Widok
Jakie znicze kupujemy? Test Trojmiasto.pl
Opinie do artykułu: Jakie znicze kupujemy? Test Trojmiasto.pl.
Cena i czas palenia - to zdaniem sprzedawców najważniejsze kryteria, jakimi kierujemy się, kupując znicze. Mieszkańcy Trójmiasta wydają najczęściej po kilka złotych za sztukę i przeważnie wybierają znicze, które palą się 18 i 24 godziny. Jak sprawdzić, czy płomień utrzymuje się tak długo, jak zadeklarował producent? Zobacz nasz telewizyjny test.- Kupiłam znicz z osłoną przeciwwietrzną i dużym wkładem, bo zależało mi, aby długo się palił - przyznaje pani Bogusława, która zapłaciła kilkanaście ...
Cena i czas palenia - to zdaniem sprzedawców najważniejsze kryteria, jakimi kierujemy się, kupując znicze. Mieszkańcy Trójmiasta wydają najczęściej po kilka złotych za sztukę i przeważnie wybierają znicze, które palą się 18 i 24 godziny. Jak sprawdzić, czy płomień utrzymuje się tak długo, jak zadeklarował producent? Zobacz nasz telewizyjny test.- Kupiłam znicz z osłoną przeciwwietrzną i dużym wkładem, bo zależało mi, aby długo się palił - przyznaje pani Bogusława, która zapłaciła kilkanaście ...
Odnośnie reklamacji....
Nie będę reklamować znicza za 5,99 - bo koszta pośrednie tej reklamacji przewyższyłyby koszty zakupu znicza. Po pierwsze musiałbym pewnie zrobić zdjęcia znicza/zniczy tuż po zapaleniu. Po drugie musiałbym (jeśli nie miałem tego w planach) ponownie udać się na cmentarz i ocenić sytuację. Jeśli część zniczy zgasłaby szybciej, to musiałbym je zabrać ze sobą i udać się z nimi do sklepu, w którym je kupiłem. Cóż - osób, które handlują zniczami przed cmentarzem, może później już nie być wcale. A szukanie handlowca po adresie z paragonu (jeśli go w ogóle otrzymam) to dość czasochłonne rozwiązanie. Jednym słowem ta fatyga związana z procedurą reklamacji jest niewarta tych paru złotych. Ten stracony czas, który bym zmarnował jest dla mnie wart więcej niż te 17,97 zł jakie wydałem na 3 znicze, kupując je przy okazji innych zakupów.
Czy może mi ktoś powiedzieć:
Czy można gdzieś kupić takie znicze, jak bywały przed laty, wykonane z jakieś masy, jakby kredy? Zawsze to mniejsze obciążenie dla środowiska, niż plastiki.
Poza tym, wkurza mnie, że trudno dostać znicze w miarę normalne. Szuka człowiek czegoś do ludzi, a tu: gigantyczne monumenty za 20 zł, jodełki, serduszka (!), pozytywki... Śmieszy mnie w tej sytuacji, że są ludzie narzekający na "komercyjny charakter" świat "importowanych", jak Halloween czy Walentynki.
Poza tym, wkurza mnie, że trudno dostać znicze w miarę normalne. Szuka człowiek czegoś do ludzi, a tu: gigantyczne monumenty za 20 zł, jodełki, serduszka (!), pozytywki... Śmieszy mnie w tej sytuacji, że są ludzie narzekający na "komercyjny charakter" świat "importowanych", jak Halloween czy Walentynki.
Raczej ich już nie kupisz lub zapłacisz więcej niż za znicz plastikowy/szklany.
Powód jest prosty - te znicze były dość kruche w porównaniu ze szklanymi. Sprzedawcy ponosili na tym większe straty. Część tłukła się już podczas transportu czy samej sprzedaży. Klienci też za nimi nie przepadali, bo nie mogli sobie np. kupić całej zgrzewki takich zniczy, tak jak się kupuje piwo czy wodę i jak kupić można znicze szklane czy plastikowe. To sprawiało, że rosła cena tych zniczy, a im ich było mniej na rynku - tym kosztowały więcej. Więc w końcu z rynku zniknęły. A znicze plastikowe czy szklane - te przynajmniej nie pękają na grobie i przez to nie brudzą pomnika. No i to są właśnie powody, dla których te znicze zniknęły z rynku.
Niezupełnie tak jest
Po złożeniu reklamacji sklep ma 2 tygodnie na odpowiedź, w której może uznać albo nie uznać reklamacji. Jeśli takiej odpowiedzi nie było, to oznacza, że została rozpatrzona pozytywnie i od tego czasu w sklep ma 2 tygodnie na uznanie reklamacji. Zatem w tym przypadku procedura reklamacji nie może trwać dłużej niż miesiąc.
Nie wiem czy Ty do takich lewaków się zaliczasz, ale to właśnie lewacy mają w zwyczaju oskarżać innych o swoje własne grzechy. Uogólniając to zdecydowana większość grobów jest odwiedzana (częściej lub mniej często) przez cały rok. Kto "zapomina o bliskich"? Wiadomo, że na groby nie chodzą Świadkowie Jehowy i inni błądzący. My katolicy wiemy, że Bóg nie jest Bogiem umarłych, lecz żywych o czym świadczy Ewangelia. Przykładowo Łk 20,27-38: "(...) Jezus im odpowiedział: Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. Lecz ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić. Już bowiem umrzeć nie mogą, gdyż są równi aniołom i są dziećmi Bożymi, będąc uczestnikami zmartwychwstania. A że umarli zmartwychwstają, to i Mojżesz zaznaczył tam, gdzie jest mowa 'O krzaku', gdy Pana nazywa Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Bóg nie jest umarłych, lecz żywych; wszyscy bowiem dla Niego żyją."
Podkreślmy: ...gdyż SĄ równi aniołom...
Podkreślmy: ...gdyż SĄ równi aniołom...
to kolejny trol religijny!!
Widocznie studiował głup otologie!!W takim razie głupolu zlikwidujmy wszystkie święta skoro sa sztuczne razem z twoimi urodzinami i imieninami wkocu trzeba byc dobrym dla wszystkich cały rok anie tylko w swieto.Zliwkidujmy boze narodzenie by dawac prezenty cały rok.!Pisze o prezentach bo wiekszosc głupoli utozsamia Boze Narodzenie tylko z prezentami ich mózg który jest widoczny jedynie pod mikroskopem przy milionowym powiekszeniu :)Nie potrafi zrozumiec poco są świeta i co oznaczają!!
skoro tak to czujesz to twój problem
jeżeli ci nie pasuje - zostań w domu: w końcu ty pamiętasz cały rok więc nic się nie stanie jak odpuścisz jeden dzień. Możesz też spróbować na to spojrzeć tak, że niektórzy pokonują kilkaset km żeby dotrzeć na grób swoich bliskich, a to nie jest już takie błache.
HAHAHAHA KUPUJCIE ZNICZE W MARKETACH GUANO JEDNO
Co z tego ze taniej jak znicz jest zalany do połowy nawet nie parafiną tylko jakims szitem. Wypala sie trocyhe i tyle..nie badzcie tacy oszczedni ! bo jak patrze na szał zakupowy jesli chodzi o ubrania i buty przed wszystkimi swietymi by sie pokazac przed rodzinka to smiac mi sie chce ! hahaha postaw sie a zastaw sie ! a znicze i kwiaty byle jakie z marketów na sekunde. pozddrawiam
Na cmentarzu dostaniesz te same.
Kody kreskowe mogą być różne, bo np. ten sam znicz w różnych sieciach handlowych może mieć różne kody, mimo iż pochodzi od tego samego producenta. Jednak część kodu EAN (4-7 cyfr po liczbie 590) jednoznacznie określa producenta. A kolejne cyfry to już tylko oznaczenie produktu. A producentów zniczy nie ma znowu tak wielu, więc jest duże prawdopodobieństwo, że oglądając znicz w markecie i przy cmentarzu dostrzeżesz tam tego samego producenta. Nie jest też prawdą to, że są jakieś oddzielne linie produkcyjne dla marketów i indywidualnych sprzedawców... Producent chce towar wyprodukować możliwie jak najtaniej, a im więcej linii produkcyjnych (np. różne parafiny), tym wyższa cena jednostkowego produktu... a nie o to przecież chodzi.
Znicze elektryczne to profanacja!!
Trzeba być wyjątkowym idiotą by nie wiedzieć dlaczego to właśnie znicze się kupuje i stawia na nagrobkach bliskich zmarłych!!Latarkę na baterie wynaleziona została wynaleziona już bardzo dawno i do dzisiaj nadal stawia się znicze na całym świecie na nagrobkach!! Taki znicz elektryczny można było zrobić już bardzo dawno ale nie było go bo to jest profanacja święta wszystkich świętych oraz brak szacunki i przejaw wyjątkowej chciwości.Lepiej by taka osoba jak jej szkoda 3 zł na znicz niech wcale nie idzie na cmentarz niż by miała udawać ze jej zależy na tej osobie!!
w tej wyszukiwarce na 10 przetestowanych grobów 9 zawierało błędne informacje, albo pomylono miejsce pochówku, albo zdjęcie
"W Gdańsku natomiast działa inna aplikacja, którą można znaleźć na stronie ZDiZ http://www.zdiz.gda.pl Baza obejmuje informacje dotyczące cmentarzy komunalnych w Gdańsku i Sobieszewie od 1945r."
puknijcie sie w ten pusty baniak - zamiast dać 10zł na hospicjum
kupujecie znicze. Pomyślcie jakimi jesteście egoistami. Do tego zaśmiecacie środowisko - tony szklanych, plastikowych opakowań po zniczach walają się po śmietniskach. Powinno się zakazać nabijania kabzy tym discopolowcom od zniczy. Wystrczyło by pójść i się pomodlić. Można to zrobić bez znicza. Uwierzcie próbowałem i jest ok.
Zbliża się Wszystkich Świętych i będzie okazja odwiedzić groby bliskich. Staram się o nich pamiętać, ale nie zawsze mam czas udać się na cmentarz. Aby pokazać jak zależy mi na zmarłych rodzicach, zamówiłem im piękny nagrobek z czarnego kamienia. Pomnik wykonał zakład kamieniarski Damascus, szczerze polecam ich usługi.