Widok

Jakie znicze kupujemy? Test Trojmiasto.pl

Opinie do artykułu: Jakie znicze kupujemy? Test Trojmiasto.pl.

Cena i czas palenia - to zdaniem sprzedawców najważniejsze kryteria, jakimi kierujemy się, kupując znicze. Mieszkańcy Trójmiasta wydają najczęściej po kilka złotych za sztukę i przeważnie wybierają znicze, które palą się 18 i 24 godziny. Jak sprawdzić, czy płomień utrzymuje się tak długo, jak zadeklarował producent? Zobacz nasz telewizyjny test.- Kupiłam znicz z osłoną przeciwwietrzną i dużym wkładem, bo zależało mi, aby długo się palił - przyznaje pani Bogusława, która zapłaciła kilkanaście ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chwyt marketingowy i tyle

Nikt nie sprawdza ile godzin dany znicz się pali ale producenci to wykorzystują jak tylko mogą.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 8

ale widać :)

ale wystarczy mieć trochę oleju w głowie, żeby widzieć, ze tam gdzie jest wsad plastykowy na 4 cm pali się na pewno krócej niż tam gdzie znicz jest zalewany na 7 cm :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ci co handlują koło cmentarzy to tak robią.Nawet cen na zniczach nie ma.Cenę ustalają tylko według wyglądu kupującego.

W Biedronce kupiłam znicz za 12,99 i pali się 6 dni
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja kupiłem w biedronce znicz rok temu,pali się do dziś

teraz kupię tylko wkład.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja wole z lidla

Kupuje takie co pala sie juz na polkach, wiec nie musze nawet zapalek kupowac' a zaoszczedzone pieniadze moge wydac na piwo
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale po co?

po co kupujesz wkład, skoro pali sie do dzisiaj hehe
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo zapaliłem go 1 listopada rok temu

a na zniczu pisało że pali się 1 rok,
więc pójdę tylko wymienić wkład.
Skumał?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

a widzisz daeś się złapać w sieć .

wkład do niego jest 3 razy droższy niż znicz z wkładem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

i tak najdłużej bo od ponad 2 lat płonie znicz Smoleński
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 22

Ceny z kosmosu przed cmentarzami

Pani Ewa handlująca nie widzi widocznie tego że społeczeństwo woli zakupić wcześniej i taniej kwiaty i znicze niż przed cmentarzem gdzie ceny są z kosmosu.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pani Ewa wydocznie ma wiecej rozumu od ciebie dziecko bo inaczej nic by niezarobiła

Gdyby nie zarobiła to by jej tam nie było!!Ale co roku stoi sprzedaje sporo na tym wychodzi!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

1 listopada to dzień zatruwanie środowiska

Kopcące znicze nie spełniające norm środowiskowych, do tego pełno śmieci, sztuczne wiązanki oto cały 1 listopada.
Nikt nie pomyśli o segregowaniu odpadów na cmentarzu bo to w tym kraju nie modne.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 31

Dokładnie

Nie dość, że ludzie kupują znicze okazałe, żeby się pokazać, to jeszcze te wiązanki. Tyle roślin się marnuje dla polakowatej potrzeby postawienia się.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

pomyśl dalej

a pomyślałeś ile ludzi pracuje przy wytwarzaniu tych wiązanek i zniczy, ile ludzi pracuje dzięki temu w transporcie, sprzedaży...ile pieniędzy dzięki temu Polacy wkładają do naszego cudu gospodarczego? (inna sprawa, ze na cmentarzach nie dają paragonu)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

zła argumentacja - poczytaj o koszcie alternatywnym.

ale coraz bardziej mnie irytuje ta ekoreligia. ekologi niedługo będą chciały zabronić jeść fasoli bo po niej się emituje gazy cieplarniane...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

całe życie to marnotrawstwo
co zjesz to wydalisz a często nic z tego pożytecznego nie wynika
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co za różnica..

Po godzinie i tak ukradną..
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 5

patole wszystko ukradna, nawet znicze

Kwiaty zawsze znacze farba w sprayu (oczywiscie dyskretnie), takie znaczone juz ciezej sprzedac. Za takie zlodziejskie praktyki powinno sie bydlo chlostac i wieszac
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odnośnie reklamacji....

Nie będę reklamować znicza za 5,99 - bo koszta pośrednie tej reklamacji przewyższyłyby koszty zakupu znicza. Po pierwsze musiałbym pewnie zrobić zdjęcia znicza/zniczy tuż po zapaleniu. Po drugie musiałbym (jeśli nie miałem tego w planach) ponownie udać się na cmentarz i ocenić sytuację. Jeśli część zniczy zgasłaby szybciej, to musiałbym je zabrać ze sobą i udać się z nimi do sklepu, w którym je kupiłem. Cóż - osób, które handlują zniczami przed cmentarzem, może później już nie być wcale. A szukanie handlowca po adresie z paragonu (jeśli go w ogóle otrzymam) to dość czasochłonne rozwiązanie. Jednym słowem ta fatyga związana z procedurą reklamacji jest niewarta tych paru złotych. Ten stracony czas, który bym zmarnował jest dla mnie wart więcej niż te 17,97 zł jakie wydałem na 3 znicze, kupując je przy okazji innych zakupów.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy może mi ktoś powiedzieć:

Czy można gdzieś kupić takie znicze, jak bywały przed laty, wykonane z jakieś masy, jakby kredy? Zawsze to mniejsze obciążenie dla środowiska, niż plastiki.
Poza tym, wkurza mnie, że trudno dostać znicze w miarę normalne. Szuka człowiek czegoś do ludzi, a tu: gigantyczne monumenty za 20 zł, jodełki, serduszka (!), pozytywki... Śmieszy mnie w tej sytuacji, że są ludzie narzekający na "komercyjny charakter" świat "importowanych", jak Halloween czy Walentynki.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 4

Raczej ich już nie kupisz lub zapłacisz więcej niż za znicz plastikowy/szklany.

Powód jest prosty - te znicze były dość kruche w porównaniu ze szklanymi. Sprzedawcy ponosili na tym większe straty. Część tłukła się już podczas transportu czy samej sprzedaży. Klienci też za nimi nie przepadali, bo nie mogli sobie np. kupić całej zgrzewki takich zniczy, tak jak się kupuje piwo czy wodę i jak kupić można znicze szklane czy plastikowe. To sprawiało, że rosła cena tych zniczy, a im ich było mniej na rynku - tym kosztowały więcej. Więc w końcu z rynku zniknęły. A znicze plastikowe czy szklane - te przynajmniej nie pękają na grobie i przez to nie brudzą pomnika. No i to są właśnie powody, dla których te znicze zniknęły z rynku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

no i gasły na silnym wietrze czy deszczu

nie miały osłonki płomienia, choć migotały lepiej i kopciły niemiłosiernie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest pewien erzac - znicz na komary.

On tak wygląda.I będzie przyjemne z pożytecznym.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

obecnie najdłuzej sie pala te olejowe!!

Mozna same wkłady dokupic pisze na opakowaniu i po liczbie godzin tez widac .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten komentarz to chyba nie do tego wątku :)

Szukam czegoś symbolicznego. Nie będę wydawał kilkunastu złotych na jednego znicza, bez jaj. Po prostu - prosty znicz za 1,99 i już. Po kiego czorta kupować jakieś olejowe monstra?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja zareklamowałem 2 lata temu znicz za 1zł

do tej pory nikt nie uznał reklamacji. Ale ja chytrze naliczam odsetki karne. Będzie na dziś pewnie 76 gr.
Polecam łatwy i szalony zysk, he he.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

Niezupełnie tak jest

Po złożeniu reklamacji sklep ma 2 tygodnie na odpowiedź, w której może uznać albo nie uznać reklamacji. Jeśli takiej odpowiedzi nie było, to oznacza, że została rozpatrzona pozytywnie i od tego czasu w sklep ma 2 tygodnie na uznanie reklamacji. Zatem w tym przypadku procedura reklamacji nie może trwać dłużej niż miesiąc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no to żeś mnie zdołował(a)

już miałem szalony plan zakupu 2 paczek zapałek
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tu widzę...

... próbę nielegalnych spekulacji na masową skalę na światowym rynku wyrobów drewnianych...

Sztuczne święto na pokaz - pamiętajmy cały rok a nie jeden dzień

1 listopada znowu na cmentarzach będzie rewia mody, pełno zniczy i sztucznych/prawdziwych kwiatów a potem przez kolejny rok dziwnym trafem zapominamy o bliskich, których odeszli z tego świata.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 23

I co w tym dziwnego

przez kolejne miesiące trzeba zbierać kasę na tę rewię...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie wiem czy Ty do takich lewaków się zaliczasz, ale to właśnie lewacy mają w zwyczaju oskarżać innych o swoje własne grzechy. Uogólniając to zdecydowana większość grobów jest odwiedzana (częściej lub mniej często) przez cały rok. Kto "zapomina o bliskich"? Wiadomo, że na groby nie chodzą Świadkowie Jehowy i inni błądzący. My katolicy wiemy, że Bóg nie jest Bogiem umarłych, lecz żywych o czym świadczy Ewangelia. Przykładowo Łk 20,27-38: "(...) Jezus im odpowiedział: Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. Lecz ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić. Już bowiem umrzeć nie mogą, gdyż są równi aniołom i są dziećmi Bożymi, będąc uczestnikami zmartwychwstania. A że umarli zmartwychwstają, to i Mojżesz zaznaczył tam, gdzie jest mowa 'O krzaku', gdy Pana nazywa Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Bóg nie jest umarłych, lecz żywych; wszyscy bowiem dla Niego żyją."

Podkreślmy: ...gdyż SĄ równi aniołom...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

sztuczne? a halołin jest już częścią naszej kultury?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

to kolejny trol religijny!!

Widocznie studiował głup otologie!!W takim razie głupolu zlikwidujmy wszystkie święta skoro sa sztuczne razem z twoimi urodzinami i imieninami wkocu trzeba byc dobrym dla wszystkich cały rok anie tylko w swieto.Zliwkidujmy boze narodzenie by dawac prezenty cały rok.!Pisze o prezentach bo wiekszosc głupoli utozsamia Boze Narodzenie tylko z prezentami ich mózg który jest widoczny jedynie pod mikroskopem przy milionowym powiekszeniu :)Nie potrafi zrozumiec poco są świeta i co oznaczają!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie tak.

Najlepsze kreacje, najlepiej z metką na wierzchu, do tego znicz z pozytywką za 20 zł i parę sztucznych gałązek. A wszystko po to, żeby się pokazać, jacy to my pamiętliwi są. To najbardziej sztuczne święto w naszym kalendarzu i bardziej komercyjne od Walentynek nawet.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

cymbale nie świeto świeto jest sztuczne ale ludzie którzy sie tak zachowują są sztuczni!

Gdybyś miał rozum to byś to wiedział .Ale ty widocznie zachowujesz się podobnie .I skoro widzisz tylko samych takich to nie jesteś lepszy od nich!

skoro tak to czujesz to twój problem

jeżeli ci nie pasuje - zostań w domu: w końcu ty pamiętasz cały rok więc nic się nie stanie jak odpuścisz jeden dzień. Możesz też spróbować na to spojrzeć tak, że niektórzy pokonują kilkaset km żeby dotrzeć na grób swoich bliskich, a to nie jest już takie błache.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

biznes się kręci...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

raczej naglupszy komentaz

Gratulujemy! Wygrales!

Nagroda: SPA Srebrzysko Gdansk
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Cemntarz to mniejsce upamiętnienia i zadumy a nie rewia mody

mam wrażenie, że wielu o tym zapomina
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyżby kompleksy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

ja kupuje najtańsze

chodzi o symbolikę i o pamięć a nie o prześciganie się, kto kupi droższy bardziej efektowny znicz. pomimo, że stać mnie.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

i do tego jestes raz w roku wystrojony/wystrojona przed grobem

co by rodzina zauwazyla jak Ci sie powodzi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

w biedro ladne znicze 2,89 takie z kwiatkiem, byly tez fajne chryzantemy za 7,99zl

ale wszystkie wykupione ;/

fajny test! :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

chryzantemy przemarzniete w chlodniach trzymane nie wiadomo gdzie

a potem sie dziwic ze padaja tak szybko. No tak ale co kogo to obchodzi wazne ze sie postawi a ze na drugi dzien nie wyglada to juz nie wazne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No to grubo.

Test zniczy!:)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

HAHAHAHA KUPUJCIE ZNICZE W MARKETACH GUANO JEDNO

Co z tego ze taniej jak znicz jest zalany do połowy nawet nie parafiną tylko jakims szitem. Wypala sie trocyhe i tyle..nie badzcie tacy oszczedni ! bo jak patrze na szał zakupowy jesli chodzi o ubrania i buty przed wszystkimi swietymi by sie pokazac przed rodzinka to smiac mi sie chce ! hahaha postaw sie a zastaw sie ! a znicze i kwiaty byle jakie z marketów na sekunde. pozddrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Na cmentarzu dostaniesz te same.

Kody kreskowe mogą być różne, bo np. ten sam znicz w różnych sieciach handlowych może mieć różne kody, mimo iż pochodzi od tego samego producenta. Jednak część kodu EAN (4-7 cyfr po liczbie 590) jednoznacznie określa producenta. A kolejne cyfry to już tylko oznaczenie produktu. A producentów zniczy nie ma znowu tak wielu, więc jest duże prawdopodobieństwo, że oglądając znicz w markecie i przy cmentarzu dostrzeżesz tam tego samego producenta. Nie jest też prawdą to, że są jakieś oddzielne linie produkcyjne dla marketów i indywidualnych sprzedawców... Producent chce towar wyprodukować możliwie jak najtaniej, a im więcej linii produkcyjnych (np. różne parafiny), tym wyższa cena jednostkowego produktu... a nie o to przecież chodzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ktoś naoglądał się AdBustera

trololo. Poziom Trójmiasto.pl leci na morde już od jakiegoś czasu. Ogarnijcie się.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gratuluje tematu!

Świetny! Te emocje kiedy go czytałem! Ach! Chcę przeżyć to jeszcze raz!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Znicze elektryczne to profanacja!!

Trzeba być wyjątkowym idiotą by nie wiedzieć dlaczego to właśnie znicze się kupuje i stawia na nagrobkach bliskich zmarłych!!Latarkę na baterie wynaleziona została wynaleziona już bardzo dawno i do dzisiaj nadal stawia się znicze na całym świecie na nagrobkach!! Taki znicz elektryczny można było zrobić już bardzo dawno ale nie było go bo to jest profanacja święta wszystkich świętych oraz brak szacunki i przejaw wyjątkowej chciwości.Lepiej by taka osoba jak jej szkoda 3 zł na znicz niech wcale nie idzie na cmentarz niż by miała udawać ze jej zależy na tej osobie!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

a mnie wkurzają kradzieże na cmentarzach

Jak można okraść czyjś grób i sprzedawać ponownie np kwiaty?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie tylko sprzedają...

potrafią zabrać kwiaty z czyjegoś grobu i zanieść na grób swoich bliskich i znicze też...w Sopocie na katolickim taką "babcię" znajomi namierzyli, zwrócili jej uwagę to ona jeszcze ich wyzwała...katoliczka hmm moherowa

WYWALISTY TEST

pozdrawiam

Dlaczego wszystkie znicze są takie okropne? Nikt nie sprzedaje normalnych glinianych bez przykrywek plastikowych. Czemu nie ma wyboru?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja tam bez tego testu jestem w stanie powiedzieć który się pali najdłużej.

Wystarczy zobaczyć ilość parafiny.

Normalnie test godny Doliny Krzemowej.....

a jak masz 1000 km na groby??

to co mam zrobić - częściej nie dam rady być, choć bardzo bym chciała.
Raz, a jak mogę to dwa razy do roku przyjeżdżam i je odwiedzam - bo chcę, a nie muszę i nie na pokaz.

Brawo dla znicza niebieskiego to był mój faworyt:)

Fioletowy to chyba z PZPNu

Dziwne

Dziwna ta wyszukiwarka osób pochowanych w Sopocie, otóż wpisałem imię mojego dziadka Zenon i żaden z tam podanaych to nie on
Nawet tam nie ma mojej babci i brata mojej mamy hmmm.

w tej wyszukiwarce na 10 przetestowanych grobów 9 zawierało błędne informacje, albo pomylono miejsce pochówku, albo zdjęcie

"W Gdańsku natomiast działa inna aplikacja, którą można znaleźć na stronie ZDiZ http://www.zdiz.gda.pl Baza obejmuje informacje dotyczące cmentarzy komunalnych w Gdańsku i Sobieszewie od 1945r."

puknijcie sie w ten pusty baniak - zamiast dać 10zł na hospicjum

kupujecie znicze. Pomyślcie jakimi jesteście egoistami. Do tego zaśmiecacie środowisko - tony szklanych, plastikowych opakowań po zniczach walają się po śmietniskach. Powinno się zakazać nabijania kabzy tym discopolowcom od zniczy. Wystrczyło by pójść i się pomodlić. Można to zrobić bez znicza. Uwierzcie próbowałem i jest ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jakośc zniczy zależna od producenta

Kastom producent zniczy i wkładów produkuje wg mnie najładniejsze znicze

JA kupuję to co uważam za ładne :) ale oczywiście patrzę też na cenę, żeby robić zakupy rozsądnie, dlatego polecam hurtownię HAIK-POL, bo ich asortyment to gwarantuje

Zbliża się Wszystkich Świętych i będzie okazja odwiedzić groby bliskich. Staram się o nich pamiętać, ale nie zawsze mam czas udać się na cmentarz. Aby pokazać jak zależy mi na zmarłych rodzicach, zamówiłem im piękny nagrobek z czarnego kamienia. Pomnik wykonał zakład kamieniarski Damascus, szczerze polecam ich usługi.
do góry