrakcyjny ktos może mu go ukraść
Mój syn na komunię dostał porządny rower za 1200 zł ale na podwórko ma drugi używany w podobnym standardzie ale z widocznymi śladami użytkowani, który kupiłem za 100 zł. Gdy jedzie ze mną używa nowego, gdy jeździ z kolegami jeździ na używce.

Jeśli zapadła decyzja o kupnie nowego roweru to z tego co widzę aktualnie na allegro ciekawą propozycją jest
http://allegro.pl/delta-junior-arkus-romet-24-cale-kola-shimano-i2412693159.html
Cena roweru jest zachęcająca ale trzeba się liczyć że przednia przeżutka falcon może szybko się zurzyć. Zakup nowej shimano i wymiana nie powinna być droga. Najlepiej zrobić to samemu ale polecam sklep i serwis gdzie można to zrobić
http://www.trojmiasto.pl/Sklep-Rowerowo-o11889.html
Nie wiem jaką ofertę aktualnie mają trójmiejscie sklepy. Przed zakupem w internecie dobrze jest objechać sklepy i rozeznać gdzie bardziej się opłaca.
Najlepiej z osobą która jest trochę obeznana w temacie. Jeśli nie ma takiej możliwości to polecam zwrócić uwagę żeby rower miał:
1. metalowe szczęki chamulca i klamki na kierownicy
2. przerzutki i manetki shimano
3. przedni amortyzator
4. alumniowa rama
5. wzmocnione obręcze kół
6. suport na łożyskach maszynowych
7. stery a-head
Najważniejsze są 2 pierwsze punkty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry